فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 246، خرداد 1397)

  • علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1397/03/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقاله به تفسیر و شرح کلام امیرمومنان علی علیه السلام در خصوص نشانه پرهیزکاران و شیعیان واقعی می پردازد. توفیق هر انسانی در تقویت نفس، ترقی، سعادت و تکامل پیش از هر چیز در گرو همت و اراده اوست تا فراگیری آموزه های تربیتی. خودسازی، خودپروری و تلاش و کوشش انسان برای پرورش و تربیت خود و نیل به کمال و سعادت و مبارزه با عوامل انحطاط و انحراف است. تربیت افزون بر عزم و اراده جدی متربی، نیازمند مربی دلسوز است که با تعلیم رفتارهای درست به متربی و راهنمایی او به فضایل و کمالات اخلاقی و بازداشتن وی از زذایل اخلاقی، زمینه تربیت متربی را فراهم سازد. بدین منظور، تامین نیازهای روحی و جسمی و نیز بهره گیری از اهرم تشویق و تنبیه، برای نیل به تربیت ضروری است.
    ازاین رو، شیعیان واقعی به آنچه جاودانه و ماندگار است رغبت دارند، به آنچه فانی و گذراست دل نمی بندند. انسان عاقل با مقایسه جاودانگی و برتری آخرت بر دنیای فانی، هرگز حاضر نمی شود لذت گذرا و اندک و موهوم دنیا را بر سعادت ابدی و نعمت های جاودانه بهشت ترجیح دهد.
    کلیدواژگان: شیعیان، خودسازی، تهذیب نفس، غرایز، تربیت، ماهیت عقل
  • وحید ارغوانی فلاح، سیدمحمدصادق موسوی نسب صفحه 15
    در تربیت مناسکی، که یکی از حوزه های تربیت دینی است، به مباحث گوناگونی می توان پرداخت که یکی از آنها «روش های تربیت مناسکی» است. روش ها به بیان نحوه اقدام و عمل می پردازند و دارای اقسام متعددی هستند. بدین روی، این تحقیق تنها درصدد معرفی روش های گرایشی در تربیت مناسکی است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر به دست آوردن روش های معتبر تربیتی از منابع دینی است که این امر با مراجعه به آیات الاحکام میسر شده است. در این تحقیق، از روش «توصیفی تحلیل محتوا» استفاده شده و برای جمع آوری داده ها، از روش کتابخانه ای و مراجعه به قرآن بهره گیری شده است و پس از گردآوری آیات عبادی و مناسکی و مراجعه به تفاسیر و منابع تربیتی متعدد، بیاناتی که دارای رهنمود تربیتی بوده گزینش شده و روش ها از آنها به دست آمده و در سه دسته زمینه ساز (شش روش)، ایجادی (شش روش) و اصلاحی (چهار روش) دسته بندی شده است.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، تربیت مناسکی، آیات الاحکام، روش های تربیت دینی، روش های تربیت مناسکی، روش های گرایشی
  • مرضیه معتمدی محمدآبادی، سید ابراهیم میرشاه جعفری صفحه 27
    برقراری ارتباط موثر با دیگران، لازمه زندگی در جهان امروز است، و «گفت وگو» مهم ترین ابزار برای برقرای این ارتباط به شمار می آید. با توجه به نقش تاثیرگذار گفت وگو در تربیت ابعاد فردی و اجتماعی، لازم است به پرورش این مهارت، توجه ویژه ای مبذول شود. لیکن تا زمانی که ارزش، اهمیت و آثار تربیتی گفت وگو تبیین و بررسی نشده باشد، احساس نیاز و تمایل به آن به وجود نخواهد آمد. هدف اصلی مقاله حاضر، تبیین کارکردهای تربیتی گفت وگو در ابعاد فردی و اجتماعی است و در این زمینه از آیات و روایات مرتبط نیز استفاده شده است. بدین منظور، با مطالعه متون مرتبط، ضمن مفهوم شناسی واژه «گفت وگو» و ارتباط آن با سایر مفاهیم مشابه، آداب و شرایط گفت وگوی مطلوب تشریح شده و در نهایت، آثار گفت وگو در بعد فردی و اجتماعی بررسی گردیده است. در بعد فردی، آثاری همچون گسترش شناخت و معرفت، پرورش تفکر نقاد، خودآگاهی، و تقویت اعتماد به نفس، و در بعد اجتماعی سعه صدر، همدلی و هم اندیشی، و حصول وحدت و تفاهم (از طریق گفت وگوی بین نسلی، گفت وگوی تمدن ها و گفت وگوی ادیان) تبیین گردیده است.
