فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و دوم شماره 11 (پیاپی 194، بهمن 1392)

  • علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1392/11/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-12
    شناخت به دو شکل حصولی و حضوری صورت می گیرد. اولیای خدا، خدای متعال را نه از طریق مفاهیم ذهنی و صفات غایبانه او، که از طریق خودش و علم حضوری یافته و می شناسند. بدین سان، می توان با توسعه مصادیق حضوری، فهم درستی از مفاهیم و آموزه های ناب اهل بیت علیهم السلام به دست آورد. علم حضوری دارای شدت و ضعف می باشد. گاه آگاهانه و یا نیمه آگاهانه است، گاهی هم علم حضوری به دلیل عظمت وجودی و کمال شخص مدرک، به حدی است که همه حقایق علم هستی، مشهود انسان راه یافته می شود.
    کلیدواژگان: چیستی معرفت، علم حضوری، علم حصولی، معنای علم حضوری به خدا، ذات خدا
  • لیلا معافی، عباس اشرفی صفحات 13-28
    دین پذیری به معنای اعتقاد، پذیرش و اطاعت نسبت به هرآنچه خدای سبحان توسط انبیا و ائمه: برای جامعه بشری نازل کرده است. دین گریزی نیز به معنای عدم اعتقاد، عدم پذیرش و یا عدم اطاعت نسبت به آن. این پژوهش با هدف شناخت «عوامل موثر بر دین پذیری و دین گریزی جوانان»، با تاکید بر آموزه های دینی، به این امر پرداخته است. جامعه آماری تحقیق حاضر، تعداد 377 نفر از دانش آموزان دوره متوسطه ناحیه یک ساری و دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری (15 تا 29 ساله) می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی و طبقه ای انتخاب شده اند. روش تحقیق، توصیفی از نوع زمینه یابی بوده و پرسش نامه محقق ساخته دارای 23 سوال، پس از اعتبارسنجی (روایی و پایایی) از روش تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی با نرم افزار spss انجام شده است.
    یافته ها نشان می دهد که نوع تربیت خانواده ها، رابطه دوستان و همسالان، عملکرد افراد مذهبی، رسانه های گروهی و شناخت اراده فردی، بر دین پذیری جوانان تاثیر دارد. در جامعه دانشجویی و دانش آموزی نیز بیشترین تاثیر را به ترتیب شناخت و آگاهی از دین، نوع تربیت خانواده، عملکرد مربیان و افراد مذهبی، رابطه دوستان و همسالان و رسانه های گروهی دارا می باشند.
    کلیدواژگان: دین پذیری، دین گریزی، جوانان، آگاهی دینی، تربیت خانوادگی، عملکرد مربیان، همسالان، رسانه های گروهی
  • مهدی شکرالهی صفحات 29-43
    بی شک هر سنی دارای ویژگی ها و اقتضائاتی است. نتیجه بخش بودن فرایند تربیت و آموزش در صورتی است که براساس مراحل رشد، تحول روانی و ویژگی های هر دوره، اقدام به برنامه ریزی نمود. مهم ترین عامل عدم موفقیت والدین در تربیت عبادی، اطلاع نداشتن از ویژگی ها، مراحل و شیوه آموزش وظایف و تکالیف عبادی است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی در پی آن است تا با استناد به روایات تربیتی و منابع دینی، مهم ترین مراحل تربیت عبادی را ترسیم نماید. حاصل تحقیق بیانگر این است که در بین فروع دین، نماز و روزه بیش از دیگر اعمال عبادی، ضرورت آموزشی به کودکان از دوران کودکی را دارند. شروع رسمی آموزش نماز از 7 سالگی و روزه از 9 سالگی تعیین شده است. با رشد جسمی و ذهنی کودک، به تدریج زمینه تعلیم احکام و شرایط عبادات و همچنین آموزش سایر واجبات و مستحبات، مهیا می گردد. این تحقیق به دنبال ارائه راهکار عملی برای آموزش وظایف و تکالیف عبادی است که برای آن دست کم شش مرحله قابل تصور است. تحقق کامل و صحیح تربیت عبادی زمانی خواهد بود که کودک به آخرین مرحله، به عنوان مهم ترین هدف این پژوهش، نایل گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، تربیت عبادی، مراحل تربیت، نماز، روزه و مستحبات
