فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و هفتم شماره 5 (پیاپی 248، امرداد 1397)

ماهنامه معرفت
سال بیست و هفتم شماره 5 (پیاپی 248، امرداد 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح * صفحات 5-13
    این مقاله تفسیری است بر کلام امیرمومنان علی علیه السلام بر صفات شیعیان واقعی. از دیگر نشانه های مومنان، کوتاه بودن آرزو، نداشتن آرزوی طولانی و اندک بودن خطاها و لغزش ها و یاد مرگ می باشد. آرزو خودبه خود بد نیست، بلکه خوب و از نعمت های الهی محسوب می شود و اگر کسی در زندگی آرزو و آرمان نداشته باشد از فعالیت و تلاش بازمی ماند، اما اگر امید و آرزوی انسان معطوف به آخرت و سعادت ابدی انسان باشد، به مراتب ارزش آن از امید و آرزوی دنیوی بیشتر است. آرزوی نکوهیده، آرزوی دور و دراز و پیوسته دنیوی است که آسایش فرد را از او می گیرد و او را از تکالیف و وظایف دنیوی و کار خیر بازمی دارد.
    آرزوهای دنیوی و معنوی با هدف حفظ عزت اسلام و سربلندی نظام اسلامی و برتری در برابر دشمنان مطلوب و مورد سفارش اسلام است. آنچه قائل است اینکه همه چیز در دنیا و لذایذ دنیوی خلاصه شود و دنیا اصالت داشته باشد و آخرت، موهوم! آنچه در بینش توحیدی مطرح است که دنیا مقدمه و زندگی دنیایی، سرای کوتاه بیش نیست. زندگی جاودانه و حقیقی، سرای آخرت است.
    کلیدواژگان: دنیا، آخرت، شیعه واقعی، آرزوهای طولانی، آخرت گرایی
  • استدلال برای آموزه «توحید» / بررسی، تحلیل و مقایسه دیدگاه علامه طباطبائی و ابن میمون
    حسن دین پناه* صفحات 15-26
    آموزه «توحید» از جمله اصل های مورد تاکید همه ادیان الهی بوده و در میان آنها، تنها یهودیت و اسلام دارای توحید خالص و ناب هستند. ازآنجاکه ابن میمون در یهودیت و علامه طباطبائی در امامیه، نقش بسزایی در شکوفا کردن تعالیم دینی داشتند، این مقاله به روش تطبیقی تحلیلی، پس از ارائه دیدگاه های این دو دانشمند بزرگ از براهین توحید، نقاط اتفاق و اختلاف آنان را بیان، مورد بررسی و تحلیل قرار داده است. تنها استدلال ابن میمون برای توحید، بساطت ذات الهی است. اما با وجود اینکه مهم ترین برهان علامه طباطبائی، صرافت وجود الهی است، ولی برهان بساطت و براهین دیگر را نیز برای توحید اقامه کرده است. ابن میمون، اشکالاتی بر براهین توحید وارد کرده است که این تحقیق بیانگر آن است که هیچ یک از آنها، بر تقریرهای علامه طباطبائی از برهان تمانع و تغایر وارد نیست.
    کلیدواژگان: توحید، علامه طباطبائی، ابن میمون، براهین توحید، صرافت، بساطت، تمانع
  • فرح رامین *، فاطمه اکبرزاده نجار صفحات 27-38
    «فطرت» ، امری تکوینی و جزئی از سرشت انسان است که به بعد روحی و معنوی او مربوط می شود. در وجود این فطرت الهی، که زمینه ای برای خداجویی و خداشناسی فطری است، در میان متفکران اسلامی اختلافی نیست. به نظر می رسد، اختلاف بر سر چگونگی راهکارها، و روش ها، در اثبات فطرت و ویژگی های امور فطری و رابطه آن با دین است. ازاین رو، تقریرهایی متنوع و تا حدی متفاوت در آثارشان وجود دارد. این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی بر آن است که با استناد به دیدگاه اندیشمندان معاصر اسلامی ، که برگرفته از قرآن و سنت الهی است، به اثبات وجود فطرت و جایگاه آن بپردازد.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که اندیشمندان اسلامی، برای وجود فطرت در آدمی، از راهکارهایی همچون شهود باطنی و عرفانی، شواهد تاریخی و تجربی، ادله عقلی و نقلی استفاده کرده اند که مهم ترین آن، استدلال عقلی است و سایر راهکارها تاییدی بر آن محسوب می شود.
