فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 256، فروردین 1398)

  • اخلاق
  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-10
    این متن شرح و بررسی صفات و نشانه های مومن راستین و شیعه واقعی و پرهیزکار در کلام امیرمومنان علی† است. آن حضرت یکی دیگر از نشانه های مومنان را این گونه معرفی می کنند: «إن کان بین الغافلین کتب فی الذاکرین و إن‏ کان‏ مع‏ الذاکرین‏ لم یکتب من الغافلین»؛ اگر در جمع غافلان قرار گیرد، نامش در گروه یادآوران خدا ثبت می شود و اگر در جمع یادآوران خدا باشد، راه غفلت نپوید و نامش در گروه غافلان نوشته نمی شود. این ویژگی در فرازهای پیشین خطبه با تعابیر دیگری نیز بیان شده است. اینها همگی دلالت می کنند که شیعه واقعی، همواره به یاد خداست و بر آن تاکید می کنند.    
    ازجمله راه کارهای یادکرد خدا، ارتباط با او و آخرت و نیز توجه پیوسته و مستمر مومنان راستین به خدای متعال است.
    کلیدواژگان: انس با خدا، آخرت، ارتباط با خدا، پرهیز از غفلت
  • ویژه نامه خلاق
  • سیدمهدی حسینی صفحات 11-21
    تربیت اخلاقی، نیازمند اصولی است که می توان با تکیه بر آنها، روش های تربیت را طراحی کرد و با آن روش ها به تربیت پرداخت. اصول تربیت در علم اخلاق اسلامی نیز وجود دارد، ولی تحت عنوان اصول تربیتی مطرح نشده است. هدف پژوهش حاضر این است که اصول تربیت موردنظر در اخلاق اسلامی مورد بررسی قرار گیرد، تا مربیان تربیت اخلاقی با آگاهی از این اصول، بتوانند تسلط بیشتری بر راه کارهای تربیتی پیدا کنند. بنابراین، در این پژوهش به روش تحلیلی توصیفی با بررسی منابع اخلاق اسلامی، مجموعه ای از اصول تربیت که نقش بیشتری در موضوع تربیت دارند، استنتاج و استخراج شده است. غالب اصول تربیت، محصول بررسی مبادی انسان شناسی تربیت است که در منابع فلسفه اخلاق مورد توجه قرار گرفته است. بر مبنای انسان شناسی دینی، خلقت ابتدایی (فطرت) بر پایه خوبی ها بنا نهاده شده، و این خود در تربیت، دلالت هایی به همراه دارد و بررسی قوای نفس و ویژگی های آن و عوامل موثر در عملکرد آنها مبتنی بر اصولی است که می تواند نگاه مربیان را در امر تربیت، تصحیح کند.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، تربیت، اصول تربیت، تربیت اخلاقی، علم اخلاق اسلامی
  • روح الله شهریاری، حسن نجفی صفحات 23-33
    عوامل زیادی در فرایند تربیت اخلاقی دخیل اند، که یکی از آنها، وراثت است. پاسخ به این مسئله که وراثت چه میزان در تربیت اخلاقی انسان نقش دارد، ما را در کسب نتیجه مطلوب از فرایند تربیت و تحقق اهداف و روش های تربیتی یاری می رساند. این پژوهش با نگاهی توصیفی تحلیلی به عاملیت وراثت در تربیت اخلاقی انسان، و تاثیرگذاری آن، از منظر معصومان‰. پرداخته است. بدین منظور، ابتدا ساحت های وجودی انسان که وراثت در آنها تاثیرگذار است، بررسی شده است. آن گاه به رابطه این ساحت ها با تربیت اخلاقی اشاره شده است. نتیجه بررسی ها نشان می دهد که هر فرد بر اثر وراثت دارای زمینه های ارثی در حافظه و هوش و جسم و خلقیات است. از سوی دیگر، با تحلیل جایگاه هر کدام از این ابعاد در ساحت های مختلف تربیت، به این نتیجه رسیدیم که گرچه وراثت در برخی ساحت های تربیت، مانند: تربیت عقلانی و بدنی، نقش پررنگ و بااهمیتی دارد؛ اما در تربیت اخلاقی، صرفا به عنوان زمینه ساز، تاثیرگذار است، و باید با استفاده از روش های تربیتی مدیریت شود تا آثار زمینه ای آن مانع جریان تربیت اخلاقی نباشد.