  • سیف الله فضل الهی، منصوره ملکی توانا صفحات 45-58
    هدف این پژوهش، بررسی عوامل جذب دانش آموزان به نماز جماعت مدارس می باشد. روش تحقیق، توصیفی پیمایشی بوده و جامعه آماری، دانش آموزان مدارس راهنمایی ناحیه دو آموزش و پرورش قم می باشند که 360 نفر از آنها به صورت تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته، با پایایی 81/0 است. تحلیل اطلاعات براساس آزمون های خی دو، Z تک گروهی و T برای میانگین دو گروه مستقل، نشان داد: 1. بین عوامل جذب دانش آموزان مدارس دخترانه و پسرانه به نماز جماعت تفاوت معناداری وجود دارد. 2. گرایش های مذهبی و مشارکت والدین و متولیان مدارس در نماز جماعت، انگیزه حضور دانش آموزان را افزایش می دهد. 3. بین شناخت دانش آموزان از فواید نماز و نماز جماعت، و مشارکت آنان در مجالس مذهبی، با رویکرد آنان به نماز جماعت مدارس رابطه مثبت وجود دارد. 4. نحوه تقویت و تفویض مسئولیت برگزاری نماز جماعت به آنان، در افزایش علاقه و مشارکت در نماز جماعت موثر است. 5. بین شخصیت و نفوذ امام جماعت و نوع ارتباط او با فراگیران، امکانات، شرایط نمازخانه ها و گرایش دانش آموزان به نماز جماعت رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نماز جماعت، دانش آموزان، مدارس راهنمایی، عوامل جذب
  • حمیدرضا نریمانی، عارفه خوروش، حسین امامی صفحات 59-70
    یکی از اصلی ترین عوامل تشکیل دهنده جوامع بشری، «نیاز» است که در بستر فرهنگ بدان پاسخ گفته می شود. ارزش ها، که در قالب هنجارها تجلی می یابند، عناصر مهم سازنده فرهنگ هر جامعه اند. تحقیق و کاوش پیرامون آنها، و در ادامه، تقویت و برجسته سازی این عناصر، سبب حفظ و صیانت فرهنگ آن جامعه در برابر فرهنگ های مهاجم خواهد شد.
    این پژوهش، می کوشد با روش تحلیل محتوا در انوار مقدس سوره «لقمان»، به شرح و توضیح هشت نمونه از الگوهای ارزشی و هنجارهای پیرامون هریک از آنها، با استناد به آیات مبارکه این سوره بپردازد و بیان برخی از راه کارهای جامعه پذیری این عناصر، ارائه روش و راهی نو به عنوان سرآغازی برای پژوهش های مشابه در آیات سایر سوره ها و نیز مقایسه سوره ها با یکدیگر و تدوین مجموعه جامعی از الگوها و هنجارهای موردنظر فرهنگ غنی اسلام، به عنوان یگانه راه پاسخ گویی به اساسی ترین نیاز انسان، یعنی دستیابی به خوش بختی و رفاه حقیقی و ابدی، ازجمله نتایج حاصل از این تحقیق به شمار می روند.
    کلیدواژگان: سوره لقمان، فرهنگ، ارزش ها، هنجارها، روش های کاربردی
  • محمد احسانی، ابوالفضل ساجدی صفحات 71-85
    این مقاله با نظر به مسئله تربیت معنوی کودک، که امروزه از مشکلات خانواده و جامعه به شمار می رود، با روش تحلیلی توصیفی به منظور مقایسه دیدگاه اسلام با نظریه رفتارگرایی در موضوع تربیت معنوی کودک انجام گرفته است. عوامل رفتاری تاثیرگذار در تربیت معنوی کودک در فضای خانواده، در دو حوزه عبادت و اخلاق شناسایی و پس از بررسی با رویکرد دینی و قرآنی، با دیدگاه رفتارگرایی، تطبیق و وجوه اشتراک و افتراق آن دو مشخص شده است. تفاوت عمده دو دیدگاه، در انسان شناسی است که این تفاوت در تربیت کودک به صورت چشمگیر تاثیرگذار می باشد. از دیدگاه رفتارگرایی، تربیت معنوی کودک بی فایده است؛ چون امر غیرمادی در وجود کودک حضور ندارد. اما این نوع تربیت کودک و توجه به جنبه معنوی او براساس نظریه اسلام، امری است لازم و سرنوشت ساز در سراسر زندگی وی.
