فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و یکم شماره 11 (پیاپی 182، بهمن 1391)

  • فقه حکومتی
  • تاریخ انتشار: 1391/11/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله شرحی بر مناجات محبین امام سجاد علیه السلام می باشد. حضرات معصومین علیهم السلام در ادعیه خود همواره از خدا می خواهند که محبت خالصی نسبت به خدا داشته باشند؛ زیرا ممکن است بین محبت به خدا و سایر بندگان، گاهی تزاحم پدید آید. در مقام تزاحم، مومنان واقعی همواره محبت خدا را بر بندگان او ترجیح می دهند. لازمه این امر، سرسپردگی کامل به خدا و دل شستن از تعلقات مادی و دل بستن محض به معبود است. توجه به این نکته نیز لازم است که تجلی محبت به خدا، در محبت به اولیای الهی و ائمه اطهار علیهم السلام است. همچنین برجسته ترین محبت خالصانه به خدا، رضایت به قضا و قدر الهی است؛ اینکه از صمیم دل همه کارها را به او می سپارد و تسلیم محض او شد، در برابر مصایب و گرفتاری ها خم به ابرو نیاورد و این اوج محبت به خداست.
    کلیدواژگان: محبت، رضا، قضا و قدر، محبت خالصانه
  • نجادعلی الماسی، امیر اخوت، محسن رجالی صفحه 13
    جمع آوری و جلب انواع سپرده ها و تخصیص آن، جهت تامین نیازهای مالی انواع فعالیت های اقتصادی، از مهم ترین عملیات بانکی به شمار می رود. از این رو، اعطای تسهیلات، بخش مهمی از عملیات هر بانک را تشکیل می دهد و این قسمت از فعالیت های بانکی از لحاظ اقتصادی، حائز کمال اهمیت است.
    بانک ها با عملیات اعتباری خود، موجبات انتقال منابع را از اشخاصی که مستقیما مایل و یا قادر به مشارکت در فعالیت های اقتصادی نمی باشند، به آنان که جهت انجام امور اقتصادی نیازمند به سرمایه می باشند فراهم ساخته و بدین ترتیب، موجب افزایش تولیدات کشور می شوند. با افزایش تولید، سطح اشتغال در جامعه ارتقا یافته و از سویی، با ازدیاد کالاها و خدمات در یک اقتصاد متعادل، شرایط کاهش قیمت ها فراهم می شود. به این ترتیب، اهمیت اعطای تسهیلات، چه از لحاظ دریافت کننده تسهیلات و چه از بابت اعطاکننده و چه از نظر سپرده گذاران و در نهایت، از جهت کل اقتصاد جامعه مشخص می شود.
    کلیدواژگان: عقد شرکت، بانکداری اسلامی، ربا، فعالیت های اقتصادی
  • عباسعلی مشکانی سبزواری، سید محمد فقیه صفحه 27
    درباره فقه و نسبت آن با تمدن، دیدگاه های مختلفی وجود دارد. برخی هیچ نسبتی میان این دو نمی بینند. گروه دیگری قائل به نسبتی حداقلی بین فقه و تمدن هستند و گروهی نیز فقه را شرط اساسی تمدن سازی قلمداد می کنند. سنجش نسبت فقه و تمدن، با دو نگاه قابل بحث و بررسی است: در یک نگاه، فقه موجود مطالعه شده، نسبت آن با تمدن سنجیده می شود؛ اما در نگاه دیگر، فقه مطلوب مطمح نظر است و با نگاه به آن، نسبت فقه و تمدن بررسی می شود.
    مقاله حاضر نگاه اول را برگزیده و به بررسی نسبت فقه موجود با مقوله تمدن و تمدن سازی پرداخته است. حاصل اینکه با رصد کتب، ابواب، مسائل و موضوعات مختلف فقه موجود، نسبتی وثیق بین آن و مقوله تمدن به دست می آید. گرچه نمی توان ادعا کرد نظام های اجتماعی موردنیاز تمدن، مستقیما و تماما در فقه فعلی موجود است، اما وجود چارچوب های اصیل و ساختاری تمدن در فقه موجود، انکارشدنی نیست. دیگر اینکه نظام سازی و بالتبع تمدن سازی از طریق فقه، به گونه ای که بتوان مستقیما نظام های موردنیاز تمدن را از فقه استخراج کرد، در گرو تشکیل و تدوین فقه حکومتی است.
