فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و ششم شماره 12 (پیاپی 243، اسفند 1396)

  • فلسفه
  • تاریخ انتشار: 1396/12/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح * صفحه 5
    در جلسات گذشته، ده نشانه شیعیان واقعی و پرهیزگاران را از نظر گذراندیم و اکنون یازدهمین نشانه آنها، خشوع در عبادت را بررسی می کنیم. نشانه ای که در بیان نورانی امیرمومنان†، با جمله «وخشوعا فی عباده» از آن یاد شده است. نشانه ها و ویژگی هایی که حضرت در خطبه خود بیان کرده اند، مربوط به شیعیان واقعی و مومنان راستین است و بیان آنها می تواند انگیزه تعالی و تکامل را در مومنان فراهم آورد تا آنان با دریافت الگوهای عملی و شاخصه های ایمان واقعی، درپی ارتقای خویش و اتصاف به آن خصلت های ارزشمند برآیند.
    خشوع حالتی خودشکستگی، ذلت و تسلیم است که در قلب رخ می دهد و لوازم و آثار آن در رفتار انسان ظاهر می شود. خضوع نیز فروتنی و سرافکندگی است که از آثار خشوع به شمار می آید. این مقاله به تفصیل به این موضوع می پردازد.
    کلیدواژگان: خشوع، خضوع، خوف از خدا، عوامل خوف
  • محمدعلی محیطی اردکان * صفحه 13
    «رابطه علوم طبیعی و دین» یکی از مهم ترین مسائلی است که در سال های اخیر و با اوج گرفتن بحث «علم دینی» و «اسلامی سازی علوم» مطرح شده است. مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی این موضوع را از دیدگاه آیت الله مصباح بررسی کرده است. این مقاله پس از بررسی دو دیدگاه کلی درباره رابطه علوم طبیعی و دین، به تبیین ملاک های دینی بودن علم پرداخته و در مهم ترین بخش، به این نتیجه دست یافته است که نه تنها میان علوم طبیعی و دین با توضیحی که در مقاله ارائه می شود ناسازگاری جدی وجود ندارد، بلکه همکاری های متقابل علوم طبیعی و دین درخور توجه است. صدور حکم برای موضوعات علمی، گسترش دایره آگاهی های تجربی، تایید علم، افزودن غنای مسائل تجربی و جهت دهی در استفاده از علم نمونه هایی از کمک های دین به علم است. تعیین مصداق و موضوع و فراهم کردن زمینه های جدید برای تحلیل های دینی، تعیین جزئیات معارف دینی، مانند بیان شرایط و موانع، اثبات بخشی از آموزه های دینی و تاثیر در فهم بهتر مباحث دینی را می توان از جمله کمک های علم به دین تلقی کرد.
    کلیدواژگان: علوم طبیعی، دین، آیت الله مصباح، علم دینی، تعارض
  • سیدامین الله احمدیانی مقدم، محمود نمازی صفحه 27
    «آزادی» و محدوده آن از دیرباز مطمح نظر انسان ها بوده است. همچنین «مسئولیت» به عنوان یک محدودکننده برای آزادی انسان، از جانب فیلسوفان اخلاق مطرح بوده است. آیت الله مصباح و ژان پل سارتر از جمله فیلسوفانی هستند که به این دو موضوع توجه کرده اند. ازآنجاکه یکی از این دو فیلسوف، مسلمان و موحد و دیگری از شاخه الحادی مکتب اگزیستانسیالیسم به شمار می آیند، به طور طبیعی در خصوص «آزادی» و «مسئولیت» انسان اختلاف نظرهای فراوانی دارند. سارتر انسان را برابر با آزادی می داند، و تنها حالتی را که در آن انسان آزاد نیست وقتی می داند که نمی تواند آزاد باشد. همچنین برای انسان قایل به مسئولیت جهانی است. از سوی دیگر، آیت الله مصباح بر آزادی انسان تاکید می کند. همچنین برای انسان انواعی از مسئولیت ها قایل است. در این مقاله، با توجه به تفاوت فراوان نظرات این دو فیلسوف، دیدگاه های آنها به صورت تطبیقی بررسی گردیده است.
