فهرست مطالب

معرفت - سال بیستم شماره 12 (پیاپی 171، اسفند 1390)

ماهنامه معرفت
سال بیستم شماره 12 (پیاپی 171، اسفند 1390)

  • جامعه شناسی
  • 156 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/01/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحه 4
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    مومنان همواره در جست وجوی معارف بلند و برخورداری از نعمت های دنیوی و اخروی هستند و در مناجات با خدای خویش، در پی وصول به قرب الهی هستند. از این رو، به خدای متعال و اهل بیت علیهم السلام توسل می جویند. مومنانی که به مراتب عالی معرفت خدا دست یافته اند، قرب خدا را مطلوب ذاتی خویش می دانند. این مقصد از طریق سیر اختیار و از شیوه ها و راه های ممکن خاصی امکان حصول دارد. شیوه های ذوقی و سلیقه ای راه به جایی نمی برد.
    کلیدواژگان: قرب، قرب الهی، دعا، مناجات، مریدین، وصول به معبود
  • ویژه نامه جامعه شناسی
  • حسن ستاری ساربانقلی صفحه 11
    حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله، اسوه حسنه تمدن اسلامی برای تمامی قرون و اعصار است. هدف این پژوهش بیان مولفه های بنیادین تفکر عملی و نظری پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در زمینه اصول شهرسازی و مدیریت شهری مدینه النبی است که به روش توصیفی تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و بررسی سنت، سیره و گفتار پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله تدوین شده است. یافته های پژوهش، بیانگر اصول مترقی و پیشرفته ای است که توسط رسول اکرم صلی الله علیه و آله با توجه همزمان به مباحث مادی و معنوی، در باب شهرسازی و مدیریت شهری مدینه النبی به کار گرفته شده است. به کارگیری محورهای نوزده گانه به دست آمده که فرازمانی هستند، علاوه بر اینکه راه گشای نگرش به شهرسازی در تمدن اسلامی است، موجب بررسی چشم اندازهای شهرسازی دوران معاصر با سیره نبوی خواهد گردید. مفاهیم شهرسازی و مدیریت شهری مورد استفاده رسول اکرم صلی الله علیه و آله در شهر مدینه، می تواند در شهرهای اسلامی معاصر نیز با بازخوانی دوباره مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدینه النبی، رسول اکرم (ص)، مدیریت شهری، شهرسازی، شهرسازی اسلامی
  • اسماعیل صابرکیوج صفحه 25
    انسان موجودی اجتماعی است. زندگی در اجتماع و روابط اجتماعی به تزاحم منافع و اراده های افراد منجر می شود. برای حل این مسئله، به یک نظام جامعی نیاز است که حقوق و تکالیف افراد را در رفتار و ارتباط با دیگران مشخص کند. اسلام نیز در باب مسئله حقوق و تکالیف اجتماعی، نظری خاص دارد. یکی از شیواترین و جامع ترین عبارات در این باب، مربوط به کلام امام سجاد علیه السلام در رساله الحقوق و نامه ایشان به برخی شیعیان است. پژوهش حاضر با توجه به کلام آن امام، سعی دارد نظامی از حقوق و تکالیف در روابط اجتماعی معرفی کند که راهگشای ما در کشف دیدگاه اسلام باشد.
    در این پژوهش از روش اسنادی و تحلیل متن دو روایت استفاده شده است. براساس یافته های این تحقیق باید گفت که بین حق و تکلیف رابطه همبستگی وجود ندارد، همچنین امامت و تدبیر، سپس رعیت بودن و بعد خون و خویشاوندی به ترتیب مهم ترین حق ها هستند و سایر حقوق در مراتب پایین تر قرار دارند.
