فهرست مطالب

معرفت - سال بیستم شماره 5 (پیاپی 164، شهریور 1390)

ماهنامه معرفت
سال بیستم شماره 5 (پیاپی 164، شهریور 1390)

  • ویژه ی علوم قرآنی
  • 136 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ویژه نامه علوم قرآنی
  • احسان ترکاشوند صفحه 5
    استاد مصباح مصداق کمال انسان را ارزش ذاتی می داند که منطبق بر «قرب الی الله » است. لکن از آن رو که «قرب» دارای معانی متعددی است و همه آنها نمی توانند موردنظر باشند، ایشان معتقد است: قرب حداقل به سه معنای «مکانی و زمانی»، «وجودی» و «ارزشی» به کار می رود و معنای ارزشی، خود به سه معنای «تشریفی و اعتباری»، «تشبیهی» و «عرفانی و توحیدی» تقسیم می شود. با تحلیل هایی که این استاد بزرگوار دارند، معتقدند: قرب به معنای ارزشی آن، همان معنای عرفانی و توحیدی است که می تواند مصداق ارزش ذاتی و کمال انسان باشد. مستفاد از آیات و روایات از مصداق کمال انسان نیز قرب به خدا به معنای مذکور (عرفانی و توحیدی) است، و این حقیقتی است که خود استاد هم در آثار متعدد خود، بیان فرموده اند.
    کلیدواژگان: ارزش ذاتی، کمال انسان، قرب الی الله، قرب عرفانی، قرب در قرآن، قرب در روایات، استاد مصباح
  • جعفر انواری صفحه 19
    فرق مختلف اسلامی برای اثبات حقانیت باورهای خود، به قرآن کریم به عنوان اصلی ترین منبع معرفتی دین استناد کرده اند. در این زمینه، می توان به نویسندگانی از اهل سنت اشاره کرد که برای اثبات برتری ابوبکر و خلافت وی، آیه 40 سوره «توبه» (آیه غار) را مورد استناد خویش قرار داده اند. بیشترین تکیه آنان در راه دست یابی به این هدف، استناد به فراز «ثانی اثنین» (به این بیان که ابوبکر در این سفر نسبت به رسول خدا صلی الله علیه و آله نفر دوم شمرده شده است) و نیز عبارت «اذ یقول لصاحبه لاتحزن ان الله معنا» است.
    این مقاله با ارائه تفسیر صحیح از آیه شریفه و نقد ادله آنها، ثابت می کند آیه شریفه هیچ فضیلتی را برای ابوبکر بیان نکرده است.
    کلیدواژگان: هجرت پیامبر اکرم (ص)، آیه غار، خلافت ابوبکر
  • ابراهیم کلانتری صفحه 31
    کدام موانع، فرایند تفکر را از مسیر صحیح خود به انحراف می کشاند و انسان را از نیل به حقیقت باز می دارد؟ گرچه این مسئله از مسائل اصلی دانش منطق به شمار می آید، لیکن این مقاله درصدد است تا از نظرگاه آیات قرآن کریم به شناسایی موانع تفکر صحیح بپردازد و دیدگاه قرآن را در این خصوص تبیین نماید. با عنایت به اینکه قرآن کریم کتاب هدایت آدمیان به قله های کمال و مقام بلند انسان کامل است، به یقین، آموزه های حیات بخش آن می تواند در شناخت دقیق لغزشگاه ها و موانع تفکر صحیح که در حقیقت بخشی از موانع اصلی در مسیر استکمالی انسان به شمار می آیند راه گشا باشد. نگارنده تلاش می کند در این نوشتار با روش استنادی و تحلیلی و با مراجعه موردی به آیات قرآن و برخی از تفاسیر معتبر، موانع اصلی تفکر صحیح را از منظر آیات وحی بررسی و تبیین نماید و از این منظر، دیدگاه روشنی را پیش روی خواننده گرامی قرار دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، تفکر، تفکر صحیح، موانع تفکر
  • عباس اشرفی، معصومه حیدری صفحه 45
    اسلوب داستانی، روش تالیف داستان است. اسلوب داستانی قرآن ویژه است؛ نه به شیوه رایج میان عرب است و نه مشابه با شیوه های شعری و نثر عرب. این شیوه با استفاده از اسلوب هایی چون پی نوشت، تکرار، تصریف، و مفاجاه، بدیع و جذاب ترین شیوه است. این مقاله با هدف بررسی بخش هایی از اسلوب های بیانی و هنری داستان های قرآن به نگارش درآمده است. روش تحقیق در این مقاله کتابخانه ای، و تجزیه و تحلیل اطلاعات از نوع تحقیق موضوعی است.
