فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و پنجم شماره 11 (پیاپی 230، بهمن 1395)

ماهنامه معرفت
سال بیست و پنجم شماره 11 (پیاپی 230، بهمن 1395)

  • دین شناسی
  • تاریخ انتشار: 1395/11/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله به ویژگی شیعیان در مشاهده فراسوی جهان می پردازد. به اجمال می توان فهمید که ممکن است انسان در همین سرای دنیا بهشت و جهنم را مشاهده و درک کند، چنان که رسول اکرم صلی الله علیه و آله، در شب معراج بهشت و جهنم را مشاهده کرده و این معنا اختصاص به حضرات معصومان علیهم السلام دارد. گاهی نیز ممکن است برخی مومنان بهشت و جهنم را به صورت مکاشفه ببینند، شبیه آنچه عرفا ادعا می کنند. همچنین ممکن است درک بهشت و جهنم به این معنا باشد که مومنان چنان بر بهشت و جهنم تمرکز یافته و همه فکر و ذکرشان شده است که گویا این تمرکز آنان را از غیر آخرت بازداشته است؛ گویی بهشت و جهنم را می بینند.
    آنچه از ما انسان های عادی ساخته است اینکه چنان فکر و ذهن خود را بر امور آخرت متمرکز کنیم که بهشت و جهنم را باور کنیم؛ گویی آن را می بینیم. بهترین راه تحصیل این حالت، انس انسان با قرآن است و تدبر و تامل در معانی و مفاهیم قرآنی است. به گونه ای که به هنگام قرائت قرآن در آیات مربوط به بهشت و جهنم و رحمت، چنان در آن تدبر کنیم که گویی مخاطب آیات قرآن خود ما هستیم.
    کلیدواژگان: صفات خداوند، عظمت خداوند، کمال انسان
  • ویژه دین شناسی
  • سیداحمد طباطبایی ستوده صفحه 13
    با توجه به کثرت ادیان در زمان حاضر و ادعای پیروان آن مبنی بر حقانیت دین خود و آخرین بودن آن، این دو سوال در طول سالیان متمادی، فیلسوفان دین و الهی دانان را به خود مشغول نموده که اولا، کدام دین از حقانیت برخوردار است؟ و ثانیا، پیروی از کدام یک از ادیان، نجات و سعادت را به ارمغان خواهد آورد؟ پاسخ به این دو سوال مهم معمولا در قالب سه رویکرد مطرح می شود: انحصارگرایی، پلورالیزم (کثرت گرایی دینی) و شمول گرایی. اما علامه طباطبائی در رویکردی نوین، با مطرح نمودن حقیقت مشترک ادیان آسمانی و وحدت ذاتی ادیان، صورت مسئله و نزاع را تغییر داده و وجود کثرت و تنوع در میان ادیان الهی را از اساس باطل می داند. در واقع، ایشان پس از تخریب مبنای بحث، به طراحی بنای نوینی پرداخته که در آن فقط یک دین مطرح است که حقیقت نیز همواره با هموست. ایشان همچنین با طرح عنوان «مستضعف» درباره برخی از پیروان ادیان، فضای جدیدی در مسئله نجات ایجاد می نماید. این نوشتار به تبیین دیدگاه علامه طباطبائی در خصوص حقانیت ادیان و مسئله نجات پرداخته و با بررسی نظرات ایشان، رویکرد نوین و متفاوتی را در این موضوع ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: ادیان، پلورالیسم، حقانیت، نجات، کثرت گرایی، علامه طباطبائی
  • غلامعلی عزیزی کیا صفحه 27
    آموزه مصدق بودن قرآن برای کتاب های آسمانی پیشین در تعداد قابل توجهی از آیات قرآن مطرح شده است. آیا مقصود خداوند از مصدق بودن، ظاهر ابتدایی این آیات است که تمام محتوای کتاب های آسمانی در دست کتابیان عصر نزول را گواهی می کند؟ یا آنکه این ظاهر ابتدایی مقصود نیست؟ اگر پاسخ منفی است، چه راه حلی برای کشف مقصود خداوند از این آیات وجود دارد؟ تفسیرهای ارائه شده از این آیات گاه با آیات دیگر قرآن ناسازگار است و برخی دیگر نیز نیاز به تکمیل دارد. این مقاله به روش توصیف و تحلیل، دیدگاه های مختلف در شرح و تفسیر این آیات را بررسیده و با استناد به آیات مرتبط با این موضوع، مقصود از مصدق بودن قرآن را تایید فی الجمله کتاب های آسمانی موجود در عصر نزول قرآن می داند.