    کلیدواژگان: گفت وگو، گفتمان، تعلیم، تربیت، آیات، روایات
  • رسول توکلی صفحه 41
    تفکر انتقادی، از مفاهیم علمی جدیدی است که در قرن اخیر مورد توجه قرار گرفته است. قرآن نیز به فرایندهای ذهنی با عبارات مختلفی پرداخته و به آنها توجه داشته است. سوالی که در این موضوع وجود دارد، این است که کاربرد مفهوم تفکر انتقادی و عناصر (یا مولفه های) آن در ادبیات قرآنی چگونه است. پژوهش حاضر این هدف را دنبال می کند که تفکر انتقادی چه جایگاهی را در ادبیات قرآنی به خود اختصاص داده است. این پژوهش با روش تحلیل محتوا، با بررسی آیات قرآن در مورد فرایندهای ذهنی، تناسب تفکر انتقادی با مفاهیم قرآنی را بررسی کرده است. در قرآن، مفهومی که دقیقا همه عناصر تفکر انتقادی را دربرداشته باشد، وجود ندارد، اما مولفه های تفکر انتقادی به صورت جداگانه در قرآن مطرح شده اند. ریشه های لغوی «فقه»، «نبط»، «حجج» و «نظر» با مولفه استنتاج و استنباط تفکر انتقادی در ارتباط اند و ریشه های لغوی «حکم» و «قضی»، تناسب معنایی نزدیکی با مولفه ارزیابی، قضاوت و سنجش تفکر انتقادی دارند.
    کلیدواژگان: مولفه های تفکر انتقادی، تفکر در قرآن، خردورزی در قرآن، اندیشه ورزی در قرآن
  • سیدجمال الدین سجادی، غلامعلی اسماعیلی کریزی صفحه 53
    فرایند تربیت انسان شامل حیطه ها و ساحت های متعدد وجود فردی و اجتماعی انسان می شود. پیامبران علیهم السلام در انجام رسالت خود، از ابزارهای گوناگونی برای برانگیختن مردم به سوی بعضی از کارها و اجتناب دادن آنان از برخی دیگر بهره برده اند. اگر آنان به یک نظام انگیزشی کارامد و موثر تمسک نمی جستند، تعالیمشان بی ثمر بود. پیامبران علیهم السلام درباره پیامدهای رفتارها به مردم هشدار داده اند که ممکن است در این دنیا یا در آخرت به وقوع بپیوندد.
    در این پژوهش، مفهوم تقویت با رویکردی کیفی و با روش «تحلیل منطقی» در رفتارگرایی و قرآن مطمح نظر قرار گرفته است. مفهوم «تقویت» در قرآن با توجه به انسان شناسی، که از قرآن کریم استفاده می شود، تحقق می یابد. «تقویت» در این منظر، شامل جنبه مادی (جسمانی) و معنوی (روحانی) با اولویت بعد روحانی انسان و همسو با اختیار و فطرت انسانی و در جهت کمال حقیقی فرد می شود.