    کلیدواژگان: تربیت معنوی، عامل رفتاری، دوره کودکی، رفتار عبادی، عامل اخلاقی، سبک زندگی
  • زهرا پورروستایی اردکانی صفحات 87-99
    لباس، یکی از مظاهر پراهمیت تمدن بشر و یک عمل اجتماعی معنادار است. این مقاله با هدف بیان معیارهای اسلامی پوشش از دیدگاه شهید مطهری و با روش توصیفی تحلیلی، به این نتیجه دست یافته است که لباس موهبتی الهی برای کرامت دادن به انسان است و اسلام با دستور به پوشش، بشر را به سوی تمدن سوق داده است. هرچند از منظر اسلام، شکل و قالب خاصی برای لباس تعیین نشده است، ولی معیارهایی برای آن وضع شده که با عنوان «سبک پوشش اسلامی» مورد بررسی قرار گرفته است. این معیارها براساس فطرت انسان، به منظور غنا بخشیدن به تمدن بشری، حفظ نیرومندی و استقلال جامعه اسلامی و استحکام نظام خانوادگی وضع شده است. آراستگی، در نظر داشتن روحیه اجتماعی مانند ایثار و همدردی و همرنگی، حفظ عزت نفس، رعایت نظم و نظافت، و حفظ حرمت و کرامت انسانی از بایسته های پوشش اسلامی است. همچنین تقلید از بیگانگان و تشبه به آنها، پوشیدن لباس شهرت، تشبه به جنس مخالف، اسراف، و... در سبک پوشش اسلامی جایگاهی ندارند و مورد نهی واقع شده اند.
    کلیدواژگان: شهید مطهری، سبک زندگی، پوشش، لباس، تمدن، اسلام
  • مریم عشوری، محمدحسین حیدری، حسنعلی بختیار نصرآبادی صفحات 101-114
    یکی از مهم ترین عوامل موثر در تعلیم و تربیت، پرورش و تقویت نیروی عقل است؛ به سبب آنکه عقل در تعدیل و کنترل تمایلات نفسانی و دعوت به اعمال نیک و تقید به مکارم اخلاقی نقش مهمی ایفا می کند. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، در پی بررسی عوامل و موانع تربیت عقلانی بر مبنای دیدگاه های شهید مطهری و تبیین تربیت عقلانی در عرصه تربیت اسلامی است. نتایج مقاله حاضر مبین آن است که از منظر شهید مطهری، موانع تربیت عقل را می توان وابسته به علل اخلاقی و عاطفی (پیروی از نفس اماره، مرعوبیت و...)، علل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی (فرهنگ و جبر حاکم بر جامعه، پیروی از عادات اجتماعی و...) و علل جسمانی (عدم استفاده صحیح حواس، آثار ناشی از اعتیاد) دانست.
    کلیدواژگان: تربیت اسلامی، شهید مطهری، تربیت عقلانی، موانع تربیت عقلانی
  • محمدشریف حیدری، ابوالفضل ساجدی صفحات 115-133
    خانواده، مهم ترین کانون تربیت اجتماعی و جامعه پذیری است که در تربیت و اجتماعی کردن کودکان، به ویژه در سال های آغازین زندگی نقش مهمی دارد. در این میان، گاه موانع و آسیب هایی سد راه تاثیر خانواده در تربیت اجتماعی کودکان می شوند. این تحقیق با رویکرد توصیفی و اسنادی و با استناد به متون دینی و یافته های علوم جدید، به بررسی موانع و آسیب هایی می پردازد که به نحوی در مسیر نقش آفرینی نهاد خانواده در تربیت اجتماعی کودکان اخلال ایجاد می کند. فرسایش سرمایه اجتماعی کودکان در خانواده، گسیختگی نظام خانواده و طلاق، افراط و تفریط در جامعه پذیری نقش های جنسیتی، ناهماهنگی میان خانواده و دیگر عوامل تربیت اجتماعی و ضعف نظارت خانواده بر فرزندان، در خانواده های امروزی از مسائلی است که می تواند در مسیر تربیت اجتماعی مطلوب کودکان در محیط خانواده، مانع ایجاد کند. هدف این نوشتار دستیابی به شاخص هایی است که در درون خانواده، موانع تربیت اجتماعی را بازتاب می دهند.
