فهرست مطالب

معرفت - سال بیستم شماره 10 (پیاپی 169، دی 1390)

ماهنامه معرفت
سال بیستم شماره 10 (پیاپی 169، دی 1390)

  • علوم سیاسی
  • 144 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحه 4
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    انسان مخلوق خدای متعالی است که نعمت های بیکرانی به او اعطا کرده است، نعمت های مادی و نعمت های معنوی. شکرگزاری مخلوق در برابر خالق منان، کمترین وظیفه بندگان شایسته خداست. غالبا نعمت های مادی برای ما جلوه گری می نماید. اگر بنده شاکری باشیم، از این نعمت ها خدای متعال شاکریم. در حالی که نعمت های معنوی به مراتب مهم تر و ارزشمندتر از نعمت های گذرای مادی است. هرچند ما معمولا در برابر شکر نعمت های الهی غافل و یا ناتوانیم، اما اعتراف به ناتوانی از شکر نعمت های الهی، از جمله سیره حضرات معصومان: است که ما نیز باید از این سیره پیروی کنیم.
    کلیدواژگان: نعمت، نعمت های مادی، نعمت های معنوی
  • ویژه علوم سیاسی
  • سیدمهدی سیدیان صفحه 13
    اگر جهانی شدن به معنای نگریستن به جهان به عنوان یک کل باشد و همه انسان ها را به عنوان اعضای جامعه بشری بدانیم، جهانی شدن اسلامی به معنای تامل در جهان به عنوان یک هستی واحد و نگریستن به بشریت به عنوان بندگان خدا و اعضای یک پیکره واحد است. چنین نگاهی به انسان و جهان، مولفه های جهانی شدن اسلامی را شکل می دهد که بررسی آن، مسئله این نوشتار است که به روش تحلیلی و استدلالی تدوین یافته است. هدف پژوهش بیان بررسی اجمالی رابطه اسلام و جهانی شدن از منظر اندیشمندان غربی است که با اشاره به مبانی نظری جهانی شدن غربی، امتیازات جهانی شدن اسلامی را در قالب مولفه هایی مانند آرمان گرایی، توحیدمحوری، فطرت گرایی، عدالت خواهی، اجتهادمحوری، علم گرایی، باور به حکومت جهانی واحد، دعوت محوری و جهادگرایی نمایان سازیم.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، مبانی، مولفه ها، جهانی سازی اسلامی
  • مهدی راسخی، مهدی امیدی صفحه 29
    همان گونه که ملاصدرا یک فیلسوف متبحر است، یک اندیشمند سیاسی نیز هست؛ گرچه پذیرفتن حکمت سیاسی وی، مبتنی بر اصول موضوعه ای است که نگارنده از آن به «مبادی» تعبیر می کند. این مقاله با روش تحلیلی، و با هدف تبیین مبادی روشی و محتوایی که ملاصدرا برای بیان حکمت سیاسی خود بدان تمسک جسته است، درصدد است تا با بررسی این مبادی، منشا خطای بسیاری از منکران حکمت سیاسی وی را به صورت روشن بیان کند. حاصل اینکه، در زمان ملاصدرا، به خاطر شرایط خاص حاکم برآن زمان، شاهد رکود اندیشه سیاسی هستیم نه زوال آن، و ملاصدرا یک اندیشمند سیاسی با ویژگی های متفاوتی است که در مبانی و نوع اندیشه سیاسی خود و روش بیان نظریات سیاسی، به اندیشمندان سیاسی دیگر مشابهتی ندارد. همین تفاوت باعث شده است که برای دست یافتن به اندیشه سیاسی وی راهی بجز فهم، و پذیرش مبادی روشی و محتوایی ملاصدرا نداشته باشیم.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، مبادی فهم، سیاست و شریعت، ملاصدرا
  • مهدی قربانی صفحه 47