    کلیدواژگان: قرآن و کتاب های آسمانی، قرآن و ادیان دیگر، رابطه تصدیقی قرآن با کتب آسمانی، تصدیق تورات و انجیل در قرآن، تحریف پذیری تورات و انجیل
  • سید محمد حاجتی شورکی، محمد جعفری صفحه 39
    از مسائل کلامی مورد اختلاف میان دین اسلام و زرتشت، آموزه مرگ است. نوشتار حاضر، با هدف بررسی تطبیقی چیستی مرگ و مقوله های مرتبط با آن در دو دین زرتشت و اسلام، ابتدا به تعریف و توصیف آموزه مرگ و مسائل مرتبط با آن در دین زرتشت و اسلام می پردازد، سپس با بیان شباهت ها و تفاوت ها در این زمینه، در پایان تحلیلی نو ارائه می نماید. شباهت هایی در این بین وجود دارد؛ ازجمله: حتمی بودن و عمومیت مرگ و حیات روح پس از مرگ. اما تفاوت ها بیشتر است، که در این خصوص می توان به وصف خالقیت مرگ برای «اهریمن» در دین زرتشت و « الله » خالق مرگ در اسلام، شر بودن مرگ در کیش زرتشت و خیر بودن مرگ در دین اسلام و وظیفه مبارزه انسان با مرگ در دین زرتشت و اشتیاق مؤن به مرگ در دین اسلام اشاره کرد. این مقاله با روش تطبیقی تحلیلی نگاشته شده و تاکید آن در ارائه مباحث بر دو متن مقدس یعنی قرآن و اوستاست.
    کلیدواژگان: اسلام، زرتشت، مر، اهریمن، مامور مر، خالق مر
  • سیدمصطفی حسینی صفحه 55
    آموزه «گناه ذاتی» یکی از مهم ترین باورهای مسیحیان است و نقش آن در مسیحیت کنونی، اساسی و بنیادی است. متن کتاب مقدس به عنوان یکی از دلایل و مستندات مهم این آموزه محسوب شده است. بنابراین، بررسی این آموزه از منظر کتاب مقدس، امری ضروری و مهم تلقی می شود. در میان متن های کتاب مقدس، که در تایید آموزه «گناه ذاتی» استفاده شده، عبارت 5:12 «رساله به رومیان» جایگاه مهمی دارد و مطمح نظر بسیاری از متالهان مسیحی قرار گرفته است.
    در بررسی انجام گرفته، مشخص شد علاوه بر پاسخ هایی که به این متون داده شده، تفاسیر دیگری نیز از این متن های کتاب مقدس وجود دارد که بر آموزه «گناه ذاتی» منطبق نمی گردد. از سوی دیگر، می توان به عباراتی از کتاب مقدس اشاره کرد که با این آموزه همنوا نیستند. در این نوشتار، تلاش شده است تا هر دو دسته از متون (متونی که در حمایت این آموزه وجود دارد و متونی که با آن ناسازگار است) بررسی شود.
    کلیدواژگان: گناه ذاتی، کتاب مقدس، رساله به رومیان، پولس، آدم (ع)
  • سیدمحمدحسن صالح صفحه 71
    مسیحیان مصر از دیرباز در این کشور حضور داشته و در مقاطع مختلف تاریخی نقش آفرینی نموده اند. کلیسای ارتدوکس مصر که امروز به کلیسای ارتدوکس قبطی مشهور است، بعد از شورای جهانی کالسدون از بقیه کلیساهای شرقی و غربی کناره گیری کرد و مستقلا به حیات خود ادامه داد. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، با اشاره به بزنگاه های مهم تاریخی این کلیسا، به مهم ترین ویژگی های اعتقادی و عملی آن اشاره شده است. نگارنده معتقد است کلیسای قبطی امتداد اختلافات خاص مسیح شناسی در دوره آباء مسیحی است که به طور مشخص میان دو کلیسای اسکندریه و انطاکیه در جریان بود. ازاین رو، مهم ترین ویژگی این کلیسا مسیح شناسی تک ذات انگارانه آن است که متاثر از الهیات یونانی مآب مدرسه اسکندریه است. از سوی دیگر، پیوند این کلیسا با رهبانیت، سبب تداوم آن در طول تاریخ و عبور از تنگناهای مختلف شده است. همچنین این کلیسا در دهه های اخیر کوشیده است اختلافات اعتقادی خود با کلیسای کاتولیک رم را به حداقل برساند.
