فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 67، زمستان 1390)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 67، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 1
  • حسین علایی صفحه 7
    اختلاف بین گروه های فلسطینی، همواره یکی از معضلات مردم فلسطین در تمرکز بخشیدن به قوای خود در برابر رژیم صهیونیستی بوده است. از زمان اشغال فلسطین تا کنون، چگونگی تشکیل دولتی که بتواند حقوق فلسطینیان را استیفا نموده و آنها را از ناامنی و آوارگی دایمی نجات دهد، نه تنها دغدغه ساکنان آن سرزمین بلکه موضوع حل یکی از مهم ترین مشکلات خاورمیانه بوده است. یکی از طرح های مهم سازش که مورد حمایت آمریکا و برخی از کشورهای عربی است، طرح تشکیل دو دولت یهودی و فلسطینی در سرزمین های اشغالی بر اساس مرزهای قبل از جنگ 1967 است. بر اساس قطعنامه 338 مصوب 1973، شورای امنیت سازمان ملل تاکید داشت که بر اساس قطعنامه 242 شورای امنیت، نیروهای نظامی اسراییل باید از سرزمین های اشغالی خارج شوند اما هنوز اسراییل در بخش قابل توجهی از سرزمین کشورهای عربی از جمله بلندی های جولان حضور دارد. در بسیاری از اجلاس های اتحادیه عرب تاکید شده تا زمانی که نیروهای نظامی اسراییل از کشورهای عربی خارج نشوند، آنان تمایلی برای بازسازی روابط با اسراییل نخواهند داشت. اسراییل تا کنون نشان داده است که هیچ گونه علاقه ای به انعطاف پذیری در ارتباط با مرزهای خود ندارد و معتقد است تنها از طریق به کارگیری قدرت و توان نظامی می تواند به مطلوبیت های امنیتی نائل شود. از سوی دیگر، اسراییل به عنوان کارگزار راهبردی آمریکا در خاورمیانه محسوب می شود و هر نوع تصمیم در مورد مساله فلسطین فقط با پذیرش آمریکا امکان پذیر خواهد شد. در وضعیت کنونی، توافق بین گروه های فلسطینی با توجه به نکات فوق قابل فهم و درک است. در این مقاله به ابعاد گوناگون توافق آشتی ملی بین گروه های فلسطینی و تاثیر آن بر آینده فلسطین پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: جنبش حماس، تشکیلات خودگردان فلسطین، توافق نامه آشتی، اسراییل، مرزهای 1967
  • زهرا خدایی صفحه 35
    این مقاله به بررسی چالش های دموکراسی سازی در عراق از نگاهی سازه انگارانه می پردازد. احزاب و جریان های سیاسی عراق بعد از حمله آمریکا و نیروهای ائتلاف، هنوز نتوانسته اند از خلال کارکردهای دموکراتیک، یک ساختار منسجم سیاسی در این کشور را شکل دهند، به طوری که بعد از انتخابات پارلمانی سال 2010، تشکیل دولت دوم نوری مالکی، نه ماه به درازا کشید و در این مدت هر یک از احزاب و جریان ها مشغول چانه زنی و اصرار بر سر سهم خواهی خود بودند. سخن اصلی در این مقاله آن است که ناهمگونی در بافت و ساختار سیاسی اجتماعی، فرهنگ استبدادی و مطلقه حاکم بر جریان ها و همچنین عدم شکل گیری صحیح روند دولت ملت سازی از مهم ترین چالش های موجود بر سر راه دموکراسی سازی در این کشور بوده است. نویسنده با انتخاب و کاربرد نظریه سازه انگارانه و تشریح سه مولفه آن (ساختار اجتماعی، هویت کنشگران و همچنین ماهیت ساختار کارگزار) این گونه نتیجه گیری می کند که ساختار اجتماعی ناهمگون عراق رفتار رقابتی بازیگران را اعم از بازیگران داخلی و خارجی دامن زده و از سوی دیگر، رفتار رقابتی بازیگران در مرحله ساختارسازی سیاسی به ایجاد یک ساختار مبتنی بر به رسمیت شناختن ناهمگونی منجر شده است.
