فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و پنجم شماره 5 (پیاپی 224، امرداد 1395)

ماهنامه معرفت
سال بیست و پنجم شماره 5 (پیاپی 224، امرداد 1395)

  • کلام
  • تاریخ انتشار: 1395/05/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقال به شرح کلام امیرمومنان علی علیه السلام پیرامون ویژگی های ارزشمند شیعیان واقعی و پرهیزکاران می پردازد. تواضع و منش فروتنانه مشی شیعیان واقعی است. روحیه استکباری و فخرفروشی زیبنده شیعیان نیست. پیامبران آمده اند تا روح استکباری را از ما بزدایند و ما را بنده خالص خدا کنند. ازاین رو، تواضع در اسلام مطلوب و در معارف دینی جایگاه بلندی دارد. نباید از نعمت های خداوند مغرور و سرمست شد. تواضع و فروتنی ازجمله ارزش های متعالی در بینش توحیدی است که ما را به بندگی خدا می رساند. تکبر، غرور و روحیه استکباری دامی است که شیطان آن را گسترانده تا ما را از بندگی خدا بازدارد؛ روحیه ای که موجب شد شیطان از درگاه خدای متعال رانده شود.
    کلیدواژگان: تکبر، روحیه استکباری، فروتنی، تواضع
  • ویژه کلام
  • حسن دین پناه* صفحه 13
    قاعده «لطف» از جمله نخستین قواعد در کلام امامیه بوده و پایه و اساس مجموعه ای از باورهای امامیه به شمار می رود. هر فعلی که خداوند در حق بندگان انجام می دهد تا به سبب آن، به انجام طاعت ها و دوری از گناهان هدایت یابند، «لطف» نام دارد. نقش ویژه تبیین قاعده لطف در دوره کنونی از آن مکتب امامیه است. هرچند مکتب معتزله، باور به وجوب لطف الهی دارند، اما فعالیت های آنها در قرن هفتم هجری خاتمه پذیرفت و از آن پس، اشاعره در راس عقاید اهل سنت قرار گرفتند. اشاعره از مخالفان جدی قاعده لطف اند و اشکالاتی را بر این قاعده وارد ساخته اند.
    این نوشتار درصدد است با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی، چالش های پیش روی اصل لطف را مورد بررسی قرار داده، تا در پی آن، ابهامات این قاعده حل گردد. اما با وجود قوت پاسخ های مطرح شده به چالش های لطف، به نظر می رسد طرح «برهان حکمت» بهتر است.
    کلیدواژگان: قاعده لطف، تکلیف، اشاعره، الوجوب من الله، الوجوب علی الله، برهان حکمت
  • محمدحسین فاریاب صفحه 29
    امامان علیهم السلام جانشینان خدا در نظام هستی اند. بیشترین آشنایی شیعیان با آنها مربوط به مقامات ایشان در همین نظام مادی است. درحالی که در این دنیا به دلیل وجود محدودیت ها، امکان تجلی تمام مقامات ایشان نیست. این نوشتار، با رویکردی عمدتا حدیثی، به بررسی و تحلیل شئون و مقامات اخروی امامان علیهم السلام در سه مقطع برزخ، قیامت و بهشت می پردازد. بر اساس مهم ترین یافته های این تحقیق، امامان علیهم السلام در هر سه عالم، حجت خدا بر بندگان بوده، شئونی خاص و ویژه دارند که وساطت فیض، حساب رسی اعمال بندگان، تقسیم بهشت و دوزخ از جمله آنهاست.
