فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 257، اردیبهشت 1398)

ماهنامه معرفت
سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 257، اردیبهشت 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-10
    امیرمومنان علی علیه السلام در ادامه خطبه نورانی خود، پنج نشانه دیگر شیعه واقعی پرهیزگار را این گونه معرفی می کنند: «یعفو عمن‏ ظلمه،‏ و یعطی من حرمه، و یصل من قطعه، قریب معروفه، صادق قوله، حسن فعله، مقبل خیره، مدبر شره، غائب مکره»‏؛ از کسی که به او ستم کرده است، درگذرد؛ و بر کسی که او را محروم کرده، دست کرم گشاید؛ و با آن کس که خویشاوندی او را بریده است، صلهرحم کند. خوبی ها و احسانش نزدیک و زبانزد، و گفتارش راست، و کردارش نیکو است و به کارهای خیر روی آورد و کار ناپسند از او دیده نشود و از مکر و حیله به دور باشد. این مقاله شرح استاد برای کلام امیرمومنان علیه السلام است، به تفصیل شاخص ها و مصادیق هریک از این نشانه ها را شرح می دهند.
    کلیدواژگان: شیعیان، احسان، صله رحم، امر به معروف و نهی از منکر
  • امیدعلی آقایی *، محمد نقیب زاده صفحات 11-22
    این مقاله درصدد است با روش تحلیلی توصیفی رهاوردهای آیت الله مصباح در بررسی اقسام میل، چیستی و اقسام تزاحم امیال با استناد به آیات قرآن را بررسی نماید.
    غایت قصوای آفرینش انسان و جهان، نیل آدمیان به کمال است و بی شک مسئله چیستی کمال انسان و چگونگی تحقق آن، از مهم ترین مباحث انسان شناسی است و نیل انسان به کمال، با توجه به اینکه آدمی موجودی مختار و واجد امیال متنوع و متزاحم است، در گرو تسلط عملی وی بر امیال است و تسلط بر امیال و مدیریت آگاهانه امیال، تحقق نمی یابد مگر در پرتو علم به میل های گوناگون و اقسام تزاحم امیال. تحقیق پیش رو، به هدف توسعه شناخت در افق امیال، نخست به معرفی تقسیمات «امیال» در چهره های گوناگون آن می پردازد؛ در گام بعدی تصویری قابل دفاع از «تزاحم امیال» ارائه می دهد و در پایان، «اقسام تزاحم امیال» را به نحو توسعه یافته تر از آنچه در آثار رقیب یافت می شود، به عنوان دستاورد نهایی تحقیق عرضه می نماید. در هر بحث و هر قسم، تا حد امکان به آیات متعددی از قرآن کریم استناد شده است. تقسیمات امیال و چیستی تزاحم امیال، غالبا از آثار آیت الله مصباح است و تقسیمات تزاحم امیال نیز به گونه ای الهام گرفته از یکی از تقسیمات امیال است که ایشان ارائه فرموده اند.
    کلیدواژگان: اقسام میل، تزاحم امیال، مدیریت امیال
  • علی اوسط باقری * صفحات 23-31
    یکی از اموری که امکان دارد در فرایند تفسیر قرآن آسیب زا باشد، پیش دانسته های مفسر است. این مقاله بر آن است تا با روش توصیفی تحلیلی، این آسیب ها را شناسایی و نمونه هایی از این تفاسیر را نشان دهد. فروغلتیدن در وادی تحمیل بر قرآن، یکی از این آسیب هاست. تطبیق جبرئیل بر عقل فعال، میکائیل بر روح فلک ششم، اسرافیل بر روح فلک چهارم و عزرائیل بر روح فلک هفتم، و تطبیق بحرین در «مرج البحرین یلتقیان»، بر هیولای جسمانی و روح مجرد، از نمونه های این آسیب در تفاسیر عرفانی است.
