فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 172، فروردین 1391)

ماهنامه معرفت
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 172، فروردین 1391)

  • علوم سیاسی
  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحه 4
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقال به بررسی چگونگی نیل به قرب الهی می پردازد. از آموزه های دینی به دست می آید که انسان ها با سعی و تلاش مضاعف می توانند مسیر قرب و کمال را طی نمایند و به فلاح و رستگاری نایل آیند. هرچند تلاش اندک نیز به همان میزان انسان را به کمال می رساند.
    از منظر امام سجاد علیه السلام، برای نیل به قرب و رستگاری، انسان نیازمند همسفرانی با ویژگی های زیر می باشد: با سرعت حرکت کنند، مستمرا این مسیر را طی کنند. اهل عبادت های شبانه روزی باشند، و اهل خشیت باشند.
    راهکار نیل به حالت خشیت در برابر خدای متعالی این است که به ضعف و ناتوانی خویش در برابر عظمت و جلال خدای متعال همواره اذعان کنیم.
    کلیدواژگان: خدا، خشیت، قرب الهی، پیشگامان قرب، فلاح و رستگاری
  • ویژه نامه علوم سیاسی
  • حیات الله یوسفی صفحه 11
    مسئله اصلی این است که از نظر فلسفه سیاسی اسلامی و متون دینی اسلام چه مسائلی به عنوان مبانی مشروعیت حکومت اسلامی و الزام سیاسی شهروندان تعریف می شود؟ روش بحث عمدتا استدلالی (فلسفی کلامی) و استنادات به آیات قرآن است. مشروعیت و الزام سیاسی در یک ارتباط نزدیک بوده، و مشروعیت فرض پیشین الزام سیاسی به حساب می آید. از نظر اسلام، ولایت الهی منشا و اساس مشروعیت حکومت است. ولایت الهی به حکم «شکر منعم» از ناحیه خداوند و انبیای الهی و امامان معصوم ضرورت اطاعت دارد. ولایت فقهای عادل، مشروعیت و لزوم اطاعت آنان نیز در همین زمینه قابل فهم است.
    کلیدواژگان: مشروعیت، الزام سیاسی، حکومت، ولایت، عدالت، عصمت، فقاهت
  • محمدعلی رنجبر صفحه 31
    یکی از مواردی که عقل حکم به ضرورت آن می کند تشکیل حکومت به منظور حفظ نظم و امنیت است. اما هر حکومتی بر اساس مبانی فکری و نظری خاص به خود دارای اهدافی است و بر اساس همین اهداف، برای حاکمان خود شرایط و ویژگی هایی قایل می شود. حکومت اسلامی هم دارای شرایطی است که از جمله آن عصمت و تقواست.
    این مقاله درصدد پاسخ گویی به این سوال اصلی و اساسی است که عصمت و تقوا به عنوان یکی از شرایط حاکم چه نقشی در تحقق اهداف حکومت اسلامی دارد؟ از این رو، با بهره گیری از آیات و روایات و با روش توصیفی و کتابخانه ای به تبیین نقش عصمت در تحقق اهداف حکومت اسلامی، در زمان حضور معصوم، و نقش تقوا در عصر غیبت می پردازد و از آن رو که مهم ترین هدف حکومت اسلامی، چه در زمان حضور معصوم و چه در عصر غیبت، رشد و تعالی بشر و تامین سعادت دنیا و آخرت است عصمت و تقوا نقش کلیدی و اساسی در تحقق این اهداف و در نتیجه، کارآمدی نظام اسلامی دارند.
    کلیدواژگان: حکومت، حکومت اسلامی، اهداف عام حکومت، اهداف خاص حکومت، عصمت، تقوا
  • حزب از منظر اندیشه سیاسی اسلامی / رویکرد کلامی، فقهی و فلسفی
    محمد ذوالفقاری صفحه 47
    در برداشتی عام از معنای لغوی واژه «حزب» می توان حزب را یک پدیده کهن دانست که اختصاص به هیچ تمدنی نداشته، بلکه از آنجا که تاسیس اجتماع و هر جامعه ای (از جمله جامعه اسلامی) به نوعی وجود داشته است. اما همزمان با لیبرال دموکراسی غربی، حزب در ادبیات سیاسی مفهوم نوینی پیدا کرد. بعد از شکل گیری احزاب نوین در جوامع اسلامی، چیستی، چرایی، چگونگی و مشروعیت حزب در اندیشه سیاسی اسلامی همواره مورد مناقشه متفکران سیاسی اسلامی بوده است.
