فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 175، تیر 1391)

ماهنامه معرفت
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 175، تیر 1391)

  • فلسفه
  • 124 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/05/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 4
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله حاصل قلمی شده درس اخلاق استاد علامه مصباح و شرحی بر دعای مناجات المریدین امام سجاد علیه السلام است. در فراز پایانی این دعا، هدف برتر و نهایی انسان، که فراتر از سعادت دنیوی و خوشی و لذت های اخروی است، قرب و رضوان الهی معرفی شده است. تقرب به خدا، به عنوان هدف برتر، دارای دو مرتبه است: مرتبه پایین تقرب به خداوند و بهره مندی از مقاماتی که از لوازم تقرب به خدا به شمار می آیند. در این مرحله، انسان از نعمت های بهشتی بهره مند می شود. در مرتبه عالی تر، هدف و غایت، تقرب و رضوان الهی است. این مرحله، اوج شیدایی بنده واصل به معبود خویش است. در این مرتبه، هیچ چیزی جز همنشینی و رضوان الهی برای بنده واصل مهم نیست.
    کلیدواژگان: قرب الهی، رضوان، مناجات، مراتب تقرب
  • ویژه نامه فلسفه
  • محمد طالعی اردکانی صفحه 11
    پیش فرض های علم، هم در ساختار درونی و هم در ساختار بیرونی علم تاثیرگذارند. بر این اساس، پیش فرض های متفاوت به تولید علومی که هم از لحاظ شکل و هم از حیث محتوا متفاوتند منجر می شود. چون پیش فرض ها با مسائل درون علم رابطه منطقی دارند، محتوای درونی یک علم با تغییر پیش فرض های آن تغییر می کند و این تغییر تنها در سطح بیرونی و صورت بندی علم باقی نمی ماند. بررسی پیش فرض های علم، به ما این امکان را می دهد که مبانی هستی شناختی و معرفت شناختی یک علم را به حوزه مسائل و نظریه های آن مربوط کرده، در صورت ناهماهنگی بین آنها به نقد روش شناختی آن بپردازیم. از دیدگاه پوزیتیویسم، ذهن، لوح سفید است، تجربه مرحله ابتدایی استقراء است و قاعده مندی طبیعت پیش فرض انگاشته می شود. پوزیتیویسم همچنین هر نوع بدیهی را انکار می کند و معیار تفکیک در علوم را روش می داند. حال آنکه از دیدگاه ملاصدرا، احساس در فرایند علم طبیعی شرط لازم است نه کافی. ملاصدرا، تجربه را نوعی از برهان دانسته و پای تجربه را در قانون علیت مستحکم می کند و در تفکیک علوم بیشتر بر موضوع تاکید دارد. در این مقاله از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: علم، معرفت، پیش فرض، ملاصدرا، پوزیتیویسم
  • رضا باقی زاده صفحه 31
    آموزه های دینی از آغاز تاکنون با چالش ها و شبهات گوناگون مواجه بوده است. برخی از این شبهات طبیعی و معلول جولان فکری آدمیان بوده و برخی معلول عناد مخالفان و غرض ورزان می باشد. از جمله شبهات در عقاید دینی، مسئله «ارتباط علم پیشین الهی با اختیار انسان» است که از دیرباز ذهن متفکران را به خود مشغول کرده است؛ یعنی یکی از پرسش های جدی این است که آیا علم آغازین خداوند به افعال آدمی موجب سلب اختیار او می گردد؟
    در این مقاله از روش تحلیلی توصیفی به بررسی پاسخ شبهه از دیدگاه حکمت متعالیه پرداخته ایم که معتقدند علم ازلی خداوند به افعال انسان با وصف اختیار تعلق می گیرد؛ یعنی متعلق علم ازلی الهی افعال اختیاری انسان است و در آخر، نتیجه گرفته شده که علم پیشین الهی هیچ منافاتی با اختیار انسان ندارد و سبب جبری شدن افعال آدمی نمی گردد.
    کلیدواژگان: خدا، انسان، علم پیشین، الهی، اختیار، حکمت متعالیه
  • منصوره سادات حسینی صفحه 41
    در میان مکاتب موجود فلسفی، مکتب اشراق با بهره گرفتن از «روش اشراقی» از سایر نظام های فلسفی متمایز می شود. پژوهش حاضر با هدف تبیین نظام اشراقی از طریق بررسی اجمالی مبانی و عناصر فلسفی تاثیرگذار در این مکتب، به نگارش درآمده است. مقاله پیش رو ضمن بهره گیری از آثار و آراء شیخ اشراق، از میراث مکتوب بزرگان حکمت و دیگر اندیشمندان این عرصه نیز مدد گرفته است.
