فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و دوم شماره 8 (پیاپی 191، آبان 1392)

  • علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1392/08/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-10
    این مقاله شرحی است بر نجوای نیازمندان به معبود؛ دعای مفتقرین امام سجاد علیه السلام، که توسط استاد صورت گرفته است. انسان به هنگام مناجات باید اولا، نیازهای خود را شناخته و آنها را مجسم سازد. ثانیا، باور کند که خدای متعال دارای قدرت نامتناهی است و می تواند نیازهای او را برطرف سازد. ثالثا، معتقد باشد که تنها خداست که می تواند نیازهایش را برطرف سازد.
    خدای متعال نعمت های گرانبهای فراوانی در اختیار ما قرار داده است که با اندک تامل می توانیم قدر نعمت های الهی را بدانیم و شاکر خدای متعال باشیم. در دعاهای خود، صرفا نباید از خدا درخواست حاجات مادی و گذرا بکنیم، نعمت های معنوی بس ارزشمندترند. در ادعیه ماثور از معصومان علیهم السلام ما را به این مهم توجه داده اند که در مناجات خود توجه به ارزش های معنوی و متعال داشته باشیم.
    کلیدواژگان: دعا، مناجات، امام سجاد علیه السلام، نیاز به فقر ذاتی
  • آفرین قائمی، کریم خان محمدی صفحات 11-26
    در طول تاریخ، هر مجتمعی دارای ارزش ها و هنجارهایی بوده اند که همه برخاسته از بینش های ریشه ای (مبانی) آنهاست. بدین روی، با تبیین یا اصلاح آن مبانی می توان بر تعمیق و سعه عمل صحیح بر طبق آنها تاثیری بسزا نهاد. این نوشتار به اختصار بر «مبانی انسان شناختی» متمرکز است. انسانی که به دوبعدی بودن انسان، بقای روح پس از مرگ، اختیار و تکلیف، امکان تعالی انسان تا مقام خلافت الهی با کسب یقین و صبر و عمل به ارزش ها معتقد باشد، در فکر و نیت، گفتار و منش کاملا متمایز از شخصی عمل می کند که اینها را قبول ندارد؛ زیرا اموری که برای این یکی ارزش است (مثل معنویات و ایثار)، ممکن است برای دیگری ضدارزش به نظر برسد و بعکس (مثل تجمل و مدگرایی). در عین اینکه برخی امور فطری (مثل نوع دوستی و کمال خواهی) نزد هر دو ارزش، و برخی (مثل ظلم، تحقیر و تمسخر) نزد هر دو ضدارزش محسوب می شوند.
    تحقیق حاضر با روش تحلیلی توصیفی به بررسی موضوع موردبحث پرداخته است.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، تجرد روح، تعقل، اختیار، خلافت الهی، مسئولیت، ارزش
  • محمد زارعی توپخانه صفحات 27-44
    هدف این پژوهش، بررسی نقش ولایت پذیری اهل بیت علیهم السلام در تامین امنیت فردی انسان مومن است. امنیت یکی از نیازهای پایه بشری است که در سایه آن، تحقق دیگر نیازها امکان پذیر می باشد. در این نوشتار، ابتدا اهمیت امنیت از دیدگاه دین و روان شناسی ذکر می گردد. منابع امنیت در روان شناسی، به طور مختصر، بیان می شود. سپس بر اساس متون دینی، آسیب های پیش روی انسان ذکر شده، ولایت پذیری اهل بیت علیهم السلام ازجمله عوامل امنیت آفرین، معرفی می گردد. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و با تحلیلی روان شناختی، درصدد است چگونگی نقش «ولایت پذیری اهل بیت علیهم السلام» در «امنیت فردی» را مورد مطالعه قرار دهد. یافته های پژوهش، حکایت از آن دارد که آسیب ناپذیری از کارکردهای اساسی ولایت پذیری است که موجب شکل گیری امنیت فردی در ابعاد دنیوی (جسمانی، مالی، معنوی، روانی) و اخروی می گردد. چگونگی آسیب ناپذیری به وسیله شاخصه های زیر تحقق می یابد: شناخت منافع و آسیب ها، الگوپذیری، احساس نظارت، امید به حمایت گری، معناداری زندگی و امداد غیبی.