    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، عاملیت صفات وراثتی، روایات معصومان
  • محمد قدرتی، حسین غفوری چرخابی صفحات 35-47
    این مقاله با نگاهی نو به اخلاق و فقه در حوزه تربیت، بین مدارس و والدین پیوند برقرار کرده است، و با روش توصیفی تحلیلی و استفاده از منبع عظیم اخلاق، یعنی قرآن کریم، و نیز سایر متون اخلاقی، به بررسی تطبیقی قاعده لاضرر در تربیت اخلاقی والدین و معلمان پرداخته است. برطبق قاعده لاضرر، هرگونه ضرر رساندن، اعم از مادی و معنوی، و روحی و جسمی، نهی شده است؛ زیرا حیثیت و کرامت انسانی از مهم ترین سرمایه های معنوی دانش آموزان به شمار می رود. هرگونه ضرر روانی و یا خدشه دار کردن کرامت افراد جامعه با قاعده لاضرر منافات دارد. در خانواده و مدارس نیز باید جسم و روان فرزندان و دانش آموزان از هرگونه لطمه و آزار مصون بماند، و تکریم و رعایت احترام از جمله حقوق مسلم آنان است. معلمان و والدین با متخلق شدن به صفات اخلاقی، مانند: یگانگی ظاهر و باطن، تواضع، مهربانی، عدم تنبیه، می توانند شخصیت فرزندان را حفظ کنند؛ زیرا ضرر رسیدن به شخصیت آنان، موجب عقده های روحی و روانی می گردد، و این امر به جامعه و اطرافیان ضرر وارد می کند.
    کلیدواژگان: قاعده لاضرر، تربیت اخلاقی، ضرر معنوی، معلمان، والدین، خانواده
  • مجید مستمع، حسین احمدی صفحات 49-61
    مال حرام یکی از مهم ترین عوامل انحراف انسان از مسیر سعادت و سقوطش از مقام بندگی است. این نوشتار با هدف تبیین نظر اسلام نسبت به گرایش به مال حرام در بعد بینشی، نگاشته شده است. دین اسلام به نوع بینش انسان در گرایش به کسب مال حرام بسیار اهمیت می دهد. ضعف در شناخت ذات و صفات خداوند متعال، عدم توجه به احکام شرعی و معاد، و غایت انسان، از عوامل گرایش به مال حرام از دیدگاه اسلام است. اگر انسان به جایگاه والای خویش در نظام خلقت واقف باشد، به مال حرام گرایش نخواهد یافت. اگر انسان به حلال و حرام شرعی و راه های کسب روزی حلال واقف نباشد؛ همچنین به عواقب کسب مال حرام معرفت نداشته باشد، گرایش وی به مال حرام، دور از انتظار نخواهد بود. مقاله حاضر به روش تحلیلی توصیفی به این موضوع پرداخته است.
