فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و ششم شماره 6 (پیاپی 237، شهریور 1396)

  • ویژه علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقال شرحی است بر اوصاف و ویژگی های رفتاری روزانه شیعیان از منظر امیرمومنان علی علیه السلام. شیعیانبر اثر ترس از خدای سبحان، بدن هایشان نحیف و تکیده است. ازیک سو، ناراحتی، ترس، غم و غصه در حدمعقول و عادی، موجب انگیزه برای حرکت به سوی کمال مطلوب و رفع نگرانی ها خواهد شد. و از سویدیگر، بی خیالی و بی توجهی موجب بی مسئولیتی و عدم برنامه برای نیل به اهداف مطلوب خواهد بود؛ زیراانسان بی فکر و بی خیال که فاقد ناراحتی است، هیچ گاه از تغذیه و رسیدگی به جسم خود غافل نمی ماند و درنتیجه، چاق و فربه شده، به تن پروری و پرخوری روی می آورد.
    البته، نگرانی و ترس ناشی از علاقه به زندگی ناپسند نیست، بلکه موجب پیشگیری از خطر است.ازاین رو، ترس از عذاب خداوند آرامش و راحتی را از او می ستاند و چنین فرد ترسان از عذاب الهی، گرچهچهره ای گشاده دارد و با مردم خوشرو است و حتی گره از کار دیگران می گشاید، ولی نگران آینده خویشاست.
    ازآنجاکه پرهیزگاران و شیعیان واقعی در پی انجام اعمال نیکو و شایسته اند و انجام عبادت و اعمالصالح اندک، آنان را قانع نمی کند، به دنیا و زرق و برق آن کمتر توجه دارند و از قلت زاد و توشه و دوری ازسفر و ترس راه نگرانند. این خود یکی از آموزه های قرآنی است که انسان نعمت ها و زیبایی های اخلاقی ورفتاری را که نشان کمال است، به خداوند نسبت دهد و بدی ها، کوتاهی ها و گناهان را ناشی از ضعف و نقصخود می داند. بنابراین، انسان باید همواره نگران فرجام خویش باشد و اگر بخواهد در جنبه های معنوی رشدکند، پیوسته باید محاسبه گر باشد.
    کلیدواژگان: اندوه، ترس، حرمان از انس با معبود، خودبرتربینی
  • عبدالرضا ضرابی* صفحه 13
    هر جامعه ای متشکل از نهادهایی است که بر اساس وظایف و کارکردهای خود، نقش خاصی در مدیریت وحرکت جامعه به سوی رشد و توسعه ایفا می کنند. این کارکردها در حوزه های مختلف سیاسی، اجتماعی،اقتصادی، و فرهنگی رخ می دهد. نهادهای اجتماعی زمانی می توانند نقش واقعی خود را به درستی ایفا کنندکه با توجه به کارکردها و وظایف نهادهای خود، در یک نگرش سیستمی و در ارتباط و تعامل با یکدیگرعمل کنند. این پژوهش به روش تحلیلی توصیفی درصدد تبیین اجمالی کارکردها و وظایف هریک از ایننهادهای اجتماعی به طور مستقل، نقش آنها را در تعامل با یکدیگر برای تحقق جامعه دینی مورد تحلیلقرار داده است. روشن است اگر جامعه ای به دنبال تحقق اهداف متعالی دینی و الهی بود، سیاست ها وبرنامه های کلان و خرد آن باید به گونه ای تنظیم و تدوین شوند که با تربیت دینی افراد جامعه، به سوی تشکیل یک جامعه ولایی و توحیدی گام برداشته، به هدف نهایی جامعه دینی، یعنی قرب و رضوان الهی خود را نزدیک نماید. نتایج پژوهش نشان می دهد که هرچند هریک از نهادها بر اساس وظایف و کارکردهایخود، بخشی از وظایف جامعه را به عهده گرفته و انجام می دهند، اما زمانی جامعه در مسیر صحیح تحقق اهداف خود قرار خواهد گرفت و از آسیب های درونی و بیرونی مصون خواهد ماند که نهادها با یکدیگرتعامل و همکاری داشته و با هماهنگی امور جامعه را پیش ببرند.
