فهرست مطالب

معرفت - سال بیستم شماره 6 (پیاپی 165، شهریور 1390)

ماهنامه معرفت
سال بیستم شماره 6 (پیاپی 165، شهریور 1390)

  • حقوق
  • 156 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/08/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • خاستگاه و بایسته های شکرگزاری از معبود / شرحی بر مناجات الشاکرین
    آیت الله محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقال به شرح و تفسیر مناجات شاکرین امام سجاد علیه السلام می پردازد. شکرگزاری، فراتر از ارزش های انسانی به شمار می رود. خداوند متعال در قرآن برخورداری از امنیت، آرامش، آسایش، نصرت خویش و روزی حلال، همچنین ارائه امور تشریعی و عبادت را از جمله آموزه های مقدمه شکرگزاری خود معرفی می کند. در شکرگزاری، بین فرد شکرگزار و کسی که از او تشکر می کند، نوعی رابطه برقرار می شود و در پرتو این رابطه، خیری و یا خدمتی به او می رسد.
    براساس آموزه های دینی، همه امور و نعمت هایی که به ما می رسد، از طریق اسباب طبیعی و انسانی، و با اراده و مشیت الاهی، متعلق به خداست. بنابراین، سپاس و تشکر واقعی باید از او و منتسب به او باشد و ما انسان ها در برابر نعمت های بیکران الاهی باید همواره شکرگزار خالق خود باشیم.
    کلیدواژگان: شکرگزاری، وجوب شکر منعم، مشیت الاهی، نعمت های الاهی
  • ویژه نامه حقوق
  • سید ابراهیم حسینی صفحه 15
    انسان چه جایگاهی در اندیشه اسلامی دارد و برای پاسداشت حقوق انسانی چه شواهدی می توان ارائه کرد؟ این تحقیق، با توجه به آیات و روایات و سیره رسول اکرم صلی الله علیه و آله به تبیین این مسئله می پردازد. تشریح جایگاه والای انسان در اندیشه و حقوق اسلامی، پاسخ به شبهات همراه با بیان جلوه هایی از اهتمام اسلام به حقوق بشر و حقوق بشردوستانه، و پاسداشت حقوق انسانی حتی در زمان جنگ و جهاد از دیگر مباحث این نوشتار به شمار می روند.
    آنچه که شایان توجه است ارتباط تنگاتنگ بین اصول امنیت، عدالت، صلح و اخلاق فطری و جهاد دفاعی و جهاد دعوت است و همه اینها ریشه در آموزه های انبیای بزرگ الهی به ویژه شریعت جامع و خاتم اسلامی دارد و همین امر مهم ترین عامل ضمانت اجرایی آن است.
    روش پژوهش، توصیفی تحلیلی با استفاده از اصیل ترین و اصلی ترین منابع استنباط معارف و حقوق اسلامی (قرآن و سنت معصومان علیهم السلام) است.
    کلیدواژگان: حقوق اسلامی، انسان دوستی، حقوق بشر اسلامی، حقوق بشردوستانه، صلح و امنیت، شیوه های جنگ در اسلام، جهاد
  • محمد امین امینی صفحه 35
    ادیان آسمانی برای تامین همزیستی، قوانینی الزام آور تشریع نموده اند. دین اسلام، مسلمانان را ملزم نموده به شیوه ای مسالمت آمیز با مخالفان عقیدتی خود تعامل نموده و عدالت را در این خصوص بر پا دارند. اما اگر غیرمسلمانان، خیانت پیشه نموده و علیه جان و مال و نوامیس مسلمانان وارد عملیات خصمانه شوند سیاست شرعی بر دفع تجاوز و مجازات خیانتکاران مبتنی می باشد. تمرکز بر آیات قتال، عدم توجه به آیات مبنی بر صلح و همزیستی و عدم دقت در سیره عملی پیامبر، باعث شده گروهی سیاست اسلامی در رابطه با ملل غیرمسلمان را بر پایه جنگ دانسته و علت پیشرفت اسلام در قرون اولیه را زور شمشیر بیان نمایند.
    این جستار با رویکرد نظری و اسنادی و با استناد به منابع اصیل اسلامی ثابت می کند که اصل در تعامل با غیرمسلمانان بر صلح و همزیستی بوده و دین اسلام منادی همزیستی مذهبی با پیروان سایر ادیان می باشد.
