فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و سوم شماره 8 (پیاپی 203، آبان 1393)

  • علوم قرآنی
  • تاریخ انتشار: 1393/08/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقال، شرحی است بر مناجات ذاکرین امام سجاد علیه السلام. در یکی از فرازهای این دعا، امام علیه السلام به طلب آرامش و سکونت دل با یاد خدا اشاره دارند؛ زیرا اضطراب، نگرانی و دلواپسی لازمه زندگی دنیایی است. یاد خدا، بالاترین لذایذ است. وقتی انسان به عمق این لذت پی می برد، از اشتغال به لذایذ گذرای دنیایی به درگاه خدا دل به شکوه گشوده، استغفار می کند.
    از سوی دیگر، یاد خدا دوطرفه است، این گونه نیست که فقط ما باید به یاد خدا باشیم؛ خدا نیز هرگز از ما و احوالمان غافل نیست. این یاد دوسویه، لذتی بی نهایت برای انسان دارد؛ اینکه ما بدانیم خالق و خدای مهربانمان نیز به یاد ماست و لحظه ای از رحمت و برکات خود نسبت به ما دریغ ندارد، لذتی مضاعف دارد.
    کلیدواژگان: یادخدا، مناجات، توبه، خشنودی خدا
  • محمد فاکرمیبدی صفحه 11
    چیستی محکم و متشابه، پرسشی است همزاد قرآن کریم که قرآن پژوهان از دیرزمان در پی یافتن پاسخی مناسب برای آن بوده اند. در این میان، علامه طباطبائی از جمله کسانی است که به شایستگی از عهده این مهم برآمده است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، به نقل و نقد دیدگاه مرحوم علامه می پردازد و هدف آن، بررسی آراء و نظریات علامه در عرصه احکام و تشابه و تحلیل آن است. مرحوم علامه معتقد است: متشابه به معنی چند مدلولی مشتبه با یکدیگر که مراد واقعی در آن نهان است وجود دارد. علامه با تاسیس اصل مخلوط شدن نزولات غیبی و آسمانی بعد از فرود به زمین با ناخالصی ها، وجود تشابه در قرآن را امری طبیعی می داند و تعیین مراد واقعی در متشابه را بر عهده آیات محکم که متقن و مستحکم است و ویژگی ام الکتابی دارد می گذارد. به باور علامه، این دیدگاه برخاسته از تدبر در قرآن و برگرفته از مکتب تفسیری اهل بیت علیهم السلام است.
    کلیدواژگان: قرآن، محکم، متشابه، تاویل، علامه طباطبائی
  • کاووس روحی برندق، سعید جلیلیان صفحه 33
    از میان آیات قرآن کریم، که همگی نورند، برخی آیات از درخشش چشم گیری از نظر محتوا برخوردارند که به آنها «غرر الآیات» گفته می شود. این مقاله با روش اسنادی در گردآوری داده ها و به شیوه توصیفی تحلیلی در تجزیه مطالب، آیه 56 سوره «ذاریات» را به عنوان یکی از آیات غرر، که از سوی علامه طباطبائی مطرح شده است، از لحاظ نقش کلیدی آن در حل پیچیدگی های دیگر آیات، با هدف اثبات و جامعیت محتوایی اش بررسی کرده، و به این نتایج دست یافته است که این آیه در تفسیر آیات دیگر قرآن، با موضوع هدف از ازدواج و تناسل، حق خدا بر بنده، و حق بنده بر خدا به طور مستقیم، و در تفسیر آیاتی با موضوع منظور از خلقت احسن، علت اینکه قتل نفس معارضه با مقام ربوبیت خداست و دیگر موضوعات به طور ضمنی، نقش محوری و کلیدی دارد و میان موضوعات یادشده پیوندی ناگسستنی مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: غرر الآیات، عبادت، آفرینش، علامه طباطبائی
  • معصومه شریفی، محسن رفیعی صفحه 49
