فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و ششم شماره 7 (پیاپی 238، مهر 1396)

  • جامعه شناسی
  • تاریخ انتشار: 1396/07/13
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-10
    این مقاله به شرح کلام امیرمومنان علی علیه السلام در خصوص صفات شیعیان می پردازد. ازجمله این صفات، ستایش دیگران است. این فقره، به بایسته ها و نبایسته های ستایش و تمجید از دیگران می پردازد. اینکه آیا در اسلام، ستایش و تمجید دیگران، امری پسندیده و نیکوست یا ناپسند؟ پاسخ آن، بسته به شرایط و موارد دارد؛ یعنی چنان نیست که ستایش از هرکس، در هر جا، به هر شکل پسندیده باشد و یا کتمان صفات نیک دیگران و نستودن آنان ناپسند؛ بلکه گاهی ستایش و تمجید واجب، گاهی مستحب، و گاهی درمانگر برخی بیماری های اخلاقی مانند حسد و گاهی نیز حرام و نکوهیده است؛ گاهی در ازدواج و یا احراز پست و مقام سیاسی، در مقام مشورت غیبت و عیب جویی از دیگران واجب است. هرچند ستایش از دیگران و بیان فضایل آنان در نبودنشان فضیلت است، اما درباره همه افراد این حکم یکسان نیست. اما همواره ستایش از مومن نیکو خصال، با هدف برانگیختن محبت مردم ارزشمند است.
    در داستان هابیل و قابیل و داستان حضرت یوسف در قرآن، نقش حسد بر برادران نمود و جلوه گر است؛ زیرا ستایش یکی، موجب حسد دیگران شده است. یکی از بهترین راه کارهای از بین بردن حسد، تمجید و ستایش کسی است که به او حسد می ورزد.
    کلیدواژگان: ستایش از دیگران، عیب جویی، حسد
  • ویژه جامعه شناسی
  • عباس عیسی زاده*، سید حسین شرف الدین صفحات 11-21
    «اسلام هراسی» عبارت است از: «ترس یا تنفر از اسلام، و در نتیجه، ترس و تنفر از همه مسلمانان» که به شکل ساختمند و از طریق ایجاد محرومیت در زندگی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی مسلمانان، هر روز جلوه بارزتری می یابد. یکی از مهم ترین ابزارهای پیشبرد این هدف در غرب، بهره گیری از رسانه های جمعی و قدرت اثرگذاری شگرف آنهاست. رابطه سیاست رسانه ای غرب با جریان اسلام هراسی به حدی است که برخی تحلیل گران رسانه های غربی را منشا اصلی اسلام هراسی می دانند. از میان انواع گوناگون رسانه ها، حوزه رسانه های مکتوب و چاپی، به ویژه مطبوعات، زمینه آغازین پژوهشگران برای بررسی «اسلام هراسی رسانه ای» بوده است. به همین روی، پژوهش حاضر درصدد است با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و بررسی منابع متعدد، ادعای وجود «اسلام هراسی در رسانه های مکتوب غربی» را واکاوی کند. طی چند دهه اخیر، تحقیقات بسیاری در رابطه با این موضوع انجام شده که بر اساس یافته های بیشتر آنها، وجود نوعی تبعیض آشکار و پنهان علیه اسلام و مسلمانان، در نحوه بازنمایی رسانه های مکتوب غربی، مسلم و مشهود به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اسلام هراسی، اسلام، غرب، رسانه های مکتوب، مطبوعات غربی
  • مرتضی علویان*، مهدی محمدی راد صفحات 23-34
    روند تصمیم گیری و سیاست ورزی دولت ها برای مقابله با تهدیدات ملی و فراملی متاثر از محاسبات نخبگان سیاسی جامعه است. محاسبات نخبگان سیاسی عاملی مهم در پیشرفت و ثبات سیاسی است که در شاخصه های توسعه سیاسی نقش بارز آن قابل مشاهده است. ازاین رو، فشار قدرت های بزرگ بر کشورهای در حال توسعه از طریق «نفوذ» در بین نخبگان داخلی و در پی آن تغییر محاسبات آنها و تبدیل آن به محاسبات «غیرخودی» با هدف تغییر هویت مستقل قدرت های نوظهور یکی از تاکتیک های تاثیرگذار قدرت های سیاسی است. بنابراین، ارزیابی هویت های موثر بر ساختار فکری نخبگان سیاسی و تاثیر آن بر اتخاذ تاکتیک های راهبردی، هدف پژوهش حاضر است. براین اساس، می توان نبرد محاسبات را سناریوی مهم و راهبردی نظام سلطه در مقابله با جمهوری اسلامی ایران دانست که در چند سال اخیر، در دستور کار قرار گرفته است. بدین روی، مهندسی محاسبات می تواند نقش مهمی در ثبات سیاسی از یک سو، و حفظ هویت اسلامی- ایرانی از سوی دیگر ایفا کند. مقاله حاضر به روش تحلیلی توصیفی این موضوع را پیگیری می کند.