    کلیدواژگان: امامت، شئون امام، برزخ، قیامت، بهشت
  • جواد گلی صفحه 45
    علامه طباطبائی دیدگاه تعارض میان علم و دین را مردود می داند و معتقد است که علم و دین با یکدیگر سازگار می باشند. او برای اثبات دیدگاه مزبور، با ارائه شیوه هایی به حل تعارض ظاهری در مواردی پرداخته که موهم ناسازگاری علم و دین می باشند یا مدعیان تعارض علم و دین به آنها استشهاد کرده اند. هدف مقاله، ارائه شیوه های رفع تعارض از دیدگاه علامه طباطبائی است. بدین منظور، با مراجعه به آثار علامه طباطبائی به استقصا و دسته بندی شیوه های رفع تعارض علم و دین پرداخته ایم. شیوه های حل ناسازگاری علم و دین از نگاه علامه طباطبائی به دو دسته شیوه های رفع تعارض ناظر به علم و ناظر به دین تقسیم می شود و شیوه هایی مانند فرضیه انگاشتن دیدگاه های علمی معارض و ارائه تفسیر دینی از نظریه علمی در دسته اول، و طولی دانستن رابطه میان علل مجرد و علل مادی و تمثیلی تلقی کردن تعبیر متن دینی در دسته دوم قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، علم، دین، تعارض علم و دین، شیوه های رفع تعارض علم و دین
  • حمزه علی بهرامی * صفحه 50
    یکی از تحولات معاصر رشد بی رویه گروه های تندرو سلفی و تکفیری به ظاهر مسلمان، با نام «وهابی» یا «داعشی» است. زن در عقیده این گروه، جایگاهی سخیف و غالبا محروم از حقوقی مساوی با مردان دارد. متاسفانه سلفی ها عقاید خود را به نام «توحید محض» و اسلام راستین، و عقاید سایر مسلمانان و مخالفان خود را بدعت و شرک و کفر معرفی می کنند. یکی از مظاهر و مصادیق این ظلم و انحراف، ممنوع و حرام بودن زنان از زیارت قبور و تشییع جنازه است. برجسته ترین رهبر فکری و مبدع عقاید این فرقه، ابن تیمیه می باشد. این مقاله با مطالعه ای اسنادی، تحلیلی و تطبیقی در منابع ابن تیمیه و اهل سنت، به دنبال کشف واقعی حکم زیارت قبور توسط زنان در قرآن، سنت و سیره سلف است.
    بر همین اساس، پس از توصیف و ارزیابی دیدگاه و مستندات ابن تیمیه و سامان دهی ادله و مستندات جواز زیارت قبور توسط زنان و دیدگاه مذاهب چهارگانه اهل سنت، در پایان، به این نتیجه می رسد که ضمن ضعیف و غیرقابل استناد بودن ادله ابن تیمیه و پیروان او، ادله فراوانی مبنی بر جواز زیارت قبور زنان وجود دارد.
    کلیدواژگان: زیارت قبور، زنان، ابن تیمیه، اهل سنت
  • سید مرتضی موسوی محمد جعفری صفحه 75
    عدم وجود بینشی صحیح و واقع بینانه از حقیقت فقر و نحوه رابطه آن با فرزندآوری، یکی از مهم ترین عواملی است که می تواند از انگیزه دو نهاد خانواده و حکومت در اقدام به فرزندآوری و افزایش جمعیت بکاهد و به تدریج جامعه را با بحران جمعیتی مواجه سازد. هدف از این پژوهش این است که با تحلیل رازقیت الهی، به تبیینی واقع بینانه تر از رابطه فقر و فرزندآوری و نگرشی اصلاح شده از سبک زندگی اقتصادی خانواده دست یافته و در نتیجه، شاهد میل جامعه به افزایش جمعیت باشیم. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و رویکرد عقلی کلامی و با تکیه بر مبانی اسلامی، نتیجه می گیرد که افزایش جمعیت نه تنها باعث فقر و تشدید آن نمی شود، بلکه اگر افراد یک جامعه توحیدی در مسیر بندگی خدا باشند، جمعیت فراوان می تواند نشانه رحمت الهی و ابزاری برای تولید ثروت و پیشرفت آنها تلقی شود. همچنین با تامل در حقیقت فقر و کشف هریک از عوامل الهی و انسانی پیدایش آن و نحوه مواجهه صحیح با آن، دعوت به افزایش جمعیت حتی برای افراد فقیر نیز قابل توصیه خواهد بود.
    کلیدواژگان: افزایش جمعیت، فرزندآوری، رازقیت الهی، فقر
  • حسن احمدی* صفحه 91
    از دیرباز، حتی مطابق برخی نقل های تاریخی، در روزگار خواجه حافظ شیرازی، کسانی بوده اند که بنا بر اغراض گوناگون و با استناد به برخی ابیات ای هام آفرین، دردانه شیرین سخن شیراز قرن هشتم را، بیگانه از اصول اعتقادی اسلام و کفرگو و کافرکیش معرفی کنند. این پژوهش درصدد است که با استخراج مبانی فکری خواجه حافظ شیرازی از تنها منبع به یادگارمانده از او، یعنی دیوان اشعارش، پاسخی درخور برای این پرسش اساسی بیابد که به راستی رویکرد اعتقادی مرد فرد غزل ایران زمین، رویکردی الهی است و او را باید معتکف قبله اهل ایمان به شمار آورد و یا اینکه حق به جانب کسانی است که قبای ژنده الحاد را بر قامت نابغه شیراز، تراز می دانند و او را همصدا با ساکنان قبیله تاریکی می شناسند و می شناسانند؟ آنچه که حاصل آمد، شواهد روشن دلبستگی عمیق و بی پیرایه حافظ شیرازی به اصول و مبانی فکری و اعتقادی اسلام در قلمروهای هستی شناسی، انسان شناسی و فرجام شناسی است.