    اینکه نظام های سیاسی چرا تغییر می کنند، برای فلسفه سیاسی اهمیت اساسی دارد. این مسئله موضوع نظریه پردازی بسیاری از فیلسوفان سیاسی قرار گرفته است. یکی از این فیلسوفان، افلاطون، حکیم برجسته یونان باستان می باشد که معتقد است نظام های سیاسی گوناگون در فرایند انقلاب و دگرگونی از علل خاص و منحصربه فردی پیروی می کنند. همچنین انقلاب در هر نظام سیاسی پیامدهای خاص خود را به دنبال دارد. از نظر افلاطون، انقلاب ها در مسیر انحطاط شکل می گیرند، به گونه ای که شرایط حاکم بر اجتماع در مقایسه با گذشته، نامناسب تر خواهد شد. نظریه انقلاب افلاطون خالی از نقد نیست. از جمله مهم ترین اشکال های آن، می توان به نگاه منفی وی نسبت به مقوله انقلاب اشاره کرد. در این مقاله، از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: نظریه، انقلاب، فلسفه سیاسی، مونارشی، آریستوکراسی
  • هادی معصومی زارع صفحه 61
    سن توماس آکوئیناس از جمله متکلمانی است که توجه شایانی به مقوله نظام سازی سیاسی داشته است. از مهم ترین مظاهر این توجه، مطالب ارزشمندی است که از وی در خصوص مباحث حقوقی برجای مانده است. موضوع «اقسام قانون و بررسی دایره قانون گذاری حاکمان» یکی از مهم ترین آنها به شمار می آید. پرسش اساسی این است که قانون چیست و اقسام آن کدام است؟ همچنین جایگاه هر قانون و رابطه آن با دیگر قوانین به چه صورت است؟ وی ابتدا قانون را به چهار قسمت (قانون ازلی، قانون طبیعی، قانون بشری، و قانون یزدانی) تقسیم کرده و ضمن آن، به واکاوی رابطه برخی از این قوانین با یکدیگر و نیز دایره صلاحیت قانونگذار بشری در امر تقنین و نیز تاثیر قانون در محدودسازی حوزه قدرت سیاسی می پردازد. بررسی موشکافانه این موضوع در هندسه فکر سیاسی آکوئیناس، به فهم دقیق تر الهیات سیاسی مسیحیت قرون وسطا و نیز تاثیرپذیری وی از فیلسوفان مسلمانی همچون فارابی و ابن سینا می انجامد.
    کلیدواژگان: حقوق، قانون، مسیحیت، مصلحت عمومی، قانونگذار، تحدید قدرت
  • حسین ارجینی صفحه 77
    پایبندی به معاهدات بین المللی، از مسائل مهم در روابط بین الملل است و با بررسی آن از نگاه اسلام، علاوه بر تبیین میزان پایبندی دولت اسلامی به معاهدات، می تواند به عنوان چارچوبی برای دستگاه دیپلماسی کشور مورد توجه قرار گیرد. روش بررسی دیدگاه اسلام، مراجعه به آیات و روایات به شیوه استدلال فقهی است؛ از این رو، مهم ترین رهاورد این پژوهش علاوه بر جواز عقد قرارداد از سوی دولت اسلامی با سایر دولت ها، لزوم پایبندی به معاهدات به عنوان یکی از اصول روابط خارجی دولت اسلامی است و طرح مواردی از عدم پایبندی به صورت استثنا می باشد.
    یکی از موارد استثنا، «نقض عهد» از سوی طرف معاهده است که امری طبیعی در حقوق بین الملل می باشد. مورد دیگر، «خوف خیانت» از سوی طرف قرارداد می باشد که علاوه بر وجود قرائن خیانت، باید لغو آن به طرف مقابل اطلاع داده شود. از دیگر موارد استثنا، ایجاد تزاحم بین پایبندی به معاهدات بین المللی با مصالح و آرمان های دولت اسلامی است که در صورت تحقق، براساس قاعده «اهم و مهم» که به تشخیص ولی امر مسلمین است، باید عمل شود.