    کلیدواژگان: امنیت فردی، ولایت پذیری اهل بیت علیهم السلام، آسیب ناپذیری
  • شیدا ریاضی هروی، بابک شمشیری صفحات 45-58
    در بینش اسلام، خودشناسی مفهومی اساسی است که از دو راه معرفت انفسی و آفاقی ممکن و میسر می شود و خود منشا بسیاری از آموزه های اخلاقی و تربیتی می باشد. بر این اساس، این نوشتار به بررسی مفهوم خودشناسی از نگاه اسلام و استنتاج اهداف و روش های تربیتی برخاسته از این مفهوم می پردازد. روش تحقیق در این پژوهش کیفی است که به صورت توصیفی تفسیری موضوع مزبور را مورد بحث و بررسی قرار می دهد. همچنین پژوهش با رویکردی کلامی مفهوم خودشناسی نزد اسلام را بررسی می کند. ازاین رو، پژوهش در وهله نخست، معطوف به قرآن و سپس به تفاسیر متکلمان و صاحب نظران شیعی است. سرانجام باید گفت: از نگاه اسلام، خردورزی زیربنای خودشناسی آفاقی و انفسی و نیز تهذیب نفس و کمال معنوی انسان است و بر اهداف و روش های تربیتی برخاسته از این مفهوم نیز مترتب می باشد.
    کلیدواژگان: انسان شناسی اسلام، خودشناسی اسلام، اهداف تربیتی، روش های تربیتی
  • فاطمه علیپور، فائزه ناطقی، علیرضا فقیهی صفحات 59-69
    در مقاله حاضر محتوای کتاب های درسی دینی دوره راهنمایی تحصیلی از نظر میزان ارائه احکام شرعی موردنیاز دانش آموزان دختر مورد بررسی قرار گرفته است. روش پژوهش، توصیفی و از نوع تحلیل محتوا بوده است. جامعه آماری شامل سه کتاب دینی پایه های اول، دوم و سوم می باشد که هر سه به عنوان نمونه انتخاب و بررسی شده اند. ابزار جمع آوری داده ها چک لیست محقق ساخته بوده و داده های پژوهش، به کمک آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. از مهم ترین یافته های این تحقیق می توان به این نکات اشاره نمود: در سه کتاب دینی دوره راهنمایی مطلبی در ارتباط با احکام تکلیف آورده نشده و احکام تقلید هم تنها به صورت خیلی مجمل در کتاب پایه سوم مطرح شده است و مواردی از احکام که نیاز به تاکید بیشتری دارند، ازجمله احکام محرم و نامحرم، کمتر مورد توجه قرار گرفته و بیشتر به احکام عبادی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: احکام شرعی، تحلیل محتوا، کتب دینی، بلوغ و نوجوانی
  • نجمه حیدری، خلیل مروج صفحات 71-80
    در این پژوهش پس از جست وجو در روایات پیرامون موضوع توکل و جمع بندی، طبقه بندی، ویرایش اطلاعات و با استفاده از روش تحلیلی توصیفی این مطلب ثابت می شود که توکل به خدا مسئله ای است که روایات بر آن مهر تایید و تاکید زده اند. در روایات، تلاش و دوستی اهل بیت علیهم السلام به عنوان لوازم توکل، و تعویذ و تطیر به عنوان موانع تحقق این امر، مطرح شده است. در این پژوهش در کنار بررسی لوازم و موانع روایی توکل، رابطه توکل با مسئله اعتماد به نفس مورد بررسی و توجه قرار گرفته است.
    استفاده از تعویذهای شرعی و توکل در کنار هم مورد تاکید است و می توان توکل را جایگزین تطیر نمود. لازمه توکل، تلاش است و این دو مکمل یکدیگرند. حب ائمه اطهار علیهم السلام از ملزومات توکل می باشد. اعتماد به نفس در کنار اعتماد به خدا و بندگی او معنا پیدا می کند و در کنار توکل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: توکل، لوازم، موانع، اعتماد به نفس، قرآن، حدیث
  • علی حسین زاده صفحات 81-90
    مسئله ای که در این تحقیق با آن روبه رو هستیم، معنای خلق نیکو، حد و مرز آن، بسترهای زمینه ساز خوش اخلاقی، آثار آن و مهارت هایی برای ایجاد و تقویت خلق نیکوست. هدف این پژوهش، یافتن بهترین راهکار برای ثبات و پایداری زندگی، آرامش و نشاط اعضای خانواده، تامین مطالبات اعضا، رفع نیازمندی های عاطفی و احساسی و پیدا کردن سعادت و خوشبختی است. روش تحقیق در این پژوهش، روشی تحلیلی توصیفی است که بر داده های دینی و روان شناختی مبتنی است. یافته های اصلی این تحقیق ضرورت توجه به شاخص های انتخاب همسر برای تامین خوش اخلاقی فرزندان، داشتن مهارت کافی برای مواجهه با طبع های مختلف در زندگی و بهادادن به خوش اخلاقی به عنوان مبنای اصلی برای موفقیت در زندگی است.