    کلیدواژگان: حق، تکلیف، رساله الحقوق، نامه حقوقی امام سجاد (ع)
  • رفیع الدین اسماعیلی صفحه 43
    در اسلام، «عدالت» از زیربنایی ترین مفاهیمی است که تحقق عینی آن در جامعه، از مهم ترین اهداف اجتماعی و سیاسی این دین ذکر شده است. غالب مکاتب و نظریه ها و نظام های سیاسی سعی نموده اند به طور نظری و عملی خود را بدان متصف کنند. همه انبیای الهی برای تحقق این اصل مبعوث شده اند. دین مبین اسلام هم به عنوان آخرین دین، تحقق عدالت اجتماعی را سرلوحه اهداف خود قرار داده و از آن روست که می بینیم آیات بسیاری درباره عدالت و واژه های مترادف و متضاد آن وجود دارد، به گونه ای که امام علی علیه السلام در کلامی قرآن را «سخنگوی عدالت» می نامند. در این تحقیق با روش اسنادی تلاش شده است عدالت اجتماعی، که از اهمیتی فوق العاده ای در مدیریت اسلامی برخوردار است، بررسی و ابعاد و شاخص های آن، با مراجعه به منابع دینی استخراج شود.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اجتماعی، ارتباطات، مدیر
  • محمدعارف محبی صفحه 57
    تحولات ساختاری و فرهنگی در جوامع جدید، آستانه رضایت مندی جنسی افراد را افزایش داده و کارکرد خانواده در تنظیم رفتار جنسی را با مشکل مواجه نموده است. پرسش اساسی این است که در چنین شرایطی، زنان و مردان چگونه می توانند نیاز جنسی خویش را در قالب خانواده مدیریت نمایند؟ شاخص های کارکرد تنظیم رفتار جنسی در خانواده مطلوب اسلامی کدامند؟ این نوشتار با روش تفسیر تحلیلی، معیارهای چگونگی تنظیم و تامین نیاز جنسی زن و شوهر صرفا براساس مستندات دینی تعیین و تعریف گردیده است.
    تنظیم رفتار جنسی در فرایند پیچیده روانی و عاطفی اشباع شدنی است. از نظر اسلام، فرایند ارتباط جنسی زن و شوهر، شامل ابعاد سه گانه مراقبتی، انگیزشی و آمیزشی است. شاخص های تنظیم رفتار جنسی در همین ابعاد قابل تعریف است. طهارت عاطفی، تعهد جنسی، کنترل نگاه، حفظ وقار، حفظ حجاب، آراستگی، تفاوت جنسی، مثبت نگری، محبت، ملاعبه و... از جمله مولفه های است که از منابع دینی استخراج گردیده و برای تعیین میزان رضایت مندی جنسی افراد در قالب خانواده، شاخص سازی شده است.
    کلیدواژگان: اسلام، خانواده، تعهد، وفاداری، غریزه جنسی، انگیزش، آمیزش، ارضای جنسی
  • محمدعلی نظری صفحه 75
    در این پژوهش، شاخص های تقسیم کار عادلانه بر اساس چارچوب معرفتی اسلامی استخراج شده است. جامعه مطلوب از دیدگاه اسلامی، دارای ساختار ویژه ای است که تفاوت هایی بنیادی با نظام اجتماعی غیردینی دارد. از جمله مختصات اصلی نظام اجتماعی مطلوب اسلام، ضرورت انطباق ساختارهای اجتماعی با اصول عدالت اجتماعی است. از منظر اسلام، عدالت اجتماعی، هم به عنوان معیار قضاوت در باب تشخیص نظام اجتماعی مطلوب از نامطلوب اهمیت دارد و هم اساسا نظم پایدار در جامعه در صورتی شکل می گیرد که مبتنی بر معیارهای عدالت باشد. با توجه به این مطلب، در این پژوهش سعی شده است شاخص های نظام تقسیم کار عادلانه با توجه به متون و منابع اسلامی مورد تامل و استنباط قرار گیرد.
    در این نوشتار برآنیم با استفاده از روش تحلیلی توصیفی به استخراج شاخص های تقسیم کار عادلانه از متون دینی بپردازیم. یافته های اصلی این نوشتار این است که از منظر اسلام، نظام تقسیم کار اجتماعی در صورتی شالوده مستحکم برای استقرار نظم اجتماعی فراهم می سازد که مبتنی بر اصول و معیارهای عدالت باشد. شاخص های اصلی تقسیم کار عادلانه با توجه به متون اسلامی عبارتند از: شایسته سالاری، تناسب با تفاوت های طبیعی و برابری فرصت ها.
    کلیدواژگان: اسلام، تقسیم کار، شاخص، شایسته سالاری، فرصت برابر
  • عدالت اجتماعی در نهج البلاغه / زمینه ها، موانع و دستاورده ا
    علی اصغر احمدی صفحه 93
    عدالت اجتماعی به معنی «بهره مندی همه افراد از امکانات موجود در یک جامعه به تناسب ظرفیت ها» آرزوی تمام رهبران، اندیشوران و آزادگان جهان از گذشته تا حال بوده است. برای تحقق عملی این آرزوی شیرین، چاره ای جز شناسایی مقدمات و مسائل ضروری آن نیست.
