فهرست مطالب

معرفت - سال بیست و هفتم شماره 8 (پیاپی 251، آبان 1397)

ماهنامه معرفت
سال بیست و هفتم شماره 8 (پیاپی 251، آبان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5
    قناعت از جمله ویژگی های شیعیان واقعی است. قناعت به معنای کاستی از تعلقات و توجه به لذایذ دنیوی است. قناعت، مومن را وامی دارد در استفاده از آنچه به دست آورده، و نعمت های خداوندی که در اختیارش هست، اسراف نکند و در حد ضرورت از آن مصرف کند. مومن خدا و آخرت را باور دارد و دنیا را وسیله برای نیل به قرب الهی نمی داند. کسی که همه تلاش او در دنیا بهره مندی از لذایذ دنیوی است یا منکر عالم آخرت است و می پندارد که هرچه هست در همین دنیاست و خارج از آن چیزی وجود ندارد و یا ایمانش ضعیف است. ازاین رو، استفاده از امکانات دنیوی برای غیر آخرت و اهداف غیرالهی نابخردی است. شیعه واقعی از زندگی دنیوی، با چراغ عقل و وحی گام برمی دارد و با هدایت وحی و عقل دلش از انحرافات و کژی ها پاک است. فلسفه قناعت در دنیا در همین عرصه معنا دارد.
    کلیدواژگان: قناعت، دین، دنیا، مومن، آخرت، قرب الهی
  • ویژه تاریخ
  • علی اکبر عالمیان ، حامد منتظری مقدم صفحه 15
    سلمان فارسی، صحابی بزرگ رسول خدا صلی الله علیه و آله، دارای سبکی در مدیریت بود که می توان آن را «سبک مدیریت ارزشی اسلامی» نامید. نگاه او به قدرت و مسئولیت، نگاهی متعالی و ارزشی بود و این مقوله را به عنوان زمینه ای برای حاکمیت ارزش های الهی و خدمت به خلق می دانست. سبک مدیریت او در عرصه های سیاسی، نظامی و فرهنگی برگرفته از آموزه های پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و امام علی علیه السلام بود. این نوشتار به روش تحلیلی توصیفی با هدف زمینه سازی برای دستیابی به الگویی مناسب در سبک مدیریت اسلامی، در تلاش است تا نوع مدیریت این صحابی بزرگ رسول خدا صلی الله علیه و آله را شناسایی کند.
    کلیدواژگان: سلمان فارسی، مدیریت اسلامی، قدرت سیاسی، حکومت، مشروعیت، خودکنترلی
  • نصرت نیل ساز، ابوالفضل رجایی فرد صفحه 25
    علم تاریخ در میان شیعیان از چه اهمیتی برخوردار بوده است؟ چه موضوعات تاریخی توجه آنان را در ادوار نخست برانگیخته است؟ سیر هرگونه تالیفی در بستر زمان و نقش حوزه های حدیثی در شکل گیری آن به چه صورت بوده است؟ این پرسش ها مسائل این پژوهش به شمار می آید تا در پرتو آن، تاریخچه علم تاریخ در میان شیعیان و نظرگاه آنان به این علم روشن گردد. یافته های این پژوهش گویای آن است که برای مولفان و مورخان شیعی، غالبا تاریخ تشیع (یعنی: زندگانی ائمه اطهار) بر تاریخ جهان اسلام اولویت داشته است. بدین روی، وقایعی که رابطه تنگاتنگی با تاریخ تشیع داشته مطمح نظر عالمان شیعه برای تالیف اثر بوده است. سیر تاریخی تالیف آثار نشانگر آن است که شکل گیری هریک از موضوعات تاریخی در بستر زمان، روند یکسانی نداشته و با اقبال و ادبار از سوی عالمان مواجه بوده است. همچنین حوزه های حدیثی شیعه در شکل گیری این آثار نقش های متفاوتی با یکدیگر داشته اند و در مجموع، تاریخ نگاری شیعه در پنج سده نخست، مرهون تلاش های عالمان مراکز علمی حوزه عراق، به ویژه مکتب کوفه، بوده است.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، حوزه های حدیثی، فهرست نجاشی، فهرست شیخ طوسی، پنج قرن نخست
