فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و چهارم شماره 12 (پیاپی 219، اسفند 1394)

ماهنامه معرفت
سال بیست و چهارم شماره 12 (پیاپی 219، اسفند 1394)

  • جامعه شناسی
  • تاریخ انتشار: 1394/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله به تبیین عرفان حقیقی از عرفان های کاذب می پردازد. از دیدگاه اهل بیت علیهم السلام، «عارف ب الله » کسی است که به عالی ترین مقام معرفت بشر که دستیابی به آن برای ایشان ممکن است، نایل آید. همواره در طول تاریخ از عرفان تحریف هایی صورت گرفته و آن را با شاعر یکسان پنداشته اند؛ زیرا عرفا و شعرا مفاهیم معنوی و عرفانی را در قالب مفاهیم تخیلی و شعری بیان می کنند. این برداشتی عامیانه و نادرست است. در قرآن نیز گاهی اوقات تعابیر استعاری، کنایی و تخیلی به کار رفته اند. ازاین رو، عرفان هرگز به معنای داشتن مهارت در ارائه مفاهیم معنوی در قالب شعر و یا به صورت کنایه، استعاری و تخیلی نیست. عارف ب الله کسی است که افزون بر شناخت ذهنی خدا و اسماء و صفات او، عمیقا نیز خداوند و صفات او را باور داشته باشد. این عرفان، نشانه کامل انسان و شیعه واقعی و روح تشیع است و در پرتو تجلی نور الهی در قلب مومن حاصل می شود.
    کلیدواژگان: عرفان، عارف ب الله، عارف، شاعر، عرفان حقیقی، عرفان کاذب
  • ویژه جامعه شناسی
  • سعید مقدم صفحه 11
    دستیابی به جامعه مطلوب و آرمانی که انسان را به سعادت برساند، همواره اندیشمندان را به ترسیم آرمان شهرهایی واداشته است. در این میان، ترسیم جامعه ای مطلوب که منشا وحیانی داشته و به دور از خیال و قابل تحقق باشد ضروری به نظر می رسد. روش این پژوهش، توصیفی اسنادی است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. یکی از موثرترین روش ها برای ادراک کل جامعه این است که نهادهای اصلی آن و مناسبات موجود میان آنها را مورد توجه قرار دهیم. ارائه شاخصه های جامعه مطلوب در قالب نهادهای اجتماعی از دیدگاه امام سجاد علیه السلام از اهداف این تحقیق به شمار می رود.
    جامعه آرمانی از دیدگاه امام سجاد علیه السلام، جامعه ای است که در آن روابط انسانی در درون نهادهای اجتماعی براساس ارزش های الهی شکل می گیرد و حرکت در مسیر بندگی خداوند مهم ترین ویژگی این جامعه مطلوب می باشد.
    کلیدواژگان: شاخصه ها، جامعه آرمانی، نهاد، امام سجاد علیه السلام
  • حسن یوسف زاده صفحه 29

    شاخص و شاخص سازی در حوزه علوم انسانی بسیار مهم است. از سویی، سیاست گذاری، برنامه ریزی و حرکت جوامع به سوی اهداف تعریف شده، بر اساس شاخص ها صورت می گیرد و از سوی دیگر، میزان موفقیت و پیشرفت جوامع نیز بر اساس همان شاخص ها سنجیده می شود. ولی آیا شاخص های ارائه شده از سوی سازمان ملل و صندوق بین المللی پول می تواند پاسخگوی همه نیازهای بشر در همه جوامع باشد؟ درصورتی که پاسخ منفی باشد، این پرسش بسیار مهم مطرح می شود که «چه الزاماتی برای شاخص سازی در جوامع اسلامی در حوزه ارتباطات و تعاملات اجتماعی وجود دارد؟» مقاله حاضر با هدف پاسخ به این پرسش اساسی، روش تحلیل و تفسیری را در پیش گرفته و با عنایت به تمایز شاخص های جامعه اسلامی با غیر آن، به ویژه در حوزه علوم انسانی، با بررسی کارکردهای ارتباطات در جامعه اسلامی، هفت ضرورت برای ارائه شاخص در حوزه ارتباطات اجتماعی در جامعه اسلامی ارائه، و به برخی از مبادی معرفتی این نوع شاخص سازی اشاره کرده است. حاصل بررسی این است که ارتباطات در جامعه اسلامی هم از نظر گستره و ساحت های ارتباطی و هم از لحاظ هدف و قوام ارتباط، تمایز آشکاری با جوامع غیراسلامی دارد و همین امر به کارکردهای ارتباطی متفاوتی منجر می شود.