    کلیدواژگان: عراق، ساختار، کارگزار، هویت، دموکراسی، جامعه ناهمگون
  • طاهره ذاکر اردکانی صفحه 59
    بافت اجتماعی و موزاییکی عراق به گونه ای است که آن را از کشورهای مختلف متاثر می سازد و همچنین بازیگران منطقه ای مختلف در قبال تحولات عراق، منافع ملی و امنیتی بسیاری دارند. سنی های عراق با جهان عرب پیوند قومی دارند، ولی شیعیان که اکثریت جمعیت عراق را تشکیل می دهند، ذهنیت تاریخی مناسبی از جهان عرب ندارند و بیشتر با ایران احساس پیوند می کنند. کردها نیز به عنوان یک اقلیت با کردهای ایران، ترکیه و سوریه در ارتباط هستند و با آنها هم آوایی دارند. این بافت اجتماعی، عراق را به عرصه ای برای حضور، پیوند و نقش آفرینی بازیگران منطقه ای تبدیل می کند. در این میان، ایران و عربستان سعودی اصلی ترین بازیگران منطقه ای محسوب می شوند که منافع عمده در قبال عراق دارند و همچنین از توانمندی بالایی برای تاثیرگذاری در عراق برخوردارند. در گذشته و در دوره بعث، به علت نوع نظام سیاسی عراق و حاکمیت اقتدارگرایانه، امکان تاثیرگذاری فزاینده بیرونی بر گروه های عراقی و پیوند با آنها در حد پایینی بود، اما در دوره اخیر این امکان بسیار افزایش یافته است. این مقاله سعی در شناختن عوامل تاثیرگذار بر سیاست خارجی دو کشور جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی در عراق دارد. به همین منظور پس از انتخاب سه متغیر مهم در سیاست خارجی دو کشور ایران و عربستان در عراق شامل؛ موقعیت ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی دو کشور ایران و عربستان، روابط دو کشور با قدرت های فرامنطقه ای و ایدئولوژی سیاسی دو کشور، به مقایسه سیاست خارجی این دو کشور در عراق می پردازد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، عراق، ژئوپلیتیک، ایالات متحده، ایدئولوژی سیاسی
  • سجاده آزاده صفحه 99
    ناتو طی سال های اخیر به تدریج اهداف و راهبردهای خود را متناسب با دنیای پس از جنگ سرد بازتعریف کرده است. دنیای پس از جنگ سرد برای ناتو یعنی دنیایی بی رقیب و با تهدیدهای جدید که نیازمند یک هویت تازه است. ناتو از این فرصت به خوبی استفاده کرد و با انطباق دادن اهداف و تهدیدهای خود با اهداف و تهدیدهای جامعه بین المللی به عبارت بهتر سازمان ملل که همان مبارزه با تروریسم، بنیادگرایی و سلاح های کشتارجمعی است، خود را به عنوان پلیس بین الملل و تنها نیروی نظامی حافظ امنیت جهانی مطرح کرده است. ناتو در مناطق مختلفی در حوزه سنتی و راهبردی خود دخالت کرده است، اما دخالت در لیبی اولین نمایش قدرت و آزمون ناتو در راستای هویت بازتعریف شده جدید است. ناتو در نهایت به دنبال بازتعریف اصول نظام بین الملل حاکم بر جامعه جهانی است (نظام وستفالیا) تا بتواند ضمن از بین بردن آنارشی موجود، خود را به عنوان قدرت مطلق فائقه در نظام جدید (نظام حفاظت) مطرح کند.
