فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و سوم شماره 7 (پیاپی 202، مهر 1393)

  • علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1393/07/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 5
    کوداشت در اسلام سنت حسنه ای است که قرآن به ما می آموزد و سیره نبوی و علوی نیز بر آن تاکید دارند. همایش نکوداشت علامه طباطبائی نیز مصداقی از این سنت حسنه است. این همایش، نکوداشت شخصیتی است که بیشترین خدمت را به احیای دین، معارف اهل بیت علیهم السلام و حوزه های علمیه نمودند.
    از ویژگی های برجسته علامه طباطبائی می توان به موارد زیر اشاره کرد: تربیت عالمان دینی و شاگردان مبرز، تربیت اخلاقی، تواضع علمی و فروتنی، بنیان گذار فلسفه تطبیقی در حوزه های علمیه، دارای مناعت طبع، نظریه پردازی در باب ولایت فقیه، و مهم تر از همه نگارش تفسیر گران سنگ «المیزان».
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، المیزان، نکوداشت
  • فاطمه امین پور، معصومه امین پور صفحه 15
    علامه طباطبائی از مفسرانی است که با رویکردی اجتماعی به تفسیر آیات قرآن می پردازد. ادب اجتماعی از مباحث ایشان در تفسیر المیزان است که مقاله حاضر می کوشد با بررسی آن، گامی در جهت احیای سبک زندگی اسلامی بردارد. بنابراین، با روش اسنادی و نوعی تحلیل محتوای کیفی در این تفسیر به تحلیل، تبیین و تفسیر آداب اجتماعی قرآنی می پردازد.
    نکته اساسی در این تحقیق این است که آداب اجتماعی دارای تنوع و گوناگونی در قرآنند. این آداب به دلیل آثار مطلوبی که در جامعه بر جای می گذارند، نه تنها نظام اجتماعی اسلامی را سامان دهی می کنند، بلکه فرد را نیز در مسیر سعادت و کمال مطلوب قرآن راهبری می نمایند. اساس آداب اجتماعی در قرآن بر محوریت تقوا، اخلاص و ایمان قرار داشته و ریشه اصلی آن خدامحوری و آخرت گرایی است. قرآن منظومه رفتارهای اجتماعی انسان را بسیار هدفمندانه وضع نموده است.
    کلیدواژگان: ادب، آداب اجتماعی، تفسیر المیزان، علامه طباطبائی
  • مسعود آذربایجانی، مجتبی فیضی صفحه 31
    سبک زندگی از موضوعات میان رشته ای است که به منزله نقشه راه زندگی قابل بازخوانی در فرهنگ اسلامی است. بررسی این موضوع از منظر شخصیت هایی که سبک ساز هستند زمینه وصول به حیات طیبه را هموار می سازد. علامه طباطبائی به عنوان عنصری سبک ساز، توحیدمحوری را سرلوحه شیوه زندگی و مبنای اساسی آن قرار داد. هدف اصلی پژوهش، استخراج الگوی سبک زندگی از منظر علامه طباطبائی است. روش تحقیق بر اساس مطالعه تحلیلی با تکیه بر منابع کتابخانه ای می باشد. یافته ها حاکی از آن است که سبک زندگی از منظر علامه در وظایف و مسئولیت های زندگی تجلی می یابد. وظایف انسان در ارتباط با خدا، خود و دیگران از محورهای عمده سبک زندگی از دیدگاه علامه طباطبائی است که مهم ترین آن در ارتباط بنده با خدا به ظهور می رسد. اختصاص بهترین اوقات به برقراری ارتباط با خدا در قالب نماز و نیایش، کمک گرفتن از نماز و روزه در مشکلات و توسل به پیامبر صلی الله علیه و آله و اولیای خدا، خودشناسی و داشتن روابط عاشقانه همسران در قالب اصول سه گانه تسکین، مودت و رحمت، از جمله الگوهای رفتاری در سبک زندگی از نگاه علامه طباطبائی است.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، سبک زندگی اسلامی، توحیدمحوری، انواع وظایف انسان، اسلام