    کلیدواژگان: مفهوم شناسی، تقویت، رفتارگرایی، تقویت در قرآن
  • داود بهنصر، علی اوسط باقری صفحه 63
    قرآن کریم برای نماز، آثار فراوانی بیان کرده که بیشتر نمازگزاران از آن بی بهره یا کم بهره اند. آنچه موجب این امر می گردد موانعی است که نمازگزار برای دستیابی به آثار نماز با آن مواجه می شود. بخشی از این موانع، گرایش ها و حالت های درونی هستند که در بهره بردن نمازگزار از آثار نماز خلل ایجاد می کند. نوشتار حاضر به دنبال شناسایی عوامل این آسیب از دیدگاه قرآن است. این پژوهش با بررسی آیات قرآن، به شناسایی و استخراج این موانع می پردازد و سپس چگونگی مانعیت برای آثاری را شناسایی و تحلیل می کند که به واسطه این موانع انگیزشی، معدوم یا مخدوش می شود. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی، به این موضوع پرداخته است. موانع انگیزشی حاصل این پژوهش «ریا»، «تکبر»، «نترسیدن از عذاب الهی» و «سستی و کسالت» است که برخی از آثار نماز همچون «آرامش» و «زندگی سعادتمندانه دنیوی» را مخدوش یا معدوم می کند.
    کلیدواژگان: نماز، موانع اثربخشی نماز، انگیزه، آثار نماز
  • هادی کریمی عقدا، سیدعلی حسینی زاده، محمد داودی صفحه 77
    پژوهش حاضر به منظور ارائه الگویی برای تهیه محتوای درسی مطلوب با توجه به نگاه اسلام به تفاوت میان زنان و مردان انجام شده است. ازاین رو، با نشان دادن کم توجهی نسبت به رویکرد اسلامی به تفاوت های زن ومرد در هدف گذاری ها و برنامه های تربیتی نظام تربیت رسمی عمومی جمهوری اسلامی ایران، با استفاده از روش «تحلیلی توصیفی» تفاوت های تکوینی و تشریعی زنان و مردان در آموزه های اسلامی مشخص گردید. سپس با توجه به تفاوت های مذکور و در نظر داشتن حوزه های یادگیری مطرح در سند برنامه درسی ملی، در حوزه یادگیری حکمت و معارف اسلامی، محتوای درسی متفاوتی برای دوره ابتدایی دختران و دوره متوسطه اول پسران پیشنهاد شد. همچنین به منظور آمادگی دختران و پسران برای تشکیل خانواده منطبق با نظام معیار اسلامی، برای دوره دوم متوسطه، کتاب درسی مستقل برای پسران و دختران با عنوان «سبک زندگی اسلامی» پیشنهاد شد تا بر اساس محتوای آن، دختران و پسران با تفاوت های یکدیگر در ویژگی های تکوینی و همچنین نقش ها و وظایفی که نسبت به یکدیگر دارند، آشنا شوند.
