فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و هفتم شماره 11 (پیاپی 254، بهمن 1397)

  • علوم تربیتی
  • تاریخ انتشار: 1397/12/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-11
    این مقاله شرحی است بر کلام امیرمومنان علی† پیرامون نشانه های مومنان واقعی. امام† یکی دیگر از نشانه های مومنان راستین را پیراستگی آنان از ریا و خجالت نکوهیده می داند. ریا در تکالیف تعبدی هم موجب بطلان عمل می شود و هم به عنوان گناهی کبیره است. در تکالیف توصلی که قصد قربت در آنها شرط نیست، و نیز در مباحات هم که تکلیفی بر انجام آن برای انسان نیست، و یا موجب می شود که ثوابی به فرد ندهند. هرچند قصد قربت موجب ترتب ثواب بر رفتار آدمی است، ازاین رو، خداوند اعمالی که برای او نیست و به غیر او تعلق می گیرد، نمی پذیرد.
    شرم و حیا نیز از دیگر صفات مومنان است. حیا دو گونه است: حیای عقل و حیای حماقت و نادانی. شرم و حیای بی منطق و دلیل، عقل پسند است و خدا از آن خشنود نیست، اما حیای عقل، در برابر انجام کار زشت و ناپسند است که در رفتار خویش حجلت زده می شود.
    کلیدواژگان: حماقت، مومنان، ریا، شرم و حیا
  • ویژه نامه علوم تربیتی
  • رسول توکلی، سیدجمال الدین سجادی صفحات 13-22
    نماز، مهم ترین عبادت در اسلام است، و آثار تربیتی فراوانی از آن نشئت می گیرد. اثر تربیتی به هرگونه نقش پذیری درونی و بیرونی که انسان بر اساس جریان تربیت قبول می کند و او را در مسیر شکوفا شدن استعدادهای ذاتی و فطری اش هدایت می نماید، گفته می شود. این نوشتار آثار تربیتی نماز را در دو بعد فردی و اجتماعی از منظر قرآن، به روش توصیفی تحلیلی بررسی کرده است. آثار تربیتی نماز در بعد فردی عبارتند از: آرامش و بهداشت روان، پیشگیری از افسردگی، پیشگیری از بیماری های اخلاقی، غفلت زدایی، پرورش فضائل اخلاقی، و تکامل معنوی. آثار تربیتی در بعد اجتماعی نیز عبارتند از: گسترش روحیه جمعی، ایجادکننده تصویر ایمانی، تنبیه کننده منافقان، و متمایزکننده منافق از مومن.
    کلیدواژگان: نماز، آثار تربیتی نماز، آثار فردی نماز، آثار اجتماعی نماز
  • حجت الله ماهروبختیاری، محمد مهدی رشیدی، معصومه علی محمدی صفحات 23-32
    آموزش و پرورش نیازمند ابزارهایی برای سنجش و ارزشیابی است. شاخص‏های تربیتی، نوعی ابزار هستند که ریشه در اهداف تربیتی دارند؛ زیرا شاخص‏ها، ابزاری برای رسیدن به اهداف‏اند. این پژوهش با رویکرد نظری و مطالعه اسنادی و با بیان شاخص‏های تربیتی است که از آیات قرآن کریم استخراج شده و می‏توان از آنها در جهت بهبود، رشد و تعالی فعالیت‏های تربیتی بهره گرفت.
    براساس یافته‏های این پژوهش، مجموعه شاخص‏ها و معیارهای تربیت اسلامی برگرفته از آیات قرآنی را می‏توان تحت سه مولفه فرایندهای ذهنی، رفتار و تمایلات دسته‏بندی کرد. شاخص‏های ذیل هر مولفه عبارتند از: مولفه فرایندهای ذهنی شامل شاخص‏های علم و دانش، تفکر و تعقل، معرفت و بصیرت، نقد و ارزیابی؛ مولفه رفتار شامل شاخص‏های تعهد و مسئولیت‏شناسی اجتماعی، عمل‏گرایی، عفت و پاکدامنی، امر به معروف و نهی از منکر و عبادت؛ و مولفه تمایلات شامل شاخص‏های حب الهی، ولایت‏پذیری. این شاخص‏ها به شدت با همدیگر مرتبط هستند. یافته‏های این پژوهش می‏تواند به عنوان ابزاری مناسب در اختیار نهادها، سازمان‏های آموزشی و مدارس قرار گیرد تا آنان را قادر به ارزیابی فعالیت‏های تربیتی خود نماید.
