فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 76، بهار و تابستان 1393)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 76، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 1
  • مقالات
  • نسرین مصفا*، منور میرزایی صفحه 5

    در تحولات خاورمیانه از سال 2011 زنان حضوری گسترده در عرصه مبارزه داشتند و صدای آنها تقریبا در همه جا طنین انداز بود. مبارزه طلبی زنان عرب، بسیاری را به ویژه در غرب که سالیان زیادی آنها را به عنوان قربانیان مظلوم پدرسالاری مذهبی می دیدند، شگفت زده کرد . سوال اصلی این مقاله پیرامون نقش زنان در تحولات اخیر خاورمیانه است، که ضمن بررسی تاریخی وضعیت زنان در دو کشور مصر و تونس به عنوان پیشتازان جنبش ها، حضور چشم گیر آنان در صف مقدم اعتراضات را مورد توجه قرار می دهد. مقاله طبق آمار بر این باور است که به رغم پیشرف تهایی که زنان در این دو کشور در زمینه آموزش و مسایل حقوقی داشته اند، مشارکت ناکافی در عرصه های سیاسی، اجتماعی و همچنین  وضعیت نامطلوب آنان در فعالیت های اقتصادی، موجب حضور زنان در صحنه اعتراضات خیابانی شد.

    کلیدواژگان: زنان، تحولات خاورمیانه، تونس، مصر
  • حمید احمدی، حسین به منش صفحه 31

    طی سالهای 2013-2011 سه دولت مختلف در مصر قدرت را در دست گرفتند. بر این اساس، بسیاری از کشورها در اتخاذ موضع گیری نسبت به این تغییرات سردرگم شدند. در این میان رفتار و کنش عربستان سعودی در قبال مصر و به خصوص دولت محمد مرسی در فاصله 17 ژوین 2012 الی 4 جولای 2013 مورد توجه صاحب نظران بوده است. پرسش مشخص مقاله این است که، چگونه می توان رفتار عربستان سعودی را در برابر دولت اخوانی محمد مرسی و سقوط وی، تبیین نمود؟ برای پاسخ گویی به این سوال، اگر نزدیکی و تیرگی روابط میان عربستان و مصر را به عنوان متغیر وابسته در نظر بگیریم، چهار عامل را می توان به عنوان متغیر مستقل و اثرگذار بر آن در نظر گرفت: 1. ماهیت سیاسی و اجتماعی اخوان المسلمین؛ 2. بحران سوریه؛ 3. راهبرد جدید آمریکا در منطقه خاورمیانه؛ 4. شکل گیری بلوک مصر، ترکیه و قطر. بر این اساس، فرضیه مقاله این است که: عامل اول یعنی ماهیت سیاسی و اجتماعی اخوان المسلمین بر روابط عربستان و مصر تاثیر منفی می گذارد؛ عامل دوم بر این روابط تاثیر مثبت می گذارد؛ عامل سوم یعنی راهبرد جدید آمریکا در منطقه موجب حساسیت عربستان و منفی شدن روابط با مصر اخوانی شد؛ و متغیر چهارم که تکمیل کننده و به نظر موجب تلاش جدی عربستان سعودی در راستای سقوط محمد مرسی شد، شکل گیری بلوک مصر، ترکیه و قطر به عنوان رقیب آل سعود در میان جوامع اهل سنت بوده است. پژوهشگر در این مقاله با توجه به روش توصیفی- تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای به ارزیابی فرضیه خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، مصر، اخوان المسلمین، سلفی گری، آمریکا، ترکیه، قطر، سوریه
  • روح الامین سعیدی * صفحه 67