    «تفسیر به رای» همواره از برجسته ترین مسائل مطرح میان مفسران و دانشمندان علوم قرآنی بوده و تاریخچه آن را تا دوران نزول وحی و دوران زندگانی رسول خدا صلی الله علیه و آله می توان به پیش برد. معروف ترین سخن درباره نفی تفسیر به رای را امیرالمومنین علی علیه السلام از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل کرده است: «قد کذب علی رسول الله صلی الله علیه و آله علی عهده حتی قام خطیبا، فقال: ای ها الناس، قد کثرت علی الکذابه، فمن کذب علی متعمدا فلیتبوء مقعده من النار؛ ثم کذب علیه من بعده.»مراد از «تفسیر به رای» عبارت است از: تفسیر قرآن بر اساس استقلال رای و بی نیازی از منابع و مستندات معتبر، با هر انگیزه و هدفی که باشد. برای نهی از تفسیر به رای، می توان استناد به بسیاری از آیات و روایات کرد. روایات نفی از تفسیر به رای را می توان به پنج دسته تقسیم نمود. علامه طباطبائی از مجموع روایات، به ویژه روایات دسته پنجم، نتیجه می گیرد که نهی در روایات، مربوط به روش تفسیر است، نه اصل تفسیر؛ یعنی اگر با روش نادرست وارد تفسیر قرآن شویم، حتی اگر به نتیجه درست هم منجر شود، باز هم ناپسند، نکوهیده و محکوم است.
    کلیدواژگان: تفسیر، تفسیر به رای، علامه طباطبائی، المیزان
  • مجتبی خطاط صفحه 63
    روایات و آثار منقول معاصران نزول، بخشی از واقعیت تفسیر قرآن را به خود اختصاص داده و قرآن پژوهان همواره توجه ویژه ای به این روایات داشته اند. این در حالی است که علامه طباطبائی در تفسیر «المیزان»، منهج تفسیر قرآن به قرآن و بی نیازی آن از روایات تفسیری را مطرح کرده است.
    این نوشتار با روش تحلیلی توصیفی درصدد بررسی مبنای مرحوم علامه در مورد جایگاه روایات تفسیری و میزان و کیفیت کاربرد روایات تفسیری در تفسیر «المیزان» است. بنا بر تصریح علامه، تفسیر برخی از الفاظ مبهم آیات یا دستیابی به تفسیر برخی از آیات مشکل، نیازمند مراجعه به تفسیر پیامبر است. از دیگر سو، مرحوم علامه در بیان روش صحیح تفسیر، استفاده از روایات در موارد ممکن را لازم می شمارد. افزون بر این مبانی، علامه در تفسیر خود، ذیل بسیاری از آیات، به گونه های مختلف، از روایات تفسیری بهره جسته است.
    کلیدواژگان: سنت، روایات تفسیری، تفسیر قرآن به قرآن، علامه طباطبائی، تفسیر المیزان، مناهج تفسیری
  • محمد نقیب زاده صفحه 81
    علامه طباطبائی، پیش از «المیزان»، تفسیر «البیان فی الموافقه بین الحدیث و القرآن» را با اهتمام به روایات تفسیری و تلاش در جهت بیان سازگاری میان قرآن و روایات، نگاشتند. این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی به هدف شناساندن آن دو تفسیر و بیان امتیازات «المیزان»، به اشتراکات و تفاوت های آن دو می پردازد. دو تفسیر مزبور، اشتراکاتی مانند بیان هدف سوره و بررسی روایات دارند.
    در تفاوت های شکلی ساختاری، «المیزان» در پرداختن به تفسیر آیات، از جامعیت نسبی برخوردار است. نقل و بررسی روایات تفسیری، در پایان بحث تفسیری و طرح مباحث موضوعی مستقل در «المیزان» آن را متمایز از «البیان» ساخته و در نهایت، اینکه برخی عبارت های «البیان» در «المیزان»، اصلاح شده است.
