فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 173، اردیبهشت 1391)

ماهنامه معرفت
سال بیست و یکم شماره 2 (پیاپی 173، اردیبهشت 1391)

  • علوم قرآنی
  • 148 صفحه، بهای روی جلد: 4,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحه 4
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله شرحی است بر «مناجات المریدین» امام سجاد علیه السلام. ادعیه ماثور از حضرات معصومان علیهم السلام و نیز بیانات قرآنی، برای رعایت افق فهم مردم، از تمثیل، استعارات و زبان مردم بهره برده اند تا نعمت های دنیوی و اخروی را برای آنان ملموس و عینی جلوه نمایند. هرچند ما اطلاعی از ادعیه حضرات معصومان علیهم السلام در خلوت با خدای خود نداریم، اما ادعیه ای که از آنان نقل شده و جنبه تعلیمی برای ما دارند، رعایت افق فهم مردم به خوبی در آنها رعایت شده است. از این رو، نعمت های بهشتی به زبان عامیانه مردم به زیبایی هرچه تمام تر معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: قرب، قرب الهی، کمال انسانی، نعمت های بهشتی، مناجات
  • ویژه نامه علوم قرآنی
  • محمد عشایری منفرد صفحه 11
    مصدری که به فاعلش اضافه شده باشد با گونه های دیگر مصدر، از نظر معناشناختی یکسان نیست. این نظریه را نخستین بار عبدالقاهر جرجانی (م 471ق) مطرح کرد؛ اما سکاکی (م 626ق) که در بخش سوم کتاب مفتاح العلوم ساختاربخشی به اندیشه های پراکنده عبدالقاهر جرجانی را بر عهده گرفته بود از این نظریه او در مفتاح العلوم هیچ سخنی به میان نیاورد. شاید همین امر موجب شد متاخران نیز، که برای دست رسی به اندیشه های بلاغی پیشینیان به کتاب سکاکی مراجعه می کردند، با این نظریه آشنا نشوند. اما علامه طباطبائی با این نظریه عبدالقاهر جرجانی ناآشنا نبوده و در فهم آیات قرآن از آن بهره برده است.
    این مقاله ابتدا نظریه معناداری گونه های کاربرد مصدر را ریشه یابی کرده، سپس با کاربردشناسی این نظریه در تفسیر المیزان تلاش کرده است تا کاربست آن را در این کتاب نقد و بررسی کند.
    کلیدواژگان: مصدر مضاف، علامه طباطبایی، تفسیر المیزان، عبدالقاهر جرجانی
  • محمود کریمی، رحیم امرایی صفحه 21
    خداوند متعال در قرآن کریم برای القای پیام ها و مقاصد الهی، آیات خود را بر اساس روش ها و قالب های گوناگونی نازل کرده است. برای مثال، اخلاق انبیا را به عنوان الگویی برای مخاطبان، تبیین می کند یا به اخبار و سرگذشت اقوام و ملل گذشته می پردازد. همچنین برخی از محاورات انبیا با سلاطین و حاکمان ستمگر را بیان می کند. یکی از قالب هایی که بدین منظور، مکرر در قرآن به کار رفته، قالب «قصه» است. بخش قابل توجهی از آیات قرآن را قصص قرآنی به خود اختصاص داده است.
    این مقاله با رویکرد تحلیلی به دنبال پاسخ سوال اصلی مقاله است که تفسیر علامه طباطبائی از قصص قرآن با سایر مفسران چه تفاوت هایی دارد؟ موضوعاتی همچون بیان ولایت الهی، تاویل حوادث و وقایع، عبرت پذیری، بیان سنت های الهی، و تسلی بخشیدن به پیامبر صلی الله علیه و آله و امت ایشان از مهم ترین اهداف قصه های قرآنی در دیدگاه علامه طباطبائی است. تاکید بر واقع نمایی قصص قرآن، تبیین زوایای قصص، کشف ویژگی های شخصیتی قهرمانان قصص، مراجعه به سایر آیات و سوره ها در تفسیر قصص، ارائه تفسیر دقیق با استناد به ظاهر آیات، نقد توضیحات کتب مقدس از قصص قرآنی، و تبیین صحیح روش انبیا، از ویژگی های تفسیر المیزان در تفسیر قصص قرآن است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، رویکرد قصص قرآنی، اقوام پیامبران، فعل انبیاء، قصص
  • مصطفی کریمی صفحه 41
    تفسیر موضوعی در پی کشف نظریه قرآن کریم درباره یک موضوع یا مسئله است. این روش تفسیری در صورتی می تواند به این مقصود برسد که بر مبانی صحیحی استوار باشد. مقصود از مبانی تفسیر موضوعی آن دسته از اصول هستی شناختی مطرح در باب قرآن است که در نحوه استخراج نظریه از آیات موثر می باشد.
