فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و ششم شماره 11 (پیاپی 242، بهمن 1396)

  • روان شناسی
  • تاریخ انتشار: 1396/11/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح * صفحه 5
    این مقاله، شرحی بر کلام امیرمومنان علی علیه السلام پیرامون صفات شیعیان است. ازجمله صفات شیعیان، این است که در مدارای با مردم هوشیارند و هنگام بی نیازی، میانه رو و به هنگام تنگدستی، آبرومند و در سختی ها صبور و بردبارند. شیعه واقعی با فراست و تیزبینی به خوبی مسائل را درک و اشخاص را می شناسد، اما شتاب زده رفتار نمی کند.
    حفظ آبروداری از مهم ترین توصیه های اسلام است؛ چراکه حفظ آبرو و شان و شخصیت، ارزش والایی است. حفظ ایمان و پایبندی به آن، صراط مستقیم و عدم انحراف از آن در هر حال توصیه اسلام است. پرهیز از ناشکیبایی، شکوه و زاری در برابر مشکلات و بیماری ها و خسارت های مالی، ضرر و زیان در تجارت و کسب و کار، از دیگر توصیه های اسلام به مومنان است.
    کلیدواژگان: مدارا، میانه روی، اعتدال، صبر در برابر مشکلات
  • حسین عزیزی *، مجید یعقوب زاده صفحه 13
    این مقاله نقش تاریخی حضرت مسیح عیسی بن مریم علیه السلام را در عصر ظهور حضرت مهدی موعود علیه السلام و در دولت او بررسی می کند. روش گردآوری اطلاعات و داده ها استنادی، و روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. در احادیث مهدویت، از حضرت عیسی علیه السلام به عنوان یکی از یاران حضرت مهدی یاد شده است. او در عصر ظهور، از آسمان می آید و با آن حضرت نماز می گزارد. این نماز ثابت می کند که حتی پیامبر خدا، خادم و وزیر دولت مهدوی است و ماهیت قیام او، ماهیت دینی و به منظور اقامه دین خداست. در روایات اسلامی، حضرت مهدی علیه السلام، رهبر دادگستر انقلاب دینی و جهانی است. عیسی بن مریم علیه السلام نیز در کنار ایشان در راه جهانی سازی فرهنگ دادگری اسلام خواهد کوشید و موانع را از میان خواهد برد. براین اساس، یکی از عوامل تاثیرگذار در پیشرفت این انقلاب جهانی، ظهور حضور مسیح در کنار حضرت مهدی علیه السلام است. او با اینکه سردار دغل ستیز دولت مهدوی است و نماد صلیب و دجال و یاجوج و ماجوج را برخواهد انداخت، قاضی القضاه و وزیر خزانه داری او نیز خواهد بود. این همه نشان می دهد که جنگ سخت مهدی موعود با امثال یاجوج و ماجوج و ستیز نرم او با دغل کارها و فریب های دجال، چقدر سخت و پرماجراست.
    کلیدواژگان: مهدی، دولت مهدوی، مسیح، دجال، یاجوج و ماجوج
  • مهاجر مهدوی راد * صفحه 23
    دعا در مذهب شیعه و کاتولیک جایگاه ویژه ای دارد. اهمیت دعا در این دو مذهب و آثار سازنده آن و نقش مهم گرایش ها در نیل به کمال از یک سو، و اهمیت بحث تطبیقی بین این دو مذهب از سوی دیگر، نویسنده را بر آن داشت که به بررسی تاثیر دعا بر گرایش ها، که یکی از ساحت های وجودی بشر است، از نظر شیعه و کاتولیک بپردازد و وجوه تشابه و تمایز بین آنها را بیان نماید. روش بحث توصیفی تحلیلی است. دعای شیعه خواندن خدا و میل و رغبت به اوست. کمال نهایی شیعی قرب الهی است. دعای کاتولیک صعود ذهن به سوی خدا و طلب امور خیر است و کمال کاتولیکی تشبه به مسیح. دعا با تاثیر بر گرایش های متعالی انسان زمینه ساز نیل به کمال است. به فعلیت رساندن کمال طلبی، حقیقت جویی، و خداجویی از جمله وجوه اشتراک این دو مذهب، و محوریت معرفت بخشی روح القدس، اعطایی بودن محبت و امید، تاکید بر فرزندی خدا و امید در دعای کاتولیک؛ و نیز تمرکز بر معرفت بخشی از طریق محتوا به عنوان زمینه گرایش ها، اکتسابی بودن محبت و امید، تاکید بر عبودیت انسان، و توازن بین خوف و رجا در دعای شیعی، از جمله وجوه افتراق تاثیر دعا بر گرایش ها از نظر شیعه و کاتولیک است.
