فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و چهارم شماره 6 (پیاپی 213، شهریور 1394)

  • اقتصاد اسلامی
  • تاریخ انتشار: 1394/06/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله به شرح و تفسیر اوصاف و ویژگی های شیعیان واقعی در کلام معصومان علیهم السلام می پردازد. ازجمله مهم ترین ویژگی که می توان به واسطه آن شیعیان واقعی را شناخت، رسیدگی آنان به یکدیگر، به ویژه توجه شیعیان به فقرا و رسیدگی به آنان است. همچنین از دیگر ویژگی های شیعیان اینکه به قدر نیاز و ضروری از دنیا بهره می گیرند. ازآنجاکه بندگان خالص خدا، قیامت را باور دارند و نگران فرجام خویش در قیامت هستند، سخت به عبادت و بندگی خدا مشغولند و همه همت آنان فراهم سازی توشه برای آخرت است. نیمه های شب سر به آستان ربوبی می سایند و از ترس عذاب اخروی، زاری می کنند. گویا مست و مدهوشند که این امر ناشی از باور به آخرت و فرجام قیامت است. البته، شیعیان واقعی همواره قدرشناس نعمت های بیکرانی هستند که خدای متعال به ایشان ارزانی داشته است.
    کلیدواژگان: نعمت، شیعیان واقعی، آثار بندگی، معادباوری
  • ویژه اقتصاد اسلامی
  • سیدجواد میرزازاده*، سعید فراهانی فرد صفحه 13
    مدیریت نقدینگی جامعه تاثیر مهمی در متغیرهای کلان اقتصادی و به تبع آن، در تحقق اهداف اقتصادی دارد. نظام مدیریت نقدینگی جامعه در اسلام دارای ویژگی هایی است که آن را از نظام مدیریت نقدینگی متعارف متمایز می کند. هدف این تحقیق تبیین این ویژگی ها و مشخصه هاست.
    این مقاله با تبیین مبانی و اهداف مدیریت نقدینگی جامعه اسلامی و بیان مولفه های موثر بر میزان نقدینگی، به ارائه ویژگی های نظام مطلوب مدیریت نقدینگی در اسلام می پردازد و بیان می دارد که تغییرات حجم نقدینگی و جهت گیری آن باید از طریق ابزارهای مشروع و با ملاک مصالح عمومی، متناسب با نیازهای واقعی اقتصاد و حجم کالا و خدمات و تامین کننده اهداف این نظام (مانند عدالت، تثبیت قیمت ها، اشتغال و رشد اقتصادی) باشد.
    کلیدواژگان: نقدینگی، حجم پول، مدیریت نقدینگی جامعه اسلامی، سیاست پولی
  • محمود مختاربند* صفحه 29
    این مقاله با استفاده از نظریه عمومی عدالت اجتماعی در اسلام و نظریات برابری رسمی و محتوایی، مطالعه ای تطبیقی میان این دو نظریه است. همچنین با استفاده از معنای عدالت در آموزه های اسلامی، به تبیین رابطه میان توزیع فرصت ها و نظریه عدالت اجتماعی در اسلام پرداخته است. هدف از این تحقیق، بررسی میزان سازگاری نظریه برابری رسمی و نظریه برابری محتوایی با نظریه عدالت در اقتصاد اسلامی است.
    روش تحقیق، توصیفی تحلیلی با استفاده از منابع اسنادی است. به منظور تبیین نظریه برابری در اسلام، نیز به فهرستی از روایات با مضمون لزوم برقراری برابری اشاره شده است. حاصل یافته های پژوهش این است که با توجه به مبنای استحقاق در نظریه عدالت اسلامی، ناسازگاری اولیه ای میان نظریه برابری رسمی و برابری محتوایی فرصت وجود دارد، هرچند تحقیق مصادیق جزئی تر و در عرصه های کاربردی تر در این زمینه، نیاز به پژوهش بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، توزیع فرصت ها، برابری، برابری رسمی، برابری محتوایی
  • سعید کریمی*، سیدعباس موسویان صفحه 45
    انتشار اسناد خزانه سنتی، ابزار مهم و کارایی برای تامین کسری بودجه دولت ها می باشد. اما کارکردهای دیگری همچون سرمایه گذاری کوتاه مدت، سنجه ای برای تعیین نرخ های کف بازارهای مالی و ابزار موثر بانک مرکزی در اجرای سیاست پولی، نقش فوق العاده ای به این ابزار داده است. در عین حال، به دلیل ماهیت ربوی، قابلیت کاربرد در نظام مالی اسلامی ندارد.