  • سیده زهرا میری ایوری صفحه 51
    یکی از آثار ایمان به معاد، اعتقاد به رویارویی انسان با پرونده عمل است. عمل می تواند فردی یا اجتماعی باشد. شاید در بین افراد متدین، عمل فردی و ارتباط آن با معاد کمتر مورد بحث باشد؛ چون اکثریت افراد به این مسئله توجه دارند، اما یکی از مسائلی که در بین افراد به ویژه مسلمانان مخفی مانده است، عمل اجتماعی و آثاری است که نوع رفتار اجتماعی و تقابل افراد با هم در جامعه به جای می گذارد و در قیامت مورد بررسی قرار می گیرد. ازاین رو، مقاله حاضر که به شیوه توصیفی تحلیلی و بر مبنای آثار و نظریات دانشمند و فیلسوف شهیر، علامه طباطبائی، گردآوری شده است، می کوشد با استفاده از نظریات گران سنگ ایشان، اهمیت و ضرورت توجه به معاد، بخصوص در زمینه مسائل اجتماعی را تبیین نماید. در این مقاله با تاکید بر نقش ایمان به حیات پس از مرگ به عنوان عامل کنترل کننده در اعمال و رفتار اجتماعی، ارتباط میان عالم پس از مرگ و زندگی اجتماعی انسان و برخی از پیامدهای تربیتی ایمان به این اصل مانند مسئولیت پذیری، امنیت و عدالت اجتماعی، صبر و خویشتن داری، فداکاری، هدفمندی، امیدواری، تحکیم روابط انسانی و وفای به عهد و آینده نگری مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: معاد، تربیت، تربیت اجتماعی، پیامدهای تربیتی
  • عبدالرضا ضرابی صفحه 65
    در «المیزان» مفاهیم متعددی وجود دارد که می توانند نزدیک با مبانی، اصول، اهداف، روش ها و مراحل تعلیم و تربیت باشند. این مقاله به دنبال استنباط مفاهیمی از تفسیر المیزان است که با مبانی تعلیم و تربیت در ارتباط است؛ به ویژه آن دسته از مبانی که به عنوان مبانی هستی شناختی تربیت و به طور خاص، «سنت های تربیت ساز» شناخته می شوند. به طورکلی، سنت های الهی را می توان به دو قسم منقسم کرد: سنت های اخروی و سنت های دنیوی؛ دسته اول، سنت هایی هستند که به زندگانی آن جهانی و مسئله پاداش و کیفر اخروی مربوط است و دسته دوم، به رفتارهای اجتماعی انسان و نتایج این جهانی آن می پردازد. منظور از سنت های تربیت ساز در اینجا، دسته دوم از این سنت ها، یعنی سنت هایی است که به رفتارهای اجتماعی انسان و نتایج این جهانی آن مربوط می شود. از مهم ترین سنت های تربیت ساز، می توان به سنت امتحان و ابتلاء، سنت ارسال رسل، سنت هدایت، سنت استدراج، سنت املاء و امهال، سنت قطعی پیروزی حق بر باطل (که هدف خداوند متعال در قرآن کریم از طرح آنها به مناسبت های مختلف، تربیت انسان ها و ارائه طریق سلوک به سوی سعادت و کمال بوده)، اشاره کرد.
