فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و یکم شماره 12 (پیاپی 183، اسفند 1391)

  • دین‏ شناسی
  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 4
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    محبت خالص، همان چیزی که اولیای الهی از خداوند می خواهند، وقتی به بار نشست، همه ذهن و فکر انسان متوجه خدا خواهد شد و مشاهده تجلیات و جلال و جبروت الهی، دارای لذتی بی نهایت است که با هیچ چیز قابل قیاس نیست.
    انسان کمال جو و لذت طلب است. همه کمالات لذایذ و زیبایی های عالم در خداوند متعال متمرکز است؛ از این رو، وقتی موفق به درک جلوه های معبود و معشوق واقعی باشد، دلداده و شیفته او می شود.
    رضوان و قرب محبوب بالاترین لذت برای عاشق است. همه این آثار محبت خالصانه خداست. از جمله آثار خالصانه محبت به خدا، بی رغبتی به دنیا و علاقه نشان ندادن به زرق و برق آن است. شخصی که معرفت حقیقی و محبت خالصانه به خدا دارد و به آنچه نزد اوست رغبت دارد، همواره به یاد خداست. این سیره معصومان: است.
    کلیدواژگان: محبت، محبت خالصانه خداوند، جلوه های محبت، دوستان خدا، رضای الهی
  • دل آرا نعمتی پیرعلی صفحه 15
    برتری و برگزیدگی ملتی در پیشگاه الهی وابسته به ملاک ها و معیارهایی است. استخراج و بررسی این ملاک ها و معیارها و نیز تشخیص مصادیق واقعی برگزیدگی بر اساس متون مورد وثوق ادیان و تطبیق آنها، از مهم ترین مسائلی است که موجب راهیابی به تعالیم حقیقی ادیان گشته و تلقی های سلیقه ای و منفعت طلبانه را آشکار می سازد.
    کتاب اشعیای نبی که جزو کتب انبیای متاخر در مجموعه عهد قدیم است. علاوه بر اشتمال بر مباحث اعتقادی و پیش گویی ها، خصوصیات قوم بنی اسرائیل را به تفصیل مطرح کرده است. این خصوصیات که انطباق کامل با آیات قرآن کریم دارد، قوم بنی اسرائیل را قومی طاغی معرفی می کند که برخلاف مفاد میثاق الهی (ملتزم نمودن آنان بر توحید و اعمال مومنانه) با آلوده شدن به انحرافات عقیدتی و اخلاقی، از خدا و دین موسی علیه السلام و پیامبران پس از آن حضرت، اعراض نموده و به انواع گناهان فردی و اجتماعی دچار گشته اند؛ گناهانی که عقوبت های دنیوی و اخروی را برای آنان در پی داشته است. بر این اساس، می توان اذعان داشت که برگزیدگی قوم بنی اسرائیل محدود به زمان و مشروط به معیارهای ایمانی و عملی است و قابل تعمیم بر آن قوم در هر عصر و با هر عقیده و عملکردی نمی باشد.
    کلیدواژگان: بنی اسرائیل، برگزیدگی، کتاب اشعیای نبی، قرآن کریم
  • بخشعلی قنبری، محمدعلی مشایخی پور صفحه 27
    مرگ چیزی است که برای تمام موجودات عالم رقم زده شده است. انسان نیز از این امر مستثنا نبوده و همانند سایر موجودات طعم مرگ را خواهد چشید و با آن دست و پنجه نرم خواهد کرد؛ اما نوع انسانی به واسطه برخورداری از ویژگی ها و صفاتی خاص، نسبت به اینکه خواهد مرد و مرگ به سراغ او خواهد آمد، آگاهی دارد. همه ادیان آسمانی نیز توجه به مرگ و مرگ آگاهی و مرگ اندیشی را سرلوحه تعلیمات خود قرار داده اند. این مقاله درصدد است با استفاده از آیات و روایات و به ویژه با تکیه بر نهج البلاغه معنا و مفهوم مرگ آگاهی را تبیین نموده و علل و عوامل آن را شناسایی کند. نیز زمینه ها، آثار و موانع مرگ آگاهی را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهد تا از این طریق، زمینه مناسبی را برای بروز و ظهور آن در زندگی انسانی فراهم سازد و حداقل ذره ای سمت وسوی افعال و اعمال ما را به سوی کسب بهترین ها در دنیا و آخرت سوق دهد.
