فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 67 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا یوسفی زنوز*، فاطمه سجادی خسرقی صفحات 7-23
    مقدمه
    سیستم های اطلاعات بیمارستانی در بهبود هماهنگی بین بخش های مختلف و افزایش کارایی فرآیندها، نقش بسزایی دارند. اما علیرغم مزایای فراوان، بسیاری از بیمارستان ها در فرآیند پیاده سازی این دستگاه ها با رخدادها و موانع فراوانی روبه رو می شوند که می توان آن ها را در قالب ریسک های مدیریتی، فنی، سازمانی و فردی دسته بندی کرد هدف مطالعه حاضر ارائه مدلی برای شناسایی و اولویت بندی ریسک ها در طراحی و پیاده سازی سیستم اطلاعات بیمارستانی می باشد.
    روش کار
    این پژوهش ابتدا با مطالعه ادبیات علمی موضوع، ریسک های حوزه تحقیق شناسایی، استخراج و دسته بندی گردیدند. سپس با نظرسنجی از افراد مطلع، پیامدهای وقوع آن ها استخراج گردید. ریسک ها بر اساس میزان تاثیرشان در شکست پروژه، بر اساس نظر متخصصین حوزه فناوری اطلاعات سلامت و انفورماتیک پزشکی در بیمارستان میلاد و با بهره گیری از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی، رتبه بندی شدند. روایی پرسشنامه از طریق سنجش اعتبار محتوا و اعتبار وابسته به ملاک و پایایی آن از طریق نرخ سازگاری ماتریس ها تایید گردید.
    یافته ها
    بیشترین امتیاز کسب شده در عوامل چهارگانه ریسک های شناسایی شده، مربوط به عوامل مدیریتی با وزن 84 درصد و کمترین امتیاز کسب شده مربوط به عوامل سازمانی با وزن نسبی 01/0 می باشد. پس از ضرب پیامدهای ریسک در احتمال وقوع آن ها، اولویت ها در بیمارستان میلاد تغییر یافت.
    نتیجه گیری
    به کارگیری افراد باتجربه و متخصص درزمینه فناوری اطلاعات سلامت، ارائه آموزش های لازم و بسترسازی فنی جهت پیاده سازی سیستم همراه با اختصاص منابع موردنیاز بیمارستان، توجه ویژه به عوامل مبتنی بر روابط میان فردی در کاهش عوامل شکست پروژه پیاده سازی سیستم اطلاعات بیمارستان بسیار موثر می باشد.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستانی، ارزیابی ریسک، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • میثم جهانی، جلال رضایی نور*، مهدی مهدوی، اسماعیل هداوندی صفحات 24-35
    مقدمه
    الگوریتم های فرا ابتکاری و ترکیبی از توانمندی بالایی در مدل سازی مسائل پزشکی برخوردارند. در این مطالعه از شبکه عصبی به منظور پیش بینی ابتلا به دیابت در میان افراد مستعد دیابت استفاده گردید.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و جامعه ی هدف آن متشکل از 545 فرد بیمار و سالم از مرکز دیابت دانشگاه علوم پزشکی همدان جمع آوری گردید جهت پیش بینی بیماری دیابت استفاده شده است. در این مطالعه از الگوریتم ممتیک که تلفیقی است از الگوریتم ژنتیک و الگوریتم جستجوی محلی است، به منظور به روز رسانی وزن های شبکه عصبی و توسعه دقت شبکه عصبی استفاده شده است.
    یافته ها
    بررسی اولیه نشان داد که دقت شبکه عصبی، 88درصد، می باشد. بعد از بروز رسانی وزن ها با الگوریتم ممتیک دقت آن به 2/93درصد افزایش یافت. برای مدل پیشنهادی به ترتیب حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت، ارزش اخباری منفی، مساحت زیر منحنی 2/96، 4/92، 8/93، 3/95، 958/0 برای مدل الگوریتم ژنتیک، 98، 8/84، 6/88، 2/98، 952/0 و برای مدل رگرسیون لجستیک، 6/95، 5/84، 7/94، 0/87، 916/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش، مدل های شبکه های عصبی در مقایسه با مدل رگرسیون از میزان خطای کمتری در تشخیص بیماری بر اساس متغیرهای فردی و سبک زندگی برخوردارند. یافته های این مطالعه می تواند به برنامه ریزان و ارائه کنندگان خدمات سلامت در برنامه های غربالگری و تشخیص به موقع بیماری دیابت کمک می نماید.