    کلیدواژگان: نهاد، سیستم، خانواده، حکومت، سیاست، اقتصاد، آموزش و پرورش، تعامل نهادها
  • مهناز حاج غلامرضایی*، سید حمیدرضا علوی صفحه 29
    ارزشیابی تربیتی همچون ارزشیابی تحصیلی امری است مهم که باید بر تمام فعالیت های یاددهی یادگیری مسائلتربیتی سایه افکند و برای تشخیص همسویی و یا عدم همسویی فرایند آموزش با هدف آموزش از آن استفاده گیرد.تحقیق حاضر بر آن است تا به شناسایی روش های مناسب در ارزشیابی تربیتی افراد بپردازد. این تحقیق به صورتتوصیفی تحلیلی و با روش کتابخانه ای و نظری و با استفاده از تجربیات آموزشی محققان صورت گرفته است. نتایجتحقیق ارائه چهارده روش ارزشیابی مناسب (چهار نمونه برگرفته از نظرات اندیشمندان تربیتی و ده نمونهمحقق ساخته) به منظور ارزیابی آموزه های تربیتی افراد است و آموزش دهندگان رسمی و غیررسمی می توانند از اینروش ها در جهت محک زدن متربیان و حصول آگاهی از میزان نهادینه شدن ارزش های آموخته شده در متربیاناستفاده کنند و به این طریق، موفقیت و یا عدم موفقیت آموزش خود را مشخص سازند تا زمینه بازاندیشی درروش ها یا مراحل یاددهی یادگیری فراهم آید.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، ارزشیابی تربیتی، آموزه های تربیتی، نهادینه شدن ارزش ها
  • زینت سادات الحسینی*، فائزه ناطقی صفحه 43
    هدف، بررسی «نقش عمل به باورهای دینی در شادکامی و سلامت روانی دانشجویان علوم تربیتی دانشگاه آزاداسلامی واحد اراک» است. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری 144 دانشجوی دخترشاغل به تحصیل رشته علوم تربیتی در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا. نمونه آماری، 105 نفر ازدانشجویان می باشند که بر اساس جدول مورگان و به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات،از سه پرسش نامه شادکامی آکسفورد، سلامت عمومی و پرسش نامه مذهبی به ترتیب با پایایی، 943.0، 905.0 و863.0. براساس آلفای کرانباخ استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، علاوه بر روش های آمار توصیفی،از آمار استنباطی؛ در حد آزمون های «واریانس یک طرفه» (ANOVA) ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیونچندمتغیره و تی مستقل» استفاده شده است. نتایج نشان داد: بین عمل به باورهای دینی با میزان شادکامی و سلامتروانی دانشجویان رابطه معنی دار وجود دارد و عمل به باورهای دینی و شادکامی پیش بینی کننده سلامت رواندانشجویان می باشند. التزام و عمل به باورهای دینی تبیین کننده بخش عمده ای از شادکامی و سلامت روانی است.
    کلیدواژگان: عمل به باورهای دینی، شادکامی، سلامت روانی
  • حسن نجفی*، محمدحسن محمدی صفحه 57
    تربیت اخلاقی از مهم ترین ساحت های تربیتی است که به مفهوم ایجاد شناخت و برانگیختن احساس، جهتت ضعیف و اجتناب از رذایل و مراقبت و پرورش هماهنگ فضایل، در راستای ملکه شدن در عمق وجودی انسانمی باشد. روشن شدن چگونگی تربیت اخلاقی در دوره کودکی و عوامل موثر بر آن می تواند به عنوان رهیافتی تاملی،نقش مهمی در سامان دهی برنامه های تربیتی داشته باشد. ازاین رو، این مقاله با روش پژوهش توصیفی تحلیلیتدوین یافته است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که تربیت اخلاقی در دوره کودکی ضمن دارا بودن هدف،بهره گیری از شیوه های اثربخش و در نظر گرفتن موانع و مشکلات، باید در راستای سه بعد شناختی، عاطفی وعملکردی طراحی و اجرا گردد. البته توجه به عوامل وراثتی و محیطی (خانواده، مدرسه، همسالان، رسانه هایمجازی و غیرمجازی، شرایط جغرافیایی) از ضروریات این نظام تربیتی است.