    استظهارهای نادرست به سبب دانسته های پیشین، دیگر آسیبی است که برخی تفاسیر به آن دچار شده اند. تفسیر سرسیداحمدخان از آیات بیانگر عبور معجزه آسای حضرت موسی علیه السلام و پیروانش از رود نیل و غرق شدن فرعونیان از نمونه های این تفاسیر است.
    حمل آیاتی که ظاهر آنها تجسم اعمال است، بر مشاهده جزای اعمال یا صحیفه اعمال در روز قیامت، نمونه ای از حمل غیرموجه آیات بر خلاف ظاهر، به سبب دانسته های پیشین است. برخی نیز بی هیچ دلیلی، مدعی تناظر بین دانسته های پیشین و آموزه های قرآنی شده اند.
    کلیدواژگان: پیش دانسته های مفسر، تحمیل بر قرآن، تاویل های ناروا، ابن عربی، سرسیداحمدخان، سیدجمال الدین اسدآبادی، عالم امر
  • محمدرضا امین * صفحات 33-50
    درباره زبان قرآن و اوصاف آن، به عنوان یکی از مصادیق زبان دین، آراء مختلفی وجود دارد. برخی نویسندگان این زبان را بی معنا، غیرواقع نما، اسطوره ای، تمثیلی و... می دانند؛ برخی هم زبان قرآن را تنها در برخی آیات، زبان عرف خاص می دانند. نسبت این آراء با یکدیگر گاه فراتر از تفاوت، و در حد تناقض است. این مقاله درصدد تبیین دیدگاه علامه مصباح درباره زبان قرآن است؛ طبق بررسی و جمع بندی آثار استاد، زبان قرآن از نظر ایشان، در کل، همان زبان محاوره عرف عقلاست، و البته تفاوت هایی نیز با آن دارد؛ در این زبان مانند زبان عرف عقلا از انواع صناعات ادبی نظیر استعاره، مجاز و ضرب المثل به گونه ای استفاده شده که زبان قرآن همواره در اوج فصاحت و بلاغت است و همین ویژگی، وجه بارز اعجاز قرآن است. در مقابل، آراء دیگری نیز در مورد زبان قرآن مطرح شده که آن را تمثیلی، اسطوره ای، و... می دانند. البته زبان قرآن از نظر استاد ویژگی هایی دارد که آن را از کلام بشر عادی متمایز می سازد. فراگیری از حیث واقع نمایی و واقع بنیانی، عدم مصلحت اندیشی مذموم، و چندلایه بودن (اشتمال بر ظهرها و بطن های متعدد) ازجمله آنهاست.
    کلیدواژگان: زبان قرآن، اخبارهای قرآن، انشاء های قرآن، محاورات عرف عقلا، علامه مصباح
  • مهدی کمانی نجف آبادی * صفحات 51-63
    روایات تاویلی، حجم قابل توجهی از روایات تفسیری امامیه را به خود اختصاص داده است. این روایات به سبب دشواری های مفهومی و ارتباط پیچیده ای که با ظاهر آیات دارند، در گذشته کمتر مورد تحلیل فراگیر نظری قرار گرفته اند. اما در دوران معاصر شاهد تلاش هایی در این ارتباط از سوی علامه طباطبائی با طرح نظریه جری، و آیت الله معرفت با ارائه نظریه بطن هستیم. جواز توسعه مصداقی یا امکان تطبیق مفاهیم آیات بر مصادیق پوشیده و پسینی، خمیرمایه نظریه علامه است؛ و برابری بطن با مفاهیم کلی و مجرد از خصوصیات غیردخیل در هدف و مقصود آیات، بن مایه نظریه آیت الله معرفت است. بااین همه، نمی توان برخی انواع روایات تاویلی را با این دیدگاه ها تحلیل و توجیه کرد، بلکه گره گشایی از آنها، نیازمند ارائه نظریه های جدیدی در حوزه روش شناسی تفسیر اهل بیت علیهم السلام است.
