فهرست مطالب

معرفت - سال نوزدهم شماره 11 (پیاپی 158، بهمن 1389)

ماهنامه معرفت
سال نوزدهم شماره 11 (پیاپی 158، بهمن 1389)

  • دین شناسی
  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/01/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحه 4
  • آیت الله محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله شرح و تفسیری بر مناجات «امیدواران» امام سجاد علیه السلام می باشد. «آرزو» درخواست امری دور از دسترس است که تحقق آن نیازمند تلاش مضاعف باشد، ولی «رجا» و «امید» درخواست اموری است که مقدمات آن فراهم می باشد. هرچند آرزوی طولانی به خودی خود، مذموم نیست و از کلام امام سجاد علیه السلام به دست می آید که این گونه آرزوها در امور معنوی مطلوب است، اما در امور دنیایی آرزوهای بلند مذموم و ناپسند است.
    شایسته است آن گاه که بنده مقابل خدای متعال قرار می گیرد، همه نعمت های دنیوی و اخروی را از او بخواهد؛ درخواست آرزوهای بلند از خدای متعال بر بندگان عیب نیست؛ بلکه درخواست امور ناچیز دنیایی از خدای متعال ناپسند می باشد. این مقاله به تفصیل به کم و کیف داشتن آرزوهای انسان و چگونگی و نیز بایدها و نبایدهای آن می پردازد.
    کلیدواژگان: امید، امل، آرزو، درخواست، گستره امید، آرزوهای اخروی، آرزوهای دنیوی
  • ویژه نامه دین شناسی
  • یدالله دادجو صفحه 13
    یکی از مباحث مهم درباره پدیده وحی، امکان آن است؛ چراکه امکان ارتباط بشر با خالق هستی، وی را در نیل به حیات معقول و زندگی جاودانه یاری می کند. در طول تاریخ نزول وحی، همواره برخی از متفکران از پذیرش آن سرباز زده اند. این انکار و نپذیرفتن به علل و شیوه های مختلف ابراز می شده است. برخی از اندیشوران با ادعای ممکن نبودن آن، به این نتیجه رسیده اند که انسان محدود چگونه می تواند با خالق هستی، که وجودی غیرمحدود و مجرد از ماده است، ارتباط برقرار کند. اساسا این ارتباط غیرممکن است؛ زیرا اگر این امر محال نیست چرا در طول حیات بشر، پیامبران الهی که تلقی کنندگان برجسته وحی اند. همواره مورد انکار و ناباوری واقع شده اند.
    در این جستار با روش تحلیلی عقلی و نقلی و با رویکرد جمع بین مطالعه درون دینی و برون دینی، با هدف بررسی شبهات پیرامون امکان و ماهیت وحی پرداخته و ثابت شده است که پذیرش وحی به صورت امری خارق العاده و ملازم با محال ذاتی نیست.
    کلیدواژگان: وحی، امکان، قوه قدسی، عقل فعال، وقوع وحی، محال ذاتی
  • احمدرضا بسیج صفحه 27
    به عقیده برخی دین پژوهان و متکلمان غربی وحی مجموعه ای از حقایق درباره خداوند نیست، بلکه کتب مقدس محصول کوشش های انسان برای شناخت معنا و اهمیت حوادث وحیانی هستند که ضمن عصری بودن در قالب تجربه بشری بروز می یابند. از این رو، وحی و تجربه دینی در بعد پدیدارشناسی تجربه دینی یکسان انگاشته شده است.
    هدف این مقاله ضمن روشن ساختن معنای وحی و تجربه دینی و ارائه برخی نظریات مطرح در هر مورد به تبیین تفاوت وحی با تجربه دینی می پردازد. روش پژوهش، مروری و کتابخانه ای است که پس از بیان برخی نظریات در باب موضوع، به نقد و بررسی آنها پرداخته است.
