فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و ششم شماره 5 (پیاپی 236، امرداد 1396)

  • علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1396/05/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    امام سجاد علیه السلام برنامه «شبانه» شیعیان واقعی را عبادت، توبه، انابه، قرائت قرآن و ستایش خداوند و برنامه «روزانه» آنان را بردباری، نیکوکاری و پرهیزکاری، مردم داری و ارتباط خداپسندانه با مردم، جلب رضایت خدا و اجتناب از حرام و گناهان و عمل به تکالیف واجب خدا برمی شمارند.
    یک مسلمان طبق تصریح قرآن کریم، در برابر هر رفتار ناپسندی باید با مدارا، بردباری و مدیریت رفتار خود و کاملا حساب شده عمل کند. علم و دانایی و آگاهی از تکالیف دینی، نیکی کردن و پرهیزکاری ازجمله ویژگی های شیعیان است. ترس از خدا از یک سو، لازمه باورداشت خدای سبحان و از سوی دیگر، عامل حرکت و کوشش و عمل. اما بزرگ ترین عذاب شیعیان، حرمان از گفت وگو با خدای سبحان است.
    کلیدواژگان: شیعیان، بردباری، دانایی، نیکوکاری، پرهیزکاری، ترس از خدا
  • ویژه علوم تربیتی
  • یونس حسنی*، سیداحمد فقیهی صفحه 13
    «تربیت اخلاقی» عبارت از فرایند زمینه سازی و آموزش و به کارگیری راه کارهای معرفتی و انگیزشی و عملی و رفع موانع به منظور تزکیه نفس و رشد و شکوفایی انسان برای نیل به کمال نهایی است. برای تربیت اخلاقی، اهداف متعددی در ابعاد بینش، گرایش و رفتار آدمی ترسیم می شود که در مجموع، همه این اهداف در راستای هدف نهایی واحدی قرار می گیرد. هدف پژوهش حاضر ارزیابی برخی دیدگاه های مطرح شده برای هدف غایی و تبیین تعابیر ناظر به آن و واکاوی ارتباط و نسبت بین آنها و در نتیجه، بیان هدف غایی برای تربیت اخلاقی در قرآن کریم از نگاه تفسیر المیزان است. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی، به این موضوع پرداخته است. عناوین «هدایت»، «عبادت»، «سعادت»، «فوز» و «فلاح»، «رحمت»، «قرب» و «رضوان الهی» در قرآن کریم، مشیر به هدف واحد نهایی است. با بررسی نسبت این تعابیر با یکدیگر و تبیین نقش مقدمی بودن برخی از آنها نسبت به برخی دیگر، نیل به قرب و رضوان الهی به عنوان هدف غایی تربیت اخلاقی، حاصل پژوهش حاضر است.
    کلیدواژگان: هدف غایی، تربیت، اخلاق، تربیت اخلاقی، علامه طباطبائی، المیزان
  • علیرضا فقیهی*، نسرین ترکاشوند صفحه 27
    رشد، پویایی، استحکام و پیشرفت حیات انسانی براساس بهره مندی از فکر صحیح تامین می شود. حیات انسانی حیاتی فکری است و مهم ترین وجه تمایز انسان از دیگر حیوانات این است که انسان، حیوانی است متفکر، و زندگی بشر نیز بدون تفکر و تعقل سازمان نمی پذیرد. ازاین رو، لازمه ابتنای حیات بر فکر این است که هرقدر فکر کامل تر باشد، استحکام حیات بیشتر است. اما اینکه قرآن تفکر را اساس و زیربنای تکامل قلمداد کرده است و ریشه تمام مفاسد اجتماعی و فردی را حاکم نبودن عقل می داند، خود بهترین دلیل برای اثبات اهمیت تفکر و تعقل نزد قرآن کریم است. پژوهش حاضر با هدف تبیین تربیت عقلانی از منظر قرآن و اندیشه امام خمینی قدس سره، با روش توصیفی تحلیلی تدوین یافته است.
