فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و پنجم شماره 9 (پیاپی 228، آذر 1395)

  • علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1395/09/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این متن شرحی است بر کلام امیرمومنان علی علیه السلام در باب اوصاف شیعیان واقعی. شوق دیدار معبود، ازجمله اوصاف شیعیان واقعی است که از ظاهر آیات و روایات به دست می آید که ظرف تحقق آن عالم آخرت است. هرچند ائمه اطهار علیهم السلامو اولیای خاص الهی که مرگ اختیاری دارند، می توانند آن گاه که مشرف به عالم آخرت می شوند، به لقاء الهی نایل آیند.
    یکی از راه های کسب لقای الهی این است که افزون بر باور لقاء الهی و نعمت های محدود بهشتی، باید توجهمان را نیز به آنها معطوف کنیم. نباید دلبستگی به لذایذ دنیوی داشته باشیم، همواره یاد خدا را در دل خود زنده نگه داریم و با انس به خدا، خود به خود، دلبستگی ها کاسته می شود؛ یعنی باور به ابدی و جاودانه بودن پاداش های اخروی، از دیگر راه های کسب لقاء است. چشم پوشی از حرام و مناجات راستی با خدا و اولیا، زمینه ساز لقای الهی است.
    کلیدواژگان: سرای آخرت، شوق دیدار معبود، اولیای خدا
  • ویژه علوم تربیتی
  • فاطمه ایرانمنش*، عباسعلی رستمی نسب صفحه 13
    تعلیم و تربیت با رشد و کمال انسان و زندگی شایسته او سروکار دارد. ازآنجاکه انسان موجودی است پیچیده، تعلیم و تربیت او نیز پیچیده و مستلزم تمهید مقدمات فراوان و بهره گیری از روش های تربیتی موثر است. بدین روی، برای سامان دهی به تعلیم و تربیت، باید از منابع غنی و باارزشی همچون قرآن کریم و اولیای دین و معصومان علیهم السلام استفاده کرد. این تحقیق با هدف بررسی و تبیین روش های تربیتی مبتنی بر پرورش بعد عقلانی در «صحیفه سجادیه» و با روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته است. نتایج تحقیق بیانگر این است که «صحیفه سجادیه» جایگاه فوق العاده ای برای انسان قایل است. به همین دلیل، برنامه ها و روش های تربیتی مطمئنی برای تربیت انسان ها و سعادت و رستگاری بشر معرفی می کند که با به کاربستن آنها، انسان به سوی سعادت واقعی رهنمون می شود. در این زمینه، روش های تربیت عقلانی از جمله، تزکیه، تعلیم حکمت، مشاهده، عبرت آموزی، تجربه اندوزی، پرسش و پاسخ و مانند آن از این کتاب استخراج گردیده است.
    کلیدواژگان: صحیفه سجادیه، جایگاه انسان، تربیت عقلانی، روش های تربیتی
  • محمدتقی حسینی*، سید محمدرضا موسوی نسب صفحه 27
    موضوع گریستن، از جمله موضوعاتی است که از ابعاد مختلف از جمله ابعاد روان شناختی، تربیتی، دینی، اخلاقی و عرفانی مورد بررسی قرار گرفته است. این مقاله به بررسی آثار تربیتی گریستن بر تکامل معنوی انسان می پردازد که با روش تحلیلی و توصیفی و به منظور تبیین ارتباط میان گریستن، با تربیت اخلاقی و تکامل معنوی انسان، تدوین یافته است. گریه، نوعی واکنش به احساسات و هیجان های درونی انسان است که می تواند بر ابعاد روانی، تربیتی، معنوی و اخلاقی انسان تاثیر بگذارد. ابتدایی ترین تاثیر گریه، به ویژه گریه در امور معنوی، ایجاد آرامش است که انسان بعد از گریه کردن، در اثر تخلیه شدن فشارهای درونی، احساس خوشایند و یک سبکی و آرامش برایش پدید می آید. همچنین گریه موجب نشاط و امید در انسان شده و انگیزه فرد را تقویت می نماید و سلاحی در مبارزه با شیطان درونی انسان می شود. از سوی دیگر، گریه سبب پاک شدن گناهان انسان و نزول رحمت خداوند شده، انسان را در دفع برخی رذائل اخلاقی و نیز کسب برخی فضیلت ها، کمک می نماید و سر انجام انسان را در رسیدن به قرب الهی یاری می کند.