    براساس یافته های این پژوهش، که با ارائه 20 تفاوت عمده میان وحی و تجربه دینی به دست آمد، معلوم شد که منشا وحی، برای گیرنده وحی (پیامبران) روشن است و به همین علت، پیامبران هرگز در گرفتن پیام آسمانی دچار حیرت و اشتباه نمی شوند. وحی قرآن، در طول و عرض کامل و تمام است و تاکنون هیچ تجربه ای دینی یا شهودی عرفانی نتوانسته است به پای آن برسد.
    کلیدواژگان: وحی، تجربه دینی، معنای گزاره ای وحی، معنای غیر گزاره ای وحی
  • مهدی تراب پور صفحه 41
    در قرآن کریم صفاتی برای خداوند متعال اثبات شده است و این آیات منشا طرح این بحث شده که نحوه اتصاف ذات الهی به صفات چگونه است؟ با چه ادله ای صفات، به خداوند متعال نسبت داده می شوند؟ آیا این اوصاف دارای واقعیت اند یا اینکه واقعیتی ندارند و نام هایی بیش نیستند، هرچند ذات الهی آثار آنها را دارد؟ هدف این مقاله ارائه یک بحث منسجم و منظم از اوصاف الهی، که به صورت منطقی وارد حیطه اوصاف الهی گردد و آنها را از حیث هستی شناختی مورد بررسی قرار دهد. در این تحقیق، چگونگی اتصاف خداوند به اوصاف کمالی و محدودیت یا عدم محدودیت اوصاف در مورد پروردگار عالم، با توجه به قاعده «واجب الوجود بالذات از همه جهت واجب الوجود است»، و فروعی که از این قاعده متفرع می شود، مورد بررسی واقع می شود و اشکالاتی که در نحوه اتصاف ذات اقدس الهی به اوصافش به وجود آمده، مطرح و مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ضرورت ازلیه، صرف الوجود، بساطت، وحدت حقه، ذات، احدیت
  • حسین قاسمی صفحه 55
    «قسمت» یا همان «سرنوشت»، از معضلات اعتقادی عموم افراد است که با ظاهری جذاب، جبر و سلب اختیار را تداعی می کند. این فکر که همه کارها به دست خداست، هرچند حق است، اما عموم افراد به سبب تحلیل نادرست، این نتیجه را می گیرند که انسان هیچ تاثیری در سرنوشت خود ندارد.
    هدف این پژوهش آن است که با تحلیل درست و ارائه معنای صحیح از «قسمت»، به حل این مسئله بپردازد و رابطه اراده الهی و اختیار انسان را روشن سازد. با روش مطالعه متون دینی و استدلال عقلی و تحلیل آنها به این نتیجه می رسیم که تقدیر انسان به اعمال خودش بستگی دارد و خداوند چیزی را مقدر می کند که انسان انتخاب کرده است.
    بنابراین، معنای صحیح «قسمت» این نیست که همه امور به انسان تفویض شده و خداوند کاری به کار انسان ندارد، بلکه معنای دقیق آن این است که فیض را خداوند همیشه به همه می دهد، ولی خود انسان است که ظرفیت و قابلیت خود را تغییر می دهد و کم یا زیاد می کند.
    کلیدواژگان: قسمت، قضا، قدر، جبر، اختیار، سرنوشت
  • حمیدرضا طیبی نسب صفحه 73
    این نوشتار با بهره گیری از منابع دینی و یافته های پژوهشگران و با دو روش عقلی و نقلی، ارتداد در ادیان، به ویژه در اسلام را بررسی می کند. ارتداد حکمی فقهی کلامی است و شامل افرادی می شود که با هدف سست جلوه دادن مبانی دینی، اظهار ارتداد کرده و از دین خارج شده باشند.