    کلیدواژگان: قرآن، عقل، تربیت عقلانی، امام خمینی قدس سره
  • حسن نجفی*، احمد طالعی فرد، حسن ملکی صفحه 43
    پژوهش حاضر با هدف اسلامی سازی عناصر برنامه درسی (هدف، محتوا، روش و نحوه ارزشیابی) بر اساس آموزه های تربیتی امیرمومنان علی علیه السلام در نهج البلاغه انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی می باشد. یافته های پژوهش به شیوه تحلیل اسنادی و تحلیل محتوا استخراج و با استفاده از روش کیفی تحلیل شده است. نتایج بیانگر آن است که در نظام تربیتی نهج البلاغه، چهار عنصر شاخص برنامه درسی مورد توجه واقع شده است، به گونه ای که در عنصر اهداف می توان دو نوع غایی (وصول به مقام قرب الهی) و واسطه ای (الهی، فردی، اجتماعی و زیست محیطی)، در عنصر محتوا حوزه های معرفتی متعددی از جمله آموزش تاریخ، قرآن، احکام دینی، اخلاق، زمین شناسی، ستاره شناسی، بهداشت و روان شناسی، در عنصر یاددهی یادگیری، مجموعه ای از روش های متنوعی همچون حکمت، اکتشافی، مشارکتی، پرسش و پاسخ، تمثیل، الگویی، موعظه و امر و نهی و همچنین در عنصر ارزشیابی روش هایی مانند آغازین، تکوینی، شفاهی و خودارزیابی را معرفی نمود.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، دلالت های تربیتی، عناصر برنامه درسی، اسلامی سازی
  • محمدصادق سنگی*، محمدهاشم رضایی صفحه 59
    این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، درصدد تبیین نظریه علامه طباطبائی در خصوص اندیشه های تربیتی می باشد. علامه به تناسب، در مباحث علمی فلسفی خود به بحث های مرتبط با فلسفه تعلیم و تربیت پرداخته است. نظرات ایشان با توجه به رویکرد فلسفی و توجه ویژه به حکمت متعالیه و تکمیل آن، بستر مناسبی برای طرح ریزی یک نظام جامع تربیتی برآمده از فلسفه اسلامی است. خصوصیات کم نظیر و گاهی هم منحصردبه فرد ایشان، از جمله اشراف بر مباحث فلسفه اسلامی و ارائه نظرات مبتکرانه از طرفی و آشنایی با فلسفه غرب و مبانی آن از سوی دیگر، می تواند از دلایل اقبال عموم فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی به ایشان باشد.
    ازاین رو، پرداختن به آرای این اندیشمند فرزانه، گامی به سوی نظام تعلیم و تربیت اسلامی می باشد. در این تحقیق سعی شده است با بیان دیدگاه علامه طباطبائی درباره فلسفه آموزش و پرورش، بعد نگرشی آن و استلزامات تربیتی آن در آموزش و پرورش، با نقل قول مستقیم و گاهی هم با برداشت های محتاطانه از تفسیر شریف المیزان، به طور اجمالی نظام تربیتی اسلامی بر اساس دیدگاه ایشان ترسیم شود.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، استلزامات تربیتی، معلم، شاگرد، روش تدریس و تشویق و تنبیه
  • سیف الله فضل الهی قمشی*، منصوره ملکی توانا صفحه 71
    هدف این تحقیق، شناسایی عوامل موثر بر توسعه معنویت و تحکیم ارزش های دینی دانش آموزان از دیدگاه دبیران، و روش تحقیق، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری، دبیران مدارس راهنمایی ناحیه 2 آموزش و پرورش شهر قم و نمونه آماری 60 نفر می باشد که براساس جدول مورگان به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته حاوی 20 مولفه از نوع آرایش رتبه ای بود که پایایی آن مطابق آلفای کرانباخ معادل 83 درصد تعیین گردید. تجزیه و تحلیل توصیفی و استنباطی اطلاعات مطابق آزمون Zتک گروهی و تحلیل واریانس یک راهه (F) نشان داد: 1. عوامل خانوادگی، آموزشگاهی و رسانه ای در توسعه معنویت و تحکیم ارزش های دینی و اعتقادات دانش آموزان تاثیر دارند. 