    کلیدواژگان: تربیت، بکاء، اشک، اثر تربیتی گریه، اثر معنوی گریه، تکامل معنوی
  • مریم عشوری*، محسن خوشناموند صفحه 43
    مقوله قصاص نفس و نقد و بررسی مولفه های آن، موضوعی بحث برانگیز در محافل داخلی و خارجی است. تکثر دیدگاه ها و تعدد رویکردها نسبت به این موضوع موجب بازتاب ها و نظرات متفاوتی گردیده است.
    این مقاله با روش توصیفی تحلیلی در پی آن است تا با استناد به قرآن و منابع دینی، اهمیت، جایگاه و ضرورت قصاص نفس را در اسلام بیان نماید. حاصل تحقیق بیانگر این است که قصاص نفس در اسلام عملی عقلانی، اخلاقی و اجتماعی است و شالوده و فلسفه آن برپایی قسط و عدالت فردی و اجتماعی است.
    این تحقیق با ارائه برخی از اصول (عدالت، عزت مداری و...) و روش های تربیتی (تناسب جرم و مجازات، اخفای عیوب و...)، به ضرورت قصاص نفس در اسلام پرداخته است.
    کلیدواژگان: قصاص نفس، اسلام، عدالت، عزت مداری، حیات اجتماعی
  • محمد فولادی*، کیومرث حیدریان صفحه 53
    هدف تعلیم و تربیت و اینکه انسان محصول نهایی تعلیم و تربیت باید چگونه انسانی باشد، همواره از موضوعات مهم و بحث برانگیز بوده، اندیشه های تربیتی بسیاری را تحت تاثیر قرار داده است. این مقاله به روش تحلیلی توصیفی، مبانی فلسفی اندیشه های تربیتی فارابی و غزالی را بررسی می کند. در مبانی هستی شناسی فارابی، خداوند را به عنوان عقل کل، واجب الوجود و سازنده جهان و نظم و هماهنگی آن به ذهن انسان متبادر می کند. از نظر وی، برای رسیدن به این هدف در معرفت شناسی، باید انواع معرفت را در نظر داشت. در نظام ارزش شناسی فارابی، مقصود انسان رسیدن به سعادت است که برای نیل به آن، نیازمند شناخت عواملی است که در گرو انجام رفتار صحیح، و انجام رفتار صحیح مشروط به آن است، و از طریق تعلیم و تربیت، باید تمام ظرفیت های وجودی انسان شکوفا شود. غزالی در هستی شناسی، به خدامحوری و غایت مندی آن معتقد است. همچنین انسان در معرفت شناسی، از راه آموزش متعارف در مدارس به شناخت دست می یابد که این کار به یاری عقل و حواس صورت می گیرد. وی به تربیت اخلاقی توجه داشت و مبنای فلسفه آموزش را تحقق سعادت انسان می داند.
    کلیدواژگان: فارابی، غزالی، هستی شناسی، معرفت شناسی، ارزش شناسی
  • اکبر رهنما*، محسن فرمهینی فراهانی، سیدعبدالکریم مشکوتی تروجنی صفحه 71
    علامه محمداقبال لاهوری به عنوان یکی از چهره های درخشان تاریخ مشرق زمین و دنیای اسلام، کوشید تا اندیشه های اصلاح گرایانه، آگاه کننده و هدایتگر خویش را براساس آموزه های دین مبین اسلام بنا نهد. در آثار وی، به موضوعات گوناگونی از جمله «تعلیم و تربیت» برمی خوریم. ویژگی اصلی آراء تربیتی اقبال این است که علاوه بر اسلامی بودن، بر مفهوم فلسفی خاصی به نام «خودی»، به معنای انسان کامل بنا شده و در خصوص چگونگی تکامل ارزشی و اخلاقی «خودی» به تفصیل بحث کرده است. بر این اساس، هر کسی باید ابتدا به خود توجه داشته باشد، ارزش وجودی خود را بشناسد و سپس به امور دیگر بپردازد. این خودی می تواند محک اعمال نیک و بد انسان باشد. این تحقیق نظری است و سعی دارد با روش توصیفی تحلیلی، مهم ترین اهداف و روش های تربیتی مدنظر علامه اقبال لاهوری را بررسی کند.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، اقبال لاهوری، خودی، اهداف و روش های تعلیم و تربیت