    از جمله شروط اساسی اجرای موفقیت آمیز برنامه های دیپلماسی عمومی، میزان مهیا بودن جامعه مخاطب است. به عبارت دیگر، فارغ از کیفیت عملکرد نهادهای عامل، درصد توفیق یا ناکامی یک برنامه دیپلماسی عمومی تا حد زیادی بستگی به شرایط خاص محیط اجرای آن دارد که توجه دقیق به این شرایط برای طراحان و سیاست گذاران دیپلماسی عمومی بسیار حیاتی است. لبنان محیطی مناسب و پذیرا برای اجرای برنامه های دیپلماسی عمومی و اعمال نفوذ نرم افزاری دولت های خارجی  محسوب می شود که فهم چرایی این مساله در دستور کار مقاله حاضر قرار دارد. نگارنده در فرضیه خود از چهار عامل ساختار طایفه ای جامعه، دولت ضعیف، فضای گشوده فرهنگی و اقتصاد ناکارآمد نام می برد که در مجموع لبنان را به بستری اید ه آل برای حضور نهادهای دولتی و غیردولتی خارجی و انجام آزادانه فعالیت های دیپلماسی عمومی مبدل می سازند. نگارنده با سفر به لبنان و بررسی میدانی موضوع، این فرضیه را در ارتباط با دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران مورد سنجش قرار داده و ضمن اثبات فرضیه بدین نتیجه رسیده است که موفقیت چشم گیر دیپلماسی عمومی ایران در لبنان  علاوه بر فعالیت نهادهای ایرانی، تا حد زیادی ناشی از شرایط خاص جامعه لبنان با محوریت چهار عامل مذکور بوده است. در نظر گرفتن این عوامل و مقایسه آنها با وضعیت سایر کشورها می تواند رهنمودهای کارگشایی را به منظور طراحی راهبردهای موفق دیپلماسی عمومی در اختیار مسیولان  سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار دهد.

    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، جامعه طایفه ای، دولت ضعیف، گشودگی فرهنگی، ناکارآمدی اقتصادی
  • هادی معصومی زارع صفحه 99

    جنبش امل و حزب الله لبنان از میانه های دهه 1980 تا کنون دو تجربه متفاوت از حیات مشترک را  تجربه کرده اند. تجربه نخست در دهه 1980 و متضمن خشونت بارترین شکل مناسبات بوده است. اما از اوایل دهه 1990 به این سو در یک فرایند تدریجی، طرفین به سوی همگرایی راهبردی گام برداشته اند. در این میان عوامل مختلفی چون عوامل بینشی  انگیزشی و نیز عوامل محیطی (اعم از محیط داخلی و محیط خارجی لبنان) در هم گرایی دوطرف نقش داشته است . با این حال، عوامل برآمده از محیط داخلی لبنان از جمله مهم ترین دلایل اقتراب ایشان به حساب می آید . مواردی چون ویژگی های شخصیتی رهبران و کادر جدید دو طرف و برقراری احترام متقابل میان طرفین، آزادسازی جنوب لبنان از اشغال رژیم اسراییل، ترور رفیق حریری و خروج ارتش سوریه از لبنان و در نهایت فعال شدن هسته های تکفیری در داخل لبنان بر اثر بحران جاری سوریه از جمله این عوامل به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: امل، حزب الله، هم گرایی، روابط، نصرالله، نبیه بری
  • اسدالله اطهری، زهرا قاسمی*، سید محمدامین حسینی صفحه 125

    خاورمیانه از مهم ترین اهداف غرب به ویژه آمریکاست. سیاست یک بام و دو هوای آمریکا و عدم بی طرفی او در قبال تحولات خاورمیانه بر هیچ کس پوشیده نیست. دخالت و موضع کشورهای غربی در مقابله با نهضت های اسلامی در کشورهای عربی، شکل موجود زشت و ناهمگونی به خود گرفته که در پی ایجاد هرج و مرج در آن کشورها و سرکوب کسانی است که قصد دارند پرچم اسلام را در آینده کشور خود به اهتزاز درآورند. نظریه بیداری اسلامی درباره انقلاب های خاورمیانه است و در مقابل  دیدگاه غربی ها قرار می گیرد. غرب در پی آن است تا فرایند این انقلا ب ها، در مسیر تامین خواست ها و منافع غرب باشد. در این راه، حتی از مداخله نظامی پرهیز نمی کند. شکل گیری حکومت های دیگر مانند جمهوری اسلامی ایران در منطقه، برای غرب قابل پذیرش نیست و در بیش از سه دهه گذشته این موضوع از اولویت های غرب در منطقه بوده است. این نوشتار بر آن است تا به بررسی موضع غرب در قبال انقلاب ها و بیداری های شکل گرفته در کشورهای تونس، یمن، بحرین و سوریه بپردازد.