    کلیدواژگان: تربیت اسلامی، مولفه، شاخص، قرآن، آرمان‏های تربیتی، نظام‏های تربیتی
  • فاطمه اکبرزاده نجار، فرح رامین صفحات 33-43
    این مقاله به روش توصیفی تحلیلی با بازکاوی مفهوم تربیت آغاز شده و با اشاره ای گذرا به برخی روش های تربیتی، بیان می دارد که گرچه اتخاذ روش تربیتی مناسب در گرو شناخت استعدادها و روحیه های مختلف متربیان است؛ اما یکی از موثرترین روش ها در تربیت، روش محبت و مهرورزی است. از منظر امام خمینی€ هستی به رحمت و محبت وجود یافته و وجود مظهر رحمت حق است.
    محبت و مهرورزی قوای خفته انسان را بیدار و نیروهای مهارشده را آزاد می گرداند، نفس انسان را تکمیل و موجب شکوفایی استعدادهای آدمی می گردد. ازاین رو، امام راحل بر این باور است که هدایت بدون محبت تمام نیست و مهرورزی به موجودات و هدایت آنان از لوازم محبت الهی است. در شاکله تربیتی امام راحل محبت به گونه های مختلف در گفتار و کردار ایشان به منصه ظهور می رسد. راز تربیت امام راحل در انس و صمیمیت با متربی نهفته و ذکر جلوه ها و نمونه های این محبت و انس در زندگی ایشان، رسالت این نوشتار است.  
    کلیدواژگان: امام خمینی، تربیت، محبت، انس، تکافل
  • ایراندخت فیاض، محسن خوشناموند، مریم عشوری صفحات 45-55
    یکی از پایه های اصلی پرورش فضائل اخلاقی و تکامل معنوی، خودشناسی و معرفت نفس است، و تا انسان این مرحله دشوار را پشت سر نگذارد، به هیچ یک از مقامات معنوی نایل نخواهد شد؛ به همین دلیل اندیشمند شهیری مانند اقبال لاهوری، به بررسی دقیق و جامع این مسئله پرداخته است. هدف این پژوهش تبیین راه کارهایی برای رسیدن به خودشناسی و تربیت نفس در آدمی است تا از این طریق راه سعادت برای انسان هموار گردد.
    این مقاله به روش توصیفی تحلیلی، به فلسفه خودی اقبال پرداخته است. فلسفه ای که مبنایش آزادی نفس از قیود بشری، و رهایی از سلطه و استکبار جهانی است. تحقق این امر، در بستر عوامل و زمینه های متعددی، از قبیل: تعبد، عشق، آزادی و... میسر است. در این مقاله راه کارهای تربیتی، با تکیه بر فلسفه خودی اقبال، استنتاج و تبیین شده است. حرکت بر اساس این تدابیر و عمل نمودن به آنها، سلامت فرد و جامعه را تضمین خواهد کرد.
    کلیدواژگان: اقبال لاهوری، خودشناسی، هویت، آزادی، دلالت تربیتی
  • صدیقه کاویانی، رضاعلی نوروزی صفحات 57-69
    تربیت دینی، تربیتی است بر اساس مفاهیم و معیارهای دین مبین اسلام، که اگر انسان در سایه سار آن، راه رشد و تربیت صحیح را بپیماید، به بالاترین درجه فضایل و کمالات انسانی خواهد رسید. اما گاهی این مقوله، به لحاظ عدم رویکرد صحیح و عدم توجه عمیق به آن، دچار آسیب گردیده و آسیب شناسی آن ، با کشف و تحلیل انحرافات فکری و رفتاری متولیان تربیت، ضروری به نظر می رسد. در این زمینه نظرات تربیتی امیرمومنان علی† در جهت شناسایی و رفع آفات موجود در روند تربیت دینی فرزندان راهگشاست. این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی، با استفاده از نهج البلاغه و کتب مرتبط در حوزه پژوهشی آن، تربیت دینی را در حیطه خانوادگی، آسیب شناسی کرده است. نتایج پژوهش نشان داد، امیرمومنان† در حیطه خانوادگی، بی توجهی به نقش الگویی والدین و سن متربی، تربیت مبتنی بر اجبار، تعجیل در تربیت، و سهل انگاری خانواده ها در تربیت دینی، را مضر و آسیب زا می دانند. براین اساس، سهل گیری، الگوپردازی و مخاطب شناسی نیز، راه کارهای ارائه شده آن حضرت در جهت آسیب زدایی از تربیت دینی می باشند.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، نهج البلاغه، آسیب شناسی تربیت دینی، حیطه خانوادگی
  • محمود افشارمنش صفحات 71-84
    مسئله پژوهش حاضر شناسایی موانع و تهدیدهای فراروی همکاری خانواده و مدرسه برای ارتقا تربیت دینی دانش آموزان ابتدایی، از طریق مصاحبه با کارشناسان تربیت دینی (حوزه های علوم تربیتی، روان شناسی، علوم اسلامی و مدیران و معلمان موفق) می باشد. پرسش تحقیق عبارت است از: موانع و تهدیدهای موجود در رابطه با خانه و مدرسه، که می تواند موجب ناکارآمدی تربیت دینی در دانش آموزان دوره ابتدایی شود، از دیدگاه کارشناسان تربیت دینی کدام است؟ مطالعه حاضر از جمله تحقیقات کیفی است که در آن از مصاحبه نیمه باز و روش نمونه گیری هدفمند، برای گردآوری اطلاعات استفاده شده است. تعداد مصاحبه شوندگان بیست و پنج نفر بوده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای جهت دار بهره گرفته شده است. نتیجه تحقیق بیانگر آن است که موانع و تهدیدهای فرا روی همکاری خانواده و مدرسه برای ارتقا تربیت دینی دانش آموزان دوره ابتدایی از نظر کارشناسان تربیت دینی، سه دسته اند: اول، تهدیدهای ناشی از اوضاع و شرایط فرهنگی اجتماعی جامعه؛ دوم، تهدیدهای ناشی از کاستی های موجود در فعالیت های مشارکتی کادر مدرسه؛ سوم، تهدیدهای ناشی از کاستی های موجود در فعالیت های مشارکتی والدین.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، رابطه خانواده و مدرسه، موانع و تهدیدها، دوره ابتدایی
