فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1396)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 85، پاییز 1396)

  • بهای روی جلد: 200,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/09/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سخن فصل
  • مقالات
  • فرهاد قاسمی*، میعاد شبانیان فرد، صغری طالبی صفحات 7-32

    وجود معمای امنیت و پایداری آن، بازیگران را متوجه منطقه، تهدیدات و بی ثباتی های موجود در آن کرده است. تسلط تهدید، رقابت، اختلاف و خصومت، رقابت های تسلیحاتی و اختلافات سیاسی و ایدیولوژیک از موانع عمده شکل گیری امنیت پایدار در مناطق است. در این میان چرخه قدرت یکی از مهم ترین ویژگیهای سیستم جهانی و منطقه ای است که تاثیر مستقیمی بر موضوع مذکور دارد. لازم به ذکر است که انواع چرخه های قدرت، سبب شکل گیری محیط های راهبردی متفاوتی خواهند شد. این محیط ها می توانند عامل فرصت یا تهدید باشند. جمهوری اسلامی ایران نیز از چنین موضوعی مستثنی نیست. از همین رو، پرسش اساسی نوشتار این است که با توجه به تهدیدات موجود در عرصه روابط بین الملل و منطقه ای و تغییر در چرخه جهانی قدرت، این تغییرات چه پیامدهایی برای ثبات استراتژیک و امنیت منطق های دارد؟ فرضیه نوشتار این است که تغییر در چرخه جهانی و منطقه ای قدرت و پیوند این دو سبب تغییر در نقشه ژیواستراتژیک جهان و شکل گیری سازه نوینی از نظم های منطقه ای با میزان متفاوتی از ثبات و بی ثباتی در شبکه های ژیوپلیتیکی، ژیواکونومیکی و ژیوکالچری می گردد. در همین راستا، نوشتار حاضر با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و اسنادی سعی در بررسی امنیت جمهوری اسلامی ایران در قالب متغیرهای س هگانه فوق و تحلیل میزان تغییرات چرخه جهانی و منطقه ای قدرت دارد.

    کلیدواژگان: چرخه سیستمی قدرت، تهدیدات امنیتی، ثبات استراتژیک، جمهوری اسلامی ایران
  • الهام رسولی ثانی آبادی*، مجتبی روستایی صفحات 33-53

    جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به عنوان دو قدرت مهم و اثرگذار در جهان اسلام، نقش مهمی در تحولات خاورمیانه ایفا می کنند. تحولات اخیر منطقه در یمن، بحرین، لبنان و البته سوریه و عراق منافع و امنیت این دو قدرت منطقه ای را تحت تاثیر قرار داده و تقابل منافع آنها را باعث شده است. در این مقاله تلاش می شود تا با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از رهیافت جنگ نیابتی، به بررسی سیاست ها و اقدامات عربستان سعودی و جمهوری اسلامی در بحران های اخیر خاورمیانه در قبال یکدیگر پرداخته شود و ضمن بررسی زمینه های تعارض میان دو کشور، به این سوال اساسی پاسخ داده شود که عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران از چه راهی درصدد مقابله با اهداف و منافع یکدیگر در منطقه می باشند؟ فرضیه اصلی این مقاله آن است که جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی تلاش دارند تا بدون روی آوردن به جنگی مستقیم، با حمایت از گروه ها و دولت های هم پیمان خود در منطقه، مانع از تفوق و برتری طلبی یکدیگر در منطقه شوند.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، جنگ نیابتی، خاورمیانه
  • محمدعلی شهریاری*، اسماعیل شفیعی، نفیسه واعظ صفحات 55-80

