فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و سوم شماره 5 (پیاپی 200، امرداد 1393)

  • علوم سیاسی
  • تاریخ انتشار: 1393/05/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نخستین سخن
    صفحه 4
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این متن شرحی است بر دعای امام سجاد علیه السلام پیرامون آثار ذکر خدا. قلب و روح انسان مرکز عواطف و احساسات است، از جمله این احساسات، محبت است. آنچه با طبع انسان سازگار هست، معمولا انسان به آنها وابستگی و دلبستگی دارد. این محبت دارای سلسله مراتب طولی است. عالی ترین مرتبه آن «وله» و «هیام» است. «وله» حیرت از شدت محبت است و «هیام» مرتبه ای است که فرد از شدت عشق و محبت دیوانه و سرگشته کوی معشوق می گردد و همه توجهات او معطوف معشوق و همه هستی خود را فراموش می کند. مظهر تام عشق به خدا، حضرت ابراهیم علیه السلام است. مرتبه نازل تر چنین حالتی در ارتباط با دعا، خدا و ائمه اطهار علیهم السلام محقق می شود. برخی چنان عشقی به امام حسین علیه السلام و امیرمومنان علی علیه السلام دارند که حاضرند همه هستی خود را تقدیم ایشان کنند.
    کلیدواژگان: عشق، محبت، وله، هیام، آرامش، ذکر خدا
  • ابوالفضل ذکایی صفحه 11
    در باب افکار سیاسی علمای جهان اسلام و لزوم پذیرش حکومت فقیه، مباحث گوناگونی مطرح است. ازاین رو، برخی محققان فقیهی مانند شیخ فضل الله نوری را متهم به حمایت از سلطنت می کنند، و برخی دیگر نظریه «ولایت فقیه» را ساخته عصر کنونی می دانند. هدف این پژوهش، که با روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از مطالعات تاریخی و کتابخانه ای صورت گرفته، بازشناسی چگونگی ماهیت حکومت دینی و حاکمیت در جهان تشیع، از سوی دو فقیه مبارز جهان اسلام آیت الله مصباح و شیخ فضل الله نوری است.
    آیت الله مصباح به عنوان ایدئولوگ فصل جدید انقلاب اسلامی و شیخ فضل الله نوری به عنوان مبتکر حکومت «مشروطه مشروعه» در عصر قاجاریه، هر دو بر لزوم ولایت فقیه و برقراری حکومت اسلامی و دولت دینی تاکید دارند. اما شیخ فضل الله نوری اعمال ولایت فقها را در عصر مشروطه در حد مقدور نه حد مطلوب در قالب سلطنت مشروطه مشروعه ممکن می دانست، و آیت الله مصباح با توجه به شرایط زمانی عصر خود، اعمال حکومت فقیه را در قالب نظام تفکیک قوای جمهوری اسلامی و با اختیارات بیشتر برای ولی فقیه مجاز می شمارد.
    کلیدواژگان: حکومت، دولت، دین، سلطنت، ولایت، فقیه
  • هادی شجاعی، منوچهر محمدی، محمد جواد نوروزی صفحه 25
