فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و یکم شماره 6 (پیاپی 177، شهریور 1391)

  • عرفان
  • تاریخ انتشار: 1391/06/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحه 4
    بی شک نظام هستی، نظامی دارای مراتب است. در پایین ترین مراتب آن، موجودات مادی و در مراتب بالایی آن مجردات قرار دارند. آسمان های هفت گانه که در متون دینی بدان تصریح شده است، می تواند شاهدی بر این نظام تو در توی وجودی باشد. این ذومراتب بودن منحصر به نظام تکوین نیست، بلکه نظام تشریع یعنی متون دینی، به ویژه قرآن کریم هم دارای مراتب ظاهری و باطنی است؛ در متون روایی تا هفتاد بطن برای این معجزه الهی شمرده شده است که دلالت بر تکثیر این بطون و مراتب باطنی دارد. در تطابق با این دو نسخه، یعنی شریعت و تکوین، نظام وجودی انسان هم دارای مراتب و درجات است. اصولا پذیرش تکامل انسان، که مورد اذعان اهل فکر و نظر است، به معنای پذیرش مراحل کمالی انسان و حرکت بر اساس این مراحل است. این نسخه های سه گانه بر یکدیگر منطبق هستند. چنان که امام خمینی قدس سره در این انطباق می فرماید: «تنزیل الکتاب من عندالله بحسب المراتب السبع التی للعوالم او للانسان الکامل.»1بر این اساس، وصول به مراتب بالای عالم هستی و درک بطون قرآنی از انسانی برمی آید که به مراتب بالای انسانیت عروج کرده باشد. اذعان به تفاوت مراتب درک و فهم، امری روشن و در متون دینی هم بدان تصریح شده است. جریان حضرت خضر علیه السلام در سوره «کهف»، سخن گهربار پیامبر اکرم (ص) «لوعلم ابوذر ما فی قلب سلمان لقتله»2 و حدیث امام صادق علیه السلام «من یحتمل مثل ما یحتمل ذریح»،3 شواهدی بر این امر هستند. بنابراین، درک و معرفت مبتنی بر این معرفت یعنی ایمان، دارای مراتب متعددی است. از ایمان تقلیدی تا ایمان عقلی حجابی و تا ایمان شهودی عیانی را دربر می گیرد.
    با توجه به این امر و فارغ از تعیین مصداق، این نتیجه مسلم است که همه انسان ها در درک حقایق هستی و معارف وحیانی یکسان نیستند؛ زیرا ایمان تقلیدی، که خود ارزشمند است، هرگز به پای ایمان شهودی عیانی نمی رسد. توجه به این حقیقت، اهل ایمان را از قضاوت عجولانه در بیانات اولیاء الهی و عارفان بالله باز داشته و به تدبر در بیانات ایشان واداشته است. ایشان نیک می دانند که از یک سو، در بعد عمل، عبادت منحصر در عبادت عباد و تجار نیست، عبادت احرار، که عبادتی همراه با عشق به معبود است نیز وجود دارد. البته این عبادت، ویژه اولیاء الهی است. از سوی دیگر، در بعد نظر هم، حقایق هستی و معارف دینی منحصر در سطح ظاهر نیست، سطوح بالاتری از حقایق و معارف وجود دارد که انسان های متوقف در سطح ظاهر جز در سطح ظاهر به آن دسترسی ندارند.
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-12
    این مقاله که شرحی بر مناجات المریدین امام سجاد علیه السلام توسط استاد علامه مصباح می باشد، به بحث از محبت و اهتمام به آن می پردازد. برخی مراتب محبت که لازمه ایمان به خداست، واجب و برخی مراتب مستحب است. مریدین، خداجویانی هستند که اراده قرب به خدای متعال را دارند. از جمله نشانه های محبت به خدا این است که محب دوست دارد نام محبوب خود را زیاد بشنود و علاقه مند به چیزهایی است که منسوب به اوست. اما نشانه های محبوب خداوند عبارتند از: توبه، پاکیزگی، جانفشانی در راه خدا.