    مقاله حاضر، چگونگی بهره مندی همه مردم از امکانات عمومی را در قالب بیان «زمینه ها»، «موانع» و «دستاوردهای» عدالت اجتماعی با نگاه محوری به نهج البلاغه دنبال می کند. استخراج بهترین طرح ها و راهبردی ترین اندیشه ها در خصوص چگونگی عملیاتی کردن عدالت اجتماعی از موثق ترین متون دینی شیعی، یعنی نهج البلاغه، مهم ترین هدف این نوشته است. پژوهش حاضر مبتنی بر تحقیقات کتابخانه ای با نگاه متمرکز به کتاب شریف نهج البلاغه و شروح و کتب معتبر مرتبط با آن است که در حقیقت جنبه توصیفی تحلیلی دارد. با این همه به سبب ماهیت گزارشی بحث، جهت توصیفی آن بر جنبه تحلیلی غلبه دارد. ظرفیت بسیار بالای نهج البلاغه در بیان حساس ترین مسائل و نشان دادن بخشی از حرکت های مدیریتی عدالت محور حضرت علی علیه السلام در دوران حکومت، محورهای عمده این تحقیق به شمار می آید.
    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اجتماعی، امام علی (ع)، نهج البلاغه
  • سیف الله فضل اللهی، منصوره ملکی توانا صفحه 111
    تحقیق حاضر به بررسی راه کارهای برون رفت از موانع فرهنگی تولید علم در دانشگاه ها و رتبه بندی آن از دیدگاه اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم می پردازد. روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری دربرگیرنده همه اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم است که از بین آنها نمونه ای 60 نفری به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته حاوی ده مولفه از نوع آرایش رتبه ای و دو سوال باز استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات نشان داد موانع فرهنگی از مهم ترین موانع موثر در تولید و توسعه علم در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی است و برنامه ریزی جامع برای فرهنگ سازی و ایجاد شیوه های مناسب تولید علم (تبدیل علم پژوهی به فرهنگ عمومی) مناسب ترین راهبرد برای تولید علم است. همچنین تشکیل کرسی های نظریه پردازی و نقد و مناظره علمی و حمایت از اجتهاد علمی، و تغییر رویکردهای مدیریتی در اعمال سیاست مقدم شمردن انسان ها بر راهبردها و حفظ و ارتقای استقلال، آزادگی علمی و ثبات شغلی محققان و دانشگاهیان، تغییر الگوهای اداره دانشگاه ها از دیوان سالاری سیاسی به مشارکتی و تلفیقی، درونی شدن نیاز به علم و تبدیل و تولید نظریه و فکر به یک ارزش عمومی در دانشگاه ها، به ترتیب از اولویت دارترین راه کارهای برون رفت از موانع فرهنگی تولید علم در دانشگاه هاست.
    کلیدواژگان: موانع فرهنگی، تولید و توسعه علم، راه کارهای برون رفت، دانشگاه ها، اعضای هیئت علمی
  • رضا رمضان نرگسی صفحه 125
    در انقلاب مشروطه، عوامل زیادی نقش داشت که یکی از آنها عوامل جمعیت جوان بود. جمعیت جوان در انقلاب مشروطه عبارت بود از: 1. طلاب جوان؛ 2. جوانان لوطی منش؛ 3. نیروی های اجرایی داوطلب برای علما؛ 4. جوانان منورالفکر غربگرا. سه دسته اول برای تشکیل مشروطه بومی تلاش می کرد، ولی قسم اخیر در خدمت مشروطه سکولار و غربگرا قرار داشت.
    کلیدواژگان: جوانان، رشد جمعیت، انقلاب مشروطه، علما، دارالفنون، منورالفکران
  • یوسف بهادری، قاسم ابراهیمی پور* صفحه 135

    طلاق یا جدایی زن از مرد به وسیله صیغه مخصوصی جاری می شود که با مفاهیمی همچون فسخ، اظهار فقد، و جدایی متفاوت است. حق طلاق با استناد به روایات و دلایلی مثل مسئولیت های اقتصادی مرد و تفاوت های طبیعی و جنسی بین زن و مرد به دست مرد سپرده شده است. دلایل طلاق را می توان به دو دسته تقسیم کرد: یکی عدم پای بندی به تعهدات، از جمله تعهد نسبت به معاشرت متعارف، ارضای نیاز جنسی، پرداخت نفقه؛ و دیگری عدم تفاهم میان زوجین که فاصله عاطفی، کراهت، بی عفتی، بی اعتنایی به دین یا ارتکاب بزه کاری و اعتیاد از جمله مصادیق آن است. با اینکه در اسلام از طلاق به شدت نکوهش شده است، اما گاهی به دلیل پایبند نبودن زن و مرد به وظایف خود و به خطر افتادن فلسفه ازدواج، آن را امضا کرده و در بعضی مواقع لازم شمرده است.