    کلیدواژگان: سنت، تربیت، سنت های تربیت ساز
  • مهدیه سادات مستقیمی، معظمه شجاع الدینی، زهره برقعی صفحه 87
    این مقاله از چشم انداز فلسفه دین و الهیات کلامی با روش توصیفی تحلیلی وارد قلمرو مباحث کارکردهای دین گردیده و به بررسی نظریه علامه طباطبائی پیرامون تاثیر بعد عبادی دین در سعادت دنیوی انسان پرداخته است. در ابتدا با تبیین کارپایه های مفهومی و ارائه تعاریف علامه طباطبائی از معنای «دین»، «سعادت» و «عبادت»، دیدگاه علامه در این زمینه تبیین گردیده و به رد نظریات رقیب مبادرت شده است. یکی از این نظریات رقیب، اصل تاثیر دین در سعادت دنیوی را انکار می نماید و دیگری هرچند منکر تاثیر دین در سعادت دنیوی نیست، ولی این تاثیر را مربوط به بعد عبادی نمی داند. آن گاه در این مقاله وجوه مستقیم و غیرمستقیم کارکرد بعد عبادی دین در سعادت دنیا بیان شده است. تاثیر عبادات در خوشبختی دنیایی از طریق تاثیر در ارتقای فردی و اجتماعی، دستیابی به حاجات دنیوی در اثر استجابت دعا، ایجاد بداء، تبدیل نقمت های دنیوی به نعمت ها، ایجاد احساس رضایت مندی و بهره مندی از لذات ویژه و تاثیر مثبت دین در زندگی اجتماعی از زمره این کارکردهاست.
    کلیدواژگان: دین، سعادت، عبادت، دنیوی، آرامش و لذت، کارکرد، بداء
  • سید حسن بطحایی گلپایگانی صفحه 107
    از روش های تربیت دینی «تذکر» و «موعظه» است. موعظه دعوت به نیکی توام با خیرخواهی و رقت قلب است. واژه هم معنای آن، «نصیحت» و «تذکر» است که به معنای پند و اندرز مشفقانه به انگیزه اصلاح و تربیت می باشد. موعظه حسنه در قرآن به عنوان روش تربیت دینی در موضوعات اعتقادی و مسائل اخلاقی و اعمال و آداب عبادی به کار رفته است. علامه طباطبائی با توجه به آیات قرآن، بر این باور است که اگر واعظ و متعظ از شرایط علمی و اخلاقی و اعتقادی مناسبی برخوردار باشند، و نیز محتوای وعظ و اندرز دعوت به خدا باشد، سبب بیداری دل ها و تربیت و تهذیب نفوس انسان ها می شود. یادآوری نعمت ها و حوادث تاریخی در قرآن برای غفلت زدایی و رشد تربیت دینی آمده است. در این پژوهش، تفسیر و تحلیل آیات موعظه و واژه های مرتبط آن، با توجه به دیدگاه تفسیری علامه طباطبائی در تفسیر المیزان مورد تحقیق و ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: موعظه، نصیحت، تذکر، تربیت، تفسیر المیزان، علامه طباطبائی
  • احمد رضایی، مریم شعبانی صفحه 119
    مقاله حاضر که با هدف بررسی مقایسه ای مدیریت خانواده از دیدگاه علامه طباطبائی و پارسونز تهیه شده است، به دنبال پاسخ گویی به این سوال اصلی بود که میان آرای علامه طباطبائی و پارسونز نسبت به مدیریت خانواده چه تشابهات و تمایزهایی وجود دارد؟ جمع آوری اطلاعات و انجام این پژوهش با روش اسنادی صورت گرفته است. این پژوهش از یک سو، دارای رویکردی میان رشته ای بین اخلاق و جامعه شناسی است و از سوی دیگر، پژوهشی علمی دینی به شمار می رود. در این مقاله ابتدا الگوهای مدیریتی در خانواده مطرح شده اند، سپس به دیدگاه های علامه طباطبائی و پارسونز در خصوص مدیریت خانواده اشاره شده است.
    بر اساس دستاوردهای این پژوهش، علامه طباطبائی در خصوص مدیریت خانواده بر تفکیک نقش ها و تعقل تاکید ورزیده و پارسونز به تفکیک نقش ها و اصل سازش ناپذیر بودن آن اشاره کرده است. البته بین دیدگاه علامه طباطبائی و پارسونز پنج تشابه و چهار وجه تمایز وجود دارد که در این نوشتار بدان اشاره شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت خانواده، الگوهای مدیریتی خانواده، ساختار قدرت در خانواده، تفکیک نقش ها
|
  • Page 5
    Commemoration is a good custom in Islam, which is instructed by Quran and emphasized in Holy prophet and Imam Ali’s way of life. Allamah Tabatabaii’s commemoration conference is an instance of this good custom. This conference is a commemoration of a personality who has provided the most services in reviving religion, sciences of Holy Prophet’s household and seminaries.The followings are among Allamah Tabatabaii’s most notable characteristics: training religious scholars and prominent students, moral education, scientific humbleness and modesty, founding comparative philosophy in seminaries, magnanimity, theorizing about theocratic authority, and most importantly, writing invaluable work, “Al-Mizan”.