2. میزان تاثیر عوامل خانوادگی، آموزشگاهی و رسانه ای در توسعه معنویت و ارزش های دینی دانش آموزان متفاوت است. 3. از دیدگاه دبیران، خانواده بیشتر از آموزشگاه و رسانه ها در توسعه معنویت و ارزش های دینی دانش آموزان تاثیر دارد. 4. از عوامل خانوادگی، میزان پایبندی پدر و مادر به انجام امور معنوی و شکل گیری مناسب آموزه های دینی در دوران کودکی؛ از عوامل آموزشگاهی، تاثیر دوستان و همسالان و شخصیت معلمان؛ و از عوامل رسانه ای، توجه به فرهنگ خودی در برنامه ها و پخش سریال های دینی و تاریخی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در توسعه و تحکیم ارزش های دینی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: ارزش های دینی، راه کارها، دانش آموزان، توسعه معنویت
  • پروین روشن قیاس*، سید ابراهیم میرشاه جعفری صفحه 87
    این پژوهش با روش تحلیل محتوا و با هدف بررسی محتوای کتاب هدیه های آسمان پایه پنجم ابتدایی از منظر پرداختن به سوالات دینی کودکان تدوین یافته است. جامعه و نمونه آماری این پژوهش کتاب هدیه های آسمان پایه پنجم ابتدایی بوده است. ابزار پژوهش فهرست واره محقق ساخته شامل 4 مقوله اصلی خداشناسی، نبوت، امامت و معاد بود. نتایج تحقیق نشان داد برخلاف تصور برآمده از پژوهش های روان شناسان تحولی نگر، مبنی بر به تاخیر انداختن آموزش مفاهیم دینی کودکان تا زمان دستیابی آنها به تفکر انتزاعی، به دلیل خاص و فراهم بودن زمینه آشنایی با مفاهیم دینی در محیط زندگی کودکان، اقدام موثری برای آموزش مفاهیم دینی، که بخشی از آن در راستای پاسخ گویی به سوالات دینی کودکان محقق می گردد، امری ضروری است. یافته های مربوط به تحلیل محتوای کتاب درسی حاکی از آن بود که 57.4 درصد از کل محتوای کتاب (متن و تصویر) در زمینه خداشناسی، 35.11 درصد در زمینه نبوت، 72.11 درصد در زمینه امامت و 03.4 درصد در زمینه معاد به مقوله پاسخ گویی به سوالات دینی کودکان پرداخته و در مجموع 88.31 درصد متن و 92.32 درصد تصاویر کتاب به محورهای مذکور اختصاص یافته است. در راستای نتایج به دست آمده ضرورت بازنگری در محتوای کتاب مورد مطالعه به منظور هماهنگی بیشتر با اهداف برنامه درسی ملی در زمینه پاسخ گویی به سوالات دینی کودکان و متناسب سازی با نیازها و توانمندی ها و کنجکاوی های مخاطبان پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، سوالات دینی، تحلیل محتوا، کتاب درسی، هدیه های آسمان
  • هادی وحدانی فر* صفحه 105
    تلقی دوست داشتن بدون اینکه عملی به همراه داشته باشد، یک رویکرد شایع و سطحی است که جریان انحرافی یک مکتب را به همراه دارد. حدیث جابر از جمله احادیث معتبر شیعه است که در آن، امام باقر علیه السلامسیمای شیعیان واقعی و مدعیان آن را معرفی کرده اند. این حدیث پیوند ناگسستنی «مرید و مراد» و «محب و محبوب» را به خوبی ترسیم می کند و با رویکرد عمل گرایی، از محبت تنها عبور کرده و محبت بدون عمل را تصور انحرافی دانسته و پیامدهای آن را شقاوت و بدبختی معرفی نموده است. امام باقر علیه السلام با بیان 17 شاخصه اعتقادی، اخلاقی و تربیتی، مسلمان و شیعه واقعی را معرفی می کنند. ایشان از پیروان خود می خواهند این اوصاف را در نفس و رفتار خود به کار گیرند. «تقوای الهی» و «اطاعت از خدا» دو شاخصه مهم و اصلی است که مدیریت اعتقادی و عملی شیعه واقعی را رقم می زند. کاربرد این صفات در کنار دیگر صفات 15گانه، سعادت فرد و اجتماع را به همراه دارد. این حدیث، تصور غلط و ناشیانه دوستان جاهل و دشمنان نادان و برخلاف تصور عامیانه برخی مردم، دوستی اهل بیت علیهم السلام را به تنهایی کافی نمی داند، بلکه متابعت از اوصاف مطرح شده، لازم و واجب دانسته شده است. مقاله حاضر با تمرکز بر داده های روایی، این حدیث را توصیف و تحلیل کرده است.