    اما آنچه به عنوان ثمره نهایی این بحث می تواند مورد توجه قرار گیرد آن است که شیخ اشراق هرچند روش استدلالی را در کنار روش اشراقی به منظور وصول به حقیقت، شرط ضروری و لازم معرفی می کند، اما اکتفا به روش برهانی محض را در دست یابی به مقصود حقیقی (کشف واقع) ناکافی دانسته و روش کارآمدتر را طریقی می داند که ضمن بهره گیری از آراء مشائین، پایه ها و مبانی خود را بر اساس آموزه های شریعت حقه و نیز منابعی همچون آراء حکمای باستان مبتنی ساخته باشد، به گونه ای که موید وفاق و هماهنگی عقل و اشراق گردد. در این مقاله از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: اشراق، شهود، روش اشراقی، علم حضوری، حکمت بخثی، حکمت ذوقی
  • علی شفابخش صفحه 57
    استقلال فکری و حریت اندیشه، یکی از مهم ترین و ضروری ترین ویژگی هایی است که همگان، به ویژه اهل علم و تحقیق، سخت در پی دست یابی به آنند. اما در این میان، «آفت شخصیت زدگی» و حب و ارادت افراط گونه به دانشمندان و تاثیرپذیری شدید و بی جا از بزرگان، به عنوان یکی از موانع شناخت صحیح، طالبان علم و معرفت را از مواجهه منطقی، تحلیلی و انتقادی با افکار ایشان باز داشته و در دام خودباختگی و تقلید فکری گرفتار می سازد. برخی از حکما برای رهایی از معضله اسارت فکری و وصول به مقام «مستقل اندیشی»، به نوبه خود توصیه ها و راه کارهای سودمندی ارائه نموده اند. اما بنا بر مدعای این نوشتار، «آموختن فلسفه» و «التزام به برهان محوری» حاصل از آن، یکی از راه هایی است که وصول به این مهم را تا حد زیادی تسهیل نموده و میسر ساخته است. هدف پژوهش حاضر آن است که با بهره گیری از روش نظری و تحلیلی، استقلال اندیشه و از میان برداشتن سد تقلید در حوزه عقاید را، به مثابه یکی از کارکردهای متعدد و متنوع فلسفه اسلامی، به اثبات رسانده است.
    کلیدواژگان: فلسفه اسلامی، کارکرد فلسفه اسلامی، آزاداندیشی، تقلید در تفکر، منطق، برهان محوری
  • علی اصغر افتخاری نژاد، مهران رضایی صفحه 73
    یکی از مسائلی که از دیرباز در حوزه دین پژوهی مطرح بوده، مسئله رابطه علم و دین و تعارض یا تعامل این دو است. سنجش مناسبات علم و دین از جمله مباحث کلام جدید نیز به شمار می رود. این مقاله در پی آن است که با رویکرد توصیفی تحلیلی، به بررسی مناسبات علم و دین از منظر امام خمینی قدس سره، به عنوان یکی از بزرگ ترین متفکران معاصر دینی، بپردازد.
    بر اساس این تحقیق، امام خمینی قدس سره، کسانی را که قایل به تعارض میان علم و دین هستند به شدت مورد انتقاد قرار می داده است. امام قدس سره تعارضاتی را که در برخی مواقع بین علم و دین به وجود می آید، ظاهری و صوری می دانند. ایشان علم جدای از دین را نه تنها منشا سعادت نمی داند، بلکه آن را عامل شقاوت انسان عنوان می کنند. علم و دین همانند دو بال عمل کرده و این قابلیت را خواهند داشت که تمامی نیازهای بشر را پاسخگو باشند. بر این اساس، ما برآنیم تا با ارائه کلیتی از مبانی علمی دینی امام قدس سره، چگونگی رابطه این دو مقوله مهم را تبیین نماییم.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، علم، دین، تعارض، سازگاری، حوزه، دانشگاه
  • سیدعلی هاشمی صفحه 87
    توحید در ابعاد مختلف آن، از جمله توحید افعالی، محور تمام آموزه های اسلامی است. در این نوشتار تلاش شده است دیدگاه ملاملاصدرا در این موضوع مورد دقت و بررسی قرار گیرد. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی با مراجعه به کتاب های ایشان، انجام گرفته است. هدف از این پژوهش آشنایی با نوآوری های ملاصدرا در تبیین آموزه مهم توحید افعالی است.
