فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 87، بهار 1396)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 87، بهار 1396)

  • بهای روی جلد: 200,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 1
  • مقالات
  • مهناز گودرزی، علیرضا قربانپور صفحه 5

    یکی از مهم ترین سازوکارها و ابزار تامین هدف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تدوین و اجرای دیپلماسی فرهنگی کارآمد است. اهمیت این امر برآمده از جایگاه دیپلماسی فرهنگی برای برقراری ارتباط با نخبگان و عامه جامعه است. در جمهوری اسلامی ایران نیز طی سالیان اخیر موضوع اهمیت و توسعه دیپلماسی فرهنگی به صورت فزاینده مورد توجه سیاستگذاران، مسیولان و کارگزاران و مجامع علمی کشور قرار داشته و در این زمینه سرمایه گذاری ها و فعالیت های گسترده ای هم به لحاظ علمی و نظری از طریق مقالات، کتب، همایش ها و جلسات، و هم به صورت عملی از طریق ایجاد و گسترش سازوکارها در داخل و خارج از کشور، توسعه کمی و کیفی فعالیت های رسانه ای خصوصا راه اندازی شبکه های متعدد رادیو و تلویزیونی، پذیرش دانشجویان و طلاب خارجی، مبادله هییت های متعدد از نخبگان و گروه های مرجع و غیره انجام پذیرفته است، ضرورت اعمال دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی در منطقه خاورمیانه ازاین رو از اهمیت و اولویت مضاعف برخوردار می گردد که طی سالیان اخیر شاهد تشدید دو موج قوی ایران هراسی و شیعه هراسی از سوی بازیگران منطقه ای و فرا منطقه ای به منظور منزوی ساختن تهران در محیط سیاسی امنیتی و فرهنگی خود هستیم. این مقاله در پی توضیح و تبیین دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی در خاورمیانه است. به باور نویسنده تغییر و تحولات سیاسی و فرهنگی اجتماعی کشورهای خاورمیانه طی چند سال اخیر در کنار دو موج قوی مورد اشاره در بالا، ضرورت بازنگری در رویکرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در استفاده از ابزار دیپلماسی فرهنگی و بازتعریف جدید از دیپلماسی فرهنگی سنتی را موجب شده اند.

    کلیدواژگان: دیپلماسی، قدرت نرم، فرهنگ اسلامی ایرانی، سیاست خارجی، منافع ملی، خاورمیانه
  • محمدعلی بصیری، سعید حسن زاده صفحه 31

    مقاله حاضر در پی آن است تا بر اساس مولفه هویت و در چارچوب تیوری ساز ه انگاری، روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان را مورد بررسی قرار داده و به طور اخص انگار ه های هویتی را در واگرایی بین این دو کشور تبیین کند. کشور عربستان سعودی بعد از انقلاب اسلامی ایران همواره سیاست خصمانه ای نسبت به ایران داشته و گرچه در طول این سه دهه فراز و نشیب هایی داشته است، ولی همچنان این سیاست خصمانه پابرجاست. نگاهی به روابط ایران و عربستان از 1304 تاکنون نشان می دهد که روابط دو کشور همواره در هاله ای از تضاد و واگرایی قرار داشته است و در دوران همکاری بین دو کشور هم می توان ریشه های تنش را مشاهده کرد. سوال اصلی مقاله این است که انگاره های هویتی چه تاثیری در روابط عربستان و ایران بعد از انقلاب داشته است؟ مفروض مقاله این است که ادراکات و برداشت های هویت بنیان، سبب شده است تا روابط عربستان سعودی و ایران بیشتر به سمت واگرایی سوق داشته باشد. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات بر پایه ی روش اسنادی-کتابخانه ای صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: واگرایی، هویت، سازه انگاری، جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی
  • رضا فضل العلی صفحه 57

    جریان های افراطی در جهان به اشکال مختلف خود را نشان می دهند. زمانی این عمل بنام بیداری اسلامی، بهار عربی و گاهی به شکل فردی، گروهی به نمایش درمی آید. گذار جامعه سنتی به جامعه مدرن، زمینه را برای بروز بحران هایی به وجود می آورد و غربیان اسلام گرایی را در گفتمان نوگرایی مطرح کرده اند. با شکل گیری دولت های مدرن است که، بعد اجتماعی و نقش مردم در حکومت های اسلامی بسیار پررنگ تر شد، درگیری و تنش اجتناب ناپذیر می شود. گاهی عوامل خارجی و داخلی از قبیل اقتصادی و شکاف نامتعارف بین مردم و اقتدار گرایی و شکنندگی دولت ها، مشارکت مردم را در امور و گرایشات قومی و قبیله ای و ضعف فرهنگی به حاشیه می راند. و درنتیجه افراطی گری شکل می گیرد و پایداری می کند. این یک پدیده ضد ارزش برعلیه ارزش های موجود است. عکس العملی به فشارها کمبودها و به حاشیه کشیده شدن ها است. استعمار خارجی و غرب با مطرح کردن «خود» و «دیگری» می خواهد حقیقت را پنهان کند. بررسی عوامل و زمینه های بروز بحران می تواند نشان دهد که «چرا شکل اقدام جمعی گروه های بنیادگرا و اسلامی در یک جامعه و در طول زمان به یک صورت نبوده است.» در اینجاست که باید عمل فردی و جمعی گرو ه های اسلامی میانه روی افراطی را از هم جدا بررسی کرد.