    کلیدواژگان: ادعای شیعه گری، محبت اهل بیت علیهم السلام، امام باقر علیه السلام، جابر جعفی، شیعه حقیقی
  • صفحه 117
|
  • Allameh Mohammad Taqi Mesbah Page 5
    Imam Sajjad (p.b.u.h) believes that worshiping, repentence, turning back to God, reciting the holy Quran are of the night schedule of the real Shiahs and patience, doing good deeds, piety, being good with people and having a God-friendly relationship with people are of the daily schedule of the real Shiahs. According to the holy Quran, a Muslim has to react promptly toward each inappropriate behavior with patience and managing his own behavior. Shiahs characteristics include; knowledge and awareness of the religious acts, doing good deeds and piety. Fear of God on one hand and believing in the glorified God on the other hand are the factors important in movement and struggle in action. The biggest punishment for the Shiahs is prohibiting of speaking with God.
    Keywords: the Shiah, patience, knowledge, doing good, piety, fear of God
  • Younes Hassani*, Seyyed Ahmad Faqihi Page 13
    Moral Education can be referred to the process of grounding and training and utilizing cognitive and motivational and functional and resolving strategies in order to purify the self and human flourishing to achieve the ultimate prosperity. In moral education several objectives like; attitude, tendency and human behavior are imagined, all of which are in alignment with the ultimate goal. The present discovery aims at analyzing some of the views regarding the ultimate goal and clarifying the interpretations about that goal and also exploring their relationships and consequently presenting the ultimate goal of the moral education in the holy Quran from the view point of Tafsir al-Mizan. The method used in this study is descriptive-analytic. The terminologies like; guidance, worshiping, prosperity, Fawz, Falah, Rahmat, nearness and God`s satisfaction are referred to the ultimate goal. The findings show that analyzing the relationship between these interpretations and clarifying the fact that some of them are superior to the other, one can realize that the tendency toward the nearness to God and his satisfaction is the ultimate goal of moral education.
    Keywords: the ultimate goal, education, morality, moral education, Allameh Tabatabaei, Al-Mizan
  • Alireza Faqihi*, Nasrin Torkashvand Page 27
    Growth, dynamism, stability and the development of human`s life are supplied based on a correct thought. Human`s life is thought life and the most important distinction between human and other animals is that human is a thinking animal and human`s life is no organized without thought. Henceforth, the foundation of life is that the more the thought is completed, the more the life has stability. However, the very fact that the holy Quran considers thought as the foundation of perfection and the basis of all social and individual corruptions is not thinking. This alone is the best reason to prove the importance of thought in the holy Quran. The present study aims at exploring the wise education from the view point of the holy Quran by using a descriptive-analytic method. The documented information is identified, studied, classified and analyzed.
    Keywords: the Quran, reason, rationality-based education, Imam Khomeini
  • Hassan Najafi*, Ahmad Taleei Fard, Hassan Maleki Page 43
    The present study has been conducted with the purpose of Islamicization of the curriculum elements (objective, content, method and style of evaluation) based on the educational teachings of Imam Ali (p.b.u.h) in Nahj al-Balaqah. This is a descriptive-analytic study. The research data have been extracted by the method of documentary analysis and they have been analyzed based on quality. The findings show that in the educational system of Nahj al-Balaqah four distinct curriculum elements are notified. In the element of purpose two kinds of purposes like ultimate goals (worshiping, piety, wisdom, growth, pure life and nearness to God) and intermediate goals (divine, individual, social and environmental), in the element of content several cognitive areas like; teaching history, Quran, religious principles, morals, geology, astronomy, hygiene and psychology, in the element of teaching and learning; wisdom, explorative, cooperative, Q and A, illustration paternal, advise and dictation, and in the element of evaluation; primary, formative, oral and self-evaluation method can be introduced.
