فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و ششم شماره 8 (پیاپی 239، آبان 1396)

  • اخلاق
  • تاریخ انتشار: 1396/08/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    توصیف و بیان ویژگی های پرهیزگاران و شیعیان واقعی در روایت نوف بکالی و در خطبه متقیان در نهج البلاغه با ذکر سه صفت و ویژگی کلی آغاز می شود که عبارتند از: عرفان به خداوند، عامل بودن به امر الهی؛ و اهل فضایل بودن، و سپس حضرت به تفصیل این صفات و مصادیق کلی آنها را بیان، و همچنین نمادها، جلوه ها و نشانه های رفتاری صفات و ملکات اخلاقی شیعیان واقعی را نیز توصیف می کنند. حضرت برای تبیین نخستین و دومین ویژگی های رفتاری آنان می فرمایند: «ومن علامه احدهم‏ انک تری له قوه فی دین وحزما فی لین»؛ از نشانه های شیعیان واقعی و پرهیزگار این است که او را توانمند و نیرومند در دین و دوراندیش و درعین حال نرم خو و سازگار می بینی.‏
    کلیدواژگان: شیعیان واقعی، تکالیف الهی، موازین اخلاقی
  • ویژه اخلاق
  • محمد فرهوش، رضا مهکام، علی همت بناری صفحه 13
    «عزت نفس» احساس ارزشمندی و توانمندی است. تبیین جایگاه و مولفه های عزت نفس در قرآن و روایات، اهمیت آن در اخلاق اسلامی را آشکار می کند؛ زیرا قرآن و روایات مهم ترین منبع اخلاق اسلامی است. تبیین مولفه های عزت نفس در قرآن و روایات، زمینه مناسبی برای تدوین راه کارهای تقویت آن با رویکرد اسلامی فراهم می کند. تقویت عزت نفس با رویکرد اسلامی، بسیاری از آفات تقویت عزت نفس با رویکرد روان شناختی سکولار را ندارد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی مولفه های عزت نفس در قرآن و روایات را جمع آوری و دسته بندی کرده است. برخی از این مولفه ها عبارتند از: احساس ارزشمندی ذاتی، احساس توانمندی به واسطه نصرت الهی، احساس ارزشمندی در دنیا، قیامت و آخرت به واسطه ایمان و عمل صالح، خودشناسی، ترک ابراز نیاز به مردم و ارتباط کریمانه با مردم.
    کلیدواژگان: عزت نفس، حرمت خود، احساس ارزشمندی و توانمندی، اسلام
  • محمد عالم زاده نوری صفحه 25
    قدرت عمل که از آن به «اراده انسانی» نیز تعبیر می شود حقیقتی اکتسابی، مدرج و افزایش پذیر است و اتصاف به آن ذاتی یا تصادفی نیست، بلکه حدوث، بقا و بالندگی آن وابسته به تلاش و مجاهدت آدمی است. با این وصف، باید عوامل پیدایش، پایداری و تقویت عمل را مطالعه کنیم. راه های تقویت قدرت عمل چند چیز است: یکم. یادآوری و توجه که صورت‏های متفاوتی دارد (یادآوری شخصی، یادآوری توسط دیگران، یادآوری از راه مشاهده عمل دیگران، یادآوری از راه تجربه عملی، و یادآوری از راه تداعی معانی)؛ دوم. مقابله با هوا و تضعیف امیال مزاحم؛ سوم. اراده ورزیدن و عمل؛ چهارم. جزئی سازی برنامه عمل.
    این عوامل به صورت مطلق، برای تقویت اراده مفید هستند و عنصر ایمان در آن لحاظ نشده است؛ یعنی در یک فضای غیردینی یا منکر دین نیز پاسخگو و موثرند. در کنار این عوامل، می توان از عواملی سراغ گرفت که اراده معطوف به حق را تقویت می کنند و تناسب بیشتری با فضای ایمانی دارند؛ یعنی به صورت همزمان، هم ایمان و هم قدرت عمل را افزایش می بخشند. به واسطه این عوامل، به صورت تلفیقی قدرت عمل مومنانه (تقوا) یا ایمان جاری در عمل (عبودیت) تقویت می شود. شیوه های تقویت همزمان ایمان و عمل عبارت است از: یکم پرهیز از گناه و هوس برای رضای خدا؛ دوم. عمل خالصانه؛ سوم. توکل بر خدا؛ چهارم. شنیدن موعظه؛ پنجم. دعا، تضرع و استعانت از خدا؛ ششم. مشارطه، مراقبه و محاسبه؛ هفتم. مراوده با اهل ایمان.