  • محمدحسن حمیدیان صفحه 41
    یکی از مقاطع زندگی رسول خدا صلی الله علیه و آله روزهای پایانی عمر پربرکت و همچنین زمان رحلت جانگداز ایشان است. اخبار و گزارش های مختلفی در منابع تاریخی از این رویداد ثبت شده است که بعضا اختلافات زیادی با هم دارند، به گونه ای که یافتن واقعیت و اصل ماجرا را تا حدی دشوار می سازد. سوال این است که با وجود اخبار مختلف، کدام یک به واقعیت نزدیک تر است؟ قول کدام یک از منابع و راویان پذیرفتنی است؟ یکی از راه های تشخیص واقعیت بیان این واقعه از زبان همراه همیشگی و وصی همتاناپذیر رسول خدا صلی الله علیه و آله یعنی امیرمومنان علی علیه السلام است که مرجع بی بدیلی برای جمع بندی این رویداد به شمار می آید. در این تحقیق، سعی شده است تا کلام و بیان امام، به عنوان سند صحیح، در این واقعه آورده شود و اخبار راویان مختلف از منابع اولیه نیز در این باره نقل شود و با توجه به کلام و بیان امام بررسی و یا به عنوان موید قرار گیرد. به عبارت دیگر، با اشاره به اقوال مختلف، بعضی نقل ها کلام امام علیه السلام را تایید می کند و بعضی از آنها نیز مخالف و یا مغایر با کلام ایشان است که آنها نیز به رویت خواهد رسید. آنچه به دست می آید یک روایت کوتاه از زمان رحلت رسول خدا صلی الله علیه و آله توسط یک راوی معصوم است که تفاوت آن با اخبار راویان دیگر معلوم می گردد.
    کلیدواژگان: امیرمومنان علی علیه السلام، رسول خدا صلی الله علیه و آله، وصیت، غسل، ملائکه، نماز، دفن
  • رضا قزی صفحه 53
    یکی از مهم‏ترین و پراهمیت‏ترین عوامل گسترش اسلام در میان مردم حجاز و دیگر قلمروهای تحت پوشش شخصیت محبوب و مهربان پیامبراکرم صلی الله علیه و آله است که با حمایت و عنایت الهی همراه بود. از جمله بحث های اساسی منابع انسانی، انتخاب و گزینش بهترین نیروها برای مدیریت و رهبری جامعه است که در اصطلاح آن را «گزینش اصلح» یا «به‎گزینی» و به تعبیر قرآن کریم «اختیار کردن» می‎نامند. گزینش مدیر اصلح، فرایندی دارد که یکی از مراحل آن، کادرسازی یا به تعبیر قرآن «اصطناع» است. کادرسازی همچنین دارای مر‎احلی است که یکی از مهم ترین آنها محبوب سازی یا به تعبیر قرآن کریم «القای محبت» است. محبت در وجود نازنین رسول خدا صلی الله علیه و آله سرشته شده بود؛ لیکن محبتی حکیمانه که دوست و دشمن را دربرمی‎گرفت. نوشتار حاضر با رویکرد نظری و تحلیلی، برخی از گونه‏های تالیف قلوب پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را در رفتار با مخالفان تبیین، تحلیل و بازشناسی کرده است.