    کلیدواژگان: دیابت، تکنیک پشتیبان تصمیم گیری، شبکه عصبی، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم ممتیک
  • محسن صادق پور*، امیر حسین کیذوری، امین فردوسی مکان صفحات 36-49
    مقدمه
    سیستم اطلاعات بیمارستانی، نرم افزاری جامع برای یکپارچه کردن اطلاعات بیماران، به منظور بهبود کیفیت و کاهش هزینه ها است که با توجه به اهمیت این سیستم ها، نیاز به ارزیابی مداوم سیستم های اطلاعات بیمارستانی ضروری می باشد. هدف اصلی از انجام تحقیق شناسایی و انتخاب الگو(هایی) مناسب در اندازه گیری کارایی این سیستم ها است.
    روش کار
    در این پژوهش با استفاده از روش های نوین چند بعدی تحلیل پوششی داده ها اندازه گیری شد؛ جامعه آماری این تحقیق را 28 بیمارستان از 34 بیمارستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد تشکیل داده است که دارای از سیستم اطلاعات بیمارستانی بودند.
    یافته ها
    نمرات تخمینی مدل های مختلف نشان داد که امتیازات روش های گوناگون تفاوت زیادی با یکدیگر دارند به طوری که میانگین و انحراف معیار نمرات مدل کارایی ممتاز برابر با 2656/0 ± 74/0 و برای مدل سنتی این مقادیر برابر با 0541/0 ± 04/0 حاصل شد، ولی علیرغم وجود این تفاوت در نمرات، ارتباط خطی بین تمامی روابط (به جز یک رابطه) معنی دار ( ) و همبستگی قوی در بین بعضی از روش ها وجود داشت. هرچند توابع هدف روش های مختلف، مزایایی داشت ولی بهره گیری از الگوی میانگین نمرات کارایی شیوه ای مناسب در سنجش کارایی سیستم های اطلاعات بیمارستانی محسوب می گردد.
    نتیجه گیری
    بر پایه توجی هات نظری و برداشت های حاصله و به منظور کاهش پیچیدگی در هرچه کاربردی تر نمودن الگوی عملیاتی ارزیابی عملکرد، می توان روش کارایی ممتاز را به عنوان روشی ارجح در ارزیابی سیستم های اطلاعات بیمارستانی معرفی نمود.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، ارزیابی، سیستم اطلاعات بیمارستانی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
  • مهدی جعفری سیریزی، سید حسام سیدین، سیامک عقلمند، محسن سید محمودی* صفحات 50-63
    مقدمه
    به نظر می رسد حضور دائمی متخصصین مقیم، بر بهبود شاخص های عملکردی بخش اورژانس تاثیرگذار باشد. لذا، هدف از این مطالعه، بررسی عملکرد بخش اورژانس بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، قبل و بعد از پیاده سازی برنامه حضور پزشکان متخصص مقیم طرح تحول نظام سلامت است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و توصیفی-تحلیلی است. در این مطالعه، ابتدا داده های مربوط به شاخص های عملکردی 23 بیمارستان دولتی استان آذربایجان غربی، از طریق فرم گردآوری داده برای دو دوره شش ماهه قبل و بعد از حضور متخصصین مقیم، جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS 22، آزمون تحلیل اندازه های مکرر تحلیل شدند. سپس برای بررسی علل عملکرد خوب یا ضعیف، بهترین و ضعیف ترین بیمارستان از لحاظ عملکرد، با 15 نفر از پرسنل دو بیمارستان منتخب مصاحبه های نیمه ساختاریافته ای صورت گرفت و از طریق نرم افزار MAXQDA10، تکنیک تحلیل چارچوبی تحلیل شدند.
    یافته ها
    حضور پزشکان متخصص مقیم، باعث بهبود نسبی شاخص های عملکردی چون «مدت زمان تعیین تکلیف بیماران اورژانسی در سطح یک تریاژ» (17/0 دقیقه کاهش) و «درصد بیماران تعیین تکلیف شده ظرف مدت شش ساعت» (36/1 درصد افزایش) شده است. (05/0P-Value >) نتایج حاصل از مصاحبه ها نیز نشان داد که حضور دائمی متخصص طب اورژانس، نحوه مدیریت در اورژانس، نحوه تریاژ بیماران و انجام مشاوره ها، فراهم کردن امکانات و فضای فیزیکی لازم، برگزاری کلاس های آموزشی برای پرسنل، وجود امکانات تشخیصی و نیز انگیزش پرسنل، عواملی هستند که باعث بهبود کلی عملکرد بخش اورژانس بهترین بیمارستان شده اند.