    کلیدواژگان: نخبگان سیاسی، نفوذ، مهندسی محاسبات، هویت ملی، ثبات سیاسی
  • شبیر فیروزیان* صفحات 35-45
    ایجاد اختلال در دستگاه ادراکی انسان اصلی ترین کار ابلیس و شیاطین جنی است. شیاطین انسی و دستگاه های حاکم شیطانی نیز برای انحراف نظام اسلامی از ارزش های اسلامی و انقلابی در دستگاه محاسباتی مردم، مسئولان و نخبگان جامعه اسلامی نفوذ و در آن اختلال ایجاد می کنند. اصولا در ادبیات مفهومی قرآن کریم، کلمه «شیطان» علاوه بر «ابلیس» بر انسان های شرور و یا بر دستگاه حاکم شرور نیز قابل انطباق است. اگر از این منظر به آیات و روایات مربوط به شیطان بنگریم و آنها را بر دشمنان شرور نظام اسلامی تطبیق دهیم، آن گاه ویژگی ها و روش های نفوذ دشمن در دستگاه محاسباتی مردم و مسئولان قابل احصا و تحلیل خواهد بود. این همان روشی است که مکرر توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی در تبیین رفتارهای دشمنان نظام اسلامی به کار گرفته شده است. این مقاله کوشیده با روش تحلیلی توصیفی ویژگی ها و راه های نفوذ دشمنان شیطانی نظام اسلامی در دستگاه محاسباتی مردم و مسئولان را تحلیل کند.
    کلیدواژگان: نفوذ، شیطان، دشمن، دستگاه محاسباتی، نظام اسلامی
  • سیف الله فضل الهی قمشی*، محمود امیدی صفحات 47-60
    شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر تحکیم ارزش های اسلامی در بین دانشجویان هدف پژوهش حاضر است. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری40 نفر از استادان دروس معارف اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم هستند که به سبب محدودیت تعداد، همگی به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته است که پایایی آن مطابق آلفای کرونباخ، معادل 83/0تعیین گردیده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، علاوه بر روش های آمار توصیفی، از آزمون استنباطی Z تک گروهی و تحلیل واریانس یک راهه(F) استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد: طراحی و ترسیم محتوای متون برنامه درسی بر مبنای آموزه های فرهنگ اسلامی؛ تامین، تربیت و به کارگیری مدیران حساس به ارزش های اسلامی؛ به کارگیری نمادهای ارزشی متناسب با دانشگاه اسلامی در طراحی محیط و فضاهای آموزشی؛ ایجاد جو فرهنگی مناسب بین کارمندان و استادان از طریق التزام عملی به رعایت ارزش های اسلامی - به ترتیب - از مهم ترین عوامل موثر در توسعه و تحکیم ارزش های اسلامی در بین دانشجویان هستند.