    کلیدواژگان: اخلاق، تربیت اسلامی، اراده، عمل، خودسازی
  • علی عارفی مسکونی، فاطمه درویشی بیاضی صفحه 37
    خداوند متعال انسان را آفرید و در او نیرو و کششی درونی به سمت خیرات و خوبی ها و صراط مستقیم قرار داد. این نیروی درونی «فطرت» نامیده می شود. گاهی در بین انسان ها کسانی دیده می شوند که در مسیری برخلاف فطرت خویش حرکت می کنند و به گم راهی می افتند. نوشتار پیش رو با هدف شناسایی عواملی که سبب انحراف فطرت از مسیر اصلی اش می شود، به رشته تحریر درآمده است. این مقاله با روش تحقیق استنادی و با مراجعه به تفاسیر قرآن کریم، نگاشته شده است. در این مقاله، براساس آیات قرآن کریم یازده عامل (وسوسه های شیطانی، غفلت، کبر و خودبینی، پندارگرایی، دنیاگرایی، زنگار دل، پیروی از هوای نفس، دوست ناباب، شخصیت گرایی، پیروی نسنجیده از اکثریت ناآگاه، و گسستن پیوند ایمان و خانواده) به عنوان عواملی که سبب خاموشی نور فطرت می-گردند، بررسی شده است. در پایان نیز راه کارهایی برای پیش گیری از ورود به این انحرافات بیان شده است.
    کلیدواژگان: فطرت، وسوسه شیطانی، غفلت، انحراف، گم راهی
  • محمدسعید کرمی صفحه 49
    این پژوهش به منظور دستیابی به هنجارهای جنسی در زندگی زناشویی تدوین شده است. به همین منظور، قرآن کریم و مجموعه وسیعی از روایات مطالعه و بررسی شد. آیات مرتبط با مسائل جنسی از قرآن استخراج گردید و پس از بازخوانی آیات استخراج شده، کلیدواژه متناسب با موضوعات انتخاب گردید. در نهایت هنجارهای اخلاقی ناظر به رابطه جنسی مشخص شد. پژوهش حاضر با روش استنادی به اصول اخلاق جنسی در زندگی زناشویی دست یافته و در همه زمینه ها تناسب این اصول با عقل توحیدی موردنظر بوده است. از جمله اصول اخلاقی، که در زمینه مسائل جنسی در قرآن و روایات مطرح است، عدالت، عفت، مودت، رحمت، کرامت و غیرت است.
    کلیدواژگان: اخلاق جنسی، هنجار اخلاقی، اصل اخلاقی، اخلاق کاربردی، اسلام
  • علی عابدی رنانی صفحه 61
    در دهه های اخیر، شاهد رجوع مجدد نظریه پردازان اخلاقی به «اخلاق فضیلت» هستیم. اخلاق فضیلت با آراء اخلاقی ارسطو پیوند نزدیکی دارد. از دهه 1980میلادی به تدریج، شاهد احیای ارسطوگرایی هستیم. اخلاق ارسطویی در مقایسه با نظریه های نفع گرا و نظریه های وظیفه گرای کانتی، بر اهمیت فضایل و فضیلت مند شدن شخصیت برای شناخت اخلاقی تاکید دارند. در این دیدگاه، داشتن شخصیت متعالی لازمه تشخیص وظایف اخلاقی قلمداد می شود و تاکید صرف بر عقلانیت عملی برای تمییز اصول اخلاقی کافی دانسته نمی شود. این مقاله به روش استنادی، ضمن توضیح نارسایی های موجود در نظریه های اخلاق سازمانی حاکم، نقاط مثبت دیدگاه اخلاق فضیلت، را به ویژه از منظر ارسطویی تبیین می کند و سرانجام، چالش های موجود در برابر این دیدگاه اخلاقی را مطرح می کند. اخلاق فضیلت با تاکید بر اهمیت تکوین شخصیت اخلاقی در ارتقای حساسیت اخلاقی سازمان و قدرت تمییز اخلاقی کارکنان، بهتر از نظریه های رقیب (اخلاق نفع گرا و حقوق محور) عمل می کند. به نظر می رسد، اخلاق فضیلت باید در نهایت، نه به عنوان بدیلی متمایز، بلکه به عنوان الگویی مکمل برای اخلاق نفع گرا و وظیفه گرا عمل کند تا از نسبی گرایی و بی قاعدگی اخلاقی در امان باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق سازمانی، اخلاق فضیلت، مسئولیت اخلاقی سازمان، نفع گرایی
  • علی باقی نصرآبادی، سیدرضی سیدنژاد صفحه 73
    قانون مایه قوام و ثبات جامعه و سازمان های متبوع آن است و بدون رعایت آن، سازمان ها و تشکیلات با آسیب ها و مشکلات جدی مواجه خواهند شد و به تبع آن، مسیری سخت و دشوار در جهت توسعه، رشد، اعتلا و آرامش در پیش رو خواهند داشت. عوامل متنوع و متعددی در قانون گریزی و قانون شکنی مدیران و کارکنان در سازمان ها نقش دارند. هدف تحقیق حاضر واکاوی و بررسی علل اخلاقی قانون گریزی مدیران و کارکنان در سازمان از دیدگاه مکتب حیات بخش اسلام به منظور کمک به برون رفت از این بحران است.