    مهم ترین نتایج این پژوهش عبارت اند از: 1. به کارگیری اسلوب های بیانی و هنری در داستان های قرآن بر جذابیت و اثرگذاری مفاهیم داستان نقش بسزایی دارند و مخاطب را به شوق بیشتری وامی دارند تا با علاقه مندی و توجه وافری در جهت انس بیشتر با کلام وحی گام بردارد. 2. اسلوب های داستانی قرآن در جهت هدایت و تربیت انسان است و این با هدف نهایی نزول قرآن، یعنی هدایت بشر در مسیر حق، ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: اسلوب شناسی، داستان، پی نوشت، تکرار، مفاجاه
  • اسمعیل سلطانی بیرامی، نفیسه سادات موسوی زاده صفحه 57
    آگاهی از «زمان و مکان نزول» آیات قرآن یکی از قراینی است که مفسر می تواند در درک مقصود آیات از آن یاری بگیرد و به کمک آن، تفسیر صحیح را از غیرصحیح بازشناسد. از این رو، بی توجهی به آن، مراد برخی آیات را مبهم یا متشابه می نمایاند. نقش زمان و مکان نزول بر تفسیر قرآن و تعیین حوزه کاربرد آن در فهم مقصود آیات قرآن کریم نیازمند تبیین است. زمان و مکان نزول در فهم معنا و مفهوم لغات قرآنی، فهم معنای کلی محتوای سوره ها و فهم مقصود آیات ابزاری کارآمد به شمار می آید. این قرینه با تصدیق یا ابطال روایات اسباب نزول، شناخت مصادیق آیات را روشن و راه را برای آگاهی از حکمت نزول هموار می سازد.
    کلیدواژگان: زمان نزول آیات، مکان نزول آیات، نزول قرآن، تفسیر قرآن
  • جواد آسه* صفحه 71

    خداوند قرآن را برای هدایت بشر فرو فرستاده است. یکی از راه های برخورداری از هدایت قرآن، ترجمه روان، بدون ابهام و زودیاب آن است. نقد ترجمه های قرآن یکی از راهبردهای رسیدن به ترجمه هایی با ویژگی های پیش گفته است. در این مقاله به بررسی ترجمه فعل های «کاد/ یکاد»، «لایکاد» و «لم یکد» در ترجمه آقایان مجتبوی، مکارم، فولادوند، خرمشاهی، گرمارودی، صفوی، محمدعلی رضایی اصفهانی، استادولی، و کریم زمانی پرداخته ایم. این مترجمان در ترجمه «کاد» معادل «نزدیک بود» و در ترجمه «یکاد» معادل «نزدیک است» را به کار برده اند. آقای فولادوند و کریم زمانی در ترجمه این دو فعل علاوه بر معادل بیان شده، از معادل «چیزی نمانده بود» برای «کاد» و «چیزی نمانده است» برای «یکاد» نیز استفاده کرده اند. آقای صفوی تنها مترجمی است که دچار آسیب گرته برداری معنایی در ترجمه فعل «کادوا» در آیه 19 سوره جن و «لایکاد» در آیه 17 سوره ابراهیم شده است. برخی از مترجمان یادشده در ترجمه «لایکاد» و «لم یکد» معادل «نزدیک نیست» یا «نزدیک است» را به کار برده اند که نادرست است. در ترجمه این دو فعل باید از معادل «نمی تواند» استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ترجمه، کاد، یکاد، لایکاد، لم یکاد
  • مرضیه محصص صفحه 83
    امروزه سطح ارتقای شایستگی ها و قابلیت ها در تمام عرصه های رقابتی، اعم از سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و مانند اینها، ملاکی برای تعیین توسعه یافتگی کشورها تلقی می شود. توسعه در کشورهای اسلامی فرایند تحول بلندمدت و همه جانبه جامعه در چارچوب غایات احکام اسلامی است و تحقق آن، پیش شرط های متعددی دارد.