    Keywords: Allamah Tabatabaii, Al, Mizan, Commemoration
  • Fateme Aminpoor, Masumeh Aminpoor Page 15
    Allameh Tabatabaii is among the commentators who adopts a social approach in his commentary on Qur’anic verses. Among the issues which he addresses in the Al Mizan Commentary is social etiquette. This paper tries investigates this topic an attempt to revive Islamic lifestyle. Therefore, making use of a library-based method and a kind of qualitative content-analysis, he analyzes and explains the Quranic social etiquette. The basic point of this research is that the Quran presents a variety of social etiquette. Due to its desirable effects on society, social etiquette not only organizes the Islamic social system, but also points out to man the path of the true happiness and perfection stated in the Quran. Social etiquette in the Quran, is based on piety, loyalty and faith, and its main root is God-based and Hereafter-based. The Quran has set up an educational system of human social behavior.
    Keywords: etiquette, social etiquette, Al Mizan Commentary, Allameh Tabatabaii
  • Masood Azarbayjani, Mojtaba Fayzi Page 31
    As one of the interdisciplinary topics lifestyle can be dealt with in Islamic culture as a life road map. Studding this topic in the light of the view of those who are regarded as style-makers prepares the ground for attaining an agreeable life. As a style-maker, Allameh Tabatabaii considers monotheism – centeredness as the heading of lifestyle and its firm basis. The main aim of this research is to find out the pattern of lifestyle in the light of the view of Allameh Tabatabaii. The research method is based on an analytical study based on library resources. The findings show that, according to Allameh, lifestyle is manifested in the duties and responsibilities of life. Allameh Tabatabaii believes that man's duties in relation with God, self and others are among the main basis of lifestyle, the most important of which can be the duties of the servants of God in relation with God. Devoting the best time to communicate with God in the form of prayers and adoration, seeking help through praying and fasting when problems arise, seeking access to the prophet (p.b.u.h.) and friends of God, self-knowledge and having lovingly relationship between spouses on the basis of triple: solace, friendship and mercy are among the behavioral patterns in the lifestyle inferred from Allameh Tabatabaii's views.
    Keywords: Allameh Tabatabaii, Islamic lifestyle, monotheism, centeredness, kinds of human duties, Islam
  • Sayedeh Zahra Miri Eivari Page 51
    One of the effects of the belief in resurrection is to believe that man will see the file of his deeds in the hereafter. The deeds can either be individual or social. Perhaps, an individual deed and its relation with resurrection is not much discussed by religious people, because is known to most people this issue. But one of the issues which is unknown to people especially Muslims, is social activity, the effects of certain social behavior and the confrontation between people in the society, which are asked about in the Judgment Day. Therefore, the present paper, which uses a descriptive-analytical method and relies on the works of the famous philosopher, Allameh Tabatabaii tries to make explicit the importance and necessity of thinking of the resurrection especially in as far as social issues are concerned by making use of his complete theories. This paper which lays emphasis on the role of faith in resurrection as a controlling factor in social behavior, explores the relation between the next world and man's social life and some of the educational effects of faith on this principle such as responsibility, security, social justice, patience and self-control, self-sacrifice, purposefulness, hope, strengthening human relations, trustworthiness and foresight.