    مهم ترین یافته این پژوهش ترسیم عقلانی بودن حکم ارتداد از دیدگاه فقهی و اعتقادی است و در آن بر لزوم پای بندی به مقررات دینی و اجرای احکام اسلامی، آزادی عقیده و احترام به کرامت انسانی تاکید شده است. به نظر نویسنده هرگونه سؤال و انتقاد در چارچوب مقررات، حق مخاطب است و باید به آن پاسخ داده شود. اما سست جلوه دادن مبانی دینی و به سخره گرفتن آن، امری خارج از چارچوب آموزه های دینی و عقلی است.
    کلیدواژگان: ارتداد، عقیده، اسلام، ادیان، منطق
  • حسن صادقی صفحه 85
    یکی از ویژگی های امامان معصوم علیهم السلام، عدالت به ویژه عدالت اجتماعی است؛ چراکه اگر ایشان از این ویژگی برخوردار نباشند، نمی توانند به مسئولیت ها و وظایف خویش عمل کنند. این نوشتار می کوشد با روش اسنادی و تحلیلی، با توجه به روایات نقل شده از امام رضا علیه السلام ضرورت، راه کشف، آثار و ابعاد عدالت امام با تاکید بر عدالت اجتماعی را بیان، و تفاوت آن را با دیدگاه های کلامی غیرشیعه روشن نماید. توجه به روایات امام رضا علیه السلام از این جهت حایز اهمیت است که در زمان ایشان، مسائل اساسی اسلام بیشتر مورد گفت وگو قرار می گرفت. همچنین ایشان به حسب ظاهر مدتی منصب «ولیعهدی» داشته که این دو عامل، زمینه را برای گفت وگو درباره عدالت اجتماعی امام فراهم ساخته است.
    کلیدواژگان: امام، امامت، عدالت، عدالت اجتماعی، عصمت، امام رضا(ع)
  • سیداکبر حسینی قلعه بهمن صفحه 99
    پیش از مبعوث شدن حضرت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله، اغلب مردم سرزمین حجاز پرستش بت ها را مرام خویش قرار داده بودند. این نوشتار با رویکردی تحلیلی و بررسی اسنادی، تلاش دارد تا ضمن اشاره ای اجمالی به بت پرستی حاکم در جزیره العرب، نوع نگرش آنها به حقیقت غایی را در پرستش این بت ها به تصویر بکشد. از یافته های این پژوهش به دست می آید که در بت پرستی، شرک عرضی بر آنها حاکم بوده است. همچنین وجه شرک در آنها به دو حیثیت «شرک در ربوبیت تکوینی» و «شرک در الوهیت» باز می گردد. به عبارت دیر، به اعتقاد مشرکان، بتان و ارواح ماوراء آنها از یک سو، در تدبیر بخشی از عالم نقش داشتند و از سوی دیگر، این امور شایسته پرستش تلقی شده اند.
    کلیدواژگان: شرک، شرک عرضی، توحید در اولوهیت، توحید در ربوبیت تکوینی، صنم، وثن، نصب
  • محمدحسن طاهری صفحه 113
    بحث درباره خدا و صفات باری، از مباحث مهم ادیان است. این مقاله درصدد است با روش اسنادی، کتابخانه ای و رویکرد تحلیلی و با نگاهی فراتاریخی و پدیدارشناختی، از منظر دو دانشمند بزرگ ادیان ابراهیمی به بحث در مورد خداوند و بیان شباهت ها و تفاوت های دیدگاه آنان بپردازد.
    حاصل یافته این مقاله این است که ابن میمون طرفدار الهیات سلبی و سیداحمد علوی طرفدار الهیات ایجابی است. این مقاله با بررسی تطبیقی دو کتاب مهم آنان به تحلیل دیدگاه آنها درباره خدا می پردازد.