    ملاصدرا اگرچه در مواردی مانند سایر حکما از رابطه طولی بین موجودات و خداوند سخن گفته است، اما بیشتر با نگاه برگرفته از عرفان نظری، درصدد ارائه تبیین های دقیق تر از رابطه توحید افعالی با اسباب و مسببات و اختیار انسان است. او معتقد است: همان گونه که وجود فرد به طور حقیقی به خود او منسوب است، یکی از شئون حق متعال نیز می باشد. بنابراین، علم، اراده، افعال و همه آنچه از فرد صادر می شود، نیز به طور حقیقی منسوب به خداوند است. در نتیجه، فعل انسان، به صورت اعلی و اشرف و به صورت لایق ذات احدیت، یکی از افعال خداوند است.
    کلیدواژگان: توحید، اختیار انسان، اسباب و مسببات، رابطه خدا و انسان
  • اسحاق طاهری، مهدی جلالوند صفحه 103
    علامه طباطبائی یکی از مشاهیر و متفکران بزرگی است که با غور در دین مبین اسلام، طرق متفاوتی را در نحوه فهم دین به جهانیان عرضه داشت. مقاله حاضر با سیری در گذشته این مرد الهی و آثار برجای مانده از او و شاگردانش، بسترها و زمینه هایی که این عالم ربانی را به سمت شکل گیری معرفتی عمیق در دین سوق دادند را احصاء نموده، به بررسی آنها می پردازد. در این میان، ویژگی های شخصیتی و نوع تربیت ایشان که نمونه بارز تربیت اسلامی است، نقش مهمی را در این حرکت دارند.
    در این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته، عوامل متعددی در شکل گیری شخصیت علمی و دینی علامه موثر دانسته شده است که در این میان تاثیرات خانواده، استادان و همراهان وی از برجستگی افزون تری برخوردارند، هرچند که امدادهای غیبی در حیات ایشان نیز جایگاهی ویژه را به خود اختصاص داده است. شرایط فرهنگی و معرفتی دوران حیات او نیز از جمله عوامل دیگری است که به حرکت ایشان در معرفت دینی جهتی خاص دادند.
    کلیدواژگان: علامه طباطبایی، معرفت دینی، بسترهای شخصیتی، بسترهای معرفتی
  • صفحه 119
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    The present article deals with the main ideas of one of professor 'Allamah Misbah's moral lectures and contains a commentary on Imam Sajjad's Munajatal Muridin (whispered conversation of the devotee). The final part of this supplication defines nearness to God and divine good pleasure as man's ultimate aim which is higher and worthier than achieving worldly happiness and the felicity in the hereafter. Nearness to God a high aim which has two levels: a lower level which contributes to enjoying the privileges associated to nearness to God and in this stage man enjoys the blessings in Paradise; and a higher level in which man’s aim is attaining divine good pleasure; a state in which a servant’s fanatical devotion reaches its utmost through his or her union with his or her object of worship. In this stage, nothing is more important for a servant who attains such a union than being brought neigh to his or her object of worship and enjoying God’s good pleasure.
    Keywords: nearness to God, good pleasure (paradise), whispered conversation, stages of nearness
  • Mohammad Talei Ardakani Page 11
    The presuppositions of science have influence both on its deep structure and surface structure. Accordingly, different presuppositions contribute to the production of sciences which differ in terms of form and content. Since presuppositions have a logical relationship with the issues which are in the depth of knowledge, the change in the essential content of science leads to a change in its presuppositions and this change does not remain only in the exterior aspect and form of science. A studying of the presuppositions of science will enable us to integrate ontological and epistemological principles of a science with their issues and theories, and criticize them methodologically in case there is disharmony between them. According to positivism, mind is a white tablet, experience is the initial stage of induction and regularity of nature is the presupposition. Also, positivism rejects any kind of axiom and considers the method as a criterion for the separation between various disciplines. As for Mullāh Ṣadrā, he believes that sense is necessary in the process of natural science but it is not a sufficient condition. He considers experience as a kind of demonstration (burhān), establishes experience by the principle of causality and puts more emphasis on the subject matter in the separation between various disciplines.
    Keywords: science, knowledge, presupposition, Mullāh Ṣadrā positivism
  • Reza Baqizadeh Page 31
    Since their beginning, religious doctrines have countered different challenges and erroneous ideas. Some of these ideas are natural and are ascribe to people’s agile mind and others result from people’s prejudice and opponent's antagonism. Among these erroneous nations about religious beliefs is "the relationship between the foreknowledge of God and man's free will", which has long been the special concern of thinkers. In other words, the crucial question that arises is, "Does God's foreknowledge of man's acts divest him of his free will"? The present paper provides a response based on transcendent philosophy to this allegation, and indicates that man's free act are the object of eternal Divine knowledge that is, object of eternal Divine knowledge is man's free acts. The paper points to conclusion that God's eternal knowledge does not contradict man's free will and does not contribute to determinism of man's acts.