    در این مقاله تلاش شده تا با واکاوی مفهوم لغوی و اصطلاحی حزب در ادبیات سیاسی کهن، اسلامی و غربی، و بررسی مبانی آنها، و ارائه یک مفهوم نوین و جهان شمول از حزب، در نهایت جایگاه حزب از منظر کلامی، فقهی و فلسفی اسلامی تبیین گردد.
    نگارنده، با توجه به فراهم بودن مقتضیات شرعی و عقلی برای وجود احزاب در درون مبانی اسلامی، وجود حزب و آزادی عمل آنها را در درون جامعه اسلامی مثبت ارزیابی کرده است. هدف و روش این پژوهش، بررسی فرضیه مطرح شده با بهره گیری از منابع اسلامی و با روش توصیفی تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: حزب، حزب الله، حزب الشیطان، رقابت سیاسی، قدرت سیاسی، اندیشه سیاسی اسلامی
  • مهدی ابوطالبی صفحه 69
    این مقاله، با توجه به اهمیت نهضت ملی شدن صنعت نفت در ایران و پررنگ شدن نقش ملی گراها در این نهضت در عمده آثار منتشرشده در حوزه تاریخ معاصر، درصدد تبیین نقش عناصر و گروه های مذهبی در این نهضت عظیم ضداستعماری است. بر این اساس، با مراجعه به منابع مکتوب، به بررسی نقش عناصر و نمادهای مذهبی شیعه در این نهضت پرداخته شده است. بررسی منابع مذکور نشان می دهد که عنصر ولایت با دو جلوه «ولایت فقها در عصر غیبت» و «تولی و تبری» و نمادهای مذهبی مثل مناسبت ها و مراسم های مذهبی، جهاد و شهادت طلبی، اماکن مذهبی، استناد به آیات و روایات در بیانیه ها و تجمعات و شعارهای مذهبی نقش بسیار موثری در این نهضت داشته است.
    کلیدواژگان: نهضت ملی شدن نفت، آیت الله کاشانی، فقهای شیعه، مذهب شیعه، ولایت، نمادهای مذهبی
  • مهدی ترابپور صفحه 89
    دفاع میرزای نائینی از مشروطه در حقیقت، دفاع از اندیشه تشکیل یک نهاد مردمی به نام «مجلس» بود تا از این رهگذر، دامنه قدرت استبدادی پادشاه را محدود سازد. از این رو، نظام مشروطه از نظر میرزای نائینی، هرگز نظامی مطلوب و آرمانی نیست؛ چراکه باید معصوم علیه السلام در راس حکومت باشد، اما در زمان غیبت، این منصب را فقهای جامع الشرایط، یعنی نواب عام، عهده دار می گردند. به همین دلیل، بجاست تحقیقی پیرامون ادله نائینی در دفاع از وجود مجلس در حکومت طاغوت صورت پذیرد. البته در گزارش دیدگاه های ایشان، باید بر روش توصیفی و در بررسی آنها بر روش عقلی و نقلی متمرکز شد، تا مشخص گردد مرحوم نائینی که شرایط تشکیل نظام آرمانی را محقق نمی دانست، به عنوان یک مجتهد اصولی، فقط دغدغه اصلی اش این بود که چگونه می تواند براساس اندیشه دینی و مقتضیات زمان، اصول نظری شیعه را تعمیم دهد. بر همین اساس، طبق دلایلی که ارائه نمود، مشروعیت مجلس شورای ملی در زمان طاغوت را پایه ریزی کرد.