    کلیدواژگان: ابن میموم، سیداحمد علوی، الهیات سلبی، الهیات ایجابی، دلاله الحائرین، مصقل صفا در تجلیه آینه حق نما
  • سیدعلی هاشمی صفحه 135
    شریعت به معنای اعمال و آداب عملی، جایگاه مهمی در ادیان دارد. از کتاب مقدس، دو نوع الهیات و به تبع آن، دو نوع دیدگاه در مورد شریعت حضرت عیسی علیه السلام می توان استنباط کرد: بنابر دیدگاه اول، تاکید و توجه حضرت عیسی علیه السلام بر اصلاح شریعت موسوی است، نه نفی شریعت گذشته. شریعت عیسوی اگر بتوان به آن شریعت جدید گفت بر پایه شریعت موسوی قرار گرفته است، نه بر مبانی کاملا مخالف و مغایر با آن. این دیدگاه با آموزه های اسلامی همخوانی بیشتری دارد.
    برخلاف این نگاه، بنابر دیدگاه دوم تحولی اساسی در الهیات و شریعت موسوی رخ می دهد؛ زیرا با آمدن عیسی و فدیه شدن او به خاطر گناه ذاتی انسان، شریعت جدیدی جایگزین شریعت پیشین می گردد که شریعت ایمان خوانده می شود و تفاوت های بنیادین با شریعت موسوی دارد.
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و نظری و با هدف بررسی شریعت در مسیحیت نگاشته شده است و چنین به نظر می رسد که هرچند از سخنان پولس درباره شریعت ایمان، می توان نفی مطلق شریعت «اعمال» را برداشت کرد؛ اما به مرور، شریعتی با اعمال حداقلی جایگزین شریعت موسوی شد. به نظر می رسد شریعت جدید با اشکالات جدی مواجه است.
    کلیدواژگان: شریعت، مسیحیت، شریعت موسوی، شریعت ایمان، نفی شریعت
  • محمدرضا رحمانی اصل صفحه 153
    این مقاله ابعاد و اضلاع گوناگون معنای زندگی «شخص» را مورد تحلیل و بررسی قرار می دهد. این تحلیل با نگاه «سوم شخص» صورت گرفته تا بتواند دیدی شمولی داشته باشد؛ زیرا یافتن معنای زندگی انسان جز از طریق آشنایی با جنبه های روحی و روانی و موقعیتی که در آن زندگی می کند و حتی جز از طریق معرفت به اجزای هستی امکان پذیر نیست. با تامل در خدا، انسان و هستی، بصیرت ما نسبت به موقعیت انسان در عالم هستی عمیق تر خواهد شد و به تفسیر صحیحی درباره معنای زندگی شخص دست می یابیم.
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و نظری نگارش یافته و هدف از آن، سعی در تبیین معنای زندگی است تا خواننده را به عنوان یک تحلیلگر در یافتن معنای زندگی خود یاری دهد. تاثیر فهم موقعیت و جایگاه انسان در معناداری زندگی، همچنین میزان تاثیر دین و اخلاق در معناداری زندگی از دیگر اهداف این پژوهش است.
    کلیدواژگان: معنای زندگی، هدف زندگی، پوچی، خدا، جهان، انسان
  • صفحه 163
|
  • Ayatollāh Muhammad Taqi Misbāh Page 5
    The present article is concerned with explaining Imam Sajjād's whispered pray of the hopers. A desire or need is among the things which cannot be easily accomplished; therefore, one has to work as hard as one can in order to accomplish it."Hope" means wanting things and requires taking preliminary steps. Though a drawn-out expectation in itself is not blameworthy and as inferred from Imam Sajjād's words that hoping for spiritual matters is something good, drawn-out expectations for worldly matters is blameworthy and undesirable.What is worth considering is that when a servant stands before God and asks from Him all sorts of worldly and hereafter favors, drawn-out expectations for what is with God is not unbecoming. It is not desirable to ask trivial things from Him.This article elaborates on appropriate means of attaining one's desires, what one "ought" to desire and what one "ought not" to desire.