  • حمید وحیدیان اردکان* صفحه 87
    یکی از مهم ترین عرصه های گوناگون زندگی بشر، که سهم عمده ای از روابط اجتماعی را به خود اختصاص می دهد، زندگی خانوادگی و ارتباط با همسر است. یکی از مهم ترین ایده ها در روابط همسران، همنوایی، همدلی و دوری از تنش است که از آن به سازگاری تعبیر می شود. همسرانی که در خانواده ای سازگار زندگی می کنند از احساس رضایت و امنیت بالایی برخوردارند و کمتر دچار اضطراب و مشکلات روانی می شوند. در چنین خانواده هایی نیازهای عاطفی و روحی فرزندان به خوبی تامین می شود و مهارت های زندگی اجتماعی به خوبی در آنها شکل خواهد گرفت. این، خود نقش بی بدیل استحکام خانواده را در اجتماع نمایان می سازد. چنین خانواده هایی در واقع نیروهای فعال، اثرگذار و ایده آلی را برای جامعه تربیت می کنند. داشتن زندگی سازگارانه با همسر، به رعایت قواعدی در زندگی مشروط است. در این تحقیق، در پی کشف نظر قرآن در این زمینه هستیم. قرآن کریم با توجه به اهمیت فراوانی که برای خانواده و سازگاری همسران قایل است، به زن و شوهر برای ساختن زندگی ای آرام و صمیمی و به دور از هرگونه تنش توصیه هایی دارد. در این تحقیق از میان این توصیه ها، عوامل گرایشی را مورد بحث قرار می دهیم. این مقاله با روش تحلیلی توصیفی، عوامل گرایشی سازگاری از دیدگاه قرآن کریم بررسی، و از روایات تفسیری نیز بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: سازگاری، همسران، گرایشی، قرآن، ایمان، تقوا، اصلاح طلبی
  • بابک شمشیری*، شیما نقیبی صفحه 101
    امروزه یکی از نحله های فکری که به سوی دین و معنویت گرایش پیدا کرده اند، رویکرد سنت گرایی می باشد. سنت گرایان، یکی از خصایص عمده فرهنگی عصر جدید تجدد را «بحران معنوی» می دانند که حاصل از دست رفتن منابع سنتی آن یعنی دین است. این نوشتار، به روش تحلیلی استنتاجی سعی دارد پس از بررسی مفهوم دین در رویکرد سنت گرایی و رابطه دین با سنت، دلالت های تربیتی آن در حوزه تربیت دینی مورد توجه قرار گیرد. بدین صورت، که ابتدا با استفاده از منابع معتبر، به استخراج آراء و اندیشه های سنت گرایان در خصوص دین پرداخته، سپس با نگاه ترکیبی به این آراء، نسبت به تلخیص و با هم نگری آنها اقدام نموده و مفاهیم مختص فرایند تربیت دینی پردازش شده است. از مهم ترین یافته های پژوهش این است که به اعتقاد سنت گرایان، دین قابلیت نفوذ بر همه ابعاد زندگی بشر را دارد. آنها بر دفاع عقلانی از دین تاکید می کنند و تضعیف دین داری را نتیجه مستقیم تجددگرایی می دانند. براین اساس، معتقدند که بهترین راه برای مواجهه با این چالش، شناخت عمیق و هوشمندانه دنیای متجدد بر مبنای نگرش عقلانی است و قرآن و حدیث، سرچشمه های توامان سنت اسلامی اند و تعالیم این دو منبع لایزال، کلید هدایت، قرب الهی و سعادت هر دو جهان است.