    Keywords: Nahj al-Balaqah, educational implications, curriculum elements, Islamicization
  • Mohammad Sadiq Sangi*, Mohammad Hashem Rezaei Page 59
    Using a descriptive-analytic method, the present study attempts to expound Allameh Tabatabaei`s view regarding educational training and its necessities in training and education. Respectively, Allameh has dealt with the issues related to education philosophy in his scientific-philosophical views. Assuming the philosophical approach and special attention to the Transcendent wisdom, his views can be a great ground to design a comprehensive educational system that is originated from Islamic philosophy. Most of seminary and university scholars truly welcome Allameh Tabatabaei`s views due to his unique features like; mastery on Islamic philosophy, presenting innovative ideas and recognizing the western philosophy and its components. Henceforth, discussing Allameh Tabatabaei`s views is extremely helpful in the advancement of Islamic educational system. This article tries to present a thorough scheme of the Islamic educational system based on Allameh Tabatabaei`s view about the educational philosophy; using direct speech and sometimes by using conservative inferences from Sharif al-Mizan interpretation.
    Keywords: education, educational prerequisites, teacher, student, teaching method, reward, punishment
  • Seif Allah Fazl Allahi Ghomeishi*, Mansoureh Maleki Tavana Page 71
    Using a descriptive-explorative method, the current article aims at recognizing the effective factors on the development of the spirituality and students` religious values from the view point of the teachers. Based on Morgan`s chart and using a random cluster sampling, the population includes 60 guidance school teachers of district 2 of Qom. The research data have been collected by a questionnaire made by the researcher including 20 components whose reliability is 83 percent in Keranbach Alfa. Based on the Z test single-group and one-way Variance analysis (F), the descriptive and inferential analysis of the data show that; 1. Family, institution and media are effective in the development of the spirituality and stabilizing the religious values of the students, 2. The effectiveness of the family, institution and media differ in the development of the spirituality and stabilizing the religious values of then students, 3. Teachers believe that family is more effective in the development of the spirituality and stabilizing the religious values among the students, 4. The most important effective factors in the development and stabilizing religious values include; family: parents` fidelity in doing the religious acts and forming appropriate religious teachings in childhood, institution: the effect of the friends and teachers, media: paying attention to our own culture in the programs and showing religious and historical TV series.
    Keywords: religious values, strategies, students, the development of spirituality
  • Parvin Roshan Qiyas*, Seyyed Ibrahim Mir Shahjafari Page 87
    Using a content analysis method, the current paper explores the content of the book; Sky`s Presents in the fifth grade from the view point of answering children`s religious questions. The book; Sky`s Presents is the population of this study. The research tool includes; theology, prophecy, leadership and resurrection. The findings show that on the contrary to the common belief of the revolutionary psychologists that is; postponing children`s religious training until they attain an abstract thinking, it necessitates that we do the effective actions in order to teach the religious concepts to the children. Some part of this training takes place in alignment with answering children`s religious questions. The findings related to the content analysis of the school books show that 57.4 percent of the entire content of the school book (text and pictures) are about theology, 35.11 percent about prophecy, 72.11 percent about leadership and 03.4 percent about resurrection. Totally 88.31 percent of the content is formed with texts and 92.32 percent of the pictures of the books are about the mentioned concepts. Regarding the findings attained, it necessitates that in order to further harmonize with the national school curriculum about answering children`s religious questions and tailoring to the needs and capabilities and curiosities of the students, the mentioned school book must be reviewed.
    Keywords: religious education, religious questions, content analysis, text book, Sky's gifts
  • Hadi Vahdani Far* Page 105
    The consideration of Loving without action is a superficial approach which includes the deviating movement of a school of thought. Jabir`s hadith is one of the most reliable Shiah`s hadith in which Imam Baqir (p.b.u.h) introduces the real Shiahs. Perfectly, this hadith depicts the unbreakable bond of lover and beloved. According to this hadith, and using an action-oriented approach, the mere love is neglected and love without action is derivative and its consequences are hardship and misery. Imam Baqir (p.b.u.h) introduces the real Shiahs by depiting 17 features of belief, moral and education. He demands his followers to utilize these features in their behavior. Piety and obeying God are two pivotal features that specifies the belief and functional management of the real Shiahs. Using these attribute alongside with other 15 attributes leads to the individual and social prosperity. Based on this Hadith, on the contrary to the common wrong belief of the ignorant frinds and negligent enemies and common belief of some people, the mere friendship with Ahl al-Bayt is not sufficient and obeying the mentioned attributes is obligatory. The present paper analyzes this Hadith, using the narrative data.
    Keywords: claiming Shiaism, the love of Ahl al-Bayt, Imam Baqir (p.b.u.h), Jabir Jafi, real Shiah