فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و دوم شماره 9 (پیاپی 192، آذر 1392)

  • روان شناسی
  • تاریخ انتشار: 1392/09/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نخستین سخن: نگاهی نو به علوم انسانی
    صفحه 1
    پایه ها و مبانی پیشرفت و استقلال هر کشوری در نظام آموزشی و پژوهشی آن قرار دارد. به اعتقاد بسیاری از اندیشمندان و صاحب نظران، علوم انسانی در این نظام دارای سهم حیاتی و نقش اساسی است. علوم انسانی وظیفه مطالعه و بررسی انسان، رفتار و ابعاد زندگی وی را به عهده دارد و مسئول راه کارهای مفید و کارآمد برای زندگی بهتر و کامل تر اوست. مسلما تولید و تقویت این علوم و ارتقای جایگاه آنها، نقش بسزایی در رشد و تعالی کشور، جامعه و سازمان ها و نهادهای اجتماعی آن خواهد داشت.
    علوم انسانی رایج امروز، که خاستگاه آنها عمدتا مغرب زمین است، دارای محتواهایی است که ماهیتا معارض و مخالف با آموزه های دینی و ارزش های فرهنگی است؛ چراکه این علوم بر جهان بینی مادی و تفکر پوزیتیویستی متکی بوده و با روش متفاوت، اهداف ویژه ای را دنبال می کنند.
    آنچه که به راحتی می توان ادعا کرد این است که علوم انسانی غربی، با یافته ها و اظهاراتش، دست کم در موارد فراوانی، با دین و ارزش های دینی و فرهنگی ما در تضاد و تقابل است؛ زیرا علوم انسانی موجود براساس مبانی و تفکرات اومانیستی، پلورالیسم، سکولاریسم و نسبی گرایی ناشی از جهان بینی غربی و در راستای تامین نیازهای انسان غربی طراحی، تولید و تدوین شده اند. ازاین رو، ضرورت اسلامی سازی این علوم و کاربردی کردن آنها، بیش از پیش بر همگان محرز می گردد. بنابراین، بازنگری در مبانی و محتوای علوم انسانی و به عبارتی اسلامی کردن آنها، یکی از ضرورت های جامعه اسلامی کشور ماست که باید مبنای سیاست ها، برنامه ها و راهبردهای علمی پژوهشی کشور قرار بگیرد. امروزه اهمیت و ضرورت اسلامی کردن آنها و به عبارتی تحول و انقلاب در این علوم مورد توافق و تایید بیشتر مسئولان، اندیشمندان و محققان است.
    با توجه به این ضرورت و در راستای انجام این رسالت خطیر و عظیم، ماهنامه «معرفت» تاکنون گام های مفید و موثری را برداشته است. هم اینک نیز در شماره پیش رو مباحث و موضوعاتی از قبیل صبر، خشم، تنیدگی، روش های تربیتی، سلامت روان، کبر و خودشیفتگی، اخلاق در مشاورره، تعامل و سازگاری زوجین، خوش رویی و خوش زبانی در خانواده و روابط اجتماعی به صورت تطبیقی و با نگاه دینی مورد بحث و بررسی قرار گرفته اند. امید است این مجموعه خدمت اندکی به جامعه اسلامی و علمی کشور باشد.
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-14
    این درس شرحی بر مناجات عارفان امام سجاد علیه السلام است. علم حصولی، شناختی است که به واسطه مفاهیم حسی و عقلی و به وسیله مفهوم و صورت ذهنی به دست می آید، اما علم حصولی، معرفتی است که بدون واسطه مفهوم در ذهن مدرک حاضر می شود.