    کلیدواژگان: آیت الله مصباح، سارتر، آزادی، مسئولیت
  • وحید کنگرانی فراهانی * صفحه 41
    «اومانیسم» یکی از جریانات فکری مهم در تاریخ اندیشه غرب و مدرنیته بوده که مکاتب مختلف فکری و سیاسی تحت تاثیر آن به وجود آمده است. این تفکر، که به عنوان نقطه افتراق بین تفکر دینی و غیردینی مطرح می شود، در عصر نوزایی در غرب و در پرتو ضعف های کلیسا در حوزه های نظری و عملی، با شعار احیای ارزش های انسان و بازگشت به دوران رم و یونان باستان رشد یافته و با بنیان نهادن فلسفه های جدید از طریق دکارت و کانت و سایر اندیشمندان غربی، صبغه ای فلسفی پیدا کرده و در نهایت، پس از طی چندین مرحله، امروزه در تمام مکاتب و اندیشه های غربی جریان و سریان دارد. این پژوهش می کوشد به صورت بندی مناسبی از اومانیسم به عنوان غالب صورت تمدنی غرب و بسترهای تاریخی و شاخصه های فکری آن در حوزه های معرفت شناختی و هستی شناختی بپردازد. روش این پژوهش استنادی مطالعاتی و از یافته های آن، تبیین چهار دوره تاریخی اومانیسم و طرح تنافی اومانیسم با اندیشه دینی است.
    کلیدواژگان: اومانیسم، اصالت انسان، انسان گرایی، عقلانیت خودبنیاد، انسان محوری
  • عزت غروی نایینی، محمد سربخشی صفحه 49
    رابطه اختیار با قاعده فلسفی جبر «علی و معلولی» یکی از مسائلی است که از مدت ها پیش محل نزاع میان اندیشمندان اسلامی، از حکما و متکلمان و اصولیان است. مشهور حکمای اسلامی اختیار را منافی با این قانون عقلی و ضروری نمی دانند، اما بیشتر متکلمان آن را منافی با اختیار دانسته اند. ازاین رو، قانون «جبر علی و معلولی» را باطل دانسته اند. برخی از اصولیان هم قایل به تفصیل در این قاعده شده و معتقدند که این قانون فقط در علل طبیعی و مادی جریان دارد و بر فواعل مختار جاری نمی گردد. با توجه به اینکه موضوع این مقاله مسئله ای است که باید در آن به آثار فیلسوفان و اندیشمندان و صاحب نظران این عرصه مراجعه می شد، از حیث جمع آوری مطالب، کتابخانه ای و از حیث روش، توصیفی تحلیلی و از حیث هدف بنیادی است. این مقاله ضمن تبیین قانون فلسفی «جبر علی و معلولی» و اثبات آن، دیدگاه مخالفان و ادله آنان را تحلیل و بررسی کرده و برای رفع شبهه ناسازگاری ظاهری موجود میان اختیار و قانون عقلی «جبر علی و معلولی» یا «تلازم علی و معلولی» کوشیده است. با تامل در این اصل و قانون عقلی و تحلیل آن روشن می گردد که حق با مشهور حکماست که هیچ معلولی امکان تخلف از علت تامه خود ندارد و با وجود علت تامه، تحقق معلول، حتمی و قطعی است. این قانون عقلی استثنابردار نیست، حتی در خصوص فواعل مختار. پذیرش آن هم هرگز مستلزم جبر نیست، بلکه بعکس، اگر این قانون را در خصوص فواعل مختار نپذیریم اختیار فاعل زیرسوال می رود؛ زیرا تخلف فعل از اراده لازم می آید و این با علیت اراده فاعل مختار برای وقوع فعل منافات دارد.