    کلیدواژگان: خانواده، کودک، تربیت اجتماعی، تربیت اجتماعی دینی، موانع تربیت اجتماعی، جامعه پذیری، سرمایه اجتماعی، طلاق، کنترل اجتماعی
  • المحتویات
    صفحه 134
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Pages 5-12
    Knowledge is acquired discursively and intuitively. Friends of God do not know the Most High God through mental concepts and His absent attributes; rather, they know God through Himself and intuitive knowledge. In this way, a correct understanding about pure concepts and teachings of Holy Prophet's household can be achieved by developing intuitive instances. Intuitive knowledge has high and low degrees. It is sometimes conscious and at other times semiconscious. Intuitive knowledge sometimes extends to such a degree, due to guided perceiver's existential greatness and perfection, that he visions all realities of existence. The present paper discusses the manner, possibility or impossibility of knowing the core of essence of the Most High God or intuitive knowledge.
    Keywords: the nature of knowledge, intuitive knowledge, acquired knowledge, meaning of intuitive knowledge about God, essence of God
  • Leila Moafi, Abbas Ashrafi Pages 13-28
    Acceptance of religion means believing, accepting and obeying whatever Glorified God has sent to human society through prophets and imams (peace be upon them), and avoidance of religion means the opposite. The present paper studies the issue with the aim of recognizing "the factors influencing the youth to accept and avoid religion, with emphasis on religious teachings. The statistical population consists of 377 individuals who include high school students of Sari educational organization, zone one, and university students of Sari Azad Islamic University (over all, 15 to 29 years old) and are selected through random-classified sampling. A descriptive-survey method and researcher-made questionnaire with 23 items are used in this research. Having assessed the validity and reliability of the questionnaire, the students completed it. SPSS software and descriptive-inferential statistics were used to analyze the data.The research findings indicate that type of education in families, relationship with friends and peers, religious individual's behavior, mass media and knowing individual will influence youth to accept religion. Furthermore, the most influential factors among university and high school students are knowing and acquaintance with religion, type of education in family, the behavior of religious individuals and instructors of religious matters, relationship with friends and peers and mass media, respectively.
    Keywords: accepting religion, avoiding religion, youth, religious knowledge, family training, behavior of instructors of religious matters, peers, mass media
  • Mehdi Shokrullahi Pages 29-43
    No doubt, every age-group has its own features and demands. If the process of education is based on the stages of growth, mental development and features of each age-group, it will be successful. Parent's unawareness of features, stages and method of teaching ritual duties and responsibilities is the most important factor of their failure in ritual education. Using a descriptive-analytical method, the present paper seeks to expound the most important stages of teaching religious duties by referring to traditions about education and religious sources. The research findings indicate that among the ramifications of religion, praying and fasting are more necessary than other ritual duties to be taught to children from their childhood. This paper suggests that prayer is formally taught at the age of 7 and fasting at the age of 9. As the child grows mentally and physically, the grounds for instructing religious injunctions and their conditions and other religious duties and recommendations are prepared. This paper seeks to provide a practical technique for teaching ritual duties, for which at least six stages can be considered. If a child achieves the final state of this technique, as the most important aim of this paper, ritual education will be realized completely and correctly.
    Keywords: training, ritual education, stages of education, praying, fasting, recommendations
  • Seifullah Fazlullahi, Mansooreh Maleki Tavana Pages 45-58
    The present paper aims at investigating the factors influential in attracting students to communal prayers at schools. A descriptive-survey method is used in this research whose statistical population includes 360 students of Qom educational organization, zone two, who were selected through classified random sampling. A researcher- made questionnaire with the reliability of 0.81 is used to gather data which were analyzed by Chi-squared tests, one-group T-test, and two independent groups T-test. The data analysis indicate the following
    Results
    1- there is a significant difference between male and female students as to the factors influential in attracting them to communal prayers. 2. Parents and school staff's Religious attitudes and their participation in communal prayers at school increases student's motive to attend communal prayers. 3- Student's knowledge of benefits of prayer and communal prayer and their participation in religious sessions has a positive relationship with their attitude towards communal prayer at school. 4- The way through which the responsibility of conducting communal prayer is assigned to students and reinforced is influential in increasing their interest and participation in communal prayer. 5- Prayer leader's personality and influence and the nature of his relationship with students, condition of prayer hall have a meaningful relationship with student's inclination towards attending communal prayer.