    کلیدواژگان: معاهدات بین المللی، مشروعیت، نقض عهد، خوف خیانت، مصالح و آرمان ها، روابط خارجی، دولت اسلامی
  • رضا رمضان نرگسی صفحه 91
    در این پژوهش تلاش شده تا سه جریان سیاسی و فرهنگی مهم تاثیرگذار در فاصله سال های 1320 تا 1332ش (جریان سنتی، جریان ملی گرایان، جریان مذهبی ها) با هدف شناسایی ویژگی های هرکدام و به قصد مقایسه عملکرد ان ها تحلیل شوند. روش این پژوهش، تحلیلی توصیفی با تکیه بر اسناد و گزارش های تاریخی است.
    ویژگی های اصلی سه جریان سیاسی مزبور عبارت بودند از: 1. جریان سنتی: اشرافی گری، تعامل با قدرت های بزرگ، استفاده از رقابت های آنها برای حفظ استقلال نسبی کشور، همکاری نسبی با علما، و عملکرد مستبدانه. 2. جریان ملی گرایان: همراهی با منافع انگلیس (جز در یک مورد)، استفاده ابزاری و مقطعی از علما و مذهبی ها، و دشمنی شدید با فداییان اسلام. 3. جریان مذهبی ها: نفوذ بالای اجتماعی؛ ب. تبعیت از ولایت و مرجعیت؛ ج. تلاش در اجرای احکام اسلام، و ایجاد گفتمانی جدید در عرصه سیاسی کشور.
    کلیدواژگان: جریان سنتی، جریان ملی گرایان، جریان مذهبی ها، مصدق، قوام السلطنه، نواب صفوی، آیت الله کاشانی
  • علی مرشدی زاد، سیدعیسی مرتضوی، زاهد غفاری هشجین صفحه 109
    مقاله حاضر با هدف بررسی میزان توجه به مولفه های ارزش های انقلاب اسلامی برآمده از اندیشه امام خمینی قدس سره در سخنان سه رئیس جمهور (هاشمی، خاتمی و احمدی نژاد) انجام شده است. بدین منظور، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد 48 سند از مجموع سخنرانی ها، پیام ها و گفتارهایشان، با استفاده از روش تحلیل محتوا و با توجه به مولفه های ارزش های انقلاب اسلامی برآمده از گفتمان امام خمینی قدس سره مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این تحقیق، مولفه های ارزش های انقلاب اسلامی شامل ارزش های سیاسی، ارزش های سیاست خارجی، ارزش های اجتماعی، ارزش های فرهنگی و ارزش های اقتصادی در نظر گرفته شد که هر کدام از این ارزش ها شامل زیرمولفه ها و ابعاد خاص خود بودند. یافته های تحقیق حاکی از عدم توجه یکسان به ارزش های انقلاب می باشد، به گونه ای که جهت گیری های روسای دولت های بعد از سال 1368 در جمهوری اسلامی ایران، سیر تحول را در رویکرد ارزشی آنها نشان می دهد؛ رویکردی که به نوعی در نفی و نقد همدیگر شکل گرفته اند.
    کلیدواژگان: ارزش ها، انقلاب اسلامی، امام خمینی (ره)، روسای جمهور
  • مرتضی صانعی صفحه 127
    صهیونیسم سیاسی یکی از جنبش های افراطی یهودی است که طی یک فرایند تاریخی در میان جامعه یهودی شکل گرفت. نویسنده موسس این جریان را تئودور هرتصل اتریشی می داند. این گرایش برآمده از مشکلاتی است که یهودیان در سالیان متمادی برای خود ایجاد نموده اند. هدف مقاله تبیین این گرایش، ضمن معرفی شخصیت موسس آن و ایده های صهیونیستی وی است. این نوشته با روش تحلیلی توصیفی ابعاد اندیشه هرتصل را بررسی و به این نتیجه رسیده است که مجموعه عوامل گوناگون، اعم از نادیده انگاری آموزه های یهودی، حمایت برخی از اندیشمندان یهودی و پشتیبانی قدرت های بزرگ، زمینه را برای فعالیت جنبش صهیونیسم به رهبری هرتصل فراهم کرد.