    نوآوری، یعنی روش ایجاد تحول در انگاره ها و بهره برداری از اندیشه های نو و خلاقانه در حل موضوعات روزآمد، از جمله بسترهای فرهنگی مهم در مسیر تحقق توسعه اسلامی به شمار می آید. مسلما استخراج دیدگاه قرآن کریم در این باره تکلیفی عقلانی و دینی به شمار می آید.
    این مقاله با هدف بهره گیری از روش تفسیر موضوعی و با مراجعه به تفاسیر مختلف با بررسی موضوعاتی همچون فطرت، تکامل و آزادی انسان از منظر قرآن کریم، جواز تحقق نوآوری در عرصه های مختلف را تبیین نموده و با الهام از رهنمودهای قرآن کریم، خصوصیات محوری نوآور مسلمان از جمله عبودیت، خردورزی، شرح صدر، غایتمندی و تلاشگری را ترسیم کرده است.
    کلیدواژه ها: قرآن کریم، نوآوری، توسعه اسلامی، نوآور مسلمان.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، نوآوری، توسعه اسلامی، نوآوری مسلمان
  • اعظم پرچم، زهرا محققیان صفحه 99
    داشتن امید به آینده یکی از موضوعات اساسی برای ایجاد آرامش و بهبود زندگی نابسامان آدمی است. در روان شناسی مثبت نگر، اعتقاد بر آن است که سازه هایی همچون امید، می تواند از افراد در برابر رویدادهای استرس زای زندگی حمایت کند. از سوی دیگر، با توجه به تاثیر جهان بینی هر فرد در جهت گیری و چگونگی زندگی آدمی، نمی توان از نقش دین در پیدایش امید چشم پوشید.
    مقاله حاضر به روش تطبیقی سعی دارد پس از بیان و تحلیل موضوع امید و راه های ایجاد و افزایش آن از دیدگاه روان شناسی مثبت نگر، آن را بر قرآن عرضه نماید تا ضمن استخراج نظر قرآن در این باره و بیان نقاط اشتراک و افتراق این دو حوزه، راه کارهای مناسبی را برای ایجاد و افزایش امید در افراد بشر با استفاده از آموزه های قرآنی ارائه نماید. از نتایج بارز این پژوهش، آن است که بسیاری از این راه کارها، در قرآن نیز موجود است و میان یافته های بشری و آموزه های وحیانی در این موضوع، اشتراکات بسیاری وجود دارد.
    کلیدواژگان: امید، راه کارهای قرآنی افزایش امید، روان شناسی مثبت نگر، ریچارد اسنایدر
  • مهدی یاراحمدی، محمدزمان خدایی صفحه 115
    پیشرفت ها و دستاوردهای ایرانیان در علوم قرآنی قرائت، تفسیر و حدیث بخش مهمی از عصر شکوفایی فرهنگی اسلامی را دربر گرفته است. بررسی تاریخی با تکیه بر کانون جغرافیایی علمی نشان می دهد که در عصر شکوفایی فرهنگی اسلامی، حداقل دو کانون اصلی خراسان و ری و دو کانون فرعی اصفهان و فارس مهم ترین مراکز علوم قرآنی ایران در قرون ابتدایی اسلامی بوده اند. در این میان خراسان که خود به چهار قسمت جغرافیایی شمالی، شرقی، غربی و مرکزی بخش پذیر است، در زمینه تربیت دانشمندان علوم قرآنی بر شهر ری پیشی دارد. این تحقیق با بررسی دانشمندان بزرگ ایرانی در علم حدیث، قرائت و تفسیر، ضمن نشان دادن جایگاه ایرانیان در عصر شکوفایی فرهنگی اسلامی، به معرفی کیفیت و کمیت کانون های جغرافیایی علمی ایران در قرون ابتدایی اسلامی می پردازد.