    کلیدواژگان: حافظ، خدا، قضا و قدر، انسان، معاد
  • محمدعلی یوسفی زاده حامد منتظری مقدم صفحه 105
    این مقاله دیدگاه های علی شریعتی درباره شیعه را موضوع بررسی خود قرار داده، کار خود را بر دو کتاب «شیعه» و «تشیع علوی و تشیع صفوی» او متمرکز کرده است. شریعتی با توجه به دیدگاه جامعه شناختی خود کوشیده دین را بر اساس دید دنیایی تفسیر کند. بدین روی، نوع معانی او از «شفاعت» و «عدل» و مانند اینها غیر از معانی ارائه شده در روایات است. وی در بین ائمه اطهار علیهم السلام و اصحاب ایشان، بیشتر بر امامانی که قیام کردند نظر دارد و از بین اصحاب ایشان، بیشتر درباره ابوذر صحبت می کند و از اصحاب دیگر ایشان نامی به میان نمی آورد. گاهی هم بدون دلیل، مطالبی را بیان کرده است، بدون اینکه روایت یا آیه ای درباره اش ذکر کند. مقاله حاضر با روش تحلیلی توصیفی این مطالب را تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: شریعتی، شیعه، دنیاگروی، عدل
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misba̅h Page 5
    The present paper deals with the exposition of the words of Imam Ali (PBUH) about the valuable traits of true Shia and the pious. The true Shi´as live a humble and modest life. It is not appropriate for the Shi´as to have a prideful spirit or arrogance. Divine prophets have come to wipe out our arrogance and make us pure servants to God. Therefore, modesty is encouraged in Islam and has an important position in religious teachings. One should not be proud and overjoyed at God's blessings. Humility, which is among excellent values in monotheistic viewpoint, leads us to the state of being a servant to God. Arrogance, pride or haughtiness is a trap set by Satan to prevent us from devotion to God; It was a feeling of pride and arrogance that caused Satan to be driven from the divine threshold of God Almighty.
    Keywords: pride, arrogance, humility, modesty
  • Hossein Dinpanah* Page 13
    The principle of "grace" is among the first rules in Imamiyyah theology and is considered as the basis for a set of its beliefs. Every act that God performs to His servants, through which they may be guided towards His obedience and avoid sins, is called "grace". The special role of explaining the principle of grace in the current period belongs to Imamiyyah School. Although Mutazilite School believes in the necessity of divine grace, their efforts ended in the seventh century and since then, Asharites have been the leaders of Sunni beliefs. Asharites have been serious opponents of the principle of the grace and raised objections on this rule. Using a descriptive and analytical method, the present paper examines the challenges facing the principle of grace so that the ambiguities of the rule may be resolved. But despite the strong responses to the challenges posed by the grace, it seems that the alternative proposal of "the Proof of wisdom" is better.
    Keywords: principle of grace, duty, Asharites, Incumbency from Allah Incumbency towards Allah, proof of wisdom
  • Mohammadhossein Faryab* Page 29
    The infallible imams are God’s vicegerents in the universe. Shias are most familiar with Imams’ states in the very material world, while the manifestation of all their states in this world is not possible due to its limitations. Using a mainly traditional approach, the present paper investigates and analyzes hereafter states and stations of the infallible Imams in three periods of intermediate world, last Judgment and heaven. The most important findings show that Imams (peace be upon them) are God’s authority over His servants in all three worlds and have special states among which are mediation of grace, reckoning the servants’ deeds, dividing the heaven and hell.
    Keywords: imamate, imam's states, intermediate world, last Judgment, heaven
  • Javad Goli Page 45
    Allamah Tabatabaii refutes the view that science conflicts with religion and believes in their harmony. To prove his view, he provides some methods to resolve the claimed conflict between religion and science, and criticizes and rejects the arguments offered by proponents of the conflict. The present paper seeks to provide the methods of resolving the conflict from Allamah Tabatabaii's view. To this end, it reviews and classifies the methods of resolving the conflict through referring to Allamah Tabatabaii's works. According to Allamah Tabatabaii, the methods of resolving the conflict are divided into two groups: the methods of resolving conflicts related to science and the methods of resolving conflicts related to religion. Such methods as taking conflicting scientific views as assumptions and providing a religious interpretation for a scientific theory are categorized in the first group, and taking the relationship between immaterial and material causes as a longitudinal one and regarding the interpretation of religious texts as allegorical are categorized in the second group.