    کلیدواژگان: قبطی، مسیحیان مصر، کلیسای قبطی، مونوفیزیست، رهبانیت
  • سیداکبر حسینی قلعه بهمن صفحه 78
    در زبان دین موضوعات مختلفی مورد بحث و تحقیق قرار می گیرد. از جمله آنها صحبت از صدق و کذب پذیری گزاره های دینی است. به اعتقاد ما، بسیاری از باورهای دینی، به شکلی مشاهده پذیر قابل صدق و کذب هستند. درباره اینکه آیا واژگانی که در باب امر الوهی به کار برده می شوند معنایی مشابه با معنایی در مخلوقات دارند، گفت وگوهای بسیار زیادی مطرح شده است. این چالش علاوه بر اندیشمندان و الهی دانان غربی، در میان مسلمانان هم جریان داشته و دیدگاه های مختلفی در این باب مطرح گردیده است. نظر غالب در نزد امامیه، اشتراک معنوی در اوصاف الهی است؛ یعنی اوصافی که هم برای خالق استفاده شده اند و هم مخلوق، مشترک معنوی اند؛ ولی دارای مراتب اند و صدق آنها تشکیکی است. این نوشتار می کوشد با روش تحلیلی توصیفی به برخی از مباحث زبان دین با دقتی خاص نظر کند.
    کلیدواژگان: زبان دین، معنا داری، تحقیق پذیری، تشبیه، تنزیه
  • عباس عیسی زاده، سید حسین شرف الدین، سید حسین اخوان علوی صفحه 103

    اسلام هراسی، که در دو دهه اخیر، بیشتر به «ترس یا تنفر از اسلام و در نتیجه، ترس و تنفر از همه مسلمانان» تعریف می شود، پدیده ای است متشکل از ابعاد گوناگون تاریخی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی که درک صحیح آن مستلزم نگاهی چندوجهی است. در این مقاله، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با گردآوری اطلاعات از منابع متعدد کتابخانه ای، «ریشه های تاریخی و علل اسلام هراسی معاصر» بررسی شده است؛ از ریشه های مهم تاریخی، نظیر جنگ های صلیبی در قرون وسطا، کشورگشایی ترک های عثمانی پس از آن و نیز استعمارگری ملل اروپایی در سده های 18 و 19 میلادی، تا تبیین و تشریح علل و زمینه های بروز این پدیده. به طور کلی، علل و عوامل بسیاری در شکل گیری اسلام هراسی نقش داشته اند که جهل و ناآگاهی از اسلام و عدم شناخت دقیق آن یکی از مهم ترین آنهاست. علت عمده دیگر ترس ریشه ای از اسلام در غرب است. علاوه بر این دو مورد، در انتهای مقاله، با بهره گیری از منابع متعدد، یازده علت فرعی دیگر نیز به اختصار ذکر شده است.

    کلیدواژگان: اسلام هراسی، اسلام، غرب، مسیحیت، جنگ های صلیبی، دشمن سازی
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Mesbah Page 5
    This paper seeks to deal with the Shias observing beyond the world. Briefly, one can realize that man can understand heaven and hell in this material world, like as the prophet of Islam (peace be upon him) understood the heaven and hell at the Ascension Night, and this concept belongs to the infallibles (peace be upon them). Like mystics, sometimes Muslims observe the heaven and hell as a revelation. Also understanding the heaven and hell might mean that Muslims be so concentrated on the heaven and hell as if there is no other world, namely; the material world. They only observe the heaven and hell. What we are able to do is to concentrate on the heaven and hell that we believe them, as if we observe them. The best way to attain this position is to get accustomed with the holy Quran and think deep in the interpretations and concept of the holy Quran, in a way that when we recite the verses about the heaven and hell in the holy Quran, we think deep enough so that we are the audience of those verses.
    Keywords: infallibles, the hereafter, world, heaven, hell
  • Seyyed Ahmad Tabatabaie Sotudeh Page 13
    Due to the plurality of the religions at the present time, and the followers` claim on legitimacy of the religions and being the last religion, two questions have busied philosophers and theologians during many years; firstly, which religion is right? Secondly, following which religion brings salvation and prosperity? We reply these two important questions in three approaches: Monopolism, pluralism (religious pluralism), inclusivism. Raising the common truth of divine religions and the inherent unity of the religions, with a modern approach, Allameh Tabatabaie alters the problem and conflict and claims that the plurality in divine religions is basically false. After destroying the base of the issue, Allameh seeks to design a new foundation in which there is only one religion. Also he brings up a new issue in salvation by suggesting the word ((poor)) about some of the followers. This study aims at clarifying Allameh Tabatabaie`s view on the rightness of the religions and suggests a new and different approach by analyzing his views.
    Keywords: religions, pluralism, rightness, salvation, pluralism, Allameh Tabatabie
  • Gholamali Azizikia Page 27
    The concept of Quran being certified for previous divine books is raised in plenty of verses of the Holy Quran. Does God refer to the basic appearance of these verses that approve the whole concept of the books at the time of revelation by the concept of right? Or this basic appearance is not important? If the answer is no, what remedy is there to discover God`s intention of these verses? The interpretations of these verses are not compatible with other verses of Quran and some other need to be perfected. Using a descriptive-analytic method, this paper seeks to analyze different view in interpretation of these verses and by reference to the verses related to this subject, remarks that the intention of Quran, being right is to confirm the other divine books that are at the time of revelation.