    نتیجه گیری
    به طورکلی برنامه حضور پزشکان متخصص مقیم، درصورتی که به درستی اجرا شود، می تواند باعث بهبود شاخص های عملکردی بخش اورژانس شود. ضمن این که لازمه پیاده سازی هرچه بهتر این برنامه، انگیزش پزشکان می باشد.
    کلیدواژگان: طرح تحول نظام سلامت، بخش اورژانس، متخصصین مقیم، شاخص های عملکردی
  • طیبه نیک رفتار*، الهه حسینی، عاطفه مقدم صفحات 64-74
    مقدمه
    گردشگری پزشکی، به عنوان یکی از ابعاد گردشگری به توسعه پایدار و پویایی اقتصاد کشور کمک می نماید. پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر در تصمیم گیری گردشگران برای انتخاب ایران به عنوان کشور مقصد می پردازد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه گردشگرانی است که در زمان یاد شده برای جراحی و درمان وارد شهر شیراز شده اند. برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شد. برای سنجش روایی پرسشنامه از نظر خبرگان استفاده گردید. آلفای کرونباخ کلیه سازه های پرسشنامه از 7/0 بیشتر بودکه نشان دهنده پایایی پرسشنامه است. 96 پرسشنامه توزیع شد که از این تعداد 87 نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند. برای تحلیل داده از روش معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان می دهد که جستجوی اطلاعات با ضریب مسیر(62/0) اثر بسیار مهمی در انتخاب ایران به عنوان کشور مقصد در گرشگری سلامت دارد. عوامل محرک تقاضا و تسهیل کننده کلان با ضرایب مسیر به ترتیب (31/0 و 12/0) در رتبه های بعدی قرار دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت گردشگری پزشکی و درآمد زایی این صنعت برای کشور، یکی از روش های افزایش جذب گردشگر و تاثیر گذاری بر تصمیم گیری گردشگران برای انتخاب ایران به عنوان کشور مقصد تبلیغات و اطلاع رسانی است. با افزایش تبلیغات و متنوع سازی ابزارهای تبلیغات می توان اطلاعات بیشتری در اختیار گردشگران قرار داد و تقاضا برای گردشگری سلامت را افزایش داد.
    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، درمان، ایران
  • مصطفی لنگری زاده، سید محمدعلی صدرعاملی، محسن سلیمانی* صفحات 75-88
    مقدمه
    حجم زیاد اطلاعات پزشکی با بیماری ها و روش های درمانی متفاوت، می تواند یکی از عوامل بروز خطاهای درمانی در بخش مراقبت های ویژه قلبی باشد. هدف این پژوهش طراحی سیستمی بود که علائم حیاتی بیماران را به صورت مستمر و همزمان پایش نماید و در صورت غیر طبیعی بودن، هشدارهایی را تولید و مداخلات درمانی مناسب را به ترتیب اولویت پیشنهاد کند.
    روش کار
    این پژوهش از نوع کاربردی-توسعه ای بود که به روش مقطعی در سال 1394 در بیمارستان شهید رجائی استان تهران انجام شد. 15 نفر پزشک متخصص و 15 نفر پرستار شاغل در بخش مراقبت های ویژه قلبی به صورت غیر تصادفی هدفمند به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. در طراحی سیستم از فناوری MEAN.js و داده های پایگاه دادهMIMIC II فیزیونت استفاده شد.
    یافته ها
    حدود طبیعی و غیرطبیعی علائم حیاتی با توجه به شرایط محیطی و جمعیتی و انواع مداخلات درمانی با توجه به میزان تغییرات علائم حیاتی به ترتیب اولویت مشخص شدند. نتایج نشان داد که سیستم تصمیم یار در ارائه مداخلات درمانی از صحت 7/94 درصد، حساسیت 60/82 درصد و دقت 100 درصد برخوردار بود و در تولید هشدارهای به موقع دارای صحت 9/92 درصد، حساسیت 80 درصد و دقت 100 درصد است.