    علم حضوری دارای اقسامی است، همان گونه که شناخت حصولی و حضوری به آگاهانه و نیمه آگاهانه و ناآگاه تقسیم می شود. علم حضوری خطاناپذیر است. انسان به خدا و میثاق و بندگی او در بدو خلقت علم حضوری دارد. جلوه هایی از این گونه معرفت فطری انسان به خدای متعال در آیات قرآن و آموزه های دینی به چشم می خورد. این کلام شیوه های تحصیل ادراک آگاهانه به خدای متعال را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: معرفت، علم حضوری، علم حصولی، معرفت فطری، مراتب شناخت
  • حسین امیری، رحیم میردریکوندی، محمدرضا احمدی محمدآبادی صفحات 15-30
    هدف مقاله حاضر تبیین مفهوم صبر در اسلام و معادل یابی آن در روان شناسی است. در ضمن، تلاش می شود برخی از مفهوم شناسی ها و معادل یابی های پیشین مورد نقد و یا اصلاح قرار گیرد. این نوشتار که با روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته، یافته های مهمی در سه جنبه حاصل گردید: 1. بعد از بررسی لغوی، اصطلاحی و روایی نتیجه این شد که صبر عبارت است از: حفظ طمانینه در برابر دشواری ها و مهار مستمر نفس از بی تابی؛ 2. ارتباط این مفهوم با مفاهیم تقوا، حلم و ورع مشخص شد؛ بدین ترتیب، تصور واضح تری از مفهوم صبر می توان داشت؛ 3. ارتباط مفهوم صبر با چند مفهوم روان شناختی بررسی گردید و در نهایت، با توجه به تمایزها و تشابه هایی که بیان گردید، نتیجه این شد که از بین واژه های مطرح شده، معادل و مفهوم نزدیک به صبر در مطالعات روان شناختی واژه «Patience» می باشد.
    کلیدواژگان: مفهوم شناسی، صبر، تقوا، خودمهارگری، سرسختی، مقابله، مقاومت، تحمل، معادل یابی روان شناختی صبر
  • طاهره الهی، الیاس بیگدلی، صدیقه سلیمانی ابهری، صدیقه اشتری صفحات 31-46
    بازشناسی، تنظیم، کنترل و مقابله با هیجان ها از دیرباز در روان شناسی مورد بحث بوده است. اسلام نیز برای کنترل صحیح خشم، صفت «کظم غیظ» را به کار برده و افراد را به فرو خوردن و مدیریت آن دعوت نموده است. این مقاله با رویکرد تحلیلی توصیفی و با هدف بررسی تطبیقی دیدگاه روان شناسی و اسلام به بررسی مفهوم شناختی، مولفه ها و راه های مقابله با خشم و مقایسه کظم غیظ با روش های مواجهه و کنترل خشم در روان شناسی می پردازد و با تامل در منابع روان شناختی و دینی، به این نتیجه رسید افرادی که کاظم غیظ هستند، از سرکوب هیجان خشم استفاده نمی کنند، بلکه با برخورداری از هوش هیجانی بالا به تنظیم و کنترل هشیارانه خشم خود می پردازند. کظم غیظ بهترین حالت کنترل هیجان است که سلامت جسمانی و روانی فرد را تضمین کرده و از بسیاری عواقب خطرناک خشم جلوگیری می کند. درصورتی که سرکوب خشم آثار منفی روان شناختی و فیزیولوژیکی فراوانی در پی دارد و فرد را مستعد ابتلا به اختلالات جسمانی و روانی گوناگون می سازد.
    کلیدواژگان: خشم، کظم غیظ، اسلام، روان شناسی
  • نجیب الله نوری صفحات 47-60
    در روان شناسی برای مقابله با تنیدگی (استرس) راهبردهایی مطرح شده است. این راهبردها برای کمک به افراد در برابر تنیدگی های نسبتا خفیف موثرند، اما در وضعیت های بسیار دشوار مقابله های معنوی کارسازترند. این مقابله ها به باورها و فعالیت های دینی اشاره دارند که به افراد کمک می کنند تا تنیدگی هیجانی را مدیریت کنند. ازآنجاکه مقابله هایی که با رویکرد اسلامی مطرح شده اند از جامعیت لازم برخوردار نبودند. ازاین رو، بررسی این مسئله با توجه به آموزه های دین اسلام درخور توجه است.
    هدف پژوهش، ارائه راهبردهای مقابله با تنش و استرس از دیدگاه اسلام است. در این پژوهش، از روش تحلیل متون دینی استفاده شده است. نتایج راهبردهای زیر را به عنوان مقابله های معنوی از دیدگاه اسلام ارائه می کند: متعالی نگری، تفسیر مجدد خوش بختی، تحلیل موقعیت، واگذاری به قدرت برتر، خودآرام بخشی ارادی، پذیرش وضعیت، نگاه امتحانی به مشکلات، تصور زوال پذیری، تجسم نتیجه نهایی، توجه به ملاقات عزیزان در آخرت، توجه به دادخواهی اخروی، نادیده گرفتن لغزش ها، مقایسه با مشکل بزرگتر، همگانی سازی، امیدواری، دعا، سبک زندگی مناسب و تحمل افزایی.