    کلیدواژگان: مرگ، مرگ آگاهی، مرگ اندیشی، دنیا، آخرت، امام علی علیه السلام، نهج البلاغه
  • حسن رضایی هفتادر، رتضی ولیزاده صفحه 43
    شناخت دقیق آراء خاورشناسان درباره معارف اسلامی و نقد علمی دیدگاه های آنان برای ما مسلمانان ضرورتی انکارناپذیر است. به همین منظور، راقم این سطور در مقاله حاضر تلاش کرده تا به معرفی و آسیب شناسی پژوهش فایرستون درباره حضرت ابراهیم بپردازد. روش تحقیق در این پژوهش مطالعه اسنادی و رویکرد آن تحلیلی انتقادی است؛ این بدان معنا نیست که از روش های توصیفی استفاده نشده است. اگرچه بررسی دیدگاه های فایرستون در خصوص حضرت ابراهیم مرکز توجه و تحلیل بوده، اما برای تکمیل این تحقیق در مواقع موردنیاز از نظرات عالمان مسلمان استفاده شده است. پژوهش فایرستون گویای تتبع بسیار وی در منابع اسلامی است، اما اشتباه های غیرقابل اغماض او نشان می دهد که وی به همه منابع معتبر اسلامی مربوط به ابراهیم علیه السلام، به ویژه منابع شیعی، دسترسی و یا اشراف نداشته است. فایرستون به دلیل مراجعه یک سویه به منابع اهل سنت، از پرداختن به دیدگاه های مکتب اهل بیت در خصوص حضرت ابراهیم غافل گردیده است، و همین امر از اعتبار اثر وی می کاهد.
    کلیدواژگان: ریووین فایرستون، ابراهیم، ذبیح، انبیای صاحب کتاب، بت پرستی پدر ابراهیم، آزر، اقتباس قرآن از عهدین
  • محمدحسین فاریاب صفحه 57
    خداوند از سویی، موجودی ثابت و تغییرناپذیر است که زمان و مکان و موجودات مکانی و زمانی در او تاثیری نمی گذارند و از سوی دیگر، عالم به جزئیات است؛ جزئیاتی که متغیر بوده و در نگاه نخست، تغییر در آنها موجب تغییر در علم و در نتیجه در ذات خدا خواهد شد. اینکه آیا علم خدا به جزئیات با تغییرناپذیری علم خدا و سپس ذات خدا سازگار یا ناسازگار است، مسئله مهم این نوشتار است.
    نگارنده بر آن است تا به بررسی این مسئله در آثار مشاهیر فلسفه و کلام بپردازد که چگونه از سویی، خداوند را موجودی تغییرناپذیر دانسته و از سوی دیگر، او را عالم به جزئیات معرفی کرده اند. بر اساس مهم ترین یافته های این تحقیق، راه حل هایی مختلف بر اساس رویکردهایی متفاوت از سوی مشاهیر فلسفه و کلام ارائه شده است. به نظر می رسد جنجالی ترین دیدگاه میان فلاسفه، دیدگاه ابن سینا بوده است، ضمن آنکه نظریه فاضل مقداد را باید سرفصلی تازه در مسئله علم خدا در کلام اسلامی به شمار آورد.