    نتیجه گیری
    عوامل مختلفی در تعیین مقادیر علائم حیاتی و اولویت مداخلات درمانی تاثیرگذار هستند. نتایج نشان داد که سیستم های تصمیم یار بالینی می توانند به هنگام بروز وضعیت های پیش بینی نشده کمک کننده باشند. از نقطه نظر بالینی موجب تسهیل درک علائم حیاتی، تشخیص وضعیت بیمار و منجر به بهبود فرایند تصمیم گیری بالینی می شود که می تواند در کاهش خطاهای درمانی تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: سیستم تصمیم یار، بخش مراقبت های ویژه قلبی، مداخلات درمانی، علائم حیاتی
  • علی محمد احمدی، احسان طاهری* صفحات 89-98
    مقدمه
    هزینه های سلامت یکی از انواع هزینه های خانوارها است که شرایط اقتصادی و اجتماعی آن ها و نیز سیاست های دولت در زمینه ی سلامت از جمله بیمه ی درمان، از عوامل موثر در تعیین میزان آن می باشد. لذا هدف این پژوهش، بررسی تاثیر این شرایط بر سطوح مختلف هزینه های سلامت خانوارهادر ایران است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع کاربردی بوده و در آن از مدل اقتصادسنجی پروبیت رتبه بندی شده استفاده شده و داده های مورد استفاده نیز از آمارهای هزینه و درآمد خانوار سال 1393 مرکز آمار ایران با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شده است. حجم نمونه 23573 خانوار در مناطق مختلف کشور است. همچنین برآورد نتایج و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار STATA14انجام شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهند که تحصیلات سرپرست، سن سرپرست، مرد بودن سرپرست، داشتن بیمه درمانی، بعد خانوار، و درآمد سرانه خانوار رابطه مثبتی با هزینه سلامت خانوار دارند. همچنین اثرات نهائی برای متغیرهای فوق، در گروه یک متغیر وابسته، منفی است، یعنی افراد با وضعیت اقتصادی اجتماعی بهتر، تمایل کمی به هزینه های پایین سلامت دارند، اما برای گروه های بالاتر هزینه های سلامت، مجددا این رابطه مثبت می شود. همچنین، در میان خانوارهای دارای بیمه درمان، خانوارهای دارای بیمه های روستایی، تامین اجتماعی، مکمل و خدمات درمانی به ترتیب هزینه سلامت کمتری را داشته اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، خانوارهایی که نه تنها از لحاظ اقتصادی، بلکه از نظر موقعیت اجتماعی وضعیت بهتری دارند، مخارج سلامت بالاتری داشته اند. همچنین، با توجه به پرداخت های مختلف خانوارهای دارای بیمه های درمان متفاوت، که در مطالعات دیگر کمتر به آن توجه شده، پیشنهاد می شود که دولت یک بسته ی بیمه پایه را در نظر بگیردکه از نظر کیفیت خدمات ارائه شده برای همه ی خانوارها یکسان باشد و از نظر حق بیمه نیز عادلانه باشد به گونه ای که همه ی افراد جامعه را پوشش دهد و نابرابری های اقتصادی، بر وضعیت سلامت خانوارها تاثیر منفی نگذارد.
    کلیدواژگان: هزینه های سلامت، وضعیت اقتصادی، اجتماعی خانوار، بیمه درمان، مدل پروبیت رتبه بندی شده
  • مریم عاشوری* صفحات 99-110
    مقدمه
    دیالیز ناکافی به عنوان یک عامل خطر مرگ و میر برای بیماران کلیوی، ضرورت وجودالگویی برای کمک به پرسنل بخش دیالیز جهت ارائه خدمات درست به بیماران دیالیزی و مدیریت صحیح درمان آن ها را نشان می دهد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی الگویی برای تشخیص نوع صافی همودیالیز صورت گرفته است زیرا نقش نوع صافی در کفایت دیالیز تعیین کننده می باشد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر به روش توصیفی- مقطعی صورت گرفته و نمونه گیری به روش سرشماری بوده است. جامعه ی پژوهش متشکل از داده های بیمارستان علی ابن ابی طالب (ع) زاهدان در خردادماه 95 است که با مراجعه مستقیم پژوهش گر به سازمان حاصل و به صورت فایل اکسل تهیه گردید. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار Clementine12.0 استفاده شده است. در پژوهش حاضر الگوریتم های درخت تصمیم و شبکه عصبی اجرا گردیدند.
    یافته ها: مقدار صحت بدست آمده از اجرای الگوریتم های C5.0 ،C&R Tree، CHAID، QUEST و شبکه عصبی به ترتیب 9263/0، 9047/0، 8872/0، 8720/0 و 8754/0 می باشد. مقادیر بدست آمده برای شاخص های حساسیت، شفافیت، صحت، دقت، NPV، FM، GM، FPR، FNR، FDR و ER و نیز سطح زیر منحنی ROC برای مدلC5.0 نشان دهنده عملکرد بهتر این الگوریتم نسبت به سایرین می باشد.