    کلیدواژگان: اسلام، تفاوت زن ومرد، برنامه درسی، تربیت رسمی عمومی، تربیت اسلامی، جنسیت و تربیت
  • فاطمه علایی رحمانی، فهیمه غلامی نژاد، هانیه کاظمی، محمدحسن افشار صفحه 89
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر به کارگیری نرم افزار چندرسانه ای تعاملی آموزش روخوانی قرآن بر میزان یادگیری دانش آموزان دوه ابتدایی و مقایسه آن با روش آموزش سنتی صورت گرفته است. نوع تحقیق بر اساس هدف، کاربردی و روش تحقیق شبه آزمایشی است. جامعه آماری، با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، انتخاب شد. برای گردآوری اطلاعات از فرم ارزیابی روخوانی محقق ساخت استفاده شد. در تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی، و در تعیین روایی ابزار گردآوری اطلاعات از نظر استادان و متخصصان دانشگاهی استفاده گردید و پایایی آزمون با روش ضریب آلفای کرونباخ 80 درصد محاسبه شد. یافته های حاصل از آزمونt مستقل، نشان داد که بین آزمون یادگیری از طریق چندرسانه ای تعاملی با روش سنتی در توانایی خواندن قرآن در دو مولفه صحیح خوانی و روان خوانی تفاوت معناداری وجود دارد. به گونه ای که تاثیر مثبت چندرسانه ای های تعاملی در روخوانی قرآن را تایید کرد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، نرم افزار چندرسانه ای تعاملی، یادگیری، صحیح خوانی و روان خوانی
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah Page 5
    This paper seeks to interprets the signs of the righteous and true Shiites from the viewpoint of Amir al-Muminnān Ali (P.B.U.H.). Divine success of human being in reinforcement, advancement, happiness and evolution of the soul, depends on his effort and will, rather than his educational teachings. Self-development is self-education and achieving perfection and prosperity as well as fighting against the effects of decay and deviation. Education, in addition to the existence of a serious decision and will of pupil, requires a compassionate trainer, to provide the conditions of education for pupil by teaching the appropriate behaviors, guiding towards moral virtues and preventing from moral vices. Hence, it is necessary to supply the spiritual and physical needs of pupil besides taking advantage of encouragement and punishment to achieve a certain level of education. Thereupon, the true Shiites seek what is eternal and lasting and they do not rely on mortal and transient matters. Wise man, by comparing immortal and mortal world, never prefers the transient and frivolous pleasure of this world to the everlasting happiness and blessings of Paradise.
    Keywords: Shiites, self-development, self-refinement, instinct, education, essence, intellect
  • Vahid Arghavani Falah, Seyed Mohammad Sadiq Mousavinasab Page 15
    One of the various issues of the ritual education, which is one of the areas of religious education, is the methods of ritual education. These methods, which have several types, explain the manners of operation and action. This paper seeks to introduce the tendentious methods in ritual education to obtain the valid educational methods from the religious sources such as, Ayāt al-aḥkām (verses of the rules). Using a descriptive-analytical method based on a desk research, this paper studies the verses of the holy Quran in this respect to collect the educational teachings as well as the methods, through the worshipping verses and rituals. We categorized these methods in three classes, which include provider (six methods), maker (six methods) and corrective (four methods).
    Keywords: eligious education, ritual education, verses of the rules, methods of religious education, methods of ritual education, tendentious methods
  • Marzieh Motamedi Mohammadabadi, Seyed Ibrahim Mirshah Jafari Page 27
    Effective communication with others is a prerequisite element of life in today's world and dialogue is the most important means for this matter. Considering the influential role of dialogue in individual and social education, it is necessary to pay special attention to this skill. But to achieve this goal, it is essential to study the value and significance of dialogue. This paper seeks to study the individual and social educational functions of dialogue from the viewpoint of the holy Quran and traditions. Using a desk research and concentrating on related sources, this research studies the concept of dialogue and its relation to other similar concepts to clarify the etiquettes and conditions of a favorable dialogue. The individual and social effects that have been discussed here are as follows, expanding knowledge and bring up a critical thinking, self-awareness and enhancing confidence as the individual effects and tolerance, sympathy, cooperation and unity and understanding (through intergenerational, religions and civilization dialogue) as the social effects.
    Keywords: dialogue, discourse, teaching, upbringing, Quran, traditions
  • Rasoul Tavakoli Page 41
    Critical thinking is a new scientific concept that has taken into consideration in the currentcentury.The importance of critical thinking is such that some have considered it as one of themain goals of education. The holy Quran also has paid attention to mental processes in manycases with different expressions. The question that arises is that, what are the applications of the concept of critical thinking and its elements (or components) in the Quranic literature. Using an analytical method and referring to Quranic verses this research seeks to study the position of the critical thinking and its coordination with Quranic concepts. There is not a certain concept that contains the whole elements of critical thinking, but the components of critical thinking are mentioned separately in the holy Quran. The root words "fiq" jurisprudence, "nabata" deriving, "hajaja" argument and "nadar" opinion related to the component of inference and derivation of critical thinking, and the root words "hukm" verdict and "qada" judgment have a close semantic coordination with the component of the evaluation, judgment, and comparison of critical thinking.