    این مقاله با رویکرد تحلیلی و نظری و روش توصیفی و تحلیلی درصدد تبیین مبانی تفسیر موضوعی است. به جهت جایگاه بلند تفسیر المیزان میان تفاسیر و اهتمام آن به استخراج نظریه قرآن کریم، در این تبیین بر دیدگاه المیزان تاکید شده است. هدف مقاله نشان دادن ابتنای تفسیر موضوعی بر مبانی صحیح است تا زمینه تلاش هرچه بیشتر برای استخراج دیدگاه قرآن در مسائل مختلف فراهم شود. ادله و شواهد دلالت دارد که تفسیر موضوعی بر مبانی صحیحی استوار است. برخی از مبانی تفسیر امکان نظریه پردازی را و بعضی دیگر اعتبار، و پاره ای جواز شرعی آن را اثبات می کند.
    کلیدواژگان: تفسیر موضوعی، مبانی، امکان تفسیر موضوعی، اعتبار تفسیر موضوعی، جواز تفسیر موضوعی، تفسیر المیزان
  • امان الله ناصری کریموند، سهراب مروتی صفحه 61

    علامه طباطبائی در تفسیر المیزان، توجه خاصی به قاعده «سیاق» برای کشف مراد خداوند متعال از الفاظ قرآن کریم نموده است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی به این سوالات پاسخ داده است که توجه به سیاق، چه نقشی در تفسیر قرآن دارد. علامه طباطبائی چگونه و با چه روش هایی از این قاعده در تفسیر قرآن بهره گیری نموده است؟ با توجه به بررسی های صورت گرفته در تفسیر المیزان، می توان گفت: علامه در همه مراحل سیر تفسیری خود، از این قاعده بهره گیری کرده است؛ گاه معنای یک کلمه یا یک عبارت و یا مفهوم یک آیه را کشف و بیان نموده، گاه اجزای یک آیه را از لحاظ ساختاری و معنایی تحلیل کرده است تا معنای حاصل از آن آیه را مطابق با سیاق آن بیان کند، گاهی نیز معنا و مفهوم کاملی از یک آیه را بدون توجه به آیات قبل و بعد آن، بلکه بر حسب سیاق درونی همان آیه به دست می دهد و گاهی نیز معنای چندین آیه را با توجه به آیات قبل و بعد در یک کلام و با هم بیان می کند؛ چراکه چند آیه در سیاق واحد بیان شده است.

    کلیدواژگان: سیاق، تفسیر المیزان، روش های کشف و بیان
  • مریم سادات سمایی صفحه 77
    علامه طباطبائی در طول تفسیر المیزان، به مسئله تناسب و پیوستگی معنایی بین آیات و نقش آن در تفسیر توجه ویژه ای مبذول داشته و در جای جای آن، به کشف و معرفی ارتباط و تناسب موجود بین آیات پرداخته است. این نوشتار به مطالعه و بررسی انواع ارتباطی که ایشان بیان کرده است، می پردازد و در واقع، در پی یافتن این رابطه ها در تفسیر المیزان است، تا با استفاده از دستاوردهای علمی علامه طباطبائی، فهم و تفسیر بهتر آیات قرآن میسر گردد.
    ایشان در این کتاب، دو نوع ارتباط بین آیات مطرح کرده است: 1. دسته بندی محتوایی که به شناسایی رابطه هایی پرداخته که از لحاظ مفهومی بین آیات برقرار است. 2. دسته بندی شکلی که ابتدا از لحاظ تعداد و شکل، آیات را جدا کرده (دسته های آیات، فرازهای یک آیه و...) سپس ارتباطی مفهومی بین آنها بیان داشته است. روش تحقیق تحلیلی توصیفی است.