    کلیدواژگان: ناتو، لیبی، پلیس جهانی، نظام وستفالیا، نظام حفاظت
  • سیده لیلی عظیمی صفحه 127
    برابری سیاسی یکی از محوری ترین پایه های دموکراسی است که طیفی از اندیشمندان و متفکران جهان غرب، به تقابل آن با اسلام سیاسی باور دارند. این گروه با استدلال هایی متفاوت اسلام سیاسی را فاقد ظرفیت و توان لازم در تحقق برابری سیاسی تلقی کرده اند. ترکیه یکی از نمونه های منحصر به فرد به شمار می رود که رویکردها و اقدامات حزب اسلام گرای عدالت و توسعه، منطق تقابل اسلام سیاسی با اصول و مبانی دموکراسی را با چالش مواجه ساخته است. نوشته حاضر با رویکردی توصیفی تحلیلی، عملکرد حزب عدالت و توسعه را در چگونگی تحقق اصل برابری سیاسی به بحث گذاشته است. نگارنده پس از شناسایی و معرفی گروه های دینی مذهبی و قومی نژادی، اقدامات حزب عدالت و توسعه را در دو دوره حاکمیت این حزب بر جامعه مسلمان ترکیه، در دو حیطه نظری و عملی مورد مداقه قرار داده است. در حوزه نظری، برابری سیاسی در اساسنامه و بیانیه های انتخاباتی حزب بررسی و نشان داده شده که برابری به وجهی عام مورد تاکید رهبران حزب عدالت و توسعه بوده است. در حیطه عملی نیز تجربیات حزب در عرصه های تحقق برابری سیاسی چون حق انتخاب، حق انتخاب شدن و حق احراز مناصب سیاسی، تحلیل و ارزیابی شده است. یافته های مقاله در این خصوص حاکی از عزم، اراده و اهتمام جدی حزب در تحقق و توسعه برابری سیاسی در قلمروهای مورد بحث بوده است.
    کلیدواژگان: حزب عدالت و توسعه، برابری سیاسی، حق انتخاب، حق احراز مناصب سیاسی
  • عباس قدیمی قیداری، شهناز جنگجو قولنجی صفحه 157
    در چشم انداز تاریخی، از آغاز اصلاحات غرب گرایانه در ترکیه به خصوص در دوره کمال آتاتورک تغییرات مهمی در سیاست های آموزشی ترکیه، به موازات تغییرات اجتماعی سیاسی صورت گرفته است. کمال آتاتورک با در پیش گرفتن سیستم آموزش ملی و سکولار، درصدد دستیابی به اهداف خود مبنی بر ایجاد یک دولت ملت مستقل، واقع گرا و آینده نگری بود که مردم ترکیه را به یک دولت ملت متحد و متمدن جهان معاصر تبدیل کند. در این دوره، آموزش و پروش تبدیل به وسیله ای برای تعمیم و تعلیم آرا، افکار، سیاست ها و آرمان های حکومت به رهبری کمال آتاتورک گردید. سیاست های کلی حاکم بر نظام آموزشی ترکیه از سوی حکومت تعیین شده و دولت تقریبا تسلط کامل و انحصاری بر امر آموزش داشت. بنابراین، نظام آموزشی ترکیه با انتقال از حکومت عثمانی به جمهوری دچار تحولات بنیادینی شد و در پی اصلاحات صورت گرفته، نظام آموزشی در دوره مورد بحث تبدیل به نظامی دولتی و غیردینی گردد. با وجود اقدامات صورت گرفته در این دوره، برای گسترش آموزش و پرورش آمار و ارقام نشان دهنده تغییرات اساسی در این زمینه نیست.
    کلیدواژگان: ترکیه، نظام آموزشی، کمال آتاتورک، اصلاح
  • خلیل الله سردارنیا صفحه 177
    مهم ترین پارادایم ها در خصوص چرایی یا ریشه های خیزش گسترده اسلام گرایی از دهه 1970 به بعد کدامند و کدامیک در این خصوص از تبیین بهتری برخوردارند؟ در پاسخ به این سوال، فرضیه به این شکل طرح می شود: دو پارادایم مهم در این خصوص عبارتند از: پارادایم واکنشی و پارادایم برخورد تمدنی. پارادایم برخورد تمدنی به دلایلی همچون: عدم نگاه جامع و منطقی واقع بینانه به اسلام، استناد شدید و صرف به رفتارهای تندروهای اسلام گرا (نه میانه روها و اصلاح طلبان) و اقتدارگرایی غالب بر سپهر سیاسی یا حکومتی، نگاه سراسر منفی و عمدتا با جهت گیری غربی به اسلام و جهان اسلام، بی توجهی به ریشه های داخلی و خارجی تاریخی موثر بر این پدیده و عدم برخورداری از تایید تجربی لازم از پذیرش عمومی برخوردار نیست. در تباین با آن، پارادایم واکنشی به دلیل توجه به ریشه های تاریخی داخلی و خارجی، بسترساز و تاثیرگذار بر این پدیده در ظرف زمانی عمدتا از دهه 1960 به این سو نسبت به پارادایم رقیبش از پذیرش بیشتری برخوردار است. نویسنده بر این نظر است که گرچه پارادایم واکنشی، به دلیل یاد شده، از پذیرش بیشتری برخوردار است، با این حال برای تبدیل شدن به دیدگاه غالب، برخی ضرورت ها الزامی به نظر می رسند: عدم تقلیل گرایی تاریخی صرف، توجه به استدلال های مهم نظری در خصوص سازگاری اسلام با دموکراسی وضعیت مند متناسب با بستر های فرهنگی، ارزشی و دینی در کشورهای اسلامی و توجه به تاییدات تجربی بیشتر. در این نوشتار، فرضیه تحقیق با استناد به استدلال های نظری، شواهد تاریخی و مطالعات تجربی انجام شده به آزمون گذاشته می شود.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، پارادایم برخورد تمدن ها، پارادایم واکنشی
  • معرفی و نقد کتاب
|
  • Hossein Alaei Page 7