    کلیدواژگان: علم، فیلسوف، متکلم، علم خدا به جزئیات، تغییرناپذیری
  • علی پریمی صفحه 69
    اقبال لاهوری از منظر تجربه دینی به دین نگریسته و اساس معرفت دینی را تجربه دینی می داند. از این رو، رویکرد دین شناسی اقبال تحت رهیافت تجربه دینی است که به دین به منزله معرفتی که محصول نوعی تجربه است می نگرد. او معرفت دینی را تفسیر تجربه دینی، و مانند دیگر تجربه های انسان، معرفت بخش می داند. اقبال اولین کسی است که از تجربه دینی و همسان بودن وحی با آن سخن به میان آورده و از تحویل و ارجاع وحی اسلامی به تجربه دینی سخن گفته است. این دیدگاه دارای لوازمی همچون نفی سرشت زبانی وحی، نفی عصمت پیامبر و خطاپذیری وحی، بشری بودن و الهی نبودن دین، نفی خاتمیت و بسط تجربه نبوی می باشد. هدف نوشتار حاضر، بیان توصیف ماهیت تجربه دینی و تبیین رویکرد معرفت شناسی، روش شناسی و دین شناسی و تجربه دینی اقبال می باشد که با روش توصیفی و تحلیلی، با تبیین دیدگاه اقبال به پیامدها و اشکالات و نقد و بررسی آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: اقبال لاهوری، تجربه دینی، معرفت دینی، تجربه، دین، وحی
  • محمود نمازی صفحه 85
    نگرش های کاملا متفاوت و گوناگون به دین وجود دارد. برخی بر این عقیده اند که دین یک حالت روحی و درونی است که فقط به تجربه شخص درمی آید. برخی دیگر، دین را صرفا یک سری از عقاید دانسته اند. لازمه چنین دیدگاهی آن است که احکام، مراسم و دستورات عملی جزو دین دانسته نشود. عده ای دیگر بر این باورند که دین صرفا مجموعه ای از رفتارها و اعمالی است که افراد یا اشخاصی به نام دین انجام می دهند و این اعمال و رفتارها هیچ گونه ارتباطی با اعتقادات ندارد. برخی در مقابل، دین را یک مفهوم انتزاعی که شامل بسیاری از چیزها از جمله قلمرو دین، رفتارهای اقتصادی، حقوقی و سیاسی هم می شود می دانند. بر این اساس، دین نمی تواند صرفا یک تجربه شخصی باشد؛ زیرا تجربه شخصی کشش هیچ یک از این مباحث را ندارد.
    به هرروی، نگرش های گوناگون به دین و مولفه های آن، ایجاب می کند این نکته بررسی شود که آیا می توان برای دین یک تعریف معین با مولفه های مشخصی در نظر گرفت؟ در این رابطه، آیا استمداد از منابع غنی مکتب اسلام، یعنی قرآن و سنت، نه از جهت دلیلیت و حجیت آنها، بلکه از آن روی که ژرفای معانی موجود در آنها از حکیمان بی بدیل و بی نظیر صادر آمده است، می تواند راهنمای راستینی برای تعریف دین و مولفه های حقیقی آن باشد؟ این مقاله ضمن طرح و نقد دیدگاه های غالبی غرب به دین و با نگاهی جامع به اطراف مسئله، درصدد است تعریف معینی از دین و مولفه های اصلی آن ارائه دهد.
    کلیدواژگان: دین، غرب، اسلام، استکبارستیزی، سعادت
  • یاسر عسگری صفحه 103
    با مهاجرت اسپانیایی ها و پرتغالی ها و حاکمیت همه جانبه و استعمار خشونت آمیز آنها در آمریکای لاتین، این منطقه به یک قلمرو مسیحی نشین تبدیل شد تا جایی که پس از پنج قرن، هم اکنون قریب نود درصد مردم این منطقه مسیحی هستند و ادیان دیگر و آیین های بومی منطقه نیز پیروان کمی دارند. به دلیل مهاجرت اقوام لاتین در دوران همسویی حاکمان و پادشاهان با کلیسای واتیکان، مذهب کاتولیک، تا چند دهه اخیر مذهب بی رقیب در آمریکای لاتین بود. مذهب پروتستان و فرقه های مختلف آن هم درصد کمی از جمعیت منطقه را شامل می شدند که در نیم قرن اخیر گرایش به آنها رشد صعودی بسیاری داشته است و پیش از آن فرصت تبلیغ و فعالیت آزادانه را در منطقه نداشتند.
