فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و یکم شماره 9 (پیاپی 180، آذر 1391)

  • علوم قرآنی
  • تاریخ انتشار: 1391/09/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفحه 1
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-14
    تفسیر به معنای کشف معنای ظاهری قرآن است و دست یابی به مبانی باطنی قرآن و تاویل آن و تبیین مسائل قرآنی خارج از تفسیر است. ادعای مرحوم علامه طباطبائی این است که قرآن برای فهم معانی و مقاصد خود، نیازی به امر خارج از قرآن ندارد و برخی آیات قرآن بعضی دیگر را تفسیر می کند. از این رو، شیوه تفسیر المیزان، قرآن به قرآن است.
    ایشان می پذیرد که یک مفسر برای فهم مقررات و الفاظ قرآن نیازمند مراجعه به کتب لغت، قواعد ادبیات عرب و قراین مربوط به کلام است و این روش عقلایی است و این کار خارج از روش تفسیر نیست. همچنین فهم تفصیل احکام قرآن و قصه های آن را باید از روایات پیامبر و اهل بیت علیهم السلام به دست آورد. مثلا اصل «صلوه» را از قرآن به دست می آوریم، اما تفصیل احکام قرآن را باید به روایات و سنت پیامبر مراجعه کرد. این امر به معنای این نیست که ما برای تفسیر «صلوه» احتیاج به روایات داریم.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، تفسیر قرآن، روش تفسیری قرآن به قرآن، تاویل قرآن، بطون قرآن
  • محمد نقیب زاده صفحات 15-29
    «نقل به معنا» یعنی گزارشگر، مضمون و محتوا را به شنونده منتقل کند، بی آنکه اصراری بر نقل عین سخن یا حادثه داشته باشد. قرآن کریم نیز، گاهی سخنانی را از افراد مشخصی با عبارات متفاوت و مربوط به یک جریان خاص نقل کرده یا یک حادثه را از زوایای متفاوت، گزارش کرده است. شواهد اثبات کننده وقوع این موضوع در قرآن عبارت است از: غیرعرب بودن برخی افرادی که در قرآن، سخن آنان نقل شده است؛ اعجاز قرآن و عدم امکان هماوردی؛ تفاوت های تعبیری قرآن در نقل یک جریان یا گفتار؛ رعایت فواصل آیات؛ و نقل زبان حال در قرآن.
    با توجه به آگاهی کامل گزارشگر، یعنی خداوند متعال، به ویژگی های زبانی، معنای سخن به صورت کامل، منتقل شده و به گونه ای در تعابیر تصرف شده که مقصود واقعی گوینده اصلی، با تعبیری فصیح و بلیغ تر بیان شده است. باور به وجود نقل به معنا نتایج متعددی در برخی از علوم اسلامی مانند فقه، تفسیر و علوم قرآنی دارد؛ از قبیل: جواز نقل به معنا در گزارش ها، پاسخ به شبهه ناهماهنگی در نقل های قرآن، و دفاع از واقع نمایی زبان قرآن. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: زبان قرآن، واقع نمایی، نقل به معنا، اعجاز قرآن، زبان حال
  • حسن رضایی هفتادر صفحات 31-56
    جان برتن، قرآن پژوه انگلیسی معتقد است: قرآنی که امروزه در دست ماست، توسط حضرت محمد صلی الله علیه و آله گردآوری شده است. مسئله نسخ تلاوت و بقای حکم، مهم ترین علت حذف نقش پیامبر صلی الله علیه و آله در جمع آوری قرآن است. موضوع نسخ تلاوت و بقای حکم، واقعیت خارجی ندارد. به رغم نکات مثبتی که در نظریه برتن وجود دارد، نقدهای اساسی نیز بر برخی از ارکان آن وارد است. اطلاعاتی که برتن در پژوهش های خود ارائه داده، نشان می دهد که روایات جمع آوری قرآن در قرن سوم هجری رو به گسترش و تکامل نهاده است. حال آنکه طبق پژوهش های دقیق، این روایات در منابع دو قرن نخست نیز وارد شده است. با این همه، وی سعی نکرده توضیح دهد که آیا هیچ منبعی، ترسیم وی از تکامل این روایات را از نظر تاریخی تایید می کند. یا خیر. همین امر مهم ترین نقد وارد بر تحقیقات برتن درباره روایات تدوین قرآن است. این نوشتار به روش تحلیلی توصیفی نگارش یافته است.