    بازشناسی منابع گوناگون قدرت و چگونگی بهره گیری از آنها در ادوار تاریخ، به ظهور شکل های جدیدی از قدرت منجر گردیده است. گذر از نیمه قرن بیستم و ظهور عواملی همچون رشد و گسترش افکار عمومی، تقویت جایگاه فرهنگ در روابط بین الملل و مانند آن و به طورکلی، هزینه بر بودن جنگ، موجب ظهور رویکردی نوین به موضوع قدرت شده که امروزه به نام «قدرت نرم» شناخته می شود. به اذعان بسیاری از نظریه پردازان انقلاب ها، پیروزی انقلاب اسلامی ایران با اتکا به بنیان های ارزشی و معرفتی، موجب برجسته شدن موضوع فرهنگ در روابط بین الملل و به تبع آن، چرخش راهبردی کشورها به سمت به کارگیری قدرت نرم در تحقق اهداف خود بود. این پژوهش با هدف بررسی نقش انقلاب اسلامی در این تحول راهبردی، چهار کارکرد اساسی انقلاب اسلامی ایران در این روند، مانند احیای دین و معنویت را بررسی می کند.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، فرهنگ، قدرت نرم، بین الملل
  • سیدمهدی سیدیان صفحه 37
    امروزه غرب مدعی جهانی شدن است و با سیطره رسانه ای خود، به یکه تازی در این عرصه می پردازد. اما تفاوت های بنیادینی میان نگاه اسلام و غرب به این مفهوم وجود دارد. تبیین ها از ماهیت جهان، انسان، هدف و دین، از منظر اسلام و غرب، گوناگون است. حتی اساسا دین در فرهنگ غربی فاقد جامعیت است و به گونه ای تعریف می شود که عرصه های مسائل اجتماعی و سیاسی را دربر نمی گیرد. ازاین رو، بنا بر مبانی فکری و عملی غرب، نمی توان از منظر دین به مسئله «جهانی شدن» و «دهکده جهانی» اندیشید. هدف این مقاله بازنمایی تفاوت های جهانی شدن اسلامی و غربی در مبانی، اهداف، اصول، راهبردها، قوانین و راه کارهای عملی در تدبیر امور جهان و انسان است که با روش تحلیلی و مقایسه ای به ارائه برخی از آنها می پردازیم. جهانی شدن غربی به دنبال حاکم ساختن روحیه سکولاریسم، ماده گرایی، منفعت محوری و رفاه خواهی است، درحالی که جهانی شدن اسلامی به دنبال تعالی و پیشرفت انسان در ابعاد مادی و معنوی است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، جهانی سازی، مبانی، راهبرد، اسلام، غرب
  • سیدعزت الله احمدی صفحه 49
    سیدجمال الدین اسدآبادی و امام خمینی قدس سره از جمله دو اندیشمند بزرگ اسلامی هستند که برای وحدت جهان اسلام و مبارزه با استبداد داخلی و استعمار خارجی، تلاش های فراوانی نمودند و برای تحقق این آرمان، خواهان اصلاح و تغییر در شیوه حکومت داری در جوامع اسلامی بودند. با این حال، یافته های تاریخی حاکی از آن است که با وجود تاثیرگذاری های زیاد سیدجمال بر متفکران و اندیشمندان اسلامی در دوره های بعد، وی در زمان حیاتش موفق به اصلاح و تغییر در شیوه حکومت داری جوامع اسلامی نگردید، ولی امام خمینی قدس سره موفق به تغییر حکومت و برپایی نظام جمهوری اسلامی در ایران گردید. در نوشتار حاضر، ضمن بررسی برخی اندیشه های سیاسی این دو اندیشمند، بر اساس روش اسنادی تحلیلی ناکامی سیدجمال و موفقیت امام خمینی در این زمینه تحلیل شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که خلا نظری در عرصه نظام سیاسی یکی از عمده عوامل موثر در ناکامی سیدجمال در نهضت اصلاحی اش بوده است.