    این مقاله به روش توصیفی تحلیلی، انواع اوراق خزانه اسلامی را از جهت انطباق با موازین شرعی بررسی می کند. بر اساس یافته های مقاله، درصورتی که دیون دولت به بانک ها، شرکت ها و موسسه های خصوصی و عمومی، ناشی از خرید کالاها و خدمات واقعی همچون قراردادهای پیمانکاری باشد، خرید و فروش آنها بر اساس دیدگاه اکثر مذاهب اسلامی، از جمله فقه امامیه و قوانین ایران، مجاز بوده و می توان بر پایه آنها اوراق بهادار کوتاه مدت با ریسک پایین به نام اسناد خزانه اسلامی منتشر کرد.
    کلیدواژگان: بازارهای مالی، اسناد خزانه، اسناد خزانه اسلامی، سیاست مالی، سیاست پولی، عملیات بازار باز، اوراق قرضه
  • محمد جواد توکلی* صفحه 63
    علی رغم گسترش ادبیات نظری و تجربی بانک داری اسلامی، اقتصاددانان مسلمان عمدتا به صراحت به تعریف بانک داری اسلامی و مولفه های آن نمی پردازند. اهمیت تعریف بانک داری اسلامی زمانی روشن می شود که بخواهیم مولفه های محوری در ارزیابی عملکرد بانک های اسلامی را تشریح کنیم. سوال اصلی مقاله این است که آیا بین دو رویکرد فقه حکومتی و غیرحکومتی در تعریف بانک داری اسلامی و مولفه های آن تفاوتی وجود دارد؟ در رویکرد فقه غیرحکومتی، تحقق بانک داری اسلامی متکی بر تطبیق احکام منصوص فقهی باب معاملات بر فعالیت های بانک اسلامی است. در مقابل، براساس رویکرد فقه حکومتی که نوعی فقه سیستمی است، تحقق بانک داری اسلامی علاوه بر اینکه مشروط به رعایت ضوابط منصوص فقهی است، نیازمند تامین شرایط سیستمی نظام مالی اسلامی است. یافته های مقاله که به روش تحلیلی توصیفی سامان یافته نشان می دهد: درحالی که ضوابط منصوص بانک داری اسلامی به روش اجتهادی متعارف استنباط می شوند، شرایط سیستمی با روش کشفی از تحلیل ادله و احکام فقهی استخراج می شوند. در چارچوب رویکرد فقه حکومتی، بانک داری اسلامی علاوه بر لزوم تعیین ضوابط منصوصی همچون حذف ربا و رعایت فقه قراردادها، می باید ضوابط سیستمی همچون لزوم تابعیت سود از ضمان را نیز تامین نماید.
    کلیدواژگان: بانک داری اسلامی، بانک داری بدون ربا، معیارهای بانک اسلامی، فقه حکومتی، روش کشفی
  • ایمان رفیعی*، محمدجمال خلیلیان اشکذری صفحه 75
    جایگاه نیروی انسانی در میان عوامل تولید و نقش آن در بهره وری، سبب شده است اقتصاددانان عوامل موثر بر کیفیت کار و بهره وری نیروی کار را مورد بررسی قرار دهند. رعایت وجدان کاری توسط کارمندان، ازجمله عواملی است که بر بهبود بهره وری آنان تاثیر می گذارد. ازاین رو، باید به دنبال نهادینه کردن وجدان کاری در افراد جامعه بود. این مقاله با روش تحلیلی، درصدد شناخت عوامل تاثیرگذار بر وجدان کاری می باشد. این تحقیق نشان می دهد مهم ترین راهکار برای نهادینه سازی وجدان کاری، تقویت ایمان و اعتقادات مذهبی در فضای حاکم بر جامعه می باشد. ایجاد احساس نیاز همگانی نسبت به تقویت وجدان کاری، آموزش تخصصی و عقیدتی کارمندان، جدیت و اهل عمل بودن مسئولان، تامین معیشت نیروی کار و اهتمام به ایجاد محیط مناسب کاری از سوی مدیران، ازجمله عوامل تقویت کننده وجدان کاری به شمار می روند.
    کلیدواژگان: وجدان کاری، نهادینه سازی، عوامل تقویت کننده، عوامل تضعیف کننده
  • یعقوب جمالی*، علی جابری صفحه 91
    ایران اسلامی در راستای اهداف انقلابی خود، با مشکلات اقتصادی مواجه بوده که برای حل آنها، اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب ارائه شد. هدف این پژوهش، تبیین مفهوم، اصول و سیاست های اقتصاد مقاومتی است. روش این پژوهش، اسنادی با استفاده از منابع دینی و اقتصادی است. اقتصاد مقاومتی، الگوی برخاسته از آموزه های انقلابی و واقعیات داخلی و بین المللی است که در مقابل هجمه ها، مقاوم بوده و در راستای سیاست های نظام، ضمن حفظ امنیت و عدالت اقتصادی، دارای برنامه ای هماهنگ است. الگوی اقتصاد مقاومتی مبتنی بر اصول مقاومت، عزت، حکمت، تقدم مصالح جمعی و جهاد است. لازمه سیاست گذاری اقتصاد مقاومتی در بخش تولید، مبارزه با فساد و سوداگری، کاهش وابستگی به نفت، حمایت از تولید ملی، اشتغال پایدار، اقتصاد دانش بنیان و تحول در نظام بانکی می باشد. اهتمام به مصرف تولیدات ملی، مدیریت مصرف و ترویج فرهنگ اقتصاد مقاومتی نیز از جمله سیاست های اقتصاد مقاومتی در بخش مصرف است.