    در این مقاله، برای تبیین علل اخلاقی قانون گریزی مدیران و کارکنان در سازمان ها، از روش توصیفی و تحلیلی استفاده شده است. نتایج این تحقیق و بررسی نشان داد که کم رنگ شدن برخی از فضایل و نیز شیوع برخی از رذایل اخلاقی، مانند پیروی از هواهای نفسانی، حرص و طمع به ثروت، قدرت طلبی و ریاست جویی، جاه طلبی و خودنمایی، تعصب و تعلق افراطی به خویشان و دوستان، پایین بودن آستانه تحمل، ترس از مافوق، و حب و بغض های شخصی در سازمان در میان مدیران و کارکنان، آنها را از تبعیت از قوانین و مقررات سازمانی بازمی دارد که لازم است با اتخاذ راه کارهای موثر و متناسب با این علل و ترویج اخلاق در سازمان، در سطحی فراگیر به حل این معضل و برون رفت از آن اقدام نمود.
    کلیدواژگان: قانون، قانونمداری، قانون گریزی، اخلاق، سازمان
  • جواد دانش صفحه 87
    گذشته از شرایط مسئولیت اخلاقی و پرسش هنجاری معطوف به نسبت این سنخ از مسئولیت با تعین و ضرورت سابق علی و یا علم پیشین و خطاناپذیر الهی، که از جذاب ترین و پرچالش ترین مباحث فلسفه اخلاق در سده های اخیر بوده است، قلمرو چنین مسئولیتی و اساس بنیادین آن نیز خود از مسائل مهم این حوزه به شمار می آید. این نوشتار به روش تحلیلی توصیفی درصدد بررسی دامنه مسئولیت عامل اخلاقی در نگرش اسلامی با اتکا به تحلیل آموزه های دینی است و مطابق آن، مسئولیت اخلاقی انسان بر مبنای عبودیت و بندگی انسان سامان یافته و قلمرو موسع آن، چنان در جهان هستی گسترش می یابد که از یک سو، ناظر به تکالیف و وظایف عامل اخلاقی در برابر حضرت حق و اوامر و نواهی وی است، و از دیگر سو، بیانگر مسئولیت شخص در برابر خود و کوچک ترین و پنهان ترین نیات، گمان ها، پندارها و باورها، عواطف و هیجانات، کنش های برآمده از عواطف یا باورهای خود و در نهایت، معطوف به دیگر موجودات امکانی پیرامون فرد است.
    کلیدواژگان: مسئولیت اخلاقی، عبودیت، هیجانات، نیات
  • الملخص
    صفحه 98
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taghi Misbah Page 5
    Describing the characteristics of the pious and true Shiites in the narration of Nawf-e-Dakalī and in the sermon of the Mottaqiyan in Nahj al-Balaghah starts with mentioning three general attributes and characteristics: knowledge of God, obeying the divine orders, and practicing virtues. Then, Imam Ali elaborates on these attributes and their general examples, as well as the symbols, manifestations and behavioral signs of the attributes and moral virtues of the true Shiites. In order to explain their first and second characteristics, Imam Ali (pbuh) says: “Some of the signs of the true and righteous Shiites are that they are devoted and steadfast in religion; they are far-sighted, mild and compatible.”
    Keywords: real Shiites, divine duties, moral standards
  • Mohammad Farhoush, Reza Mahkam, Ali Hemmat Benari Page 13
    Self-Worth is a sense of having value and ability. Explaining the status and components of self-worth in the Quran and narratives reveals its importance in Islamic ethics, as the Quran and narrations are the most important resource of Islamic ethics. Explaining the components of self-worth in the Quran and narrations prepares the ground for formulating strategies for strengthening it with an Islamic approach. Strengthening self-worth with the Islamic approach does not have many of the flaws of the secular psychological approach to self-worth. Using a "descriptive and analytical" method, this paper has collected and categorized the components of self-worth in the Quran and narratives. Some of these components are: a sense of inherent worthiness, a sense of ability through divine favor, a sense of value in the world, the resurrection and the hereafter through faith and righteous acts, self-knowledge, not expressing one’s needs to people and being merciful to people.