    کلیدواژگان: صلح، مشرکان، نصارا، همزیستی مذهبی، یهود
  • محمود رایگان صفحه 53
    عرف، پدیده ای نیست که با پیدایش اسلام کشف شده باشد، بلکه همان روش و سلوک مستمر میان مردم است که فقه و حقوق اسلام، در برخی موارد مهر تایید بر آن زده و بعضی را هم مردود دانسته است. با وجود این، از اسناد اصلی و کاربردی برای کشف مفاهیم و معانی، تلقی می شود.
    عرف از ابزارهایی است که مجتهد برای استنباط حکم شرعی استفاده می کند. نیز از پدیده های بحث برانگیز و متغیر فقه و حقوق شیعه و اهل سنت است که باعث تحول و دگرگونی در برخی موضوعات احکام و قوانین جامعه می شود. از این رو، فقیه برای به دست آوردن حکم یک پدیده عرفی، باید مسائل و شرایط مستحدث اجتماع را مورد دقت قرار دهد تا پویایی فقه شیعه محفوظ بماند.
    این مقاله با روش کتابخانه ای و مراجعه به کتب فقهی و حقوقی توانسته است مباحث مهم عرف را تجزیه و تحلیل کند و ضرورت های آن را بازگو نماید. در نهایت نیز یافته است که در بعضی موارد عرف با سیره و عادت اشتباه گرفته می شود، اجتماع و عرف در هنگام افتاء کمتر مورد توجه قرار می گیرد. برخی مصادیق عرفی باید توسط مراجع بیان شوند تا مکلف سرگردان نماند. عرف ابزار و از ادله استنباط است نه منبع استنباط.
    کلیدواژگان: عرف، عادت، سیره عقلا، فقه، تغییر زمان، جامعه
  • وحید مهدوی راد صفحه 73
    «تسبیب» یکی از اقسام اتلاف به شمار می رود. در تسبیب، مسبب بر خلاف مباشرت، با واسطه موجبات تحقق خسارت یا جنایت را فراهم می آورد. تعاریفی که از تسبیب در فقه و حقوق ارائه شده است ریشه ای در فقه دارد که بر اساس روایات واردشده تنظیم گردیده است. برخی بر این باورند که عرف هم در مبنا و هم در تشخیص مصادیق تسبیب نقش ویژه و تعیین کننده ای داشته و روایات نیز از چنین عرفی حکایت دارد. در حالی که عرف نه تنها دلیلی برای قاعده تسبیب نبوده، بلکه با صرف صحت استناد تسبیب توسط عرف نیز نمی توان راسا مصادیق آن را تعیین نمود.
    در این نوشتار پس از تعیین قلمرو عرف و تحلیل نقش آن در این قاعده، به روش تحلیلی نقش عرف در این قاعده مشخص خواهد گردید.
    کلیدواژگان: عرف، فقه، اسناد، تسبیب، سبب، مصادیق
  • نوید بابایی، مسعود راعی دهقی صفحه 87
    یکی از مباحث جدی مربوط به فلسفه حقوق بشر که امروزه در عرصه جهانی از اهمیت بسزایی برخوردار است، تعیین نسبت میان حقوق بشر و معناداری حیات است. آنچه در این نوشتار به صورت توصیفی تحلیلی دنبال می شود پرداختن به این سوال است که آیا این حق به صرف انسان بودن به فرد تعلق می گیرد یا در تعلق آن معناداری حیات نیز دخیل است؟ در این رابطه دو احتمال وجود دارد. احتمال اول آن است که هیچ عامل اعتقادی در تحقق این حق نقش آفرین نباشد. اثر این مبنا تعارض حق حیات با اعتقادات دینی است. نتیجه حاصل از احتمال دوم، دخیل شدن ارزش ها و باورهای دینی در تحقق حقوق بشر و تعیین قلمرو و دامنه آن است که در اثر آن، مفهوم کرامت ارزشی شکل می گیرد و در نتیجه، این حقوق هم از نظر امتداد، هم از نظر کیفیت تعلق و هم از لحاظ عوامل محدودگر متفاوت خواهد شد.
