فهرست مطالب

معرفت - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 161، اردیبهشت 1390)

ماهنامه معرفت
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 161، اردیبهشت 1390)

  • عرفان
  • 132 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 4
  • آیت الله محمدتقی مصباح صفحه 5
    در آموزه های دینی بر این نکته تاکید شده است که انسان باید دارای خوف و رجاء و برخوردار از همتی بلند برای گفت وگو با خدای متعال باشد. این مقام در گرو درک این معناست که خدای متعال واجد همه کمالات است و انسان موجودی است که در جوار رحمت الاهی قرار گرفته و از نعمات مادی و معنوی او متنعم است. انسان های با همت بالا، همواره در پی قرب الاهی و همجواری با معبود سرمدی هستند. هرچند انسان ها هرگز نمی توانند حقایق متعالی را درک کنند، اما همواره باید تلاش کنند با اعمال و رفتار نیک و مرضی الاهی، خود را به جوار قرب الاهی نزدیک و نزدیک تر سازند. این مهم، در گرو درک عظمت الاهی و شناخت نقص و کاستی هایی در ظرفیت وجودی خویش است.
    کلیدواژگان: خدا، مومن، قرب به خدا، انس با معبود، رحمت و غضب الاهی
  • ویژه نامه عرفان
  • محمدعلی فنایی اشکوری صفحه 15
    از آنجا که گرایش های عرفانی ریشه در فطرت آدمی دارند و از طریق عرفان می توان به آرامش رسید، عرفان همواره برای بسیاری جاذبه داشته است. البته، عرفان مهم و مطلوب است، ولی می تواند دشوار و خطرساز هم باشد؛ زیرا برخی برای دست یابی به مقاصد نفسانی خود نحله ها و فرقه هایی را جعل کرده، و جمع کثیری را فریفته و به دنبال خود به راه انداخته اند. آمیخته شدن درست و نادرست، و مشتبه شدن حق و باطل، راه انتخاب صحیح را بسته و بسیاری را در وادی حیرت و سرگردانی افکنده است. از این رو، شناخت لغزشگاه ها در عرفان و تشخیص عرفان های کاذب و مکتب های شبه عرفان ضروری است. با توجه به رواج روزافزون فرقه های گونه گون انحرافی و گسترش فزاینده انواع عرفان های دروغین نوظهور در کشور ما، طرح این بحث نمی تواند صرفا دغدغه علمی و آکادمیک باشد؛ بلکه تکلیفی الهی است. انحراف از توحید، عدم اتصال به وحی معتبر، اباحیگری و دوری از شریعت، گریز از اجتماع، خودمحوری و بی اعتنایی به خلق از اهم ویژگی های عرفان های کاذب و ناقص است.
    کلیدواژگان: عرفان اصیل، عرفان دینی، عرفان کاذب، شبه عرفان، تصوف، فرقه های عرفانی
  • محمدرسول ایمانی صفحه 31
    در قرآن کریم صفاتی به خداوند نسبت داده شده است که عینا در مورد مخلوقات نیز کاربرد دارد. بحث در مورد معانی این صفات و حقیقت آنها زمانی که در مورد خداوند به کار می رود، از دیرباز در بین دانشمندان اسلامی رواج داشته است. اخذ معنای ظاهری آیات، ذهن را به سوی تصویری انسان گونه و جسمانی از خداوند و تشبیه مطلق سوق می دهد و عطف نظر به جنبه های نقص و امکانی این صفات، زمانی که در مورد موجودات انسانی به کار می رود، انسان را به تنزیه مطلق ذات واجب تعالی از این صفات متمایل می سازد. در کنار این شیوه تنزیهی و تشبیهی صرف، طریق دیگری نیز در عرفان نظری مطرح است که با ابتناء بر نظریه وحدت شخصیه وجود و تمایز احاطی حق از مخلوقات، هم تمایز و غیریت حق تعالی و مخلوقات در این صفات را می پذیرد و هم عینیت آن دو در برخی مراتب تجلیات ذات حق را اثبات می کند.