    کلیدواژگان: مقابله، مقابله معنوی، راهبرد، تنیدگی، دیدگاه اسلام
  • مجید زارعی، راحله کاردوانی صفحات 61-72
    روش تربیتی به معنای فنون و شیوه هایی است که اهداف تربیت را به ثمر می رساند. روش های تربیتی فرزندپروری، فنونی در جهت پرورش و استحکام بخشی شخصیت کودک می باشد و در هر رویکرد، به واسطه اصول و مبانی متفاوت، اهداف، مراحل و فنون خاص خود را دارد. بر این اساس، روش های تربیتی عصر مدرن در موضوع فرزندپروری، که عمدتا توسط نظریه پردازان غربی در قرون نوزدهم و بیستم در زمینه روان شناسی تربیتی و روان شناسی رشد مطرح شدند، با روش های تربیتی حضرت زهرا علی هاالسلام که مبتنی بر اصول و مبانی دین اسلام و با اهداف مورد تایید این شریعت می باشد، علی رغم وجود نقاط مشترک، تفاوت های اساسی دارد.
    هدف از این پژوهش، بررسی تطبیقی و استخراج تفاوت های بنیادین روش های تربیتی حضرت زهرا علی هاالسلام در فرزندپروری با روش های تربیتی عصر مدرن می باشد که به روش اسنادی، با شیوه تحلیلی توصیفی انجام شده است. این دو گروه از شیوه های تربیتی، در اهداف، محورها و روش های تربیتی، تفاوت های بنیادینی دارند که به تفصیل در مقاله بیان شده است.
    کلیدواژگان: روش تربیتی، فرزندپروری، حضرت زهرا علیهاالسلام، روان شناسی
  • محمد زارعی توپخانه صفحات 73-82
    این نوشتار درصدد است نگرش حضرت زینب علی هاالسلام را به واقعه کربلا، از دیدگاه شناختی بک، مورد بررسی قرار دهد و با رویکرد توصیفی تحلیلی، سخنان بزرگ بانوی اسلام را در خلال حادثه کربلا استخراج نماید. سپس با تبیین آن بر اساس سه مولفه اساسی نظریه شناختی بک (Becks Cognitive Theory) (در چارچوب جهان بینی اسلامی)، اسوه بودن حضرت زینب علی هاالسلام را ترسیم نماید. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که بر اساس سه مولفه اساسی نظریه شناختی بک، حضرت زینب علی هاالسلام یک الگوی تربیتی موفق سلامت روان و کنترل تکانه است که می تواند به عنوان یک الگوی کارآمد، در زمینه مدیریت اختلالات پس ضربه ای (Post Traumatic Stress Disorders) و داغدیدگی معرفی گردد.
    کلیدواژگان: زینب علیهاالسلام، الگو، سلامت روان، نظریه شناختی بک
  • سیدابوالفضل قدوسی، رحیم میردریکوندی صفحات 83-93
    پژوهش حاضر با روش تحلیلی توصیفی، و با هدف بررسی ارتباط میان مفاهیم روان شناختی و اخلاقی، به تبیین رابطه کبر و خودشیفتگی با دیدگاه روان شناختی پرداخته است.
    در این پژوهش، ابتدا مفهوم «کبر» از منظر قرآن و روایات و همچنین نظر علمای اخلاق، و نیز مفهوم «خودشیفتگی» از نظر روان شناسان مورد بررسی قرار گرفته و سپس علایم، اقسام، علت شناسی، نشانه شناسی، طیف شناسی و درمان آن دو، تبیین و با هم مقایسه شده است.
    نتایج پژوهش نشان می دهد که کبر و خودشیفتگی همپوشی قابل توجهی دارند و رابطه آنها در نشانه شناسی بیشترین تطابق را دارد و در علت شناسی و درمان با هم متفاوت هستند. در علل و درمان، بررسی کبر عمیق تر و اعم است، ولی متناسب با نیاز روز کاربردی نشده است که در این زمینه روان شناسی و اخلاق می توانند تاثیر خوبی بر شیوه درمان داشته باشند.