    تحولات سیاسی- امنیتی و تغییرات ژیوپلیتیکی عراق جدید، از 2003 ، منجر به ارتقاء جایگاه جمهوری اسلامی ایران در حوزه های سیاسی- امنیتی خاورمیانه ازجمله عراق شده که به طور سنتی در حوزه اثرگذاری آمریکا، عربستان و اسراییل بوده است. ایران نیز با استفاده از این فرصت ها، سعی در شناسایی ظرفیتها توانمندی ها و ارزش های خود و نفوذ هرچه بیشتر در خاورمیانه کرده است. این جریان به زیان عربستان سعودی تحلیل و تفسیر می شود. لذا عربستان نیز در این بازی به دنبال راه کارهایی است تا از توسعه نفوذ سیاسی و معنوی ایران در منطقه جلوگیری به عمل آورد و تمهیداتی برای موازنه سازی قدرت منطقه ای ایران تدارک ببیند. در این میان عراق اولین حوزه انعکاس سیاست های رقابتی ایران و عربستان می باشد. تقابل ایران و عربستان به گونه ای است که شواهدی بر تطبیق قاعده حاصل جمع جبری صفر بر روابط این دو کشور در عراق وجود دارد که در آن عربستان به یک بازیگر کمینه گر تبدیل شده است. برهمین اساس، سیاست خارجی عربستان در خاورمیانه برمبنای سد نفوذ جمهوری اسلامی ایران استوار می باشد. بنابراین، تلاش شده است در قالب نظریه بازی ها و تیوری حرکت ها و به شیوه توصیفی- تحلیلی و به روش عقلی- تجربی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی مورد بررسی قرار گیرد تا به این طریق رقابت آنها در خاورمیانه قابل درک باشد.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، نظریه بازی ها، خاورمیانه، سیاست خارجی، عراق، عربستان
  • ناصر پورابراهیم* صفحات 81-106

    هدف مقاله حاضر بررسی تحول روابط ترکیه و عربستان از منظر نظریه مجموعه امنیتی و چگونگی تاثیر تحولات منطقه ای بر روابط دوجانبه اقتصادی، سیاسی و نظامی آنکارا و ریاض در 2002 - 2016 است که تلفیقی از رقابت و همکاری میان دو کشور در برهه های مختلف است. فرضیه اصلی پژوهش حاضر بهبود روابط ترکیه و عربستان بعد از تهاجم آمریکا به عراق در 2003 ، واگرایی روابط در انقلاب مصر 2013 و درجه بالایی از همگرایی در بحران سوریه 2015 است. در بخش اول مقاله تاریخ مختصری از روابط سیاسی، اقتصادی و نظامی دو کشور در 15 سال اخیر مورد مطالعه قرار خواهد گرفت، در بخش دوم به بررسی رویکرد سیاست خارجی ترکیه و عربستان در دوره قبل (حمله آمریکا به عراق و بحران لبنان) و بعد از بهار عربی (انقلاب مصر و بحران سوریه) در خاورمیانه پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: ترکیه، عربستان، مجموعه امنیت منطقه ای، خاورمیانه، عدالت و توسعه
  • مجید کافی* صفحات 107-130

    هدف این مقاله بررسی سیستم سایبرنتیک خلیج فارس و امکان نقشآفرینی و تاثیرگذاری ایران بر این سیستم است. در این راستا نویسنده پس از تشریح نظریه سایبرنتیک در مطالعات منطقه ای به عنوان چارچوب مفهومی پژوهش، به تطبیق سیستم امنیت هژمونیک خلیج فارس با آن می پردازند. مقاله سپس با نشان دادن نقایص این سیستم، حالت عدم تعادل پویای آن را تشریح نموده و به این ترتیب خبر از قرار داشتن این سیستم سایبرنتیک در یکی از مکانهای فازی اش می دهد. به باور نویسنده، جمهوری اسلامی ایران با استفاده از مدل جذب کننده های ناآشنا که در مکان فازی کنونی سیستم کنترل سایبرنتیک خلیج فارس ظاهر شده است، می تواند از این شرایط حداکثر بهره را برده و وضعیت خود را از زیر سیستم کنترل شونده به جایگاه کنترل کننده و کنترل شونده تغییر دهد.