  • Yadullāh Dādju Page 13
    One of the important issues about the phenomenon of revelation is whether or not it is possible, because man's ability to establish relationship with the Creator of the universe enables him to live an agreeable eternal life. Throughout history, some thinkers reject the idea of revelation. Their rejection is ascribed to various reasons. Some thinkers who reject the possibility of revelation conclude that how can a man with his limited capacities establish relationship with the Creator of the universe as an infinite being. Such relationship is entirely impossible, because if it was possible, then, why have the Prophets as prominent revelation-receivers been rejected at all ages throughout human history.This essay uses an analytical method based on intellectual reasoning and transmitted knowledge and combines between inward religious study and outward religious study with the aim of reviewing the doubts raised about the possibility and significance of revelation.
  • Ahmmad RiḌa Baseej Page 27
    A number of western theologians maintain that revelation is not a set of facts about God, and that the Holy Scriptures represent an outcome of man's efforts to realize the meaning and significance of revelatory occurrences which come out in a form of human experience. Accordingly, revelation and religious experience is viewed identical from the phenomenological aspect of religious experience.The author seeks to shed light on the meaning of revelation and religious experience and present some of the theories proposed about each of them to draw a distinction between revelation and religions experience. Making use of the references in the library, this research reviews some of theories related to this subject and then comments on them.The result of this research show that, by considering the twenty major differences between revelation and religions experience, it is made known that the source of revelation is evident to those who receive revelation (i.e. the Prophets), which entails that when the Prophets receive a heavenly message, they are liable to no mistake or bewilderment. The Quranic revelation is complete and perfect in all aspects and no religions experience or Gnostic intuition can match with it.
  • Mahdi Torāb-Pur Page 41
    The holy Quran has confirmed God's attributes and the Quranic verses which represent the referece for explaining how to ascribe attributes to the Essence of the Divine, what evidence can be given for the fact that they are ascribed to God and whether or not these attributes have reality and whether they are mere name's even though the Essence of the Divine does enjoy their effects. The article is intended to discuss the subject of the attributes of the Divine in a systematic and logical way from an ontological angle. This article, in fact, seeks to explore how God has perfect attributes and to examine whether or not they are finite on the basis of the rule " Necessary Being in Essence is Necessary Being in all aspects" and secondary items derived from this rule. The mistakes which are made in the way of ascribing attributes to the Essence of the Divine is also discussed.
  • Husein Qāsemi Page 55
    Destiny is one of the serious ideological problems among individuals and it reminds in a seemingly nice way of determinism and dispossession of free will. In spite of the fact that to believe that everything is in the hand of God, though this is taken to be an orthodox belief, common people, due to misinterpretation, think that man do not have any role in determining his destiny. Thorough a sound analysis and giving a correct meaning of destiny, this article tries to shed light on this question and clarify the relation between God's will and man's free choice.A study of religious texts and relying on intellectual reasoning and analytical examination shows that man's destiny is dependent on his own deeds and the thing which is predestined by God is what man chooses.Therefore, the right meaning of destiny is not that everything is delegated to man and that God has nothing to do in this concern, and its precise meaning is that everyone is granted blessing by God, but it is man who changes what he has been endowed with and so increases or decreases things.
  • Hamid RiḌa Tayibi-Nasab Page 73
    This essay, which is concerned with apostasy in religions, especially in Islam, makes use of religious texts and researcher's inferences and relies on intellectual and transmitted knowledge. Apostasy is a jurisprudential(fiqhi)-theological precept which includes those who proclaim apostasy and dissociation from faith with the aim of undermining religious principles.The main finding of this research is depicting the rationality of the judgment about apostasy from the jurisprudential (fiqhi) and doctrinal viewpoint, meanwhile emphasis is laid on the necessity of complying with religious regulations, executing Islamic injunctions, freedom of thought and respect for human dignity.The author maintains that the audience has the right to ask or criticize within the framework of regulations and the audience's questions should be answered. Undermining religions principles or talking mockingly about them does not come within the framework of religious regulations and is irrational.