    کلیدواژگان: فقه سنتی، فقه حکومتی، تمدن، نظام های اجتماعی، نسبت های فقه و تمدن
  • ابراهیم شالیکار صفحه 47
    شیعه همواره مدعی بوده است که در خاستگاه حکومت خلفای پس از پیامبر صلی الله علیه و آله، نوعی دوگانگی پدید آمده است. از این رو، حکومت خلفا را فاقد مشروعیت دانسته و معتقد است خلیفه مشروع پیامبر صلی الله علیه و آله از حق شرعی خود برای حکومت محروم مانده است. در بررسی مبانی مشروعیت حکومت در فقه سیاسی شیعه، اصل بر این است که تا وقتی حکومت کنندگان بر اساس ضوابط و چارچوب های شرعی و دینی گزینش نشوند، هیچ حکومتی مشروعیت ندارد. در فقه سیاسی، مشروعیت به معنای حقانیت است و در برابر غصب به کار می رود. فقه سیاسی، منشا این حقانیت و مشروعیت را تنها خداوند می داند. حکومت ولایت فقیه که در طول ولایت الله ، انبیاء و ائمه اطهار علیهم السلام است، مشروعیت الهی دارد. این پژوهش درصدد است با روش تحلیلی اسنادی نشان دهد منشا و مبدا مشروعیت حکومت، الهی است و تعین آن نیز به مقبولیت مدنی است.
    کلیدواژگان: فقه سیاسی، حکومت، مشروعیت، حقانیت، مقبولیت، نصب، انتخاب
  • علی محمدعظیمی صفحه 57
    گسترش جوامع انسانی و توسعه شهرنشینی موجب پیدایش پدیده هایی همچون تخریب و آلودگی محیط زیست شده است که این گونه موارد موجب از بین رفتن محیط زیست گشته است. به دلیل اهمیت این پدیده در روند حیات انسانی عصر حاضر، این نوشتار بر آن است تا موضع فقه را در برابر محیط زیست، با استناد به منابع فقهی، به دقت شناسایی کند. همچنین با طرح موضوع های متنوعی در قالب مسائل و قواعد فقهی، مسئولیت های ناشی از آسیب و تخریب محیط زیست تبیین شده است.
    در این نوشتار معلوم می شود که مقوله محیط زیست، به خوبی مورد توجه شریعت قرار دارد و احکام و ملزومات صریحی در زمینه های مرتبط با آن مطرح است.
    کلیدواژگان: فقه، محیط زیست، مبانی فقهی محیط زیست، قواعد فقهی
  • عباس شهنوازی صفحه 73
    این مقاله با روش مطالعه اسنادی و تحلیلی و با هدف تعیین نقش حکومت در اشاعه تربیت در جامعه از دیدگاه امام خمینی قدس سره تدوین یافته است. بدین منظور، سه بعد نظریات امام خمینی قدس سره درباره تعلیم و تربیت انسان، نقش حکومت در اجرا و بهبود بخشیدن به امر تربیت در جامعه و راهکارهای ایفای این وظیفه به وسیله حکومت تحلیل شده است. حاصل مقاله اینکه در اندیشه حضرت امام، حکومت جایگاه ویژه ای دارد؛ زیرا حکومت صالح می تواند با مبنا قرار دادن شریعت اسلامی، مهم ترین عامل در تربیت افراد جامعه باشد.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، تربیت اسلامی، تربیت اجتماعی، تغییر رفتار، حکومت، دولت
  • طاهر علی محمدی، الهه خاکساری صفحه 83
    حضانت عبارت است از اقتداری که قانون به منظور نگهداری و تربیت اطفال تا زمان رسیدن به بلوغ و رشد، به پدر و مادر اعطا می کند. به دلیل اهمیت حضانت در بعد تربیتی و تاثیرگذاری آن در آینده فرزند از یک سو و پرسش های فراوانی که در این باره وجود دارد از سوی دیگر، این پژوهش انجام شده است. در این پژوهش که به روش توصیفی تحلیلی تدوین شده، این نتیجه به دست آمده که برخلاف مشهور فقهای امامیه و مطابق با ماده 1169 (اصلاحی 1382) قانون مدنی، در صورت حیات والدین، حضانت کودک تا هفت سالگی به عهده مادر و بعد از آن به عهده پدر می باشد و در این خصوص تفاوتی هم میان پسر و دختر نیست. اگر فقط یکی از آن دو زنده باشد، نسبت به سایر خویشاوندان در سرپرستی کودک اولویت دارد. در صورتی که هیچ یک از پدر و مادر زنده نباشند، حضانت به جدپدری می رسد و در صورت عدم وجود ولی، مسئولیت متوجه خویشاوندان به ترتیب تقدم در ارث بری می شود.