    کلیدواژگان: دعا، کمال، گرایش، شیعه، کاتولیک
  • محمدباقر ولی ابرقویی، محمدحسین طاهری آکردی صفحه 37
    «جهانی بودن دین» یعنی: ظرفیت هایی که یک دین برای حکومت جهانی دارد. این موضوع از مباحث پرچالش در میان اندیشمندان مسلمان و کاتولیک است، اما تاکنون به صورت تطبیقی میان مسیحیت و اسلام بررسی نشده است. این تحقیق شباهت ها و تفاوت های مبانی جهانی بودن دین در تشیع با کاتولیک را به صورت توصیفی و تحلیلی پیش روی می نهد. مبانی جهانی بودن مسیحیت کاتولیک با مبانی جهانی بودن تشیع در ادله نقلی جهانی بودن و جاودانگی شباهت دارند. در هر دو، عبارات دال بر جهانی بودن کتابی مقدس است، اگرچه در مسیحیت، عباراتی که از حضرت عیسی علیه السلام بر جهانی بودن دلالت دارد، دچار تناقض است. این در حالی است که همه مبانی جهانی بودن در تشیع، به طور کامل هماهنگ است. در تشیع، مبانی جهانی بودن، هم عقلی است و هم مبتنی بر آیات قرآن و روایات. اما در مسیحیت، مبانی جهانی بودن دین کاملا هماهنگ نیست و گاهی تعارض دارد. ناگفته نماند که برخی از مبانی مختص تشیع است، درحالی که مسیحیت از این مبانی محروم است.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، مبانی، جهانی بودن، مسیحیت کاتولیک، تشیع
  • سید عبدالهادی حسینی * صفحه 49
    فرهنگ یهودیان با نماد هایی شکل گرفته است. این نمادها در حقیقت، تاریخ یهودیت را ساخته اند که در این میان، «تابوت عهد» از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است؛ زیرا نسخه اصلی تورات، یعنی ده فرمان الهی، در این تابوت قرار داشته و موجب امنیت و آرامش خاطر بنی اسرائیل در جنگ ها بوده است. این تابوت نشانه ای برای پادشاهی طالوت از جانب خداوند و موجب رفع اختلاف این قوم در درگیری ها و نزاع ها بوده است. تابوت عهد تا پیش از خرابی معبد در سال 586 ق.م توسط بخت النصر در اختیار بنی اسرائیل بوده، اما پس از آن مفقود گردیده و تاکنون اثری از آن بر جای نمانده است. این نوشتار با رویکردی توصیفی تحلیلی و روشی تطبیقی به بررسی چگونگی شکل گیری این نماد دینی و اهمیت و جایگاه آن نزد بنی اسرائیل می پردازد و در این زمینه، از متون اصلی اسلام و یهودیت، یعنی قرآن و تورات، سود جسته است.