    Keywords: components of critical thinking, thinking in the Quran, study the Quran
  • Seyed Jamaloddin Sajjadi, Gholamali Ismaelie Karizi Page 53
    The human being's education involves various individual and social areas. Prophets (P.B.U.T.), on their missions, have used various ways to prompt people to do good deeds and avoid devil. So, if they did not apply an efficient, effective and motivated system, their mission could be unprofitable. Prophets (P.B.U.T.) have warned people on the consequences of their behaviors in this world as well as in the hereafter. Using a qualitative approach based on a logical analysis method, this paper seeks to study the concept of reinforcement from the viewpoint of behaviorism and holy Quran. The concept of reinforcement in the holy Quran is realized from the Quranic anthropology. Accordingly, the reinforcement involves material (physical) and immaterial (spiritual) aspects, despite the priority of the spiritual dimension of human being to other dimensions, which is in accordance with his will, nature and perfection.
    Keywords: semantic analysis, reinforcement, behaviorism, reinforcement in Quran
  • Davoud Behnaser, Ali Awsat Bagheri Page 63
    The holy Quran expresses great effects of prayer, which the most worshippers are deprived of it.
    The obstacles are the main reason for this deprivation. Some of these barriers are the tendencies and internal states of man, which makes it difficult for the worshiper to enjoy the effects of prayer. Using a descriptive-analytical method, this paper identifies the causes of these barriers and damages from the viewpoint of the Quran to analyze how these motivating obstacles prevent man to take benefit from the effects for prayer. The findings of this paper show that, duplicity, arrogance, lack of fear of Allah's punishment, frailty and boredom are among the motivating obstacles, which distort or obliterate some effects of prayer such as, tranquility, prosperous life.
    Keywords: prayer, barriers to the effectiveness of prayer, motivation, effects of prayer
  • Hadi Karimi Aqda, Seyed Ali Hosseinizadeh, Mohammad Davoudi Page 77
    This study provides a desirable model of curriculum for the formal education system, considering the Islamic perspective on the differences of men and women. Using a descriptive-analytical method, this study specifies the creational and legislative differences between women and men in Islamic teachings, and then, it exposes the lack of attention to this doctrine in the programs of our general education system. In the same vein, this paper presents a different curriculum for elementary school girls and the first period high school boys, considering the aforementioned differences and certain areas of learning the Islamic teachings in the national curriculum document. The following, provides an independent textbook for the second period high school boys and girls by the name of Islamic lifestyle, in order to prepare them for family formation in accordance with Islamic criteria. This textbook, familiarizes girls and boys with their individual and creational differences, as well as their related roles and responsibilities to each other.
    Keywords: Islam, difference between woman, man, curriculum, general education system, Islamic education, gender, education
  • Fatemeh Alaee Rahmany, Fahimeh Gholaminejad, Haniyeh Kazemi, Mohammad Hasan Afshar Page 89
    The paper seeks to study the effect of using the interactive multimedia software of Quran recitation on the amount of primary school student's learning, and its comparison with traditional teaching methods. This study is an applied and quasi-experimental research, based on purpose and application. The sample of this study has selected through cluster random sampling and consisted of fifth-grade male students of Kahrizak area. This investigation uses the researcher-made recitation assessment form to collect data. Also, it benefited from the opinions of the academic professors and experts for examining the validity of data collection tools. The reliability of exams counted with the Cronbach’s alpha (80%). The findings of the independent t-test research indicate that, there is a significant difference between learning by the interactive multimedia software with traditional method in both correct and fluent reading, in such a way that the positive effect of interactive multimedia was confirmed in the recitation of the holy Quran.
    Keywords: The holy Quran, interactive multimedia software, learning, correct reading, fluent reading