    کلیدواژگان: کبر، خودشیفتگی، درمان کبر، درمان خودشیفتگی
  • مسائل اخلاقی در مشاوره اسلامی در رابطه با مراجعان
    احمد امامی راد صفحات 95-113
    این پژوهش درصدد بررسی مسائل اخلاقی است که مشاور اسلامی باید در رابطه با مراجعان رعایت نماید. این پژوهش اسنادی، با بررسی آیات و روایات ناظر به این موضوع، به مسائل اخلاقی زیر در رابطه مشاور با مراجعان دست یافته است: تکریم مراجع، خوش گفتاری و خوش برخوردی، توجه کامل به مراجع و درک کامل وی، عدم سلب اختیار و آزادی مراجع، رازداری، عدم مشاوره با دشمن، خیانت نکردن به مراجع، نصیحت و خیرخواهی، صمیمیت و مهربانی، ایجاد و حفظ شادابی در مشاوره، جرئت و عدم ترس، ارائه مشاوره عمیق، حق مداری، عدم تبعیض، توجه به ویژگی های منحصر به فرد، وفای به عهد، مدارا با مراجع و نادیده گرفتن اشتباه های او، تواضع و دوری از تکبر، رعایت حیا و عفاف و دوری از شهوت پرستی، در نظرگرفتن مصلحت مراجع، دوری از لجاجت و بحث های بی ثمر، ارجاع مراجع در صورت عدم توانایی، عدم سوءاستفاده از موقعیت حرفه ای خود و مراجع، ارائه آگاهی های لازم، رابطه با خانواده مراجع، عدم انتقال نارسایی های شخصی خود به مراجع، و انتخاب همکاران و کارکنان باصلاحیت در مرکز مشاوره.
    کلیدواژگان: مشاور، مشاوره، مشاوره اسلامی، مسائل اخلاقی، مراجع
  • جواد ترکاشوند، فرزانه جعفرزاده صفحات 115-128
    یکی از عوامل سلامت، پایداری و تحکیم خانواده، وجود تعامل صحیح و سازنده همسران می باشد. یک بخش این تعامل، تعامل رفتاری همسران است که در قالب وظایف و نقش ها تعریف می گردد. هدف این پژوهش آن است که با شیوه توصیفی تحلیلی، مجموعه ای منسجم از رفتارهای همسران را از منابع اصیل دین اسلام کشف و استنباط نماید و در برخی از موارد، به تبیین علمی و روان شناختی آن نیز بپردازد. این تحقیق در نهایت، به نتایج ذیل دست یافته است:الف) وظایف و نقش های متفاوت در تعامل رفتاری همسران جنبه ارزشی نداشته و ناشی از ویژگی های متفاوت جنسیتی است.
    ب) تعامل رفتاری همسران را می توان در چهار نوع رفتار با مصادیق مختلف تعریف نمود: رفتارهای اختصاصی مرد؛ رفتارهای اختصاصی زن؛ رفتارهای مشترک متفاوت و رفتارهای مشترک مشابه.
    کلیدواژگان: تعامل همسران، تعامل رفتاری همسران، وظیفه، نقش
  • علی حسین زاده صفحات 129-140
    از مسائلی که در روابط اجتماعی، جایگاه ویژه ای به خود اختصاص داده است، عوامل تاثیرگذار در محو تنش و ایجاد آرامش در زندگی اجتماعی است. پژوهش پیش رو، به بررسی چگونگی تاثیر خوش رویی و خوش زبانی در روابط اجتماعی اشاره دارد و به اهمیت، نشانه ها، کارکردها و مهارت های هریک در احساس نشاط، امید و تلاش افراد جامعه پرداخته است تا از این طریق، بتواند زندگی آرامی را به ارمغان آورد. روش تحقیق در این پژوهش روش توصیفی تحلیلی است که با تکیه بر منابع دینی و رویکرد برآمده از علوم معاصر به استخراج نتایج پرداخته است. یافته های تحقیق نشان می دهد: خوش رویی با به کارگیری مهارت چشمی و لبخند، کینه زدایی، پایان دادن به دشمنی، الفت و محبت، قرب به خدا و فرجام نیک را به دنبال دارد و خوش زبانی با مهارت تجسم پایان کار، مرور رفتار، بازی ارتباط، بهره مندی از شوخی، خاموش سازی و تقویت مثبت، می تواند صفای زندگی، امنیت، عزت و عاقبت به خیری را به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: خوش رویی، خوش زبانی، مهارت های ارتباطی، فرجام نیک و سازگاری
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Pages 5-14
    The present paper seeks to elucidate Imam Sajjad's "Whispered Prayers of the Knowers". Acquired knowledge is a type of knowledge that is acquired through sensory and intellectual concepts by means of mental concept and form, whereas intuitive knowledge is attained by a perceiver without the role of concept. Like acquired knowledge, intuitive knowledge is divided into conscious, semi-conscious and unconscious, and has different types. Intuitive knowledge can never be incorrect. Man has an intuitive knowledge of God and a covenant with and servitude toward Him from the beginning of creation. Some instances of this kind of man's natural knowledge of the Most High God in are found Quranic verses and religious teachings. The present paper investigates the ways of acquiring conscious knowledge of the Most High God.