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah Pages 5-11
    This paper is an account of the words of Amir al-Mu'minnan Ali (pbuh) regarding the signs of the true believers. Imam introduces refraining from hypocrisy and unwarranted shyness as two other signs of the true believers. Hypocrisy in acts of worship both leads to the invalidation of action and is a great sin. In duty irrespective of intention for which the intention of closeness to God is not a condition, and in permissible acts which are not obligatory, and one has no duty to do them, it may result in some otherworldly rewards; however, since the intention of closeness to God leads to reward for one’s action, God does not accept acts that are not meant for him. Bashfulness and modesty are also among the attributes of believers. Bashfulness is of two kinds: wise bashfulness and unwise bashfulness. Unreasonable and illogical modesty and bashfulness is not commanded by God and is therefore undesirable, but wise bashfulness about doing a wrong act that will bring shame on the doer is desirable.
    Keywords: stupidity, believers, hypocrisy, bashfulness, modesty
  • Rasoul Tavakoli, Seyyed Jamaluddin Sajjadi Pages 13-22
    Prayer is the most important worship in Islam, which has a lot of educational effects. The educational effect is referred to any internal and external character that a person receives in the process of an education that flourishes his intuitive talents. Using a descriptive-analytical method, this paper analyzes the individual and social educational effects of prayer from the perspective of the Qur'an. The individual educational effects of prayer include relaxation and mental health, preventing depression, preventing moral illness, eliminating negligence, cultivating ethical virtues, and spiritual evolution. The social educational effects include the public spirit, faith-making, punishing the hypocrites and distinguishing hypocrites from believers.
    Keywords: prayer, the educational effects of prayer, the individual effects of prayer, the social effects of prayer
  • Hojjatollah Mahrobakhtiari, Mohammad Mahdi Rashidi, Masumeh Alimohammadi Pages 23-32
    Education requires tools for measurement and evaluation. Educational indicators are a kind of tool that is rooted in educational goals; because indicators are a tool for achieving goals. Using a theoretical- documentary approach this paper indicates that, the educational indicators of the Holy Quran can be used for the improvement, development and growth of educational activities. According to the findings, these indicators and criteria can be categorized into three components of mental processes, behaviors, and tendencies. The following indicators of each component are: the component of mental processes includes, the indicators of science and knowledge, thinking and reasoning, knowledge and insight, critique and evaluation; the component of behavior includes, the indicators of commitment and social responsibility, pragmatism, chastity and purity, enjoining good and forbidding wrong and worship; and component of tendencies including love of God and guardianship-centeredness. These indicators are strongly related to each other. The findings of this research can be provided as an appropriate tool for educational institutions, organizations and schools to enable them to assess their educational activities.