    کلیدواژگان: طلاق، خانواده، اسلام، آسیب شناسی
  • صفحه 151
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    Believers are always after lofty knowledge and attainment of worldly favors and the favors of the other world and seek nearness to God through their whispered conversations with God. Therefore, they seek access to the Most High God and to the Fourteen Infallibles (peace be upon them). The believers who have reached high levels of the knowledge of God consider drawing nigh to God as their innate object. It is possible for one to reach these levels by following the course of free will and certain ways. The methods which have to do with personal tastes lead to nowhere. The present paper elaborates on the whispered conversations of God-seeking believers who seek nearness to God.
    Keywords: nearness, nearness to God, supplication, whispered conversation, devotees, union with Deity
  • Hassan Sattari Sarebanqoli Page 11
    The holy Prophet (May the blessing and peace of Allah be upon him and his progeny) shows a good example of Islamic civilization for all ages and periods. The present paper tries to make explicit the fundamental constituents of the holy Prophet's attitude about urban development and management of Medinat al-Nabi. Using a descriptive-analytical method, the author relys on library surveys and on a review of the holy Prophet's conduct, practice, and speech to support his argument. The research findings show the advanced principles which the holy Prophet in the urban development, and urban management of Medinat al-Nabi, in which both material and spiritual aspects were taken into consideration. The principles of urban management derived from the doctrines of urban development and management in Medinat al-Nabi can be applied today to contemporary Islamic cities with considerable modifications.
    Keywords: Medina al Nabi, the holy Prophet (May the blessing, peace of Allah be upon him, his progeny), urban management, urban development, Islamic urban development
  • Ismail Sabir Kayuj Page 25
    Man is a social being and social life and social relations make individual's interests compete with their wills. To solve this problem, we need a comprehensive system which determines individual's rights and duties concerning their conduct and relations with other. Islam offers a particular view on social rights and duties. Imam Sajjad's Risalat al- Hoquq (treatise on rights) addressed to a number of Shiahs represents one of the most eloquent and comprehensive models of principles on social rights and duties. Taking into account Imam Sajjad’s words in this regard, the present paper tries to offer a system of individual's rights and duties concerning social relations which can contribute to understanding the view of Islam in this respect.
    Keywords: right, duty, rights, moral right, Risalat al Hoquq (treatise on rights), Imam Sajjad's treatise on rights
  • Rafi Al Din Ismaili Page 43
    In Islam, "justice" is considered one of the basic concepts and its practical administration in the society as one of the most important social and political aims in Islam. Most political schools, theories, and systems have tried theoretically and practically to attribute social justice. All divine prophets have been sent to realize this important aim. As the final religion, the true religion of Islam considers administration of social justice as one of its main aims. Therefore, there are many Qur’anic verses about justice and its synonyms and antonyms, so that, in one of his speeches, Imam Ali considers the holy Quran as a testimony to of justice. The present research tries to study social justice which is of great importance in Islamic management and point out its various aspects and indexes by referring to religious sources.
    Keywords: justice, social justice, communications, manager
  • Mohammad Aarif Mohebbi Page 57
    The structural and cultural developments in modern societies have increased the scale of individual's sexual satisfaction and brought problems to the function of the family in regulating sexual behavior. The main question that arises here is: how can men and women respond to their sexual needs within the family framework under these conditions? What are the indicators of the function of regulating the sexual behavior in an ideal Muslims family? Regulating sexual behavior cannot be attained through a complex mental and emotional process. According to Islam, the process of sexual relation between wife and husband includes three things which have to do with sexual care, sexual drives, and intercourse. The indicators of regulating sexual behavior can be defined according to these three things. As indicators of individual's sexual satisfaction within the family framework emotional purity, sexual commitment, controlling one’s look, keeping dignity, observing veil by woman, elegance, sexual difference, optimism, and love are among the constituents inferred from religious sources.