    هدف این پژوهش، بررسی مسیحیت آمریکای لاتین در دوران معاصر است. از این رو، آخرین وضعیت کاتولیک ها و پروتستان ها و مهم ترین چالش های آنان در این منطقه بررسی می شود. روش پژوهش، مطالعه کتابخانه ای است و سعی شده است از آخرین اخبار فعالیت های مسیحیت در منطقه نیز استفاده شود. از نتایج مهم این تحقیق، شناخت نقاط قوت و ضعف فرقه های مختلف مسیحیت در این منطقه است که می تواند مورد توجه رهبران اسلامی، دولت مردان و مسئولان مراکز اسلامی و همچنین سیاست گذاران حوزه های علمیه اسلامی چه شیعه و چه سنی قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: آمریکای لاتین، برزیل، الهیات آزادی بخش، اونجلیست ها، مورمون ها، شاهدان یهوه
  • صفحه 123
|
  • Ayatollah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    The love which God's friends ask from Him is pure love. When it blossoms, man's attention is entirely directed to God and by seeing God's manifestations, glory and omnipotence, he feels boundless pleasure unequalled.Man is a perfection-seeker and pleasure-seeker. All the perfections, pleasures and beauties in the world are ascribed to the Most High God. Therefore, when man succeeds to understand the manifestations of the real object of worship and beloved, he feels deep love for God.A beloved's good pleasure and nearness bring utmost joy to the lover, which is the outcome of his pure love for God. From the effects of pure love for God are lack of inclination to this world and inattention to its attractions. Those who know God full well, are devoted to Him and seek his nearness remember Him all the time. The lifestyle of infallible Imams is a vivid example for this.
    Keywords: love, pure love for God, manifestations of love, God's friends, God's satisfaction
  • Delara Nemati Pirali Page 15
    The supremacy and selection of a nation by God depend on some criteria and standards. One of the most important issues which makes one attain the real doctrines of religions on the one hand and makes clear those interpretations which are based on one's preferences and interests is the extraction and review of these criteria and standards and identifying the real instances of selection according to the sources confirmed by religions and comparing between them.Prophet Isaiah's book which is one of the latter prophet's books in the Old Testament not only includes doctrinal issues and prophecies but also details about the characteristics of Israelites. These characteristics which completely conform with those found in Quranic verses, describe Israelites as aggressive people who, contrary to the thrust of divine covenant (that is, their adherence to motheism and righteous deeds) have turned away from God, Musa's religion and the prophets after him and got involved in personal and social sins due to their doctrinal and moral deviations. Those who commit these sins receive punishments in this world and the next. Accordingly, it may be admitted that the selection of Israelites is limited to time, contingent upon practical and doctrinal criteria, and cannot be generalized to this people at any time and with any belief and practice.
    Keywords: Israelites, selection, Prophet Isaiah book, the Glorious Quran
  • Baksh Ali Qanbari, Mohammad Ali Mashayekhipoor Page 27
    All the creatures in this world are destined to death and man is no exception. He, also confronts death like any other creature. However, because mankind has certain characteristics and qualities, he is aware of his death. All divine religions have paid particular attention to death, awareness of death, and thinking of death their doctrines. Referring to Quranic verses and traditions and focusing on Nahjol Balaghah, the present paper tries to elaborate on the meaning of awareness of death and identify its causes. This article also reviews the contexts, effects and obstacles of awareness of death in order to prepare the ground for its emergence and manifestation in man's life, which can direct our acts towards what is the best in the world and hereafter.Key words: death, awareness of death, thinking of death, this world, hereafter, Imam Ali (peace be upon him), Nahjol Balaghah
  • Hassan Rezaii Haftador, Morteza Valizadeh Page 43
    It is undeniably necessary for us as Muslims to precisely know what orientalist's views on Islamic sciences are so that we can criticize them scientifically. Therefore, the main concern of the present paper is to shed light on Firestone's research on Prophet Ibrahim and see what problems it has. The research uses a documentary method and analytical-critical approach, but this does not mean that descriptive methods has been neglected. Although the main focus in this research is on Firestone's views on Prophet Ibrahim, Muslim scholar's views have been considered whenever necessary. Firestone's research indicates that he has made a thorough enquiry into Islamic sources, but the mistake, he has committed and which cannot be overlooked, is that he has not examined all valid Islamic sources, especially Shiite sources. He has not investigated the views of the Twelver's school on Prophet Ibrahim and his referring only to Sunni resources has undermined the validity of his research.