    کلیدواژگان: اقتصاد، مقاومت، اقتصاد مقاومتی، مقاومت اقتصادی، ریاضت اقتصادی
  • نادر حقیقی*، محمدجمال خلیلیان اشکذری صفحه 107
    تولید مطلوب در هر نظام اقتصادی تولیدی است که در راستای اهداف و انگیزه های مشخص و با توجه به معیارهای خاصی در دو سطح خرد و کلان انجام می گیرد. این معیارها به سیاست گذاران اقتصادی کمک می کند تا با توجه به اطلاعاتی که بر اساس آنها به دست می آورند تصمیمات لازم را اتخاذ کنند. این پژوهش به تبیین رویکرد اسلامی نسبت به معیارهای تولید مطلوب در اقتصاد اسلامی می پردازد. هدف این پژوهش یافتن معیارهایی برای تولید در اقتصاد اسلامی از متون اسلامی است. پژوهش حاضر همراه با بهره گیری از روش تحلیلی توصیفی، به طور عمده از روش کشفی و بر اساس آیات، روایات، سیره اهل بیت علیهم السلام و نظرات اندیشمندان اقتصاد اسلامی انجام گرفته است. معیارهایی که برای تولید مطلوب در اقتصاد اسلامی استخراج گردیده است عبارتند از: طیب بودن، اولویت دادن نیازهای واقعی، رعایت مصالح اجتماعی، کارایی در تولید.
    کلیدواژگان: معیار، تولید مطلوب، اقتصاد اسلامی، کالای اساسی، نیاز واقعی
  • الملخص
    صفحه 123
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    This article is an exposition of the characteristics of true Shi’as based on the sayings of the Infallible Imams (pbuh). Among the characteristic features of true Shi’as is their attending to the needs of one another and taking care of the poor in particular and attending to their needs. Another characteristic of the Shi’as is that they are content with the necessities of life. Since the true servants of God believe in Judgment Day and are worried about their outcome in Judgment Day, they devote themselve to worshiping and serving their Lord and make every effort to provide provision for the hereafter. They stand in prayer whispered to God by midnight and cry in fear of the punishment in the other world. They look as if they were drunk a state ascribed to their worry about the hereafter and the destiny of Judgment Day. Of course, true Shi’as always show gratitude for the boundless bounty which God Almighty has bestowed upon them.
    Keywords: blessing, true Shias, the effects of servanthood, belief in resurrection
  • Sayyed Javad Mirzazadeh*, Saeed Farahani Fard Page 13
    The liquidity management of the society has important effects on macroeconomic variables and, consequently, of achieving the economic goals. The liquidity management system of Islamic community has some features that distinguish it from the conventional liquidity management system. This study seeks to point out these features. Explaining the principles and goals of Islamic liquidity management and the factors affecting liquidity, this paper points out the features of the standard system of liquidity management of Islamic society and states that the changes in the amount of liquidity and its orientation should happen through legitimate means and adopting the criterion of public interests which conform with the actual needs of economy and amount of goods and services and which fulfill the goals of this system, such as justice, price stability, employment and economic growth.
    Keywords: liquidity, money supply, liquidity management of Islamic society, monetary policy
  • Mahmoud Mokhtarband* Page 29
    This article compares between two types of theories: the general theory of social justice in Islam and the theories of formal and substantive equality. Besides, referring to the meaning of justice in Islamic teachings, it explains the relationship between the distribution of opportunities and the theory of social justice in Islam. The aim of this study is to assess the compatibility of the formal theory of equality and the theory of substantive equality with the theory of justice in Islamic economics. It uses a descriptive-analytical method based on documentary sources. In order to explain the theory of equality in Islam, the article offers a list of traditions on the necessity of establishing equality. According to the findings of the research, given the basis of the merit in the theory of Islamic justice, there is a preliminary incompatibility between the theories of formal equality and substantive equality of opportunity. Further research is needed for examining the more detailed examples and more practical aspects in this field.
