فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 199، تیر 1393)

  • جامعه ‏شناسی
  • تاریخ انتشار: 1393/04/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 9
    «ذکر» به معنای توجه مجدد به چیزی است که انسان به آن علم و معرفت دارد، اما اکنون از آن غافل شده است. این یادکرد و ذکر، از کارکردهای قلب آدمی است. قلب قوه ای است که مرکز ادراکات عواطف و احساسات انسانی است. یادکرد، گاهی امری غیراختیاری در انسان است و اگر انسان هم بخواهد چیزی را از یاد ببرد، باز هم فراموشش نمی کند.
    درجه یادکرد ما از دانسته ها، بستگی به درجه محبت و نفرت ما از آنها دارد. اگر تعلق خاطر، محبت و یا نفرت ما از چیزی عادی باشد، خیلی زود آن را فراموش می کنیم، اما اگر محبت و نفرت ما از چیزی شدید باشد، همواره در خاطره باقی می ماند. ازاین رو، ایمان و محبت اندک ما نسبت به خدا، ما را به فراموشی و غفلت از حضرت باری تعالی سوق می دهد. اما ایمان و محبت زیاد، هرگز هیچ عامل نمی تواند موجب غفلت یاد خدا در ما شود.
    بندگان مخلص خدا، که پیوسته یاد خدا هستند، اگر هم عاملی موجب غفلت آنان از خدا شود، خدای سبحان وسائلی را فراهم می کند که از آنان غفلت درآیند و متوجه معبودشان شوند.
    کلیدواژگان: محبت، یاد خدا، محبت خدا، راه های تقویت یاد خدا
  • رفیع الدین اسماعیلی، حفیظه مهدیان صفحه 15
    اگرچه زن و مرد در جوهر و ماهیت انسانیت یکسانند و تمایزی در حقیقت و نوع آنها نیست، ولی تفاوت هایی نیز با یکدیگر دارند که به ویژگی های جسمانی و روانی آنها بازمی گردد، به گونه ای که تفاوت طبیعی و تکوینی میان زن و مرد، مطلبی غیرقابل انکار است. دین اسلام با حضور زن در جامعه مخالف نمی باشد، اما برای حضور زن در جامعه شرایطی براساس ویژگی های طبیعی زن (جسمی، روحی و...) و نوع کشش و ارتباطی که میان مرد و زن وجود دارد معین کرده است. هدف از این پژوهش، به دست آوردن ملاک ها و معیارهایی است که اسلام درباره حضور اجتماعی زن بیان کرده است. بنابراین، این پژوهش تلاش دارد با روش اسنادی و مطالعه آیات و روایات، به بیان ویژگی ها و ملاک های حضور اجتماعی زنان بپردازد. در این تحقیق، به چهار معیار اصلی (پوشش و لباس زنان، حفظ حریم ها و فاصله ها، عدم تبرج، و کنترل نگاه) برای حضور اجتماعی زنان پرداخته شده است که هرکدام دارای مولفه هایی می باشند.