    کلیدواژگان: تفسیر المیزان، علامه طباطبایی، ارتباط آیات، نزول همزمان
  • حسین عبدالمحمدی صفحه 93
    اختلاف و ستیز انسان ها با یکدیگر از یک سو، از آثار عالم طبیعت و تزاحمات مادی و زندگی اجتماعی انسان و از سوی دیگر، ناشی از زیاده خواهی و استخدام طلبی اوست. ادیان الهی و مکاتب بشری برای پیش گیری و رفع اختلافات، پیشنهاداتی ارائه کرده اند. اسلام نیز به عنوان کامل ترین دین الهی، برنامه هایی در این زمینه مطرح کرده است.
    این تحقیق با رویکرد تحلیلی، به بررسی مهم ترین دستورهای اسلام در زمینه پیش گیری از اختلافات و درگیری ها و رفع چالش های اجتماعی از منظر قرآن کریم پرداخته است. در ابتدا به ده اصل دینی برای پیش گیری از اختلافات و از بین بردن ریشه های آن، و سپس شش اصل مهم دینی برای رفع اختلافات بیان شده است.
    کلیدواژگان: دین، اسلام، قرآن، اختلافات، چالش ها
  • محمدحسین فاریاب صفحه 107
    قرآن کریم به روشنی بر خلافت انسان از سوی خداوند تاکید کرده است. در این باره سوال هایی وجود دارد؛ مانند اینکه چرا خداوند برای خود جانشین انتخاب فرمود؟ دلیل انتخاب انسان به عنوان جانشین خدا چیست؟ گستره جانشینی انسان از خداوند تا کجاست؟
    این مقاله به رویکرد تحلیلی و بررسی اسنادی به تبیین چیستی خلافت انسان در قرآن و بررسی ابعاد آن می پردازد. بر این اساس، مهم ترین یافته های این تحقیق، راز برگزیده شدن انسان به عنوان خلیفه، توانایی او در پذیرش تکوینی و حضوری علم الاسماء بوده است. از این رو، خلیفه الله برترین انسان، دارای علم ویژه و برخوردار از ولایت تکوینی است.
    کلیدواژگان: خلافت، خلیفه الله، انسان، جانشینی
  • سیدعبدالرسول حسینی زاده صفحه 125
    «بداء» به معنای مصطلح، از باورهای شیعه است و در روایات جایگاه ویژه ای دارد. اما همواره جمعی از اهل سنت با غرض ورزی یا نادانسته این آموزه را بهانه، و شیعه را مورد هجوم قرار داده اند. البته معنای لغوی آن یعنی «ظهور و پیدایش رای جدید» بر خداوند محال است؛ زیرا لازمه آن سبق جهل و حدوث علم بوده که هر دو بر خداوند محال است. در حالی که خداوند بر همه چیزها آگاه و هیچ چیز بر او پوشیده نیست. معنای مجازی و اصطلاحی «بداء»، یعنی تغییر مقدرات از سوی خداوند بر اساس برخی حوادث و تحت شرایط و عوامل ویژه در قضای مشروط الهی، امری است ممکن که آیات و روایات زیادی بر آن دلالت دارد. این آموزه بر سه مولفه «علم بی نهایت خداوند، استمرار مشیت الهی بر جهان هستی و امکان تغییر سرنوشت انسان به سبب انجام کارهای خوب یا بد» استوار است. در اسلام انسان می تواند با کارهای نیک خود، همچون صدقه، نیکی، دعا، استغفار، نیک بختی، آسایش، عمر دراز و در مقابل، با ظلم، قطع رحم، بریدن از خدا و سایر کارهای بد، نگون بختی و کوتاهی عمر را برای خود رقم بزند.
    این مقاله با رویکرد قرآنی و روایی با استناد به منابع فریقین، درصدد اثبات این حقیقت است که «بداء» به معنایی که شیعه امامیه بدان معتقد است، در واقع، همان تغییر در لوح محو و اثبات است که اهل سنت به آن باور دارند و نزاع شیعه و سنی در این موضوع لفظی است.
    کلیدواژگان: بداء، محو و اثبات، لوح محفوظ، فضای محتوم، فضای مشروط، نسخ
  • صفحه 143
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    The present paper explains Imam Sajjad's "Munajatal al-Muridin" (whispered conversations of the devotees). Allegories, metaphors, and everyday language are detected in the supplications narrated from the Fourteen Infallible Imams and in Quranic verses so that people may be able to understand them and the favors in this world and the hereafter can be perceptible to people. we know nothing about the Infallible Imam's supplications they say when they call at God in their solitude, but concerning the supplications which are narrated form them and which have educational purposes, they are tuned well with the level of people's understanding. Therefore, the blessings in paradise are very beautifully defined through a simple everyday language.