  • Hasan Sadiqi Page 85
    One of the characteristics of an infallible Imam is justice, particularly social justice, and this is quite natural because if he does not enjoy this characteristic he cannot carry out his duties. The present essay, which uses an analytical documentary approach and relies on accounts (riwāyāt) narrated from Imam Riḍa (a.s.), sheds light on the significance, way of discovering and effects and aspects of an Imam's justice with special emphasis on social justice. The difference between this view and the non-Shi‘ah’s theological view is exhibited, as well. Imam Riḍa's sayings are given special attention here because in his lifetime there had been much debate about the essential questions in Islam. Also he had the position of Crown-princeship for a time. These two factors pave the way for discussing the Imam's social justice.
  • Seyyed Akbar Huseini Qalahbahman Page 99
    Before the Prophet Muhammad, the chosen, had his mission, most people in Hijaz took idols as their object of worship. The article introduces, through an analytical approach and reviewing the documents, a brief account about idolatry in the Arabian Peninsula and an image of the way idol-worshipers followed to get to the Ultimate Reality in their worship of idols. We can infer from the result of this study that they were governed by accidental polytheism. Also, the form of their polytheism is said to be of two kinds: "polytheism in ontological lordship" and "polytheism in divinity". In other words, polytheists think that idols and spirits beyond idols play a role in designing part of the universe on the one hand and such things have been thought to be worth worshipping on the other.
  • Muhammad Husein Ṭāhiri Page 113
    The question of God and His attributes is one of central subjects of religions. using an analytical approach based on library resources and documents this article, seeks to investigate the view of two eminent thinkers who believe in Ibrahim's faith about God, and it shows the similarities and differences between the view adopted by each. The investigation indicates that Ibn Maymūn advocates negative theology whereas Seyyed Ahmad Alawi is in favour of positive theology. The article presents a comparison between the views of these two thinkers on the basis of a study of their books.
  • Seyyed Ali Hāshimi Page 135
    The Divine Law, in the sense of religious practices, has an important status in religions. We can infer from the Bible two sorts of theology and thus two sorts of views about the Divine Law: the first sees that Christ's emphasis and main concern is to reform the Mosaic Law, not to abrogate it. The Law of Jesus or what we may call it the new Law, is founded on the Mosaic Law, not on principles completely different from it. This view is more harmonious with the Islamic teachings. Contrary to the first view, the second view maintains that an essential change has taken place in the Mosaic Law and theology, because with the coming of Christ and his sacrifice for man's original sin the old Law has been replaced by a new Law which is known as the Law of faith and it is significantly different from Mosaic Law.The present article, which uses a theoretical and analytical approach with the aim of reviewing the Divine Law in Christianity, sees that although Saint Paul's words about the Law of faith indicate an absolute negation of the Law of "actions", a new Law has begun to substitute the Law of Moses with minimal application. It seems that the new Law will face serious challenges.
  • Muhammad RiḌa Rahmani AṢl Page 153
    By: The present article seeks to study various aspects of the meaning of life of a “person”. Basing its analysis on the “third person” point of view, this stud tries to have an all-embracing view of the meaning of life, for man’s meaning of life can be obtained only through familiarity with the mental and spiritual aspects of man’s life as well as the circumstances under which he or she lives. It can even be said that this cannot be achieved but through gaining knowledge of all the constituents of existence. By pondering the nature of God, man, as His creature, and existence, one can deepen his insight into man’s status in the universe whereby one can arrive at a more precice interpretation of the meaning of man’s life.Taking an analytical and theoretical approach to the subject in question, the article aims at defining and elucidating the meaning of life in order to assist the reader, as an analyst, to find his or her own meaning of life. The article also seeks to shed light on the fact that to come to know man’s status can have an impact on the meaningfulness of life and that to what extent religion and morality exerts their effects on making man’s life meaningful.