    کلیدواژگان: آمریکا، بیداری اسلامی، خاورمیانه، تونس، یمن، بحرین، سوریه
  • ایوب امیرکواسمی، میر کمال الدین موسوی * صفحه 159

    نیروی آیساف پس از حادثه 11 سپتامبر و سقوط حکومت طالبان طبق موافقت نامه بن جهت کمک به ثبات دولت انتقالی حامد کرزای در افغانستان ایجاد شد. اهداف اصلی آیساف ایجاد ساختارهای امنیتی مطمین در افغانستان، کمک به بازسازی افغانستان و آموزش و تشکیل نیروهای امنیتی آینده افغانستان  می باشد. آیا عملکرد آیساف با حقوق بین الملل همسو می باشد؟ در این مقاله توضیح داده شده است که عمده فعالیت های آیساف در افغانستان با حقوق بین الملل و معاهدات بین المللی مطابق است، ولی در برخی موارد که عمدتا «به حقوق بشر مربوط می شود» ناچارا ناقض حقوق بین الملل بوده و با آن همسو نبوده است. به طور مثال،  کشته شدن مردم عادی در جریان مبارزه آیساف با تروریسم نمونه ای از نقض حقوق بشر است، اما آیا آیساف راه دیگری به جز این می تواند داشته باشد؟ آیا یک غده سرطانی را  بدون اینکه سایر سلو لهای زنده قربانی نشوند، می توان با شیمی درمانی بهبود بخشید؟

    کلیدواژگان: افغانستان، تروریسم، 11 سپتامبر، موافقت نامه، بن آیساف
  • معرفی و نقد کتاب
|
  • Nasrin Mosaffa*, Monavar Mirzaei Page 5

    Women played a significant role in the 2011 developments in the Middle East, making their voice heard almost anywhere. Arab women’s militancy surprised many observers particularly those in the West who for long viewed them as oppressed victims of religious patriarchy. The main question of this paper revolves around the role played by women in recent Middle East developments, examining historical conditions of women in Egypt and Tunisia as pioneers of the movements. Drawing upon statistical data, the authors conclude that in spite of progress made by women in the two countries concerning education and legal status, their insufficient participation in sociopolitical spheres as well as undesirable place in economic activities made women attend street protests.

    Keywords: Women, Middle East Developments, Tunisia, Egypt
  • Hamid Ahmadi, Hossein Behmanesh Page 31

    Between 2011 and 2013, three governments ruled over Egypt, which made many foreign states perplexed on how to take stances towards them. In this respect, Saudi Arabia’s conduct and position towards Egypt notably towards Mohamed Morsi government from June 17, 2012 to July 4, 2013 have gained the attention of scholars. This paper seeks to answer the following question: How can Saudi conduct towards Morsi’s Muslim Brotherhood government and his subsequent overthrow be explained? There are four factors that affect Saudi-Egyptian relations as follows: 1. Sociopolitical nature of the Muslim Brotherhood, 2. Syrian crisis, 3. New U.S. strategy in the Middle East, and 4. Formation of Egypt, Turkey and Qatar bloc. The first factor has an adverse impact on their bilateral ties, whereas the second would influence the ties positively. New U.S. strategy in the region heightened Saudi sensitivity towards the Muslim Brotherhood. The formation of the Egypt, Turkey and Qatar bloc as a rival to the House of Saud among the Sunnis encouraged Saudi leaders to increase their efforts at bringing Morsi down.

