فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و هفتم شماره 7 (پیاپی 250، مهر 1397)

  • فلسفه
  • تاریخ انتشار: 1397/07/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    این مقال شرحی است بر کلام امیرمومنان علی در صفات شیعیان واقعی. قناعت از دیگر نشانه های شیعیان واقعی است. برای فهم قناعت باید دو مفهوم اسراف و خرسندی از مصرف بهینه را درک کرد. در اسلام ثروت فراوان نکوهیده نیست، اسراف و تبذیر ناپسند است. فرد باید به قدر نیاز مصرف و از زیاده روی در مصرف با هدف لذت طلبی اجتناب کند. فرد قانع باید کم مصرف کند و اسراف نکند و از اسراف نکردن دیگران خشنود باشد. ازاین رو، حرص و طمع همواره با قناعت در تضاد و ناسازگار است. بهترین راهکار برای دستیابی به قناعت، شناخت سیره معصومان و تاسی به آنان است؛ روح تعبد و ولایت مداری را باید در خود تقویت کند.
    علت توصیه به قناعت در اسلام، این است که انسان اگر همواره در پی تهیه مال و ثروت اندوزی باشد، میل سیری ناپذیری به لذایذ دنیوی موجب می شود همه عمر خود را صرف کسب مال دنیا کند و همیشه هم احساس می کند کم است. درحالی که هدف خلقت قرب الهی و نیل به سعادت است که نیازهای مادی دنیا مقدمه و ابتدایی اند و به طور مستقیم به زندگی ابدی و اخروی مربوط نیستند. توجه به قناعت و استفاده درست از امکانات مادی و اجتناب از اسراف و طمع ورزی برای این است که نیروهای ما بیش از اندازه صرف نیازهای مادی نشود و از نیازهای اصیل باز نمانیم.
    کلیدواژگان: قناعت، اسراف، طمع، اعتدال، صرفه جویی
  • حمید محسنی ، اکبر میرسپاه صفحه 15
    در این مقاله می خواهیم اثبات کنیم که پیامبران الهی، بخصوص حضرت ادریس، اولین کسانی هستند که به مباحث عقلی و استدلالی در مورد حقایق عالم پرداخته اند و آنها خاستگاه اصلی تفکرات عقلانی و فلسفی هستند و اینکه برخی مورخان فلسفه، طالس ایونی و به تبع آن، فلاسفه یونانی را خاستگاه تفکرات عقلانی و فلسفی معرفی می کنند، صحیح نیست. روش ما در این تحقیق، توصیفی تبیینی است. در این مقاله، نخست اقوال و دیدگاه های اندیشمندان و فیلسوفان مسلمان را در این زمینه مطرح می کنیم. پس از آن، آیات و روایاتی را که می توانند موید این دیدگاه باشند، بیان خواهیم کرد. در نهایت، دیدگاه برخی مورخان و فلاسفه غربی را درباره خاستگاه فلسفه بررسی می کنیم، که برخی از آنها منصافانه پذیرفته اند فلسفه خاستگاه شرقی دارد. اهداف مقاله ارائه پاسخ به برخی منتقدان مسلمان فلسفه می باشد که به دلیل خاستگاه یونانی و غیراسلامی فلسفه با آن به مخالفت پرداخته اند و پاسخ مناسب به برخی مورخان غربی فلسفه است که منکر وجود مباحث عقلی و فلسفی پیش از یونانیان شده اند.
    کلیدواژگان: خاستگاه، فلسفه، حکمت، یونان، طالس، پیامبران، ادریس
  • محمد سربخشی صفحه 27
    در فلسفه و معرفت شناسی اسلامی، علم حضوری پایه و اساس همه معرفت هاست. در یک تقسیم بندی کلی، علم به حضوری و حصولی تقسیم می شود. به سبب یکی بودن وجود علمی و عینی معلوم در علم حضوری، خطا در آن راه ندارد. علم حصولی نیز با اینکه وجود علمی و عینی در آن یکی نیست، اما می توان نشان داد بخش عمده ای از علوم حصولی بازگشت به علم حضوری دارند. بازگشت علوم نظری به بدیهی، و بازگشت همه تصورات و تصدیقات بدیهی به علم حضوری باعث می شود علم حضوری را خاستگاه همه دانش ها بدانیم. کلی بودن علوم حصولی با شخصی بودن خاستگاه آنها (علم حضوری) سازگار است؛ زیرا حکایتگری از مصادیق متعدد، ذاتی علم بوده و از مرتبه بالای کمال علم ناشی می شود. علاوه بر آن، درستی کلی بودن حکایتگری علم حصولی به صورت حضوری قابل درک است. به این ترتیب، کاخ معرفت جزمی در اندیشه فلاسفه و معرفت شناسان اسلامی ساخته می شود. این شیوه از بازسازی کاخ معرفت، بنیان گرایی معرفت شناختی نامیده می شود که پایه اصلی آن در حکمت متعالیه، علم حضوری است.