    کلیدواژگان: روایات تاویلی، گونه شناسی روایات، تحلیل روایات، جری و تطبیق، بطن
  • حسین مظفری * صفحات 65-76
    موضوع این مقاله، روش های تاویل عرفانی، و هدف آن، کمک به آشنایی هرچه بیشتر جویندگان معرفت، با طرق راهیابی اهل معرفت به معانی باطنی قرآن کریم است. سوال این است که افراد از چه روش هایی می توانند به عمق معانی قرآن کریم نقبی بزنند. پاسخ اجمالی به این پرسش آن است که دو روش کلی: فنی عمومی و الهامی اختصاصی، برای رسیدن به این منظور وجود دارد. روش نخست، با ظهورگیری و توجه به قرائن متصل و منفصل آیات همراه است؛ و انجام آن نیز برای همگان میسور است. اما روش دوم به اهل ذوق و شهود اختصاص دارد. در این نوشتار، با روش توصیفی تحلیلی، ضمن توضیح مناسب هر کدام از این دو روش، ابتدا نمونه هایی از سخنان اهل معرفت، در آن زمینه مطرح شده و سپس این سخنان مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. شواهد متعددی از آیات کتاب الهی نشان می دهد که قرآن کریم، هر دو روش فوق را به رسمیت می شناسد.
    کلیدواژگان: روش، تاویل عرفانی، قرآن کریم، فنی، الهامی، عمومی، اختصاصی
  • حمید آریان، محمدعلی جهان پناه * صفحات 77-86
    اراده انسان آخرین جزء علت تامه برای صدور فعل اختیاری از اوست، و در دو جهت اخلاقی مثبت یا منفی، قابل تقویت است. جهت گیری اراده و صدور فعل خوب یا بد از آدمی، تابع عواملی است که بر اراده اثر می گذارند. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی به بررسی عوامل موثر بر اراده انسان و تقویت آن در راستای انجام کارهای خیر از دیدگاه قرآن می پردازد. بررسی ها نشان می دهد که از نظر قرآن عواملی که اراده آدمی را تا سرحد صدور کارهای خیر تقویت می کند، متعددند که مهم ترین آنها عبارتند از: آگاهی به دلایل روشن، میل به سعادت، محبت و عشق به خدا، انذار و توجه دادن به عواقب اعمال، صبر بر ناملایمات، تاثیرپذیری از افراد صاحب اراده قوی. در این مقاله، آیات دال بر هریک از عوامل یادشده، تحلیل و بررسی شده و نحوه دلالت آنها بر عاملیت هریک از موار ذکرشده، بیان و تشریح شده است.
    کلیدواژگان: اراده انسان، تقویت اراده، عوامل تقویت اراده، کارهای خیر
  • علی رهید *، امیررضا اشرفی صفحات 87-98
    قرآن کریم، رفتارهای خوب و بد آدمی را به ویژه اگر به شکل عادت درآمده باشد در سعادت یا شقاوت او موثر می داند؛ ازاین رو، برای سوق دادن انسان ها به رفتارها و عادات پسندیده و اصلاح رفتارها و عادات ناپسند، از روش های گوناگونی یاد کرده است. این مقاله به شیوه تفسیر موضوعی این روش ها را بررسی می کند. نتیجه بررسی نشان می دهد که قرآن کریم برای اصلاح عادات ناپسند انسان از روش هایی مانند: آگاهی بخشی و انذار، به کارگیری اصل تدریج، روش مقابله به ضد، ارائه الگو، تلقین، مشارطه، ترک محیط، تغییر مولفه های عادت، کنترل مبادی ورودی قلب، تقویت اراده، تشویق و تنبیه، استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: عادات ناپسند، روش اصلاح عادات ناپسند، اصلاح عادات ناپسند در قرآن
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taghi Mesbah Pages 5-10
    Amir al-Mu'minin Ali (a.s.) in continuation of his sermon, introduces five other signs of the righteous Shi'a, "He forgives him who is unjust to him, and he gives to him who deprives him. He behaves well with him who behaves ill with him. His virtues are ever near, his utterance is honest, his deeds are good, his good is ahead, his evils are non-existent and deception has turned from him" (Nahjul Balagha, sermons No. 194). This article is Allameh Mesbah's explanation of Amir al-Mu'minin (a.s.)'s words, which explains the indicators and examples of these signs in detail.