    ادعای این نوشتار، تبیین، تحلیل و تایید احتمال دوم است؛ پذیرش احتمال دوم به معنای پذیرش مبانی، منابع، اهداف و ضمانت های اجراهای حقوقی، متفاوت از آن چیزی است که در اسناد بین المللی حقوق بشری آمده است.
    کلیدواژگان: حق حیات، معناداری، اراده، تفکیک انگاری، عینیت انگاری
  • مسعود راعی دهقی صفحه 103
    اقدام متقابل جزء مهم ترین مباحث مطرح در رابطه با مسئولیت بین المللی دولت هاست. اختصاص یافتن مواد 49 تا 53 از طرح 2001 مسئولیت بین المللی ناشی از رفتار خلاف دولت ها (بخش سوم از فصل دوم) بیانگر اهمیت این ضمانت اجرای بین المللی در خصوص نقض تعهدات است. کمیسیون حقوق بین الملل طی مواد مذکور به هدف، محدوده، شرایط و سایر مسائل مربوط به اقدام متقابل پرداخت. سوال اصلی در بحث اقدام متقابل آن است که در صورت نقض تعهد توسط یک دولت، چه اقداماتی توسط دولت خسارت دیده می تواند به عنوان اقدام متقابل صورت پذیرد؟ آیا این اقدامات صرفا توسط دولت مستقیم صدمه دیده می تواند و یا باید صورت گیرد و یا برای دولت های ثالث هم امکان پذیر است؟ در صورت مثبت بودن پاسخ، آیا صلح و امنیت بین المللی مورد تهدید قرار نخواهد گرفت؟
    از مباحث مطرح در این زمینه و با لحاظ روش توصیفی تحلیلی به دست می آید که هنوز در خصوص این تاسیس جمعی توافق جامعی صورت نگرفته است. مشکل اصلی ناشی از فقدان چارچوبه نظریه پذیرفته شده جهانی است. علی رغم آنکه کمیسیون حقوق بین الملل تلاش های زیادی نیز انجام داده است.
    کلیدواژگان: اقدام متقابل، ضمانت اجرا، حقوق بین الملل، دولت صدمه دیده، دولت مسئول، اصل تناسب
  • سیداحمد مرتضایی صفحه 117
    براساس اصل نود و نهم قانون اساسی، نظارت بر انتخابات بر عهده شورای نگهبان است. درباره قلمرو این نظارت، دیدگاه های متفاوتی مطرح شده است. برخی نظارت شورای نگهبان را محدود به نظارت بر رای گیری بدون دخالت در بررسی صلاحیت ها می دانند. بعضی بررسی صلاحیت ها را از وظایف وزارت کشور می پندارند و برخی نیز با تفکیک نظارت از تشخیص صلاحیت، تشخیص صلاحیت را خارج از وظایف شورای نگهبان، و بعضی دیگر آن را حق مردم می دانند. این تحقیق با روش کتابخانه ای و تحلیل حقوقی، این دیدگاه ها را بررسی می کند.
    از مهم ترین یافته های این تحقیق می توان به این مطلب اشاره کرد که نظارت بر انتخابات از بررسی صلاحیت ها جدا نیست و نهاد ناظر حق نظارت کامل و استصوابی بر تمام مراحل انتخابات از جمله بررسی صلاحیت ها را دارد. وزارت کشور ناظر انتخابات نیست، بلکه مجری آن است. مردم نیز در بررسی صلاحیت ها وظیفه ای ندارند، بلکه از میان افراد صالح فرد اصلح را انتخاب می کنند.
    کلیدواژگان: شورای نگهبان، نظارت بر انتخابات، نظارت استصوابی، قلمرو نظارت، تشخیص صلاحیت
  • مقصود عبادی بشیر صفحه 137
    گاه پس از وقوع حادثه زیانبار، زیان دیده با وجود امکان احتراز از گسترش دامنه خسارت، اقدامی در جهت جلوگیری از آن به عمل نمی آورد. حال این مسئله مطرح است که آیا زیان دیده تکلیفی در جهت کاهش آثار عمل زیانبار دارد؟ هدف این تحقیق شناسایی و روشن ساختن ماهیت و تاثیر کاهلی متضرر در مسئولیت مدنی عامل زیان است. گردآوری اطلاعات در این مقاله به شیوه کتابخانه ای و با مراجعه به منابع متعدد حقوق موضوعه و متون فقهی صورت گرفته و روش تحقیق آن، توصیفی و تحلیلی است.