    کلیدواژگان: علم، بنیان گرایی، بدیهی، نظری، معقولات، صدق
  • اسلام رجبی صفحه 41
    رئالیسم علمی دیدگاهی است که هویات نظری مطرح در نظریه های علمی را دارای وجودی مستقل از ذهن و نظریات علمی می داند. طبق این دیدگاه، هویاتی همچون اتم، ملکول، موج، الکترون و… به لحاظ هستی شناختی دارای وجودی مستقل هستند و شناخت آنها به واسطه نظریات علمی، امکان پذیر است. در مقابل، ابزارانگاران علمی، رئالیست ها را در هر دو ادعای خود به چالش کشیده اند و به لحاظ هستی شناختی منکر وجود مستقل هویات نظری هستند و با انکار وجود مستقل آنها، ادعای شناخت آنها نیز معنایی نخواهد داشت. با بررسی دیدگاه های این دو جریان به این نتیجه رسیدیم که نزاع این دو جریان همچون پرونده ای مفتوحه ادامه دارد و هیچ کدام از آنها در مقابل دیگری به برتری دست نیافته است و ادله ای که از سوی آنها ارائه می شود، توان کنار گذاشتن و حذف جریان مقابل را ندارد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به بررسی دیدگاه های رئالیست ها و ابزارانگاران می پردازد و هدف آن تبیین و بررسی ادله رئالیسم علمی و توفیق آن در برابر ابزارانگاری است.
    کلیدواژگان: رئالیسم علمی، ابزارانگاری، فلسفه علم، پوزیتیویسم منطقی، مکتب اجتماعی علم
  • مهناز امیرخانی، سیده ملیحه پورصالح امیری صفحه 55
    این مقاله به روش تحلیلی توصیفی درصدد تعیین گستره مشهورات و دامنه عملکرد آن از دیدگاه فارابی و ابن سینا به عنوان فیلسوفان بزرگ اسلامی است. فارابی و ابن سینا هر دو به گستره وسیع مشهورات در سه صنف و به اقسام کمی مشهورات پرداخته اند. تنها تفاوت آنها این است که ابن سینا اسم های جدیدی برای اقسام مشهورات جعل کرده است. در مبحث تداخل، ابن سینا برخلاف فارابی که تنها به تداخل مشهورات با یقینیات پرداخته است به تداخل آنها با سایر مواد اقیسه اشاره می کند. به نظر می رسد ابن سینا مانند یک شارح نوآور، به شرح و بسط دیدگاه فارابی پرداخته است و به طور ضمنی به گستردگی حوزه عملکرد و تاثیرگذاری مشهورات در تمام جنبه های علمی و زندگی اجتماعی اشاره می کند. سرانجام، دیدگاه این دو فیلسوف در مورد غایت نهایی مشهورات و صنعت جدل، در راستای وصول به اهدافشان یعنی فلسفه، رسیدن به معرفت خداوند بزرگ و مرتبه شهود و حق الیقین است.