    کلیدواژگان: جان برتن، تدوین قرآن، نسخ، اصولیان
  • نیلوفر رضازاده، فاطمه شاهرودی صفحات 57-68
    قرآن کتاب هدایت بشر در تمام اعصار است. سبک و سیاق نوشتاری آن متفاوت از دیگر کتاب ها بوده و تعالیم خود را به منظور فهم همه انسان ها، گاه با زبان ادبی و هنری در قالب مثل، قصه، و... بیان نموده است. از دیدگاه برخی، یک چهارم قرآن و از نگاه بعضی دیگر، یک ششم آن در قالب داستان یا قصه بیان شده و قریب به شصت مثل در آن وجود دارد.
    محور اصلی سخن در مقاله حاضر بازشناسی انواع تمثیل به کاررفته از حیث ساختار (اسلوب معادله، حکایت انسانی و حکایت حیوانات) و محتوا (تمثیل ساده اخلاقی، اندیشه، رویا، رمزی، سیاسی تاریخی) در قصه ها و مثل های قرآن می باشد. نتایج مقاله، که با روش تحقیق توصیفی تحلیلی انجام پذیرفته، نشان می دهد ساختار مثل های قرآن در گروه حکایت انسانی قرار می گیرد و مثل ها از نظر محتوا جزو دو گروه «تمثیل ساده اخلاقی» و «تمثیل اندیشه» می باشند.
    قصه های قرآنی نیز از لحاظ ساختار در دسته حکایات انسانی و یا حکایات حیوانات قرار می گیرند و از لحاظ محتوا، نه تنها در زمره تمثیل اخلاقی و تمثیل اندیشه قرار دارند، بلکه جزو یکی دیگر از انواع تمثیل (رویا، رمزی، سیاسی تاریخی) نیز هستند.
    کلیدواژگان: تمثیل، مثل، قصص قرآنی، قصه
  • فاطمه ژیان صفحات 69-83
    مصحف حضرت علی علیه السلام از آن نظر که نخستین مصحف جامع، نخستین تفسیر مدون قرآن و نخستین کتاب در مباحث علوم قرآنی است، اهمیت ویژه ای دارد. بحث درباره محتوای مصحف مزبور در ذیل مسئله تحریف یا عدم تحریف قرآن، و ترتیب آیات و سور آن در ذیل مباحث توقیفی یا اجتهادی بودن ترتیب آیات و سور مطرح می شود.
    مسئله اساسی در مقاله حاضر، طرح نظریات گوناگون درباره ترتیب مصحف امیرمومنان علیه السلام و بررسی دلالت ادله مطرح شده از سوی قایلان مغایرت ترتیب این مصحف با ترتیب قرآن در دسترس ماست. هدف اصلی از طرح این مسئله روشن ساختن این مطلب است که اگر ترتیب آن مصحف شریف به درستی و به طور قطع روشن نباشد، هرگز در توقیفی یا اجتهادی بودن ترتیب آیات و سور، نمی توان بر آن تکیه نمود.
    مقاله پیش رو روشن خواهد کرد که دلایل مورد استناد از سوی قایلان نزولی بودن ترتیب آن مصحف تام نبوده و دلالت مهم ترین مدرک آنان (روایات و گزارش های تاریخی) خالی از صراحت است. روش به کار گرفته شده در این مقاله، مسئله پژوهی و اسنادی تحلیلی است.
    کلیدواژگان: مصحف، قرآن، علی علیه السلام، ترتیب، نزول، آیات، سور
  • علیرضا کوهی صفحات 85-102
    اعتبار و کاربرد روایات تفسیری همواره مورد بحث قرآن پژوهان بوده است. احادیث تفسیری نزد امام خمینی قدس سره از منابع مهم و پرکاربرد تفسیری است. در اندیشه ایشان، احادیث معصومان علیهم السلام دارای روحانیت و نورانیتی است که در دیگر کلمات نیست. هرچند ایشان برخلاف عقیده شان درباره روایات فقهی، برای روایات تفسیری حجیتی قایل نیست، اما این عدم حجیت به معنای اسقاط روایات تفسیری از درجه اعتبار و به کنار انداختن آنها نیست و از این رو، از آن در روش تفسیری خود بسیار استفاده کرده اند.