    نتیجه این تحقیق آن است که نظام حقوقی ایران تکلیف متضرر را در جلوگیری از گسترش دامنه خسارت پذیرفته است و از برخی قواعد فقهی نیز همین نتیجه حاصل می شود. بدین ترتیب، متضرر باید اقدامات لازم را برای ممانعت از گسترش خسارت به عمل آورد، وگرنه به میزان خسارت قابل اجتناب، از مسئولیت خوانده در جهت جبران خسارت کاسته خواهد شد.
    کلیدواژگان: کاهلی، مسئولیت، فقه، خطارت، سبیت، تکلیف
  • صفحه 151
|
  • Ayatollah Mohammad Taghi Mesbah Page 5
    The present paper explains and explicates Imam Saddjad's (A.S) Munajat al-shakereen (the whispered supplications of the thankful). Thanksgiving is considered superior to the human values. In the Holy Quran, the Most High God introduces enjoying his security, peace, comfort, victory, and lawful sustenance, as well as providing religious matters and worship as doctrines which are prelude for thanksgiving to Him. In thanksgiving, a certain kind of relationship between the thankful and who is thanked comes to existence, and in the light of this relationship he receives goodness or a service. According to the religious doctrines, all things and blessings which we receive are through natural or human means and by the will and providence of God, belong to Him. Therefore, real thanks must be given and attributed to Him, and all men must always be thankful to their creator for all these divine blessings.
  • Seyyed Ebrahim Husseini Page 15
    What is the status of man in Islamic thought? What evidence can be provided for the observance of human rights? Considering the Quranic verses, traditions, and the Holy Prophet's life and conducts, the present paper expounds the issue. Furthermore, it explains the man's high status in Islamic though and law, dispel the doubts, discusses some examples and manifestations of Islam's attempt to observe the human rights and humanitarian rights, and the observance of human rights by Islam even during war and Jihad. It is noteworthy that there is a close relationship between the principles of security, justice, peace, and natural ethics on the one hand and defensive Jihad and Jihad of claim on the other hand, and all of these are rooted in the teachings of great divine prophets especially in the comprehensive and final Islamic law. This is its most important sanction norm.
  • Mohammad Amin Amini Page 35
    The divine religions have legislated compelling laws to procure coexistence. The religion of Islam has obligated the Muslims to interact peacefully with their doctrinal opponents and exercise justice in this regard. However, if the non-Muslims commit treason and do hostile actions against Muslim's life, wealth, honors, women and children, then the lawful policy is based on the repellence of aggression and punishment of betrayers. Focusing on the verses on the war, neglecting the verses on the peace and coexistence, and neglecting the Holy Prophet's practical conducts have led some people to consider the Islamic policy about the non-Muslim nations as based on the war and regard the reason of the progress of Islam in the early centuries as based on sword force.Using a theoretical and documentary approach and referring to the genuine Islamic recourses, the present paper proves that the principle of interaction with non-Muslims is based on peace and coexistence, and Islam is the inspirer of religious coexistence with the followers of other religions.
  • Mahmood Raygan Page 53
    The customary law is not a phenomenon which has been discovered with the advent of Islam; rather it the very continued way and conduct among people. The Islamic jurisprudence and law has approved it in some cases and has rejected it in other cases. However, the customary law is considered as one the basic and applied evidence to extract the concepts and ideas.The customary law is a tool used by Mujtahid (religious jurist) to deduce injunction. It is also one of the controversial and variable phenomena in Shiite and Sunni jurisprudence and law which causes development and change in the subjects of some religious commands and the rules of the society. Therefore, the Faqih (jurist) must pay attention to the newly occurred issues and situations of the society in order to deduce an injunction. In this way the dynamics of Shiite jurisprudence will continue.The present paper has managed to analyze the important issues of the customary law and retell its necessities through library survey and by referring to legal and juristic books. The final findings show that in some cases the customary law is mistaken for conduct and habit, and that in issuing the fatwa the society and the customary law is less attended. The authorities of imitation must explain some conventional instances so that the responsible and imitators would not wander. The customary law is a tool and proof of deduction not its source.