    کلیدواژگان: سنت، سنت گرایی، دین، تربیت دینی
  • مژده علیزاده*، سیدحمیدرضا علوی صفحه 117
    محتوای آموزشی یکی از عناصر اصلی برنامه های درسی محسوب می شود که لازم است بر اساس مجموعه ای از معیارهای مناسب و از منابع قابل اطمینانی انتخاب و استخراج گردد. ازاین رو، استخراج معیارهای انتخاب محتوای آموزشی از قرآن کریم، به عنوان مطمئن ترین و پایدارترین منبع الهی در امر انتخاب محتوا، یکی از مهم ترین و ضروری ترین مسائلی است که لازم است در جهت آن گام هایی برداشته شود. ازاین رو، هدف این پژوهش، «شناسایی معیارهای انتخاب محتوای آموزشی از منظر قرآن کریم» است. به منظور وصول به هدف فوق، از روش توصیفی تحلیلی و از منابع اسنادی استفاده گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در امر انتخاب محتوای آموزشی می توان معیارهای بی شماری را از قرآن کریم استخراج نمود. در این پژوهش به هشت معیار پرداخته شده است. این معیارها عبارتند از: هدایت کنندگی، تدبربرانگیزی، خلاقیت پروری،انگیزه بخشی، توجه به ابعاد مختلف وجود انسان، فعال سازی و مشارکت فعال مخاطب در متن، کاربرد در زندگی و خودآموزی.
    کلیدواژگان: قرآن، محتوا، آموزش، معیار، برنامه درسی، کتب درسی، متعلم
  • سیف الله فضل الهی قمشی* صفحه 131
    هدف از این تحقیق، ارزیابی برنامه درسی اجراشده اخلاق اسلامی دانشگاه ها از منظر دانشجویان است. روش تحقیق، توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری نیز 273 دانشجوی کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم می باشد که درس اخلاق اسلامی را در نیمسال دوم 9394 پاس کردند. نتایج تحقیق نشان داد: نیازهای مبنا قرار گرفته در تدوین اهداف درس اخلاق اسلامی دانشگاه ها، پوشش دهنده نیازهای فردی و اجتماعی در یک جامعه اسلامی در حد متوسط بوده، همپوشی کامل میان اهداف و نیازها در درس اخلاق اسلامی وجود ندارد. 2. روش های یاددهی یادگیری به کار گرفته شده در تدریس درس اخلاق اسلامی، با اهداف این درس در سطوح شناختی، عاطفی و رفتاری همسویی اندکی دارد. 3. روش های ارزشیابی به کار گرفته شده در ارزشیابی پیشرفت تحصیلی دانشجویان در درس اخلاق اسلامی، همسو با اهداف این درس در سطوح شناختی، عاطفی و رفتاری نیست. 4. میزان دستیابی دانشجویان به اهداف درس اخلاق اسلامی در سطوح شناختی، عاطفی و رفتاری نامطلوب است؛ بنابراین، افزایش اثربخشی برنامه درسی اخلاق اسلامی دانشگاه ها، مستلزم برنامه ریزی براساس نیاز سنجی واقع بینانه مبتنی بر رویکرد ترکیبی هدف محور مسئله محور و ارتقای مهارت های حرفه ای مدرسان می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی اجراشده، اخلاق اسلامی، ارزیابی، دانشجویان
  • الملخص
    صفحه 149
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah Page 5
    This text is a commentary on the words of Imam Ali (PBUH) about the attributes of the true Shiites. Enthusiasm for meeting God is one of the attributes of the true Shiites .It is inferred from the verses and traditions that this wish is realized in the second world. However, the Infallible Imams and special Friends of God who have a voluntary death can meet the divine countenance in the Hereafter. One of the ways of meeting God is that, in addition to believing in meeting the divine countenance and the limited heavenly blessings, we should also focus our attention to them. We should not have any attachment to the worldly pleasures and always keep remembrance of God alive in our hearts; with love of God, attachments will automatically decrease, i.e. belief in eternality of the rewards of the Hereafter is another way to get the meeting. Renunciation of the forbidden deeds and intimate prayers to God and His Friends prepare the ground for meeting the divine countenance.
    Keywords: Hereafter, enthusiasm for meeting the Worshipped, Friends of God
  • Fatemeh Iranmanesh*, Abbas Ali Rostami Nasab Page 13
    Education deals with man’s growth, perfection and decent life. Since human is a complex beings, his education, as well, is complicated and implies taking advantage of many preliminary preparations and effective educational methods. Therefore, in order to organize the education, rich and valuable resources such as the holy Quran should be utilized. In addition, for the dissemination and propagation of education, one should seek the ideas of the Friends of God and the infallible Imams about proper educational methods. Efficient use of such opinions can be a guarantee for man’s growth, perfection, happiness and salvation. This study seeks to examine and explain the educational methods based on developing intellectually in " Sahifa al-Sajjadiyya ". This study is a theoretical literature review in which the analytical-descriptive method is used. The results show that "Sahifa al-Sajjadiyya" attaches extraordinary importance to human and, therefore, introduces reliable educational programs and methods for training humans and their happiness and salvation. Applying these methods leads man towards true felicity. In this regard, some rational training methods, including purification, teaching wisdom, observation, taking lessons, experimenting, questions and answers have been extracted from the book " Sahifa al-Sajjadiyya ".