    کلیدواژگان: گستره وسیع مشهورات، اقسام کمی مشهورات، تداخل مشهورات، گستردگی حوزه عملکرد مشهورات، حق الیقین
  • سمیه امینی کهریزسنگی صفحه 63
    مسئله حدوث اسمائی، از جمله مسائل عرفانی فلسفی است که توسط حاج ملاهادی سبزواری بیان شده است و به جهان عرفانی اشاره می کند که از ذات احدیت شروع و به عالم ناسوت ختم می شود. برخی بین این حدوث و حدوث های دیگر در فلسفه تفاوتی قائل نشده و مطرح کردن آن را غیر ضروری دانسته اند. در اینجا سعی ما بر این است تا با روش تحلیلی توصیفی با بیان انواع آن از نظر فلاسفه و تفاوت بین آنها، به تبیین مسئله حدوث اسمائی بپردازیم. از آنجا که در جهان عرفانی سخن از ظهور و خفا ست، حدوث اسمی، تمام ماسوی الله از عوالم عقول و مجردات تا عالم ملک را در برمی گیرد. تبیین حدوث اسمی با جهان عرفانی که از مرتبه غیب الغیوب آغاز می شود، تا مراحل مادون امکان پذیر است؛ زیرا وجود، چه در سیر نزولی و چه در سیر صعودی، به مرحله ای می رسد که هیچ اسم و رسمی نیست، جز ظهور اسمای خداوند؛ و این همان حدوث اسما است؛ اما جهان فلسفی از مرتبه خلق آغاز می شود و متفاوت از آن خواهد بود.
    کلیدواژگان: حدوث، قدم، حدوث اسمائی، حدوث دهری، حاج ملاهادی سبزواری
  • محمود نمازی ، سیدامین الله احمدیانی مقدم صفحه 71
    بحث از انسان به عنوان یکی از سه محور مهم فلسفه در کنار خدا و جهان، همواره مورد توجه مکاتب فلسفی جهان قرار گرفته است. همچنین یکی از مهم ترین سوالاتی که حول محور انسان از قدیم الایام مورد توجه بوده است، سوال از ماهیت و چیستی انسان می‏باشد. آیت الله مصباح معتقد است که انسان علاوه بر عنصر مادی، دارای بعد روحانی می‏باشد، که البته همین بعد روحانی، اصل و حقیقت انسان می‏باشد. وی معتقد است که انسان‏ها دارای سرشت و طبیعت مشترک هستند که هم در حوزه میل و گرایش و هم در آگاهی و شناخت انسان مطرح می‏باشد؛ اما ژان پل سارتر فیلسوف فرانسوی، معتقد است که انسان‏ها هیچ گونه سرشت مشترکی ندارند. چیستی او از پیش تعیین شده نیست. انسان، ازآنجا که فاقد هرگونه ماهیت و تعریف پیشینی است، آزاد است؛ بلکه برابر با آزادی است. در این مقاله دو دیدگاه متفاوت درباره ماهیت انسان از این دو فیلسوف به صورت تطبیقی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ماهیت انسان، سرشت مشترک انسانی، آزادی، سارتر، آیت الله مصباح
  • علی اکبر علیزاده صفحه 85
    بحث درباره دیدگاه ارسطو و ابن مسکویه، فیلسوفان اخلاق یونان و جهان اسلام، از این رو، اهمیت دارد که آنها به نوعی جزو اولین کسانی هستند که به اخلاق فضیلت پرداخته اند، ازاین رو، اولین قدم در شناخت اخلاق فضیلت از نگاه آنها این است که به بررسی چیستی فضیلت از منظر این دو اندیشمند بزرگ بپردازیم. اما آنچه در بررسی چیستی فضیلت از منظر این دو به چشم می خورد، یکی مشترک بودن آنها در برخی از مفاهیم ، مانند اهمیت دادن به عقل و گنجاندن حدوسط در تعریف هایشان است، هرچند در بیان حدوسط و چگونگی آن با هم تفاوت دارند؛ و دیگری اختصاصات تعریفشان است؛ به گونه ای که هر کدام تعریف خاصی از فضیلت دارند؛ نکات دیگر، تفاوت نگاه ارسطو به نفس و تقسیمات آن با نگاه ابن مسکویه، میزان تاثیرپذیری اخلاق فضیلت اسلامی از اخلاق فضیلت یونان، و چگونگی تاثیر ابن مسکویه از افلاطون و ارسطوست.
    مقاله حاضر به روش تحلیلی توصیفی به این مهم می‏پردازد و زوایای مختلف تعریف فضیلت را از مباحث این دو فیلسوف استخراج به مقایسه آنها با یکدیگر می‏پردازد.