    کلیدواژگان: ارزش های اسلامی، دانشجویان، استادان دروس معارف اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی قم
  • مسعود رفیع* صفحات 61-69
    «ان. ال. پی» الگوی جدیدی در علم ارتباطات است. پژوهشگران «ان. ال. پی» بر این باورند که اگر کسی در این جهان فضیلتی را کسب کرده که مطلوب دیگری است، او نیز می تواند همان فضیلت را به دست آورد، درصورتی که راضی به پرداخت هزینه، زمان و تلاش لازم برای آن باشد. هدف اصلی این پژوهش به دست آوردن الگوی ارتباطی قرآنی با توجه به شاخص های الگوی ارتباطی «ان. ال. پی» است. روش پژوهش در این تحقیق، تحلیل محتوا است، به این صورت که با توجه به مقوله های الگوهای ارتباطی «ان. ال. پی» از طریق قرآن کریم، الگوی ارتباطی قرآنی به دست می آید. نتیجه حاصل از این پژوهش به دست آمدن الگوی ارتباطی قرآنی شامل نحوه برقراری ارتباط کلامی و غیر کلامی(سیستم واکوگ و زبان بدن) و همچنین نحوه برخورد با دستگاه عصبی (نورون های آینه ای) با توجه به آموزه های قرآنی است.
    کلیدواژگان: ان، ال، پی، برنامه ریزی عصبی، ارتباطات قرآنی، الگوی ارتباطی NLP
  • محمد فولادی* صفحات 71-81
    «همدلی و همزبانی دولت و ملت»، نقشه راه و راهبردی استراتژیک از سوی رهبر فرزانه انقلاب برای سال 1394 ترسیم شده است. کالبدشکافی این مقوله، و بازکاوی تجلی عینی آن، بیان استراتژیک و یا تاکتیکی بودن این شعار، وظایف متقابل دولت و ملت در تحقق آن دو، و تبیین راه کارهای عملی تحقق آنها هدف این مقاله است. این مقاله با رویکرد تحلیلی و اسنادی تدوین یافته و یافته های پژوهش نشان می دهد که به هر میزان قرابت، همدلی و همزبانی و برخورد همدلانه و همگرایانه دولت و ملت بیشتر باشد، وحدت، انسجام و همبستگی ملی افزایش یافته، تحقق اهداف، آرمان های متعالی و چشم اندازهای بلند نظام اسلامی سریع تر خواهد بود. در شرایط کنونی جهانی، با رصد حوادث، وقایع و رخدادهای پیرامون، به ویژه در جهان اسلام، تنها رمز و راز موفقیت در عرصه جهانی، «وحدت»، «اتحاد» و «انسجام» داخلی و «همدلی» و «همزبانی» دولت و ملت است. ازاین رو، همدلی و همزبانی دولت و ملت، رویکردی استراتژیک و راهبردی است.
    کلیدواژگان: همدلی و همزبانی، دولت، ملت، ویژگی همدلی، رویکرد تاکتیکی، استراتژیک
  • مهدی ولی نژاد*، احسان خانمحمدی صفحات 84-93
    ماهیت مفاهیم «عقل» و «دین»، و از همه مهم تر، رابطه بین آنها همواره از مهم ترین مباحث قابل توجه و مناقشه در بین متکلمان و نظریه پردازان حوزه های مطالعاتی، به ویژه معرفت شناسی و علم کلام بوده است. آراء متفاوت و گاه متناقض در این زمینه شبهات و ابهامات بسیاری را موجب شده است. اندیشه های شهید مطهری به عنوان یکی از قابل استنادترین الگوها در زمینه ارتباط عقل و دین، همواره مطمح نظر بوده است. ازاین رو، با نظر به اهمیت این موضوع، پژوهش پیش رو با هدف شناخت نسبت عقل و دین با یکدیگر از نظر ایشان صورت گرفته است. برای گردآوری داده ها، از روش اسنادی و ابزار فیش برداری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در نظر شهید مطهری، عقل و دین علاوه بر سازگاری، مکمل یکدیگر نیز هستند. در واقع، انسان با هیچ کدام از دو مقوله مذکور، به تنهایی قادر به وصول تکامل و سعادت واقعی نیست و این مهم تنها در صورت همراهی عقل با دین قابل تحقق است. با وجود این، دین نسبت به عقل از تقدم برخوردار است؛ زیرا دین پروراننده عقل است.