    در تمایزهای شکلی محتوایی، شاخصه مهم «المیزان»، تنوع در تفسیر قرآن به قرآن و توجه به نقش سیاق است که در «البیان» به آن گستردگی نیست. همچنین در «المیزان» برخی از قرائات آیات، بررسی شده و شبهات قرآنی پاسخ یافته است. منابع «المیزان» نیز بسیار گسترده تر است.
    کلیدواژگان: المیزان، البیان، علامه طباطبائی
  • مهرداد ویس کرمی صفحه 95
    روح و نسبت آن با سایر مفاهیم قرآنی مرتبط با آن همانند روح القدس، روح الامین و روحنا از جمله مسائل اختلافی در میان مفسران است. اما نوع این نظریات در عدم ارائه یک راهکار روشمند برای تبیین روح و نیز نداشتن جمع بندی مناسب برای مفاهیم مرتبط با روح، هم داستانند. این مقاله با روش تحلیلی توصیفی به تبیین نظریه علامه طباطبائی درباره روح در قرآن پرداخته است. ایشان از رهگذر یک تفسیر روشمند، به جمع بندی آیات مرتبط با روح پرداخته است. ایشان در این زمینه، تبیینی متفاوت و دقیق از آیه «خزائن» (حجر: 21) را نقطه عزیمت خویش قرار داده و بدین سان، در تبیین روح و مفاهیم مرتبط با آن در قرآن، موفق بوده است. طبق نظر ایشان، با توجه به آیه «خزائن»، روح یک حقیقت مقول به تشکیک است و مفاهیم مرتبط، از جمله نفس (روح) انسان، مراتب و درجات گوناگون آن حقیقت واحد است.
    کلیدواژگان: روح، روح القدس، روح الامین، قرآن، آیه خزائن، علامه طباطبائی
  • فروغ رحیمی صفحه 105
    پژوهش پیش رو به بررسی تولیدات علمی مرتبط با آثار و اندیشه های علامه طباطبائی در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام می پردازد. در طول سال های 1378 تا 1392 تعداد 208 مدرک با نرخ رشد 5/23 درصد در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نمایه شده است و تنها 17 مقاله از 208 مقاله نمایه شده در ISC موفق به دریافت استناد شده اند و در مجموع، تعداد 21 استناد دریافت کرده اند. مطالعه آثار مرتبط با علامه طباطبائی نشان داد که تولیدات مرتبط با علامه طباطبائی در 70 حوزه موضوعی فرعی قرار دارد. از میان پژوهشگران و محققان آثار علامه طباطبائی 12 نفر دارای حداقل 3 مقاله و بیشتر بودند؛ بررسی موسسات همکاری کننده در تولید علم آثار و اندیشه های علامه طباطبائی نشان می دهد که پژوهشگران این حوزه از 105 موسسه با یکدیگر همکاری داشته اند. در این میان، دانشگاه علامه طباطبائی، دانشگاه اصفهان و دانشگاه تهران در صدر این همکاری ها قرار دارند. مجلات «پژوهش دینی»، «قبسات» و «قرآن شناخت» بیشترین آثار مرتبط با اندیشه های این اندیشمند قرن را به چاپ رسانده اند.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، تولیدات علمی، سنجش علم، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taghi Misbah Page 5
    The present paper seeks to elucidate Imam Sajjad’s words in his supplications of invokers. In one of the phrases of this supplication, Imam Sajjad (peace be upon him) refers to seeking the tranquility of heart by God’s remembrance, because anxiety, worry and uneasiness are the necessities of worldly life. God’s remembrance is the highest pleasure. When man realizes the depth of this pleasure, he complains about his engagement in passing worldly pleasure and asks pardon of God.On the other hand, God’s remembrance is two-way. This is not such that only we remember God. God is never inattentive to us and our conditions. This two-way remembrance has an infinite pleasure for man. If we know that our kind creator and God remembers us and never denies his blessings and mercy from us, we will have additional pleasure.