    Keywords: the holy Quran, divine books, Quran, other religions, the right relationship between Quran, divine books, approving the Bible, Torah in Quran, falsification of the Bible, Torah
  • Seyyed Mohammad Hajati Shouraki Page 39
    Death is a conflicting theological topic between Islam and Zoroastrianism. The current study aims at comparatively analyzing death and affairs related to it in Islam and Zoroastrianism. First a definition and description of death and affairs related to it are given, second, explaining the differences and similarities in this regard, a new analysis is presented. Similarities are: absoluteness and generalization of death and the life of the soul after death. However the differences are more; the creation of death for the ((Devil)) in Zoroastrianism and ((Allah)) as the creator of death in Islam, nastiness of death in Zoroastrianism, and goodness of death in Islam and the duty of the man in fighting with death in Zoroastrianism and the enthusiasm of a believer to death in Islam. Using a comparative-analytic method, this paper tries to present the two Holy Scriptures; the holy Quran and Avesta.
    Keywords: Islam, Zoroastrianism, death, devil, death angle, death creator
  • Seyyed Mostafa Hosseini Page 55
    The concept of the Original Sin is one of the most important beliefs among Christians and it has a fundamental role in the current Christianity. The context of the Bible is considered to be one of the proofs in this field. Therefore, analyzing this concept from the view point of the Bible is of great importance. Among the contexts used in the Bible that deal with the Original Sin, the section 5:12 ((epistle to the Romans)) has an important position and it is remarkable for many Christians theologians. The results show that in addition to the responses given to these contexts, there are some other interpretations of the contexts of the Bible that are not compatible with the concept of the Original Sin. On the other hand, one can mention some sections of the Bible that are not compatible with this concept. The present aims at analyzing both agreeing and disagreeing contexts.
    Keywords: the original sin, the Bible, epistle to the Romans, Paul, Adam (peace be upon him)
  • Seyyed Mohammadhasan Saleh Page 71
    Egyptian Christians inhabited for a long time in there and they had different roles in the society throughout history. The Orthodox church of Egypt that nowadays is known as the Coptic Orthodox church abdicated from other western and eastern churches after the international Calsdon council, and continued independently. Using a descriptive-analytic method and considering the history of this church, this paper seeks to mention the most important faith and practical features. The author believes that the Coptic Church follows the specific conflicts of Christology at the time of Christian Fathers that was specifically at work between the Antioch and Alexandrian Churches. Consequently, one simplistic nature of Christology is the most important feature of this Church that is influenced by Greek theologies of Alexandrian school of thought. On the other hand, the tie between this Church and monasticism caused its continuation and persistence during the history. Also, this Church has tried to lessen its faith conflicts with the Rom Catholic Church.
    Keywords: Coptic, Egyptian Christians, Coptic Church, mono physicist, monasticism
  • Seyyed Akbar Hosseini Ghale Bahman Page 78
    Various subjects are discussed in the language of religion. For instance; truth and mendacity of religious propositions. Most of the religious beliefs can be denied or certified observably. There are many discussions to realize if the terms used for the Divine have the same meaning as they have for the creatures. Aside from the western scholars and theologians, Muslims have been dealing with this challenge as well and various views have been raised in this regard. The dominant view of Imamiyeh is intellectual share in God`s attributes. It means that the attributes used for the creator and the creature are intellectually the same; but they have levels and their reliability is graded. Using a descriptive-analytic method, this paper aims at analyzing some of the issues regarding the language of religion.
    Keywords: the language of the religion, meaningfulness, manifestation, analogy, purification
  • Abbas Isazadeh, Seyyed Hossein Sharafoddin, Seyyed Hossein Akhavan Alavi Page 103

    In the last two decades, Islamophobia has been known as (fear or abhorring Islam and consequently abhorring all Muslims). This phenomenon has different aspects, such as; historical, cultural, social and political. A comprehensive understanding of it needs a multi-faceted look. Using a descriptive-analytic method and collecting data from various library sources (the historical roots and the causes of contemporary Islamophobia) are analyzed. The important historical roots include: Crusades in the Middle Ages, the Ottoman conquest and also European nation`s colonial in the 18th and 19th century AD, clarifying the causes and backgrounds of this phenomenon. There are many factors in the formation Islamophobia; not having sufficient awareness and ignorance of Islam are of the most important ones. Another major cause is the rooted fear of Islam in the west. Using various sources, in addition to these two causes, there are eleven more alternative causes mentioned at the end of the paper.

    Keywords: Islamophobia, Islam, west, Christianity, Crusades in the Middle Ages, antagonize