فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 220، فروردین 1395)

ماهنامه معرفت
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 220، فروردین 1395)

  • فلسفه
  • تاریخ انتشار: 1395/01/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقال، به شرح و تفسیر صفات مومنان و شیعیان در باب فضایل و ملکات اخلاقی می پردازد. فضایل بیشتر درباره ملکات راسخ و صفات ثابت کاربرد دارد و فواضل به رفتارهای اخلاقی مانند احسان به دیگران که هنوز به صورت ملکه راسخ درنیامده، اطلاق می شود. فضایل از امور تشکیکی و دارای مراتب و درجات کمی و کیفی هستند. برای تشخیص برتری و مرتبه کیفی و سنجش رفتار از نظر کیفیت، دو معیار و ملاک وجود دارد: یکی معرفت فردی است که آن عمل را انجام می دهد. دوم اخلاص او، هرچه معرفت و اخلاص فرد بیشتر باشد، ارزش و کیفیت عمل فرد به مراتب فزونی می یابد. از سوی دیگر، همین معرفت و اخلاص هم متلازم هم هستند. هرکس معرفتش بیشتر باشد، اخلاصش در عمل نیز بیشتر است.
    سرانجام، اینکه پرهیزکاری و تقوا عامل پذیرش اعمال و گناه موجب تباهی اعمال صالح است.
    کلیدواژگان: عمل، عمل صالح، گناه، فضایل، فواضل
  • ویژه فلسفه
  • احمد سعیدی، علی قنبریان صفحه 13
    بر طبق علم النفس صدرایی، نفس انسان در عین بساطت، با قوای فراوانی وحدت یا اتحاد دارد. براین اساس، قوای نفس از شئون و اطوار وجودی آن هستند و از حیث کمال و نقص متفاوتند و به همین دلیل، هر کدام در مرتبه ای جداگانه از نفس جای دارند. علوم جزئی انسان به قوای ادراکی مرتبه حیوانی نفس که برخی ظاهری هستند و برخی باطنی، مربوط می شوند. ادراکات جزئی و بیرونی انسان، کارویژه حواس پنج گانه ظاهری، و تثبیت، دگرگونی، و یادآوری همه ادراکات جزئی درونی و بیرونی انسان، کارویژه حواس پنج گانه باطنی است.
    نقش مهم حواس باطنی در ادراکات و تاثیر ادراکات در رفتارها و صفات اختیاری انسان، لزوم شناخت حواس باطنی و تربیت و تعدیل آنها را نمایان می کند. در واقع، بخشی از معاصی و رذایل، معلول عدم تعادل حواس باطنی هستند. بنابراین، لازم است برای رسیدن به سعادت ابدی، قوای مزبور را شناخت و از افراط و تفریط آنها جلوگیری نمود. نوشتار حاضر تحلیلی توصیفی بوده و تبیین، تفسیر، کارکرد و جایگاه حواس باطنی را از دیدگاه اندیشمندان مسلمان بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: قوا، حواس ظاهری، حواس باطنی، نفس، مرتبه حیوانی نفس
  • محسن مقری صفحه 29
    مهم ترین مسائلی که در مورد استقرا، ذهن فلاسفه معاصر را به خود مشغول داشته است، نخست، مسئله قدیمی هیوم و پس از آن، معمای جدید نلسون گودمن است. هیوم مشکل توجیه استنتاج های استقرایی را هدف قرار داد و به این نتیجه رهنمون شد که استقرا تنها حاصل عادات روان شناختی ماست. گودمن اما ضمن پذیرفتن صورت بندی استقراها، ما را متوجه این حقیقت می کند که بعضی از این استقراها معتبرند و برخی چنین نیستند و معمای وی در جست وجوی معیاری برمی آید که این استقراها را تمییز دهد. فلاسفه علم نیم قرن اخیر و از جمله خود گودمن، راه حل های گوناگونی را برای معمای جدید استقرا پیش نهاده اند. در برخی از این پاسخ ها، بازگشت به تحلیل روان شناختی هیوم و یا سود جستن از نوعی معرفت شناسی طبیعی شده را به عنوان پاسخی به معمای جدید استقرا می شناسند. در مقاله حاضر، ارزیابی ای از برخی از مهم ترین این پاسخ ها به دست داده، کاستی های آنان را می نماییم و در انتها، کلید حل این معما را در دستان طرح کننده آن، یعنی خود گودمن بازمی یابیم.