    هدف این نوشتار بررسی میزان و چگونگی استفاده امام راحل از روایات تفسیری است. بررسی کاربرد روایات تفسیری در آثار حضرت امام نشان می دهد، ایشان از روایات تفسیری در کاربردهایی همچون تاویل، جری و تطبیق و بیان مصداق آیات، تفسیر و سبب نزول آیات استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: روایات تفسیری، امام خمینی، قرآن، تفسیر، تاویل، تطبیق، سبب نزول
  • ابوذر تشکری صالح صفحات 103-119
    تصریح و تاکید قرآن بر محبت خداوند نسبت به محسنین، اهمیت خاصی به پژوهش درباره آثار چنین محبتی می دهد. از طرفی، آگاهی نسبت به آثار محبت خداوند به ویژه مستند به خود قرآن، ثمرات اخلاقی مهمی دارد. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته و هدف آن معرفی آثار محبت خداوند نسبت به محسنین در قرآن کریم از طریق بررسی آیات و پژوهش در تفاسیر و منابع موجود دیگر در این زمینه است. پژوهش انجام شده نشان می دهد آثاری که در قرآن برای محبت خداوند به محسنین ذکر شده، در دو بخش آثار دنیوی و آثار اخروی قرار می گیرند. از نظر قرآن، برخی از آثار دنیوی محبت خداوند به نیکوکاران عبارتند از: هدایت، دریافت پاداش زودهنگام در دنیا، یاری خداوند، بهره مندی از رحمت الهی، برخورداری از جایگاه والا، شایستگی دریافت تحیت الهی، پذیرفته شدن عمل، و مصونیت از سرزنش و عقاب. از جمله آثار اخروی محبت خداوند به محسنین نیز می توان به «نعمت های بهشتی» و «پاداش افزون تر» اشاره کرد.
    کلیدواژگان: آثار محبت الهی، قرآن، نیکوکاران، احسان، آثار دنیوی، آثار اخروی
  • سیدمصطفی حسینی نسب صفحات 121-130
    یکی از موضوعات مهم اعتقادی، مسئله شفاعت در آخرت است. درباره این موضوع، این پرسش قابل طرح است که از منظر قرآن، آیا بین هریک از شفاعت کردن و مورد شفاعت قرار گرفتن در آخرت، با مقام معنوی شخص به معنای اصطلاحی که در عرفان نظری رایج است، رابطه ای تکوینی وجود دارد یا خیر؟ این مقاله با رویکرد نظری و با روش مطالعه اسنادی، آیات قرآن درباره شفاعت را در هشت دسته طبقه بندی کرده و ارتباط آنها با یکدیگر را مورد بررسی قرار داده است. در نهایت، این پژوهش بدین یافته رسیده که از نظر قرآن، شفاعت کردن از آثار تکوینی مقام معنوی، به اصطلاح رایج در عرفان نظری، است که فرد باایمان با اجرای برنامه های الهی همانند نماز شب، به اذن الهی، بدان دست می یابد. همچنین، بین شفاعت شدن و مقام معنوی مصطلح نیز رابطه تکوینی مستقیمی وجود دارد؛ بدین سان که فرد بعد از اینکه مورد شفاعت قرار گرفت، تکوینا به مقام معنوی بالاتری نسبت به گذشته دست خواهد یافت.
    کلیدواژگان: شفاعت، مقام معنوی، شرک، ایمان، اذن الهی
  • محمدهاشم زمانی صفحات 131-142
    جانشینی خدا، از جمله موضوعات مهم و اساسی است که بیشتر متفکران مطرح کرده اند و بر آن صحه گذاشته و آثاری را مترتب کرده اند. موضوع خلافت انسان در قرآن، علاوه بر بحث تفسیری، جنبه کلامی نیز دارد. این بحث، مبنای استدلالات و برداشت های اعتقادی و عرفانی بوده است.