  • Wahid Mahdawi Rad Page 73
    "Causality" is considered as a kind of waste. Contrary to the assistance in the crime, in causality the causer causes the realization of loss or crime indirectly. The definitions of causality provided in the jurisprudence and law are rooted in the jurisprudence which is compiled and organized according to the received traditions. Some believe that the customary law has a particular and determinant role both in the basis and the identification of the instances of causality and that traditions indicate such a customary law. However, the customary law not only is not a reason for the principle of causality but also its instances cannot directly determined through mere correctness of referring to the causality by the customary law.Having determined the domain of the customary law and analyzed it role in this principle, the present paper determines the role of customary law in this principle through analytical method and library survey.
  • Navid Babaii, Masood Raii Page 87
    One of the serious debates on the philosophy of human rights, which nowadays has a great significance in the global arena, is the determination of the relationship between the human rights and the significance of life as the most basic human right. The present paper tries to answer the question that whether this right is granted to the individual merely as being human, or another factor, that is the significance of the right, is influential in its granting. There are two possibilities in this regard: one is that no cultural, value, or doctrinal factors would play any role in the realization of this right and the scope of being human would be fundamentally defined apart from these factors. The second possibility would result in the engagement of religious values and beliefs in the realization of human rights and determination of their scope and domain. As a result, the concept of value dignity will be formed. Therefore, these rights are different not only in regard to the continuation and the quality of granting, but also in regard to the limiting factors. The present paper tries to expound, analyze and approve the second possibility which defines man in the light of the significance of life. Accepting the second possibility means accepting the basic fundamentals, resources, aims, and legal sanction norms different from those mentioned in the documents of international human rights.
  • Masood Raii Page 103
    The counter measure is a part of the most important issues discussed concerning the international responsibility of the states. The allocation of the Articles 49 to 53 of the 2001 international responsibility project due to the offensive conduct of states (part three of chapter two) to this issue shows the importance of this international sanction norm concerning the breach of conventions. The commission of international law has discussed the aim, limits, conditions and other issues related to the counter measure though aforementioned Articles. The main question concerning the counter measure is that if a state breaches a convention, then what measures can the injured state do as the counter measure? Does only the injured state can and must do these measures or a third state may do them? If so, will the international peace and security not be in jeopardy? Based on the issues discussed in this regard and through descriptive- analytical method it can be concluded that there is not a general agreement on this collective establishment. The main problem results from the lack of accepted global theoretical framework, although the commission of international law has done many efforts.
  • Seyyed Ahmad Mortazaii Page 117
    According to the Article 99 of the Constitution, the guardianship council is responsible to monitor the elections. There are different standpoints on the domain of this monitoring. Some believe that the guardianship council's monitoring is limited to the monitoring of voting without any engagement in the investigation of qualifications. Others believe that the ministry of interior is responsible for the investigation of qualifications. By differentiating between monitoring and the identification of qualification, some believe that the identification of qualification is not the duty of the guardianship council. Still others believe that the identification of qualification is the right of people. The present research investigates these standpoints through library survey and legal analysis.One of the most important findings of this research is that the election monitoring is not separate from the investigation of the qualifications and the monitoring institute has the right of complete and consultative monitoring including the investigation of qualifications. The ministry of interior does not monitor the elections; rather it administers the elections. People also do not have any responsibility in the investigation of the qualifications; rather they choose the most qualified candidate among the qualified ones.
  • Maqsood Ebadi Bashir Page 137
    Sometimes the loser does nothing to prevent the expansion of the loss after a damaging event, although he/she has the ability to do so. Thus, the question is whether the loser has any duty to decrease the effects of damaging act? The present research tries to recognize and clarify the nature and the effect of the loser's inaction in the civil liability of the damaging factor. The data are gathered through library survey and by referring to several sources of positive law and legal texts. The research method is descriptive – analytical.The research findings show that the legal system of Iran has accepted the duty of loser to prevent the expansion of the loss, and that some legal rules result in such a duty. Therefore, the loser must do necessary actions to prevent the expansion of the loss; else the liability of the defendant to compensate the loss will decrease according to the rate of preventable loss.