    کلیدواژگان: فطرت، امام خمینی ره، آیت الله مصباح، علامه طباطبائی، آیت الله شاه آبادی، شهید مطهری، آیت الله جوادی آملی
  • سیده منا موسوی * صفحات 39-48
    این مقاله، به بررسی مسائل اساسی امامت، از دیدگاه شیخ مفید می پردازد، تا روشن سازد که متکلم امامیه و متقدم نامداری مانند شیخ مفید، با روش عقل گرایانه خود چه تصویری از امام ارائه می دهد و ضرورت وجود و شاخصه های امامت را چگونه تبیین می کند. به روش توصیفی تحلیلی به دست آمد که ایشان، در بیشتر مسائل امامت هماهنگ با سایر متکلمان امامیه سخن می گوید، اما در دو مسئله چالش برانگیز عصمت و علم امام، تفاوت ها بروز می یابد. مطابق رویکرد عقل گرایانه شیخ مفید، ضرورت وجود امام برخاسته از لطف و تفضل خداوند است، نه عدالت او. عصمت تام امام، مربوط به دوران امامتش است و پیش از آن، صدور گناه سهوی از او، که موجب نفرت و بی اعتباری اش نشود، جایز است. آگاهی به غیب و امور غیرمرتبط با دین برای امام، ضرورت عقلی ندارد. در همه این مسائل، ادله نقلی گاه موید و گاه منافی نگاه عقلی است. روش شیخ مفید در موارد تنافی و تعارض بسته به اعتبار روایت، جمع یا طرد است.
    کلیدواژگان: امام، علم امام، عصمت، نص، لطف، شیخ مفید
  • محمد سربخشی * صفحات 49-58
    درباره آفرینش، هدف و علت آن، پرسش های متنوعی وجود دارد که تفکیک آنها از یکدیگر و ارائه پاسخ مناسب به هریک، برای حل مسئله حکمت آفرینش ضروری است. در این بحث، چهار سوال را می توان از یکدیگر تفکیک کرد: اول، هدف خالق و دوم هدفی است که برای مخلوق در نظر گرفته شده است. سوم، علت آفرینش و چهارم، وجه حکیمانه بودن آفرینش عالم است. پاسخ سوال اول و دوم این است که خداوند متعال به دلیل کامل مطلق بودن، به عنوان خالق عالم، هدف و مقصدی را مدنظر قرار نداده است. هدفی هم که برای هر موجودی در نظر گرفته شده، رسیدن به کمال لایق خود است. پاسخ سوال سوم این است که حب به کمال، علت آفرینش است و آفرینش، چون به بهترین وجه ممکن رخ داده است، حکیمانه است. تفصیل این پرسش ها و پاسخ آنها، محتوای مقاله حاضر را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: هدف، علت غایی، هدف خالق، هدف مخلوق، فلسفه آفرینش، حکمت
  • مهدی یارمحمدی *، محمد جعفری صفحات 59-67
    شناخت انسان، به عنوان شریف ترین مخلوق خداوند، در گرو شناخت حقیقت وجودی اوست که با ابزارهای مختلف معرفتی، اعم از عقل، نقل، شهود، تجربه و… قابل تحصیل است. «نقل» معتبر، به جهت صدور از معصوم علیهم السلام و احاطه علمی ائمه اطهار بر کل عالم وجود و ازجمله انسان، همواره از بهترین طرق کسب معرفت بوده است. این مقاله با داده هایی روایی، حاصل از گردآوری اطلاعات کتابخانه ای با روش تحلیلی و توصیفی، به واکاوی روایات بیانگر حقیقت روح پرداخته است. در این مقاله، به هشت دسته از احادیث، به ترتیب از روایاتی که به ظاهر مثبت جسمانیت روح بوده اند، تا روایاتی که جز با وجود روح مجرد سازگار نمی باشند، اشاره شده است. حاصل این پژوهش، بیان هماهنگی بین عقل و نقل در دو ساحتی بودن انسان و غیرمادی دانستن ساحت روحانی اوست.