    کلیدواژگان: پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله، تالیف قلوب، مخالفان، ازدواج، عیادت، انتصاب، بذل مال
  • نصرت نیل ساز ، مرجان شیری محمدآبادی صفحه 65
    حماسه عاشورا الهام بخش نهضت های آزادی بخش و رهایی گستر جهان است و میلیون ها انسان آزاده در مبارزات خود، از آن الهام گرفته اند و خواهند گرفت. در این قیام، اباعبدالله علیه السلام و اهل بیت ایشان با ایراد سخنرانی و احتجاج با مخالفان خود در اماکن مختلف، از جمله مدینه، مکه، ذوحسم و غیره، بشریت را در همه زمان ها و مکان ها مورد خطاب قرار دادند. مخاطبان ایشان واکنش های متفاوتی را در برابر پیام جاودان عاشورا نشان دادند. هدف این مقال دستیابی به چگونگی تاثیرگذاری حماسه عاشورا در جامعه بشری است. روش این پژوهش گردآوری اطلاعات به صورت استنادی و به شیوه توصیفی تحلیلی است. با بررسی واکنش های مخاطبان ایشان در آن زمان و مخاطبان فرازمانی و فرامکانی ایشان در طول تاریخ، 9 واکنش مختلف در برابر این قیام شناسایی شده است که عبارت اند از: پذیرش حقانیت امام علیه السلام، اما خودداری از یاری ایشان؛ انکار حقانیت امام علیه السلام و جنگ با ایشان؛ پذیرش حقانیت امام علیه السلام، اما جنگ با ایشان؛ پذیرش حقانیت امام علیه السلام و اعلام آمادگی برای یاری ایشان؛ پذیرش حقانیت امام علیه السلام و یاری ایشان؛ عزاداری؛ پشیمانی و حسرت؛ اعتراض و قیام.
    کلیدواژگان: امام حسین علیه السلام، اهل بیت امام حسین علیه السلام، احتجاج، خطبه، واکنش مخاطبان
  • آذر انجم شعاع ، محمدرضا شهیدی پاک صفحه 79
    مصر و شام در ربع اول قرن دهم هجری (923ق) توسط ترکان عثمانی فتح و طومار دولت ممالیک درهم پیچیده شد، و قاهره، که پایتخت دولت ممالیک و مرکز خلافت تشریفاتی عباسی بود، به یکی از ولایات امپراتوری عثمانی تبدیل و مقام خلافت به عثمانی منتقل گردید. آنها تحت نظام دیوان سالاری، مدت چهار قرن بر این سرزمین حکم راندند؛ اما برخی عوامل موجب حذف خلافت، تشتت سیاسی، نفوذ غرب و پاره پاره شدن این منطقه به چندین کشور شد. این پژوهش با رویکرد تحلیلی توصیفی، تبیینی نقش سیاست گذاری های دولت عثمانی را در فرایند تجزیه مصر و شام بررسی می کند. از نظر پژوهش گر، سیاست گذاری های داخلی در قالب ساختار اداری، نظامی، فرهنگی، مذهبی، و آموزشی، و سیاست های خارجی دولت عثمانی به گونه ای ترسیم و اجرا شد که فروپاشی، تجزیه و نفوذ انگلیس و فرانسه را در منطقه مصر و شام در پی داشت.
  • دوستعلی سنچولی صفحه 91
    اهل سنت در ایران، به ویژه اندیشمندان آنان، از قرون نخستین اسلامی تاکنون نسبت به اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله عشق می ورزیده و در آثار و تالیفات خویش، به ذکر فضایل آنان می پرداخته و از دشمنانشان تبری می جسته اند. حکیم سنایی غزنوی یکی از شاعران متعهد و سنی مذهب ایرانی در قرن ششم هجری است که در آثار خویش، عشق و ارادت خود را به خاندان نبوت و امامان شیعه بی پرده ابراز داشته است. توجه و اختصاص بخشی از اشعار سنایی به بیان فضایل امام حسن مجتبی علیه السلام و دخالت معاویه در به شهادت رساندن آن امام همام و ابراز انزجار از خاندان اموی، ضرورت و اهمیت این تحقیق را بیان می دارد. این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی به بیان دیدگاه سنایی درباره گوشه ای از فضایل اخلاقی و راز شهادت امام حسن علیه السلام پرداخته است. عشق و ارادت سنایی به امام حسن علیه السلام و دخالت معاویه در شهادت ایشان، از جمله باورهایی است که در آثار این شاعر حکیم هویداست.