    Keywords: social justice, distribution of opportunities, equality, formal equality, substantive equality
  • Saeid Karimi*, Seyyed Abbas Mosaviyan Page 45
    Issuing traditional treasury securities is an important and effective means for funding the budget deficit which governments face. But, the other factors, such as short-term investment, the measure for fixing financial market prices and the effective means of central bank in performing monetary policy make this means have a key role. But, it has no practicability in Islamic financial system because of its interest-based property.Using a descriptive-analytical method, this research investigates the kinds of Islamic treasury bonds to see whether or not they conform to Islamic law. According to the paper’s findings, if the debts which the government owes to banks, companies, private and public institutions are intended to pay for purchasing goods and real services, such as contract agreements, buying and selling them is, according most of Islamic schools of thought including Imamites and Iranian laws, permissible, and it is possible to issue short-term bonds with low risk under the name of Islamic treasury securities.
    Keywords: finance markets, treasury securities, Islamic treasury securities, fiscal policy, monetary policy, open market operations, bonds
  • Mohammad Javad Tavakoli* Page 63
    Despite the development of theoretical and empirical literature about Islamic banking, Islamic economists have not seriously considered the question of defining Islamic banking and its components. The importance of Islamic banking becomes clear when we want to explain the central components for evaluating the performance of Islamic banks. The main question of this paper is whether or not there is a difference between the approach of governmental fiqh and that of non-governmental fiqh to defining Islamic banking and its components. According to the approach of non-governmental fiqh, the realization of Islamic banking depends on applying the established fiqhi rules of trading to the banking transaction of Islamic bank. Contrarily, according to the governmental fiqhi approach, which is a kind of systemic fiqhi, the realization of Islamic banking is not only conditional upon observing the established fiqhi rules, but it also needs to fulfill the systemic conditions of the Islamic financial system. The findings show that the established rules of Islamic banking are inferred through the common ijtihadi method, whereas the systemic conditions are extracted by analyzing the fiqhi proofs and fiqhi precepts. With respect to governmental fiqh, in addition to the necessity of establishing fiqhi rules and regulations, such as elimination of usury and honoring fiqhi contracts, Islamic banking should guarantee the systemic rules, such as the necessity of dependence between profit and bail.
    Keywords: Islamic banking, usury, free banking, Islamic banking standards, governmental fiqh, deductive method
  • Iman Rafiei*, Mohammad Jamali Khalilian Ashkezari Page 75
    As one of the various factors affecting production, the status of labor force in productivity has led economists to explain the factors affecting work quality and labor force productivity. Employees’ work consciousness is one of the factors that influence their productivity. Therefore, it should be internalized within the community. Using an analytical approach, this paper seeks to point out the factors affecting the work consciousness. The research findings show that upholding faith and religious beliefs within the community is the most effective means for internalization of work consciousness. Arousing the feeling of need for strengthening public work consciousness, professional and ideological training of staff, having serious and hardworking officials, providing livelihood for the workforce and managers’ attention to creating a suitable atmosphere for working are among the factors that contribute to heightening the sense of work consciousness.
    Keywords: work consciousness, internalization, contributing factors, limiting factors
  • Yaghob Jamali*, Ali Jaberi Page 91
    While pursuing its revolutionary aims, the Islamic Republic of Iran has encountered economic problems for which a solution was offered by the Supreme Leadership of the Islamic Revolution represented in resilience economics. The aim of this research is to expound the concept, principles and policies of resilience economics. It uses a documental method based on religious and economic resources. A resilient economy is a kind of economy which takes into account the revolutionary doctrines and internal and international realities to resist the attacks and which has an organized programme in line with the government’s policy for protecting economic safety and justice. A resilience economy is based on such principles, like: resistance, dignity, wisdom and giving priority to public interests and jihad. In production section, the prerequisite to policy making of a resilient economy is combatting corruption and utilitarianism, reducing the dependence on oil revenue, supporting domestic production, stable employment, knowledge-based economy and developing the banking system. Concentrating on consuming national products, consumption management and promoting the culture of a resilient economy are among the policies of resilience economics in consumption section.
    Keywords: economy, resistance, resilience economics, economic resistance, economic austerity
  • Nader Haghighi*, Mohammad Jamal Khaliliyan Ashkzari Page 107
    In any economic system, ideal production is a kind of production which has specific aims and motives and in which special criteria are considered on micro and macro levels. These criteria help economic policy makers so that they can make the necessary decisions by considering the information according to which they have realized them. This research casts light on Islamic approach concerning the criteria of the ideal production in Islamic economics. This research seeks to draw out the criteria of production in Islamic economics from Islamic texts by using an analytical-descriptive method, mainly detection and referring to Qur’anic verses, the sayings and conduct of the Infallible Imams (pbuh) and the views of the experts in Islamic economics. The criteria which have been extracted for ideal production in Islamic economics are: being Tayeb (pure), giving priority for real needs, observing social interests and production efficiency.
    Keywords: criterion, ideal production, Islamic economics, basic goods, real needs