    کلیدواژگان: اصل علیت، ضرورت علی و معلولی، تلازم علی و معلولی، اختیار، اراده، الشیء ما لم یجب لم یوجد، ترجیح بلامرجح
  • سیدابوالقاسم حسینی کمارعلیا * صفحه 61
    نظریه «کوانتوم» با تفسیر کپنهاکی، نظریه ای نوپدید در قرن بیستم است که موضوع مطالعه خود را اشیای زیر اتمی قرارداده است. این تفسیر از مکانیک کوانتومی دارای مبانی معرفت شناختی خاصی است. ابزارگرایی در سه حوزه هستی شناختی، معناشناختی و معرفت شناختی از مبانی مهم این تفسیر است. در نقد و بررسی این مبنای معرفت شناختی در نظریه «کوانتوم»، می توان گفت: نگاه درونی و از جایگاه دانشمند تجربی به علم، ما را به واقع گرایی رهنمون می سازد. اما نگاه بیرونی و از پنجره تاریخ، سیر پیشرفت علم ابزارگرایی را نظریه ای درست می نمایاند. شایان ذکر است مقاله با روش تحلیلی توصیفی، دیدگاه ابزارگرایانه طرف داران تفسیر کپنهاکی از سوی فیزیک دانانی همچون شرودینگر و آینشتین را به چالش کشیده است و حتی از برخی تعابیر هایزنبرگ می توان واقع گرایی را استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ابزارگرایی، واقع گرایی، تفسیر کپنهاکی، مکانیک کوانتومی
  • علیرضا صانعی، مهدی اکبری باغخیراتی صفحه 71
    در میان منابع معرفت، ادراک حسی نقش ممتازی دارد؛ زیرا مایه و اساس بسیاری از ادراکات تصوری و تصدیقی است و ابن سینا همانند بسیاری از متفکران، در زمینه ادراک حسی نکات بسیاری را مطرح کرده است. ایشان در عین حال که حسیات را یقینی نمی داند، اما نقش ها و کارکردهای گوناگونی برای آن ذکر کرده است؛ از جمله: نقش حواس در تصورات و تصدیقات. سخنان وی در مسئله اصالت عقل یا حس در تصورات، گرچه در بادی امر، کمی مبهم به نظر می رسد، اما با کمی دقت در آثار وی، روشن می شود که ایشان مانند بیشتر فلاسفه مسلمان، جانب اصالت عقل را می گیرد.
    تحقیق حاضر از سنخ تحقیق های نظری و توسعه ای است و اطلاعات و مواد اولیه تحلیل به روش اسنادی گردآوری شده و با روش استدلال نه فن آماری، تجزیه و تحلیل عقلانی شده است.
    کلیدواژگان: حس، ابن سینا، اصالت حس، اصالت عقل، معرفت شناسی
  • اسماعیل شابندری، محمد سربخشی صفحه 83
    «وجود رابط یا رابطی» دارای دو اصطلاح منطقی و فلسفی است. این اصطلاح ابتدا در منطق و در رابطه بین قضایا مطرح گردیده است. در منطق، وجود رابطی وجودی فی غیره دارد و در مقابل وجود فی نفسه است. در اصطلاح فلسفی، وجود رابطی، وجودی لغیره دارد و در مقابل وجود مستقل و لنفسه قرار می گیرد. از نظر صدرالمتالهین، وجود رابطی در کلام فیلسوفان، دو اصطلاح دارد: یکی معنای حرفی که به عنوان رابط قضایا از آن یاد می شود، و دیگری وجود لغیره. صدرالمتالهین ضمن جعل اصطلاحی جدید برای وجود رابط و اثبات وجود رابط معلول، آن را فاقد حیثیت مستقل از علت خود می داند. در دیدگاه وی، معلول قابل اشاره نیست و هیچ حکمی بدون تسامح بر آن حمل نمی شود. وی از وجود رابط معلول، وحدت شخصی وجود را نتیجه می گیرد. این مقاله به روش توصیفی در پی ارائه و بررسی استدلال صدرالمتالهین بر اثبات وجود رابط است. باید گفت: اگرچه وجود رابط معلول مدنظر وی قابل اثبات است، اما مستلزم وحدت شخصی وجود نیست.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، وجود، وجود مستقل، وجود رابطی، وجود رابط معلول
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah * Page 5
    In previous sessions, we discussed ten signs of real Shia and the righteous, and now we are studying the eleventh sign: humility in worship, the sign that Amir al-Muminan has referred to in the sentence "and humble in their worship". The signs and attributes that the Imam has expressed in his sermon related to real Shiites and true believers, and their expression can provide the cause of excellence and evolution in believers, so that they know about the practical models and attributes of the true faith, and strive to improve and have those valuable qualities. Khoshu’ is a state of modesty, submissiveness, and surrender that occurs in the heart, and its outcomes and effects appear in human’s behavior. Khozu’ also means humbleness and shamefulness that is considered to be the result of Khoshu’. This paper deals with this topic in detail.