    این نوشتار با نگاهی به برخی مبانی معرفت شناختی و هستی شناختی این دیدگاه، به بررسی طریق جمع بین تشبیه و تنزیه که از سوی ابن عربی و شارحان وی عرضه شده، می پردازد.
    کلیدواژگان: تشبیه، تنزیه، مشبهه، معطله، وحدت شخصیه، تمایز احاطی، ابن عربی
  • عبدالله محمدی صفحه 47
    گفتمان سنت گرایی که دکتر نصر یکی از مروجان آن است، به مقوله معنویت به ویژه معنویت دینی اهتمام دارد. این امر پرسش از میزان ارتباط معنویت سنت گرایان با عرفان و معنویت شیعی را در ذهن پدید می آورد که پاسخ به آن، مسئله اصلی این مقاله است. در این تحقیق، ابتدا با مراجعه به آثار دکتر نصر، مولفه های معنویت و عرفان در منظر وی استخراج شده و سپس با بررسی ویژگی های عرفان و معنویت، نسبت میان این دو سنجیده شده است.
    در این مقاله، که رویکردی تحلیلی اسنادی دارد، نشان داده خواهد شد که دکتر نصر از طرف داران ترویج معنویت با رویکرد صوفیانه است. نصر با تاکید بر معنویت صوفیانه، تصوف را قلب و مغز اسلام می خواند. عرفان بدون شریعت در این دیدگاه امکان تحقق نداشته و خاستگاه تصوف را باید در تفکر شیعی جست وجو نمود. نصر تصوف را راه حل تمام مشکلات بشر معاصر دانسته و بر بیهوده بودن عرفان های بشری انگشت تاکید می نهد. نصر با پیش فرض های سنت گرایانه به سراغ عرفان اسلامی رفته و با گزینش جهت مند سعی در یکسان دانستن تصوف و عرفان اسلامی دارد.
    کلیدواژگان: عرفان، معنویت، سنت گرایی، سیدحسین نصر
  • عباسعلی مشکانی، عبدالحسین مشکانی صفحه 61
    «ساتیا سای بابا» نام دیرآشنای عرصه عرفان های نوظهور و معنویت های مخملین است که آوازه ای جهانی داشته، بخشی از فضای فرهنگی و عقیدتی جامعه ما را نیز تحت تاثیر قرار داده است. انتشار عقاید منحرف و التقاطی وی از قبیل ادعای الوهیت و حلول الهی، تناسخ، اباحی گری، پلورالیسم، پانتئیسم و...، انحراف فکری و اعتقادی نسل های نورسته را به دنبال داشته است.
    نویسنده در این مقاله با هدف بازشناسی، معرفی و نقد افکار سای بابا، به نقل آراء و نقد آنها پرداخته است. بررسی جریانی عرفان های نوظهور و تسمیه آنها به عنوان «معنویت های مخملین» و طرح و نقد مباحثی از قبیل آواتار، اندیشه رهایی، چرخه کارما و سارما از جمله مباحث نوین این مقاله می باشد.
    کلیدواژگان: عرفان، عرفان های نوظهور، فرقه سای بابا، ساتیا سای بابا
  • حجت الله همتی صفحه 83
    کل پیام مولوی، با استفاده از رمزی که خود او در تمایز میان «صورت» و «معنی» بیان کرده، قابل تشریح و تفسیر است. مولانا با تمایز نهادن میان صورت و معنی و استفاده از صورت به عنوان رمزی که به معنی منتهی می شود، عمیق ترین و رفیع ترین آموزه های عرفانی و هستی شناسی خود را تبیین می کند. هدف این پژوهش تبیین دقیق مسئله صورت و معنا از دیدگاه مولانا و آشنایی بیشتر با ساختار تجارب عرفانی این عارف بزرگ در مورد وجوه متعدد حیات و سلوک معنوی است که با پیگیری این موضوع در مجموعه مقالاتش (کتاب فیه ما فیه) و تشریح مواضعی که وی در این کتاب ارزشمند به این موضوع اشاره کرده است، بدان پرداخته ایم.