    کلیدواژگان: حضانت، کودک، پدر، مادر، فقها، قانون مدنی
  • علی احمدی خواه (کوه نانی) صفحه 97
    شاهرگ محیط زیست، همان جنبه حیات آن است، که یکی از نمادهای اصلی آن حیوانات می باشند؛ با توجه به اهمیت زنجیره حیوانی و حیاتی محیط زیست، این تحقیق به طور ویژه به بیان حقوق حیوانات در سیره و سخن رسول رحمت می پردازد تا خواننده خردمند دریابد که پیامبر خاتم رسول رحمت است نه خشونت؛ چون پیامبری که این اندازه به حیات حیوان اهمیت بدهد، معلوم است که حیات بشر چه قدر برایش مهم است.
    با توجه به اینکه از دیدگاه پیامبر خاتم صلی الله علیه و آله اشرف مخلوقات انسان است، فهم حقوق و رعایت اخلاق درباره آنها و احترام به آنها از منظر آن حضرت جدی تر می نماید. پرسش مطرح این است که آیا به حیوانات فقط به چشم یک ابزار نگریسته می شود و به هر نحوی می توان با آنها برخورد کرد یا اینکه آنها هم حقوقی دارند؟ به گونه ای که انسان را در قبال آنها مکلف می سازد. روش پژوهش توصیفی تحلیلی می باشد.
    کلیدواژگان: رسول رحمت، مدارا و مهربانی، حیات حیوانات، حقوق حیوانات
  • عابدین مومنی، سیدجلال موسوی نسب صفحه 111
    تلقیح مصنوعی، یکی از پدیده های شگفت دنیای مدرن است. با توجه به اینکه این بحث به طور خاص در زمره مباحث کتب فقهی فقهای متقدم مطرح نشده است، می تواند منشا ایجاد مسائل مختلف فقهی و حقوقی باشد. هرچند در آغاز، برخی از اربابان ساحت فقه قائل به ممنوعیت مطلق در همه صور تلقیح مصنوعی بوده اند، یا بعضی دیگر از مراجع معظم تقلید در مقام افتا، حتی تلقیح نطفه زوج به زوجه شرعی و قانونی خود را محل تامل و اشکال می دانستند، اما با به رسمیت شناختن این مسئله به جواز از سوی برخی دیگر از صاحبان افتا، و شرعی و قانونی دانستن نسب اطفال ناشی از تلقیح مصنوعی، اختلافات نظری عدیده ای به وجود آمد که دیدگاه های جدیدی را مطرح کرد و به بازخوانی بیانات شرعی پرداخته شد.
    بررسی ها نشان می دهد با وجود مخالفت پاره ای از فقی هان و صاحب نظران، دلایل استنادی به لحاظ نظری برای اثبات مدعا تمام نیست و همه صور تلقیح مصنوعی، فاقد منع شرعی است. قول به جواز در انواع آن، که مطابق با نظر برخی از مراجع معظم تقلید همچون آیت الله خامنه ای است، قابل دفاع به نظر می رسد. همچنین با مطمح نظر قرار دادن مصالح کودکان متولد از تلقیح مصنوعی، و مشروع و قانونی دانستن نسب این کودکان در همه اشکال تلقیح، می توان گام بزرگی در راستای رفع تبعیض و جلوگیری از مشکلات بعدی در جامعه اسلامی برداشت.