    Keywords: khoshu', khozu', fear of God, causes of fear
  • Mohammad Ali Mohiti Ardakan * Page 13
    The relationship between natural sciences and religion is one of the most important issues that has been raised in recent years with the rise of the discussion of "religious science and the Islamization of sciences". Using the descriptive-analytical method, the present paper analyzes this issue from the viewpoint of Ayatollah Misbah. After examining two general views on the relationship between natural sciences and religion, this paper explains the criteria for the religiousness of science, and in the most important part, through the explanations presented in the paper, it comes to the conclusion that there is not any serious incompatibility between natural sciences and religion, rather there is a considerable mutual cooperation between the natural sciences and religion. Issuance of a decree for scientific subjects, extension of the circle of empirical knowledge, confirmation of science, addition of richness to empirical issues and giving direction to the use of science are some examples of the contribution of religion to science. Identifying the subject matter and providing new grounds for religious analysis, determining the details of religious education, such as the expressing of conditions and obstacles, proving some religious teachings, and leading to a better understanding of religious issues can be considered as the helps of religion to science.
    Keywords: natural sciences, religion, Ayatollah Misbah, religious science, conflict
  • Seyyed Aminallah Ahmadiani Moghaddam, Mahmoud Namazi Page 27
    "Freedom" and its boundaries have long been considered by humans. As a limiting factor for human’s freedom, "responsibility" has also been discussed by philosophers of ethics. Ayatollah Misbah and Jean-Paul Sartre are among the philosophers who have focused on these two issues. Since one of these two philosophers is a Muslim and monotheist, and the other one belongs to the atheistic school of Existentialism, they naturally have many disputes and disagreements about man’s "freedom" and "responsibility". Sartre considers man as equal to freedom, and argues that the only state in which man is not free is when he cannot be free. He also believes in a global responsibility for man. On the other hand, Ayatollah Misbah emphasizes on human’s freedom and believes in a variety of responsibilities for human. Given the great difference between the views of these two philosophers, the present paper examines their views in a comparative way.
    Keywords: Ayatollah Misbah, Sartre, freedom, responsibility
  • Vahid Kangarani Farahani * Page 41
    Leading to the emergence of various intellectual and political schools, "Humanism" has been one of the major intellectual movements in the history of Western thought and modernity. With the slogan of the revival of human values and the return to the Roman and ancient Greek times, this school which is presented as a point of differentiation between religious and secular thinking has developed in the era of renaissance in the West in the light of the weaknesses of the church in the theoretical and practical areas. With the introduction of new philosophies by Descartes, Kant and other Western scholars, it found its way into philosophy, and eventually, after several stages, it is now present in all Western schools and thoughts. The present research seeks to provide a proper formulation of humanism as a dominant school in the West's civilization, and discuss its historical context and intellectual features in epistemological and ontological areas. The research method is documentive-library based, and its findings include explaining four historical periods of humanism and discussing the contradiction between humanism and religious thinking.