    کلیدواژگان: ساسانیان، مسلمانان، قرائت، حدیث، تفسیر، عصر شکوفایی علمی و فرهنگی ایران
  • صفحه 131
|
  • Ihsan Torkashvand Page 5
    Professor Misbāh believes that man's perfection is exemplified in the intrinsic value which conforms to "drawing to Allah". However, since "nearness" has several meanings and none can be the intended meaning, he believes that "nearness" has at least three meanings: temporal-spatial", "existential", and "axiological". The axiological meaning itself is divided into three kinds: "honorific and hypothetical", "assimilative", and "gnostic and monotheistic". Based on the analyses provided by this eminent professor, "nearness" in its axiological meaning corresponds to the gnostic and monotheistic meaning which may account for intrinsic value and man's perfection. According to what is inferred from the verses and traditions, the meaning of man's perfection and also nearness to God as already stated, a gnostic and monotheistic meaning, and this is a fact which the professor himself has made explicit in his different works.
  • Jafaranvari Page 19
    Different Islamic sectsrefer to the Quran as the most important source of religion to prove the legitimacy of their beliefs and doctrines. For example, some Sunni writers rely onthe verse no. 40 of Sura "Repentance" (that is, the verse of the cave) to prove the precedence of Abu Bakr's character and caliphate. To prove their view, they focus their argument on the expression "he was the second of the two" considering, Abu Bakr as the second person nextto the holy Prophet (May the blessings and peace of God be upon him and his progeny) in that journey and on the expression" when he said to his companion: Grieve not, surely Allah is with us". Providing a sound interpretation for this holy verse, and a critical analysis of Sunni's proofs and reasons, the author concludes that the stated holy verse is devoid of any indication of Abu Bakr's precedence.
  • Ebrahim Kalantari Page 31
    What are theobstacles that cause the process of thinking to deviate from its correct way and prevent man from getting at the truth? Although this issue is considered as one of the basic issues of logic, the present paper tries to investigate the obstacles of sound thinking in the Quranic verses and find the Quranic view on the issue. Taking into account the fact that the glorious Qur’an seeks to guide man towards high levels of perfection and take him to the high position of a perfect man, its life-giving doctrines can, without doubt, pave the way for identifying the obstacles of sound thinking, which indeed are a part of the main obstacles in the way of human perfection. In this paper, the writer tries to investigate and explain the main obstacles of sound thinking in the light of the divine verses and provide the readers with a clear idea using a documentary and analytical method and an ad hoc examination of the verses of Qur’an and some Quran reliable commentaries.
  • Abbas Ashrafi, Masoomeh Heidari Page 45
    The narrative style is the way of writing a story or narration. The narrative style of the Quran is the only one of its kind; it is neither like the one commonly used by the Arabs nor like that used in Arabic poetry and prose. The method of the Qur’an is most attractive, it uses such devices as footnotes, repetition, inflection, and surprise. The present paper aims at investigating parts of the narrative and artistic methods of Qur’anic stories. The research uses a library survey method, and the kind of data analysis is thematic research. The main research findings are as follow: 1- the use of narrative and artistic devices in the stories of the Qur’an has an important role in the exhibiting magnificence and impression of the concepts of the stories. It also greatly encourages the audience to make them interested in the words of God more enthusiastically and attentively. 2- The use of narrative devices by the Qur’an contributes to achieving man's guidance and education, and this corresponds to the ultimate goal of sending down the Qur’an, i.e. guiding man through the true path.
  • Ismail Sultani Beirami, Nafiseh Sadat Musawizadeh Page 57
    One of the clues which helps the commentator to understand the real meaning of the Qur’anic verses and differentiate the sound interpretation from the unsound ones is being acquainted with" the time and place of the revelation of Qur’an". Therefore, inattention to ‘the time and place of the revelation’ of the Qur’an causes the content of some verses to be allegorical or ambiguous. It is necessary to explain the role which the time and place of the revelation of Quran has in the Quranic commentary and determine the realms of their application in understanding the meaning of Qur’anic verses. The time and place of the revelation of Quran is considered as an effective means of understanding the meaning and significance of Qur’anic words, overall meaning of the contents of Suras (chapters), and real meanings of verses. This clue clarifies the way of finding out the meanings of the concepts of the verses and points to the way of understanding the reason of revelation by affirming or refuting the traditions about the occasions of revelation.