    کلیدواژگان: مال حرام، عوامل بینشی گرایش به مال حرام، اعتقاد به خدا، اعتقاد به معاد، احکام شرعی
  • سیده فاطمه طباطبایی، اعظم عسکری خنامانی صفحات 63-74
    امروزه برخی از مسلمانان به سبب عدم فهم دقیق و عمیق از معارف اسلامی پیرامون مدارا، دچار افراط گرایی شده اند، و تساهل و تسامح را جایگزین همزیستی مسالمت آمیز نموده اند. بنابراین،، لازم است جهت تنویر چهره ناب اسلام و اتخاذ شیوه رفتاری صحیح در منابع اسلامی، به تبیین شرایط و قلمرو مدارا پرداخته شود. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی شرایط و قلمرو مدارا از منظر قرآن کریم و سنت را تبیین کرده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که شرایط تحقق مدارا، به حفظ اصول و ارزش های دینی، عدم ظالم پروری، عدم تقابل با اجرای حدود الهی، رعایت حقوق دیگران و نیز حفظ عزت انسانی بسته است. رعایت قلمرو مدارا در اسلام وسیع و گسترده است، که از مدارای خداوند با انسان ها آغاز شده، و تا مدارای سیاسی، یعنی مدارا با مشرکان، منافقان و منتقدان، و مدارای اجتماعی، یعنی مدارا با اهل کتاب، قومیت ها و ملیت ها، مذاهب اسلامی، و نیز مدارا با والدین، همسر و فرزندان، و مدارای اخلاقی، که مدارا در سبک پوشش، رفتار و برخورد با مجرمان است، گسترش یافته است.
    کلیدواژگان: مدارا، قلمرو و شرایط مدارا، مدارای خداوند با انسان، مدارای سیاسی، مدارای اخلاقی، مدارای اجتماعی
  • یونس عیسوند، محمدتقی سبحانی نیا صفحات 75-86
    واسطه گری در ازدواج، از موثرترین راه های رونق بخشی به روند ازدواج و بهبود سطح کیفی آن در جامعه است. توجه و احیاء دوباره این سنت حسنه، نیازمند شناخت اهمیت و ارزش وساطت است؛ هدفی که با تبیین جایگاه فضیلت مدارانه آن از منظر دین اسلام، با تکیه بر آیات و روایات، در این پژوهش دنبال می شود. روش تقریر داده های کتابخانه ای این مقاله توصیفی تحلیلی است. طبق بررسی های انجام شده، در مجموع شش آیه از قرآن کریم با رویکردهای پنج گانه به موضوع وساطت در ازدواج تصریح دارد: 1. دستور به وساطت؛ 2. وساطت به مثابه الگوگیری از فعل الهی؛ 3. معرفی الگوی وساطت در شرایط عادی؛ 4. معرفی الگوی وساطت در شرایط بحرانی؛ 5. تبیین آثار وساطت در کارهای خیر. در میان فرمایشات اهل بیت‰ نیز تعداد 20 روایت، بر اهمیت و ارزش واسطه گری در ازدواج تاکید داشتند. روایات وساطت، به سه بخش کلی، تقسیم می شوند: الف. وساطت به عنوان حق طبیعی (ناظر به رابطه والدین و فرزندان)؛ ب. ثواب های دنیوی و اخروی وساطت؛ ج. عواقب ترک وساطت و بی توجهی به آن.
    کلیدواژگان: ازدواج، وساطت در ازدواج، فضیلت وساطت، اهمیت وساطت
  • نفیسه اهل سرمدی صفحات 87-94
    زهد از کلیدواژه های مهم در علم اخلاق است. در این تحقیق برآنیم تا با روش توصیفی تحلیلی از دریچه آثار امام خمینی€ به این مقوله بنگریم. در آثار ایشان سه شاخص اصلی برای زهد معرفی می شود که با آنچه از فرهنگ علوی در این خصوص می شناسیم، منطبق است. توجه به این نکته که اعراض مطرح شده در تعریف زهد، اعراض قلبی است نه جسمی ؛ فتح بابی مهم در این مسئله است، و زهد را بر خلاف تصور رایج، از عملی جوارحی، به فعلی جوارحی جوانحی، مبدل می سازد. این مقوله اخلاقی در این نگاه، به عاملی محرک تبدیل می شود که زاهد را بصورت جدی به عرصه اجتماع و مواجه شدن با معضلات جامعه سوق می دهد. هستی شناسی حاکم بر اندیشه امام خمینی€ از ارکان اساسی در صورت بندی این تصویر از زهد و زاهد است. ایشان به عنوان یک حکیم صدرایی، نمایی از عالم و آدم و فلسفه زندگی او ترسیم می کند، که چنین تصویری را نیز از این مفهوم اخلاقی رقم می زند. زهد در این نگاه، فعال است نه منفعل.