    کلیدواژگان: معمای جدید استقرا، نلسون گودمن، پارادوکس سابی، معرفت شناسی طبیعی شده کواین، نیثن استمر، تسری پذیری، رسوخ و استقرار
  • عباس قربانی صفحه 43
    قرآن کریم با دعوت به خردورزی، از انسان ایمان به خدا، جهان غیب و زندگی مومنانه را طلب می کند. اما وثاقت عقل حتی در باب جهان مشهود سخت مورد مناقشه است. در این صورت، چگونه می توان به دعوت قرآن پاسخ مثبت داد؟! در تفسیر المیزان چه راه حلی ارائه می شود؟ در این تحقیق، با هدف یافتن پاسخ برای پرسش های فوق و تامین اعتماد نسبت به عقل و یافته های آن، با روش کتابخانه ای و استناد به مطالب علامه طباطبائی در المیزان و به تناسب، آثار دیگر ایشان و نیز با تحلیل منطقی روشن می شود که استاد در عین تاکید بر بداهت مفهوم علم و تحقق مصداق آن، ضمن پاسخ به شکاکان و حس گرایان، وثاقت معرفت عقلی را اثبات می کند و بدین ترتیب، مخاطب ایشان نسبت به اعتبار کاربست عقل برای تامل در آیات تکوینی و تشریعی اطمینان خاطر می یابد.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، شکاکیت، حس، عقل، علم، وثاقت، المیزان
  • اکبر فایدئی، مریم حسن پور صفحه 53
    رابطه میان فلسفه و شریعت، مسئله عقل و وحی، و سازگاری و ناسازگاری این دو با هم، یکی از مشهورترین و عمیق ترین مباحث در حوزه الهیات است. این مسئله، همواره ذهن اندیشمندان دینی را به خود معطوف داشته و سبب پیدایش دیدگاه های متفاوت شده است. اکثر قریب به اتفاق فلاسفه اسلامی از جمله صدرالمتالهین و ابن رشد، ضمن اعتقاد به ارزش و اعتبار عقل و وحی، اثبات هماهنگی حکمت و شریعت را وجهه همت خود قرار داده اند. آن دو، تاویل را راهکار اساسی رفع تعارض ظاهری میان عقل و شرع دانسته و در معنا و متعلق و گستره تاویل و روش های معرفتی با هم اختلاف نظر پیدا کرده اند.
    این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی، بر آن است که با استفاده از آیات و روایات و آرای اندیشمندان اسلامی رابطه عقل و وحی را تبیین نموده و میزان توانایی عقل در کاشفیت از معارف دینی و موارد تطبیق حکمت و شریعت را از نظر ابن رشد و صدرالمتالهین را مقایسه نماید.
    کلیدواژگان: حکمت، شریعت، فلسفه اسلامی، معرفت عقلانی، معرفت وحیانی
  • محمد سربخشی صفحه 65
    فلسفه آفرینش عالم و شروری که در آن وجود دارد، همواره یکی از سوالات فلاسفه و متکلمان بوده است. ابن سینا با تکیه بر عناصر کلیدی مفهوم عنایت، یعنی علم، علیت، اراده و رضایت، کوشیده است تصویر روشنی از علت آفرینش و وجود نظام خیر موجود در عالم ارائه نماید. به نظر می رسد، این بیان قادر نیست تمام ابعاد و وجوه مبهم مسئله را روشن نموده و پاسخی قانع کننده به تمام مسائل موجود ارائه دهد. مقاله حاضر می کوشد با تکیه بر کلمات ابن سینا و تکمله هایی که از حکمت متعالیه به عاریت گرفته است، مسئله فوق را به نحو روشن تری تقریر کرده و سوالات پیرامون آن را پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: عنایت، حب، اراده، فاعلیت الهی، مراتب وجودی، شر، تزاحم
  • مهدی مشگی صفحه 77
    «انسان محوری» تفکری برخاسته از سکولاریسم است که از عصر نوزایی (رنسانس) و با ورود در هنر و ادبیات آغاز گردید و به تدریج، در عصر روشنگری به جهان بینی جدیدی تبدیل شد.
    هدف از بررسی اومانیسم نشان دادن این واقعیت است که اومانیسم در حد یک اصطلاح باقی نمانده است و در حوزه های گوناگون معرفت شناسی، هستی شناسی، انسان شناسی، ارزش شناسی، علوم و مانند آن ورود پیدا کرده و یک عالم جدید با محوریت تفکر انسان بدون خداوند ایجاد کرده است. آنچه در بررسی اومانیسم مهم است کشف رابطه اومانیسم با دستاوردهای آن است؛ زیرا بسیار اتفاق افتاده که انسان ها با یک جریان فکری مخالفند؛ اما به سبب آنکه چگونگی ورود آن تفکر را در زندگی نمی دانند آن تفکر و جهان بینی را به صورت ناخودآگاه می پذیرند و به آنچه نمی خواستند مبتلا می شوند.