    کلیدواژگان: عقل، دین، وحی، عقل نظری، عقل عملی، عقل فطری
  • الملخص
    صفحه 97
|
  • Allameh Mohammad Taqi Mesbah Pages 5-10
    The current paper expounds the words of Imam Ali (p.b.u.h) regarding the attributes of the Shiah. One of these attributes is praising the behavior of others. This essay deals with the oughts and oughl-nots of praising others. Is praising the behavior of others approved disapproved in Islam? The answer to this question depends on the conditions and cases; that is, it is not appropriate to praise every one, in every situation and in every way and it is not inappropriate to hide the good attributes of others and not praise them. Sometimes praising others is obligatory, recommended or serves as a healer of some mental diseases, like jealousy, and sometimes praising is impermissible and blame worthy. In some cases, like marriage, gaining a political position or consulting, backbiting or fault finding with the behavior of others it is obligatory. Although praising others in their absence is a virtue, this rule does not apply equally to all people. Praising beneficent believer will be valuable if it intended to win people`s affection.
    In the story of Abel and Cain and the story of prophet Josef, we find clear instances of the role of jealousy amony brothers. The best way to remove jealousy is to praise the person whom is the object of jealousy.
    Keywords: praising others, fault finding, jealousy
  • Abbas Isa Zadeh*, Seyyed Hossein Sharaf Al-Din Pages 11-21
    "Islamophobia” which means: “fear or hatred of Islam, and consequently fear and hatred of all Muslims", is growing considerably day by day through creating systematic deprivations in Muslim's economic, social, and political life. One of the most important means for achieving this goal in the West is using mass media and its tremendous power. The relation between the policy of Western media and the movement of Islamophobia is so significant that some analysts consider Western media as the main source of Islamophobia. Among the various types of media, the field of written media, especially the press, has been the starting ground for scholars to study "media-based Islamophobia." Therefore, using a descriptive-analytical method, this research explains the claim of the existence of "Islamophobia in the written media of the West". Over the past few decades, many studies have been conducted on this topic, and their findings show a clear and hidden discrimination against Islam and Muslims in the form of representation of Western written media.
    Keywords: Islamophobia, Islam, the West, written media, Western press
  • Morteza Alavian, Mahdi Mohammadi Rad Pages 23-34
    The process of decision making and policy making of governments in face of national and into national threats are affected by the calculations of the political elite in a society. The calculations of the political elite are among the main factors in the political advances and stability of a society and have akey role in the indicators of political development. Therefore, one of the effective tactics of arrogant powers is pressure on the developing countries by ((infiltration)) into the domestic elites in order to alter their calculations and change them into alien calculations, and thus changing the independent identity of newly emerging powers. The present study aims at evaluating the that identities exert effection the way of thinking of political elites`and the effect they have on strategic decisions. Henceforth, we can consider the war of calculations as the arrogemt powers strategic scenario to confront the Islamic Republic of Iran that has been in effect during the past years. Therefore, engineering the calculations can play an important role in the political stability on one hand, and in maintaining the Islamic-Iranian identity, on the other.