  • Jawad Asi* Page 71

    God has sent down the Qur’an to guide man. One of the means to achieve guidance through Qur’an is the access to lucid, unambiguous, and very accessible translation. One of the strategies for the access to a translation of this kind is analyzing and criticizing the current Qur’an commentaries. The present paper investigates the various translations of the verbs "کاد/یکاد", لایکاد" " and " لم یکاد " by different translators such as Mojtabavi, Makārim, Foolādvand, Khorramshāhi, Garmāroodi, Safavi, Rezāii Esfahāni, Ostād Wali, and Karim Zamāni. These translators have translated the verb ""کادas" was" about to and verb "یکاد" as " is about to". In addition to the stated translations, Mr. Foolādvand and Mr. Karim Zamāni have translated the verb " "کادas"was almost" and the verb "یکاد" as" is almost". Mr. Safavi is the only translator who has not managed to convey the meaning in his translation of the verb "کادوا" in Sura Jin, verse 19, and the verb "لایکاد" in Sura Ibrahim, verse 17. The research findings show that some of these translators have made a mistake in translating the verbs "لایکاد" and "لم یکاد" as" is not almost/about to, or " is almost/well-nigh". For translating these two verbs, the equivalent "is not able to" is recommended.

  • Marzieh Mohasses Page 83
    Nowadays, the order of merits and abilities in all competitive arenas – political, economical, and social or the like – is considered as the criterion for determining the scale of the development of countries. The development in Islamic countries is a long-term and comprehensive process of social development within the framework of the goals of Islamic laws, and its achievement has several prerequisites. Innovation, which means the way of fostering development in the ideas and using new and creative thoughts to solve current problems, is considered one of the important cultural contexts on the way of achieving Islamic development. The acquaintance with the view of the glorious Qur’an on the issue is without doubt a religious and rational duty. Using a thematic interpretation method and analytical-documentary approach, and referring to different Quran commentaries to investigate such issues as man's nature and innate disposition, man's perfection and freedom according to the glorious Qur’an, the present paper elaborates on the permissibility of fostering innovation in different arenas. Furthermore, inspired by the guidelines of the glorious Qur’an, the paper points out the basic features of the Muslim innovator, including servitude, rationality, patience, teleology, and hard work.
  • Azam Parcham, Zahra Mohaqeqian Page 99
    One of the main things which bring tranquility and improve man's chaotic life is having hope for the future. Positivist psychology views that such constructs as hope can protect individuals against the stressful experiences they face in their life. On the other hand, due to the influence of individual's world-view on the orientation and quality of their life, the role of religion cannot be ignored in creating hope. Having explained and analyzed the issue relating to hope and the ways of creating and increasing it according to positivist psychology, the present paper examines this issue from a Quranic point of view in order to bring out the Quranic view of it, explain the similarities and differences between these two fields, and provide the proper techniques for creating and increasing hope among men by stressing the role of adherence to the Qur’anic doctrines. The research findings show that most of these techniques can be found in the Qur’an as well, and that there are many points of similarity between man's findings and divine doctrines about this point.
  • Mahdi Yar Ahmadi, Mohammad Zaman Khodaii Page 115
    Iranians advances and achievements in the Qur’anic disciplines of recitation, interpretation and tradition constitute an important part of the cultural Islamic renaissance. The historical survey centered on the geo-scientific centers shows that during the cultural Islamic renaissance, there were at least two major centers, Khorāsān and in Rey, and two minor centers, in Isfahan and in Fars, which were the most important centers of Qur’anic disciplines in Iran in the early centuries of Islam. In the meantime, Khorāsān, which was divided into northern, eastern, western, and central parts, was superior to Rey in training students of Qur’anic disciplines. The present research introduces an account of the quality and number of geo-scientific centers in Iran during the early Islamic centuries, and shows the role and status of Iranians in the cultural Islamic renaissance by studying the role of great Iranian authorities in the fields of recitation, tradition, and interpretation.