    با توجه به تحلیل نهایی اقوال مولوی، مشخص می گردد که مراد مولانا از «صورت»، جهان خارج و عالم مادی، و در رابطه با انسان، جسم خاکی اوست. و مراد از «معنی» عالم برین و جهان آخرت، و در رابطه با انسان، روح خداجوی اوست. و با دیدی ژرف تر، مولانا دامنه این بحث پر شور را به حقیقت توحید می کشاند و از آن رهگذر همه مظاهر هستی را تفسیر می کند. آدمی، اعمال، افکار و احساسات او، حقیقت سخن، پیر و مرشد، نبی، کفر و ایمان و... در نگاه مولانا دارای صورت و معنی هستند و البته انسان نباید مفتون نقش های ظاهری بماند. چشم دوختن به ظواهر، راه را از رسیدن به حقایق امور می بندد. مولانا نگاه ما را متوجه همه اشیای عالم می کند و از ما می خواهد که با دیده بصیرت، به همه امور بنگریم و جلوه های گوناگون فعل الهی را، که به وحدت حضرت حق دلالت دارند، دریابیم.
    کلیدواژگان: مولوی، فیه ما فیه، صورت، معنی، ظاهر، باطن
  • مریم عرب، فاطمه مدرسی صفحه 97
    در عرفان اسلامی، رابطه قرآن و عرفان ناگسستنی و تنگاتنگ است. قرآن کریم افزون بر اینکه کتاب دینی مسلمانان است، متنی ادبی و هنری است و همه خصوصیات یک اثر هنری را چه از لحاظ شکل و چه از نظر محتوا داراست. قلمرو موضوعی سخنان عرفا نیز، امور نامتعارف و مفاهیم رازآلود است. به اعتقاد آنان، معانی فرامادی اند و زمانی به درستی فهمیده می شوند که با شهود و یا از طریق تجلی درک شوند. این تلقی عرفا، زمینه ساز گرایش به تاویل برای دست یابی به نوعی معرفت پنهان درباره حقایق هستی شده، ضمن رهنمون ساختن آنان به برداشت های تازه ای از آیات و روایات، موجب پدید آمدن شیوه خاصی از تفسیر قرآن شده است. عین القضات از جمله عرفایی است که به استشهادهای متعدد و ظریف از دریای گهرخیز قرآن دست یازیده است. این پژوهش بر آن است که با رویکردی توصیفی تحلیلی، به بررسی آیات قرآن در تمهیدات عین القضات، و دریافت ممتاز و متمایز او از «تاویل» به عنوان ناب ترین خصیصه دیدگاه ادبی او بپردازد. برآیند تحقیق حاکی از آن است که تاویلات قاضی از آیات قرآن، گاه مطابق ذوق شخصی او و در بیشتر موارد در راستای اقناع مخاطبان است.
    کلیدواژگان: عین القضات، تمهیدات، زبان عرفانی، آیات قرآن، تاویل
  • اسماعیل علی خانی صفحه 113
    یکی از واژگان کلیدی در عرفان، «ذکر» و به یاد خدا بودن در همه اوقات و همه اعمال است. ابن عربی مطابق این معنا، ذکر را به «همراه مذکور بودن» تعریف می کند. استفاده از واژه ذکر بیانگر رابطه دوسویه خدا و انسان است. به نظر ابن عربی، ذکر با نبوت پیوند دارد؛ زیرا این وظیفه پیامبران است که خدا را به یاد مردمان بیاورند. به عبارت دیگر، آنان «مذکر» خدا از جانب خدا هستند.
    لازمه به یاد خدا بودن این است که یگانگی و حقیقت مطلق و بی نهایتش را محور اندیشه، گفتار و کردار قرار دهیم. این، همان «پرستش» و «بندگی» حقیقی (واکنش شایسته به توحید و نبوت و عصاره عملی ذکر از منظر قرآن و سنت) است که برترین کمال انسان به شمار می رود. به بیان دیگر، ذکر خدا مستلزم اعمال، حالات و معرفت است. این معرفت معرفتی نظری نیست، بلکه معرفتی ذوقی و شهود حقیقی حضور مطلق خداست.