    Keywords: nearness, nearness to God, human perfection, the blessings in paradise, whispered conversation
  • Mohammad Ashayeri Munfared Page 11
    In Arabic an infinitive annexed to its subject is semantically different from other types of infinitives. 'Abdul Qahir Jurjani was the first scholar who proposed this theory. However, Sakkaki has not mention Jurjani's theory in Miftah al-Uloom (Key to Sciences). This might be the reason why recent thinkers who refer to Sakkaki's book to have access to predecessor's rhetorical thoughts know nothing of this theory. 'Allamah Tabatabaii, however, was familiar with Jurjani's theory and so he used it for understanding Quranic verses. The present paper, first, traces the origin of the theory of significance of the usage of infinitive. Then, it tries to review and comment on the application of this theory in Al-Mizan Commentary by studying its application in this book.
    Keywords: annexed infinitive, Allamah Tabatabaii, Al, Mizan Commentary, Abdul Qahir Jurjani
  • Mahmud Karimi, Rahim Amraii Page 21
    The Most High God has used different methods for revealing Qur’anic verses in order to make known the divine messages. For example, He demonstrates to the addressees the prophet's morals as a model, relates the stories and accounts of bygone generations, or presents some of the dialogues between prophets and tyrant rulers and kings. One of the most common methods used by the Quran is "storytelling". A large portion of the Quranic verses is devoted to Quranic stories.Using an analytical approach, the present paper tries to answer the main question of this article, that is, what are the differences between Allamah Tabatabaii's commentary on Qur’anic stories and that of other commentators. According to Allamah Tabatabaii casting light on divine guardianship, interpreting the events and occurrences, taking lessons from other experience, explaining divine wonts, and condoling with the Holy Prophet (may the blessings and peace of God be upon him and his progeny) and his community is the most important aims of Quranic stories. Among the features of Al-Mizan Commentary regarding interpreting Quranic stories are emphasis on the realistic nature of Quranic stories, shedding light on the various aspects of stories, specifying the personality traits of the heroes of the stories, referring to the other verses and chapters when interpreting the stories, providing correct interpretation by referring to the apparent meaning of the verses, criticizing the biblical explanations on Quranic verses, and correct exposition of prophet's method.
    Keywords: Allamah Tabatabaii, the approach of Quranic stories, the people contemporary with prophets, prophet's action, story
  • Mustafa Karimi Page 41
    The aim of thematic commentary of the Qur’an is to find out the perspective of the glorious Quran on a certain subject. This method can achieve this aim only if it applies correct principles. By the principles of thematic commentary we mean those ontological principles referred to in the study of the Quran which influence the way of extracting a certain view from Quranic verses.Using an analytical-theoretical approach and an analytical-descriptive method, the present paper tries to expound the principles of thematic commentary. The viewpoint of Al-Mizan Commentary has been emphasized due to the high position this commentary has among other commentaries and its special attention to extracting the Qur’anic viewpoint. The aim of this article is to show that thematic commentary applies correct principles that prepare the grounds for making serious efforts to extract the view of Quran about different subjects. There is ample evidence which confirms that thematic commentary applies correct principles. Some of these principles prove the possibility of theorization, others prove its validity, and still others prove its legal permissibility.
    Keywords: the Quran_thematic commentary_principles_the possibility of providing a thematic commentary_the validity of thematic commentary_the permissibility of thematic commentary_Al_Mizan Commentary
  • Suhrab Muruwwati, Amanullah Naseri Karimvand Page 61

    In Al-Mizan Commentary, Allamah Tabatabaii has devoted careful attention to the principle of "context" to discern what the Most High God means by the words of the glorious Quran. Using a descriptive- analytical method, the present paper seeks to answer the following questions: what role does attending to context have in interpreting the Quran? What methods has Allamah Tabatabaii used for applying this principle in the commentary of the Quran? Given the studies made on Al-Mizan Commentary, Allamah Tabatabaii might have used this principle in all stages of his commentary; sometimes he explains the meaning of a word, phrase, or verse; he occasionally analyzes the components of a verse syntactically and semantically to show that the meaning understood from its context; he at times provides a full meaning of the verse according to its own context without considering the verses before or after it; and sometimes he explains the meanings of several verses by considering the verses that come before or after them and then he fits them together to explain their meaning in a coherent whole because several verses come in one context.

