فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 232، فروردین 1396)

  • علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1396/01/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمد تقی مصباح صفحه 5
    این مقال شرحی بر کلام امیرمومنان علی علی هالسلام پیرامون سلوک شیعیان واقعی توسط استاد علامه مصباح است. یکی از ویژگی های شیعیان واقعی، غم و شادی است که باید در هر دو اعتدال رعایت شود. اندوه، حزن و شادی هر دو می‏تواند دارای حکمت و آثار مثبت و یا منفی باشد. هر دو می‏تواند برای امور دنیوی و یا اخروی باشد. افراط در شادی و یا حزن برای امور دنیوی و یا اخروی هر دو نکوهیده است. ظلم‏ستیزی و ظلم‏پذیری نیز نتیجه نوع تربیت آدمی است. وجود انسان‏ها و نسل ستم‏پیشه محصول نظام تربیتی فاسد است. نظام تربیت دینی به این مهم بسیار تاکید دارد. همچنین پارسایی، پاک‏دامنی و مسئولیت‏شناسی، کمک و یاری به اسلام و کوشش همه‏جانبه برای گسترش آن، از جمله صفات شیعیان واقعی است.
    کلیدواژگان: میانه روی، اعتدال، میانه روی در صفات و رفتار، اعتدال در اخلاق و رفتار
  • محمد سالم محسنی*، حبیب الله احسانی صفحه 15
    شناخت حقیقت و استکمال انسان از راه دانستن حقایق هستی، از اهداف فلسفه به شمار می رود؛ اما برترین هدفی که برای فلسفه بیان شده است، تشبه انسان به خداست. بسیاری از فیلسوفان اسلامی خداگونه شدن انسان را به عنوان غایت نهایی فلسفه معرفی کرده اند. هدف پژوهش حاضر این است که تشبه انسان را به خدا به عنوان غایت نهایی فلسفه مورد بحث قرار داده و اهمیت و جایگاه آن را در فلسفه اسلامی بخصوص حکمت متعالیه نشان دهد. این مسئله در آثار فیلسوفان، بیشتر در تعریف فلسفه بازتاب یافته است. در این میان، فلسفه اسلامی اهدف گوناگونی را برای فلسفه برمی شمارد، لکن در نهایت به خدامحوری منتهی شده و غایت نهایی خود را در تشبه انسان به خدا تعریف می کند. غایت متعالی تشبه به خدا با اینکه در نگرش فیلسوفان ماقبل صدرایی مشاهده می شود، اما بر اساس اصول و مبانی حکمت متعالیه بهتر قابل تبیین و توجیه است. در این نوشتار از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: تشبه به خدا، استکمال نفس انسان، تعریف غایت محور، غایت فلسفه
  • فرشته نورعلی زاده* صفحه 25
    این مقاله با هدف بررسی و تبیین تشابهات و تمایزات دیدگاه صدرالمتالهین و اسپینوزا در باب مسئله «وحدت وجود» به رشته تحریر درآمده است و به روش توصیفی و تحلیل محتوا و با استفاده از فن اسنادی به بررسی تطبیقی نظریه «وحدت شخصی» صدرالمتالهین و «وحدت وجودی» اسپینوزا می پردازد. ازآنجاکه صدرالمتالهین و اسپینوزا در مفاهیمی همچون «وجود موجود قائم به ذات و وحدت آن»، «عینیت صفات با ذات آن»، «نامتناهی»، «تغییرناپذیری»، «بسیط الحقیقه بودن و واجب الوجود بودن موجود واحد» اشتراک دارند، به نظر می رسد برخلاف دیدگاه غالب، تشابهات دیدگاه صدرالمتالهین و اسپینوزا در وحدت وجود ظاهری نبوده و این فیلسوف همه خداگرا نیست.
    کلیدواژگان: موجود قائم به ذات، وحدت وجود، بسیط الحقیقه، واجب الوجود، همه خداگرایی
  • مرتضی رضایی* صفحه 39
    علم النفس دانش مطالعه نفس و احکام و ویژگی های آن است. فیلسوفان با نگاهی فلسفی به نفس پرداخته، و دستاوردهایی را فراچنگ آورده اند. مهم ترین مسائلی که ایشان درباره نفس بررسی کرده اند، عبارتند از: تعریف و هویت نفس، وجود نفس، مادی یا مجرد بودن آن، قوای نفس، حادث یا قدیم بودن نفس، وحدت یا تعدد نفس، ارتباط نفس و بدن، ثابت یا متغیر بودن نفس، جاودانگی یا فناپذیری نفس، سعادت و شقاوت نفس، و تناسخ نفس.