    کلیدواژگان: تابوت عهد، بنی اسرائیل، موسی علیه السلام، هارون علیه السلام، نماد، قرآن، تورات
  • سید محمدحسن صالح * صفحه 61
    پولس تاثیرگذارترین شخص پس از حضرت عیسی مسیح در تنسیق و تکمیل مسیحیت است، به گونه ای که می توان الهیات مسیحی را «الهیات پولسی» دانست. نامه های پولس، که تنها میراث مکتوب او به شمار می رود، دربردارنده انسان شناسی خاصی است که بر اساس آن، به چیستی سرشت انسان پاسخ داده شده است. در این مقاله، با مراجعه مستقیم به نامه های پولس و به ویژه رساله «رومیان»، مولفه های اصلی انسان شناسی او استخراج شده است. بر اساس یافته های این پژوهش، حیات انسان به سه مرحله ابتدایی، قبل از صلیب، و بعد از صلیب تقسیم می شود. انسان ابتدایی به واسطه اتفاقات باغ عدن و گناه آدم و حوا، دچار مرگ و تمایل به گناه شد؛ اما با مرگ فدیه وار عیسی و به صلیب کشیده شدن او، انسان ها عدالت و تقدس خود را بازیافته، این مکان را پیدا کردند که با ایمان به مسیح، به پاکی اولیه خود بازگردند.
    کلیدواژگان: پولس، انسان شناسی، گناه ذاتی، رساله رومیان، عدالت
  • سیدعلی حسنی * صفحه 73
    تحلیل و تبیین نقش اومانیسم (انسان محوری) در افکار و اندیشه های فردریک شلایرماخر، موضوعی است که این مقاله عهده دار آن است. هدف پژوهش نشان دادن محوریت اومانیسم در اندیشه شخصیتی است که آغازگر الهیات مدرن محسوب می گردد و نقش مهمی در اندیشه های الهیاتی آن دارد. مقاله با روش توصیفی تحلیلی و با واکاوای شرایط خانوادگی، محیط علمی و فرهنگی جامعه شلایرماخر و افکار و اندیشه های او، به این نتیجه رسیده است که وی به شدت تحت تاثیر اومانیسم بوده است و اندیشه های الهیاتی اش، که در جهت برون رفت از مشکلات و مسائلی بود که دستاوردهای جدید علمی برای الهیات مسیحی ایجاد کرده بود، کاملا بر اساس اصول اومانیسم پی ریزی شده است.
    کلیدواژگان: اومانیسم، شلایرماخر، تاثیر، اندیشه های الهیاتی، الهیات مسیحی
  • محمد فولادی، فاطمه سادات حسینی صفحه 85
    نمادها و نشانه ها در معماری، تجلی حس تعلق و احساس وابستگی به فرهنگ و جامعه ای خاص است و بیانگر هویت هر ملتی است. همچنین سبک معماری در هر جامعه، بیانگر و تجلی عقاید و ارزش های دینی مردم آن جامعه محسوب می شود.
    معماری بنای «ایاصوفیه» در میدان سلطان احمد استانبول، یکی از عالی ترین دستاوردهای تاریخی بیزانس به شمار می رود. این بنا زمانی بر پا شد که مسیحیت در سراسرامپراتوری روم از سوی کنستانتینوس اول به عنوان دین رسمی پذیرفته شد. در این عصر، کلیساهای مسیحی از لحاظ سازمان و فلسفه، به شدت وامدار ساختار زندگی یونانی رومی بودند. این بنا زمانی که کلیسا بود، نمادهای زیبایی از مسیحیت، شامل تصاویری از حضرت عیسی و حضرت مریم و تعدادی از قدیسان دور آن حضرت، بر روی دیوارهای آن نقش بسته بود؛ اما بعد از ورود عثمانی ها به این کشور، به مدت 481 سال ، به دست مسلمانان، نمادهای اسلامی جایگزین نمادهای مسیحیت شد.
    این مقاله با توجه به قدمت زیاد و اهمیت این اثر تاریخی از نظر فرهنگی و اقتصادی در جهان اسلام و مسیحیت، با روش تحلیلی و توصیفی، به بررسی سیر تحول تمدنی معماری این بنا در سه مرحله پیش از فتح استانبول، پس از فتح آن، و پس از تشکیل دولت جمهوری ترکیه می پردازد. این بنای تاریخی در هر عصر، متناسب با نوع حکومت و دین حاکم، از نمادهای دینی عصر خود برخوردار بوده است. این امر حکایت از تاثیرپذیری نمادهای مذهبی از دین حاکم و تاثیرگذار دین بر فرهنگ جامعه دارد.