    کلیدواژگان: تلقیح مصنوعی، فقه اهل بیت، حقوق موضوعه، جواز، حرمت، نسب
  • صفحه 127
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    The present paper elaborates on Imam Sajjad's Munajat al-Muhebeen (whispered prayer of the lovers). In their prayers, Imams (peace be upon them) always ask God to grant them pure love for Him because there may be a combat between the love for God and love for His other servants. In this case true believers always prefer the love for God to the love for His other servants. This kind of love entails total devotion to God, aloofness from worldly desires, and close connection to the deity. It is necessary to note that the love for God manifests itself in the love for the friends of God and infallible Imams (peace be upon them). Furthermore, the most profound pure love for God is contentment with Divine decree and destiny; that is, entrusting all the affairs to God whole heartedly, completely surrendering to Him, and not complaining when misfortunes occur. This is the utmost kind of love for God.
    Keywords: love, contentment, destiny, pure love
  • Nejad Ali Almasi, Amir Okhovvat, Muhsen Rejali Page 13
    Attracting deposits and allocating them to meet the financial needs of different kinds of economic activities are considered among the most important banking activities. Therefore, the important part of every banking activity is offering facilities, which, from economic view, has extreme importance.Through their credit activities, banks prepare the ground for transferring resources from those who are not able or not willing to directly take part in economic activities to those who need capital to fund their economic activities. This kind of activity contributes to the increase in nation's production. An increase in production boots employment in the society, and due to the increase in goods and services in a balanced economy, prices will fall. This process underlines the importance of offering facilities to receivers, providers, depositors and the economy of the society.
    Keywords: contribution contract, Islamic banking, interest, economic activities
  • 'Abbas Ali Moshkaki Sabzevari, Seyyed Muhammad Faqih Page 27
    There are different views on the relationship between jurisprudence(fiqh) and civilization. Some believe that there is no relationship between them, while others hold that there is at least a minimal relationship between them. Still others consider jurisprudence as a necessity for the creation of civilization. The assessment of the relationship between jurisprudence (fiqh) and civilization can be discussed from two perspectives. According to the first view, the existing jurisprudence (fiqh) is studied and its relationship with civilization is assessed. In the second view, attention is directed to the ideal jurisprudence (fiqh) and the relationship between jurisprudence (fiqh) and then civilization is assessed in the light of this kind of jurisprudence.The present paper investigates the relationship between the existing jurisprudence (fiqh) on one hand and civilization and creation of civilization on the other. Relying on a study of the books and different topics and subjects about the existing jurisprudence (fiqh), this paper concludes that there is a strong relationship between the existing jurisprudence (fiqh) and civilization. Although no one claims that social systems required for creating civilization are included directly and completely in the existing jurisprudence (fiqh), no one denies that the basic and structural framework of civilization exist in the existing jurisprudence (fiqh). Furthermore, designing a system and accordingly creating civilization via jurisprudence (fiqh), in such a way that all systems needed by civilization can be extracted from jurisprudence (fiqh), depends on the formation and formulation of governmental jurisprudence.
    Keywords: traditional jurisprudence (fiqh), governmental jurisprudence (fiqh), social systems, the relationships between jurisprudence (fiqh), civilization
  • Ibrahim Shalikar Page 47
    The Shia think that there is a kind of duality in the origin of the caliph's rule after Holy prophet (May the blessing and peace of Allah be upon him and his progeny). They believe that the caliph's rule lacks legitimacy and hold that the legitimate successor of Holy Prophet was deprived of his lawful right to rule. According to Shia political fiqh, the legitimacy of government is founded on the principle that if rulers are not selected according to religious and legal rules and regulations, they are illegitimate. In political fiqh, legitimacy means rightfulness as distinct from usurpation. According to political fiqh, there is no source of such legitimacy and rightfulness other than God. The rule of guardian jurist which is in line with the type of God, prophets and the pure Imam's guardianship has divine legitimacy. Using a documentary- analytical method, the present paper tries to establish the idea that a government must have a divine source of legitimacy and its determination depends on social (civil) acceptance.