    کلیدواژگان: خوش خلقی، خلق نیکو، سازگاری، شرافت خانوادگی، آرامش
  • رضاعلی نوروزی، حسنعلی بختیار نصرآبادی، کمال نصرتی هشی، محمد شاهی صفحات 91-103
    هدف این مقاله، بیان دیدگاه ابن سینا و جاحظ در باب اصول تربیت می باشد. این پژوهش به روش کیفی و با رویکرد تحلیلی استنباطی انجام شده و با استفاده از منابع موجود و در دسترس به تحلیل و استنباط دیدگاه ابن سینا و جاحظ در باب اصول تربیت پرداخته است. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که اصول تربیتی استنباط شده از اندیشه های ابن سینا و جاحظ، شباهت ها و تفاوت هایی دارد. از جمله این شباهت ها، می توان به مواردی همچون اصل توجه به تفاوت های فردی، توصیه به عقل گرایی، تغییرپذیری صفات، اعتدال در یادگیری، یادگیری مشارکتی، ایجاد شرایط مناسب برای یادگیری، تنظیم برنامه با توجه به مراحل رشد انسان و توجه به علاقه فراگیران در کسب علوم اشاره کرد. همچنین، تفاوت ها به این قرار است که ابن سینا به اصل خودشناسی و خودسازی، تربیت شغلی، توجه به صلاحیت و تخصص معلم و اصل توجه به امکانات در فرایند عمل تربیتی توجه اساسی داشته، اما جاحظ به آن توجه نکرده و از آن غافل مانده است.
    کلیدواژگان: اصول تربیت، جاحظ، ابن سینا
  • نرگس تهوری، محمد بهنام فر صفحات 105-116
    بهارستان جامی یکی از مهم ترین آثار تربیتی قرن نهم است که به تقلید از گلستان سعدی با نثری آمیخته به نظم نگاشته شده است. موضوع این مقاله به «تحلیل درون مایه های تربیتی در بهارستان» اختصاص دارد که به روش کتابخانه ای و به شیوه توصیفی و تحلیل متن انجام شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مباحث تربیتی در بهارستان ظاهرا براساس دیدگاه امام محمد غزالی مطرح شده و در سه محور تربیت در خانواده، مدرسه و اجتماع با اندیشه های وی مطابقت دارد و درون مایه های تربیتی آن بیشتر بر پایه عدالت، توجه به زیردستان، علم آموزی، رازداری و حسن معاشرت استوار است. جامی در بیان مبحث تربیتی، همانند امام محمد غزالی هدف نهایی و غایی تربیت را تزکیه نفس و دوری از فساد برای نیل به کمالات عالی انسانی و سرانجام تقرب به خدای یکتا می داند.
    کلیدواژگان: بهارستان، جامی، تربیت، درون مایه های تربیتی
  • خادم حسین فاضلی، ابوالفضل ساجدی * صفحات 117-132

    از دیدگاه اسلام، تشکیل خانواده و تربیت صحیح فرزند، جایگاه ویژه داشته و نردبان صعود شمرده شده است. موفقیت در تربیت عبادی معنوی فرزند، به نبود عوامل آسیب زا در امر ازدواج و گزینش همسر بستگی دارد. ازاین رو، شناخت زمینه ها و عوامل آسیب زای این عرصه، هنگام ازدواج و پیش از آن، امری سرنوشت ساز می باشد. این پژوهش بر آن است که عوامل آسیب زا در تربیت معنوی عبادی فرزندان آینده خانواده را، هنگام ازدواج و پیش از آن، از دیدگاه منابع دینی و از منظر کارشناسان امر، بازکاوی کند تا برای کسانی که در مسئله ازدواج، نسبت به همسر و تربیت فرزندان آینده شان دغدغه دارند راهگشا باشد. این تحقیق با رویکرد توصیفی تحلیلی، عوامل آسیب زای تربیت معنوی عبادی را مورد ارزیابی قرار می دهد. مواردی همچون: عدم تدین همسر، نابرابری اعتقادی و فرهنگی داوطلبان ازدواج، بداخلاقی، شراب خواری، نابرابری فکری زوجین، و نیز برخی بیماری های ارثی، ازدواج های تحمیلی و... از یافته های این تحقیق و از عوامل آسیب زا به شمار می آیند.

