فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و سوم شماره 10 (پیاپی 205، دی 1393)

  • روان شناسی
  • تاریخ انتشار: 1393/10/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    آن گاه که انسان با بلا و خطر مواجه می شود، سراغ خدای متعال می رود و از او یاری می طلبد. یاری از خداوند در تنگناها و گرفتاری ها، ناشی از ضعف ایمان انسان است؛ انسان موحد واقعی همواره و در هر حال، به خدای متعال نیازمند و از او یاری می جوید.
    امام سجاد علیه السلام در این فراز از دعا به خدا اعتصام می جویند، نه برای ضرر دنیوی، و یا عذاب اخروی؛ چون خود را همواره نیازمند او می بیند. حضرت با نهایت خضوع و تواضع، به فرشتگان و بندگان صالح خداوند توسل جسته، از خدا می خواهد که به حق آنان برایشان منت نهند. این مقاله به شرح تفصیلی این موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: دعا، توسل، عذاب اخروی، نگرانی دوستان خدا
  • اسرافیل سبحانی، رحیم میردریکوندی صفحه 13
    از جمله مناسک دینی مسلمانان، از زمان بنای خانه کعبه، زیارت است. ازآنجاکه اسلام مکتبی جامع و واقع گرا بوده و به همه جوانب نیازهای انسان، اعم از دنیایی و آخرتی، جسمی و روحی، عقلی و فکری، احساسی و عاطفی، فردی و اجتماعی توجه کرده است، برخی از اندیشمندان بر این باورند که زیارت تاثیر انکارناپذیری بر سلامت روح و جسم زائر دارد. سازوکار این تاثیر را می توان این گونه تبیین کرد: چون زیارت ترکیبی از گرایش و شناخت بوده و خاستگاه اصلی آن در قلب انسان است، از این طریق شوق و اراده انسان را جهت داده، تاثیراتی بر رفتار انسان می گذارد.
    در پژوهش حاضر، ضمن تعریف «زیارت»، اماکن زیارتی و اشاره به الگوهای روان شناسی، با تجزیه و تحلیل مبانی روان شناختی زیارت و تاثیرات شناختی، عاطفی و رفتاری آن، به آثار محیط های مذهبی در رشد روحی و روانی، آرامش، تقویت امید، کاهش اضطراب، زمینه سازی برای توبه، کاهش جرم و انحراف، حمایت اجتماعی و الگوپذیری در انسان اشاره شده است.
    کلیدواژگان: زیارت، سلامت روانی، آثار فردی، آثار اجتماعی، شناخت، رفتار
  • حمید رفیعی هنر صفحه 31
    امروزه در روان شناسی، توانایی خویشتن در غلبه بر رفتارها، افکار، هیجانات، و تکانه های ناخواسته در قالب مفهومی به نام «خودمهارگری» نمود یافته است. خودمهارگری شرایط دستیابی به اهدافی را که افراد برای خود تعیین نموده و با قواعد و معیارهای اجتماعی مطابق است فراهم می نماید.
    هدف این مقاله، تبیین چگونگی تاثیر آموزه های دینی در خودمهارگری در میان افرادی است که به هویت دینی دست یافته اند. هویت دینی از یک سو، به ویژگی های مشترک در میان پیروان یک دین اشاره داشته و از سوی دیگر، به تمایز دین داران نسبت به دیگر گروه های غیردینی توجه دارد.
    روش پژوهش، توصیفی تحلیلی بوده و محقق با بررسی، دسته بندی، و تحلیل آموزه های اسلامی در زمینه مهار خویشتن به یافته های ذیل دست یافته است: دین اسلام برای افرادی که هویت دینی را پذیرفته اند، با چهار شیوه، شرایط ارتقای خودمهارگری را فراهم می نماید که عبارتند از: ارائه اهداف و معیارها، تعیین مصادیق مهار، ایجاد انگیزه مهار، و نظارتگری بر رفتارها.