    Keywords: God's remembrance, supplications, repentance, God's satisfaction
  • Mohammad Faker Meiboodi Page 11
    The question of nature of ambiguous and unambiguous is twin with the Glorious Quran and researchers of the Quran have long searched for its proper answer. In the meantime, Allamah Tabatabaii is one of the scholars who have admirably answered the question. Using a descriptive analytical method, the present paper recounts and criticizes late Allamah Tabatabaii’s view with the aim of reviewing his views and theories about injunctions, ambiguity and its analysis. Allamah believes that ambiguity means several ambiguous significations in which real intention is hidden. Having established the principle of mixture of hidden and heavenly descends with impurities after descending on the earth, Allamah thinks that the existence of ambiguity in the Quran is natural and unambiguous verses which are well-grounded, solid and as Mother of the Book should determine the real intention of ambiguous verses. He believes that this view is resulted from deliberation on the Quran and interpretive school of Holy Prophet’s Household (peace be upon them).
    Keywords: the Quran, unambiguous, ambiguous, esoteric commentary, Allamah Tabatabaii
  • Kavoos Roohi Barandagh, Saeed Jaliliyan Page 33
    Among Quranic verses all of which are light, some have noticeable luminousness in terms of content, which are called the most luminous verses. Using a documentary method to gather data and a descriptive-analytical method to analyze them, the present paper studies the verse 56 of the Chapter Scatterers (51:56) as one of the most luminous verses, which is discussed by Allamah Tabatabaii, in terms of its key role in explaining the complexities of other verses, with the aim of proving its comprehensive content. The results show that this verse has a key and direct role in interpreting other Quranic verses related to the aim of marriage, reproduction, God’s right over His servant, servant’s right over God, and a key and indirect role in interpreting the verses related to the aim of best creation, the reason why killing a person means fighting against God’s divinity and other issues, and that there is coherent relationship between aforementioned issues.
    Keywords: the most luminous verses, worship, the aim of creation, Allamah Tabatabaii
  • Masoomeh Sharifi, Muhsen Rafiii Page 49
    One of the most profound issues which is always discussed among interpreters of the Quran and scholars of Quranic sciences is “the interpretation of the Quran by personal opinion”, whose history can be traced back to the time of revelation and Holy Prophet’s lifetime. The most famous saying about the prohibition of interpretation of the Quran by personal opinion is Imam Ali’s saying, who citing Holy Prophet (May blessing and peace of Allah be upon him and his progeny) states “someone falsely attributed some lies to Holy Prophet (May blessing and peace of Allah be upon him and his progeny), such that Holy Prophet stated in a sermon: the number of false sayings attributed to me is increasing. Anyone who attributes false sayings to me will be in hell-fire and will abide in it.”Interpretation of the Quran by personal opinion means interpreting the Quran on the basis of independent standpoint and independence from valid sources and documents, with any intention and aim. We can refer to many Quranic verses and hadiths which prohibit interpretation of the Quran by personal opinion. These hadiths can be divided into five groups. Based on these traditions, particularly the fifth group, Allamah Tabatabaii concludes that prohibition of Quranic interpretation is not related to the interpretation itself but to its method, which means that even if we obtain correct results through incorrect interpretation of the Quran our method of interpretation is disfavored, reproachable and condemned.
    Keywords: interpretation, interpretation of the Quran by personal opinion, Allamah Tabatabaii, Al, Mizan
  • Mojtaba Khattat Page 63
    The hadiths and works of contemporaries of the Quran’s revelation constitute a part of reality of Quranic commentary and researchers of the Quran have always paid particular to these hadiths. This is while Allamah Tabatabaii proposes the way of interpreting the Quran by Quran and independence form interpretive hadiths in his work, Al-Mizan Commentary. Using a descriptive-analytical method, the present paper seeks to study the basis of Allamah Tabatabaii’s view about the status of interpretive hadiths and the quantity and quality of their application in Al-Mizan Commentary. Allamah Tabatabaii asserts that interpreters should refer to Holy Prophet’s interpretation in order to interpret some ambiguous phrases in Quranic verses or some difficult verses. On the other hand, he believes that it is necessary to use hadiths in possible cases when he explains the correct way of interpretation. In addition to these principles, Allamah Tabatabaii has used interpretive hadiths in different ways in the postscript of many verses in his commentary.