    کلیدواژگان: دوره کودکی، چگونگی تربیت اخلاقی، عوامل موثر بر تربیت اخلاقی، سامان دهی برنامه های تربیتی
  • مجید خاری آرانی*، اکبر رهنما، رسول برخوردار صفحه 71
    این پژوهش به بررسی فلسفه تربیتی کودکان استثنایی در زمینه مبانی، اصول و اهداف تربیت می پردازد. این تحقیقاز نوع نظری و روش آن تحلیلی اسنادی است و در این زمینه، گردآوری اطلاعات نیز از طریق مطالعاتکتابخانه ای انجام گرفته است. یافته های پژوهش دلالت دارد بر اینکه برای کودکان استثنایی، تعلیم و تربیت اهمیتویژه و جایگاه رفیعی در زندگانی دارد. بنابراین، مبانی تربیت کودکان استثنایی عبارت است از: کرامت انسان،برخورداری انسان ها از فطرت مشترک و خصوصیات متفاوت، مختار بودن انسان، عدالت به عنوان اساسی ترینارزش اجتماعی، و احسان متمم عدالت. اهداف تربیت عبارت است از: رسیدن به فلاح، خودشناسی، تکریم وپرورش روحیه احترام، کاهش آسیب رشد از طریق مداخله زودهنگام، و پرورش استعدادها. اصول تربیت هم عبارتاست از: اصل «پرورش شخصیت با اتکا به عزت نفس»، اصل «پرورش خلاقیت»، اصل «فعالیت» و اصل «ایثار».
    کلیدواژگان: فلسفه تعلیم و تربیت، کودکان استثنایی، مبانی، اهداف، اصول
  • مریم عشوری*، طیبه ماهروزاده صفحه 85
    مرگ رخدادی عظیم در زندگی بشر است و انتقال از سرایی به سرای دیگر است. هرگز این رخداد برای بشر خوشایند نیست، اما بااندک تامل، سرنوشت عقوم بشر است که باید خود را برای آن آماده ساخت. ازاین رو، به کارگیری راه کارهای صحیح برای آموزشمفهوم «مرگ» به کودکان، به مثابه گذاشتن سنگ بنای سلامت فرد و اجتماع است. راه کارهای صحیحی که باید مبتنی بر تامل، متکیبر مبانی فلسفی اسلام و فراخور سن آنها باشد.
    این مقاله با روش توصیفی تحلیلی در پی آن است تا با استناد به قرآن و منابع دینی و با تکیه بر برهان «خلف»، راه کارهایی موثربرای آموزش مفهوم «مرگ» به کودکان ارائه دهد. نتایج مبین آن است که در گام اول، آموزش مفهوم «مرگ» به کودکان، باید مبتنی برطفره رفتن و اجتناب از بسط مفاهیم مربوط به مرگ باشد، و در گام های بعد، مربی باید از طریق روش هایی مانند «تشبیه» و «مشاهدهچرخه حیات و ممات در طبیعت» استفاده کند.
    کلیدواژگان: مرگ، راهکار، آموزش، طفره، قصه، تشبیه
  • سیف الله فضل الهی قمشی* صفحه 93
    پژوهش و تولید علم، رسالت اصلی دانشگاه ها و زمینه ساز توسعه همه جانبه و پایدار جوامع در عصر حاضر است.تحلیل واقع بینانه موانع پژوهش، به ویژه برای دانشجویان می تواند راهگشا و کلید موفقیت دانشگاه ها در این عرصه مهم باشد. ازاین رو، هدف این پژوهش، واکاوی عوامل بازدارنده موثر بر پژوهش های دانشجویی از طریق مقایسهموردی دانشگاه های آزاد اسلامی و دولتی قم است. روش تحقیق توصیفی پیمایشی و جامعه آماری شامل کل دانشجویان دو دانشگاه هستند که تعداد 355 نفر از آنان به شیوه تصادفی طبقه ای، به عنوان نمونه آماری انتخابشدند. تجزیه و تحلیل توصیفی داده ها نشان داد: 1. نقش بازدارندگی عوامل انگیزشی، نحوه ارائه خدمات پژوهشی،عوامل اداری ساختاری، فرهنگی، فردی (فنی و تخصصی)، در پژوهش های دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی بیشتراز دانشگاه دولتی است که با اطمینان 99/0 و 01/0a= تایید شدند. 2. بین رتبه بندی دانشجویان دو دانشگاه درمورد عوامل بازدارنده پژوهش دانشجویی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. 3. مهم ترین عوامل بازدارنده پژوهش دانشجویی در دانشگاه آزاد اسلامی عوامل فردی (فنی و تخصصی) و در دانشگاه دولتی نحوه ارائه خدمات پژوهشی است.