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، بهار عربی، هویت، بحران، ادوار، سقوط، رستاخیز
  • ابوالقاسم گل خندان صفحه 85

    هدف اصلی این مقاله، سنجش و تحلیل تجربی وابستگی متقابل دفاع بین کشورهای منطقه خاورمیانه و تعیین نوع این وابستگی طی دور هی زمانی 2014 - 1995 می باشد. به این منظور یک مدل عمومی مخارج دفاعی شامل، متغیرهای اقتصادی، اجتماعی، استراتژیک، سیاسی و نظامی، برای کشورهای منطقه خاورمیانه طراحی و به منظور برآورد آن از روش گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (SGMM)در قالب داده های ترکیبی پویا استفاده شده است. نتایج برآورد مدل نشان می دهد که در بلندمدت، متوسط بار دفاعی کشورهای خاورمیانه بر بار دفاعی هر یک از کشورهای این منطقه، اثر مثبت و معناداری داشته است که حاکی از وجود یک رقابت تسلیحاتی بین کشورهای منطقه خاورمیانه می باشد. بر این اساس، با افزایش یک درصدی در متوسط بار دفاعی کشورهای خاورمیانه، در بلندمدت بار دفاعی هر یک از کشورهای این منطقه حدود 35% درصد افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: بار دفاعی، رقابت تسلیحاتی، کشورهای خاورمیانه، گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (SGMM)
  • حجت یاوری، میثم غفاری نژاد، حامد کاظمی صفحه 115

    به دلایل گوناگون داخلی، منطقه ای و بین المللی خاورمیانه معاصر منطقه ای رمزآلود، دچار آشوب و جنگ، گهواره تروریسم، افراط گرایی مذهبی و دارای حکومت هایی دیکتاتوری تصور می شود. شتاب تحولات در این منطقه به گونه ای است که پیش بینی روندهای آینده را بسیار دشوار می نماید. تاریخ سیاسی این منطقه از بی تجربگی، عدم بلوغ سیاسی و بی اطمینانی اغلب دولتهای آن حکایت می کند. جستجو برای مشروعیت در اکثر دولت های این منطقه، دغدغه بسیار مهمی تلقی می شود. بااین حال، مقاله حاضر در پی نشان دادن تاثیر ناکارآمدی رژیمهای سیاسی عربستان و مصر و تاثیر آن بر عدم ثبات در خاورمیانه در دوران پسا جنگ سرد است. سوال اصلی در این پژوهش تبیین چگونگی ناکارآمدی عربستان و مصر در خاورمیانه در دوران پس از جنگ سرد است. پاسخی که می توان ارایه داد این است که ناکارآمدی رژیم های سیاسی عربستان و مصر با توجه به عواملی چون توسعه نیافتگی سیاسی و اقتصادی بی ثباتی فراگیر در خاورمیانه ی پس از جنگ سرد را در پی داشته است.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، خاورمیانه، عربستان و مصر، عدم ثبات
  • یاسر اسماعیل زاده امام قلی صفحه 149

    این مقاله در پی تبیین معمای جدی فقدان هم گرایی و منطقه گرایی در خاورمیانه است. ازاین رو به نقش متغیر تاثیرگذاری بنام «ساختار نظام بین الملل» توجه ویژه ای داشته است؛ بنابراین در این نوشتار به دنبال یافتن پاسخی برای این سوال هستیم که «مهمترین موانع و علل ناکامی منطقه گرایی در خاورمیانه کدامند؟» در وهله نخست داده های پژوهش نمایانگر این فرضیه است که «دلایل اساسی فقدان منطقه گرایی در خاورمیانه را می توان از یکسو به نقش و محدودیت های ساختار نظام بین الملل به عنوان علت اصلی و از سوی دیگر به عدم شکل گیری هویت جمعی و مشترک به واسطه وجود هویت های متعارض و متفاوت در کنار هم و همچنین درونی نشدن هنجارها در این منطقه مربوط دانست. »روش پژوهش مقاله توصیفی-تحلیلی است که سعی شده است با استفاده از داده ها و اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای، در مدار یافتن پاسخی علمی برای سوال پژوهش قرار گیریم. همچنین سعی شده است با استفاده از الگوی ترکیبی بین نظریه های سازه انگاری و نوواقع گرایی به درک بیشتری از مسایل منطقه گرایی خاورمیانه پرداخته شود.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، منطقه گرایی، ساختار نظام بین الملل
|
  • Mahnaz Goudarzi, Alireza ghorbanpor Page 5

    One of the most important mechanisms for realizing Islamic Republic of Iran’s foreign policy objectives involves devising and implementing an efficient cultural diplomacy. In Iran, within the past years, the importance of developing cultural diplomacy has increasingly gained the attention of policymakers, officials and agents of the country’s academic community; hence much investment has been made in this regard. A number of related activities performed in this respect include publishing articles and books, holding seminars and meetings, initiating a variety of radio and TV stations, admitting foreign students, exchanging delegations from among the intellectuals and reference groups and so on. Exercising cultural diplomacy on part of the Islamic Republic becomes even more crucial in the Middle East, because within the past years we have witnessed the rise of two strong waves of Iranophobia and Shiaphobia
    promoted by regional and transregional actors in order to isolate Tehran in its political, security and cultural setting. The authors maintain that political and sociocultural changes within the Middle Eastern countries within the past years along with the two aforementioned waves would demand a revision in Islamic Republic of Iran’s foreign policy attitude in utilizing cultural diplomacy tools and offering a new definition of traditional cultural diplomacy.