    کلیدواژگان: صهیونیسم سیاسی، تئودور هرتصل، طرح اوگاندا
  • صفحه 139
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah Page 5
    Man is the Most High God’s creature upon whom God has bestowed abounding material and spiritual favours. Creature's thanksgiving to the Beneficent Creator is a minimal duty of the worthy servants of God. Material favours often manifest. It is thankful servants who are grateful to the Most High God and thank Him for these favours, and spiritual favours are more important and more valuable than transient material ones. We often tend to be indifferent and unable to thank God for the abounding favours He bestows on us confessing to being unable to thank divine favours by the Fourteen Infallibles is a good example for us to follow.
    Keywords: favour, material favours, spiritual favours
  • Seyyed Mahdi Seyyediyan Page 13
    If globalization means viewing the world as a whole and all people are members of one human society, then Islamic globalization means observing the world as a single entity and being God's servants the people are members of one big community. This view of man and world helps to crystalize the constituents of Islamic globalization which is the subject of inquiry of the present paper which uses an analytical-deductive method. It briefly explains the relationship between Islam and globalization from western scholar's viewpoint and then, pointing to the theoretical principals of the western type of globalization, it points out to the advantages of Islamic globalization represented in a number of constituents, including idealism, monotheism-centredness, emphasis on innate nature, justice seeking, ijtihad–orientation, tendency to knowledge, belief in one global government, invitation-centredness and tendency to jihad.
    Keywords: globalization, principles, components, Islamic globalization
  • Mahdi Rasekhi Page 29
    Molla Sadra is not only an immensely erudite philosopher but also a political thinker, although accepting his political theosophy depends on postulates which the author refers to as "principles". The present paper tries to pinpoint the origin of the mistake committed by a number of thinkers who deny his political theosophy. Using an analytical method, the author expounds the methodological and substantive principles adopted by Molla Sadra in order to to explain his political theosophy. The research findings show that, due to particular conditions governing Molla Sadra's time, stagnancy rather than decline in political thought was a distinctive feature of his time. Mulla Sadra is political thinker with different characteristics whose political thought, principles and way of expressing political theories were unlike those of other political thinkers. This difference makes the acquaintance with his political thought impossible without understanding and accepting his methodological and substantive principles.
    Keywords: political thought, principles of understanding, politics, Islamic law, Molla Sadra
  • Mahdi Qorbani Page 47
    The reasons behind the change in political systems is fundamentally important in political philosophy. Many political philosophers have expressed their views on this subject. One of them is Plato, the prominent philosopher of ancient Greece, who believes that due to unique and peculiar reasons political systems undergo revolution and changes and the revolution of every political system seeks to achieve its own particular goals. According to Plato, the revolutions that go into gradual decline will be in a worse and more inappropriate condition than that of the past. Plato's theory of revolution is not devoid of criticism. The most important criticism raised against this theory is the negative attitude he has towards revolution. The method used in this research is descriptive- analytical.
    Keywords: theory, revolution, political philosophy, monarchy, aristocracy
  • Hadi Masoomi Zare' Page 61
    St. Thomas Aquinas is one of the theologians who has made a major contribution to political system-making. The most important aspect of his efforts is the valuable observations left by him on legal issues. One of the most important of these issues is the "types of law and investigating ruler's jurisdiction”. Among the main questions arise are: that What is the nature of law? What are the types of law? What is the position of each law and what is its relations with other laws? Thomas Aquinas initially divides law into four types (eternal law, natural law, human law, and divine law) and investigates the relations of some of these laws with each other, the jurisdiction of human legislator in legislation and the effect of law on restricting the scope of political power. A close investigation of this subject according to Aquinas's political thought can lead to a more precise understanding of the political theology of medieval Christianity and the influence which such Muslim philosophers as Farabi and Avicenna had on Aquinas.