    Keywords: knowledge, intuitive knowledge, acquired knowledge, natural knowledge, stages of knowledge
  • Hussein Amiri, Rahim Mirdarikvandi, Mohammad Reza Ahmadi Mohammadabadi Pages 15-30
    The present paper seeks to elaborate on the concept of Sabr (patience) in Islam and find its equivalence in psychology. It also tries to criticize or modify the previous ways of studying the concept and finding the equivalent of patience. A descriptive-analytical method is used in this paper which reviews the important findings in three aspects: 1- a literal, idiomatic and narrative research, shows that "Sabr" means keeping calm in face of the difficulties and constantly controlling oneself; 2- the relationship of the concept of "Sabr" with fear of God, forbearance and abstinence, and this help to form a clearer idea of the of the concept of "Sabr"; 3- An investigation of the relationship between the concept of "Sabr" and some psychological concepts shows that the closest equivalence of "Sabr" is "patience".
    Keywords: a study of the concept, patience, fears of God, self, control, finding the psychological equivalence of patience
  • Najibullah Noori Pages 47-60
    Psychology proposes some ways for coping with stress. These ways are influential in helping individuals to cope with the relatively low stress, but spiritual ways of coping with stress are more influential in very difficult situations. Spiritual methods of confrontations refer to religious beliefs and activities which help individuals manage emotional stress. Since the ways of coping with stress, which were introduced with an Islamic approach, did not enjoy the necessary comprehensiveness. So, it is necessary to study this issue in the light of the doctrines of Islam. The present paper seeks to make explicit the ways of coping with tension and stress from the view of Islam. A content analysis of religious texts is used in this paper. The research findings indicate following ways as spiritual means of confrontation from the view of Islam: transcendence- orientation, reinterpretation of happiness, situation analysis, regarding difficulties as affliction, considering the mortality of the self, realization of the final end, considering visiting our dear ones in the hereafter, paying attention to idea of pleading for justice in hereafter, neglecting mistakes, comparing the existing difficulty with greater ones, generalization, hopefulness, prayer, proper lifestyle and increasing tolerance.
    Keywords: confrontation, spiritual confrontation, way, stress, the view of Islam
  • Majid Zarei, Raheleh Kardavani Pages 61-72
    An educational method constitutes techniques and methods which help to achieve the aims of education. The educational methods of bringing up children are those techniques which are used to raise children and consolidate their personality. Every educational approach has its own particular aims, stages and techniques dues to their different principles and foundations. Accordingly, the educational methods of modern age, which are mostly proposed by western theorists during the 19th and 20th centuries in the field of educational and developmental psychology, are fundamentally different from Zahra's educational methods, which are based on the principles and foundations of Islam and whose aims Islam has approved, in terms of bringing up children, although they have some similarities. The present paper, which uses a library-based and an analytical-descriptive method, seeks to comparatively analyze and extract the fundamental differences between Zahra's educational methods and those of modern age concerning bringing up children. These two types of educational methods are fundamentally different with regard to their aims, principles and educational methods, which is discussed in this paper in detail.
    Keywords: educational method, bringing up children, her majesty Zahra (peace be upon her), psychology
  • Mohammad Zarei Toopkhaneh Pages 73-82
    The present paper seeks to study Zeynab's attitude towards the tragedy of Karbala in the framework of Beck's cognitive theory and extract the speech given by this great lady of Islam during the tragedy of Karbala by using a descriptive-analytical approach. Then it tries to set Zeynab (peace be upon her) as a good example by elaborating on her attitude according to the three main components of Beck's cognitive theory in the context of Islamic worldview. The research findings indicate that, according to the three main components of Beck's cognitive theory, her Majesty Zeynab (peace be upon her) represents a successful educational model for mental health and control of impulse, and can be introduced as an excellent model for directing the post traumatic stress disorders and heartbrokenness.