    Keywords: Islamic education, component, Indicator, the Quran, educational aspirations, educational systems
  • Fateme Akbarzadeh Najjar, Farah Ramin Pages 33-43
    Using a descriptive-analytical method, revising the concept of education and referring to some educational methods, this paper indicates that, although the adoption of the appropriate educational method depends on the recognition of the talents and spirits of the educators, one of the most effective methods in education is the method of affection and kindness. From the viewpoint of Imam Khomeini, the universe has been created with mercy and affection and the existence is the manifestation of the mercy of the Truth. Affection and kindness awaken the dormant faculties of the people, release the reserved forces, completes the human soul and brings
    about the prosperity of human talents. Therefore, Imam Khomeini believes that guidance without affection is not complete and love of creatures and guiding them are the consequences of the Divine love. In the educational system of Imam Khomeini, the affection he has appeared in various ways in his speech and deeds. The secret of education of Imam Khomeini lies in familiarity and intimacy with the pupils. Mentioning the manifestations and examples of this affection and love in Imam Khomeini's life is the purpose of this paper.
    Keywords: Imam Khomeini, education, affection, intimacy, Intermediate mutual assistance (takaful)
  • Irandokht Fayyad, Mohsen Khoshnamvand, Maryam 'Ashoori Pages 45-55
    One of the main pillars of cultivating moral virtues and spiritual evolution is self-knowledge, and the man will not achieve any of spiritual stages, unless this difficult phase passes; that's why the famous thinkers such as Iqbal Lahoori, has carefully and thoroughly examined this issue. Explaining the ways of achieving self-awareness and self-education in the human being is the purpose of this research. Using a descriptive-analytical method, this paper studies the Iqbal philosophy of self. A philosophy based on the freedom of the soul from the humanistic constraints, and freedom from the domination of the world arrogance. The realization of this depends on factors such as servitude, love, freedom, and so on. The educational solutions, based on Iqbal's philosophy of self, are explained in this paper. Following these measures and acting on them will ensure the health of the individual and the community.
    Keywords: Iqbal Lahoori, self-knowledge, identity, freedom, educational implications
  • Seddighe Kaviani, Reza'ali Norouzi Pages 57-69
    Religious education, based on the Islamic concepts and criteria, brings humanity to the highest level of virtues and perfections. But sometimes, due to lack of proper approach and attention, this issue is damaged and its pathology is necessary by discovering and analyzing the intellectual and behavioral deviations of custodians. In this regard, the educational ideas of Amir-Mu'minnan Ali (P.B.U.H.) are to identify and eliminate the pests in the religious education of the children. Using a descriptive- analytical method, and focusing on Nahj al-Balagh and its related books, this paper analyzed the religious education in the family scope. Findings show that, Amir-Mu'minnan Ali (P.B.U.H.) has considered disregarding the parental role, the age of the pupils, compulsory-based education, hastening in the education, negligence of families in religious education as the harmful factors in education. Accordingly, the ease, patterning, and knowing of the addressee are among his recommendations to reduce the harmful factors in religious education.
    Keywords: religious education, Nahj al-Balagh, pathology of religious education, family scope
  • Mahmoud Afsharmanesh Pages 71-84
    Analyzing the obstacles and threats to family and school collaboration to promote the religious education of elementary school students, according to religious education experts (educational sciences areas, psychology, Islamic sciences, and successful managers and teachers) is the main issue of this paper. The question is: What are the barriers and threats in the relationship of home and school, which can lead to inadequate religious education in elementary school students, from the viewpoint of the religious education experts? This study is a qualitative research in which semi-open interview and purposeful sampling method have been used for gathering information. The number of interviewees was twenty-five. The directed content analysis method has been utilized to analyze data. Findings show that, the barriers and threats to family and school collaboration are three categories; first, the threats caused by the social and cultural conditions, second, the threats caused by shortcomings in the collaborative activities of the school staff, third, the threats caused by shortcomings in parenting activities.
    Keywords: religious education, family, school relationship, barriers, threats, elementary period