    Keywords: Diplomacy, Soft Power, Islamic-Iranian Culture, Foreign Policy, National Interest, Middle East
  • MohammadAli Basiri, Said hasanzad Page 31

    This article seeks to investigate relations between the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia on the basis of identity factor within the framework of constructivism, and particularly to explain the impact of identity notions on divergence between the two nations. Kingdom of Saudi Arabia has persistently pursued a hostile policy towards Iran following the advent of the Iranian Islamic Revolution. Although this policy has seen ups and downs within the past three decades, the hostile nature of the policy has persisted. A glance at bilateral relations since 1925 demonstrates that mutual ties have been overshadowed by conflict and divergence and even signs of tension could be seen in periods of cooperation between the two sides. This article tests the hypothesis that identity-based notions and perceptions have caused the Saudi-Iranian relations to move towards divergence.

    Keywords: Divergence, Identity, Constructivism, IslamicRepublic of Iran, Saudi Arabia
  • Reza Fazlolali Page 57

    Extremist currents take different forms all around the world. The transition from the traditional society to modernity paves the way for the rise of crises. Many foreign and domestic factors including deep economic discrepancy among the people, authoritarianism, fragility of states, lack of legitimacy and of people’s participation in their affairs, ethnic and tribal tendencies, cultural impoverishment and marginalization of a group of people and most importantly the identity crisis give rise to lasting extremism. This is a struggle against the existing values, a response to the deficiencies and marginalization. In this article, the author studies why the collective action of fundamentalist and Islamist groups in the society has taken different shapes over time. Some scholars trace them in history, economy and society, whereas the individual action and collective action of the extremist Islamist groups
    should be examined separately.

    Keywords: Islamic Awakening, Arab Spring, Identity, Crisis, Decline, Resurrection
  • Abolghasem Golkhandan Page 85


    This article deals mainly with an empirical appraisal of interdependence among the Middle Eastern countries and identifying the type of such interdependence within the 1995-2014 time period. For this purpose. A general model of defense expenditures including economic, social, strategic, political and military variables for the Middle Eastern nations have been designed and in order to appraise them, the Systemic Generalized Method of Moments (SGMM) within the dynamic combined data has been used. The findings of the model show that in the long run, the average defense burden of the Middle Eastern countries has had a positive and significant effect on the defense burden of each of the regional nations, indicating the presence of an arms race among the regional countries in the Middle East. On this basis, with a one percent increase in the average defense burden, in the long run the defense
    burden of each of the regional countries has seen an almost 0.35% rise.

    Keywords: Defense Burden, Arms Race, Middle EasternNations, Systemic Generalized Method of Moments
  • Hojjat Yavari, Meysam Ghaffarinejad, Hamed Kazemi Page 115


    Due to a variety of internal, regional and international factors, the contemporary Middle East is often portrayed as a mysterious region, suffering from chaos and war, cradle of terrorism, and religious extremism with dictatorial governments. The fast pace of developments in the region makes any prediction of the future trends very difficult. Political history of the region indicates inexperience, political immaturity and uncertainty of most of its governments. Search for legitimacy in most of the regional governments is considered as a vital concern. This article seeks to explore the impact of the inefficiency of political regimes in Saudi Arabia and Egypt on instability in the Middle East in the post- Cold War era. The authors conclude that inefficiency of political regimes in Saudi Arabia and Egypt arising from political and economic underdevelopment has resulted in extensive instability in the Middle East
    in the post-Cold War era.

    Keywords: Political Economy, Middle East, Saudi Arabia, Egypt, Instability
  • Yasser Esmaeilzadeh Emamgholi Page 149

    This article seeks to explain the serious dilemma of the lack of integration and regionalism in the Middle East, paying particular attention to an influential variable that is the structure of the international system. The author intends to find an answer to the following main question: What are the major obstacles to and failure of regionalism in the Middle East? In the first place, the data collected for the research indicate that the major reasons for the lack of regionalism in the Middle East include the role played and constraints imposed by the structure of the international system as the main cause on the one hand and lack of formation of a collective shared identity due to the presence of conflicting identities as well as the external nature of norms in the region on the other. The research uses a descriptive-analytical method, using the bibliographical data in order to find a convincing answer for the research
    question. The author has sought to draw upon a synthetic pattern between the constructivist and neorealist theories in order to better understand questions of regionalism in the Middle East.

    Keywords: Middle East, Regionalism, International System, Collective Identity