    Keywords: rights, law, Christianity, public interest, legislator (law, maker), power restriction
  • Hussein Arjini Page 77
    Among the most important issues in international relations is adherence to international treaties. A review of the Islamic viewpoint of this subject and exposing the scale of Islamic government’s adherence to these treaties can be taken as a framework for the diplomacy apparatus of the country. The Islamic view on this issue is based on the Quranic verses, traditions of the Infallibles and fiqhi evidence. Therefore, the most important finding of this research is that Islam considers adherence to treaties as one of the principles of the foreign relations of Islamic government as a necessity and regards concluding an agreement by Islamic government with other countries as something permissible. Instances of not keeping to agreement are presented as exceptional cases.One of these exceptional cases is "breaking the promise" by one of the sides of the treaty which is not unusual in international law. Another case is "fear of treason" of the one side of the treaty. In this case not only evidence should be regarding the treason should be offered but also the other side should be informed about the invalidation. Another case is the opposition between adherence to international treaties and Islamic interests and ideals. If this case, occurs the principle of "what is important and what is more important" should be observed and it is the legal custodian of society who decides between the two
    Keywords: international treaties, legitimacy, breach of treaty, fear of treason, interests, ideals, foreign relations, Islamic country
  • Reza Ramezan Nargesi Page 91
    The present paper seeks to shed light on three important political and cultural trends during the period from 1320 (to and 1332 ('AH'-solar) in order to specify their features and compare the performance of these trends. The research which uses analytical-descriptive method is based on historical documents and records.Below is an account of these political trends and their distinctive features:1. The traditional movement; its main features are: oligarchy, interaction with superpowers and making use of the rivalries between them to preserve the relative independence of the country, relative cooperation with religious scholars and despotic policy.2. The nationalist movement; its main features are: collaboration with Great Britain's interests (except for one case), having instrumental and occasional relations with religious scholars and groups, and showing bitter hostility to Fadaiiyan-e-Islam, an Islamic group who devoted their lives for safeguarding Islam.3. The religious movement; its main features are: high social influence, abiding by the commands of religious guardian and supreme religious authorities, struggling for applying Islam's rules and offering a new discourse to the political arena of the country.
    Keywords: traditional movement, nationalist movement, religious movement, Mosaddiq, Qawam al Saltanah, Nawwab Safawi, Ayatollah Kashani
  • Ali Morshedizad, Zahed Qaffari Hashjin, Seyyed Isa Mortazavi Page 109
    The present paper investigates the scale of attention given to the constituents of the values of the Islamic Republic derived from Imam Khomeini's (May his soul be sanctified) thought reflected in the speeches of three Presidents (Hashemi, Khatami, and Ahmadinezhad). To this end, 48 documents of their speeches, messages, and interviews were selected and stratified random sampling was used in this inquiry. The documents were studied on the basis of content analysis and special attention was given to the constituents of the values of the Islamic Republic derived from Imam Khomeini's thought. The constituents of the values of Islamic Republic with which this paper is concerned are: political values, foreign policy values, social values, cultural values and economic values, each of which has sub-divisions and certain features. The research findings show that the attention given to the values of Islamic Revolution by each of these presidents was different in level. so that the positions taken by the presidents of the Islamic Republic of Iran from 1368 ('AH'- solar, 1989) onward reveals the development in their value approach represented in a sort of negation and criticism of each other.
    Keywords: values, the Islamic Republic, Imam Khomeini ((May his soul be sanctified), presidents
  • Morteza Saneii Page 127
    Political Zionism is a radical Jewish movement that developed among the Jewish through a historical process. The author states that the founder of this political trend is an Austrain named Theodor Herzl. This trend came to existence as a result of the problems that the Jews had brought to themselves over many years. Providing an account about the character of its founder and his Zionist ideas, the present paper gives a clear idea about this movement. Using an analytical-descriptive method, the author sheds light on Herzl's thought and concludes that such factors such like ignoring Jewish doctrines, support of some Jewish thinkers and great powers prepared the ground for the starting of Zionist movement under Herzl’s leadership.
    Keywords: political Zionism, Theodor Herzl, Uganda project