    کلیدواژگان: پژوهش دانشجویی، بازدارنده ها، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه دولتی قم
  • الملخص
    صفحه 110
|
  • Allameh Mohammad Taqi Mesbah Page 5
    The present article explores the daily Shiah`s behavioral features from the viewpoint of Imam Ali (p.b.u.h). Due to the fear of God, real Shiah`s bodies are feeble and thin. Sorrow, fear, sadness in an average level can cause the Shiah to be motivated to move toward prosperity on one hand, and on the other hand, ignorance can cause irresponsibility and not having a plan to get the desired goals; because the man who is easygoing and ignorant and without sorrow, will never be negligent of taking care of his own body and consequentially he will be fat and will continue his gluttony. However, the worry and fear is not resulted from the interest in an unpleasant life, it prevents the danger. Henceforth the fear of God will deprive him the peace, and such a person who has the fear of God, is always having a worry for the future, though having a smiley face and an attentive character. Since the real Shiahs are always after doing the good deeds and worshiping God and doing good deeds will not satisfy them, they pay a little attention to the material world and they are afraid of the path. This is one the Quranic teachings that human relates the assets and moral beauties to God. And human considers the faults and malfunctions as a result of his own deed. Therefore, human should always be worried about the result of his deeds and in order for him to be grown spiritually he should be an estimator.
    Keywords: sorrow, fear, deprivation of worshiping God, conceit
  • Abdolreza Zarabi* Page 13
    Each society is formed with organizations that promote the community toward growth and development based on its own responsibilities and functions. These functions can be discussed in political, social, economic and cultural areas. Social organizations can play their role best when they act in a systematic spotlight, considering the functions and responsibilities of their ow organizations. The present paper seeks at exploring the functions and responsibilities of each of these social organization independently, and analyzes their roles in interaction with each other in order to manifest a religious society. In case a society is moving toward the manifestation of the divine purposes, the macro politics in that society must be formed in a way that by religiously educating the people, it moves toward monasticism and the ultimate goal of a society that is nearness to God would be met. The findings show that each organization based on its responsibility does a part of the duties in a society. A society is aligned in the true path of success and it is away from the internal and external harms once organizations are in complete agreement and harmony and they do the responsibilities in a society harmoniously. This is a descriptive-analytic paper.
    Keywords: organization, system, family, government, politics, economy, education, organization's interaction
  • Mahnaz Hajqolamrezaei*, Sayyed Hamid Reza Alawi Page 29
    Like academic evaluation, educational evaluation is an important issue that must be mastered on all teaching-learning activities. It must be used in order to recognize the compatibility of the process of learning with the learning aim. This article seeks to recognize the appropriate methods in educational evaluations. Using a descriptive-analytical and a library-theoretical-based method, this paper was done by using the educational experiences of the researchers. The findings show that 14 appropriate evaluation methods are presented for educational teaching purposes. Formal and informal teachers can use these methods to evaluate learners and they can also realize how the taught values are internalized. Therefore, they can understand if their method was successful so that the grounds for rethinking about the values or learning –teaching stages would be prepared.