    کلیدواژگان: ارسطو، ابن مسکویه، فضیلت، حدوسط، ملکه بودن، حکمت عملی
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah Page 5
    This paper is an account of the words of Amir al-Mu'minnān Ali regarding the traits of the real Shi'ites. Contentment is one of the signs of real Shiites. To understand contentment, we must understand the two concepts of wastefulness and satisfaction with optimal consumption. In Islam, abundance of wealth is not condemned, rather, wastefulness and extravagance is disapproved of. One must consume as much as needed, and avoid excessive consumption for pleasure. A content person should be frugal, avoid wastefulness, and be happy with others’ frugality. Hence, greed or avarice is always contradictory and incompatible with contentment. The best way to achieve contentment is to know about the lifestyle of the infallibles, follow their example and strengthen the spirit of obedience and Wilayat-orientedness in oneself. The reason for recommending contentment in Islam is that if man always looks for wealth and fortune, the insatiable desire for worldly pleasures makes him spend all his life on accumulating wealth and always feel lacking in material possessions, whereas the purpose of creation is nearness to God and achievement of happiness; the material needs are preliminaries and are not directly related to eternal life in the hereafter. Attention to contentment, proper use of material facilities and avoidance of wastefulness and greed is to make sure that our potentials are not all used up for material needs and the more important and authentic needs are not ignored.
    Keywords: contentment, wastefulness, greed, moderation, frugality.
  • Hamid Mohseni, Akbar Mirsepah Page 15
    his paper seeks to prove that divine prophets, especially prophet Idris, are the first to address rational and discursive discussions about the realities of the universe. It shows that the prophets are the main origin of rational and philosophical thinking, and that some philosophy historians introduce Thales Ionia and, therefore, Greek philosophers as the origin of rational and philosophical thinking are not true. The research method is descriptive -explanatory. In this study, we first discuss the statements and views of Muslim scholars and philosophers in this field. After that, we state the verses and narrations that can support this view. Finally, we examine the viewpoints of some western historians and philosophers about the origin of philosophy, some of whom have fairly accepted that philosophy has its origin in the East. The aims of the paper are to answer some of the Muslim critics of philosophy, who opposed philosophy due to its Greek and non-Islamic origin, and to appropriately respond to some western philosophers who denied the existence of intellectual and philosophical discussions before the Greeks.
    Keywords: origin, philosophy, wisdom, Greece, Thales, prophets, Idris
  • Mohammad Sarbakhshie Page 27
    In Islamic philosophy and epistemology, intuitive knowledge is the basis of all knowledge. In a general classification, knowledge is divided into two kinds: intuitive and acquired. Due to the identicalness of the known scientific and objective existence in intuitive knowledge, there is no error in it. Although the scientific and objective existence is not the same in acquired knowledge, it can be argued that a large part of acquired knowledge goes back to intuitive knowledge. The reduction of theoretical knowledge to the self-evident and the return of all self-evident ideas and affirmations to intuitive knowledge make us consider intuitive knowledge as the origin of all knowledge. The universality of the acquired knowledge is consistent with the particularity of their origins (the intuitive knowledge), since signification of multiple references is an intrinsic property of knowledge and results from knowledge of high level perfection. In addition, the correctness of the universality of the indication of acquired knowledge in an intuitive form is understandable. Therefore, the edifice of certain knowledge is built in the thoughts of Islamic philosophers and epistemologists. This method of reconstruction of the edifice of knowledge is called epistemic fundamentalism, whose basic foundation in transcendental philosophy is intuitive knowledge.
    Keywords: knowledge, fundamentalism, self-evident, theoretical, intellectual concepts, truth
  • Islam Rajabi Page 41
    Scientific realism is the viewpoint that considers the theoretical entities dealt with in scientific theories as having an existence which is independent of the mind and scientific theories. According to this view, entities such as atoms, molecules, waves, electrons, and etc. are ontologically independent, and knowing them is possible through scientific theories. In contrast, scientific instrumentalists challenge the realists in both of their claims, and ontologically deny the existence of any independent theoretical entity. By denying their independent existence, the claim on knowing them will be meaningless. Having examined the views in these two trends, we concluded that the conflict between these two trends still continues; none of them has been able to overtake the other, and the evidence provided by each of them has not defeated or eliminated the opposite trend. Using the descriptive-analytical method, this paper analyzes the views of realists and instrumentalists, and aims to examine and explain the arguments of scientific realism and its superiority over instrumentalism.