    کلیدواژگان: عفاف، حیاء، اسلام، حضوراجتماعی، حجاب
  • اسماعیل چراغی کوتیانی صفحه 31
    ارمغان مهم رویارویی ایرانیان با تجدد، چالش بین سنت های دینی و تجدد بود. حوزه مسائل زنان و خانواده نیز در چنبره این چالش گرفتار آمد. این نوشتار می کوشد با رویکردی جامعه شناختی تاریخی و با روش اسنادی و کتابخانه ای به این پرسش ها پاسخ دهد که تفکر فمینیستی از چه زمانی وارد فضای فکری جامعه ایرانی شد و با تکیه بر چه بسترهایی به اشاعه خود پرداخت و در این مسیر چه مراحلی را پشت سرگذاشت؟ یافته ها حکایت از این دارد که حوادث پیش و پس از انقلاب مشروطه، زمینه آشنایی برخی زنان ایرانی را با جنبش زنان در غرب، فراهم آورد. در این میان، ساختاری شبه جنبش در ایران شکل گرفت که بر زیست بهتر زنان و احقاق حقوق زنان تاکید می کرد. اما با ظهور دوره پهلوی ها، جنبش شکل دولتی به خود گرفته و به موجی آسوده بدل شد. با پیروزی انقلاب اسلامی، موج سومی از جنبش شکل گرفت که همگرایی بیشتری با مبانی فمینیسم غربی داشت. این موج را طیف های متفاوت و گاه متناقضی تشکیل می دهند که علی رغم تفاوت های بسیار، در این نکته مشترکند که مسائل عصر مدرن را نباید با دین توضیح داد. این رویکردها از یک سو، از فقدان نگرش علمی رنج می برند و از سوی دیگر، نوعی الگوبرداری صرف از مسائل زنان در غرب و بی توجه به ظرفیت های فرهنگی و ملی در حل مسائل زنان هستند. افزون بر این، رویکردهای آنان نوعا سیاسی است که می توانند از سوی دشمنان مورد بهره برداری قرار گرفته و خطری بزرگ برای امنیت ملی باشند.
    کلیدواژگان: فمینیسم ایرانی، فمینیسم اسلامی، تجدد، مشروطیت، انقلاب اسلامی
  • قربانعلی رضوانی، ابوالفضل ساجدی صفحه 49
    خانواده اولین و مهم ترین اثر را بر شکل گیری باورها، ارزش ها و نگرش های سیاسی و اجتماعی فرزند دارد. ارزش هایی که در سنین اولیه یادگیری منتقل می شوند، غالبا در سراسر زندگی حفظ می شود و در تنظیم روابط اجتماعی و سیاسی فرد نقش ایفا می کند. تحقیقات نشان می دهد که کودکان در خانواده هایی که معمولا دارای تجانس دیدگاه اجتماعی و سیاسی هستند، پیام ها و ارزش هایی سیاسی و اجتماعی منسجم دریافت می کنند. ازاین رو، جامعه شناسان و روان شناسان اجتماعی برای جامعه پذیری سیاسی و اجتماعی مناسب و منسجم کودک «همسان همسری» در ساحت های شخصیتی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی را پیشنهاد می کنند.
    منابع دینی در همسرگزینی به ابعاد مختلف شخصیت همسر توجه نموده است. از یک سو، به خصوصیات وراثتی مانند هوشمندی، شجاعت و بردباری توجه نموده است. از سوی دیگر، ویژگی های اکتسابی همسر را در سه ساحت شناختی، عاطفی و رفتاری، که در تربیت سیاسی و اجتماعی اثرگذار هستند، مورد تاکید قرار داده است. کفویت در همسرگزینی به جهت گیری ارزشی در انتخاب همسر اشاره دارد؛ یعنی خصوصیات ایمانی و اخلاقی که باید در تمام ابعاد اجتماعی و سیاسی شخصیت همسر وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: عوامل زمینه ای تربیت، تربیت سیاسی اجتماعی، جامعه پذیری سیاسی، همسرگزینی، صفات همسر، کفویت
  • جابر میرزاپوری، غلامعلی اسماعیلی کریزی صفحه 65
    هدف از این پژوهش، بررسی کارکرد مساجد در شکل دهی، تقویت، تحول و پویایی فرهنگ اسلامی است. از روش اسنادی و تک نگاری و تکنیک پرسش نامه باز، مصاحبه، مشاهده مشارکتی و فیش برداری برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. رویکرد و الگوی نظری تحقیق بر اساس نظریات کارکردی دورکیم، مرتون و پارسونز بنا شده است که مساجد را واجد کارکرد آشکار و پنهان در چهار بعد اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در نظر گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها توسط محقق براساس شیوه استدلالی و منطقی در تطبیق یافته های تحقیق با الگوی نظری صورت پذیرفته است. یافته ها و نتایج تحقیق نشان می دهد که مساجد نوعی ضرورت کارکردی برای دستیابی به اهداف جامعه اسلامی دارند و با کارکردهای آشکار و پنهان در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی سبب تقویت، تحول و پویایی فرهنگ اسلامی می گردند. همچنین مساجد در یک رابطه دیالکتیکی با کارکردهای خود، سبب تقویت فزاینده خود و کارکردهای خود و در نهایت، پویایی فرهنگ اسلامی خواهند شد.