    Keywords: context, Al, Mizan Commentary, the methods of understanding, explaining the meaning
  • Maryam Al Sadat Samaii Page 77
    The present paper seeks to demonstrate the relationship between the Quranic verses in Al-Mizan Commentary, using an analytical –descriptive method. In Al-Mizan Commentary, Allamah Tabatabaii devotes especial attention to the semantic harmony and relationship between the Quranic verses and their role in the interpretation of Qura’nic verses. He casts light on the harmonies relationship between the verses throughout his Al-Mizan. The present paper studies the kinds of relationship explained by him; in fact, it tries to identify these kind of relationship in Al-Mizan Commentary so that it will be possible for one to better understand and interpret Quranic verses by making use of the scientific achievement made by Allamah Tabatabaii. He proposes two kinds of the relationship between Qur’anic verses: 1- content classification which indentifies the conceptual relationship between the verses; 2- form classification which first distinguishes between the verses in terms of numbers and forms (the groups of verses, themes of a verse …..) and then make explicit the conceptual relationship between them.
    Keywords: Al, Mizan Commentary, Allamah Tabatabaii, the relationship between verses, simultaneous revelation (of Quranic verses)
  • Hussein Abdul Mohammadi Page 93
    Man's greed and inclination to exploit other people and things on the one hand, and the effects of nature, material competitive conditions social life on the other hand are the main causes of social disputes. Divine religions and human schools provide some recommendations to prevent and settle these disputes. As the most comprehensive divine religion, Islam adopts a certain procedure in this regard.Using an analytical approach, the present paper studies the most important religions injunctions in Islam to prevent disputes and encounter social challenges according to the Qur’an. First, it makes explicit ten religious principles used to prevent the disputes and eradicate their root causes. Then, it reviews six important religious principles to resolve the disputes.
    Keywords: religion, Islam, the Quran, disputes, challenges
  • Mohammad Hussein Faryab Page 107
    The Holy Quran strongly stresses the idea that man has appointed man as His vicegerent. Some questions arise in this regard like: why has God appointed a deputy for Himself? Why has man been chosen to be God's deputy? What is the jurisdiction within which man can act as a God's deputy? Using an analytical approach and a documentary survey, the present paper investigates the nature of man's vicegerency in Quran and elaborates on its dimensions. Accordingly, the most important findings of this research are the reason behind choosing man as vicegerent of God and his ability to accept “the knowledge of the names” ontologically and intuitively. Therefore, God's deputy is the best man who has especial knowledge and ontological authority.
    Keywords: vicegerency, God's vicegerent, man, the office of deputy
  • Seyyed Abdul Rasul Husseinizadeh Page 125
    Bada’ is one of the Shiite doctrines which has a particular position in traditions. However, a group of Sunnis have always used it as a pretext to bitterly criticize Shiite either unintentionally or out of ill will. It literally means that it is impossible for God to “change His decree”, because this entails the precedence of ignorance and contingency of knowledge, either of which is impossible for God who is all-knowing and all-aware. Bada’, which technically means changing predestined things by God according to some events and under certain conditions and factors is, as understood from many Quranic verses and traditions, is something possible. This doctrine is founded on three things: God's infinite knowledge, continuation of divine will in the universe and the possibility of changing man's predestination, considering man’s good or bad deeds". According to Islamic teachings, man can have a happy, peaceful and long life by performing such good deeds like donation, benevolence, supplication and seeking forgiveness from God. If, on the contrary, he treats others unfairly, cuts ties of kinship, separates himself from Gods and does other bad deeds he will leads a miserable life and his life span will be shortened.Using an analytical approach and reviewing the sources of two Islamic schools, i.e. the Shiites and the Sunnites, the present paper tries to prove that the idea of "Bada’" adopted by the Shiite is the same as the idea of change in the effacement and affirmation tablet adopted by the Sunnite, and that the controversy between the Shiite and the Sunnite has no sound basis.
    Keywords: bada, effacement, affirmation, safeguarded tablet, inevitable decree, conditional decree, abrogation