    Keywords: evaluation, education evaluation, educational teachings, internalizing the values
  • Zeinabsadat Alhosseini*, Faezeh Nateqi Page 43
    The present paper aims at the role of adhering to the religious beliefs in happiness and mental health among the students of Azad University of Arak. This correlation has a descriptive method. The population includes 144 employed female students of educational sciences major in B.A., M.A. and PhD. The sample includes 105 students that are randomly chosen based on Morgan`s chart. To collect the data three questionnaires were used based on Cronbach’s Alfa; Oxford`s happiness 943/0, general health 905/0 and religious-oriented questionnaire 863/0. To analyze the data descriptive statistics methods and inferential statistics method were used. One-way variance (ANOVA), Pierson`s correlation coefficient, multi variant regression and independent T were used. The findings show that there is a significant relationship between adhering to the religious beliefs and student`s happiness and moral health. And adhering to the religious beliefs and happiness can guarantee student`s mental health. Adherence to the religious beliefs can clarify the most important part of happiness and mental health.
    Keywords: adherence to religious beliefs, happiness, mental health
  • Hassan Najafi*, Mohammad Hassan Mohammadi Page 57
    Moral Education means forming the understanding and arising the emotions in order to weaken the vices and strengthen the virtues to be internalized in the deep layers of human`s spirit. A knowledge into the ways that a child has received moral education and its effective factors can play an important role in managing educational programs as a thoughtful inquiry. The findings of this descriptive-analytic research show that moral education in childhood must have objective, effective methods and consider barriers and it must be performed in alignment with three aspects of cognitive, emotional and functional. However, paying attention to hereditary and environmental factors (family, school, peers, virtual media, geographical conditions) are of the necessities of this educational system.
    Keywords: childhood, how to provide moral education, effective factors on moral education, organizing educational programs
  • Majid Khari Arani*, Akbar Rahnama, Rasool Barkhordar Page 71
    This article expounds the philosophy of education of exceptional children regarding the foundations, objectives and principles of education. This theoretical analytic-documentary paper collects the research data through a library based-method. The findings show that; education plays an important role in the lives of reatrded children. The foundations of retarded children`s education includes: human`s dignity, the enjoyment of human beings by common sense and different features, human being`s independency, justice as the most fundamental social value, feeling a component of society. The objectives of education include: prosperity, knowing one self, complimenting the spirit of respect, reducing the growth damage by appropriate intervention and promoting talents. The principles of education include: the principle of ((training the characteristic by relying of self-esteem)), the principle of ((promoting creativity)), the principle of ((activity)) and the principle of ((self-denial)).
    Keywords: education philosophy, retarded children, foundations, objectives, principles
  • Maryam Ashuri*, Tayebeh Mahrouzadeh Page 85
    Death is a grievous and unpleasant incident and it is distasteful for most children. Utilizing correct strategies to teach the concept of Death to the children guarantees individual and social health. These strategies must be based on thoughtfulness and according to the foundations of Islamic philosophy and appropriate for their ages. Using a descriptive-analytic approach the current study aims at presenting effective ways to teach the concept of Death to the children based on Quran and religious beliefs. The findings show that firstly; the teaching of the concept of Death must be based on evading redundancy about the concepts relating to death, and secondly; the teacher must use methods such as analogy and observing the life cycle in nature.
    Keywords: death, procedure, teaching, evading, story, analogy
  • Seifollah Fazlollahi Ghomeishi* Page 93
    Research and science production is the main mission of universities and is the bases of the all-round development in societies today. A realistic analysis of the barriers, especially for the university students can lead the universities to a great success in this regards. The present paper aims at expounding the effective factors in preventing the conduction of a good research by comparing state university and Azad university of Qom. This descriptive survey includes all the students of the both universities. 355 students were chosen by the method of random sampling. The data analysis show that 1. The role of inhibiting motivational factors, how to provide research service, official-instructional, cultural and individual (technical) factors, are found more in the researches done in Azad university than the state university (with the assurance of 0/99 and 0/01). 2. There is no significant difference between the ranking of the students of both universities. 3. The most important factors in preventing students of doing researches in Azad university are individual factors (technical) and in state university is how to provide the research service.
    Keywords: student's researching, barriers, Azad University, State University