    Keywords: scientific realism, instrumentalism, philosophy of science, logical positivism, the social school of science
  • Mahnaz Amirkhani, Seyyedeh Maliheh Poursaleh Amiri Page 55
    Using a descriptive- analytical method, this paper attempts to determine the range of acceptable premises as well as their functions from the perspective of Farabi and Ibn Sina, two great Islamic philosophers. Farabi and Ibn Sina have both dealt with the wide range of the three classes of accepted premises and their quantitative types. The only difference is that Ibn Sina has forged new names for the types of accepted premises. With regard to the issue of penetrability, unlike Farabi who has dealt only with the penetrability of accepted premises with certain premises, Ibn Sine has refered to their penetrability with the other types of analogy. It seems that Ibn Sina, as an innovative exegetist, has explained and expanded Farabi’s viewpoint and implicitly referred to the broadness of the sphere of influence and function of accepted premises in all scientific aspects and social life. Finally, the views of these two philosophers about the ultimate goal of accepted premises and the figure of apologetic argumentation are in line with their objectives, namely philosophy, Divine knowledge and the level of intuition and absolute Truth.
    Keywords: wide range of accepted premises, quantitative types of accepted premises, penetrability of accepted premises, various functions of accepted premises, absolute Truth
  • Sommayeh Amini Kahriz Sangi Page 63
    The nominal contingency is a philosophical- mystical issue introduced by Haj Molla Hadi Sabzevari. It refers to the mystical world that starts from the Essence of Devine Unity and ends in the material world. Some have not observed any difference between this contingency and the other contingencies in philosophy, and have considered this discussion as unnecessary. Using a descriptive- analytical method, we try to explain the problem of nominal contingency, expound on its types from the perspective of philosophers and show the difference between them. Since the mystical world speaks about emergence and hiddenness, the nominal contingency includes of all other than God
    from the worlds of intelligible to the material world. The explanation of nominal contingency with the mystical world, which begins from the stage of mystery of mysteries, is possible to the lower stages, because existence, whether in descending or ascending order, reaches a stage in which there are no names other than the emergence of the Divine Names; and this is the very nominal contingency, but the philosophical world begins with the order of creation and is therefore different.
    Keywords: contingency, pre-eternity, nominal contingency, sempiternal contingency, Haj Molla Hadi Sabzevari.
  • Mahmoud Namazi, Seyyed Aminollah Ahmadiani Moghaddam Page 71
    The discussion of man as one of the three important pivots of philosophy besides God and the world has always been considered in the world’s philosophical schools. Also, since ancient times, one of the most important questions about man concerns the nature and quiddity of man. Ayatollah Misbah believes that in addition to the material dimension, man has a spiritual dimension, which is the reality and the truth of man, of course. He believes that humans have a common nature and quiddity both in the sphere of desire and attitude and in awareness and cognition. However, Jean-Paul Sartre, the French philosopher, believes that humans have no common nature. Man’s quiddity is not predetermined, and he is free because he has no a priori nature and definition; man is equal to freedom. This paper comparatively examines the different views of these two philosophers on the nature of man.
    Keywords: human nature, human common nature, freedom, Sartre, ayatollah Misbah
  • Ali Akbar Alizadeh Page 85
    The discussion of the views of Aristotle and Ibn Miskawayh, two ethics philosophers from Greece and the Muslim world, is important because they are some of the first to deal with to the ethics of virtue. Therefore, the first step in knowing the ethics of virtue from their point of view is to examine the quiddity of virtue from the perspective of these two great thinkers. However, what is noticed in the study of the quiddity of virtue from their perspective is their commonality in some of the concepts, such as the importance of reasoning and the inclusion of the middle-term in their definitions, despite their difference in explaining the middle-term and its quiddity. The other difference concerns their specifics definitions because each of them have a certain definition of virtue. Other points include the difference between their views on the soul and its divisions, the extent of the influence of Greek virtue ethics on the Islamic virtue ethics, and the influence of Plato and Aristotle on Ibn Miskawayh. Using the descriptive- analytical method, the present paper deals with extracting, comparing and contrasting the different aspects of the definition of virtue in the discussions of these two philosophers.
    Keywords: Aristotle_Ibn Miskawayh_virtue_middle term_being a permanent habit_practical wisdom