فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و سوم شماره 11 (پیاپی 206، بهمن 1393)

  • فلسفه
  • تاریخ انتشار: 1393/11/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله به شرح مناجات زاهدان امام سجاد علیه السلام، پیرامون زهد و بی رغبتی به دنیا می پردازد. در قرآن کریم، پنج ویژگی برای دنیا بیان شده است: لعب و بازی، لهو و سرگرمی، زینت، تفاخر و تکاثر. این ویژگی ها منطبق با سنین کودکی، نوجوانی، جوانی و پیری و کهنسالی انسان است.
    دنیا از این جهت که مخلوق خداست، نکوهیده و نازیبا نیست، هرآنچه مخلوق خداست، زیباست. آنچه موجب انحراف ها از سرشت و خطرات خدادادی خود می شود، جلوه های زیبای دنیا، هوای نفس و شیطان است. اگر این سه نبودند، انسان هرگز دچار کژی و انحراف و گناه نمی شد.
    افزون بر اینکه، محدودیت ها در برخورداری از مظاهر زندگی عامل دیگر گناه و تزاحم زندگی بشر است. اگر محدودیت ها نبود و همه چیز به وفور در اختیار انسان بود، شاهد سرکشی انسان نبودیم.
    کلیدواژگان: دنیا، مظاهر دنیا، شیطان، تباهی انسان
  • سید محمد حاجتی شورکی، حسن محیطی اردکان صفحه 13
    پاسخ به پرسش های بنیادین در زمینه حیات انسانی، همیشه یکی از جدی ترین دغدغه های بشر بوده است. در همین زمینه، فلاسفه در طول تاریخ، همواره با تمسک به ادله عقلی و فلسفی افزون بر پاسخ گویی به این پرسش ها، بر نقش موثر عقل در کشف حقایق عالم هستی تاکید کرده اند. با وجود این، در سال های اخیر، برخی افراد با انگیزه های متفاوت، درصدد برآمده اند تا با طرح برخی شبهات، عدم جواز و یا دست کم عدم ضرورت فلسفه ورزی را القا کنند. در نوشتار حاضر، سعی شده است تا با روش توصیفی تحلیلی، فواید و ضرورت فلسفه تبیین شده، به مهم ترین شبهات مخالفان فلسفه در حد وسع، پاسخ داده شود. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بیشتر شبهات مخالفان فلسفه به سبب برداشت نادرست از برخی روایات، مدعاها و سخنان فلاسفه بوده است. بنابراین، با رفع این شبهات، هیچ تردیدی در ضرورت فلسفه ورزی به هدف شکل گیری جهان بینی صحیح، تعمیق معارف دینی و دفاع از آموزه های دین روا نخواهد بود.
    کلیدواژگان: فلسفه، تفلسف، صدرالمتالهین، عقل، دین
  • مجید احسن صفحه 35
    ابن سینا و سهروردی به منزله سرآمدان دو فلسفه مشاء و اشراق در جهان اسلام با تاثیرپذیری از متون دینی، بحث از خداشناسی را وجهه همت خود قرار داده و تمام تلاش خود را برای تبیین آن به کار گرفته اند. مبانی خاص و روش فلسفی متفاوت این دو اندیشمند مسلمان که یکی با وفاداری به روش بحثی استدلالی ارسطویی و با رنگ و بوی وجودی به حل و فصل این مسئله اقدام می کند و دیگری با دخالت دادن شهود در کنار استدلال به عنوان ابزاری مهم در فهم حقایق، مسئله مذکور را بر پایه نور تبیین می کند رهیافت های مختلفی را در بحث خداشناسی به ارمغان می آورند. این نوشتار با روش تحلیلی توصیفی می کوشد با نگاهی فراتاریخی و پدیدارشناختی دیدگاه این دو فیلسوف شهیر را در باب خداشناسی بررسی کند. این بررسی روشن می کند که ملاحظات ابن سینا و تبیین هایی که برای اثبات واجب و صفات او ارائه کرده است دقیق تر از شیخ اشراق می باشد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، شیخ اشراق، خداشناسی، واجب الوجود، نورالانوار، توحید، صفات الهی
  • سیدعلی اکبر ربیع نتاج، رمضان مهدوی آزادبنی صفحه 53