    Keywords: God, man, God's foreknowledge, free will, transcendent philosophy
  • Mansooreh Sadat Husseini Page 41
    A look at the existing philosophical schools shows that the philosophy of illumination which adopts an illuminative method is the most distinguished of all philosophical systems. The present paper tries to explain the illuminative system through a brief review of the influential philosophical principles and elements of this school. It not only refers to the works and views of Shaykh al-Ishraq but also to the works of other philosophers and thinkers who have contributed in this field. However, the point which is worth considering here as the final result of this discussion is that although Shaykh al-Ishraq sees that deductive method along with illuminative method is a necessary condition to attain the truth, he believes that mere reliance on a demonstrative method to achieve the real aim (i.e. disclosure of reality) is insufficient. He holds that a more efficient method is that which, besides relying on peripatetic views, is founded on the doctrines of true Shariah and on such sources as ancient philosopher's views, thus testifying to the agreement and harmony between reason and illumination.
    Keywords: illumination, intuition, illuminative method, immediate knowledge, polemic philosophy, intuitive philosophy
  • Ali Shafabakhsh Page 57
    Intellectual independence and free thinking are among the most important characteristics which everyone, especially religious scholars and researchers strive to attain. However, " evil of personality cult", showing excessive love and respect to the learned, and being extremely impressed by scholars, which hinder true cognition, prevent science and knowledge seekers from logical, analytical and critical confrontation with scholar's views and entangle them in the trap of self-doubt and intellectual imitation. Some philosophers, in their turn, offer useful recommendations and solutions to get free from intellectual captivity and to achieve "independent thinking". However, this paper presumes that "learning philosophy" and the resultant "commitment to argument-orientation" is one of the ways which have greatly contributed to achieving this aim. It proves that independent thinking and eliminating imitation in the field of beliefs are among the different functions of Islamic philosophy.
    Keywords: Islamic philosophy, function of Islamic philosophy, open mindedness, imitation in thinking, logic, argument, orientation
  • Ali Asghar Iftikharinezhad, Mehran Rezai Page 73
    The relationships between religion and knowledge and convergence or divergence between them have long been a subject of inquiry and speculation in the study of religion. The evaluation of relationship between knowledge and religion is considered one of the new issues (Kalam). The present paper seeks through a descriptive analysis to examine the relationship between knowledge and religion from the viewpoint of Imam Khomeini, one of the great contemporary thinkers on religion.According to this research, Imam Khomeini (May his soul be sanctified) strongly criticizes those who say that there is a conflict between science and religion. He sees that conflicts may happen between science and religion between now and then, but they are superficial and formal conflicts. He considers that without knowledge religion cannot bring happiness to man; rather, it leads to his distress. Science and religion function like two wings and have the capacity to meet all man's needs. This paper tries to elaborate on the relationship between science and religion by referring to Imam Khomeini's view concerning scientific and religious principles.
    Keywords: Imam Khomeini (May his spirit be sanctified), science, religion, conflict, harmony, seminary(hawzah), university
  • Seyyed Ali Hashemi Page 87
    Monotheism in its all different dimensions, including Unity of Divine Acts, is central to all Islamic doctrines. The present paper tries to study and scrutinize Mullah Sadra's view on this issue by referring to his works through using a descriptive- analytical method. The aim of this article is to explore Mullah Ṣadrā’s innovations in expounding the important doctrine of Unity of Divine Acts.Although Mullah Sadra, like other philosophers, talks about a longitudinal relationship between God and creatures in some cases, he tries to offer a more precise explanation of the relationship of Unity of Divine Acts with man's free will and causes on the basis of theoretical mysticism. He believes that just as individual's existence is really attributed to the very individual it is also one of the Most High God's affairs. Therefore, knowledge, will, acts and all that an individual earns is really attributed to God. As a result, man's act in its highest and noblest form which is appropriate for the Essence of Divine Unity is among God's acts.
    Keywords: monotheism, man's free will, causes, relationship between God, man
  • Isaac Taheri, Mahdi Jalalvand Page 103
    'Allamah Tabatabaii is a famous and great thinker who, through deliberating on the manifest religion of Islam, presented to the world different methods of understanding religion. Reviewing the past of this godly figure, and the works left by him and his students, the present paper examine the conditions of the development of the deep religious knowledge of this godly scholar. Also, his personality traits and kind of education which he received and which serves as a good example of Islamic education, have important role in this regard.Using a descriptive-analytical method, the author views that there are several influential factor behind the formation of 'Allamah Tabatabaii's religious and scientific personality and refers to the effects of his family, teachers and companions as the more salient factor, apart from the aid of the Unseen which had especial significance in his life. Cultural and epistemological contexts of his time also contributed to orientating his movement towards religious knowledge.
    Keywords: 'Allamah Tabatabaii, religious knowledge, personality background, epistemological contexts