    آیه محوری در این موضوع، آیه خلافت (بقره: 30) است که معمولا متفکران و مفسران، از آن خلافت و جانشینی خدا را برای انسان استفاده کرده اند. در این نوشتار، نگارنده در نقد مقاله ای با عنوان «خلافت انسان در قرآن» که نویسنده مقاله با فرض و پذیرش این اصل که انسان جانشین خداست، درصدد تبیین مقام خلافت الهی بوده است مرحله به مرحله مطالب آن را با استدلالات عقلی و قرآنی تحلیل و نقد می کند. حاصل مقاله اینکه سخنان نویسنده، به هیچ روی، توانایی اثبات خلیفه الله بودن انسان را ندارد و طبعا اموری که مترتب بر این اصل قرار گرفته اند، از ثبات و اصالت برخوردار نیستند.
    کلیدواژگان: خلافت، اسمای الهی، انسان کامل، امام (امامت)
  • محمدحسین فاریاب صفحات 143-156
    مسئله جانشینی انسان که در آیه سی ام سوره بقره مطرح شده، از مسائلی است که ذهن اندیشوران را به خود مشغول کرده است. نگارنده این نوشتار، در مقاله ای تحت عنوان «خلافت انسان در قرآن» به این مسئله پرداخته و بر این باور بوده است که انسان جانشین و خلیفه خداست. از دیدگاه وی، توانایی انسان در دریافت حضوری اسما، دلیل انتخاب وی برای این مقام بوده است. نگارنده در آن نوشتار، معتقد بود که تمام انسان ها بالقوه توانایی رسیدن به این مقام را دارند؛ اگرچه در مقام تحقق، گروه اندکی از ایشان به این مقام رسیدند. این مقاله، مورد نقد یکی از محققان حوزه علمیه قم قرار گرفته و بر اساس آن، اساسا مقامی به عنوان خلیفه اللهی انسان در قرآن کریم مطرح نشده است. این نوشتار به بررسی آن مقاله انتقادی پرداخته است.
    کلیدواژگان: خلیفه الله، انسان، خلافت، قرآن
|
  • Allamah Mohammad Taqi Misbah Pages 5-14
    «Qur’an Commentary» means explaining the outward meaning of the Qur’an، i. e.، the Qur’an is not intended to explain inner meaning. Late ''Allāmah ṬabāṭabaῙ claims that understanding the Qur’an does not need referring to any source other than the Qur’an. Some Qur’anic verses explain the meaning of other Qur’anic verses. Therefore، the commentary of Al-Mizan is based on the Qur’an-by-the Qur’an method of interpretation. Furthermore، the Qur’an has esoteric and inner meaning، and when dealing with the inner and esoteric meaning، we cannot extract it from the Qur’an itself. When an interpreter wants to understand the language of the Qur’an he/she has to refer to the dictionary، which is quite reasonable and in line with the method of commentary. Although some features of the injunctions of Islam which the Qur’an tries to explain have been expounded، one has to refer to the traditions related from the Holy prophet and his family in order to have a clear idea. For example، we have been informed of the principle of «prayer» by the Qur’an، but in order to have detailed knowledge of Qur’anic commands we should refer to prophet''s traditions and Sunna. This does not mean that we need traditions to interpret the «prayer».
    Keywords: 'Allāmah ṬabāṭabaῙ, commentary of the Quran, esoteric commentary of the Quran, inner dimensions of the Quran
  • Mohammad Naqibzadeh Pages 15-29
    «Paraphrasing» means expressing the deep meaning and thrust without using the exact words when we want to clarify an idea or occurrence. Sometimes، the Qur’an talks about certain people using different expressions to describe a particular event or introduces an account about an event from different perspectives. The evidence proving this phenomenon in the Qur’an is as follows: non-Arab identity of some of the people cited in the Qur’an; the miracle in Qur’an and its being unique، the use of different expressions in describing an event or relating a saying; observing the distances between different verses and conveying inner meaning of the Qur’an. Since the narrator، i. e.، the Most High God، has a full knowledge of linguistic features، the meaning is conveyed accurately and the expressions are used in such a way that the real intent of the speaker is eloquently and fully expressed. The belief in the existence of paraphrasing has some effects on Islamic sciences including fiqh (Islamic jurisprudence)، the Qur’an commentary، and Qur’anic sciences. For example، paraphrasing can be used in such cases، like narrating، rebutting the fallacious claim that the Qur’an is disharmonious in its narrations and defending the fact that the language of the Qur’an reflects the reality. The research method is descriptive-analytical.