    کلیدواژگان: اصلاحات، سیدجمال، امام خمینی قدس سره، حکومت، وحدت، بیداری، استبداد، استعمار
  • مهدی اکبری، امیررضا اشرفی، حسین ارجینی صفحه 67
    یکی از مسائل اساسی در فلسفه سیاسی اسلام، مولفه های مشروعیت حاکمیت است. مراد از «مشروعیت» در این نوشتار، توجیه عقلانی «اعمال سلطه و اطاعت»، و مراد از مولفه های آن عناصری است که به موجب آن، حاکم یا حاکمان یک جامعه از حق صدور فرمان و اطاعت برخوردار می شوند. با توجه به اینکه حاکمیت الهی در دو حوزه تکوین و تشریع در سراسر قرآن تبیین شده است، در این پژوهش، به روش تفسیر موضوعی به واکاوی این موضوع در آیات قرآن اقدام شده و عناصری همچون «برتری ذاتی»، «سلطه و مالکیت حقیقی»، «علم خطاناپذیر»، و «حق تصرف در قلمرو حکومت»، که ازجمله مولفه های حق حاکمیت در نگاه قرآن است، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: مشروعیت، حاکمیت، فلسفه، مالکیت، سلطه، علم، حکومت
  • زهرا پورروستایی اردکانی، محمدعلی محیطی اردکان صفحه 83
    یکی از مهم ترین دستورات اسلام در حوزه رابطه با انسان های دیگر، تعیین ضابطه برای رابطه مسلمان با غیرمسلمان است. مقاله حاضر کوشیده است تا با روش توصیفی، چگونگی رابطه مسلمان با غیرمسلمان را با استناد به آثار شهید مطهری بیان کند و به این نتیجه رسیده که مشی اسلام در تعیین ضابطه برای رابطه مسلمان با غیرمسلمان، بر اساس اعتدال و میانه روی است، به گونه ای که نه دستور کلی قطع رابطه صادر کرده و نه اجازه هرگونه رابطه ای را داده است. اسلام برای حفظ دین افراد، مصلحت مسلمانان و عزت و استقلال جامعه اسلامی، روابطی مانند ازدواج، دوستی، کمک و احسان، تعلیم و تعلم، تعامل فرهنگی، تجاری، و همزیستی با غیرمسلمانان را محدود کرده و برای حضور غیرمسلمان در قلمرو حکومت اسلامی و تصدی مناصب و پستهای حساس، سخت گیری کرده است و تسلط و ولایت غیرمسلمان بر مسلمان را به هیچ وجه نمی پذیرد.
    کلیدواژگان: مطهری، اسلام، مسلمان، غیرمسلمان، محدودیت، کافر
|
  • Ayatollah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    The present paper expounds one of the supplications of Imam Sajjad (peace be upon him) about the effects of remembering God. Man’s heart and soul are the center of emotions including love. Man is attached to and loves the things that appeal to him. This love has a longitudinal hierarchy. The highest stage is “Walah (love-madness)” and “Hiyam (wander lust)”. “Walah” is a kind of bewilderment resulting from extreme love and “Hiyam” is a state in which one goes mad, wanders around near the beloved's residence because of his overwhelming love, thinks of none but his beloved, and forgets all about his own existence. Prophet Ibrahim is a perfect example of how to love God. The lower stage is realized through supplication, seeking nearness to God and infallible Imams (peace be upon them). Some love Imam Hussein and Imam Ali (peace be upon them) so much that they are ready to sacrifice their lives for the love of them.
    Keywords: love, affection, valeh (love, mad), hiyam, tranquility, remembrance of God
  • Abulfazl Zokaei Page 11
    There has been much debate about the political thoughts of Islamic scholars and necessity of accepting the religious jurist's governance. For example, some of the researchers accuse such a jurist like ''Sheikh Fadlulah Nuri '' of supporting the kings. Some other believe that the theory of "guardianship of religious Jurist" is a recent innovation. Using a descriptive-analytic method, this paper which is based on a historical and library-based study, aims at recognizing the nature of religious government and sovereignty in Shia world according to the view of two leading faqihs: Ayatollah Misbah and Sheikh Fadlulah Nuri. Ayatollah Misbah, an ideological theorist of the Islamic Revolution, and Sheikh Fadlulah Nuri, the initiator of the legitimate constitutional governance in Qajariy period, both emphasize on the necessity of adhering to the "guardianship of religious Jurist" and establishing an Islamic government. Sheikh Fadlulah Nuri advocates the possibility of exercising authority by a Muslim jurist consult in the form of legitimate constitutional governance if possible, not it desired. Ayatollah Misbah, taking in to consideration the conditions of his period, sees that the Muslim jurist can exercise authority in the frame of the separation of powers in the Islamic Republic of Iran and have wide choices.
    Keywords: government, state, religion, sovereignty, guardianship, religious jurist
  • Hadi Shojaee – Manuchehr Mohammadi – Mohammad Javad Norouzi Page 25
    Identifying the diverse sources of power and the way they have been used throughout the history has led to the appearance of new forms of power.In the latter half of the twentieth century, such factors like the development of public opinion, strengthened position of culture in the area of international relations and, generally speaking, high cost of war, have contributed to the development of a new approach to power, presently known as “soft power”. According to many revolution theorists, the Revolution of the Islamic Republic of Iran’s relying on the nation’s values and beliefs is behind the celebrity status increased the importance of “culture” in international relations, which in turn, made the strategic move of countries tends towards using soft power in pursuing their goals. This paper investigates the role of the Islamic Revolution of Iran in this strategic change and the four basic functions of the Islamic Revolution of Iran in this respect for example, the revival of religion and spirituality.