    کلیدواژگان: خودمهارگری، هویت دینی، انگیزش، نظارتگری، دین اسلام
  • فاطمه سادات بیطرفان، فریبرز صدیقی ارفعی صفحه 39
    از سال ها پیش، اندیشمندان، به ویژه اندیشمندان مسلمان، به طرح موضوع معنویت در امر مهم سلامت پرداخته اند. امروزه نیز دانشمندان دریافته اند که سلامتی بدون معنویت دارای کمبودی اساسی است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی مولفه های سلامت معنوی در آموزه های دین مبین اسلام است که با روش توصیفی تحلیلی و با مراجعه به دو منبع ارزشمند قرآن کریم و صحیفه سجادیه به استخراج این مولفه ها پرداخته می شود. یافته های تحقیق نشان می دهند که دین مبین اسلام در ارتقای سلامتی پیروان خود نقش اساسی داشته و رابطه محکمی بین ایمان و سلامت روانی وجود دارد. خاستگاه سلامت معنوی در فرهنگ اسلامی، حقیقت قلب یا همان روح و نفس است که در کنار جسم قرار دارد و در عین حال، دارای شخصیتی مستقل است. مولفه های سلامت معنوی در قرآن و صحیفه سجادیه نیز عبارتند از مولفه های معرفتی، هیجانی، عملی و بازدهی.
    کلیدواژگان: سلامت، سلامت معنوی، مولفه های سلامت معنوی، آیات و روایات، قرآن، صحیفه سجادیه
  • معصومه سادات رهنمایی، سید علی محمد موسوی، محمدرضا جلالی صفحه 57
    بروز و ظهور بسیاری از اختلالات روانی ناشی از نابسامانی های فکری و رفتاری در عملکرد شخص در روابط چهارسویه است. از طرفی، با مراجعه به حدیث مشهور جنود عقل و جهل، درمی یابیم ویژگی هایی که این حدیث برای عقل و عقلانی زیستن از یک سو و برای جهل و جاهلانه زیستن از سوی دیگر، بیان داشته است نقطه عطفی در سامان دهی روابط چهارسویه و مبارزه با عوامل و عناصر نابسامانی در روابط مزبور به شمار می رود. این مقاله بر آن است تا با روش اسنادی و با روشی توصیفی تحلیلی، ضمن مراجعه به منابع دینی و متون روان شناختی و نگرشی به حدیث «جنود عقل و جهل»، نقش صفات و ویژگی های عقلانیت در تنظیم و سامان دهی روابط چهارسویه، همچنین نقش صفات و ویژگی های جهالت در نابهنجارسازی روابط چهارسویه و راه های برون رفت و فروکاستن از این نابهنجاری ها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. نتایج حاکی از آن است که هر شخصی برای سامان دهی زندگی خود، نیازمند برقراری ارتباط مناسب و سالم با خدا، دیگران، محیط و خویشتن است. همچنین روشن شد اختلالات روانی در اکثر موارد ناشی از ناکارآمدی و نارسایی در روابط چهارگانه انسان است. بنابراین، هرقدر روابط انسان نظام مندتر و سامان یافته تر باشد، مسیر رهایی و برون رفت وی از اختلال های روانی روشن تر و هموارتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: اختلال روانی، عقل، جهل، نظام روابط چهارسویه، پیش گیری، درمان
  • علی ملکوتی نیا، زینب سادات نیکویی روزبهانی صفحه 69
    حزن و اندوه شدید و مداوم، از جمله بیماری های روحی و اخلاقی است که آسیب های گوناگونی را در جسم، جان و رفتار آدمی بر جای می گذارد. درمان این بیماری، از دغدغه های اندیشمندان علوم اسلامی و پژوهشگران روان شناسی بوده است. از منظر قرآن و حدیث نیز، یکی از راه های از میان بردن حزن در زندگی، «توکل به خدا» معرفی شده است.
    پرسش اساسی این است که توکل، چگونه باعث برطرف شدن حزن و افزایش شادکامی انسان در سختی های زندگی می شود؟ مقاله حاضر با روش کتابخانه ای و تحلیل محتوا، به تبیین مفهوم توکل و کاربرد آن در «حزن زدایی» می پردازد و پس از مطالعه و بررسی متون اسلامی (قرآن و حدیث) به این نتیجه می رسد که توکل و اعتماد به خداوند، با تغییر و اصلاح شناخت آدمی در حوزه های عاطفی و رفتاری انسان تاثیر می گذارد که حاصل آن، صبر در ناملایمات، زهد در تمایلات و شادابی و تلاش در کارها خواهد بود. نتیجه اینکه برای رهایی از اندوه، باید «توکل به خدا» را در انسان ها به وجود آورد.