    آنچه در مقاله پیش رو، مطرح شده، معرفی این مباحث و مروری گذرا بر آنها، به ویژه با تکیه بر آرای ابن سینا و صدرالمتالهین، است. به این امید که به همت فرهیختگان و پژوهشگران، مباحث پیرامون نفس، در حدی که شایسته است، گسترش یابد.
    کلیدواژگان: نفس، علم النفس، تجرد نفس، قوای نفس، رابطه نفس و بدن، حدوث نفس، جاودانگی نفس
  • محسن ایزدی* صفحه 53
    بنا بر اصول فلسفی حکمت متعالیه، نفس انسان از جسم نشئت گرفته و نفس و بدن چنان در هم تنیده اند که بدن از مراتب نازله نفس است؛ بدن مادی که مرتبه ای از مراتب وجود انسان است و دنیای مادی که وجود انسان را احاطه نموده زمینه ناسوتی و مادی شدن وجود انسان را فراهم کرده اند. بنابراین، اگر انسان با تلاش خود و استمداد از دین الهی، استعدادهای فطری خود را در قلمرو عقل نظری و عقل عملی تکامل ندهد، استکمال او در مرتبه حس و خیال متوقف خواهد شد. به عقیده صدرالمتالهین تعداد اندکی از انسان ها به کمال عقلی نایل می شوند. حس و خیال، ایستگاه (توقفگاه) تکامل بسیاری از انسان هاست. مقاله پیش رو با تبیین هستی شناختی و روش تحلیلی توصیفی و با رویکرد حکمت متعالیه، به بررسی و تبیین فرایند متعالی یا ناسوتی شدن انسان می پردازد. تحقیقات فلسفی، آیات قرآنی، روایات معصومان علیهم السلام، مطالعات پسینی و تجارب تاریخی، نشان می دهند که انسان های متعالی و ملکوتی در اقلیت و انسان های ناسوتی و دنیامدار در اکثریتند.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، نفس، عقل، حس، خیال، متعالی، ناسوتی
  • رویا بناکار* صفحه 65
    اثبات وجود باری تعالی از دیرباز همواره مطمح نظر فلاسفه بوده و در این راه، تلاش های زیادی انجام داده اند که منتهی به ادله و براهین متعددی گشته است. یکی از بهترین و محکم ترین ادله در خصوص اثبات وجود خدا، برهان «وجوب و امکان»، ابتکار فارابی است. پس از ایشان، سایر فلاسفه الهی، به ویژه فلاسفه اسلامی، با بیانات متفاوتی آن را تبیین کرده اند. یکی از قدیمی ترین و معروف ترین تقریرهای برهان اثبات وجود خدا، برهان ابن سینا است. این پژوهش با رویکرد تحلیلی و نظری، ضمن ارائه تحلیلی از برهان «امکان و وجوب» از منظر ابن سینا، به بررسی آن در آثار اندیشمندان غربی پرداخته است. این برهان در آثار اندیشمندان غربی، جزو براهین جهان شناختی است. از میان تقریرهای متفاوتی که این برهان در غرب دارد، تقریر آکوئیناس دارای شهرت فراوانی است. این پژوهش با تبیین این برهان از منظر آکوئیناس، به نقد و بررسی آن می نشیند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، توماس آکوئیناس، برهان امکان وجوب، بطلان دور
  • فائزه برزگر تبریزی* صفحه 75
    فلسفه تحلیلی را، که از اواخر قرن نوزدهم شکل گرفت و تا اواسط قرن بیستم به اوج خود رسید، می توان مبتنی بر سه رویکرد کلیدی دانست: تجربه گرایی با تمرکز بر «اصل تحقیق پذیری»، توجه به منطق به مثابه یک ابزار، و تحلیل زبانی. کارناپ یکی از مهم ترین متفکرانی است که با تمرکز بر این سه رویکرد، نقش تعیین کننده ای در پیشرفت و کارآمدی فلسفه تحلیلی داشته است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر متفکران بزرگی همچون فرگه، راسل و ویتگنشتاین بر «تفکر تحلیلی» کارناپ و سپس بیان تاثیر رویکرد وی بر کارآمدی فلسفه تحلیلی در سه محور اصلی آن است. در نهایت، تلاش شده است با بیان تفصیلی و نوآوری های وی در این سه محور، خوانش جدی تری از فلسفه تحلیلی ارائه شود.