    کلیدواژگان: محبت به خدا، محبوب خدا، نشانه های محبت، نشانه های محبوب
  • محمد فنایی اشکوری صفحات 13-28
    به نظر می رسد از مهم ترین ارکان جهان بینی عرفانی توجه به دو ساحت «ظاهر» و «باطن» واقع است. بر این اساس، هر امر واقعی، اعم از عالم و آدم و حتی حضرت باری تعالی، دارای این دو شان هستند. علوم ظاهری در پی شناخت ظاهر عالم هستند، اما عرفان کوشش انسان برای راه یافتن به باطن هستی است. این آموزه از ارکان اندیشه عرفانی مولانا جلال الدین بلخی و کلید فهم اندیشه ها و آثارش به ویژه شاهکار او «مثنوی معنوی» است.
    هدف این نوشتار، بیان دیدگاه مولوی در این زمینه است و روش آن، استخراج ابیات مربوطه از مثنوی معنوی و شرح و تفسیر آنهاست. دستاورد این تحقیق این است که از نگاه مولوی، عالم، آدم، معرفت، دین، قرآن، عمل انسان و هر حقیقت دیگری دارای ظاهر و باطن یا بطونی است و معرفت اصیل، رسیدن به آن بطون است. دین داری و دین ورزی عارفانه کشف جغرافیای باطن و زیستن در آن است.
    کلیدواژگان: ظاهر، باطن، غیب، شهادت، معرفت، عرفان، تاویل، شریعت، حقیقت
  • اسماعیل نجاتی صفحات 29-36
    از میان صاحب نظران عرفان نظری در دین برحق اسلام، نام ابن عربی بسیار برجسته است؛ زیرا بنابه برخی گفته ها، وی آورنده عرفان نظری به عرصه سیر و سلوک بوده و از این رو، نقطه عطف عرفان اسلامی و مورد توجه همگان، اعم از مخالف یا موافق این مشرب فکری است. در آثار او، همچون هر متفکر برجسته ای دقت های بسیار شده و برخی از آنها متون درسی قرار گرفته است.
    در این میان، برخی عبارات در نوشتارهای منسوب به او دارای ابهاماتی است؛ عباراتی که گاه حمل بر توهین و موجب تکفیر او می شود و گاه از او نفی شده یا حمل بر صحت می شود. این نبشتار سعی دارد دو عبارت مبهم و منسوب به او را مطرح و در جست وجوی پاسخی از جانب صاحب نظران و محققان این عرصه بدان باشد. در این تحقیق، از روش عقلی، نقلی و انتقادی استفاده شده و از منابع کتابخانه ای بهره گرفته شده است. دلایل موافقان قوی تر دیده شده و به وجود دس و تحریف در متون منسوب به ابن عربی اذعان یافته و به این اعتقاد رسیده است که اصطلاح «خاتم الاولیاء» بودن بر یک معنای اصطلاحی در حوزه عرفان نظری دلالت دارد و از آن قصد بدعت و یا کفر نشده است.
    کلیدواژگان: ابن عربی، خاتم الاولیاء، رجبیون، ولایت، رافضی، شیعه
  • علی صادقی صفحات 37-53
    از مسائلی که در عرفان اسلامی و بیانات اهل معرفت مورد توجه واقع شده، مسئله چگونگی ظهور حق تعالی در مراتب تعینات است؛ یعنی چگونه حق جل و علا از مرتبه کمون به مرتبه ظهور رسیده است. آنچه این مقاله به بررسی آن پرداخته، این است که این امر از آن مرتبه ای که هیچ نحو تعینی از خود ندارد، چگونه به مرحله ای می رسد که برای ما قابل مشاهده می گردد. هم اساسی این پژوهش، توضیح بسامان و تبیین نظام مند نظر مشهور از اهل تحقیق است که در نهایت، بدین قرار قابل عرضه می باشد: در تعینات ذاتی، مانند تعین اول، ظهور از آن حق بوده، هستی حقیقی از اوست و در تعیناتی که در دایره فیض مقدس است، خلق ظهور داشته و حق باطن است؛ یعنی خلق حجاب حق است و اگر حجاب خلق برداشته شود، هستی حق ظاهر می گردد.