    Disputes among the Palestinian gr.oups have always been one of the dilemmas faced by the Palestinian people for concentrating their strength against Israel. Since the occupation of Palestine to the present, the quality of a state that can realize Palestinian rights and save them from insecurity and displacement has been not only the main concern of the residents of that land, but also subject of the resolution of a permanent problem in the Middle East. The most important peace plan between the Palestinians and Israel as advocated by the United States and a number of Arab states is the establishment of two Jewish and Palestinian states in the occupied territories according to the pre-196 war borders. It has been emphasized in many Arab League meetings that unless Israeli military forces withdraw from the Arab territories, they will not be willing to establish relations with Israel. So far Israel has proved that it is not interested in flexibility concerning its security borders, maintaining that only through the use of force and military might, it can attain security benefits. On the other hand, since Israel is regarded as the U.S. strategic agent in the Middle East, any decision on the question of Palestine will be possible just with U.S. approval. Under current circumstances, agreement among the Palestinian groups is understandable in light of the aforementioned points. In this paper, various aspects of the national reconciliation among the Palestinian groups and its impact on the future of Palestine will be examined.
    Keywords: Hamas Movement, Palestinian Autonomous Authority, Reconciliation Agreement, Israel, 1967 Borders
  • Zahra Khodaei Page 35
    This research seeks to examine challenges to democratization in Iraq from the perspective of constructivist theory of international relations. Iraqi political currents and parties have failed to form a consistent political structure in the country through the democratic functions after U.S. invasion in such a way that after the 2010 parliamentary elections, it took nine months for the Iraqi Prime Minister Nouri al-Maliki to form his second government. In this period, the political parties and currents were engaged in bargaining and insistence on gaining their shares. In this paper, the author argues that inconsistency in the sociopolitical fabric and structure, despotic and absolute culture governing the currents and disruption in the proper trend of nation-state-building have been the serious challenges to democratization in the country. Adopting and applying the constructivist theory and explaining its three parameters (social structure, identity of actors as well as the nature of structureagency), the author concludes that Iraq’s uneven social structure encourages competitive behavior by the actors including the domestic and foreign ones and on the other hand this competitive behavior has resulted in the formation of a structure based on recognizing this incongruity.
    Keywords: Iraq, Structure, Agency, Identity, Democracy, Uneven Society
  • Tahereh Zaker Aradakani Page 59
    Iraq’s social fabric and geographic mosaic distinguish it from many other countries. Regional actors also have divergent national and security interests towards the Iraqi developments. Iraqi Sunnis have ethnic ties with the Arab World, but the Shia who constitute the majority of Iraqi population do not possess a favorable historical mentality towards the Arab World; for this reason, they feel more connected to Iran. As a minority group, the Kurds have also relations with Iran, Turkey and Syria. Iran and Saudi Arabia are the major regional actors in the Iraqi scene, which have vested interests in Iraq and large capability for exerting influence in the country. Under the Ba’athist rule, given the authoritarian nature of the Iraqi political system, there was little possibility for influencing the Iraqi groups from the outside, but in the current period, this possibility is high. This paper seeks to identify the factors influencing the foreign policies pursued by the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia towards Iraq. For this reason, after three important variables in the foreign policies of these two states including geopolitical and geo-economic location of Iran and Saudi Arabia, the two countries’ relations with the trans-regional powers and their political ideologies are examined, their foreign policies towards Iraq will be compared.