    کلیدواژگان: روح، نفس، مادی، مجرد، انسان
  • علیرضا اسعدی * صفحات 69-78
    بر اساس حدیث تردد، خداوند در هیچ امری همچون قبض روح مومن تردید روا نمی دارد؛ زیرا ازیک سو، دیدار مومن را دوست دارد که تنها با قبض روح او ممکن است. از سوی دیگر، مومن از مرگ کراهت دارد و خداوند نیز به ناخشنودی مومن راضی نیست. ازاین رو، خداوند در قبض روح او مردد می شود. دانشمندان اسلامی، در پاسخ به این اشکال که معنای تردد خداوند، با توجه به حکمت و علم و قضای تغییرناپذیر او چیست و چگونه در خداوند راه پیدا می کند، احتمالات متعددی را مطرح کرده اند که برخی از آنها، مبتنی بر کارکرد مجازی و کنایی تردد و برخی بر اساس کاربرد حقیقی این واژه است. این مقاله با رویکرد تحلیلی می کوشد ضمن بررسی این پاسخ ها و بیان نکات پیرامونی، به تردید مومن از مرگ، کراهت او از آن و نیز کراهت خداوند از ناخشنودی بنده خود، که مسائل قابل تاملی در این روایت اند، بپردازد.
    کلیدواژگان: حدیث تردد، مرگ، قبض روح، کراهت از مرگ
  • سید محمد قاضوی * صفحات 79-90
    این پژوهش به بررسی تطبیقی رضایت باطن در معنویت مدرن و معنویت دینی، پرداخته و نقاط اشتراک و افتراق آن دو را، با روش تحلیلی توصیفی و با استناد به آیات و روایات مورد بحث و بررسی قرار می دهد. این دو معنویت، بر چگونگی برخورد انسان با امور تغییرناپذیر در دنیا، به طور یکسان تاکید دارند. از نگاه این دو معنویت، تمام ساحت های انسان، باید در یک مسیر حرکت کرده، همه بر یکدیگر منطبق باشد. اساس پذیرش یک دین، بررسی عقلانی آن است. اما تفاوت این دو در این است که، معنویت مدرن، رضایت باطن و آرامش را مقصود و هدف نهایی همه ادیان می داند. رضایت باطن را بدون توجه به محوریت خداوند تبیین می کند. اما معنویت دینی، رضایت باطن را در پرتو خدا باوری و خداخواهی میسر می داند و سازوکارهایی نیز ارائه می دهد. در این معنویت، رضایت خداوند، هدف نهایی است. رنج در معنویت مدرن، غیرموجه و در معنویت دینی، وسیله تکامل است.