    کلیدواژگان: توکل، اعتماد به خدا، حزن، غم زدایی، شادکامی، سختی های زندگی، قرآن و حدیث
  • محمد زارعی توپخانه، عذری یاری شریفی صفحه 85
    هدف پژوهش حاضر بررسی آثار و پیامدهای گناهان در آینه دین و روان شناسی است. این تحقیق با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، سراغ متون دینی و روان شناسی رفته است؛ نقش گناه در نزول بلا را بررسی کرده و به تبیین رابطه بین گناه و نزول بلا پرداخته است تا با آگاهی دادن به مخاطب در زمینه بلاخیز بودن گناه، زمینه دوری از گناه را فراهم آورد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که گناه در قالب عناوینی همچون تغییر نعمت، اجابت نکردن دعا، احباط عمل، نقمت، آسیب های روانی شخصیتی، کاهش عزت نفس، و کاهش شادکامی، بلا را محقق می سازد.
    کلیدواژگان: گناه، بلا، نعمت، احباط، نقمت، آسیب روانی
  • شهاب الدین ذوفقاری*، بتول نجاریان، زکیه نجاریان صفحه 99

    یکی از مسائل موجود در زندگی و روابط اجتماعی، پدیده حسدورزی یا حسادت است که مشکلات فراوانی را به بار آورده و به لحاظ اهمیتی که دارد، مورد توجه ویژه دین قرار گرفته است. در بین هیچ یک از رذایل، صفتی به اندازه حسد دارای پیامدهای منفی فردی، اجتماعی و معنوی نیست. مضراتی که برای حسادت در احادیث اسلامی و علوم تربیتی برشمرده شده است، ضرورت اقدام در جهت درمان این بیماری را نشان می دهند. ازاین رو، با توجه به اهمیت موضوع، هدف از پژوهش حاضر که به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته، بررسی راه کارهای درمان حسادت از دیدگاه اسلام و روان شناسی می باشد. با توجه به علل، ریشه ها و زمینه های حسادت، مهم ترین نتایج به دست آمده بیانگر آن است که راه اصلی برای درمان حسادت، تقویت ایمان، رسیدن به شناخت صحیح از ویژگی ها و توانایی های مثبت خود و اصلاح نگرش ها با استفاده از راه کارهای مناسب فکری و عملی است.

    کلیدواژگان: حسادت، درمان، اسلام، روان شناسی
  • نوید خاکبازان، رحیم میردریکوندی صفحه 115
    انسان در زندگی خویش، با ادراکاتی فراتر از حس ظاهری روبه رو شده است؛ ادراکاتی که برخی از آنها با حقیقت و ایمان رابطه استواری دارد، چنان که در بسیاری موارد، ایمان را شرط رخ دادن ادراکات فراحسی ای شمرده اند که انسان را به سوی حقیقت و واقعیت سوق می دهد. ادراکات فراحسی، شاخه ای از رشته فراروان شناسی محسوب می گردد که توجه بسیاری از روان شناسان، فلاسفه، فیزیک دانان، زیست شناسان، الهیون و حتی مردم عادی را به خود جلب نموده است. این پژوهش با هدف بررسی ادراک فراحسی و تبیین زوایای گوناگون آن، با تکیه بر منابع اسلامی از جمله آیات قرآن کریم و روایات معصومان علیهم السلام و نیز سخنان اندیشمندان مسلمان انجام گردید. همچنین چگونگی به کار بستن ادراک فراحسی و تفاوت آنها با معجزه و توهم نیز از نظر گذرانده شد. این پژوهش به لحاظ هدف توصیفی می باشد و با روش استنادی اطلاعات گردآوری شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که ادراک فراحسی به عنوان یک حقیقت در منابع اسلامی شناخته شده است و یکی از وجوه تمایز انسان ها و سایر موجودات قلمداد می گردد.