    Keywords: humanism, human's authenticity, humanism, self-founded intellectuality, human-centeredness
  • Ezzat Gharavi Naini, Mohammad Sarbakhshi Page 49
    The relationship between free choice and the philosophical principle of "causal" predestination is an issue that has long been the subject of controversy among Islamic scholars including philosophers, theologians and fundamentalists. The renowned Islamic scholars do not consider free choice inconsistent with this rational and necessary law, but most theologians argue that it is against free choice. Therefore, they regard the law of "causal predestination" as invalid. Some of fundamentalists believe in the differentiation of this law, and hold that this law applies only to natural and material causes, not to free-willed actions. Considering the fact that the subject of this paper is an issue that must be studied in the works of philosophers, thinkers and experts in this field, the paper uses library sources for data collection; it has a descriptive –analytical research method and is fundamental in terms of purpose. While explaining and proving the philosophical law of "causal predestination”, this paper analyzes the opponents’ views and their arguments, and tries to resolve the apparent incompatibility between free choice and the rational law of "causal concomitance" or "causal predestination". Reflecting on this rational principle and law and its analysis, it becomes clear that famous scholars are right about the point that no effect has the possibility of violating its complete cause and, with the existence of complete cause, the realization of the effect is definite and certain. There are no exceptions to this rational law, even in the case of free-willed actions. Moreover, its acceptance never requires predestination; conversely, if we do not accept this law in the case of free-willed actions, the agent’s free choice will be under question, because violation from free choice will be necessary, and this is inconsistent with the causality of the free agent’s will in the occurrence of the action.
    Keywords: principle of causality, causal necessity, causal concomitance, free choice, free will, a thing will exist only if its existence reaches the stage of necessity, preference
  • Sayyid Abulqasem Hosseini Kamaroliya * Page 61
    The "quantum" theory with Copenhagen's interpretation is a new twentieth century theory which studies subatomic objects. This interpretation of quantum mechanics has certain epistemological bases. Instrumentalism, in the three ontological, semantic and epistemological areas, is one of the main foundations of this interpretation. In the critique of this epistemological basis of the quantum theory, one can argue that the internal perspective from the position of an empirical scientist leads us to realism. But the external perspective of history and the course of the development of science shows that instrumentalism is a correct theory. It is worth noting that, using a descriptive- analytical method, this paper has challenged the instrumentalist perspective of the proponents of Copenhagen's interpretation and physicists such as Schrödinger and Einstein, and one can even witness realism in some of Heisenberg's interpretations.
    Keywords: instrumentalism, realism, Copenhagen interpretation, quantum mechanics
  • Alireza Sanei, Mahdi Akbari Baghkheirati Page 71
    Among the sources of knowledge, sensory perception plays an outstanding role, since it is the foundation of many conceptual and affirmative perceptions. Like many thinkers, Ibn Sina has raised many points about sensory perception. He does not regard the senses as certain, but he has mentioned various roles and functions for them, including the role of senses in imaginations and affirmations. Although his statements on the question of the originality of reason or sense in imaginations may seem vague at first, with a little attention to his works, it becomes clear that he, like most Muslim philosophers, believes in the originality of reason. The present study is a theoretical and developmental research, its information and materials are collected through documentary method and it is analyzed intellectually not statistically.
    Keywords: Sense, Ibn Sina, authenticity of sense, authenticity of reason, epistemology
  • Ismail Shabandari, Mohammad Sarbakhshi Page 83
    There are two logical and philosophical terms for "the copulative being or the inhering existence ". This term was first introduced in logic for the relationship among propositions. In logic, the inhering existence has an in- something-else existence and is contrast to the existence in -itself. Philosophically, the copulative being has an existence for –something- else and is opposite the independent and for-itself existence. According to Sadr al-Muta’allehin, the copulative being has two terms in the philosopher's words: a literal meaning referred to as the relation of the propositions, and the other meaning as the existence for –something-else. By forging a new term for the copulative being and proving the existence of a caused inhering being, Sadr al-Muta’allehin considers it as lacking an existence independent of its cause. In his view, the caused is not referable and no decree is carried on it without negligence. From the caused inhering existence, he concludes the particular unity of being. Using the descriptive method, this paper seeks to present and study the arguments of Sadr al-Muta’allehin for proving the copulative being. It should be said that although the caused existence can be proved, it does not require particular unity.
    Keywords: Sadr al-Mutaallehin, existence, independent existence, inhering existence, the caused copulative being