    کلیدواژگان: امام حسن مجتبی علیه السلام، سنایی غزنوی، معاویه
|
  • Ayatollah Allameh Mohammad Taqi Misbah Page 5
    Contentment is considered as one of the characteristics of the true Shi'a. Contentment means decreasing one’s attention to materialistic life and worldly pleasures. Contentment prevents a believer from wasting what he/she has attained as well as God's blessings provided for him/her, and makes him/her use the blessings only as much as needed. A true believer believes in God and the Hereafter, and does not regard this world as a means for achieving closeness to God. A person who only tries to enjoy worldly pleasure and denies the Hereafter thinks that life ends in this world and the second world does not exist; such people have little faith. Therefore, using the worldly possessions for non-divine purposes or any purpose other than the Hereafter is unwise.  A true Shia lives in this world by using the light of reason and revelation and is purified from deviations and aberrations with the guidance of revelation and reason. This is the philosophy of contentment in the world.
    Keywords: contentment, religion, the world, believer, the Hereafter, closeness to God
  • Ali Akbar Alamiyan , Hamed Montazeri Moghaddam Page 15
    Salman Farsi, the great companion of the Messenger of Allah, had a style in management that could be called an "Islamic value-based management style". He had a lofty and value-based outlook on power and responsibility, and considered this issue as a ground for the rule of divine values and doing service to the people. His style of management in the political, military and cultural areas was based on the teachings of the Prophet Muhammad (pbuh) and Imam Ali (pbuh). The present descriptive- analytical paper aims to pave the way for identifying the appropriate model of Islamic management style through studying the management of this great companion of the Prophet.
    Keywords: Salman Farsi, Islamic management, political power, government, legitimacy, self-control
  • Nusrat Nilsaz , Abolfazl Raja’ifard Page 25
    How important is history among the Shiites? What historical issues have drawn their attention in the early times? What has been the course of compilations over time and role of the hadith areas in their formation? These questions are dealt with in the present study which seeks to clarify the Shiites’ historiography and their views on this subject. The findings of this study indicate that for Shi'i authors and historians, the history of Shi'a (i.e., the life of the Imams) has mostly had priority over the history of the Muslim world. Thus, the events closely related to Shiite history were chosen as subjects for Shi'i scholars' compilations and work. The historical course of the compilation of works indicates that the formation of each historical subject over time has gone through a different process and has either been welcomed or rejected by the scholars. Also, Shi'i hadith areas have played different roles in shaping these works. Generally, Shiite
    historiography in the first five centuries has been indebted to the efforts of the scholars in the scientific centers of Iraq, especially the Kufa school.
    Keywords: historiography, hadith areas, Najjashi, Tusi, first five centuries
  • Mohammad Hassan Hamidiyan Page 41
    One of the stages of the life of the Messenger of Allah (pbuh) is the end of his blessed life, as well as the time of his tragic demise. There are various traditions and reports recorded in the historical sources about this event, but, in some cases, they have so many differences that the truth and reality about this event is hard to find. The research question is: Which of the existing various traditions is closer to reality? Which sources and narrations are acceptable? One of the ways of understanding the reality about this event is the words of Amir al-Mu'minnan, the constant companion of the Messenger of Allah, which is an unmistakable source of reference about the event. In this research, Imam Ali's words are presented as a solid evidence about this event, and the traditions of different narrators from the early sources are also narrated, investigated and confirmed based on the words of Imam Ali. In other words, some narrations confirm the words of the Imam, and some of them are opposing or contrary to his words. The findings show a short narration from the time of demise of the Messenger of God by an infallible narrator, which differs from that of other narrators.
    Keywords: Amir al-Mu'minnan Ali, the Prophet, will, Ghusl, angels, prayer, burial.