    کلیدواژگان: تجلی، ظهور، ظاهر، مظهر، وحدت، کثرت
  • محمود خیراللهی صفحات 55-78
    مهم ترین اصل در حوزه معرفت و شناخت، تبیین کمال انسان است. حکمت وجودی در انسان، ژرف تر از حکمت خلقت در سایر موجودات است؛ چراکه انسان وجود جامع و فراگیری است نسبت به آنچه در عالم ملک و ملکوت می گذرد. انسان عصاره لوح محفوظ و صراط مستقیم بین بهشت و دوزخ است. بعد ملکوتی انسان سری است از اسرار الهی و ظهوری است از خلافت الهی که به حکم مظهریت «الظاهر و الباطن»، می تواند در عالم ملک و ملکوت، تصرف نماید.
    این نوشتار در پی آن است که کمال انسان را از منظر ملاصدرا بررسی نموده، میزان هماهنگی دیدگاه ایشان را با قرآن کریم ارزیابی کند. با بررسی اجمالی دامنه کمال انسان، انگیزش بیشتری پیدا کرده، در کمال و سعادت خویش، گام های استوارتری خواهیم برداشت.
    کلیدواژگان: قرآن، ملاصدرا، نفس، عقل، کمال، نظام، آفرینش
  • حجت الله همتی صفحات 79-90
    عرفا با رعایت اصل «زهد» و «مراقبه» و تداوم در اعمال مربوط به آن، حالتی را تجربه می کنند که در آن عشق و محبت الهی سراپای وجودشان را فرا می گیرد و هستی مجازی شان را محو می کند و به حقیقت حق و سر مطلق رهنمون می سازد. آنان گاه به برداشت ها و تفاسیر مناسب ذوق و حال خویش از آیات قرآنی می پردازند که خود، آن را «استنباط» می خوانند و بر همین اساس، تفاسیری زیبا و متعالی از برخی آیات قرآنی و احادیث نبوی به دست می دهند. چنین شیوه ای در تفسیر آیات قرآن کریم مورد توجه بسیاری از عرفا بوده و به مرور زمان به صورت یک شیوه تفسیری خاص در محافل عرفانی درآمده است.
    مولوی نیز بسان مشایخ بزرگ عرفانی، در آثار خود به تفسیر عرفانی آیات قرآن کریم و احادیث توجه کرده است. او در «مثنوی معنوی» و کتاب «فیه ما فیه» تفاسیر عمیقی که مناسب ذوق و تجربه عرفانی و روحانی خود اوست، از آیات قرآن کریم به دست داده که بی نظیر و تازه می نماید. در این جستار، به بررسی شیوه تفسیری مولانا در کتاب ارزشمند «فیه ما فیه» پرداخته شده است، تا از این رهگذر، دیدگاه های روحانی و عرفانی وی را درباره تفسیر آیات قرآن کریم دریابیم و نیز تفسیرها و برداشت های عرفانی او را از برخی آیات قرآنی و احادیث نبوی بیان کنیم.
    کلیدواژگان: تفسیر، تاویل، استنباط، مولوی، فیه ما فیه، عرفان
  • محمدعلی محیطی اردکان صفحات 91-100
    «تاویل» یکی از موضوعاتی است که فیض کاشانی در تفسیر قرآن و عرفان بدان پرداخته و در فهم درست آیات و روایات و حقایق هستی، برایش نقش کلیدی قایل است. هدف این پژوهش آن است که با روش توصیفی تحلیلی به بررسی دیدگاه ایشان درباره تاویل بپردازد و مولفه های اصلی آن را تبیین کند. یافته ها حاکی از آن است که وی تاویل را «تعمیم معنای متبادر از لفظ و حمل لفظ بر معنای غیرمتبادر» می داند. وی با تبیین پیوند عمیق لفظ و معنا، الفاظ را دارای حقیقت و روح واحدی می داند که ممکن است به لحاظ مصداقی، شکل ها و مصادیق متعددی داشته باشند. وی از این رهگذر، پرده از سر اختلاف تعابیر معصومان علیهم السلام در بیان معانی آیات قرآن برمی دارد. فیض کاشانی روایات متعددی را در مقام بیان امکان تاویل در آیات قرآن و نیازمندی آیات قرآن به تاویل یادآور می شود. از برخی روایات ذکرشده، می توان تعمیم تاویل را نسبت به ظواهر قرآن برداشت کرد. وی ملاک درستی تاویل را بهره مندی آن از پشتوانه نقلی و یا ضرورت عقلی دانسته و تاویل را مختص معصومان علیهم السلام می داند.