    کلیدواژگان: اسلام، مسیحیت، ایاصوفیه، آثار تمدنی
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah * Page 5
    This paper is a description of the words of Amir al-Muminan Ali (pbuh) concerning the characteristics of the Shiites. Some Shiite's attributes are that they have great patience with people, they observe moderation when they are wealthy, they are honorable when they are destitute, and they are tolerant in hardships. The real Shiites understand the issues and know people with keen understanding and sharp-sightedness, but do not hasten to act. Preserving honor and dignity is one of the most important recommendations of Islam and a great value. Retention of and adherence to faith is the right path, and non-deviation is in any case the recommendation of Islam. One of the other recommendations of Islam to the believers is avoiding impatience, complaining and bewailing at the time of difficulties, diseases and financial losses.
    Keywords: tolerance, moderation, moderateness, tolerance to problems
  • Hossein Azizi *, Mohammad Yaghubzadeh Page 13
    This paper examines the historic role of Jesus Christ, son of Mary, in the era of the appearance of Imam Mahdi and in his government. The research is conducted using a library-based data collection method and a descriptive -analytical research method is. In the hadiths on Mahdiism, Jesus is mentioned as one of the followers of Imam Mahdi. In the Age of Appearance, he comes from heaven and prays with Imam Mahdi. This prayer proves that even the Prophet of God is the servant and the minister of the government of Mahdi, and the nature of his uprising is based on religion and is meant to retain the religion of God. In Islamic narrations, Imam Mahdi is the just leader of the religious global Revolution. Christ will try alongside him in the process of globalizing the culture of Islamic justice and will remove the obstacles. Therefore, one of the most influential factors in the advancement of this global revolution is the appearance of Christ alongside Imam Mahdi. He will be the cruelty-fighting commander of the Mahdavi government and will denounce the cross, the Antichrist, and Gog and Magog. All this shows how hard and adventurous is the battle of the promised Mahdi with the likes of Gog and Magog and his soft war against the tricks and deceits of the Antichrist.
    Keywords: Mahdi, Mahdavi State, Messiah, antichrist, Gog, Magog
  • Mohajer Mahdavirad * Page 23
    Prayer has a special status in the Shiite and Catholic religions. The importance of prayer in these two religions and its constructive effects, and the important role of tendencies in achieving perfection on the one hand, and the importance of comparative discussion between these two religions, on the other hand, led the author to examine the effect of prayer on tendencies, one of the existential aspects of man, from the perspective of Shiism and Catholicism and express their similarities and differences. The research method is descriptive -analytical. The prayer of the Shiites is to call God and desire for him. The ultimate perfection of a Shiite is nearness to God. The Catholic prayer is the ascension of the mind to God and the pursuit of goodness, and the Catholic perfection is similarity to Christ. Actualizing perfection, truthfulness, and seeking God are some of the common points of these two religions. On the other hand, some of the differences in the influence of prayer on tendencies from the point of view of Shia and Catholicism include focus on receiving spiritual knowledge from the Holy Spirit, granting of love and hope, emphasis on being the son of God, and hope in Catholic prayer, and also focus on giving knowledge through content as the context of tendency, acquisition of love and hope, emphasis on human’s servitude to God, and the balance between fear and hope in Shiite’s prayer.
    Keywords: prayer, perfection, tendency, Shiite, Catholic
  • Mohammad Baqer Wali Abarghuyee, Mohammad Hosein Taheri Akordi Page 37
    "Universality of Religion" means the capacities of a religion for a global government. This topic is one of the most controversial issues among Muslim and Catholic scholars, but has not yet been studied comparatively between Christianity and Islam. Using a descriptive - analytical method, this research deals with the similarities and differences between Shiism and Catholicism in the principles of universality of religion. In terms of the traditional evidence of universality and immortality, the foundations of the universality of religion are the same in Catholic Christianity and Shiism. In both, there are mentions of the universality of the holy book; however, in Christianity, there are contradictory remarks attributed to Jesus Christ, whereas in Shiism, all the foundations of universality are quite consistent. In Shiism, the foundations of universality are rational and based on Quranic verses and traditions, but in Christianity, the foundations of the universality of religion are not entirely consistent, but sometimes in contradiction. It is worth mentioning that some foundations are special to Shiism, and Christianity is deprived of these foundations.