    کلیدواژگان: ذکر، بنده، عبادت، معرفت، اسماء، انسان کامل
  • صفحه 127
|
  • Ayatollah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    Religious doctrines emphasize that man must have fear and hope and high ambition when he wants to converse with the Most High God. The attainment of this position requires realizing that The Most High God has all perfections and that man is a creature that is not far from God’s mercy and that he enjoys His material and spiritual blessings. High ambitious men always seek to draw nigh to God and be near to the eternal deity. Although people can never understand transcendent facts, they must always try to be nearer to God by doing good deeds which make God pleased. To achieve this goal, one should have a good understanding of the God's greatness and man’s existential areas of imperfections and defects.
    Keywords: God, believer, nearness to God, intimate contact with deity, God's mercy, wrath
  • Mohammad Fanaiiashkevari Page 15
    Since gnostic trends are rooted in man’s innate nature, and tranquility can be achieved through gnosis, it has always attracted many people. Though gnosis is important and desirable, it can be a hard task having dangerous experiences, because some, seeking to achieve their own carnal goals, have forged sects and schools, and deceived many people to make them accept their views. Mixing up right with wrong and truth with falsehood has blocked the right path and left many in bewilderment. Therefore, it is necessary to know the fallacies in gnosis and recognize false gnosis and quasi-gnostic schools. Considering the increasing spread of new false gnostic schools in our country, embarking on this topic cannot be a mere scientific and academic concern; rather it is a religious and divine obligation. Among the main features of false and incomplete gnostic schools are deviation from monotheism, dissociation from true revelation, explicitness and separation from Divine law, alienation from society, egoism and inattention to people.
    Keywords: genuine gnosis, religious gnosis, false gnosis, quasi, gnosis, Sufism, gnostic sects
  • Mohammad Rasool Imani Page 31
    The Glorious Qur’an lends some attributes to God which are exactly applied to creatures.The meanings of these attributes and their reality when applied to God have long been the special concern of Muslim scholars. Focusing on the literal meaning of the Qur’an leads the mind to form an anthropomorphic and corporeal image of God and to produce absolute anthropomorphism. Furthermore, applying these attributes to men leads man to deanthropomorphize (divest) the necessary essence of The Exalted from these attributes absolutely, as far as the deficiency and possibility of these attributes are concerned.In addition to this method which is basically centered on immanence and incomparability, there is another method of theoretical gnosis which not only assents to God’s distinction and otherness from creatures concerning these attributes, but also proves their similarity regarding some hierarchies of divine’s manifestations, on the basis of the theory of particular unity of existence and all-innclusive differentiation between God and creatures.The present paper investigates the method offered by Ibn ‘Arabi and his commentators which combines immanence (similarity) and deanthropomorphization (incomparability) in the light of some epistemological and ontological principals of this viewpoint.
    Keywords: immanence (similarity), deanthropomorphization (incomparability), anthropomorphist, Moattale (divesting God from all attributes), particular unity, encompassing differentiation, Ibn Arabi
  • Abdollah Mohammadi Page 47
    The discourse of traditionalism that Dr. Nasr advocates is concerned with spirituality, especially religious spirituality. This subject makes us ask about the degree of relationship between the spirituality of traditionalists and Shi’a gnosis and spirituality. The present research, which offers answers to the aforementioned question, first reviews Dr.Nasr's works, extracts the components ofcomponents of spirituality and gnosis suggested in his works, and investigates the features of gnosis and spirituality to evaluate the relationship between these two.Using an analytical documentary approach the research concludes that Dr. Nasr supports the spread of spirituality through a Sufi approach. Emphasizing on Sufi spirituality, he holds that Sufism is the heart and center of Islam. According to this viewpoint, gnosis cannot be achieved without divine law, and the origin of Sufism should be found in Shi’a thought. He believes that Sufism is the only way to solve all the problems of contemporary man is and emphasizes on uselessness of human gnostic schools. He has a tendency towards Islamic gnosis with traditionalistic presuppositions and tries through a purposeful choice to introduce Sufism as identical to Islamic gnosis.