    کلیدواژگان: تاویل، فیض کاشانی، ظاهر، باطن، لفظ، معنا
  • نرگس رحیمی، صغری صالحی صفحات 101-118
    معنویت امری است که بشر همیشه به آن تمایل داشته، ولی رشد تجربه گرایی در سده اخیر و سرخوردگی انسان از فناوری، موجب گرایش بیشتر به امور ماورای طبیعی و معنویت خواهی شده است. با افزایش گرایش به معنویت، عرفان نماهای فراوانی ظهور کرده اند که درصدد پاسخ به این نیاز و حل بحران معنویت برآمده اند، اما نه تنها نتوانسته اند به عطش معنوی انسان پاسخ درست بدهند، بلکه بر آلام روحی بشر افزوده اند.
    این نوشتار به روش تحلیلی توصیفی به دنبال معرفی تعالیم برخی از این مکاتب نوظهور عرفانی برای اثبات کذب آنها و حقانیت عرفان اسلامی است. از این رو، با بررسی مهم ترین فرقه های نوظهور و مبانی آنها، به مقایسه و بازشناسی عرفان حقیقی و عرفان های نوظهور پرداخته می شود.
    معنویت های نوظهور از جذابیت های فریبنده و ادبیاتی ساده برخوردارند که ظاهرا حق جلوه می کنند، اما مبانی آنها سست و مبتنی بر عقل گریزی، نفی شریعت، اومانیسم، جاه طلبی و مانند آن است. در مقابل، عرفان ناب اسلامی ناشی از وحی و مبتنی بر آموزه های قرآن و اصولی همچون کرامت انسان، توحید، شریعت و ولایت مداری است.
    کلیدواژگان: عرفان، اوشو، ذن بودیسم، پائولو کوئیلو، تولتک شمنیزم، یوگاناندا، کریشنا مورتی
  • محمدرضا انواری صفحات 119-138
    پائولو کوئلیو رمان نویس برزیلی است که افکارش به عنوان یکی از عرفان های نوظهور مطرح گردیده. آثار او از پرخواننده ترین کتاب های دو دهه اخیر در سطح جهان بوده است. کتاب معروف او کیمیاگر در سال 1376 پرفروش ترین کتاب در ایران گردید. او در سال 1379 به دعوت مرکز بین المللی گفت وگوی تمدن ها به ایران سفر کرد. این مقاله در پی آن است که با روش اسنادی و توصیفی تحلیلی علت گسترش آثار وی را در ایران بررسی نماید. همچنین مبانی فکری، نحوه ورود آثار او به ایران، کارگزاران او، شیوه های تبلیغی او برای جذب مخاطب و سرعت نشر آثار او در ایران را واکاوی کند.
    برخی از نتایج به دست آمده عبارت است از اینکه در ایران، آثار کوئلیو اولین بار در سال 1374 ترجمه شد و پس از آن قریب 28 ناشر آثار او را وارد بازار کتاب کردند. سفر ده روزه کوئلیو به ایران، در فروش آثارش تاثیر بسزایی داشت. ارتباط گسترده او با خوانندگان از طریق فضای مجازی و قرار دادن رایگان کتاب هایش در اینترنت نیز از ابزارهای تبلیغی دیگر اوست. سرعت نشر آثار او در ایران بسیار بالا ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: پائولو کوئلیو، عرفان، جنبش، حجازی، کیمیاگر
  • صفحه 139
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Pages 5-12
    The present paper which is a commentary on Imam Sajjad's Munajat Al-Muridin (the intimate communication of devotees) by professor 'Allamah Misbah deals with love and attending to it. Some degrees of love which are essential for faith in God are obligatory and some others are recommended. The devotees are those God-seeking individuals who want to draw nigh to God. One of the signs of love towards God is that lover likes to frequently hear his/her beloved's name and is interested in those things attributed to God. The other one is love towards God's saints and prophets. The signs of God's beloved are: repentance, purity, self-sacrifice in the way of God.