    کلیدواژگان: ازدواج، خانواده، عوامل آسیب زا، تربیت، فرزند، عبادی و معنوی
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Pages 5-10
    The present paper seeks to elucidate Imam Sajjad's "whispered words of utterly poor", on the basis of a lecture delivered by Professor Ayatollah Misbah. During whisper prayers, man should first know what his needs are and express them. Second, he should be certain that the Most High God has unlimited power and can grant his needs. Third, he should believe that only God can grant his needs. The Most High God has bestowed upon us valuable boundless bounty and when we think about them for a while we will realize how valuable it is and thank God for it. In our prayers, we should not seek from God only material and passing needs. In their recorded prayers, the infallible Imams (peace be upon them) recommend that we concentrate in out supplication on spiritual and transcendent values.
    Keywords: prayers, supplication, Imam Sajjad (peace be upon him), need of inherent poverty
  • Afarin Qaemi, Karim Khanmohammadi Pages 11-26
    Over the history, every community has had its own values and norms all of which have been inspired from their basic insights (principles). Therefore, demonstrating or setting them right can greatly influence the scope and depth of their application and the extent of correct action on the basis of them. The present paper briefly focuses on "anthropological principles". One who believes in the idea that man has two dimensions, the survival of soul after death, free will and duty, and possibility that man can rise to the station of divine vicegerency through achieving certainty and patience and observing values is completely different from the person who does not believe in them, in terms of thinking, intention, speech and action, because the things which are value for him (for example, spiritualities and sacrifice) may seem anti-value for the other and vice versa (for example, luxury and faddishness), while both of them regard some natural things (for example, humanitarianism and perfectionism) as values and some other things (for example, oppression, humiliation and ridicule) as anti-values. Using an analytical-descriptive method, the present paper sheds light on this issue.
    Keywords: anthropology, immateriality of soul, intellection, free will, divine vicegerency, responsibility, value
  • Mohammad Zarei Toopkhaneh Pages 27-44
    The present paper seeks to study the role of accepting the authority of Holy Prophet's household in ensuring a believer's personal security. Security is one of man's basic needs, which paves the ground for meeting other needs can be met. This paper, first, sheds light on the importance of security from the view of religion and psychology. It briefly points out to the sources of security in psychology. Then, relying on religious texts, it refers to the damages that come to man and considers accepting the authority of Holy Prophet's household as one of the factors which contributes to security. Using a descriptive-analytical method and a psychological analysis, this paper seeks to study how "accepting the authority of Holy Prophet's household" plays role in "personal security. The research findings indicate that invulnerability is one of the basic functions of accepting this authority, which brings about personal security in worldly (physical, financial, spiritual and mental) and other worldly dimensions. Invulnerability is realized through following parameters: recognizing interests and damages, modeling, sense of control, hope in having support, meaningfulness of life and the Unseen aid.
    Keywords: personal security, accepting authority by Holy Prophet's household, invulnerability
  • Sheida Riyazi Haravi, Babak Shamshiri Pages 45-58
    In the view of Islam, Self-knowledge is a fundamental concept which can be accessed through internal (microcosmic) and external (macrocosmic) knowledge and it is the very origin of many moral and educational teachings. Accordingly, the present paper sheds light on the concept of self-knowledge in the view of Islam and extracts educational objectives and methods inspired from this concept. This is a qualitative research and a descriptive-interpretive method and a theological approach are used to examine the idea of self-knowledge according to Islam. So, it first refers to the Quran and commentaries of Shia theologians and pundits. We can conclude that, according to the view of Islam, rationality is the basis of internal and external self-knowledge, purification of soul and man's spiritual perfection, and it is related to the educational objectives and methods inspired from this concept.
    Keywords: anthropology of Islam, self, knowledge in Islam, educational objectives, educational methods
  • Fatimah Alipoor, Faezeh Nateqi, Aliraza Faqihi Pages 59-69
    The present paper analyzes the content of the books on religious education for intermediate schools with regard to fiqhi decrees which female students need to know. It is a content analysis research in which a descriptive method is used. The statistical population includes three books on religious education for grades one, two and three and these books have been selected as a sample and studied carefully. A researcher-made checklist is used to gather data which is analyzed by descriptive statistics. The most important findings are as follows: there is no topic on fiqhi decrees about religious duties in these three books, and the fiqhi decrees about imitating a religious authority as Marja' have been referred to very briefly. The fiqhi decrees which need more emphasis, including those related to Mahram (Anyone a Muslim is not allowed to marry is mahram) and non-mahram (Anyone a Muslim is allowed to marry is non- mahram), have not been given due attention, while special emphasis is given to fiqhi decrees about worship.