    Keywords: political jurisprudence (fiqh), government, legitimacy, rightfulness, acceptance, appointment, selection
  • Ali Mohammad Azimi Page 57
    Due to the development of human societies and urbanization some problems having come up, such as destruction and pollution of environment, which has cause damage to the environment. Considering the importance of the environment and the damage to the environment ascribed to modern life, the present paper tries to point out to the fiqhi viewpoint on the environment according to the evidence in fiqhi resources. Also, it makes explicit man's responsibilities towards the damage to the environment discussing various issue in the framework of fiqhi questions and rules. The research findings show that Islamic law have given special attention to the environment and has made clear rules on the matters related to this issue.
    Keywords: jurisprudence (fiqh), the environment, jurisprudential principles of the environment, jurisprudential rules
  • 'Abbas Shahnavazi Page 73
    Using a documentary-analytical method, the present paper tries to illustrate the role of government in extending education in society in the light of the viewpoint of Imam Khomeini (May God sanctify his spirit). To this end, this paper sheds light on three dimensions of Imam Khomeini's views on education, the role of government in extending education in society and government's modus operands for doing its duty of extending education. The results show that, according to Imam Khomeini's view, government can play a particular role because a righteous government can make major contribution to social education when adhering to Islamic law.
    Keywords: Imam Khomeini (May God sanctify his spirit), Islamic education, social education, behavior change, government, state
  • Taher Alimohammadi, Elaheh Khaksari Page 83
    Custody is a legal right granted to the parent who ought to take care of and educate children until they reach the age of puberty. Due to the importance of custody is bringing up the children and its influence on their future and because many questions are raised in this regard, this subject is dealt with in this essay. Using a descriptive- analytical method, this paper concludes that, contrary to the views of most Shiite jurists and according to article No. 1169 of civil law (reformed in 1382- 2003), during the lifetime of the parents are, the custody of children male or female is granted to the mother until the age of seven. After this age it is granted to the father. If only one of the parents is alive, she/he has priority to other relatives in the custody of the children. If neither of them is alive, then, the custody is granted to the children's paternal grandfather. In case none of the mentioned guardians is alive, then the nearest relatives in the order of priority in inheritance.
    Keywords: custody, child, father, mother, jurists, civil law
  • Ali Ahmadikhah (Koohnani) Page 97
    The central feature of environment is natural life, and animal is one of its main symbols. With regard to the importance of the series of animal and life of the environment, the present paper elaborates on animal rights stressed in the conduct of life and sayings of the holy prophet Messenger of mercy, using a documentary- library method. This essay can contribute to recognizing the status of animal rights in Islam.Since the Holy Prophet (May the blessing and peace of Allah be upon him and his progeny) believes that man is the most noble creature, it seems that recognizing human rights, observing standards of morality and respecting man would be an issue of most importance to the Holy Prophet. The question which is worth considering her is whether animals are instruments which we can treat the way we like or they have some rights, and human beings have some duties towards them.
    Keywords: Prophet of mercy, tolerance, kindness, life of animals, animal rights
  • 'Abedin Mumeni, Seyyed Jalal Moosawinasab Page 111
    In vitro fertilization is one of the remarkable phenomena in the modern world. Since was issue has not the special concern of earlier jurists, it can cause different jurisprudential (fiqh) and legal problems. Although at the beginning some scholars of jurisprudence were against all kinds of in vitro fertilization and some authorities of imitation considered artificial fertilization (introducing the sperm of the husband into the female animal of his wife) as problematic and precautionary, the notion of recognizing in vitro fertilization and considering the born infants legitimate provoked much dispute, which paved the ground for proposing new views and reconsidering legal decrees.The studies show that although some jurists and scholars are against in vitro fertilization, the evidence which they give to support their claim are theoretically insufficient, and, to them, all kinds of in vitro fertilization lack legal prohibition. The permission of all kinds of in vitro fertilization according to the view of some authorities of imitation, such as Ayatollah Khamenei, seems defendable. Furthermore, Taking into consideration the interests of the infants born by fertilization and recognizing them as legal children can be a great step towards eliminating discrimination against these infants and preventing future problems in Islamic society.
    Keywords: in vitro fertilization, Imamiyyah jurisprudence (fiqh), statuary law, permission, prohibition, relatedness