    یکی از شبهات مخالفان دین، طرح نظریه ناسازگاری اسلام با تعقل و خردورزی است. این مقاله با محوریت تفسیر المیزان می کوشد به برخی از این پرسش ها در این زمینه پاسخ دهد؛ ازجمله: آیا دین با تفکر و تعقل سازگاری دارد؟ آیا تعبد محض در برابر باری تعالی با عقلانیت منافات دارد؟ رابطه دین با عقل چگونه است؟ راه کارهای شکوفایی عقل و آفت های رشد آن از دیدگاه مفسر المیزان چیست؟ علامه طباطبائی، در تفسیر المیزان معتقد است که هیچ دینی به اندازه اسلام به این موضوع توجه نداشته است. او جایگاه ویژه ای برای عقل قایل است، راه کارهایی برای رشد و بالندگی خرد انسانی پیشنهاد می کند. آسیب ها و آفت های شکوفایی آن را به تصویر می کشد، شبهه ناسازگاری عقل و وحی، تعارض تعبد با خردورزی را برنمی تابد، نهی از تفسیر به رای که ظاهرا با خردورزی منافات دارد را پاسخ می گوید. بررسی ها نشان می دهد مفسر المیزان، عقل را رسول باطنی و حجیت آن را ذاتی می داند و دعوت به خردورزی را دعوت به دین داری، و دعوت به دین داری را عین عقلانیت می داند.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، المیزان، خردورزی، قرآن، تعقل
  • مصطفی اسلامی صفحه 67
    انسان با پیشرفت روزافزون علوم، با سوالاتی درباره رابطه این علوم با دین مواجه می شود. ترابط میان «علم و دین» از جمله مسائلی است که مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته است. این تحقیق بر آن است که رابطه علم و دین را از نگاه علامه طباطبائی بررسی نماید و با تتبع در آثار ایشان، مباحثی را که درباره این موضوع مطرح کرده اند، استخراج، تنظیم و سپس توصیف و تحلیل کند. ایشان معتقد است علم و دین روابط متقابلی با هم دارند؛ شکوفایی علم و دانش در تمدن های جهان، مرهون تدابیر و تشویق های دین است و علم نیز در تحکیم باورهای دینی سهم بسزایی بر عهده دارد. علامه با انکار تعارض واقعی میان علم و دین، برای رفع تعارضات ظاهری پیش آمده، راه حل هایی را ارائه می کند. ایشان عمده این تعارضات را با تقدم گزاره های قطعی بر ظنی و یا از طریق تمایز قلمرو علم و دین، رفع می نماید و در بسیاری از موارد با تبیین و تفسیر صحیح از آموزه های دینی، عدم تعارض واقعی میان علم و دین را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: علم، دین، فلسفه، علم دینی، علامه طباطبائی، رابطه علم و دین، تعارض علم و دین
  • مهدی جلالوند صفحه 81
    معرفت دینی شامل یافته هایی است که با فهم روشمند و پژوهش در منابع دینی، از طرق متفاوتی حاصل می گردد. اندیشمندان دینی راه ها و روش های مختلفی برای این مقصود مطرح نموده اند. علامه طباطبائی به عنوان یک اندیشمند دینی، بر اساس مبانی خاصی تلاش خویش را در این زمینه متمرکز نموده، برای فهم صحیح و ضابطه مند دین، سه طریق متفاوت عرضه داشته است.نوشتار حاضر با روشی توصیفی تحلیلی و از میان مکتوبات برجای مانده از علامه، به بررسی طرق موردنظر ایشان در معرفت دینی پرداخته و در پی کشف نسبت بین آنها برآمده است. در نظر وی، ظواهر دین، عقل و تهذیب نفس به عنوان سه طریق متفاوت در نیل به معرفت دینی هستند که هرکدام پیش فرض ها و لوازم خاص خود را داشته، به صورت مستقل مورد استفاده قرار می گیرند و امکان امتزاج آنها وجود ندارد؛ لکن نتیجه معرفت اندیشمند دینی در هر سه طریق، واحد خواهد بود و تفاوت طرق به اختلاف نتیجه نمی انجامد.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، معرفت دینی، ظواهر دینی، عقل، عرفان
  • علی شفابخش صفحه 97
    این مقاله به بررسی این موضوع می پردازد که آیا مطالعه اندیشه های فیلسوفان غربی برای دانشجویان، طلاب و استادان فلسفه اسلامی امری بی ثمر و یا وظیفه ای است لازم و ضروری؟ برای آزمون این فرضیه، «چهار دلیل» اقامه گردیده است که به ترتیب عبارتند از: 1. کشف و اصطیاد نقاط قوت فلسفه غرب و بهره گیری از آنها در زمینه های گوناگون، به ویژه در توانمندسازی و پویایی فلسفه اسلامی؛ 2. نقد مبتنی بر فهم صحیح آراء فلاسفه غرب؛ 3. اسلامی سازی علوم؛ 4. غرب شناسی در آیینه آراء و افکار «فلاسفه» غرب، به گونه ای ریشه ای و بنیادین.