    Keywords: language of the Quran, reflecting the reality, paraphrasing, the miracle of the Quran, inner meaning
  • Hassan Rezaii Haftador Pages 31-56
    John Burton، an English researcher of the Qur’an، believes that the Qur’an which we have today is the one which was compiled by the Holy Prophet during his lifetime. The problem of nullification of recitation and preservation of judgment is the main reason for excluding the role of Holy prophet (peace be upon him and his progeny) from the compilation of the Qur’an. The idea of nullification of recitation and preservation of judgment has no external reality. Although Burton’s theory includes some positive aspects، some serious criticisms have been leveled against some of the foundations of his veiws. What we understand from the information in Burton’s research is that the traditions relating to the compilation of the Qur’an increased and were completed in the third century (''AH'')، while careful and in-depth research shows that these traditions are found in the sources of the first two centuries (''AH''). Besides، does not mention any source which historically supports his depiction of the development of these traditions. This is the main criticism leveled against his research about the traditions relating to the compilation of the Qur’an. The present paper uses an analytical-descriptive method.
    Keywords: John Burton, compilation of the Quran, nullification, scholars of Principles of Islamic Jurisprudence
  • Niloofar Rezazadeh, Fatemeh Shahroodi Pages 57-68
    The Qur’an is a guide book for mankind in all ages. The style of writing the Qur’an differs from that of writing other books and sometimes explains its teachings are demonstrated in a skillful and literary language in the form of parable، story and so on، so that all people can understand them. Some scholars believe that one forth or one sixth of the Qur’an is in the form of stories or narratives and that it contains nearly sixty parables. The main aim of this paper is recognizing the kinds of allegories in the stories and parables of the Qur’an in terms of their structure (method of equation، story about man and story about animals) and in terms of content (simple moral allegory، allegory of thought allegory of dream، and symbolic، political-historical allegory). The results of this paper which uses a analytical-descriptive method show that the structure of the parables in the Qur’an has different human narration groups and concerning their content parables are divided into two groups: «simple moral allegory» and «allegory of thought». Furthermore، Qur’anic stories fall into two groups: human and animal narrations in terms of their structure. As far as their content is concerned، they not only include moral allegory and allegory of thought but they are part of in other kinds of allegories: dream، symbolic، political-historical allegories.
    Keywords: allegory, parable, Quranic stories, story
  • Fatemeh Zhiyan Pages 69-83
    As a first comprehensive sacred book، the first systematized commentary of the Qur’an and the first book on Qur’anic sciences the sacred Book with Imam Ali has special significance. Its content is discussed when the distortion of originality of the Qur’an is in question، and the issue of the of verses and chapters of the Qur’an is discussed when the question as to whether the organization of Qur’anic verses and chapters is based on independent judgment or on instruction is dealt with. The present paper focuses on the different views put forward about the organization of Imam Ali''s sacred book and on the evidence offered by those who claim that there is contradiction between the organization of this book and that of the Qur’an we have today. The main aim of this research is to show that if the organization of this sacred book is not well and clearly defined، then we can never rely on it in as far as the on instruction or base on independent judgment organization of verses and chapters is concerned. Therefore، the evidence given by those who believe in the descent fashion of the order of that book are not perfect and the denotation of their most important evidence taken from historical traditions and narratives lacks precision. The researcher uses a library and problem-research method.
    Keywords: sacred book, the Quran, Imam Ali (p.b.u.h), organization, descent, verses, chapters
  • Alireza Koohi Pages 85-102
    Researchers of the Qur’an have devoted much attention to subject of the validity and application of interpretive riwayat (traditions). Imam Khomeini (may his spirit be sanctified) regards interpretive traditions as important and most useful source of interpretation. He thinks that the Fourteen Infallibles'' traditions have a kind of spirituality and illumination which the sayings of others lack. Although، contrary to his views about legal traditions، he does not consider interpretive traditions as authoritative، this does not mean that he considers interpretive traditions unreliable or rejects them. Therefore، he frequently uses interpretive traditions in his commentary of the Qur’an. The present paper investigates how and to what extent has Imam Khomeini referred to interpretive traditions. The instances of the traditions he has cited have been calculated after reviewing the interpretive traditions in all his works. It seems that he has used interpretive traditions in such instances as esoteric commentary، applicability، conformation and explanation of the meanings of Qur’anic verses، commentary، and the occasion of the revelation of Quranic verses.