    Keywords: Sahifa al Sajjadiyya, status of human, rational education, educational methods
  • Mohammad Taqi Hosseini*, Seyed Mohammad Reza Mousavi Nasab Page 27
    Weeping is a subject that has been investigated from different psychological, educational, religious, moral and mystical dimensions. Using descriptive-analytical method, the present paper seeks to study the educational impacts of weeping on the spiritual development of man from the perspective of the Quran and hadiths and explain the relationship among weeping, moral education and spiritual development of man. As a response to man's inner feelings and emotions, weeping can influence the psychological, educational, spiritual and ethical aspects of man. The most basic impact of weeping especially over the spiritual matters is peace and tranquility; after crying, the internal pressures are discharged and a pleasant feeling of lightheartedness and calm is experienced. Moreover, weeping brings cheerfulness and hope to man, enhances his motivation, and is a weapon against the internal Satan in man. On the other hand, it washes away man’s sins , sends down Divine mercy , assists man in eliminating some moral vices and gaining some virtues and eventually helps him achieve nearness to God.
    Keywords: education, weeping, tears, educational effect of crying, spiritual effect of crying, spiritual development
  • Maryam Ashouri*, Mohsen Khushnamvand Page 43
    Blood vengeance and reviewing its components is a controversial topic in domestic and foreign circles. Diversity of viewpoints and multiplicity of approaches to this issue have led to differing views and opinions in this regard. Using descriptive-analytical method and referring to the Quran and religious sources, the present paper seeks to explain the importance, status and need for blood vengeance in Islam. The results indicate that blood vengeance in Islam is an intellectual, moral and social practice and its philosophy or foundation is based on the establishment of individual and social justice. Presenting some educational principles (justice, honor, etc.) and educational methods (proportion between crime and punishment, concealing defects, etc.), this study deals with the necessity of blood vengeance in Islam.
    Keywords: blood vengeance, Islam, justice, honor, social life
  • Mohammed Fooladi*, Kyumarth Heidarian Page 53
    The purpose of education and how should man, who is the final product of education, be, has always been a controversial and important issue which has affected many educational doctrines. Using descriptive- analytical method, the present paper reviews the philosophical foundations of the educational thoughts of Farabi and Ghazali. Farabi’s ontological principles depict God as the Universal Intellect, the Necessary Existent and the creator of world and its order and coordination. In his view, in order to achieve this epistemological goal, different forms of knowledge must be considered. In Farabi's axiological system, man aims for happiness, and to this end, he needs to know the factors of correct behavior. Through education, all the existential capacities of man should develop. In his ontology, Ghazali believes in theocentrism and teleology. In epistemology, man, through his reason and senses, gains knowledge by the ordinary education in schools. He notes moral education and regards realization of human happiness as the philosophical basis of education.
    Keywords: Farabi, Ghazali, ontology, epistemology, axiology
  • Akbar Rahnema*, Mohsen Farmahini Farahani, Sayyed Abdolkarim Mishkuti Trojeni Page 71
    Allamah Mohammad Iqbal Lahuri, one of the luminaries of the East and the Muslim world, tried to form his reformist, informative and guiding ideas based on the teachings of the manifest religion Islam. His works include various topics including "education and training". The main feature of Iqbal’s educational ideas is that in addition to being Islamic, they are based on a specific philosophical concept named “selfhood” meaning perfect man; he has also elaborated at length on the axiological and ethical development of “selfhood”. According to this view, one should first pay attention to himself/herself and appreciate his/her value, then he can attend to other issues. This selfhood can be the benchmark for the good and bad deeds of man. Using descriptive-analytical method, this theoretical research attempts to evaluate and analyze the most important objectives and methods of education from the viewpoint of Allamah Iqbal Lahuri.