    کلیدواژگان: شاخص، روش شناسی ارتباط، ارتباطات اجتماعی، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
  • محمد فولادی، آذر انجم شعاع صفحه 45
    امروزه غرب خود را پرچمدار علم و پژوهش می داند. درحالی که بجز چهار قرن اخیر، که شاهد موفقیت های علمی در غرب هستیم، پیش از این، بالغ بر هزار سال قلمرو وسیع تمدن اسلامی، مرکز تفکر و دانش و بسیاری از شهرها، قطب علمی و آموزشی جهان و ظهور نخبگان و اندیشمندان مسلمان بوده است. این پژوهش با رویکرد تحلیلی و توصیفی تبیینی بر آن است تا نقش مسلمانان را در کشف اسرار آفرینش در علم نجوم، و چگونگی انتقال آن به اروپاییان بررسی نماید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که منجمان مسلمان با الهام از آموزه های دینی، اقدام به بنای رصدخانه هایی با تجهیزات کامل نجومی، طی قرون 310ق در بغداد، دمشق، مراغه، سمرقند و استانبول نمودند. منجمان مسلمان به نظریات نوینی، بر خلاف نجوم بطلمیوسی دست یافتند و آنچه در قرون 16 و 17 توسط کوپرنیک، گالیله و کپلر مانند قانون اینرسی، بیضویت مدارها، جاذبه عمومی مطرح گردید، قرن ها قبل توسط منجمان مسلمان ارائه شده بود که به نوعی سرقت علمی از سوی غرب به شمار می رود.
    کلیدواژگان: غرب، وامداری، نجوم، رصدخانه، کیهان شناسی، ستاره شناسی
  • حسین زارع خورمیزی، سیدمحمود میرخلیلی صفحه 63
    امام خمینی قدس سره در مبارزات گسترده خود برای پیروزی انقلاب اسلامی، همواره به دنبال اصلاح جامعه و رفع مفاسد فردی و اجتماعی از جامعه اسلامی بود. مهم ترین موارد زمینه های اصلاح جامعه از دیدگاه ایشان عبارت است از: اصلاح اندیشه دینی؛ نفی سازش با حکومت جور؛ اهمیت دادن به نقش مردم؛ تشکیل حکومت اسلامی؛ اصلاح فرهنگ؛ عملکرد صحیح رسانه و مطبوعات؛ تحول دانشگاه. ایشان در زمینه اصلاح جامعه بر چند محور زیر تاکید داشت: توجه به مباحث فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در جهت پرورش فکر و اندیشه انسان و دور نگه داشتن او از مسیر تباهی و انحراف؛ و توجه به نقش آموزش و تربیت در خانواده و در مدرسه. ایشان همچنین توجه همگان را به نقش آموزه های اسلامی جلب می کند که اگر این دو کانون وظایف اصلی خود را به نحو احسن انجام دهند در سطح عمومی، جامعه اصلاح می شود و جامعه آرمانی محقق خواهد شد.
    هدف این پژوهش، دستیابی به دیدگاه های ایشان و نظریه های دینی در زمینه اصلاح جامعه، و ارائه راه کارهای مشخص برای اصلاح جامعه و برون رفت از چالش های موجود است. این پژوهش با روش اسنادی و اسناد مکتوب به گردآوری اطلاعات پرداخته است.
    کلیدواژگان: امام خمینی قدس سره، راهبرد، اصلاح، جامعه، جامعه اسلامی
  • حسن نجفی، محمود امیدی صفحه 81
    در جهان کنونی، زندگی اخلاقی بشر در اثر تزلزل نظام های ارزشی و انحلال مبانی مقدسات، با بحران های گوناگون اخلاقی، معنوی، فرهنگی و دینی مواجه شده است. «امر به معروف و نهی از منکر»، به منزله بخشی از سیاست های نظارتی و کنترلی دین مبین اسلام برای برقراری نظم عمومی در جامعه اسلامی، نقش مهمی در افزایش التزام همگانی به رعایت ارزش ها و هنجارهای پذیرفته شده اجتماعی ایفا می کند. ازاین رو، هدف این پژوهش شناسایی مولفه های «امر به معروف و نهی از منکر» با هدف تدوین الزامات عملی و استفاده از آنها در محیط های آموزشی است. روش انجام پژوهش توصیفی تحلیلی است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که از مفاهیمی همچون خدامحوری، توجه به کرامت انسانی، محبت و صمیمیت، بردباری، حق گویی و باطل ستیزی، عدالت مداری، و هدایت گری می توان به عنوان مولفه های اساسی امر به معروف و نهی از منکر یاد کرد.