    کلیدواژگان: رضایت باطن، آرامش، معنویت، معنویت مدرن، معنویت دینی
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah * Pages 5-13
    This article is a commentary on the words of Amir al-Mu'minnān concerning the characteristics of the true Shiite. Not being overcome by wishes, not having long-held ambitions, having few faults and mistakes, and remembering death are some other qualities of true believers. Having wishes is not a bad quality in itself; rather, it is considered as a good divine blessing. If one does not have any wishes and aspirations in life, he will not be able to continue working and trying, but if man's hopes and aspirations are orientated towards the other world and eternal happiness, surely, its value exceeds the worldly ambitions and wishes. A wrong wish is a far-fetched and long-standing worldly one which takes away the individual's comfort and prevents him from performing worldly duties and good deeds. The worldly and spiritual wishes are aimed at maintaining the dignity of Islam, the glory of the Islamic system and its superiority over the implacable and sworn enemies of Islam. Some believe that everything is summed up in the world and worldly delights, the world is authentic, and the hereafter is a superstition! What is considered in the monotheistic view is that this world is just an introduction, and worldly life is temporary. The immortal and real life is the life after death.
    Keywords: world, the hereafter, real Shiite, long-held aspirations, eschatology
  • Hassan Dinpanah * Pages 15-26
    The doctrine of "monotheism" is among the principles emphasized by all divine religions, among which only Judaism and Islam have pure monotheism. Since Ibn Meimoon, in Judaism, and Allamah Tabatabai, in Imamiyah, played a significant role in the advancement of religious teachings, after presenting the views of these two great scholars about the arguments for monotheism, the present paper uses a comparative -analytical method to express, study and analyze their agreements and disagreements. The only argument of Ibn Meimoon for monotheism is the simplicity of divine essence, whereas the most important argument of Allamah Tabataba'i is the purification of divine existence, which he has proposed besides the argument of simplicity and other proofs for monotheism. Regarding the criticisms that Ibn Meimoon has made about the arguments for monotheism, this paper indicates that none of them can be directed at the statements of Allamah Tabatabai about the arguments of hindrance and contradiction.
    Keywords: monotheism, Allameh Tabatabai, Ibn Meimoon, arguments for monotheism, purification, simplicity, hindrance
  • Farah Ramin *, Fatemeh AkbarzadehNajjar Pages 27-38
    "Fitra" or innate nature is an existential issue and a part of man's nature which is related to man's incorporeal or spiritual dimension. There is no disagreement among Islamic thinkers over the existence of the divine Fitra which is a ground for innate desire for seeking and knowing God. It seems that the difference lies in ways and methods to prove Fitra, the characteristics of innate affairs and its relation to religion. Hence, there are diverse and somewhat different views in their works. Using a descriptive-analytical method and studying the views of contemporary Islamic scholars which are derived from the Qur'an and the divine tradition, this paper seeks to prove the existence of "Fitra" and its position. The research findings show that Islamic scholars have proposed rational and mystical intuition, historical and experimental evidences, and rational and narrative arguments to prove the existence of "Fitra" in human beings. The most important evidence in this regard is rational reasoning, and the other arguments are regarded as supporting evidence.
    Keywords: Fitra, Imam Khomeini, Ayatollah Misbah, Allameh Tabataba'i, Ayatollah Shahabadi, Martyr Motahari, Ayatollah Javadi Amoli
  • Seyyedeh Mona Mousavi * Pages 39-48
    Examining the basic issues of Imamate from the view point of Sheikh Mofid, this paper deals with how Sheikh Mofid, an Imamites theologian and a great scholar, depicts Imam with his rationalist method and explains the necessity of the existence and characteristics of Imamate. Carried out through an analytical-descriptive method, this paper shows that he agrees with other Imamites theologians on many issues of Imamate, but some differences are revealed in two challenging issues, i.e. infallibility and knowledge of Imam. According to the rationalist approach of Sheikh Mufid, the necessity of the existence of Imam is due to the grace and mercy of God, not His justice. The pure infallibility of Imam is related to his Imamate era, and before his Imamate, committing an inadvertant sin which does not lead to his disgrace and disputation is permissible. Knowledge of the unseen and non-religious matters have no rational necessity for Imam. In all these issues, the traditional evidence is sometimes for and some other times against the rational perspective. Depending on the validity of the tradition, Sheikh Mofid's method in contradictory cases involves inclusion or exclusion.