    Keywords: love towards God, God's beloved, signs of love, signs of beloved
  • Mohammad Fanaii Ashkewari Pages 13-28
    One of the most important pillars of mystical worldview is attention to two realms of appearance and hidden aspects of actuality. Accordingly, any real being, including world, man, and even the Most High God have these two aspects. Outward sciences try to know the appearance of world, but mysticism is man's attempt to understand the hidden aspect of existence. This doctrine is one of the pillars of Mowlana Jalal Al-Din Balkhi's mystical thought and the key to understand his works especially his masterpiece "Masnavi Manavi (spiritual ode).The present paper tries to explain Mowlavi's viewpoint on the matter through extracting related couplets from "Masnavi Manavi" and interpreting them. The research findings show that Mowlavi believes that world, man, knowledge, religion, Quran, Man's act, and any other reality has appearance and hidden aspects and real knowledge means achieving these hidden aspects. Mystical religiosity and religiousness mean discovering the geography of the hidden aspect and living in it.
    Keywords: appearance, hidden aspect, invisible, martyrdom, knowledge, mysticism, exoteric commentary, sacred law, reality
  • Ismail Nejati Pages 29-36
    Ibn 'Arabi is one of the very famous pundits of theoretical mysticism in the true religion of Islam because according to some sayings he is the one who has brought theoretical mysticism into the realm of spiritual journey; so he is the turning point of Islamic mysticism and all scholars, whether for or against this intellectual system, have focused on him. His works, like those of other outstanding thinkers, have been written with great care and some of them are textbooks.Meanwhile, some phrases in the works attributed to him have ambiguities. These phrases are sometimes interpreted as blasphemy and resulted in his anathemas and sometimes rejected as his sayings and or considered as correct ones. The present paper tries to discuss two ambiguous phrases attributed to him and find the answers given to these ambiguous phrases by the pundits and researcher of this field. The research method is rational, narrative, and critical using library resources. The research findings show that those scholars who agree with Ibn 'Arabi have strong reasons, that there are distortions and alternations in the texts attribute to him, and that the expression "the seal of friends" implies an idiomatic meaning in the realm of theoretical mysticism and does not mean heresy or blasphemy.
    Keywords: Ibn Arabi, the seal of friends, the people of Rajab, authority, Rafidite, Shia
  • Ali Sadeqi Pages 37-53
    The issue of how the Most High God is manifested in the degrees of determinations, that is, how He comes from immanence degree to manifestation degree is discussed in Islamic mysticism and sayings of mystics. The present paper tries to explain how this thing comes from a degree which has no determination to a degree that is observable to us. It mainly aims at systematically expounding and explaining the researcher's famous view on the issue which finally can be presented as follows: in essential determinations, like first determination, the manifestation and real existence belong to the Divinity and in determinations which are in the circle of the most holy emanation the creature is present and Divinity is hidden; that is, creature is the veil of Divinity and if this veil is taken away, then the existence of Divinity will appear.
    Keywords: disclosure, manifestation, appearance, theophanic form, unity, plurality
  • Mahmud Khyrollahi Pages 55-78
    Expounding man's perfection is the most important principle in the field of knowledge and cognition. The philosophy of man's creation is deeper than that of other creatures because man's is a complete and comprehensive being vis-à-vis whatever exists in material world and Divine world. Man is essence of protected Tablet and right path between paradise and hell. Man's divine dimension is one of the divine mysteries and a manifestation of divine vicegerency that can exert control in material world and Divine world according to the manifestation of "the Apparent and the Concealed".The present paper tries to study man's perfection from Mulla Sadra's viewpoint and evaluate the harmony between his viewpoint and the Holy Quran. A brief review of man's perfection domain will more encourage us to take strong steps in the way of our perfection and happiness.