    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، مولفه های شاخص، الزامات عملی، محیط های آموزشی
  • یاسین سعیدی، وحید اسمعیلی، حدیثه سیفی صفحه 91
    هدف این تحقیق، بررسی نظرات متخصصان و استادان حوزه و دانشگاه در خصوص آگاهی و عملکرد دانشجویان در زمینه مهارت های زندگی با رویکرد تربیتی است. این تحقیق در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از تحلیل محتوا صورت گرفت. جامعه پژوهش را 10 نفر از متخصصان و استادان حوزه، 10 نفر از متخصصان و استادان دانشگاه و 30 نفر از دانشجویان دانشگاه های دولتی استان قم در سه مقطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری، در سه رشته تحصیلی علوم انسانی، علوم پایه و فنی و مهندسی تشکیل دادند. برای شناسایی مهم ترین و مرتبط ترین مهارت های زندگی دانشجویان، از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شد. با استفاده از مصاحبه ها، 4 مهارت خودآگاهی، تصمیم گیری، برقراری ارتباط موثر و تفکر انتقادی به عنوان مهم ترین و مرتبط ترین مهارت های زندگی دانشجویان انتخاب شدند. نتایج یافته ها نشان داد که یکی از نگرانی های اصلی حوزه و دانشگاه، عدم آگاهی اغلب دانشجویان در زمینه مهارت های زندگی است و در این زمینه، حوزه و دانشگاه نقش هریک را مهم دانسته و به طور مشترک از صداوسیما برای اشاعه این موضوع یاد کردند.
    کلیدواژگان: حوزه و دانشگاه، مهارت های زندگی، دانشگاه های دولتی استان قم، رویکرد تربیتی
|
  • Ayatollah Allamah Mohammad Taqi Misbah Page 5
    This paper expounds the different between true mysticism and false types of mysticism. According to the Household of the Prophet (pbut), the God-knowing mystic is the one who achieves the highest status of man’s knowledge, the achievement of which is possible for him/her. Throughout history mysticism has been subject to distortion and it was considered identical to poetry because mystics and poets express spiritual and mystical concepts in an imaginative and poetic way. This is a common misconception. In the very Holy Qur’an, we sometimes find metaphoric, allegoric and imaginative expressions. Therefore, mysticism is can never mean having the skill of framing spiritual concepts in the form of poem or in a metaphoric, allegoric and imaginative way. God-knowing mystic is the one who, in addition to his sound knowledge of God, His names and His attributes, has a profound belief in God and His attributes. This type of mysticism is an accurate indication of the real man, true Shi’a and true spirit of Shi’ism, and it manifests itself when Divine Light shines in the believer’s heart.
    Keywords: mysticism, God, knowing mystic, mystic, poet, true type of mysticism, false type of mysticism
  • Said Moghaddam Page 11
    Achieving a desirable and ideal society which leads to man’s prosperity has always caused thinkers to propose Utopias. Meanwhile, it is necessary to propose a desirable society which has a revealed origin and which is unimaginative and be can come true. This research uses a descriptive – documentary method, and a content analysis method is used for analyzing the data. One of the main effective methods for realizing the whole society is paying attention to its main institutes and the relations between them. Offering the indices of a desirable society in the context of social institutes according to the view of Imam Sajjad (pbuh) is among the aims of this research.
    In the eyes of Imam Sajjad (pbuh), an ideal society is one in which the human relations in social institution are based on divine values, and the distinguished characteristic of this desirable society is pursuing the path of servitude to God.
    Keywords: indices, desirable society, institute, Imam Sajjad (pbuh)
  • Hassan Yusof Zadeh Page 29

    The subject of index and creating indices has special importance in the human sciences. On one hand, policy-making, planning and communities’ movement towards defined objective require some indices and on the other hand, the degree of the success of societies is measured by these very indices. But, can the indices provided by the United Nations and International Monetary Fund (IMF) meet all human needs of all communities? If the answer is negative, this question will arise: “what things are required for the creation of indices in Islamic communities in the realm of social relations and interactions?” Using an analytical-interpretative method, the present paper seeks to answer this basic question, and considering the distinction between the indices of Islamic society and that of other societies, and investigating the functions of the relations in Islamic society, this paper presents seven necessities for offering an index in the field of the social relations in Islamic society and refers to some epistemological principles of this kind of creation of indices. The research result shows that the relations in Islamic society clearly differ from those of non-Islamic societies regarding the areas of relations and the aim and consistency of relations.