    Keywords: Foreign Policy, Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia, Iraq, Geopolitics, United States, Political Ideology
  • Sajjad Azadeh Page 99
    The North Atlantic Treaty Organization (NATO) has redefined its goals and strategies recently according to the requirements of the post- Cold War world. The post-Cold War world for NATO means a world without a rival and with new threats, which would demand a new identity. NATO took advantage of this chance and by adapting its goals and threats to the goals and threats facing the international community – i.e. those of the United Nations – including war on terror, fundamentalism and weapons of mass destruction, it has presented itself as the international police and the only force protecting world security. NATO has intervened in various regions in its traditional and strategic sphere, but intervention in Libya has been the first case of power projection and a trial for NATO in line of its new redefined identity. Ultimately, NATO seeks to redefine the principles governing the international system (Westphalia system) in order to present itself as the hegemonic power in the new system (protection system), while eradicating the existing anarchy.
    Keywords: NATO, Libya, World Police, Westphalia System, Protection System
  • Seyedeh Leili Azimi Page 127
    The rise of political Islam in a number of Muslim countries put this phenomenon in contrast with the principles of democracy as the most important value and tenet in the modern Western teachings. Political equality is one of the basic pillars of democracy, which is believed by a range of thinkers in both the Westernand Muslim Worlds to be in contrast with political Islam. They have portrayed political Islam as lacking the necessary capacity for realizing political equality. Turkey represents one of the unique examples where the logic of contrast between political Islam and the democratic principles has been challenged considerably. In this writing, using a descriptive-analytical approach, the author has discussed the performance of the Justice and Development Party in materializing the principle of political equality. The author has shown that in theoretical sense, political equality has been emphasized by the Party leaders in their platforms and campaign statements. In practical sense, the Party’s experiences in realizing political equality such as the right to elect, the right to be elected and to assume political positions have been analyzed and assessed. The research findings show the Party’s strong will and determination to realize and expand political equality in the aforementioned areas.
    Keywords: Justice, Development Party, Political Equality, Right to Elect, Right to be Elected, Right to Assume Political Positions
  • Abbas Ghadimi Ghidari, Shahnaz Jangjou Ghoulanji Page 157
    In a historical perspective, since the Westernist reforms were initiated in Turkey particularly under Kemal Ataturk, significant changes took place in the Turkish educational policies along with sociopolitical transformation. By adopting a secular national educational system, Kemal Ataturk sought to realize his goals on the creation of an independent, realist and future-looking nation-state that would transform the Turkish people to a unified and civilized nation-state in the contemporary world. In this period, education became a means for expanding and indoctrinating opinions, thoughts, policies and ideals of government led by Kemal Ataturk. Overall educational policies were adopted by the government, which had a full monopolistic dominance over educational affairs. Therefore, the Turkish educational system underwent fundamental changes in its transition from the Ottoman rule to a republic; hence the educational system in this period became a governmental, secular one. In spite of the efforts made in this period for expanding education, the statistics do not reveal essential changes in this regard.
    Keywords: Turkey, Educational System, Kemal Ataturk, Transformation, Reforms
  • Khalilollah Sardarnia Page 177
    There are two major paradigms for explaining the rise of Islamism since the 1970s including the responsive paradigm and the civilizational clash paradigm. Due to lack of a comprehensive, logical and realistic outlook on Islam, mere reliance on the conducts of extremist Islamists (not the moderates and reformists) and authoritarianism governing the political and governmental sphere, absolutely negative glance at Islam and the Muslim World arising from a Western orientation, inattention to the historical domestic and foreign roots causing this phenomenon, the civilizational clash paradigm lacks the empirical verification needed for general acceptance. In contrast, the responsive paradigm has received further acceptance because it paid attention to the historical domestic and foreign roots influencing the phenomenon since the 1960s onwards. The author believes that although the responsive paradigm is more acceptable, in order to become the dominant paradigm, some necessities seem indispensable: lack of mere historical reductionism, attention to significant theoretical arguments concerning the consistency between Islam and democracy consistent with the cultural, value and religious grounds in the Muslim countries and attention to further historical verification. In this writing, the hypothesis will be tested with reference to the theoretical arguments, historical evidence and empirical studies.
    Keywords: Political Islam, Civilizational Clash Paradigm, Responsive Paradigm, Critique of Paradigms