    کلیدواژگان: امنیت، سایبرنتیک، هژمونی، خلیج فارس، ایران، آمریکا
  • سجاد مرادی کلارده* صفحات 131-148

    ایران در یک دهه اخیر در محیط خاورمیانه ای با تراکم معضلات امنیتی مواجه است. بحرانهای عراق و سوریه، رشد گروه های تروریستی، تعهد آمریکا به تامین امنیت اسراییل و افزایش پیوستگی با اعراب، ایران را در حوزه امنیتی خاورمیانه ای به سمت اتخاذ راهبرد امنیت به هم پیوسته سوق داده است. در قالب این راهبرد هر نوع ایجاد ناامنی برای ایران، به معنای ناامنی برای منطقه در نظر گرفته می شود. در این شرایط دست یابی به برجام و خروج موضوع هسته ای از کلان سیاست خارجی ایران و مسیله تهدیدآمیز بین المللی، ظرفیت دستگاه دیپلماسی را در مدیریت تحولات منطقه افزایش می دهد. مقاله حاضر با روش تحلیلی و نظریه نوریالیسم تدافعی، کنکاشی در بررسی رابطه برجام و راهبرد امنیتی ایران در خاورمیانه؛ «امنیت به هم پیوسته» است و این سوال اصلی را مطرح می کند که چه نسبتی میان برجام و راهبرد امنیت به هم پیوسته برقرار است؟ بایستی توجه داشت که برجام به عنوان توافقی بر مبنای حاصل جمع مثبت قابلیت تسری به مسایل منطقه ای را داشته و در نگاهی واقع گرایانه می تواند به عنوان راهکاری برای بحرانهای منطقه ای و گذار از موازنه قوای کلاسیک به امنیت نسبی در خاورمیانه مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس، برجام و راهبرد «امنیت به هم پیوسته» مکمل یکدیگر بوده و با جهت دهی معادلات امنیت منطقه ای به سمت بازی برد- برد، مشارکت فعال ایران در حل بحرانهای منطقه ای را به همراه دارند.

    کلیدواژگان: برجام، امنیت خاورمیانه ای ایران، امنیت به هم پیوسته، امنیت نسبی، نورئالیسم تدافعی
|
  • Farhad Ghasemi*, Miad Shabanianfard, Soghra Talebi Pages 7-32

    Prevalence of threats, competition, disputes and conflicts, arms race and political-ideological differences are major obstacles to attain sustainable security in the regions. In this respect, various power cycles give rise to different strategic environments that can create either opportunity or threat. The Islamic Republic of Iran is no exception to the rule. Hence, the main question of the article is that considering the existing threats in the realm of international and regional relations and shift in the global power cycle, what implications these changes will have for the strategic stability and regional security. The hypothesis indicates that shift in the global and regional power cycle and their linkage will give rise to a change in the world geostrategic map and the formation of a new construct of regional orders with a differing degree of stability and instability in geopolitical, geoeconomic and geocultural networks.

    Keywords: Systemic Power Cycle, Security Threats, Strategic Stability, Islamic Republic of Iran
  • Elham Rasooli Saniabadi*, Mojtaba Roostaei Pages 33-53

    Recent regional developments in Yemen, Bahrain, Lebanon, Syria and Iraq have affected the security of the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia as two regional powers, resulting in the clash of their interests. Drawing upon the descriptive-analytical method and using the proxy war approach, the authors examine policies made and actions taken by Saudi Arabia and the Islamic Republic of Iran towards each other in recent Middle Eastern crises. Reviewing grounds for the conflict between the two nations, the authors seek to answer the question that in what ways Iran and Saudi Arabia seek to confront each other’s goals and interests in the region. The main hypothesis of the research indicates that the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia make efforts to prevent superiority and dominance of the other party by supporting their allied groups and governments in the region without resorting to direct fighting.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia, Proxy War, Middle East
  • Mohammad Ali Shahriari*, Esmaeil Shafiei, Nafiseh Vaez Pages 55-80