    کلیدواژگان: زهد، پویایی، معرفت، هستی شناسی، انسان شناسی، امام خمینی
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taghi Mesbah Pages 5-10
    This paper analyzes the traits and signs of the true believer and the righteous Shi'a in the words of Amir Al-Mu'minin Ali (a.s.). According to his holiness one of the other signs of the believers is that, "Even if he is found among those who forget (Allah) he is counted among those who remember (Him), but if he is among the rememberers he is not counted among the forgetful". This feature is also expressed in the previous parts of the sermon with other expressions. These all indicate that, the true Shi'a always commemorate God. Among the ways of remembering God are, connecting with Him, remembering the hereafter and the constant attention of the true believers in the Almighty God.
    Keywords: intimacy with God, the hereafter, relationship with God, avoiding negligence
  • Seyyed Mahdi Husaini Pages 11-21
    Ethical education requires principles to provide the method of training for educating. There are also educational principles in Islamic ethics, but they are not considered as the principles of education. This paper seeks to study the principles of education in Islamic ethics in order to clarify the educational strategies of moral education for the educators of this field. Accordingly, focusing on the sources of Islamic ethics, a set of educational principles that have a greater role in this issue are studied in this paper. Most of the principles of education are based on the foundation of anthropology of education, which is considered in the sources of philosophical ethics. Religious anthropology indicates that, primitive creation (nature) that has been founded upon goodness, which itself impacts education, and the faculties of the soul and its characteristics and factors affecting their performance, can rectify the perspective of educators in the field of education.
    Keywords: anthropology, education, principles of education, Islamic ethics
  • Roohollah Shahriari, Hasan Najafi Pages 23-33
    There are many factors involved in the process of moral education, one of which is inheritance. Investigating the role of inheritance in in man's moral upbringing, provides the condition for a desirable education and realizing educational methods and goals. Using a descriptive- analytical method this paper studies the impact of genetic traits on moral education from the viewpoint of the viewpoint of the Infallibles. Accordingly, the scopes of the human being whose heredity affects them, have been investigated. Then the relationship of these areas with moral education has been studied. The findings show that, everyone has inherited a certain memory, intelligence, the body and morals. On the other hand, analyzing the position of these dimensions in different areas of education, shows that, although inheritance plays a significant role in some areas of education, such as rational and physical education, in moral education, it is merely a provider, and it should be managed by using educational methods to manage the other genetic effects in moral education.
    Keywords: hereditary traits, involved areas, moral education, impact of inheritance
  • Mohammad Ghodrati, Husain Ghafouri Charkhabi Pages 35-47
    Using a descriptive-analytical method and focusing on the Holy Quran and the other ethical sources, this paper seeks to study the role of 'la zarar' rule "do not inflict injury" in the moral education of the parents and teachers with a comparative approach and a new approach to ethics and jurisprudence in the field of education to connect between the schools and parents. According to the rule of 'la zarar', all sorts of harm, including material, spiritual, mental and physical one is prohibited; because human dignity is one of the most important spiritual assets of the students. All  psychological harms and disrupting the dignity of the community are in contrast with the rule of 'la zarar'. The body and soul of children and students in families and schools should be protected from any harm. And their honoring and respecting are among their absolute rights. Teachers and parents are able to preserve the character of the children by adopting moral attributes, such as: honesty, humility, kindness, avoiding punishment; because eliminating their personality causes mental and spiritual difficulties, which can harm the community and people.