    Keywords: Saudi Arabia, Egypt, Muslim Brotherhood, Salafism, United States, Syria
  • Rooholamin Saeidi * Page 67

    One of the main requisites for the successful implementation of public diplomacy programs is the preparedness of the host society. Lebanon is a fertile ground that is susceptible to the implementation of public diplomacy programs and soft influence of foreign governments. The author enumerates four factors including the tribal fabric of the society, weak government, open cultural atmosphere and inefficient economy that overall make Lebanon an ideal place for the presence of governmental and nongovernmental foreign institutions as well as free conduct of public diplomacy activities. Drawing upon his own personal observation and field study, the author has tested this hypothesis with respect to the public diplomacy of the Islamic Republic of Iran. He has concluded that significant success gained by Iranian public diplomacy in Lebanon, in addition to the activities of Iranian institutions, has resulted from the four aforementioned factors. Taking these factors into consideration and comparing them with the conditions in other countries would provide guidelines on how to devise viable public diplomacy strategies by the Iranian foreign policy-makers.

    Keywords: Public Diplomacy, Tribal Society, Weak Government, Cultural Openness, Economic Inefficienc
  • Hadi Masoumi Zare Page 99

    The Amal movement and Hezbollah have experienced two different types of coexistence since the mid-1980s. The first experience in the 1980s entailed very violent forms, but since the early 1990s onwards the two sides have gradually moved towards strategic convergence. In this process, a variety of factors such as outlook and motivation as well as environmental factors (including Lebanon’s domestic and foreign environment) have played a role in the convergence of the two sides. The factors arising from Lebanon’s domestic setting have been by far the most important ones in bringing the two sides closer. Some of the related factors in such convergence include personal character of the new leaders and mutual respect between the two sides, liberation of southern Lebanon from the Israeli occupation, assassination of Rafik Hariri, withdrawal of Syrian army from Lebanon and finally activation of Takfiri cells within Lebanon as a result of current crisis in Syria.

    Keywords: Amal, Hezbollah, Convergence, Relations, Nasrallah, Nabih Berri
  • Assadollah Athary, Zahra Ghasemi*, Seyed Mohammad Amin Hosseini Page 125

    The Middle East is of utmost importance to the West particularly to the United States. U.S. double standards and lack of neutrality towards the Middle East is pretty evident. Western powers’ intervention in and position towards the Islamist movements in the Arab countries has become extremely troublesome as they seek to ignite anarchy there and suppress those who wish to raise the flag of Islam. The theory of Islamic Awakening concerns the revolutions in the Middle East which is in contrast to the Western outlooks. The West wants these revolutions to meet Western demands and interests and even it does not shun military intervention, if needed. The formation of other governments like that of the Islamic Republic of Iran in the region is unacceptable to the West as they have made every security, defensive and aggressive efforts within the past three decades to prevent such governments to be forge d. However the Iranian Revolutionary patterns have expanded. This writing seeks to investigate the West’s positon towards the revolutions and awakening that have taken place in Tunisia, Yemen, Bahrain and Syria.

    Keywords: United States, Middle East, Tunisia, Yemen, Bahrain, Syria
  • Mir Kamaleddin Mousavi*, Ayub Amir Kavasemi Page 159

    The United Nations created the International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan after the September 11th events and the fall of the Taliban government according to the Bon Agreement in order to help stabilize Hamid Karzai’s transitional government. ISAF is intended to establish reliable security structures in Afghanistan, help reconstruct the country and train future Afghani security forces. Is ISAF’s operation consistent with international law? The authors conclude that the large part of ISAF’s activities in Afghanistan conforms international law but there have been occasional cases mainly related to human rights where their activities have violated international law. For instance, casualties among the civilian population during the course of ISAF’s battle on terror are apparently a violation of human rights, but was there any other option for ISAF? May a cancerous tumor be treated with chemotherapy without victimizing other living cells?

    Keywords: Afghanistan, Terrorism, September 11th, Bon Agreement, ISAF