    کلیدواژگان: ادراک فراحسی، فراروان شناسی، تله پاتی، دورجنبانی، آشناپنداری، پیش گویی، روشن بینی، دورشنوایی
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taghi Misbah Page 5
    When man faces a disaster or danger, he asks God for help. Asking aid from God only in times of distress indicates weakness of man's faith. A real monotheist always has a need of God, the Almighty and asks Him for help. In this part of the supplication by Imam Sajjad(a) he shows his adherence to God, out of fear of the harm in this world and punishment in the next world but because he has a need of God at all times. Imam Sajjad seeks access to God through angels and the righteous servants of God in utter meekness and humility and asks God to show kindness to him for the sake of them. This paper elaborates on this point at length.
    Keywords: supplication, seek access (to), other, worldly punishment, the concern of God's friends
  • Israfil Sobhani, Rahim Mirderikvandi Page 13
    Pilgrimage has been one of the Muslim's religious rituals since the Kaaba was built. Islam is a comprehensive and realist school that considers all human needs; worldly and other-worldly, physical and spiritual, rational and intellectual, emotional and personal and social. Some thinkers believe that pilgrimage has an undeniable effect on a pilgrim's spirit and body. The mechanism of this effect can be shown as follows: since pilgrimage is a combination of tendency and cognition and its main origin is man's heart it directs his desire and will and influences his behavior. Providing a clear picture of pilgrimage and pilgrimage places, and referring to the models, the paper analyzes the psychological principles of pilgrimage and its cognitive, emotional and behavioral influences, and touches on the religious environment, spiritual and psychological growth, tranquility, boosting of hope reducing anxiety, preparing the ground for repentance, reducing the rate of crime and corruption, social support and exposing man to a good example.
    Keywords: pilgrimage, sanity, personal effects, social effects, cognition, behavior
  • Hamid Rafiei Honar Page 31
    In modern psychology, one's ability which controls one's behavior, thoughts, emotions and unpleasant shocks is presented in a frame referred to as self-control. Self-control prepares the ground for achieving the goals which people have set for themselves and which are in congruence with social rules. The aim of this paper is to show how religious injunctions effect self-control among those who maintain religious identity. Religious identity, on the one hand, refers to the common characteristics of the followers of a certain religion; and on the other hand, it takes care of the difference between religious people and irreligious groups. The research method is a descriptive- analytic, and the researcher investigates, classifies and analyzes the Islamic doctrines of self-control and then summarizes the findings as follows: Islam prepares the ground for improving self control among those who maintain religious identity in four ways: having aims and criteria, specifying the meaning of control, establishing the motives of control and supervising behaviors.
    Keywords: self, control, religious identity, motivation, supervision, Islam
  • Fatemeh Sadat Bitarafan, Fariburz Sedighi Arfaeii Page 39
    Recently, thinkers, specially Muslim scholars brought up the question of spirituality in their discussion of health. Today, thinkers consider that without spirituality health has a fundamental defect. The main aim to this paper is to bring out the constituents of spiritual health in the doctrines of Islam. Using of a descriptive-analytical method and referring to the two invaluable sources i.e. The Quran and Sahifah Sajjadiyyeh, the paper attempts to identify these constituents. The findings of research show that Islam has a basic role in promoting the health of its followers, and there is a strong relationship between faith and sanity. The origin of spiritual health in Islamic culture is the reality of heart or soul which is distinct from body and has an independent character. According to the Quran and Sahifah Sajjadiyyeh the constituents of spiritual health are cognitive, aspect, emotional aspect, practical aspect and efficiency.
    Keywords: health, spiritual health, constituents of spiritual health, Quranic verses, narrations, the Quran, Sahifah Sajjadiyyeh
  • Masume Sadat Rahnamaii, Sayyed Ali Mohammad Musavi, Mohammad Reza Jalali Page 57
    Many psychological disorders are ascribed to mental and behavioral confusions in a person’s function in four-fold relations. Referring to the well-known Hadith of forces of ˮreason and ignoranceˮ, we understand that the features mentioned in this Hadith concerning the role of reason and healthy life, on the one hand, and ignorance and miserable life on the other hand, represent a turning point in regulating the four-fold relations and combating the causes of disorder in these relations. Using a descriptive – analytical method and a documentary approach, referring to religious sources and psychological texts and reviewing the Hadith of ˮforces of reason and ignoranceˮ, this paper seeks to analyze the role of rationality in regulating the four-fold relations as well as the role of ignorance in deteriorating these relations, and the ways to treat and reduce the effect of abnormalities. The research results show that in order to be able to live a good and healthy life, one needs to establish close relations with God, people, environment and himself. The results also show that, in most cases, psychological disorders result from man's inability to foster the four-fold relations. Therefore, the more regulated the relations, the easier and more effective the way of overcoming psychological disorders.