  • Reza ghazi Page 53
    The Prophet's Most darling and Merciful Personality, One of the most important and matter factors in spreading Islam among the people of Hejaz and other areas covered, Which was accompanied by divine support. Among the fundamental discussions of human resources is the choice and selection of the best forces for the management and leadership of society. Which in its term is the "worthy Selection" of the " better Selection" And according to the Holy Quran, " elect" . The selection of a competent manager has a process, One of its stages is Cadastre or, to the Qur'an, the term "election by God". Cadastralization also has an essential role, one of the most important of which is the popularization or, according to the Holy Quran, "inducing love". Love was in the purity of the prophet of Allah, but the Wisely love that encompassed the friend and the enemy. The present article explains and analyzes some of the types of love of the Prophet of Islam with the opposition, with a theoretical and analytical method.
    Keywords: Akram Prophet, Compilation of hearts, opponents, marriage, visitation, appointment, giving property
  • Nusrat Nilsaz , Marjan Shiri Mohammad Abadi Page 65
    The epic event of Ashura has inspired many liberation movements in the world, and millions of free people have been and will be inspired by it in their battles. During this uprising, Aba al-Abdullah and his Ahl al-Bayt addressed the humanity at all times and places by their speeches and contention with their opponents in various places, including Medina, Mecca, Dhuhasam and so on. His audience showed different reactions to the eternal message of Ashura. The purpose of this paper is to find out how the epic event of Ashura influenced human society. In this research, data is collected using a documentary approach and the research method is descriptive-analytical. By examining the reactions of his audience at that time and his audience beyond time and place over the course of history, the research has identified nine different reactions to this uprising, namely: accepting the legitimacy of the Imam but refraining from helping him; denying the Imam's legitimacy and making war with him, accepting of the legitimacy of the Imam but making war with them; accepting the legitimacy of the Imam and declaring readiness to help them; accepting the legitimacy of the Imam and helping him; mourning; regretting; protesting and uprising.
    Keywords: Imam Hossein, Imam Hossein’s Ahl al-bayt, contention, sermon, reaction of the audience
  • Azar Anjom Sho’a’ , Mohammad Reza Shahidi Pak Page 79
    In the first quarter of the 10th century (923 AH), Egypt and Al-Sham were captured by the Ottoman Turks; Mamalik government was disintegrated, Cairo, the capital of the Mamalik government and the center of the Abbasid caliphate, turned into one of the provinces of the Ottoman Empire, and the position of the Caliphate was transferred to the Ottoman Empire. Under the bureaucratic system, they ruled the land for four centuries, but some factors led to the elimination of caliphate, political disunity, the western influence, and the disintegration of the region into several countries. Using a descriptive, analytical and explanatory approach, this research examines the role of the Ottoman government in the process of the disintegration of Egypt and the Levant. According to the researcher, domestic policies in the form of administrative, military, cultural, religious, and educational structures, as well as the foreign policy of the Ottoman government were drafted and implemented in such a way that resulted in the collapse, division and influence of Britain and France in the region of Egypt and the Levant.
    Keywords: Egypt, the Levant, Ottoman government, Mamalik, England, France
  • Doost Ali Sanchuli Page 91
    Since the first centuries of Islam, the Sunnis of Iran, especially their thinkers, have loved the Prophet’s Ahl Al-Bayt, mentioned their virtues and dissociated from their enemies in their works and writings. Hakim Sana’i Ghaznavi is one of the most committed Sunni Iranian poets in the 6th century AH who has expressed his love and devotion to the Prophet’s Ahl Al-Bayt and Shia Imams in his works. The attention and dedication of some of Sana'i’s poems to expressing the virtues of Imam Hassan Mojtaba, the involvement of Mu'awiyah in his martyrdom, and expressing disgust at the Umayyad dynasty indicate the necessity and importance of this research. Using the descriptive-analytical method, this paper explains Sana'i's views on some of the ethical virtues and the secret of the martyrdom of Imam Hassan. The love and dedication of Sanai to Imam Hassan and the involvement of Mu'awiyah in his martyrdom are among the beliefs that are revealed in the works of this philosopher and poet.
    Keywords: Imam Hasan Mojtaba, Sana’i Ghaznavi, Mu'awiyah