    کلیدواژگان: ضرورت مطالعه فلسفه غرب، فلسفه اسلامی، فلسفه غرب، اسلامی سازی علوم، غرب شناسی
  • عباسعلی مشکانی سبزواری، غلامعلی اسماعیلی کریزی، علی جلینی صفحه 117
    دور هرمنوتیکی از مهم ترین مباحث هرمنوتیک شلایر ماخر به شمار می آید. این دور دارای تعریف ها، تبیین ها و کاربردهای گوناگونی در علوم مختلف است و در دیگر نحله های هرمنوتیکی نیز مطرح است. مخالفان این دور با مقایسه آن با دور منطقی، آن را دور باطل دانسته، لازمه آن را بازی ای بی پایان و منتهی به نسبی گری قلمداد کرده اند. این در حالی است که این نقدها بیشتر متوجه دور هرمنوتیکی مطرح در هرمنوتیک فلسفی است، و دور شلایر ماخر از این اشکالات مبراست. راه حل نهایی شلایر ماخر برای حل عویصه دور هرمنوتیکی، شیوه حدس و شهود است. همچنین می توان با استناد به شیوه حل معضلی شبیه دور هرمنوتیکی در فلسفه اسلامی، به پاسخ فیلسوفان مسلمان (نسبت علم حصولی به حضور و ابتنای علوم حصولی بر علم حضوری)، به امکان تعمیم این جواب برای دور هرمنوتیک شلایر ماخر استدلال نمود. مقاله حاضر درصدد است به بررسی و تبیین این مهم پرداخته و از طریق مطالعه اسنادی و با استمداد از روش تطبیقی مقایسه ای، به دیدگاه شلایر ماخر در این زمینه نزدیک گردد.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، شلایر ماخر، دور هرمنوتیکی، علم حصولی، علم حضوری، دور منطقی
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    This article is an exposition of Imam Sajjad's whispered prayer of the abstainer's which focuses on the question of asceticism and unconcern about this world. The holy Quran mentions five characteristics of this world: frivolity, delectation, adornment, boastfulness and gross rivalry. These characteristics are detected in childhood, adolescence, adulthood, middle age and old age. This world is created by God and nothing in it unpleasant or unlovely for all that God has created is beautiful. What makes one turn away from one's God-given inherent nature are the beautiful aspects in this world, sensual desires and Devil. Without these three, man would not have gone astray or committed sins. Also, the limitations of life may be among the factors of committing sin and leading a hard life. If these limitations did not exist and if everything were at the disposal of man, he would never have an offensive attitude.
    Keywords: this world, world's aspects, devil, man's vying with others
  • Sayyed Mohammad Hajati Shorky, Hassan Mohiti Ardakan Page 13
    Finding answer to the fundamental questions about man's life has always been one of the serious concerns of man. Resting on rational and philosophical evidence and answering these questions, philosophers throughout history have emphasized on the effective role of intellect in discovering the realities of the world of existence. In recent years, some have tried, with different motivates to raise some doubts as to the permissibility or, at least necessity of embarking on philosophy. Using a descriptive analytical method, this paper underlines the advantages and necessity of philosophy, and clears up the serious doubts raised by the opponents of philosophy's opponents. The results of research show that, the most doubts of philosophy's antagonists are ascribed to the misconception of some narrations, claims and words of philosophers. Therefore, removing these doubts will help to confirm the idea of the necessity of embarking on philosophy with the aim of presenting a forthright, deepening religious knowledge and defending religious doctrines.
    Keywords: philosophy, philosophical speculation, Sadr al Motalehin, seeking forgiveness, reason, religion
  • Majid Ahsan Page 35
    Drawing their inspiration from religious texts, Ibn Sina‌ and Suhrawardi, two of the pioneers in peripatetic philosophy and illuminative philosophy in the Islamic world, confined their attention to the study of theology and made strenuous efforts to expound it. The special tenets and different philosophical methods of these two Muslim thinkers have contributed to developing various approaches to studying theology. One of them has taken step to solve this problem by adopting a research method and a particular existential impression, and the other has dealt with the mentioned question by using intuition besides reasoning as an important means for understanding realities. Using an analysis-descriptive method, this paper seeks to investigate the view of each of these two famous philosophers about theology in the light of a meta-historical and phenomenological look. It is clear that the considerations of Ibn Sina and his explanation for affirming Necessity and Attributes of Him is more accurate than that of Suhrawardi (Shaykh al-ishraq).