    Keywords: psychological disorder, reason, ignorance, system of four, fold relations, prevention, treatment
  • Ali Malakutinia, Zeinab Sadat Nikuee Ruzbahani Page 69
    Deep and long lasting sadness is among the mental and behavioral illnesses which cause harm to man's body, soul and behavior. The treatment of this illness has been of special concern to Muslim thinkers and researchers in the field of psychology. The Quran and Hadith consider “trust in God” as the only way of treating sadness. An important question is raised here; how can trust in God contribute to treating sadness and bringing happiness? Using a research- based method and content-analysis, this paper explains the concept of trust in God and its role in treating sadness. After investigating Islamic texts (the Quran and Hadith) it reaches the conclusion that trust in God brings about a change in a person's thought pattern and affects his emotions and behavior, which leads to patience in times of hardship, asceticism before desires, and vim and vigor at work. Thus, building up trust in God in man contributes to the release of feeling of sadness.
    Keywords: trust in God, reliance in God, sadness, treating sadness, happiness, hardships of life, the Quran, Hadith
  • Mohammad Zarei Tupkhane, Ozra Yari Sharifi Page 85
    This research aims at investigating the effects of sin in the light of religion and psychology. Using a descriptive-analytical approach and studying religious texts and psychology, the paper reviews the role of sin in the descent of affliction and shows the relation between sin and affliction, and it considers that people's acquaintance with the relation between sins and affliction make them refrain from committing sins. The findings of the research show that the effects of committing sins are as follows; change in blessings not responding to supplication, unfortunate outcome of work, vengeance, psychological damages, loss of self-esteem, fall-off in the degree of happiness and descent of affliction.
    Keywords: sin, affliction, unfortunate outcome, vengeance, psychological damage
  • Shahaboddin Zolfaghari, Batul Najarian, Zakiyah Najariyan Page 99

    Jealousy is one of the common and serious problems in life and in social relations. Due to the importance of the problem of jealousy, religion has taken special care of it. There is no vice which has so much negative individual, social and spiritual consequences as jealousy. The harmful effects of jealousy to which in Islamic traditions and education have referred, show the necessity of taking actions for treating this illness. Due to the importance of this issue, this paper which uses a descriptive-analytical approach seeks to investigate the ways of treating jealousy in the light of Islam and psychology. Taking into account the causes, roots and grounds of jealousy, the most important findings of the research indicate that the proper procedure for treating jealousy involves strengthening faith, having a positive knowledge of one's features and abilities and correcting one’s attitudes by using practicable and efficient means.

    Keywords: jealousy, cure, Islam, psychology
  • Navid Khakbazan, Rahim Mirderikvandi Page 115
    In his life, man faces perceptions which are beyond his apparent sense. Some of them have strong relationship with reality and faith, just as faith, in many cases, is regarded as the condition for the development of extrasensory perceptions which lead man towards truth and reality. The subject of extrasensory perceptions is considered one of the branches of meta-psychology and it has been of special interest to many psychologists, philosophers, physicists, biologists, theologians and even common people. The present paper aims at investigating the topic of extrasensory perception and elaborating on its different dimensions on the basis of Islamic resources including Quranic verses, infallible Imam's hadiths and Muslims scholars’ words. Furthermore, it elucidates the way extrasensory perception is applied and the differences between extrasensory perception and miracle and delusion. It is a descriptive research in terms of aim and it uses a library-based method for gathering the data. The research findings indicate that Islamic resources regard extrasensory perception as a reality and as one of the characteristics which distinguishes man from and other creatures.
    Keywords: extrasensory perception, meta, psychology, telepathy, telekinesis, déjà vu, prophecy, clairvoyance, overhearing