    Keywords: education, Iqbal Lahuri, selfhood, objectives, methods of education
  • Hamid Vahidian Ardakan* Page 87
    Family life and marital relations, which constitute a major part of the social relations, are among the most important aspects of human life. One of the most important ideas in marital relations is harmony, empathy, or avoiding tensions that is referred to as compatibility. Spouses, who live in compatible families, feel more satisfaction and security and experience less anxiety and psychological problems. In such families, the emotional and spiritual needs of children are well fulfilled and their social life skills are well developed. This reflects the unique role of strengthened family foundations in community. These families, in fact, train active, effective and ideal forces for the community. Living a compatible marital life depends on observation of some rules in life. In this study, we seek to discover the Qoranic viewpoint in this regard. Given the importance of family in the Quran, this Book provides spouses with some recommendations for building a peaceful and quiet life away from all tensions. Among such recommendations, the attitudinal factors are discussed in this paper. Using descriptive- analytical method and the interpretational hadiths, this paper investigates the attitudinal factors of compatibility from the viewpoint of the Holy Quran. Faith, piety, hope for improved conditions, modesty and reformism can be considered as the attitudinal factors of compatibility from the perspective of the Quran.
    Keywords: compatibility, spouses, attitudinal, the Quran, faith, piety, reformism
  • Babak Shamshiri*, Shima Naghibi Page 101
    Today, religion and religious education has turned into an important and controversial issue. In this regard, many scholars and philosophical schools of thought have increasingly inclined towards religion and spirituality. Traditionalism is one of these schools of thought. Traditionalists regard "spiritual crisis" as one of the major cultural features of the new era of modernity , which results from the loss of its traditional sources i.e. religion. Using inferential analysis, the present paper tries to discuss the concept of religion in traditionalism and the relationship between religion and tradition and to consider its educational implications for the field of religious education. It first uses reliable sources to extract the views and thoughts of traditionalists about religion and then, through an eclectic approach, summarizes and integrates those viewpoints and processes the specific concepts in religious education. The most important finding of the research shows that according to traditionalists, religion has the ability to influence all the aspects of human life. They emphasis on the rational defense of religion and regard modernism as the direct cause of weakened religiosity. Accordingly, they believe that the best way to confront this challenge is a deep and thorough knowledge of the modern world based on a rational approach. The Quran and Hadith are the two integrated springs of Islamic tradition and the teachings of these two eternal sources are the key to guidance, nearness to God and happiness in both worlds.
    Keywords: tradition, traditionalism, religion, religious education
  • Sayyed Hamid Reza Alawi*, Mogde Alizadeh Page 117
    Educational content, which is considered a key element in any curriculum, should be selected and extracted from reliable sources based on a set of appropriate criteria. Therefore, deriving the criteria for selection of educational content from the Quran, the safest and most stable divine source for content selection, is one of the most important and most urgent issues that require taking the necessary steps. Therefore, the present study seeks to "identify the criteria for selection of educational content from the perspective of the Quran". In order to achieve the above objective, the descriptive- analytical method and documentary sources are used. The research results show that numerous criteria can be extracted from the holy Quran eight of which are dealt with in this paper: guidance, contemplation, fostering creativity, motivation, attention to various aspects of human existence, activation and active participation of the audience in the context, application in life and self-teaching.
    Keywords: the Quran, content, education, criterion, curriculum, textbooks, student
  • Saif Allah Fazlallahi* Page 131
    The present study seeks to evaluate students viewpoints about the Islamic ethics syllabus covered at universities. The research method was descriptive survey and the statistical population consisted of 273 Islamic Azad University of Qom BA students who passed the Islamic ethics course in the second semester at 1393-1394. The research findings showed that 1. The needs considered in defining the objectives of the Islamic ethics course at universities cover the individual and social needs of an Islamic community to an average degree and the objectives and needs considered in this course slightly overlap. 2. Teaching and learning methods used in teaching Islamic ethics are not very consistent with the course objectives in cognitive, emotional and behavioral levels. 3. Evaluation methods used for assessing the student's progress in Islamic ethics are not in line with the objectives of the course at the cognitive, emotional and behavioral levels. 4. Students’ access to the objectives of the course at the cognitive, emotional and behavioral levels is not satisfactory; it is concluded from the results that increasing the efficacy of the Islamic ethics course at universities requires a syllabus based on a realistic need analysis, an integrative problem-oriented and goal-oriented approach and the upgradation of the professional skills of the lecturers.
    Keywords: syllabus followed, Islamic ethics, evaluation, students