    Keywords: Shi'a_kindness_keeping relationships with blood relatives_enjoining good - forbidding wrong
  • Omid Ali Aghaee *, Mohammad Nagibzadeh Pages 11-22
    Using a descriptive-analytical method, this paper seeks to analyze the achievements of Ayatollah Misbah in analyzing the types of desire, whatness and the types of desires' disturbance with reference to the Quranic verses. The ultimate goal of the creation and the world is the perfection of human beings. And of course, the whatness of the human perfection and its realization is one of the most important issues of anthropology. The man's achievement of perfection, given that human being has a diverse and conflicting desires, depends on his practical and conscious domination over desires, which itself cannot be realized except in the light of the recognition of their various desires and forms of disturbance. Developing the cognition on the horizons of desires, this paper introduces the divisions of "desires" in its various faces and then provides a defensible image of desire's disturbance, and in the end, as the ultimate research achievement, presents "the types of disturbance of desires" with further expansion than is found in the same works. In each discussion and section, to the extent possible, several verses from the Holy Quran have been cited. The divisions of desires and the nature of the disturbance of desires are often taken from the works of Ayatollah Mesbah, and the divisions of desire disturbance are also inspired by one of the divisions of desires that he has presented.
    Keywords: types of desire, desire disturbance, desire management
  • Ali Awsat Bagheri * Pages 23-31
    One of the issues that may be harmful to the Quranic interpretation process is the prior knowledge of the interpreter. Using a descriptive-analytical method, this paper seeks to show these damages through its examples in the interpretations. Imposing ideas on the Qur'an is one of these damages. The adaptation of Gabriel to the active intellect, Michael to the spirit of the sixth sphere, Israfil to the fourth sphere, Azrael to the seventh sphere, and the adaptation of seas in "He merged the two seas, meeting each other" (55: 19), to the corporeal matter and the abstract soul are among the examples of these damages in the mystical commentaries. Incorrect understanding due to prior knowledge is another harm that has suffered some of these interpretations. Sayyed Ahmad Khan's commentary on the related verses to the miraculous passage of Prophet Moses (a.s.) and his followers from the Nile and the drowning of the Pharaoh is an example of this kind of interpretation. Predicting the verses, whose appearance refers to the embodiment of the deeds, to the observance of the punishment of deeds or the Scroll of the deeds on the Judgment Day is an example of the unjust prediction of the verses, due to the prior knowledge. Some have claimed that there is a correlation between the previous knowledge and the Quranic teachings.
    Keywords: the prior knowledge of the interpreter, imposing on the Quran, illogical esoteric interpretations, Ibn Arabi, Sayyed Ahmad Khan, Seyyed Jamaleddin Asad Abadi, the world of Command
  • Mohammad Reza Amin * Pages 33-50
    There are different opinions about the language of the Quran and its characteristics, as one of the examples of the language of religion. Some authors find this language meaningless, unreal, mythical, allegorical, and so on; some others consider the language of the Quran, only in some verses, the language of a certain custom. These opinions are sometimes different, and in some cases contradictory to each other. This paper seeks to explain Allamah Mesbah's viewpoint about the Quranic language. According to his works, the language of the Quran in their view, in general, is the same as mores; the common language of the wise people, and of course there are some differences. In this language, as the common language of the wise people, a variety of literary techniques such as metaphor, figurative expression and proverb have been used so that the language of the Quran is always at the height of eloquence and rhetoric and this is a remarkable aspect of the miracle of the Quran. On the other hand, there are other opinions about the language of the Quran, which consider it as allegorical, mythical, and so on. Of course, in the opinion of the professor, the language of the Quran has some characteristics that distinguish it from the ordinary human language. Universality, in terms of verisimilitude, the real foundation, lack of condemned expediency, and being multi-layered (having hidden meaning) are among them.