    Keywords: political elite, infiltration, calculation engineering, national identity, political stability
  • Shobeir Firuzian* Pages 35-45
    The main concern of the devil and demons is to confuse mans thoughts. Likewise, human devils and Satanic governing systems try to make the Islamic system stay off its route and be aloof from its Islamic and revolutionary values. So, they attempt to infiltrate itno the computing device of people, governing body and the elite of Islamic community. Basically, in the conceptual literature of the Holy Quran, the word ''Satan'' and "Iblis" are applicable to villain people or villain governing system. If we take a look at the verses and hadiths and see what they say about Satan and contrast them with the villain enemies of Islamic system, we will have a clear idea about the characteristics and methods of enemys infiltration of into the computing system of people and governing body. This way is used by the Supreme Leader of the Islamic Revolution in his analysis of the behavior of the enemies of Islamic system. Using a descriptive – analytical method, this article analyzes the characteristics and ways of infiltration of the villain enemies of Islamic system into the computing system of people and governing body.
    Keywords: infiltration, Satan, enemy, computing device, Islamic system
  • Seifollah Fazlollahi Ghomshi*, Mahmood Omidi Pages 47-60
    This article aims at identifying and prioritizing the factors that contribute to fostering Islamic values among the university students. This survey uses a descriptive method and the population sample consists of 40 professors of theology who teach in Azad University in Qom. Because of their limited number all of them were chosen for the survey. A research-made questionnaire which is identical to Cornbachs Alfa with a stability of 0/83 was used for collecting the data. The findings show that the most important factors in cherishing and fostering Islamic values among students are: using a syllabus conten based on Islamic teachings, training and employing managers who are meticulous about Islamic values, a dopting value symbols which are suitable for the campus, creating an appropriate cultural atmosphere between the members of the staff and professors by observing Islamic values faithfully.
    Keywords: Islamic values, students, professors of theology, Azad University in Qom
  • Masoud Rafi'* Pages 61-69
    "NLP" is a new model in communications science. Researchers in the field of "NLP" believe that if anyone in this world gains a virtue that is desirable for someone else, the other person can also gain the same virtue if she/he can afford the cost, allocate sufficient time, and make required effort. The main purpose of this research is to build a Quranic communication model in accordance with the indicators of "NLP" communication model. The research method in this study is content analysis, i.e. according to the categories of "NLP" communication models in the Holy Quran, a Quranic pattern of communication is extracted. The research result is the emergence of a Quranic communication model that includes verbal and non-verbal communication (vakoog system and body language) as well as the way of dealing with the nervous system (mirror neurons) according to the Quranic teachings.
    Keywords: NLP, neural planning, Quranic communications
  • Mohammad Fouladi* Pages 71-81
    Unanimity and empathy between government and people is an effective broad strategy proposed by the supreme leader in 1394 for achieving prosperity the Islamic Republic of Iran. The present study aims at expounding this issue, clarifying the tactics or strategy of this slogan and the, mutual responsibilities of government and people in achualizing them and presenting practical strategies for actualizing them. The findings show that the higher the level of unanimity and empathy harmony between government and people are, the higher the degree of national unity and harmony will be, and so the oims and objectives of the Islamic system will be easily attainable. Given the status quo in the world, the only factors that contribute to an international success are national unity and harmony and unanimity and empathy between governments and people. Therefore, unanimity and empathy between government and people is a strategic approach.
    Keywords: unanimity, empathy, government, people, the characteristic of unanimity, tactical approach, strategic
  • Mahdi Vali Nejad*, Ehsan Khan Mohammadi Pages 84-93
    The nature and the relationship between reason and religion have always been one of the highly controversial topics among theologians and theorists in the realm of research, especially epistemology and Theology. The different and paradoxical ideas proposed in this regard have aroused a lot of doubts. Martyr Motahhari`s views have always been viewed as one of the most reliable patterns regarding the relationship between reason and religion. The present study aims at exploring his views about the relationship between reason and religion.
    A documentary method and note-taking were used for collecting the data. The findings show that, according to Martyr Motahhari, reason and religion are not only in consistency with one another but they are also inseparable from one another. Indeed, man cannot achieve real prosperity with one of these two. This aim connot be attained except through the correlation between reason and religion. However, religion has priority over reason because it points the way to reason.
    Keywords: reason, religion, revelation, theoretical reason, practical reason, innate reason