    کلیدواژگان: مساجد، کارکرد، پویایی فرهنگی، فرهنگ اسلامی
  • یاسمن فرشادفر، محسن نیازی صفحه 81
    امروزه مفهوم امنیت اجتماعی به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های نظم و ثبات نظام اجتماعی مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته است. احساس امنیت، به ویژه برای زنان که نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل می دهند، از اهمیت خاصی برخوردار است. در این میان، دین به عنوان مظهر همبستگی اجتماعی نقش اساسی در ارتقای احساس امنیت اجتماعی ایفا می کند. بر این مبنا، هدف اساسی این مطالعه، بررسی رابطه بین میزان دین داری و احساس امنیت اجتماعی زنان در جامعه مورد مطالعه می باشد.
    این مطالعه از نوع پیمایش اجتماعی بوده و برای جمع آوری داده های پژوهش از تکنیک پرسش نامه همراه با مصاحبه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان واقع در سنین فعالیت ساکن در مناطق شمال و جنوب شهر تهران می باشد. یافته های تحقیق رابطه بین میزان دین داری و احساس امنیت را نشان می دهد. یافته ها حکایت از رابطه معنی دار بین میزان دین داری و احساس امنیت در بین زنان مناطق شمال و جنوب تهران دارد.
    کلیدواژگان: دین، دین داری، امنیت، امنیت اجتماعی، زنان
  • عباسعلی مشکانی سبزواری، غلامعلی اسماعیلی کریزی، عبدالله سرکاری صفحه 95
    این مقاله درصدد است با استفاده از روش مطالعه کتابخانه ای و تحلیلی، به تبیین مناسبات فقه و عدالت در پارادایم های مختلف فقهی بپردازد. توجه به عدالت در دوره های مختلف فقهی، متفاوت است. در فقه سنتی عدالت غالبا به مثابه صفت فرد مورد توجه است، اما در فقه حکومتی، عدالت به مثابه معیار و ملاکی برای سنجش صحت و سقم کلیه احکام مورد استفاده می باشد. فقه حکومتی با رویکرد عدالت، تولید و پس از اجرایی شدن، زمینه بسط عدالت در جامعه را فراهم می آورد. انقلاب اسلامی نیز که با محوریت فقه شیعی، ایجاد و استقرار یافته و هم اینک در مرحله توسعه به سر می برد، در هر کدام از این مراحل سه گانه، با استفاده از نرم افزار اختصاصی آن، به ترتیب عدالت در مقیاس اقلی، متوسط و اکثری را مورد اهتمام خود قرار داده است. در مرحله توسعه، انقلاب اسلامی برای بسط عدالت اکثری، نیازمند فقه حکومتی می باشد.
    کلیدواژگان: فقه حکومتی، عدالت، انقلاب اسلامی، عدالت اقلی، عدالت متوسط، عدالت اکثری
  • حسن صادقی صفحه 111
    افزون بر دلایل فطری و عقلی، بر اساس آیات قرآن، انسان در کارهای خود اختیار دارد که یکی از مهم ترین کارهای او برقراری عدالت اجتماعی است. این مبنا آثار گوناگونی دارد که از مهم ترین آنها می توان به لزوم تلاش برای عدالت اجتماعی و ضرورت کوشش برای رهایی از ظلم اجتماعی اشاره کرد.
    این نوشتار، که با روش توصیفی تحلیلی نگارش یافته، اختیاری بودن عدالت اجتماعی را در آیات قرآن کریم را مورد بررسی قرار داده است. چنین آثار مهم آن را با شواهد قرآنی بیان کرده و دیدگاه اشاعره را که به جبر در افعال و عدالت اجتماعی به عنوان یکی از مصادیق مهم آن عقیده دارند، مورد نقد قرار داده است.