    Keywords: tradition, interpretive hadiths, interpretation of the Quran by Quran, Allamah Tabatabaii, Al, Mizan Commentary, interpretive ways
  • Mohammad Naghibzadeh Page 81
    Before writing “Al-Mizan Commentary”, Allamah Tabatabaii wrote his first commentary work entitled “Al-Bayan fi Mowafeghatah Bayn Al-Hadith wa Al-Quran” (An Explanation on compatibility between Hadiths and the Quran) in which he takes interpretive hadiths into consideration and tries to explain compatibility between the Quran and hadiths. Using a descriptive-analytical method, the present paper discusses the similarities and differences between these two commentaries with the aim of introducing them and elaborating on the advantages of “Al-Mizan Commentary”. These two commentaries are similar in terms of explaining the aim of Quranic Chapters and reviewing hadiths.In terms of formal-structural differences, Al-Mizan Commentary has a relative comprehensiveness in interpreting Quranic verses. Al-Mizan is distinguishable from Al-Bayan in terms of transmitting and reviewing interpretive hadiths at the end of interpretive discussion and proposing independent thematic issues. Finally, some phrases in Al-Bayan are modified in Al-Mizan.In terms of formal-content differences, the important feature of Al-Mizan is variety in interpreting the Quran and paying attention to the role of context, which is not such extensive in Al-Bayan. Furthermore, some recitations of Quranic verses are reviewed and some Quranic doubts are resolved in Al-Mizan. References of Al-Mizan are also much more extensive.
    Keywords: Al, Mizan, Al, Bayan, Allamah Tabatabaii
  • Mehrdad Weiskarami Page 95
    Spirit and its relationship with other related Quranic concepts such as Holy Spirit, Faithful Spirit and Our Spirit is one of the controversial issues among interpreters. However, the common feature of this kind of theories is that they do not provide a systematic technique to explain spirit and lack a proper conclusion about the concepts related to spirit. Using a descriptive-analytical method, the present paper elaborates on Allamah Tabatabaii’s theory about spirit in the Quran. Using a systematic interpretation, he sums up the verses related to spirit. In this regard, he starts with a different and precise explanation about the verse of “Treasuries” (15:21) and successfully explains spirit and its related concepts in the Quran. According to his view and with regard to the verse of “Treasuries”, spirit is a reality with analogically predicated of degrees and its related concepts such as man’s soul (spirit) and its different degrees and stages are a single reality.
    Keywords: spirit, Holy Spirit, Faithful Spirit, the Quran, the verse of treasuries, Allamah Tabatabaii
  • Forough Rahimi Page 105
    The present paper seeks to review scientific products related to Allamah Tabatabaii’s works and thoughts, which are indexed in Islamic World Science Citation Center. During 1999-2013, 208 articles with the growth rate of 23.5% were indexed in Islamic World Science Citation Center and only 17 articles could obtain citation. Totally, 21 articles have obtained citation. The review of the works related to Allamah Tabatabaii show that these works include 70 secondary thematic fields. Among researchers of Allamah Tabatabaii’s works, 12 researchers have had at least three or more articles. The review of institutes collaborating in producing scientific works related to Allamah Tabatabaii’s works and thoughts shows that researchers of 105 institutes collaborate with each other in this regard. In the meantime, Allamah Tabatabaii University, Isfahan University and Tehran University are at the top of this collaboration. The periodicals of “Religious research”, Ghabasat (brands)” and “Quranology” have published most of the works related to the thoughts of this century’s thinker.
    Keywords: Allamah Tabatabaii, scientific products, assessment of science, Islamic World Science Citation Center