    Keywords: Allamah Tabatabaii, science, religion, conflict between science, religion, the ways of resolving the conflict between science, religion
  • Hamza Ali Bahrami * Page 50
    In the current climate of change, the world witnesses uncontrolled growth of the seemingly Muslim Salafi and Takfiri extremist groups, called "Wahhabi" or "Da’eshi". According to this group, women have a lowly and inferior position and are often deprived of having equal rights with men. Unfortunately, Salafis introduce their ideas as "pure monotheism" and true Islam, and regard the beliefs of other Muslims and their opponents as heresy, polytheism and unfaith. One of the manifestations and examples of this cruelty and religious deviation is that women are prohibited from visiting tombs and holding funerals. The most prominent intellectual leader and innovator of the beliefs of this sect is Ibn Taymiyyah. Through a library-based, analytical and comparative study of the sources of Ibn Taymiya and the Sunnis, this paper seeks to discover the true ruling regarding women’s visitation of tombs in the Qur´an, Sunna and the conduct of the early Muslims. Accordingly, having described and assessed the views of Ibn Taymiyyah and his provision of documentation and organizing the evidence and documentation of women’s permission for visitation of tombs and the views of the four Sunni denominations, the paper finally concludes that the evidence and arguments provided by Ibn Taymiyyah and his followers are weak and unreliable, and there is abundant evidence for women’s permission for visitation of tombs.
    Keywords: visitation of tombs, women, Ibn Taymiyyah, the Sunni
  • Seyyed Morteza Mosavi, Mohammad Jafari Page 75
    The lack of right and realistic insight into the nature of poverty and the way of its relation with childbearing is one of the major factors in the reduction of motivation in the two institutions of family and government for adopting a firm policy on child bearing and Population growth, gradually bringing the society into the state of population crisis. Through analyzing divine sustenance, the aim of this research is to achieve a realistic interpretation of the relationship between poverty and childbearing as well as an improved view of economic family lifestyle , thereby witnessing the society's desire for an increase in the population. Drawing upon descriptive-analytical method and rational-Kalami approach and as well as relying on the Islamic principles, this research concludes that not only an increase in the population is not to be taken as the cause of poverty and its growing level increase, but also if the people of a monotheistic society move in the path of God's servanthood, it can be the symbol of divine mercy and a means of producing wealth and development. Likewise, by considering the reality of poverty and finding identifying the divine and human factors in the production of poverty and the proper way to combat(eliminate) it inviting to increase population can be recommended even to poor people.
    Keywords: an increase in population, childbearing, divine sustenance, poverty
  • Hassan Ahmadi * Page 91
    Historically, even according to some historical traditions, in the days of Khajeh Hafez Shirazi, there were some who, for various purposes and by having recourse to some ambiguous versus, introduced the 8th century much-loved eloquent poet of Shiraz as a blasphemer and heretic who was alien to the doctrinal principles of Islam. Extracting the intellectual foundations of Khajeh Hafiz-e Shirazi from his only remaining source, the collection of his poetry, this study seeks to find a reasonable answer to this fundamental question as to whether the doctrinal attitude of Iran’s man of lyric poetry is truly divine. Should he be considered as being in the state of spiritual retreat to the Qibla of people of faith? Is it right to consider the ragged cloak of atheism as fitting the stature of the genius of Shiraz and regard and introduce him as being in harmony with the residents of the tribe of darkness? The findings of this research work indicate clear evidence that Hafiz-e Shirazi shows unaffected and strong attachment to the intellectual and doctrinal principles and foundations of Islam in the realms of ontology, anthropology and eschatology.
    Keywords: Hafiz, God, fate, man, resurrection
  • Mohammad Ali Yosefizadeh, Hamed Montazeri Moghadam Page 105
    This paper investigates Ali Shariti views of Shi’ism, focusing upon his two books of ''Shia'' and ‘Alawite Shi’ism and Safavid Shi’ism’. Relying on his sociological view, Shariti, seeks to investigate religion based on a secular viewpoint. Therefore, his conception of '' intercession'' and ''justice'' and certain other issues is different from the one offered in Islamic traditions. Among the infallible Imams (pbuh) and their followers, he has taken into serious consideration those Imams who have risen in revolt against the dictorship of the ruling class, and among Imam's followers he speaks more about Abuzar and makes no mention of other figures among Imam's followers. In certain occasions, he raises a topic for discussion without any reason with no reference to a verse or tradition as evidence. The present paper has explained the subject in question using analytical-descriptive method.
    Keywords: Shariti, Shiism, worldliness, justice