    Keywords: Zeynab (peace be upon her), model, mental health, Beck's cognitive theory
  • Seyyed Abulfazl Ghoddoosi, Rahim Mirdarikvandi Pages 83-93
    The present paper elaborates on the relationship between arrogance and narcissism through a psychological approach by using an analytical-descriptive method and with the aim of examining the relationship between the moral and psychological concepts. First, it studies the concept of "arrogance" from the view of the Quran, traditions and scholars of ethics, and expounds the concept of "narcissism" form the view of psychologists. Then it elaborates on the signs, kinds, causes, symptoms, spectrum and therapy of each of the two and compares them. The research findings indicate that arrogance and narcissism overlap each other considerably and the relationship between them is most harmonious in concerning signs and is the two are different concerning the causes and therapy. The review of arrogance is deeper and more general in terms of its causes and therapy, but it has not become operational appropriate to the need of modern time, so psychology and ethics can exert considerable influence on the method of therapy.
    Keywords: arrogance, narcissism, therapy of arrogance, therapy of narcissism
  • Moral Principles in the Islamic Counseling in Relation to Clients
    Ahmad Imamirad Pages 95-113
    The present paper seeks to investigate the moral principles which should be observed by a Muslim counselor while counseling. It is a library-based research which, reviewing traditions and Quranic verses relating this subject, points out to the following moral issues about the relationship between counselor and his/her clients: treating clients with respect, using good words and behavior towards them, paying full and careful attention to and fully understanding them, giving them ample opportunity to speak freely, trustworthiness, refraining from counseling with an enemy, not betraying the clients, giving advice and being benevolent, showing cordiality and kindness, creating and preserving a happy atmosphere during counseling, showing great courage, providing proper counseling, truth-orientation, equality, paying attention to unique characteristics, keeping the promise, showing tolerance towards clients and disregarding their mistakes, being humble and showing modesty, bashfulness, chastity, abstaining from lasciviousness, paying attention to the client's interests, avoiding obstinacy and cheap talk, directing the clients to specialists in case of counselor's inability, not taking advantage of client's and his/her occupational position, providing the clients with necessary information, establishing relations with the client's family, not letting his/her personal uneasiness extend to the clients, and selecting qualified colleagues and staff for the counseling center.
    Keywords: counselor, counseling, Islamic counseling, moral principles
  • Jawad Torkashvand, Farzaneh Jafarzadeh Pages 115-128
    One of the factors behind the well-being, stability and consolidation of family is correct and constructive interaction between spouses. Part of this interaction is the behavioral interaction between spouses, which is defined as duties and roles. Using a descriptive-analytical method, the present paper seeks to find out and draw out a coherent set of spouse's behaviors from authentic Islamic sources and elaborate on some of them scientifically and psychologically. Finally, it reaches the conclusions that:A) The different duties and roles of spouses in behavioral interaction are not value-based but are ascribed to different characteristics of each sex.B) Spouse's behavioral interaction can be defined by four kinds of behavior with different instances: man's particular behaviors, woman's particular behaviors, their common different behaviors and their common similar behaviors.
    Keywords: interaction between spouses, spouse's behavioral interaction, duty, role
  • Ali Husseinzadeh Pages 129-140
    The factors which contribute to rising tension and bringing quiescence to social life are of special importance in social relations. The present paper reviews how good temperedness and good language influence social relations and studies the importance, signs, functions and skills of these two moral factors and their role in providing the members of society with a sense of happiness, hope and endeavor and make them live a peaceful life. A descriptive-analytical method is used in this paper whose findings which concludes that good temperedness results in the end of hatred and enmity, and brings friendliness and affection, nearness to God and happy end when one uses the eye and smile skillfully and through the use of a good language a pleasant life, security, dignity and happy end will be accessible when such skills like realization of the final end, reviewing the behavior, the game of relationship, using fun, extinction and positive reinforcement are taken into consideration.
    Keywords: good temperedness, good language, communicative skills, happy end, adaptation