    گام اول در شناخت اومانیسم، رابطه آن با مسائل فکری (معرفت شناسی، هستی شناسی، انسان شناسی و ارزش شناسی) و گام بعد رابطه آن با علوم و ابزار است. مقاله حاضر سعی دارد با روش تحلیلی توصیفی رابطه اومانیسم را با مسائل فکری بررسی کند.
    کلیدواژگان: اومانیسم، انسان محوری، معرفت شناسی انسان محور، هستی شناسی انسان محور، انسان شناسی انسان محور، ارزش شناسی انسان محور، عصر نوزایی
  • عباس گرایی صفحه 93
    این تحقیق با تعریف علوم انسانی توصیفی و دستوری و بیان تفاوت روش تحقیق آنها، نشان می دهد که از منظر علامه طباطبائی، ارزش ها در تعیین اهداف و جهت دهی به مسائل علوم انسانی دستوری نقشی اجتناب ناپذیر دارند. ازاین رو، برای تولید علوم انسانی دستوری سعادت آفرین، نیازمند نظام ارزشی جامع نگر و کامل دین حق هستیم و چون مسائل علوم انسانی دستوری پس از تعیین هدف و دستیابی به توصیف های لازم شکل می گیرند، رویکرد ایشان در استنباط مسائل این علوم، در سه مرحله تبیین شده است: گردآوری مبانی و توصیف های لازم؛ بیان یا دست کم در نظر داشتن اهداف دین حق در مسئله؛ تنظیم پاسخ مسئله.
    کلیدواژگان: علوم انسانی دستوری، ارزش ها، ارزش های دین حق
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah Page 5
    The present paper aims at explaining the characteristics of Shia believers with regard to moral virtues and noble traits. Fadhail (Virtues) mainly refers to the enduring noble traits, whereas Fawadhil refer to moral traits such as beneficence which have not yet reached the state of being enduring traits. Virtues have different qualitative and quantitative degrees. There are two criteria for determining the superiority and degree of quality and assessing the quality of actions: the first is knowledge of the person who does the action, and the second is his sincerity. The more a person’s knowledge and sincerity is, the more significant the value and quality of his action will be. On the other hand, knowledge and sincerity are inseparably linked. The more one’s knowledge is, the more sincerity one he will show in actions. Furthermore, piety renders one's deeds accepted, whereas sins render righteous deeds void.
    Keywords: action, righteous deeds, sin, virtues, Fawadhil
  • Ahmad Saeedi –Ali Qanbarian Page 13
    According to Mullah Sadra's psychology, human soul which is known for its simplicity, is united with many faculties. Accordingly, the faculties of soul are considered part of its existential states but they differ in perfection and imperfection. Therefore, each of them has a separate grade in soul. Man’s particular disciplines are related to the outer and inner faculties of perception at the animal level of soul. Man's perceptions and external perceptions are the special functions of man’s five external senses, and consolidation, transformation, and remembrance of all man’s internal and external perceptions are the functions of the five internal senses. The important role that the internal senses play in perceptions and the effect of perceptions on man’s voluntary deeds and traits show the necessity of realizing internal senses and sharpening and adjusting them. In fact, some of man’s offences and vices are ascribe to the imbalance in internal senses. Therefore, achievement of everlasting bliss demands the acquaintance with these faculties and hindering their imbalance. Using a descriptive –analytical method, this paper expounds Muslim scholar's view about the reality, function and position of internal senses.
    Keywords: faculty, external senses, internal senses, soul, animal level of soul
  • Mohsen Moqeri Page 29
    Hume’s classical problem of induction and Nelson Goodman's new puzzle are among the most important issues of induction which have been the special concern of contemporary philosophers. Hume targets the problem of justifying inductive inferences and concludes that inference is only a result of our psychological habits. However, Goodman, while accepting the formulation of inductions, points out that some of these inductions are valid and some are not .In his puzzle, he seeks to find a criterion which distinguishes between these inductions. The philosophers of the second half of recent century, such as Goodman, proposed various solutions for dealing with the new puzzle about induction. In some of these answers, resorting to the psychological analysis of Hume or making use of some kind of naturalized epistemology is regarded among the answers to the new puzzle about induction. The present paper evaluates some of the most important given answers and highlights their shortcomings .In the end, it shows that the key to solving this puzzle is in the hands of Goodman, who was the first proposed it.