    Keywords: Islam, family, commitment, loyalty, sexual instinct, titillation, intercourse, sexual satisfaction
  • Mohammad Ali Nazari Page 75
    The present paper tries to point out the indicators of just labor distribution according to the Islamic epistemological context. According to Islam, an ideal society has a particular structure and has fundamental differences from that of the secular social system. Islam considers that one of the main features of ideal social system is the necessity of conformity between social structures and the principles of social justice. According to Islam, social justice is not only important as a criterion for judgment when distinguishing between an ideal social system and an undesirable one, but it also constitutes a sustainable order that can be established in the society which is based on standards of justice. Therefore, this paper tries to reflect on and infer the indicators of just labor distribution from Islamic texts and sources.
    Keywords: Islam, labor distribution, natural differences, indicator, meritocracy, equal opportunity
  • Ali Asghar Ahmadi Page 93
    Social justice which means "having access to the existing facilities in a society by all the members of society depending on the capacities" has for long been the hoped-for goal of all leaders, thinkers, and free people the world over. In order to achieve this desirable goal, we have to recognize the preliminaries to and prerequisites of social justice. Taking a probing look at Nahj al-Balaghah, the present paper seeks to discuss how it is possible for all people to have access to public facilities by identifying the "contexts, "barriers", and "achievements" of social justice. The most important aim of this paper is to bring out the best ideas and strategic thoughts about the way of administering social justice by relying on most authentic Shiite religious source, i.e. Nahj al- Balaghah.This research which is based on library surveys focuses on Nahj al-Balaghah and the commentaries and books related to it. A descriptive- analytical method is used in this research.The high capacity of Nahj al-Balaghah to explain most crucial issues and demonstrate a part of Imam Ali's justice-oriented administrative attitudes during his government are among the main findings of this research.
    Keywords: justice, social justice, Imam Ali (peace be upon him), Nahj, al, Balaghah
  • Seyfullah Fazlullahi, Mansooreh Maleki Tavana Page 111
    The present research uses a descriptive-survey method and its population statistics includes all faculty members of Qom Islamic Azad University. A group consisting of 60 members were chosen randomly to take part in the survey. A researcher-made questionnaire including 10 graded items and 2 open items was used for gathering the data. The data analysis shows that the cultural barriers are the most effective barriers to broadening and developing knowledge in universities. The most appropriate strategies towards broadening knowledge are proposing a comprehensive plan for cultural assimilation and developing appropriate methods for broadening knowledge. The methods of overcoming the cultural barriers to broadening knowledge in universities are respectively: developing theorization chairs, criticism and scientific dialogue, practical support for scientific ijtihad, changing administrative approaches towards enacting policies and priority of man over strategies, maintaining and promoting researchers and university scholar's scientific independence and freedom and professional stability, changing the patterns of managing universities form political bureaucracy to a participatory and incorporative one, internalizing the need for knowledge and changing broadening knowledge and thought into a general value in universities.
    Keywords: cultural barriers, broadening knowledge, solutions, universities, faculty members
  • Reza Ramezan Nargesi Page 125
    Many factors are responsible for the Constitutional Revolution, one of which is the presence of the youth. The present paper considers that the youth who took part in the Constitutional Revolution are divided into four groups: 1. young seminary students, 2. knightly youth, 3. voluntary young people working under the command of religious scholars, and 4. young west-oriented intellectuals. The first three groups sought to establish a native constitutional government but the fourth were after forming a secular and west oriented constitutional government.
    Keywords: the youth, population, Constitutional Revolution, religious scholars, Dar al –Funoon, intellectuals
  • Yusuf Bahadori, Qasem Ebrahimipour Page 135

    Divorce or ending the connection between wife and husband becomes valid by pronouncing especial words and it is different from such concepts as marriage break-up, declaration of husband's loss and desertion. In Islam giving the right of divorce to man is founded on the traditions which confirm the idea of entrusting to man financial responsibilities, and refer to natural and sexual differences between man and woman. There are two kinds of divorce: the first is not adherence to one’s promise including the promise to provide conventional facilities for life, satisfying sexual need, paying alimony and lack of understanding between spouses, and such thing like absence of mutual affections, hatred, indency, emotional in attention to religion, doing dishonest things, and addiction. Although Islam is extremely against divorce, it approves it and sometimes considers necessary when spouses do not adhere to their promise and do not do their duties and when the philosophy of marriage and some social institutions are in danger.

    Keywords: divorce, indicator, family, Islam, pathology