    Keywords: Reuven Firestone, Ibrahim, offering, having scriptures, idolatry of Ibrahim's father, Aazar, Quran's quotation from the Testaments
  • Mohammad Hussein Faryab Page 57
    God is a constant and invariable Being who is not influenced by time and place or spatial-temporal existing objects or creatures. On the other hand, He is fully aware of the particulars which are variable and whose change will, at the first glance, lead to change in God's knowledge and then in His essence. The present paper is mainly concerned with whether or not God's knowledge of the particulars is compatible with invariability of God's knowledge and essence of God.The researcher tries to examine how the works of famous philosophers and theologians consider God as an invariable Being on the one hand and as aware of the particulars, on the other hand. The most important research findings show that famous philosophers have proposed different solutions based on different approaches. It seems that Avicena's view is the most challenging view of these philosophers. Furthermore, Fazil Miqdad's view should be considered a new headline in the subject of God's knowledge in Islamic theology.
    Keywords: knowledge, philosopher, theologian, God's knowledge of the particulars, invariability
  • Ali Parimi Page 69
    Iqbal Lahori looks at religion from the angle of religious experience and regards religions experience as the basis of religious knowledge. Therefore, his theological approach is governed by religious experience and regards religion as a branch of knowledge which results from a kind of experience. He sees that religious knowledge is an interpretation of religious experience and, like the other experiences of man, it is insightful. Iqbal is the first scholar who maintains that religious experience is identical to revelation, and talks about the transformation and reduction of Islamic revelation to religious experience. This view entails the negation of the linguistic nature of revelation, negation of the infallibility of prophet hood, the fallibility of revelation, looking at religion as non-divine and man made, rejecting that idea that there is a seal of prophets, and expanding prophetic experience. Using a descriptive- analytical method, the present paper explains and describes the nature of religious experience and makes explicit Iqbal's methodological, epistemological and theological approach and religious experience. It also reviews and criticizes Iqbal's view to expound its effects and shortcomings.
    Keywords: Iqbal Lahori, religious experience, religious knowledge, experience, religion, revelation
  • Mahmud Namazi Page 85
    There have been completely different views about religion. Some believe that religion is a spiritual and internal state, which is experienced only by the individual. Others consider religion not more than a set of beliefs. Such a view entails that rules, rituals and practical decrees are considered as separate from religion. Some others believe that religion is but a number of acts some individuals do in the name of religion, and which have nothing to do with beliefs. On the contrary, others consider religion as an abstract idea consisting of such things like the domain of religion and economic, legal and political behavior. Accordingly, religion cannot be a mere personal experience because treatment of these issues is beyond the capacity of personal experience.Anyway, the different views about religion and its components necessitates investigating whether or not there can be a strict definition of religion with specific components. The question that arises is whether the rich resources of Islam- Quran and Sunna can contribute to providing a definition of religion and its real components, not because of the authenticity and authority of these sources but because the deep meanings in these sources are provided by unique sages. Discussing and criticizing the prevalent western views on religion and taking an overall look at this issue, the present paper tries to provide a strict definition of religion and its main components.
    Keywords: religion, the West, Islam, anti, arrogance, happiness
  • Yasir Asgari Page 103
    The immigration of the Spanish and Portuguese to Latin America and the complete domination over, and brutal colonization of this region turned it into a Christian territory. This continued for five centuries so that nearly ninety percent of its population follows Christianity today and the followers of other religions and domestic faiths are only few. Catholicism has been unrivaled religion in Latin America for the last few decades as result of the immigration of Latin groups contemporary with the rulers and kings were in favour of Vatican Church. The Protestant Church and different denominations, which had no opportunity for propagation and free activity, and which constitute a small part of its population have recently witnessed a significant growth.The present paper aims at investigating Christianity in Latin America in modern time. To this end, this article is mainly concerned with the latest condition of Catholics and Protestants and most important challenges they face, and it uses a library method and makes use of the latest news about Christian activities in the region. Among the important results of the research is identifying the strengths and weakness of different Christian denominations of the region. This can be of some help to Muslim leaders and statesmen, those in charge of Islamic centers and policy makers of Islamic seminaries, both Shiite or Sunni.
    Keywords: Latin America. Brazil, liberation theology, Evangelists, Mormons, Jehovah's Witnesses