    کلیدواژگان: پارلمان، مجلس، مشروطه، شورای ملی و فقیه
  • علی اکبر باقری صفحه 101
    یکی از نظریه هایی که در مکتب کارکردی درباره انقلاب عرضه شده، نظریه چالمرز جانسون است. وی با اتکا به جامعه شناسی کارکردگرا، زمینه های بروز یک انقلاب را توضیح می دهد. ولی خود انقلاب را با تحلیلی روان شناسانه بازمی شناساند. از سوی دیگر، انقلاب اسلامی ایران، به عنوان یکی از شکوهمندترین و فراگیرترین انقلابات در دنیا، همواره مورد توجه صاحب نظران بوده است و تحلیل ها، تبیین ها و توصیف های متعددی از آن به عمل آمده است. برخی درصددند تا با استفاده از نظریه جانسون و با مقایسه و تطبیق شرایط خاص حاکم بر ایران عصر پهلوی، چنین نتیجه بگیرند که الگوی تحلیل «تحول انقلابی» جانسون تا حد زیادی با انقلاب اسلامی مطابقت دارد. در حالی که نظریه «تحول انقلابی» جانسون ضمن نادیده گرفتن نقش رهبری در انقلاب، در سه زمینه معناشناسی، روش شناسی و نظریه سازی، دارای ضعف های اساسی می باشد.
    این پژوهش، تا با نقد این دیدگاه با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و شیوه کتابخانه ای، با نقد نظریه «تحول انقلابی» جانسون، انقلاب اسلامی را به عنوان پدیده ای ماورای این تحلیل ها مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: تحول انقلابی، جانسون، انقلاب اسلامی، ارزش، تعادل، رهبری
  • محمداسماعیل عمار صفحه 117
    امروزه پیشرفت در تمام ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی وجهه همت همه نظام های سیاسی است. زیربنا و اساس فکری رهبران و دولتمردان تمام جوامع را، پیشرفت همه جانبه از طریق ارائه راه کارهای اساسی با شاخص های معین تشکیل می دهد. این تحقیق، با روش توصیفی تحلیلی، به بررسی و تبیین این مسئله می پردازد که یکی از امور لازم در رسیدن به پیشرفت سیاسی یک جامعه، استقلال و عدم دخالت بیگانگان در امور آنهاست. مهم ترین دستاورد تحقیق این است که فهم پیشرفت و دگرگونی اجتماعی در یک کشور، مستلزم بررسی دقیق ساختار نظام سیاسی و توجه به نحوه اثرگذاری نیروهای خارجی بر آن است. مجموعه پیچیده و متغیری از روابط میان عوامل و ساختارهای داخلی و خارجی، شکل خاصی به پیشرفت می بخشد که در الگوی پیشرفت، این عوامل باید مورد توجه قرار گرفته و استقلال، به عنوان یک شاخص مهم در فرایند پیشرفت سیاسی، باید مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استقلال، استقلال سیاسی، پیشرفت، توسعه، پیشرفت سیاسی، سلطه و استعمار
  • محمدعلی شیرخانی، حامد خوشگفتار لامع صفحه 137
    تحلیل رفتار دولت ها، بخصوص در حوزه رفتارهای اقتصادی، یکی از مسائلی است که از دیرباز مورد توجه اندیشمندان قرار داشته است. رفتارهای اقتصادی دولت ها بر توسعه ملی کشورهای در حال توسعه نقشی تعیین کننده داشته که متقابلا بر ثبات و امنیت اجتماعی سیاسی اثر می گذارد. رفتارهای اقتصادی دولت، بسته به نوع گفتمان دولت ها متغیر می باشد. عملکرد اقتصاد سیاسی دولت ها در کشورهایی که اقتصادشان متکی به درآمدهای رانتی است، با تاثیری که از گفتمان حاکم بر دولت ها می گیرند، شاخصه های تغییر بیشتری دارند. برای دست یابی به بررسی این رابطه، از روش های تحقیق ترکیبی که متکی به توصیف و تحلیل هستند استفاده می شود. هدف این تحقیق، معرفی یکی از این روش های ترکیبی است تا رابطه گفتمان دولت را با عملکرد اقتصاد سیاسی به صورت روشمند تبیین کنیم. دولت های تحصیلدار با توجه به ماهیت خاصی که دارند، برای گفتمان های خود شاخصه هایی انتخاب می کنند که بر عملکرد آنها در حوزه اقتصاد تاثیرگذار می باشد. این گونه دولت ها هرچه بیشتر به منابع رانتی متکی باشند میزان استقلال آنها از جامعه و تاثیر گفتمانشان بر حوزه اقتصادی بیشتر است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، رانت، تحصیلدار، رانت جویی، دولت، اقتصاد اسلامی
  • المحتویات
    صفحه 152
  • صفحه 153
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    The present paper is concerned with the way of achieving divine proximity. Although man can achieve a degree of perfection congruent with his efforts, religious teachings show that man can draw nigh to God, become perfect, and achieve salvation and prosperity by increasing his efforts.From Imam Sajjad's viewpoint, to achieve proximity and perfection, man needs to have following characteristics: following the path of perfection steadily and quickly, worshipping by day and night and fearing God. Admission of weakness and disability before the Most High God's greatness and majesty leads to the feeling of fear of God.