    Keywords: Imam, Imam's knowledge, infallibility, text, grace, Sheikh Mofid
  • Mohammad Sarbakhshi * Pages 49-58
    There are a variety of questions on creation, its purpose and cause. In order to solve the question of the philosophy of creation, it is essential to differentiate the questions and provide appropriate answers to each one. Regarding this issue, four questions can be distinguished from one another: the first question concerns the creator's purpose, and the second question addresses the purpose of creature. The third question deals with the cause of creation, and the fourth is about the wisdom in the creation of the universe. The answer to the first and the second questions is that because of being absolutely perfect, God, the Almighty who is the creator of the universe, has not had any purpose. The goal of creating each creature is to reach the perfection it deserves. The answer to the third question is that love of perfection is the cause of creation, and since creation has occurred in the best possible way, it is wise. The details of these questions and their answers constitute the content of this paper.
    Keywords: purpose, ultimate cause, creator's purpose, creature’s purpose, philosophy of creation, wisdom
  • Mahdi YarMohammadi *, Mohammad Jafari Pages 59-67
    Knowing man as the noblest creature of God depends on knowing his existential truth, which can be achieved through various epistemological means such as reason tradition, intuition, experience, and so on. "Valid tradition" is narrated by the infallible Imams who have scientific command of the whole world of existence, including mankind; therefore, it has always been the best way of acquiring knowledge. This paper deals with the narrative data derived from library-based information collected through the analytical and descriptive method, and investigates the narrations about the truth of the soul. The paper mentions eight categories of hadiths ranging from narratives that are supposedly for the spirituality of the soul to the narratives that are consistent only with the immaterial soul. The result of this paper is the expression of the harmony between reason and tradition in the two dimensions of humanity and the immaterialness of his/her spiritual dimension.
    Keywords: spirit, soul, material, immaterial, human
  • Ali Reza As'adi * Pages 69-78
    According to the hadith about God’s hesitation in seizure of believer's spirits, which is mentioned in the narratives and supplications, God hesitates in nothing as much as in the seizure of believer's spirits because, on the other hand, he loves meeting the believer, which is possible only by the seizure of his/her spirit and, on the other hand, the believer dislikes death, and Allah is unpleased by the believer's dissatisfaction. Therefore, Allah gets hesitant in seizing his spirit. Considering his wisdom, knowledge and immutable divine will, and in response to the question as to the meaning of God's hesitation and its appearance in God, Islamic scholars have posed many possibilities, some of which are based on the non-literal and figurative meaning of hesitation, and some others are based on the literal meaning of the term. Using an analytical approach, this paper tries to examine these answers and express some peripheral points. It addresses the believer's doubts about death, his dislike of it, and God’s dislike of the displeasure of his servant, which are remarkable issues in this hadith.
    Keywords: hadith on hesitation, death, seizure of the spirit, dislike of death
  • Seyyed Mohammad Qazavi * Pages 79-90
    This paper is a comparative study of inner satisfaction in modern spirituality and religious spirituality, and discusses their common points and differences by using a descriptive-analytical method and referring to the Quranic verses and narratives. These two kinds of spirituality similarly emphasize how man deals with immutable things in the world. From the perspective of these two kinds of spirituality, all aspects of man must be in the same direction, and they all should be in accord with each other. The basis for accepting a religion is studying it rationally. But the difference between these two is that modern spirituality considers inner satisfaction and tranquility as the ultimate goal of all religions, and explains inner satisfaction regardless of the centrality of God. But religious spirituality regards that inner satisfaction is possible only in the light of believing in God and seeking Him, and provides some guidelines to achieve it. In this spirituality, God's satisfaction is the ultimate goal. In modern spirituality, suffering has no justification, and in religious spirituality, it is the means to perfection.
    Keywords: inner satisfaction, tranquility, spirituality, modern spirituality, religious spirituality