    Keywords: communal prayer, students, secondary schools, factors of attraction
  • Hamid Reza Narimani, 'Arefeh Khoorvash, Hosein Emami Pages 59-70
    One of the most basic components of human societies is "need" which is met in the context of culture. Values which are realized as norms are the important components of the culture of every society. Research on these components and reinforcing and highlighting them will result in the protection of the culture of society against aggressive cultures.Referring to and analyzing the content of holy verses of the chapter Luqman, the present paper seeks to elucidate eight value models and their related norms. Among the results of this paper are: elaborating on some of the ways of making these components acceptable in society, providing a new method as the beginning of similar research on the verses of other chapters, comparing the chapters, and formulating a comprehensive set of values and norms, as the only single way of meeting man's most basic need, i.e. achieving real and eternal happiness and welfare.
    Keywords: chapter of Luqman, culture, norms, applied methods
  • Mohammad Ehsani, Abulfazl Sajedi Pages 71-85
    Considering the question of spiritual education of children, which is regarded as a problem of family and society today, the present research is conducted with the aim of comparing the view of Islam with that of behaviorist theory on spiritual education of children by using an analytical-descriptive method. It identifies behavioral factors which are influential in the spiritual education of children in family space in two fields of worship and morality. Then it studies these factors by using a religious-Quranic approach and compares them with the view of behaviorism in order to show their similarities and differences. Main difference between these two views lies in their anthropology, which has considerable influence on the education of children. According to behaviorism, spiritual education of children is useless, because there is no immaterial thing in children. Conversely, according to the theory of Islam, this type of education for children and taking into consideration their spiritual aspect is a necessary and crucial fact throughout their life.
    Keywords: spiritual education, behavioral factor, childhood period, ritual behavior, moral factor, lifestyle
  • Zahra Poorroostaei Ardakani, Mohammad Ali Mohiti Ardakani Pages 87-99
    Clothing is one of the most important symbols of human civilization and a meaningful social act. Using a descriptive-analytical method, the present paper aims at elaborating on Martyr Motahhari's view about Islamic criteria of coverage and concludes that clothing is a divine grace to dignify man and that Islam directs man towards civilization by ordering him to cover himself. Although Islam does not specify a certain form and design for clothing, it lays down some criteria for it, which is studied under the title of "Islamic style of coverage". These criteria are laid down on the basis of man's nature and in order to enrich human civilization, maintain the strength and independence of Islamic society and consolidate family system. Among the requirements of Islamic clothing are orderly condition, taking into consideration social spirits- for example, devotion, sympathy and conformity with majority- keeping self-respect, observing order and cleanness, and keeping human dignity and respect. On the other hand, imitating foreigners and likening one to them, wearing clothes to gain fame, likening oneself to opposite sex, wasting, etc have no place in Islamic style of clothing and are forbidden.
    Keywords: martyr Motahhari, lifestyle, coverage, clothing, civilization, Islam
  • Maryam Ashoori, Mohammad Hussein Heidari, Hassan Ali Bakhtiar Nasrabadi Pages 101-114
    One of the most important factors which is influential in education is developing and strengthening the power of intellect, because intellect has an important role in moderating and controlling animated inclinations and calling to good acts and commitment to noble dispositions. Using a descriptive-analytical method, the present paper seeks to investigate the factors and obstacles of intellectual cultivation based on martyr Motahhari's views, and elaborate on intellectual cultivation in the field of Islamic education. The research findings indicate that obstacles of cultivation of intellect, in martyr Motahhari's view, can be attributed to moral and affective causes (for example, following appetitive soul, intimidation, etc), cultural, social and political causes (for example, culture and compulsion governing the society, following social habits, etc) and physical causes (for example improper use of senses, use of beverages and drugs).
    Keywords: Islamic education, martyr Motahhari, intellectual cultivation, obstacles of intellectual cultivation
  • Mohammad Sharif Heidari, Abulfazl Sajedi Pages 115-133
    Family is the most important center of social education and socialization, which has an important role in educating and socializing children, especially during early years of their life. In the meantime, some obstacles and damages prevent family from playing an influential role in social education of children. Using a descriptive-documentary approach and referring to religious texts and findings of new sciences, the present paper investigates the obstacles and damages which, in some way, prevent family from playing an important role in social education of children. Exhaustion of children's social capital in family, breakage of family system and divorce, going to extremes in socialization of gender roles, disharmony between family and other factors of social education and weak control of family over children in modern families are among the problems which can prevent ideal social education of children in family. This paper tries to achieve the parameters which reflect the obstacles of social education in family.
    Keywords: family, child, social education, religious social education, obstacles of social education, socialization, social capital, divorce, social control