    Keywords: God, fear of God, proximity, pioneering seekers after nearness to God, salvation, prosperity
  • Hayatollah Yusufi Page 11
    The main question of the present paper is: what things are considered as the foundations of the legitimacy of Islamic government and political obligation of citizens from the perspective of Islamic political philosophy and religious resources in Islam? The discussion is based mainly on (philosophical-theological reasoning) and reference to Quranic verses. Legitimacy and political obligation are closely interconnected and legitimacy is considered as presupposition of political obligation. In Islam, divine guardianship is the origin and foundation of legitimacy of government. In order to express “gratitude to benefactor", it is necessary to accept the divine guardianship of God, divine prophets and infallible Imams. The guardianship of just jurists, its legitimacy and the necessity of obeying them can be understood in this context.
    Keywords: legitimacy, political obligation, government, guardianship, justice, infallibility, Islamic jurisprudence
  • Mohammad Ali Ranjbar Page 31
    Common sense that it is necessary to form government in order to maintain social order and security. Every government has certain aims which are in accord with its particular intellectual and theoretical foundations and it grants its governors certain conditions and characteristics on the basis of these aims. Islamic government has certain conditions including infallibility and piety.The present paper tries to answer this crucial question: what are the roles of infallibility and piety as part of the conditions of a governor in achieving the aims of Islamic government? Hence, it expounds the role of infallibility in the achievement of these aims during Imam's presence and of piety during the occultation period, relying on Quranic verses, Imam's traditions and using library–descriptive method. Since the most important aims of Islamic government during Imam's presence or occultation period are to enable man to attain exaltation and perfection and ensure worldly and other worldly happiness, infallibility and piety have a key role in the realization of these aims and consequently in the efficiency of Islamic system.
    Keywords: government, Islamic government, general aims of government, particular aims of government, infallibility, piety
  • Mohammad Zulfaqari Page 47
    Party in its general sense may be an ancient phenomenon that is not exclusive to any civilization. The term "party" found a new meaning in political literature after the construction of western liberal democracy. After the formation of new parties in Islamic societies, there has always been considerable debate among political thinkers over the nature, reason, quality, and legitimacy of party in Islamic political thought.Exploring the literal and idiomatic meaning of the term "party" in Islamic, western and ancient political literature, studying their foundations, and offering a new and general meaning for it, the present paper tries to expound the status of party in the view of Islamic theology, fiqh, and philosophy.The existence of parties in Islamic society and the freedom of action they enjoy is taken to be a positive phenomenon because legal and rational demands in Islamic principles are recognized with the existence of parties. The aim of this paper is to scrutinize the proposed hypothesis by relying on Islamic resources and using a descriptive-analytical method.
    Keywords: party, party of God, party of Satan, political competition, political power, Islamic political thought
  • Mahdi Abutalibi Page 69
    With regard to the importance of the movement of nationalization of oil industry in Iran and the special attention given by the authors of the books of modern history to the role played by nationalists in this movement, the present paper tries to expound the role of the religious elements and groups in this great anti-colonial movement. Therefore, the role of Shi’ah religious elements and symbols has been studied by referring to works concerning this issue. The study of these works indicates that the factor of guardianship represented in the guardianship of jurist" and “dissociation from the enemies of and loyalty to the Prophet and his Household”, and such religious symbols as religious rites and ceremonies, jihad and martyrdom-seeking, religious places, reference to the Quranic verses and Imam's traditions cited in religious declarations, meetings and mottos had influential role in this movement.