    Keywords: Quran, Mulla Sadra, soul, intellect, perfection, system, creation
  • Hojjatollah Hemmati Pages 79-90
    Mystics, through observing the principles of "abstinence" and "meditation" and continuing their related practices, experience a state in which divine love and charity absorb all their beings, wipe out their figurative existence, and guide them to the reality of truth and absolute mystery. They sometimes interpret the verses of Holy Quran appropriate to their own intimate taste and state which they themselves call it "deduction" and accordingly provide generous and transcendent interpretation of Quranic verses and Prophet's traditions. Many mystics have paid attention to this method which has turned into a particular interpretive method in mystical circle over the time.Mowlavi, like other great mystics, has paid attention to the mystical interpretation of Quranic verses and traditions in his works. In "Masnavi Manavi (spiritual ode)" and "fih-e- ma fih", he has provided deep interpretations of Quranic verses appropriate to his own mystical and spiritual experience and intimate taste which appear unique and new. The present paper studies Mowlana's interpretive method in his valuable book, "fih-e- ma fih" in order to understand his mystical and spiritual viewpoints on Quran's interpretation and explain his mystical interpretations and understandings from some Quranic verses and Prophet's traditions.
    Keywords: interpretation, exoteric commentary, deduction, Mowlavi, fih, e, ma fih, mysticism
  • Mohammad Ali Mohiti Ardakan Pages 91-100
    "Exoteric commentary" is one of the issues discussed by Feyz Kashani in interpreting the Holy Quran and in mysticism. He believed that it has a key role in understanding Quranic verses, traditions, and realities of existence. The present paper tries to review his viewpoint on exoteric commentary and explain its main components using a descriptive- analytical method. The research findings show that he considers exoteric commentary as "generalization of suddenly suggested meaning of utterance and applying the utterance to non-suggested meaning". Through expounding the deep relationship between utterance and meaning, he believes that words have single reality and spirit which may have several instances and forms. In this way, he resolves the mystery of Fourteen Infallible's different commentaries of Quranic verses. He mentions several traditions to explain the possibility of exoteric commentary of Quranic verses and the need for exoteric commentary in interpreting the Quran. According to some of these traditions, we can infer that exoteric commentary can be generalized to outwards of Quran. He believes that the criterion for correct exoteric commentary is using narrative support or rational necessity and that exoteric commentary is exclusive for Infallibles.
    Keywords: exoteric commentary, Feyz Kashani, outward, inward, utterance, meaning
  • Narges Rahimi, Soqra Salehi Pages 101-118
    Man has always inclined towards spirituality, but the development of empiricism in recent century and man's disillusion by technology has led to more inclination towards metaphysical affairs and spirituality-seeking. As inclination towards spirituality has increased, many pseudo- mysticisms have emerged that try to meet this need and solve the problem of spirituality. However, these pseudo-mysticisms not only could not correctly satisfy man's thirst for spirituality but also increased his spiritual pains.The present paper tries to introduce some of these newly- emerged mystical schools to prove their falsity and rightfulness of Islamic mysticism. To this end, it compares and recognizes real mysticism and newly-emerged ones through reviewing the most important emerging mystical cults and their principles.Newly-emerged spiritualities have deceitful appeals and simple literature which make them apparently true, but their principles are weak and based on intellect-rejection, negation of sacred law, humanism, over ambition, and the like. On the contrary, pure Islamic mysticism is the result of revelation based on Quran's doctrines and such principles as man's dignity, monotheism, sacred law, authority- orientation.
    Keywords: mysticism, Osho, Zen Buddhism, Paulo Coelho, Toltec Shamanism, Yogananda, Krishnamurti
  • Mohammad Reza Anvari Pages 119-138
    Paulo Coelho is a Brazilian novelist whose thoughts have been considered as one of the newly-emerged mysticisms. His works has become the most widely read in two recent decades worldwide. His famous book, the Alchemist, was the best-seller book in 1376 (1997-1998) in Iran. The International Center for Dialogue among civilizations invited him to travel to Iran in 1379 (2000). Using a documentary and descriptive- analytical method, the present paper tries to study the reasons why his works popularized in Iran. Furthermore, it tries to reanalyze his intellectual foundations, the way his works penetrated in Iran, his agents, his propagandistic ways to absorb audience, and the velocity of circulation of his works in Iran.Some of the research findings show that Coelho's works were translated in Iran in 1374 (1995) and for the first time about 28 publishers entered his works to market. His ten-day travel to Iran greatly influenced the sale of his works. His extensive relationship with readers through cyber space and free download of his works are his other propagandistic tools. It is estimated that his works were very quickly popularized in Iran.
    Keywords: Paulo Coelho, mysticism, movement, Hejazi, Alchemist