    Keywords: commentary, esoteric commentary, conformation, descent
  • Aboozar Tashakkori Saleh Pages 103-119
    The emphasis on divine love for good-doers which is clearly expressed in the Qur’an makes one realize the special importance of exploring the effects of such a love. On the other hand، acquaintance with the effects of divine love which the Qur’an has authenticated has important moral results. Using a descriptive-analytical method، the present paper seeks to show the effects of divine love for good-doers mentioned in the Glorious Qur’an by reviewing the relevant Qur’anic verses and commentaries and other available sources. The research findings show that the effects of divine love for good-doers mentioned in the Qur’an can be divided into two types: worldly and other worldly. According to the Qur’an، some of the worldly effects of divine love for good-doers are as follows: attainment of guidance، immediate and early reward in this world، God''s support، and divine mercy، reaching a high status، deserving divine greetings، acceptance of good-doers’ work and immunity from reproach and punishment. Among the other-worldly effects are: «blessings in the Garden» and «abundant reward».
    Keywords: effects of divine love, the Quran, good, doers, beneficence, worldly effects, other, worldly effects
  • Seyyed Mustafa Husseininasab Pages 121-130
    Intercession in the hereafter is one of the important doctrinal issues in Islam. The question that arises here is: Does، according to the Qur’an، intercession and state of being interceded in the hereafter have an ontological relationship with the individual''s spiritual station in the idiomatic sense in common theoretical mysticism. Using a theoretical approach and documentary method، the present paper divides Qur’anic verses about intercession into eight groups and studies the relationship between them. Finally، the research findings show that intercession، according to Qur’an، is among the ontological effects of spiritual stations the common sense in theoretical mysticism which a faithful individual attains through the will of God by means of performing divine acts of worship، such as night prayer. Furthermore، there is a direct ontological relationship between the state of being interceded and the idiomatic spiritual station. In other words، an individual ontologically reaches a higher spiritual station than the former one after having been interceded.
    Keywords: intercession, spiritual station, polytheism, faith, the will of God
  • Mohammad Hashim Zamani Pages 131-142
    God''s vicegerency is one of the important which has been the special concern of issues most thinkers، who have approved it and mentioned some of its outcomes. The issue of assigning man as God''s vicegerent according to the Qur’an has interpretive and theological aspects. This issue has been basis for doctrinal and mystical arguments and perceptions. The central Qur’anic verse of this issue is the verse of vicegerency i. e. (verse 30 of Surah Cow) which thinkers and commentators usually cite as evidence to support to the idea of assigning man as God''s vicegerent. The present paper criticizes an article entitled «Assigning Man as God''s Vicegerent according to Qur’an»، whose author sheds light on the station of Divine vicegerency، accepting the principle that man is God''s vicegerent. To this end، it analyzes and criticizes the content of aforementioned article point by point uses reasoning and cites evidence from the Qur’an. The results show that the author of the article is totally unable to prove that man has been assigned for God''s vicegerency and so the ideas which he based on aforementioned principle are neither constant nor authentic.
    Keywords: vicegerency, divine names, perfect man, Imam (Imamate)
  • Mohammad Hussein Faryab Pages 143-156
    Assigning man as God''s vicegerent which is referred to in the thirtieth verse of chapter two (the cow) is among the questions to which thinkers have devoted special attention. The author of the present paper has dealt with this issue in an article entitled «Assigning man as God''s vicegerent according to Qur’an» and reached the conclusion that man is God''s vicegerent. According to him، man has been chosen for this because of his ability to receive divine names intuitively. The author believes that everyone is potentially capable of achieving this aim، although few people have actually achieved it. One of the researchers of Qom seminary has commented on this article، making explicit that the Qur’an has basically not dealt with what is called assigning man as God''s vicegerent. This paper is concerned with this critique.
    Keywords: God's vicegerent, man, vicegerency, the Quran