    کلیدواژگان: اختیار، جبر، عدالت اجتماعی، ظلم اجتماعی، تکلیف
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 9
    "Remembrance" means recalling something which one knows but he/she is presently heedless of it. This remembrance is one of the functions of man's heart. Heart, which is an important organ is regarded the center of thoughts and feelings. Remembrance is sometimes involuntary and so one will not forget a thing, if he/she wants to.The degree of our remembrance of what we know depends on the degree of our love and hate for it. If our attachment, love or hate for something is ordinary, we will forget it very soon, but if our love for something is overwhelming and our hate is intense we will never forget it. Therefore, our scant belief in and love for God lead to the forgetfulness of the Most High God, but when our love for and belief in God is great, nothing will make us forget God's remembrance. The Glorified God give aid to devoted servants of God who always remember God lest they should become forgetful and thus they always think of their Adorable
    Keywords: love, remembrance of God, love for God, ways of strengthening remembrance of God
  • Rafi Al Din Ismaili, Hafize Mahdiyan Page 15
    Although man and woman are regarded alike in terms of nature and essence and have no difference with regard to their reality and species there are some differences concerning their physical and mental characteristics, and so the natural and genetic differences between man and woman are undeniable. Islam accepts the idea of woman's participation in social activities but it has put some conditions taking into consideration the natural characteristics (physical, mental, etc.) and kind of relations between man and woman. The present paper seeks to make explicit the parameters and criteria adopted by Islam for woman's participation in social activities. Therefore, it tries to elaborate on the features and criteria of woman's role in this regard, using a documentary method and reviewing Quranic verses and traditions. This paper elucidates four main criteria for woman's participation in social activities; such as (woman's dress, observing Islamic injunctions, refraining from showing off and keeping control of one's eye), and each of these criteria has some components.
    Keywords: chastity, modesty, Islam, participation in social activities
  • Ismail Cheraghi Kootiyani Page 31
    The important outcome of Iranian's encounter with modernity is a conflict between religious traditions and modernity. The area of the issues about women and family is part of this conflict. Using a historical- sociological approach and documentary- library method, the present paper seeks to answer to the following questions: when did feministic thought enter the ideological atmosphere of the Iranian society? Under what circumstances did this kind of thought prevail? And what stages did it pass through wherein? The research findings indicate that the events preceding and following the Constitutional Revolution prepared the ground for the familiarity of some Iranian women with the women's movement in the West. In the meantime, a semi-movement which took form in Iran emphasized on women's a better quality of life and on recognizing their rights. When the Pahlavi regime come to power this movement took a governmental form and turned into a soothed wave. After the victory of the Islamic Revolution, the third wave of this movement whose principles were convergent with those of western feminism came to existence. This wave consists of various and sometimes contradictory groups and, in spite of the many differences between them, they all agree that the explanation of modern issues should not be based on religion. These approaches lack a scientific outlook on the one hand and they are only concerned with the very issues of western women, taking no regard to the cultural and national capacities in solving women's problem, on the other. Furthermore, these approaches are, more or less political, and can serve the enemy's purposes and be serious menace to our national security.
    Keywords: Iranian feminism, Islamic feminism, modernity, constitutionalism, the Islamic Revolution
  • Ghorbanali Rezwani, Abulfazl Sajedi Page 49
    The family exerts the first and most important influence on the formation of children's sociopolitical beliefs, values and perspectives. The values that are cherished during the initial stage of learning are often preserved throughout one's life and contribute to regulating his/her sociopolitical relations. The studies show that the children who come from families whose sociopolitical viewpoints are usually harmonious, receive coherent sociopolitical massages and values. Therefore, sociologists and social psychologists propose "homogamy" for a child's proper and coherent sociopolitical sociability in personality, cultural, social and political domains.Religious sources devote special attention to the different aspects of spouse's personality in as far as spouse-selection is concerned. These sources take into consideration such inherited characteristics like intelligence, bravery and patience, on the one hand. On the other hand, the spouse's acquired characteristics in the cognitive, emotional and behavioral domains which have influence on sociopolitical education are emphasized. The idea of matching in spouse-selection refers to value orientation in the process of selecting a spouse, i.e., faith-based and moral qualities which characterize every sociopolitical dimension of a spouse's personality.