    Keywords: the rule of do not inflict injury, moral education, spiritual harm, teachers, parents, family
  • Majid Mustame, Husain Ahmadi Pages 49-61
    Unlawful property is one of the most important factors of human deviation from the path of happiness and servitude. Using a descriptive-analytical method, and attracting the attention of people to the view of Islam towards the forbidden property this paper is conducted. Islam has given much importance to the tendency of human beings towards the unlawful property. The lack of knowledge in God's essence and attributes and the lack of faith in the resurrection are among the factors of tendency towards forbidden property from the point of view of Islam. If the human being knows his lofty position in the creation, he will not be attracted to unlawful property. If a person is not aware of the lawful and unlawful ways of obtaining a property and the consequences of forbidden property, he may be attracted to the unlawful matters.
    Keywords: : unlawful property, attitudinal factors, tendency to forbidden property
  • Seyyedeh Fateme Tabatabaee, Azam Askari Khanamani Pages 63-74
    Today, some Muslims have been subject to extremism due to a lack of understanding of the Islamic teachings about tolerance, and have replaced violence with peaceful coexistence. Therefore, it is necessary to clarify the conditions and the scope of tolerance from the viewpoint of Islam to enable us to adopt the correct behavioral approach in Islamic sources. Using a descriptive-analytical method, this paper studies the realm and conditions of tolerance in the Quran and tradition. The findings show that, the fulfillment of the conditions of tolerance depends on maintaining the religious principles and values, rejecting the oppressors, avoiding the opposition with the Divine limits, observing the rights of others and preserving the human dignity. The scope of tolerance is widespread in Islam, which includes, God's tolerance with humans, political tolerance, that's mean, tolerance with polytheists, hypocrites and critics, social tolerance, that's mean, tolerance with the People of the Books, ethnicities and nationalities, Islamic denominations, as well as tolerance with parents, spouses and children, and moral tolerance, that's mean, tolerance in the style of coverage, behavior and dealing with criminals.
    Keywords: tolerance, the scope, conditions of tolerance, God's tolerance with the human being, political tolerance, moral tolerance, social tolerance
  • Younes Eisuvand, Mohammad Taqi Subhaninia Pages 75-86
    Mediation in marriage is one of the most effective ways to spread marriage and improve its uality in society. Reviving this well-known tradition requires the recognition of the importance and alue of mediation; which is the purpose of this paper that seeks to study its virtuous and status from the point of view of Islam, based on the Quran and traditions. Using a desk-research ad descriptive-analytical method, this paper is conducted. The research finding shows that, in total, six verses of the Quran with five approaches refer to mediation in marriage: 1. Ordering mediation 2. Mediation as a pattern of Divine action 3. Introducing a mediation pattern in normal circumstances 4. Introducing mediation pattern in critical conditions 5. Explaining the effects of mediation in good works. In the same line, 20 narrations emphasized the importance and value of mediation in marriage. The narrations of mediation are divided into three general sections; I. Mediation as a natural right (considering the relationship between parents and children), II. Worldly and otherworldly rewards of mediation III. The consequences of neglecting the mediation.
    Keywords: marriage, mediation in marriage, virtue of mediation, importance of mediation
  • Nafiseh Sarmadi Pages 87-94
    Piety is one of the important keywords in ethics. Using a descriptive-analytical method, this paper seeks to study this issue in the works of Imam Khomeini. In his works, three main indicators for piety are introduced, which is consistent with what we know from the Imam Ali (as) culture in this regard. The main point is that, the considering avoidance in the definition of piety, is the spiritual avoidance, not the physical one, that contrary to the popular perception, turns piety from the physical perception, into a physical-spiritual one. Accordingly, this ethical issue becomes a stimulus factor, which brings ascetic seriously into society to confront with the social problems. The ontological viewpoint of Imam Khomeini is one of the pillars of this definition of piety and ascetic. As a Sadraie philosopher, he portrays a picture of the universe and man and the philosophy of life, which also affects the moral concept. Piety in this view is active, not passive.
    Keywords: ascetic, dynamics, knowledge, ontology, anthropology, Imam Khomeini