    Keywords: self-worth, self-esteem, sense of worth, ability, Islam
  • Mohammad Alemzadeh Nouri Page 25
    The power of action, which is also interpreted as "human will power", is an acquired, graded, and increasable truth. Acquiring will power is not intrinsic or accidental, rather, its existence, continuity and growth depends on human’s endeavor. Thus, we must study the factors of appearance, stability and strength of action. There are several ways to strengthen the power of action: First, remembering and paying attention, which has different forms (personal remembering, remembering through others, remembering through observing other's actions, remembering through practical experience, and remembering through association of meanings); Second, overcoming sensual passions and weakening the disturbing desires; Third, exercising will power and action; Fourth, making a detailed action plan. These factors are absolutely beneficial to the strengthening of will, however they do not consider the element of faith; that is, they are also useful and effective in a secular or non- religious environment. In addition to these factors, one can identify factors that reinforce the will related to God, and are more in line with faith. That is, they simultaneously increase both faith and the power of action. By virtue of these factors, both the power of faithful action (piety) or faith in action (worship) are strengthened. The ways of simultaneous strengthening of faith and action are: first, avoiding sins and sensual passions for the sake of God; second, sincerity in action; third, trust in God; fourth, listening to advice; fifth, prayer, supplication, and seeking divine assistance; sixth, commitment, self-vigilance and self-analysis; seventh, communication with the faithful.
    Keywords: Islamic ethics, education, will, action, self-development
  • Ali Arefi Maskooni, Fatemeh Darvishi Page 37
    The Almighty God created mankind and placed in him an inner force and inclination towards goodness and right path. This inner force is called "nature". There are some people who move in a direction which is against their nature and thus go astray. The present paper has been written in order to identify the factors that lead to the deviation of nature from its original path. It has been written by using the "library-based" research methodology and referring to the Quranic commentary. Based on to Quranic verses, eleven factors (Satanic temptations, negligence, arrogance and selfishness, illusionism, secularism, darkness of heart, pursuing sensual passions, unsuitable friends, personalism, unwise conformity with the ignorant majority, and the severing of the link between faith and family) have been investigated as the factors causing the extinguishment of the light of nature. In the end, some ways have been proposed to prevent these deviations.
    Keywords: nature, satanic temptations, neglect, deviation, aberration
  • Mohammad Saeed Karami Page 49
    This research has been conducted to identify sexual norms in marital life. For this purpose, the Holy Quran and a large collection of narrations were studied. The verses related to sexual matters were extracted from the Quran and, after reviewing the extracted verses, the keyword was selected in accordance with the topics. Finally, the moral norms related to sexual relations were identified. Using the library-based approach, the present study has discovered the principles of sexual morality in marital life and has considered the proportionality of these principles with monotheistic reason in all areas. Justice, chastity, friendship, mercy, dignity and zeal are some of the ethical principles that are raised with regard to sexual issues in the Quran and the traditions.
    Keywords: sexual ethics, moral norm, moral principle, applied ethics, Islam
  • Ali Baghi Nasrabadi, Sayyed Razi Sayyednezhad Page 73
    Law is the basis for the consistency and stability of the society and its organizations, and without law, organizations and institutions will face serious harms and problems, and consequently, will have ahead of them a difficult and tortuous path towards development, growth, prosperity and peace. Numerous and varied factors play a role in law- breaking and legal offenses of managers and employees in organizations. The purpose of this study is to help overcome this crisis by examining the ethical causes of law- breaking by managers and employees in organizations from the point of view of the reviving school of Islam. In this paper, a descriptive and analytical method has been used to explain the ethical causes of legal offences of managers and employees in organizations. The results of the study showed that the weakening of some virtues as well as the prevalence of some moral vices, such as following the sensual passions, cupidity and greed for material wealth, love of power and position, ambition and ostentation, bias and favorotism towards relatives and friends, low level of tolerance, the fear of superiors, and personal motives of managers and employees in the organization prevent them from complying with the organizational rules and regulations .Practical and appropriate measures should be taken to promote organizational ethics and to come up with an effective solution to this problem .
    Keywords: law, abiding by law, breaking law, ethics, organization
  • Javad Danesh Page 87
    Apart from the conditions for moral responsibility and the normative question regarding the relationship between this type of responsibility and the determination and necessity of the pre-eternal cause or the a priori and infallible divine knowledge, which has been one of the most interesting and challenging topics of moral philosophy in recent centuries, the scope of such responsibility and its foundation are among the key issues in this field. This paper attempts to investigate the scope of the responsibility of moral agent in Islamic perspective by relying on the analysis of religious doctrines. The moral responsibility of man is organized based on the servitude of man, and its broad realm extends so much in the universe that, on the one hand, it includes the obligations and duties of the moral agent before God and his obligations and prohibitions imposed by him, and on the other hand, it indicates the responsibility of man to himself and to the smallest and most hidden intents, thoughts, suppositions and beliefs, feelings and emotions, actions derived from one’s emotions or beliefs and, ultimately, to the other creatures around him.
    Keywords: moral responsibility, worship, emotions, intentions