    Keywords: the Islamic Revolution, culture, soft power, international relations
  • Sayyed Mahdi Sayyedian Page 37
    Having dominated the media, the West claims that globalism is prevailing and keeps getting ahead in this regard. However, there are fundamental differences between Islam and the West in their definition of this concept. Different ideas are introduced by Islam and the West about the nature of the universe, man, goal and religion. Basically, religion in the western culture lacks comprehensiveness and it does not consider social and political matters related to religion. Therefore, according to the intellectual and practical principles of the West, the religion cannot be referred to when the issues of globalization and global village are discussed. Using an analytical - descriptive method, this paper seeks to bring out the differences between Islam and the West regarding the fundamentals, goals, principles, strategies, rules and practical measures for resolving the problems of the universe and man. The aim of western globalism is to give rise to the secularism, materialism, profit-centeredness and welfare-demanding but the Islamic type of globalism is intended to achieve sublimity and man's prosperity on material and spiritual levels.
    Keywords: globalism, globalization, fundamentals, strategy, Islam, the West
  • Sayyed Ezatollah Ahmadi Page 49
    Sayyed Jamal al-din Asad Abadi and Imam Khomeini (may Allah be pleased with them) two great Islamic thinkers, who made great efforts to unite the Islamic world and stood firmly against domestic autocracy and foreign colonialism. In order to accomplish this goal, they sought to reform and change the manner of governing in the Islamic world. However, historical findings report that in spite of Sayyed Jamal's great influence on thinkers and Islamic scholars who came after him, he was unable to reform the governance in Islamic world in his life time, but Imam Khomeini managed to topple the regime and establish the Islamic Republic of Iran. Using a library – analytical method, the present paper investigates some of the political thoughts of these two thinkers and takes a probing look at Sayyed Jamal's failure and Imam Khomeini's success in this regard. The findings indicate that the theoretical gap in the political system is among the main causes of the failure Sayyed Jamal's failure in reform movement.
    Keywords: reforms, Sayyed Jamal, Imam Khomeini (may Allah be pleased with him), government, unity, awakening, autocracy, colonialism
  • Mahdi Akbari, Amirreza Ashrafi, Hossein Arjini Page 67
    One of the fundamental issues of political philosophy in Islam is the question of components of legitimacy of sovereignty. In this paper, “legitimacy” means rational justification of “exerting authority and obedience” and its components means the elements according which a ruler or rulers of a society enjoy the right of issuing a command and of being obeyed. Given the fact that divine sovereignty is explained in terms of creation and legislation in the Holy Quran, the present paper, using a thematic interpretation method, refers to the Quranic verses and reviews such elements as “inherent superiority”, “real authority and ownership”, “infallible science”, and “the right of manipulation in the realm of government” which are, according to the Quran among the components of the right of sovereignty.
    Keywords: legitimacy, sovereignty, philosophy, ownership, authority, science, governance
  • Zahra Pourrostaee Ardakani, Mohammadali Mohiti Ardakan Page 83
    One of the most important issues about human relations in Islam is determining the criterion of the relations between Muslims and non-Muslims. Using a descriptive method، the present paper seeks to expound the nature of the relations between Muslims and non-Muslims by referring to Martyr Motahhari’s works. It concludes that in Islam moderation is a key for determining the criterion of the relations between Muslims and non-Muslims، so that it neither gives a general command to sever all relations nor gives a permission. In order to preserve individuals’ religion، Muslims’ interests and dignity and independence of Islamic society، Islam has set limits on the relations with non-Muslims regarding marriage، friendship، giving aid and magnanimity، teaching and learning، cultural and trade exchange، and coexistence. Furthermore، strict rules are observed relating to non-Muslims'' participation in Islamic government، and their holding important posts and positions، and their authority over Muslims is totally rejected.
    Keywords: Motahhari, Islam, Muslim, non, Muslim, limitation, infidel