    Keywords: Ibn Sina, Shaykh al ishraq, theology, the Necessary Being, the Light of lights, Unity of God, Divine Attributes
  • Sayyed Ali Akbar Rabie Netaj – Ramazan Mahdavi Azadini Page 53
    One of the doubts raised by the adversaries of religion is presenting the theory of incompatibility of Islam with rationality. Based on the Quran Commentary of Al-Mizan, this paper seeks to answer these questions: Is religion compatible with rationality? Does mere worshiping the Supreme God contradict rationality? What kind of relationship is there between religion and reason? What are the ways for the florescence of religion and the obstacles its development according to the view of the commentator of Al-Mizan. In his ''Al-Mizan'' Allameh Tabatabai believes that no religion assigns as much attention to this subject. He believes that reason has a special statue and offers ways for the intellectual development of man. He points out the obstacles to intellectual development, resolves the doubt about the conflict between intellect and revelation and rejects the idea that worshiping contradicts rationality. He also comments on the idea of prohibition of subjective interpretation of Qurnic texts, which apparently does not conform with rationality. The investigation shows that the commentator of Al-Mizan considers reason as an inner messenger and its authority as innate. He also considers the invitation to rationality as an invitation to religiousity and the invitation to religiousity as the very rationality.
    Keywords: Allamah Tabatabai, Al, Mizan, rationality, the Quran, intellect
  • Mostafa Islami Page 67
    The question of the relationship between science and religion has been of the special concern of thinkers. This research seeks to investigate the relationship between science and religion from the view of Allamah Tabatabai. He believes that there is a mutual relationship between religion and science; the florescence of science and knowledge in the world is indebted the positive contribution of religion, and science has an important role in the consodolation of religious beliefs. Rejecting the idea that there is a real conflict between science and religion, Allamah offers solutions for the elimination of apparent conflicts. He removes most of these conflicts by preferring definite propositions to conjectural propositions or by distinguishing between the realm of science and that of religion. In many cases he offers obvious explanation of religious teachings to show that there is no contradiction between science and religion.
    Keywords: science, religion, philosophy, religious science, Allamah Tabatabai, the relationship between science, religion, the conflict between science, religion
  • Mahdi Jalalvand Page 81
    Religious knowledge includes the findings which are gained scientific understanding and study of religious sources through different ways. Religious scholars offer different ways for achieving this goal. As a religious scholar Allamah Tabatabai, who concentrates his efforts on this field adopts certain principles, offers three different ways for gaining a true and proper understanding of religion. Using a descriptive – analytical method, the paper investigates Allamah's methods of acquiring religious knowledge and seeks to demonstrate the relations between them. In his opinion, religious ritual, intellect and self-refinement are three different ways of acquiring religious knowledge, each of which has its own premises and requisites, is used independently and cannot be merged with each other ways. But, the result of religious with each of the three ways will be the same and the differences between the methods cause no difference.
    Keywords: Allamah Tabatabai, religious knowledge, religious rituals, intellect, mysticism
  • Ali Shafa Bakhsh Page 97
    This paper investigates the idea whether or not studying the thoughts of western philosophers by students, clerics and teachers of Islamic philosophy is necessary. The necessity of studying the philosophy of the West is emphasized as the answer to the above question and the proposition of this paper. For testing this proposition, four reasons are cited, which are as follows: 1. discovering the strong points of the philosophy of the West and making use of them in different fields, especially for giving a high prestige to Islamic philosophy. 2. Criticism based on a true understanding of western philosopher's opinions; 3. Islamization of sciences; 4. Having profound knowledge of the West in the light of the opinions and thoughts of western philosophers.
    Keywords: The Necessity of studying the Philosophy of the West, Islamic philosophy, the philosophy of the West, Islamization of sciences, knowledge of the West
  • Abbas Ali Meshkani Sabzevari, Gholamali Ismaeili Karizi, Ali Jolaeini Page 117
    Hermeneutical circle is considered as one of the most important topic of Schleiermacher's hermeneutics. This circle has various definitions, explanations and functions in each science and it also receives attention in other hermeneutical trends. Comparing it with the logical circle, the adversaries of this circle consider it to be invalid, and its requisite as an endless game which ends in relativity. These criticisms are mainly directed to the hermeneutical circle of philosophical hermeneutics, but Schleiermacher's circle does not suffer from these weaknesses. Schleiermacher's final solution for solving the complicated problem of hermeneutical circle is represented in the method of conjecture and intuition. Also, it is possible to adopt a problem-solving method like that of the hermeneutical circle of Islamic and cite the answer of Muslim philosophers for proving the possibility of generalizing this answer about the hermeneutical circle of Schleiermacher. This paper seeks to investigate this important issue and tries, through a documental study and comparative-contrastive method to approach Schleiermacher's view in this regard.
    Keywords: hermeneutics, Schleiermacher, hermeneutical circle, acquired knowledge, immediate knowledge, logical circle