    Keywords: new puzzle of induction, Nelson Goodman, Sabi's paradox, Quine's naturalized epistemology, Nathan Astemer, transitivity, steadiness, stability
  • Abbas Ghorbani Page 43
    Inviting man to rationality, the Holy Quran urges man to believe in God and the Unseen and to be pious. However, even with regard to the visible universe, the reliability of reasoning is hotly disputed. Then, how can man respond positively to the invitation of the Holy Quran? What solution does Al-Mizan have? This study aims to find answers to the above questions and to retain confidence in the intellect and its findings. Using a library-based method and referring to Allameh Tabatabaei’s Al-Mizan and his other works, the present paper shows through logical analysis that Allameh emphasizes on the noetic quality of the concept of knowledge and realization of its application and responds to skeptics and sensationalists to prove the reliability of rational knowledge. This makes his audience accept the idea of the reliability of using reasoning in deliberating on the Quranic verses about creation and legislation.
    Keywords: epistemology, skepticism, sense, reason, knowledge, reliability, Al, Mizan
  • Akbar Faydeee, Maryam Hassanpour Page 53
    The relationship between philosophy and religion, and the question of reason and revelation and the compatibility or incompatibility of these two are among the main and profound issues in theology. This question has long been the special concern of religious scholars and differing views have been presented in this respect. A vast majority of Muslim philosophers, including Mulla Sadra and Ibn Roshd, believe in the value and validity of reason and revelation, and attempt to prove the idea of integration between theosophy and Shari’ah. They regard allegorical interpretation as the best way to resolve the apparent contradiction between reason and Shari’ah, but they disagree about the meaning and scope of interpretation and about the epistemological methods .Using a descriptive-analytical method, the present paper refers to the Quranic verses, narrations and ideas of Muslim thinkers to make explicit the relationship between reason and revelation and tries to compare between Ibn Roshd and Sadr al- motaallehin’s ideas about the ability of reason to discover religious knowledge and the instances of the compatibility of theosophy with Shari’ah.
    Keywords: theosophy, Shariah, Islamic philosophy, rational knowledge, revealed knowledge
  • Mohammad Sarbakhshi Page 65
    The philosophy of the creation of the world and the evils in it has been the special concern of philosophers and theologians. Resting on the key elements of the concept of divine grace i.e. science, causality, will and satisfaction, Ibn Sina tries to present a clear picture of the cause of creation and the order of goodness in the world. It seems that his statements cannot illustrate all the ambiguous aspects of this issue or provide a convincing answer to all the existing problems. Based on Ibn Sina's words and the ideas inferred from transcendental theosophy, the present paper seeks to explore the above issue and answer the related questions.
    Keywords: grace, love, will, divine authorship, hierarchies of existence, evil, interference
  • Mahdi Meshgi Page 77
    Rooted in secularism, the idea of "human-centeredness" developed with the advent of the Renaissance, reflecting its impact on art and literature, and gradually turned into a new worldview in the age of Enlightenment. The aim of studying humanism is to explain the fact that humanism has not remained as a mere term but it has found its way into different fields, such as epistemology, ontology, anthropology, axiology, science, etc. marking the beginning of a new world based on reason rather than on faith in God. The important reason for studying humanism is to explore the relationship between humanism and its effects. Many people happen to have opposed an intellectual trend, but because they do not know how that trend has entered their lives, they unconsciously accept that worldview and they are dogged by what they disliked. The first step for understanding humanism is exploring its relationship with intellectual problems and the next step is investigating its relationship with science and instruments. Using a descriptive-analytical approach, this paper tries to investigate the relationship between humanism and intellectual issues.
    Keywords: humanism, human, centeredness, epistemology, human, centered, human, centered ontology, human, centered anthropology, human, centered axiology, the Renaissance
  • Abbas Geraei Page 93
    Defining the descriptive and prescriptive humanities and explaining the differences between the method of each discipline, the present paper shows that according to Allameh Tabatabai, the role which values play ​​in determining the objectives and orientating the issues about the humanities is inevitable. Therefore, the development of prescriptive human sciences leading to happiness requires a comprehensive and complete value system of a true religion. As the issues of prescriptive human sciences arise after the objectives are set and necessary descriptions are given, his approach to inferring the issues of the human sciences is explained in three steps: formulating the basic principles and giving description, expressing or- at least- considering the goals of the true religion and offering the answer to the issue.
    Keywords: prescriptive human sciences_values_the values ​​of a true religion