    Keywords: resurrection, education, social education, educational ramifications
  • Abdul Reza Zarrabi Page 65
    There are several concepts in “Al-Mizan”, which can be closely related to the foundations, principles, methods and stages of education. The present paper seeks to infer from Al-Mizan the concepts which are related to the foundations of education, especially those which are known as the ontological foundations of education and particularly called “education-giving traditions”. Generally speaking, divine traditions can be divided into two groups: worldly traditions and other-worldly traditions. Other-worldly traditions are those which are related to the life in the other world and reward and punishment. Worldly traditions are those which deal with man’s social behaviors and their outcomes in this world. The term “education-giving traditions”, here is concerned with the second group, that is, with those traditions which are related to man’s social behaviors and their outcomes in this world. Among the main education-giving traditions are the tradition of affliction and trail, the tradition of sending messengers, the tradition of guidance, the tradition of drawing a person on little by little, the tradition of respiting and delaying, tradition of decisive victory of truth against falsehood which (the Most High God has mentioned in the Holy Quran in different occasions with the aim of educating mankind and pointing out the way of achieving felicity and perfection).
    Keywords: tradition, education, education, giving traditions
  • Mahdiyyah Sadat Mostaqhimi, Mozzamah Shoja Al Dini, Zohreh Borqheii Page 87
    Using a descriptive-analytical method, the present paper delves into the domain of the functions of religion from the perspective of philosophy of religion and theological metaphysics and reviews Allamah Tabatabaii’s view about the effect of liturgical dimension of religion on man’s worldly felicity. First, explaining the conceptual fundamentals and providing Allamah's definitions of “religion”, “felicity”, and “worship”, it elaborates on Allamah’s view in this respect and rejects the opposing views. One of these views negates the principle of the effect of religion on worldly felicity, and the other does not relate this effect to liturgical dimension, though it does not negate the effect of religion on worldly felicity. Then, it discusses the direct and indirect aspects of the role of liturgical dimension of religion in worldly felicity. Among the aforementioned functions are the effect of acts of worship on worldly happiness through exerting influence on the personal and social promotion, fulfillment of worldly needs due to response to supplication, changing of mind (badӓ), transforming of worldly vengeances into blessings, finding a feeling of contentment, enjoying special pleasure and positive effect of religion on social life.
    Keywords: religion, felicity, worship, worldly, tranquility, pleasure, function, change of mind (badӓ)
  • Sayeed Hassan Bathaii Golpaygani Page 107
    Warning and admonition are among the methods which are used in religious education. Warning means enjoining good benevolently and leniently. Among its synonyms are advice and warning which mean giving advice in a friendly way in the hope of encouraging reform and extending education. The Quran refers to fine admonition as one of the methods of religious education relating to doctrinal issues, ethical issues, and acts and etiquette of worship. Resting on the verses of Quran, Allameh Tabatabaii believes that, if the preacher and the preached one share scientific, ethical and doctrinal conditions and if the purpose of the sermon is inviting the audience to God, it will contribute to the awakening of hearts, and refinement of human souls. The Quran's reference to favours and historical events is intended to prevent people from being remiss and to extend religious education. This research, relying on the views shown by Allameh Tabatabaii in Al Mizan Commentary, investigates and evaluates the commentary and analysis of the verses of admonitions and the words related to them.
    Keywords: admonition, advice, warning, education, Al Mizan Commentary, Allameh Tabatabaii
  • Ahmad Rezaii, Maryam Shabani Page 119
    The present paper seeks, through a comparative study, to investigate Parsons and Allamah Tabatabaii’s views about family management and answer the following question: what are the points of difference and points of similarity between Parsons and Allamah Tabatabaii’s views about family management? A library-based method is used for gathering data and conducting the research. This research contains an interdisciplinary approach to a discipline between ethics and sociology, on the one hand, and is considered a scientific- religious research, on the other. It, first, discusses the models of family management and then refers to Parsons and Allamah Tabatabaii’s views about family management.The research findings show that Allamah emphasizes on two things: differentiating between roles and reasoning, whereas Parsons refers to the differentiation between roles and to the principle of their incompatibility. Of course, there are five points of similarity and four points of difference between Parsons and Allamah’s views, which are referred to in this paper.
    Keywords: family management, models of family management, power structure in family, differentiation between roles