    Keywords: comparative study, fundamentals, universality, Catholic Christianity, Shiism
  • Sayed Abdolhadi Hosseini * Page 49
    The Jewish culture is shaped by some symbols. Among these symbols, which have in fact created the history of Judaism, "the ark of the covenant" has a special significance, because the original version of the Torah, the Ten Commandments, has been in this ark and provided security and peace of mind for the Israelites in the wars. This ark was a symbol given to the kingdom of Talout by the Lord and caused the elimination of differences between the people in conflicts and wars. Before the destruction of the temple by Nebuchadnezzar in 586 BC, the arch of the covenant was with the Israelites, but has since disappeared, and so far there has been no trace of it. ,Using a descriptive-analytical method and a comparative approach, this paper studies the formation of this religious symbol and its significance and status with the Israelites. In this regard, it has used the original texts of Islam and Judaism, i.e. the Quran and the Torah.
    Keywords: Arch of the covenant, the Israelites, Moses, Aaron, symbol, Quran, Torah
  • Seyyed Mohammad Hassan Saleh * Page 61
    After Jesus Christ, Paul is the most influential figure in the coordination and completion of Christianity, insomuch that Christian theology can be called "Pauline Theology." Paul's letters, which are considered his only written legacy, contain a special anthropology, according to which the question of the nature of man has been answered. In this paper, the main components of his anthropology are extracted by a direct reference to Paul's letters and, in particular, the "Romans" treatise. According to the findings of this study, human life is divided into three primitives, pre-crucifixion, and post-crucifixion. Due to the events in Eden's garden and the sin of Adam and Eve, the primitive man suffered death and inclination to sin; but with the redemptive death of the Jesus and his crucifixion, humans regained their justice and sacredness, and could return to their original purity through their belief in Christ.
    Keywords: Paul, anthropology, intrinsic Sin, Romans treaties, justice
  • Seyyed Ali Hasani * Page 73
    The present paper deals with an analysis and explanation of the role of humanism in Frederick Schleiermacher's thoughts and ideas. The aim of the research is to show the effect of humanism in the mindset of a figure that is considered the pioneer of modern theology and plays an important role in theological ideas. Using a descriptive-analytical method, this paper explores the family conditions, the scientific and cultural environment of the Schleiermacher’s community and his ideas and thoughts. It concludes that he was strongly influenced by humanism, and his theological ideas, which were meant to overcome the problems caused by the new scientific achievements for Christian theology, were entirely based on the principles of humanism.
    Keywords: Humanism, Schleiermacher, effect, theological thoughts, Christian theology
  • Mohammad Fuladi, Fatemeh Hosseini Page 85
    Architectural symbols and signs are manifestations of a sense of belonging to a specific culture and society, and represent the identity of each nation. Moreover, the style of architecture in each society represents and manifests the religious beliefs and values ​​of its people. The architecture of the Ayasofya building in Istanbul's Sultan Ahmed Square is one of the great achievements of Byzantine history. The mosque was built when Christianity was accepted by the Constantinople I as the official religion throughout the Roman Empire. In this era, the Christian churches, in terms of organization and philosophy, were highly influenced by the structure of Greek-Roman life. When the building was a church, its walls showed beautiful symbols of Christianity, including the images of Jesus and Mary and some saints around him, but after the Ottomans entered the country, symbols of Christianity were replaced by Islamic symbols for 481 years by Muslims. Considering the ancient history and the cultural and economic importance of this monument in the world of Islam and Christianity, this paper uses an analytical-descriptive method to study the civilization and architecture of this building in three stages before the conquest of Istanbul, after its conquest, and after the formation of the government of the Republic of Turkey. According to the type of government and ruling religion in every era, this monument has had the religious symbol of its time. This indicates the influence of the dominant religion on religious symbols and the culture of society.
    Keywords: Islam, Christianity, Ayasofya, civilizational monuments