    کلیدواژگان: فلسفه تحلیلی، تجربه گرایی، اصل تحقیق پذیری، تحلیل زبانی، معناداری
  • اکبر فایدئی* صفحه 85
    اثیرالدین ابهری، حکیم و منطق دان برجسته قرن هفتم هجری، نقش بسیار موثری در رشد و تکامل منطق سینوی داشته است. شناخت آرای منطقی او، در فهم آراء و روش های منطقی منطق دانان پس از وی، حایز اهمیت است. پیروی از نظام منطق نگاری دو بخشی ابن سینا، کشف قضیه طبیعیه و اعتبار مستقل آن به عنوان قضیه ای خاص، کشف انعکاس سالبه جزئیه در خاصتین، افزودن سه ضرب بر ضروب منتج شکل چهارم قیاس در موجهات مرکبه، حکم به بداهت مرکب بودن تصدیق، نفی بدیهی انگاری همه تصورات، نفی تلازم طرفینی دلالت مطابقه و التزام، تقسیم قضیه حملیه محصوره بر سه قسم ذهنیه، خارجیه و حقیقیه از آرای منطقی ابهری است که ما در این نوشتار با روش تحلیلی توصیفی به ذکر و بررسی آنها می پردازیم.
    کلیدواژگان: قضیه طبیعیه، عکس خاصتین، تصور و تصدیق، منطق سینوی، اثیرالدین ابهری
  • ترجمه: حامد فقیهی بادجانی صفحه 122
|
  • Allameh Mohammad Taqi Misbah Page 5
    This paper focuses on the explanation of the words of Imam Ali (p.b.u.h) made by Allamah Misbah regarding the devout Shiahs` conduct. Among the characteristics of the Shiahs is their feeling of happiness and grief, which should be expressed with moderation. Feeling happiness or grief can have positive or negative consequences and can be expressed about things related to this world or the hereafter. Extremism in expressing happiness or grief is blameworthy. both Committing injustice or being a victim of injustice is one or the results of the way one is brought up. The existence of oppressors is ascribed to adopting a corrupted educational system, a question, to which religious education pay special attention.
    Also piety, chastity, having a sense of responsibility, peaching Islam and taking vigorous actions to spread it are among shiahs`, distinctive traits.
    Keywords: piety, Shiahs, happiness, grief, oppression, chastity
  • Mohammad Salem Mohseni*, Habibollah Ehsani Page 15
    One of the purposes of philosophy is recognition of truth and man`s prosperity through realizing life`s truth. However, the greatest purpose of philosophy is imitation of human to God. Many Muslim philosophers believe that man`s God-like ability is the ultimate purpose of philosophy. The current paper aims at discussing man`s God-like ability as the ultimate purpose of philosophy and highlighting its importance and position in Islamic philosophy, especially transcendent phylosophy. This matter is remarked in philosophical works via the definition of philosophy. Various purposes are taken into consideration in Islamic philosophy, but at last they believe that the ultimate purpose of philosophy is man`s God-like ability. Although man`s God-like ability is remarked in the philosophers before Sadra, it is observed in a better way in transcendent phylosophy. This study uses descriptive-analytic method.
    Keywords: imitation to God, man's self perfection, purpose-oriented definition, ultimate purpose of philosophy
  • Fereshteh Nour Alizadeh* Page 25
    The current study aims at analyzing the similarities and differences between the viewpoint of Mulla Sadra and Spinoza about pantheism. Using a descriptive-content analytic and a documentary method this paper compares Mulla Sadra`s particular unity and pantheistic theory of Spinoza. Mulla Sadra and Spinoza have an agreement on the concepts like; the existence of real on the essence, the objectivity of the traits, limitlessness, inalterability, the reality of the oneness. However, it comes to the understanding that the similarities between the viewpoints of Mulla Sadra and Spinoza are not apparent in pantheistic theory, and this philosopher does not believe in God solely.