    Keywords: Quranic language, Quranic news, Quranic verses, the common language of the wise people, Allameh Mesbah
  • Mahdi Kamani Najafabadi * Pages 51-63
    Explanatory narrations have allocated a considerable amount of Imamiyya's interpretative narrations to themselves. These narrations have been less widely criticized in the past due to conceptual difficulties and the complex relationship with the appearance of verses. But in contemporary times we witness theoretical efforts by Allameh Tabataba'i through the theory of jary (applicability) and Ayatollah Ma'refat through the theory of "batn" (hidden meaning). Permissibility of developing the referent of the motion or the possibility of adapting the concepts of the verses to the hidden and latent referent of the motion is the extract of Allamah's theory, and equivalence of the non-manifested layer with general concepts and away from the non-specific attributes of the purpose of the verses is the extract of the theory of Ayatollah Ma'refat. However, some types of narrations cannot be analyzed and justified by these views and solving them requires new theories in the field of the methodology of the interpretation of the Ahl al-Bayt (a.s.). Using a descriptive-analytical method this paper is conducted.
    Keywords: explanatory narrations_the typology of narrations_analysis of narrations_applicability - comparison_hidden meaning
  • Hussain Mozaffari * Pages 65-76
    Analyzing the mystical interpretation methods is the subject of this paper, and its purpose is helping the seekers of knowledge to understand the hidden meanings of the Holy Quran. The question is that, how can people achieve a deeper understanding of the Quran? The concise answer is that, there are two general methods, which includes the general-technical and the special-inspirational one. The first method is based on the appearances and attention to the attached and separate indications in the verses, which is applicable to all. But the second method is dedicated to the advocates of mysticism and intuition. Using a descriptive-analytical method, while describing each of these two methods appropriately, this paper, as an example, analyzes some of the sayings of the gnostic in this respect. Several Quranic evidences show that the Holy Quran recognizes both of these two methods.
    Keywords: the esoteric interpretation, the Holy Quran, technical, inspiration, general, special
  • Hamid Arian, Mohammad Ali Jahanpanah * Pages 77-86
    The human will is the last part of the adequate cause for issuing a volitional action from him, and it can be strengthened in two positive or negative ethical directions. The orientation of the will and issuing a good or bad action from a person depends on the factors that affect the will. Using a descriptive-analytical method, this paper analyzes the factors affecting on human will and strengthening it in order to perform righteous acts from the viewpoint of the Quran. The findings show that, from the point of view of the Quran, several factors strengthen the will of the human being to perform good deeds, which, the most important ones are, knowing the obvious proof, the desire for happiness, affection and love of God, warning and paying attention to the consequences of the actions, being patience in misfortunes, being influenced by those, who have a strong will. In the following, the related verses to the aforementioned factors have been analyzed and reviewed and then their implications are discussed.
    Keywords: human will, strengthening the will, factors of strengthening the will, righteous deeds
  • Ali Rahed *, Amir Reza Ashrafi Pages 87-98
    The Holy Quran considers an effective potential for good and bad behaviors - especially the habituated ones - in the human being's happiness or prosperity. Hence, various methods have been used to drive people into good behaviors and habits and to modify bad behaviors and habits. Using a thematic interpretation method, this paper has analyzed this issue. The findings show that, the Holy Quran has used methods such as informing, warning, applying the principle of gradual education, counteracting method, presenting an example, indoctrination, musharata (setting out conditions for doing good deeds and avoid bad deeds), leaving the environment, changing the habit patterns, controlling the entrances of the heart, strengthening the will, reward and punishment.
    Keywords: bad habits, the methods of modifying bad habits, modifying bad habits in the Quran