    Keywords: the contextual factors of education, sociopolitical education, political sociability, spouse, selection, spouse's characteristics, matching
  • Jaber Mirzapoori – Gholamali Esmaili Karizi Page 65
    The present paper seeks to study the function of mosques for the formation, strengthening, development and dynamism of Islamic culture. A documentary and monograph method, the technique of open questionnaire, interviews, participant observation, and note-taking were used for gathering the data. The approach and theoretical model of the research are based on Parsons, Morton and Durkheim's functional theories, according to which mosques have implicit and explicit functions in four social, cultural, political and economic dimensions. The data were analyzed through a logical and argumentative method to see the distinction between the research findings and the theoretical model. The research findings show that mosques have some kind of functional necessity for achieving the aims of Islamic society and their implicit and explicit functions in social, cultural, political and economic dimensions lead to the strengthening, development and dynamism of Islamic culture. Furthermore, mosques and their functions increase in strength through a dialectical relationship with their own functions and thus turn into a dynamism of Islamic culture.
    Keywords: mosques, function, cultural dynamism, Islamic culture
  • Yasaman Farshadfar, Muhsen Niyazi Page 81
    As one of the most important components of the order and stability of social system, the idea of social security is of special interest to thinkers today. The sense of security is of particular importance, particularly for women, who form half of the society. In the meantime, religion which represents a symbol of social solidarity plays a fundamental role in promoting the sense of social security. The main aim of the present paper is to study the relationship between religiosity rate and sense of social security among the women in question.This study is a social survey, in which a questionnaire and interview for gathering data. The statistical population includes all the women in the stage of liveliness who live in northern and southern Tehran. The research findings explain the relationship between religiosity rate and sense of security. They make explicit that there is a significant relationship between religiosity rate and sense of security among the women living in northern and southern Tehran.
    Keywords: religion, religiosity, security, social security, women
  • 'Abbasali Meshkati Sabzevari, Gholamali Esmaili Karizi, 'Abdullah Sarkari Page 95
    Using a library survey and an analytical method, the present paper seeks to elaborate on the relationship between fiqh (jurisprudence) and justice according to different fiqhi (jurisprudential) paradigms. The degree of attention given to justice differs according to the different fiqhi periods. In traditional fiqh, justice is often viewed as a personal characteristic, but in governmental fiqh, justice is used as a criterion for distinguishing between the soundness and unsoundness of every injunction. Governmental fiqh which is justice-oriented prepares the ground for administering justice after being implemented. The Islamic Revolution, which is inspired by and centered on Shiite fiqh and which is now striding ahead, attempts to achieve minimal, medium and maximal justice in three stages; namely, creation, establishment and development, respectively making use of its specialized software. The Islamic Revolution cannot dispense with governmental fiqh in its attempt to administer maximal justice in the stage of development.
    Keywords: governmental fiqh, justice, the Islamic Revolution, minimal justice, medium justice, maximal justice
  • Hassan Sadeghi Page 111
    In addition to the innate sense and rational evidence, some Quranic verses prove that man has free choice to perform acts, one of the most important of which is administering social justice. This principle has different effects, and the necessity of attempting to administer social justice and be free from social oppression can be referred to as one of the most important of these effects.Using a descriptive-analytical method, the present paper investigates the voluntary property of social justice in the Quranic verses. It also explains its important effects by citing evidence from the Quran, and criticizes Asharite's views particularly the idea of determinism in acts and social justice as one of the main instances of their thoughts.
    Keywords: free choice, determinism, social justice, social oppression, duty