    Political-Security and geopolitical changes in Iraq after 2003 have resulted in the promotion of Islamic Republic of Iran’s status in the Middle East political-security sphere including in Iraq; sphere that has been traditionally influenced by the United States, Saudi Arabia and Israel. Utilizing such opportunities, Iran has also sought to actualize its capacities, capabilities, values and influence in the Middle East. This is viewed as detrimental to Saudi Arabia. Hence it has searched for solutions to preclude Iran’s expanded political and spiritual influence in the region, contemplating on measures to offset Iran’s regional power. Iran-Saudi confrontation has reached such level that demonstrates a zerosum game in their bilateral ties in Iraq. For this reason, Saudi policy in the Middle East is based on containing Iran’s influence. In this paper, the authors have studied foreign policies of the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia, using the game theory and the theory of moves in order to understand their rivalry in the Middle East.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Game Theory, Middle East, Foreign Policy, Iraq, Saudi Arabia
  • Nasser Pour Ebrahim* Pages 81-106

    This article seeks to study changes in Turkey-Saudi relations from the perspective of the theory of regional security complex and to examine the impact of regional developments on Ankara-Riyadh economic, political and military mutual ties from 2002-2016. This period represents a combination of rivalry and cooperation between the two nations.
    The author looks at the improved Turkey-Saudi relations following the U.S. invasion of Iraq in 2003, divergence in their relations after the Egyptian revolution in 2013, and a high degree of convergence on the Syrian crisis since 2015. The articles reviews briefly a history of political, economic and military relations between the two nations within the past 15 years. The second section of the article deals with foreign policy orientations of Turkey and Saudi Arabia before and after the U.S. invasion of Iraq, during the Lebanese crisis, and following the Arab Spring in the Middle East.

    Keywords: Turkey, Saudi Arabia, Regional Security Complex, Middle East, Justice, Development Party
  • Majid Kafi* Pages 107-130

    This article seeks to examine the cybernetic system of the Persian Gulf and the possibility for Iran to leave its impact on the system. Describing the cybernetic theory in regional studies as the conceptual framework of the research, the author applies it on the hegemonic security system in the Persian Gulf. After revealing the flaws of the system, he extrapolates its dynamic imbalance and views it as being located in one of its phase places. According to the author, by using the unfamiliar attraction model that has appeared in the present phase place of the cybernetic control system in the Persian Gulf, the Islamic Republic of Iran will become able to take full advantage of the conditions. Thus it will become capable of elevating its position from the controlled subsystem to the status of controller.

    Keywords: Security, Cybernetics, Hegemony, Persian Gulf, Iran, United States
  • Sajjad Moradi Kelardeh* Pages 131-148

    Iran has been faced with a plethora of security dilemmas in its Middle Eastern environment within the last decade. Such factors as the Iraqi and Syrian crises, rise of terrorist groups, U.S. commitment to Israel’s security and its growing closeness with the Arabs have led Iran to adopt the intertwined security strategy in the Middle East security sphere. Within this strategy, any instance of insecurity for Iran would be considered as insecurity for the region. Under such circumstances, the conclusion of the Joint Comprehensive Program of Action (JCPOA) and the departure of the nuclear issue from Iran’s foreign policy agenda has heightened the capacity of Iranian diplomatic apparatus in managing regional developments. Drawing upon an analytical method and defensive neo-realist theory, the author seeks to examine the relationship between the JCPOA and the intertwined security strategy. He concludes that the agreement as one based on positive sum has the potential of being expanded to other regional issues, serving as a solution to regional crises in a realist outlook. On this basis, the JCPOA and intertwined security strategy complement each other, leading to Iran’s active engagement in the resolution of regional crises by directing regional security equations to a win-win game.

    Keywords: JCPOA, Middle East Security, Intertwined Security, Relative Security, Defensive Neo-Realism