    Keywords: indicator, relation methodology, social relations, Iranian, Islamic pattern of progress
  • Mohammad Foladi, Azar Anjom Shoa' Page 45
    Today, the West claims that it holds the first position in science and research. In fact, except for the four recent centuries, which witnessed scientific achievements in the West, the Islamic civilization had for about a thousand years been a leading cultural center and in that period most of the cities were scientific and educational bases of the world and in that period many Muslim elites and thinkers gained worldwide fame. This research seeks through a descriptive-explanatory analysis to investigate the role of Muslims in discovering the mysteries of creation in astronomy and show how astronomy reached Europe. The findings of research show that Muslim astronomers whose ideas are based on religious doctrines, built fully equipped observatories in Bagdad, Damascus, Maragheh, Samarkand and Istanbul during the 3rd to-10th centuries AH. Contrary to Ptolemaist’s astronomy, they developed new theories, and the things proposed in the 16th and 17th centuries by Copernicus, Galileo and Kepler, like the law of inertia, the ellipticity of orbits, universal gravitation had in fact been previously proposed by Muslim astronomers, and this westerners’ action is considered as a kind of plagiarism.
    Keywords: the West, indebtedness, astronomy, observatory, cosmology, astronomy
  • Hossein Zare Khormizi, Seyyed Mahmod Mirkhalili Page 63
    Imam Khomeini (may Allah bless his soul) always sought through his hard revolutionary struggles to reform the society and root out the corruption among individuals and in the society. According to Imam Khomeini, the most important grounds for reforming the society are: reform in religious realm, refusing reconciliation with tyrannies, emphasizing on people’s role, establishing Islamic government, adopting cultural reform, correct performance of media and press, and reforming the university system. Concerning social reform, he emphasizes on the following: first, giving attention to the cultural, political, economic and social issues with the aim of developing man’s thought and keeping him immune from corruption, and second, giving attention to the role of education within family and in school. He also attracts the attention of all people to the role of Islamic doctrines, and confirms that if these two institutions do their duties efficiently and by everyone, the society will be reformed and the ideal society be realized.
    The aim of this research is to expound Imam Khomeini’s views about religious issues regarding social reform and describe special techniques for implementing social reform and responding to the existent challenges. The information of this research is drawn from written documents.
    Keywords: Imam Khomeini (may Allah bless his soul), strategy, reformation, society, Islamic society
  • Hassan Najafi, Mahmood Omidi Page 81
    Nowadays, due to the destabilization of educational systems and dissolution of sacred principles, man’s moral life encounters different kinds of moral, spiritual, cultural and religious chaos. As part of the control policies of Islam for establishing public order in Islamic society, ‘’enjoining good and forbidding evil’’ plays an important role in increasing the degree of public commitment to observing generally accepted values and norms. Therefore, this research aims to expound the components of ‘’enjoining good and forbidding evil’’ with the aim of assigning practical obligations and using them in educational environment. A descriptive-analytical is used in this research. The findings of the research show that such concepts like: theocentrism, attention to human dignity, love and sincerity, tolerance, truthfulness, combating falsehood, justice-centeredness and guidance –seeking are regarded as the basic components of enjoining good and forbidding evil.
    Keywords: enjoining good, forbidding evil, indicator components, practical obligations, educational environments
  • Yasin Saiedi, Vahid Ismaeili, Hadiseh Seifi Page 91
    This research aims to investigate the views of experts and professors of Hawzah and universities about students’ information and performance about life skills from an educational perspective. A qualitative approach is used in this research which is based on a content analysis method. The population sample comprises 10 experts and professors from Hawzah, 10 university experts and professors and 30 students from Qom public universities in three levels BA, MA and PhD in three fields of study including human sciences, basic and technical sciences. In order to know the most important skills which are closely related to students’ life, semi-structured interviews were conducted. The interviews show that four skills including self-knowledge, decision-making, establishing effective relations and critical way of thinking are among the most important skills which are closely related to students’ life. The findings show that one of the main concerns of Hawzah and university is lack of information about life skills among the students. The Hawzah and university consider their role to be important and so they attempt to elaborate this on this subject on the radio and TV.
    Keywords: the Hawzah, university, life skills, public universities in Qom, educational approach