    Keywords: fiqhi decrees, content analysis, books on religious education, puberty, adolescence
  • Najmeh Heidari, Khalil Moravvej Pages 71-80
    Having searched for the traditions about confidence in God, and summing up, classifying and processing the data, the present paper demonstrates that the question of confidence in God is confirmed by traditions. Traditions refer to endeavor and friendship with the Holy Prophet's household (peace be upon them) as prerequisites for confidence in God, and refer to taweeth (amulet) and augur evil as the obstacles of its realization. This paper examines the relationship between confidence in God and self-confidence, and underlines the prerequisites and obstacles to confidence in God which are mentioned in traditions. It is emphasized that lawful amulets can be used together with confidence in God and good omen can be a substitute for confidence in God. Confidence in God requires endeavor as it complement. Another prerequisite of confidence in God is friendship with the Holy Prophet's household. Self-confidence gets meaning when associated with confidence in God and His servitude, and both self-confidence and confidence in God are very close together.
    Keywords: confidence in God, prerequisites, obstacles, self, confidence, the Quran, tradition
  • Ali Husseinzadeh Pages 81-90
    The present paper takes a probing look at the meaning of good character, its limits, the conditions which prepare the grounds for its, its effects, and the skills needed to create and strengthen it. This paper seeks to find the best modus operands for the stability and endurance of life, quiescence and happiness of the family members, satisfying their demands, meeting their affective and emotional needs and achieving felicity. An analytical-descriptive method is used in this research which is based on religious and psychological data. The main findings are: the necessity of taking into consideration the parameters of choosing a spouse in order to prepare the ground for children's good character, having enough skill to cope with various types of characters in life and placing value on good character as the main basis of success in life.
    Keywords: good temperedness, good character, adjustment, family nobility, quiescence
  • Reza Ali Nouroozi, Hassan Ali Bakhtiar Nasrabadi, Kamal Nosrati Hashi, Mohammad Shahi Pages 91-103
    The present paper seeks to elaborate on Avicenna and Jahiz's views about the principles of education. An analytical-deductive method is used in this paper which uses available resources to deduce and analyze their views about the principles of education. The findings indicate that there are similarities and differences between the principles adopted by Avicenna and those adopted by Jahiz. Attention to individual differences, recommending rationalism, changeability of attributes, moderation in learning, collective learning, preparing appropriate grounds for learning, adjusting educational programs to man's developmental stages and paying attention to learner's interest in acquiring sciences are among the similarities. The main difference between the views adopted by each of them is that Avicenna pays special attention to the principle of self-knowledge, self-refinement, occupational training, an instructor's qualification and expertise, and attention to the facilities in the process of educational work while Jahiz pays attention to no one of them.
    Keywords: principles of education, Jahiz, Avicenna
  • Narges Tahavvori, Mohammad Behnamfar Pages 105-116
    Jami's book, Baharestan, is one of the most important educational works of the 9th century (solar), which, imitating Sadi's book entitled Golestan, combines prose and poetry. The present paper entitled "an analysis of educational themes in Baharestan" is a library survey and uses content analysis and descriptive methods. The research findings indicate that the educational issues in Baharestan are apparently discussed on the basis of Imam Mohammad Ghazali's view, correspond with his thoughts relating to education in family, school and society, and its educational themes are based on justice, attention to subjects, acquiring science, trustworthiness, and good conduct. Like Imam Mohammad Ghazali, Jami believes that the ultimate aim of education is purification of soul and refraining from corruption in order to achieve sublime human excellences and finally attain nearness to God.
    Keywords: Baharestan, Jami, education, educational themes
  • Khadem Hussein Fazeli, Abulfazl Sajedi Pages 117-132

    In Islam, starting a family and correct training of children is of special importance and is considered as a way for transcendence. Success in spiritual-liturgical training of children is contingent upon the lack of risk factors in marriage and selection of a spouse. Therefore, it is very necessary to know the grounds and factors which harm spiritual-liturgical training of children at time of marriage and prior to it. The present paper seeks to delve into the risk factors of spiritual- liturgical training of future children in family at the time of marriage and prior to it according to religious resources and view of specialists in order to help those who have concern about marriage, selection of spouse and training their future children. Pathology of spiritual-liturgical training of children in family at the time of marriage and prior to it is one of the most important things in our investigation of this issue. This paper examines the risk factors of spiritual-liturgical training by using a descriptive-analytical method. Among the research findings are irreligiosity of spouse, lack of cultural and ideological agreement between the couple who want to marry, bad-temperedness, the habit of drinking wine, lack of intellectual conformity between the couple, hereditary illnesses and imposed marriages. .. -which are considered risk factors as well.

    Keywords: marriage, family, risk factors, education, child, liturgical, spiritual