    Keywords: gnosis, spirituality, traditionalism, Seyyed Hussein Nasr
  • Abbas Ali Meshkati – Abdol Hussein Meshkati Page 61
    “Sathya Sai Baba” is a famous figure in the realm of new gnostic schools and velvet spiritualties, having a world-wide fame, whose views have part of our cultural and doctrinal atmosphere. The spread of his deviant and eclectic views such as the claim of divinity and divine incarnation, metempsychosis, explicitness, pluralism,pantheism, and …has brought about intellectual and doctrinal deviation to the new generations.The author has quoted and criticized Sia Baba’s views in order to recognize, identify and analyze his views. Among the novel issues of this paper are investigating the new gnostic schools and giving them the name of “velvet spiritualties”, proposing and criticizing such issues as Avatar, salvation, Karma and Sarema (Dharma) cycles.
    Keywords: gnosis, new gnostic schools, Sai Baba's sect, Sathya Sai Baba
  • Hojjatollah Hemmati Page 83
    Mulawi’s whole message can be explained and analyzed by using the code which he has presented in his attempt to distinguish form from meaning. By distinguishing between form and meaning and using form as a code which leads to meaning, he has explained his deepest and remarkable gnostic and ontological ideas. The present research tries to precisely explicate the form and meaning in Mulawi's view and have a better acquaintance with the structure of gnostic experiences of this great gnostic concerning the various aspects of life and spiritual wayfaring. In order to investigate this subject, the author expounds Molavi's works.The final analysis of his words shows that by “form” he means external and corporeal world and concerning man he means his physical body. And by “meaning” he means transcendent world and the hereafter and concerning man his God-seeking sprit. Through his deeper insight, he extends this vital issue to the reality of unity and then seeks to interpret all the features of existence. According to him, man, his deeds, thoughts and sensations, the real meaning of speech, spiritual master and director, prophet, disbelief and belief, etc… have form and meaning. In fact, man must not be deceived by forms, because focusing on forms hinders one from realizing the realities of things. Mulawi directs our look towards all things in the universe and wants us to view everything insightfully and understand the different manifestations of Divine action which are represented in the unity of God.
    Keywords: Mulawi, Fihi Ma Fih, form, meaning, the surface, the depth
  • Maryam Arab, Fatimah Modarrisi Page 97
    There is a close and constant relationship between the Quran and gnosis in Islamic gnosticism. In addition of being Muslims’ religious book, the glorious Quran is a literary and artistic text, which has all the features of an artistic work in as far as form and content are concerned. Gnostics talk about peculiar things and mysterious concepts. According to them, meanings and concepts are metaphysical and they can be properly understood by intuition or through manifestation. This gnostics’ perception has prepared the ground for a tendency to interpretation for acquiring a kind of hidden knowledge about realities of existence, which led to developing a special method of interpretation of the Quran, directing them to novel understanding of Qur’anic verses and traditions. Ayn al-Quzat Hamadani is one of the gnostics who has attempted to quote a number of fine proofs from the eloquent Qur’an. The present research aims, with a descriptive- analytical approach, at investigating the Qur’anic verses in Ayn al-Quzat’s preludes and his remarkable and unique understanding of “interpretation” – as the perfectly genuine feature of his literary viewpoint.The findings show that his interpretations of Qur’anic verses sometimes represent his personal way of thinking and often aim at persuading the audience.
    Keywords: Ayn al Quzat Hamadani, preludes, gnostic language, Quranic verses, interpretation
  • Ismael Ali Khani Page 113
    One of the key words in gnosis is “remembrance (of God), that is, remembering God at all times and in doing every action. Bearing this meaning in mind, Ibn Arabi defines remembrance (of God) as “accompanying with the object of remembrance”. The term dhikr is used to show the mutual relationship between God and man. According to Ibn ‘Arabi, there is a link between the remembrance and prophecy, because it is one of prophets’ duties to remind people of God. In other words, they are appointed by God to be reminders of Him. Remembering God necessitates realizing that His Oneness and unlimited and absolute reality is the basis of our thoughts, words, and deeds. This represents the real “worship” and “submission” which is regarded as man’s highest degree of perfection. In other words, remembering God necessitates actions, states of mind, and knowledge. This knowledge is not a theoretical knowledge; rather it is intuitive knowledge and real intuition of the absolute presence of God.
    Keywords: remembrance (of God), servant of God, worship, knowledge, names (attributes), perfect man