    Keywords: self-subsistent entity, unity of existence, ultimately simple, necessary existing, pantheism
  • Morteza Rezaei Page 39
    Psychology is the branch of knowledge which deals with soul and its principles and characteristics. By a philosophical view on self, philosophers have earned many achievements. Of the most important topics that the philosophers have analyzed include: definition and identifying the self, the existence of self, the self being material or single, the power of self, self being new or old, unity or plurality of self, the relationship between self and body, self being fixed or dynamic, self being immortal or mortal, the prosperity of hardship of self and paradox of self. The current paper aims at defining these topics and reviewing them simply, especially by considering Ibn-Sina and Mulla Sadra`s view, hoping that topics about self extends accordingly by the struggle of the scholars and researchers.
    Keywords: soul, psychology, abstracting of soul, the faculties of soul, the relationship between the soul, the body, contingence of soul, immortality of soul
  • Mohsen Izadi* Page 53
    According to the transcendent philosophy, man`s spirit habits origin in the body, the spirit is joined to the body and the body is lower to the rank than the spirit. The physical body- that is one of the ranks of man`s degree of existence- and material world- that embraces man`s existence- have prepared the grounds for the corporeality and materiality of man`s existence. Therefore; unless human develops his capacities in line with theoretical intellect and experimental intellect by working hard and holding on to the divine religion. His or her pursuit of perfection will end in the stage of sensation and imagination. According to Mulla Sadra only a few people will reach the stage of intellectual revolution. Sensation and imagination are the standpoint of most people`s perfection. Using an analytical-descriptive method and an ontological approach, the present paper aims at analyzing the process of greatness or secularism of the human by an ontological approach. Philosophical research works, Quranic verses, Infallibles` narrations, earlier studies and historical experiences show that exalted and heavenly people are in majority and secularists and worldly people are in minority.
    Keywords: Mulla Sadra, self, intellect, sensation, imagination, exalted, secular
  • Roya Banakar* Page 65
    The question of the existence of Allah has long been a source of interest to philosophers who have made tremendous efforts in this regard and came up with many demonstrations. Farabi has presented the demonstration of "necessity and possibility", which is considered among the strongest evidence on the existence of God.
    After Farabi, other especially Muslim philosophers, philosophers, presented differing views about it. Ibn Sina`s demonstration is one of the earlier and most well-known expositions of the evidence on the existence of God. Using an analytical-theoretical approach, this paper analyzes Ibn Sina`s demonstration of necessity and possibility and examines the works of western scholars who consider the mentioned demonstration as a cosmological evidence. Aquinas`s exposition is among the most famous expositions of this demonstration in the West. This study reviews this demonstration from the viewpoint of Aquinas, and comments on it.
    Keywords: Ibn Sina, Thomas Aquinas, demonstration of necessity, possibility, nullity of circularity
  • Faezeh Barzegar Tabrizi Page 75
    Analytical philosophy which developed in the late 19th century and culminated in the middle of the 20th century is based on three basic approaches: empiricism which is centred on the principle of verifiability, considering logic as a tool, and linguistic analysis. Concentrating on these three approaches, Carnap, one of the brilliant scholars, has played a pivotal role in the development of analytical philosophy. The present paper aims at examining the effect of such great scholars like, Ferge, Russel, Vitgenschtien on Carnap`s analytical philosophy and showing the effect of his approach on the development of analytical philosophy. This paper seeks in its last part to offer a new no-nonsense approach to analytical philosophy by presenting a Carnap`s detailed exposition and innovations in these three areas.
    Keywords: analytical philosophy, empiricism, the principle of verifiability, linguistic analysis, significance
  • Akbar Faedeei Page 85
    Athir al-Din Abhari, an eminent philosopher and logician of the 7th century AH, has played a pivotal role in the advancement of Avicennian logic. Understanding his views about logic is necessary for realizing the views and methods of logicians who came after him. Extending some of Ibn Sina`s innovations and reshaping some of Fakhr Razi`s views, he has own views. Using an analytical-descriptive method, this paper seeks to present some of his views, including; following Ibn Sina`s two-Tierd logic, discovering the physical proposition and its independent convention it as a special proposition, discovering the conversion of the particular negative in the two special properties, adding three moods to the concluding moods of the fourth figure in complex modal propositions, evidence of asserting the self, the composite quiddity of judgment negating the assumption that all aspects are self-evident, negating the interrelation between the significance of commensuration and consecutive significance, adding the mental proposition to the classification of categorical determinate proposition into a true proposition and external proposition.
    Keywords: physical proposition, conversion in two special properties, concept, judgement, Avicennian logic, Athir al-Din Abhari