    Keywords: movement of the nationalization of oil industry, Ayatollah Kashani, Shiite jurists, Shiite school of thought, guardianship, religious symbols
  • Mahdi Torabpoor Page 89
    Mirza Naiini’s defense of constitutionalism was intended to support the idea of forming a popular institution called "assembly" and thus limiting the king's jurisdiction. For him constitutionalism is not an ideal system at all, because it is an infallible Imam that has to be at the head of government. However, during occultation period this position has to be entrusted to the jurists who enjoy all the requirements, i.e. general deputies of the Imam. Therefore, it is necessary to carry out a survey on the reasons behind Naiini's defending the idea of having an assembly during the period of a tyrannical regime. obviously, when we write about his idea we should rely on a descriptive method and when we want to investigate them on a rational-narrative method in order to show that the main concern of Ayatollah Naiini, an Usuli jurist, who held that proper conditions for building an ideal system were not available, was how Shiite theoretical principles could be generalized according to religious thought and demands of the time. The legitimacy of having a national consultative assembly can be established accordingly.
    Keywords: Parliament, assembly, constitutionalism, national council, jurist
  • Ali Akbar Baqiri Page 101
    Chalmers Johnson's theory is one of the theories about revolution adopted by the functionalist school. Based on functionalist sociology, Chalmers explains the grounds for the break out of the revolution, but he uses psychological analysis to recognize the revolution. On the other hand, the Islamic Revolution of Iran, being one of the most glorious and widely known revolutions in the world, has attracted the attention of the scholars so that they proposed several analyses, explanations, and descriptions about it. Using Johnson's theory and applying it to the especial conditions governing Iran during Pahlavi period, some come to think that Johnson's model of analyzing "revolutionary change" is to the most part, similar to that of the Islamic Revolution, whereas Johnson's "revolutionary change" theory greatly suffers from epistemological, methodological, and theorizing weaknesses and ignores the role of leadership in revolution.The present paper which sheds light on the Islamic Revolution as a phenomenon which stands higher than these analyses and analyzes Johnson's theory of "revolutionary change", criticizing the aforementioned viewpoint by using a descriptive-analytical and library method.
    Keywords: revolutionary change, Johnson, Islamic Republic, value, equilibrium, leadership
  • Mohammad Ismail Ammar Page 117
    Today, progress in political, economic, social, and cultural dimensions is the special concern of all political systems. An overall progress providing basic operands with certain indexes forms the infrastructure of leaders and state men’s thought in every society. Using a descriptive-analytical method, the present paper addresses the significance of independence and considers that without independence a society cannot achieve political progress. The most important finding of this paper is that understanding the meaning of social progress and development in a country demands a careful study of its political system structure and observing how it is influenced by foreign forces. The complex and variant set of relations between foreign and domestic factors and structures gives an especial form to progress. These factors and independence as an important index in the process of political progress should be considered in progress model.
    Keywords: independence, political independence, progress, development, political progress, domination, colonialism
  • Mohammad Ali Shirkhani, Hamed Khoshgoftar Lami' Page 137
    State's behavior especially economic ones has been the special concern of scholars for a long time. State's economic behavior has a crucial role in national development of developing countries which in turn influences socio-political stability and security. State's economic behavior changes according to the kind of their discourse. Influenced by the discourse governing the states, the political economy function of states in the countries whose economy depends on rent incomes have increasing change in indexes. Synthetic research methods, based on description and analysis, are used to investigate this relationship. The present paper aims at introducing one of these synthetic methods to systematically expound the relationship between state's discourse and the function of political economy. Given their particular status, rentier states choose a kind of indexes for their discourses which influences their function in the field of economy. The more these states depend on rent sources, the more independent from society they will be and the more influential their discourse will be on economic realm.
    Keywords: discourse analysis, rent, rentier, rent, seeking, state, political economy