    نتیجه گیری: مقادیر بیشتر برای 7 شاخص اول نشان می دهد که طبقه بند مورد استفاده نمونه های بیشتری را در جای درست خود طبقه بندی کرده و مقادیر کم 4 شاخص آخر وقوع خطای کمتر در طبقه بندی نمونه ها را تایید می نماید. مدل C5.0 در 7 شاخص اول بیشترین مقدار و در 4 شاخص آخر کمترین مقدار را دارد. مدل ارائه شده به پیش بینی دقیق تر نوع صافی همودیالیز و نیز مدیریت صحیح درمان بیماران کمک می نماید.
    کلیدواژگان: همودیالیز، صافی، داده کاوی، درخت تصمیم
|
  • R. Yousefi Zenouz*, F. Sajjadi Khosraghi Pages 7-23
    Introduction
    Hospital information systems play an important role in improving coordination between different sectors of a hospital and increasing the efficiency of its managerial processes. Despite great advantages of these systems, many hospitals have encountered some obstacles at the implementation stage that deviate the systems from their primary goals. These events caused the hospital information systems to fail. The aim of this paper is to present a model for identification of these events and categorize them and finally prioritize them in order to manage or hinder their occurrence.
    Methods
    Firstly, by reviewing the related literature, we identified the risks that possibly can occur in this area. After extracting the risks, their consequences have been quantified by means of expert judgment. Experts were selected from Milad hospital. Then the risk's priorities have been determined by applying fuzzy analytic hierarchy process. The reliability and the validity of the related questionnaire have been determined
    Results
    Between four identified factors, the highest scores were related to the managerial factors with the weight of 0.84 while the organizational factors gained the lowest score by the weight of 0.01. After multiplying the probability of each risk factor to its consequence, the priorities changed.
    Conclusion
    Employing qualified personnel in the field of health information systems, providing necessary trainings to them and preparing technical infrastructure before the implementation of the system along with the assignment of the required resources, and paying special attention to interpersonal relationships are very crucial in the reduction of failure risk of hospital information system implementation project.
    Keywords: Hospital information systems, risk assessment, fuzzy analytic hierarchy process (FAHP)
  • J. Jahani, M. Rezaeenoor*, M. Mahdavi, E. Hadavandi Pages 24-35
    Introduction
    Meta-heuristic and combined algorithms have a great capability in modelling medical decision making. This study used neural networks in order to predict Type 2 Diabetes (T2D) among high risk individuals.
    Methods
    This study was an applied research. Data from 545 individuals (diabetic and non-diabetic), in Diabetes Clinic of Hamedan University of Medical Sciences, were used to develop predictive diabetes models. Memetic algorithms which are a combination of genetic algorithm (GA), local search algorithm, and neural networks were applied to update weights and improve predictive accuracy of neural network models. In the first step, optimum parameters for neural networks such as momentum rate, transfer functions, and error functions were examined through trial and error and other studies.
    Results
    The preliminary analysis showed that the accuracy of neural networks was 88 percent. The use of memetic algorithm improved its accuracy to 93.2 percent. Among models, regression model had the least accuracy. For the memetic algorithm model the amount of sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value, and area under the curve were 96.2, 95.3, 93.8, 92.4, and 0.958, respectively. These parameters for GA were 98.0, 84.8, 88.6, 98.2, and 0.952 and for the logistic regression model were 95.6, 84.5, 94.7, 87.0, and 0.916, respectively.
    Conclusions
    Models developed by neural networks have a higher predictive accuracy than the regression model. The results of this study can contribute to risk management and planning of health services by providing healthcare decision makers with more accurate predictive models based on clinical and life style characteristics of individuals.
    Keywords: Diabetes, Decision Support Techniques, Neural network, Genetic Algorithms, Memetic algorithm
  • M. Sadeghpour*, Ah Kayzouri Ah, A. Ferdosi Makan Pages 36-49
    Introduction
    Hospital Information System (HIS) is universal software for integrating information of patients, with the aim of improving the quality and reducing the costs. So, given the importance of these systems, continuous evaluation of hospital information is essential. The main goal of this study is to find and select pattern(s) suited for evaluating efficiency of these systems.
    Methods
    In this study, we evaluated the efficacy by novel multidimensional Data Envelopment Analysis (DEA) methods. Statistical population included 28 of 34 hospitals supported by Mashhad University of Medical Sciences using hospital information systems.
    Results
    The estimated scores of different models showed that various methods are different from each other, as the average and standard deviation of scores of the superior performance model and the conventional model were 0.2656 ± 0.74 and 0.0541 ± 0.04 respectively. However, despite this difference in scores, linear relationship between all the relationships (except for one relationship) was significant (p-value
    Conclusion
    Based on theoretical justification and practical interpretation of the results and to cut the complexity in applying the operational model of performance evaluation, the superior performance method could be introduced as the preferred method to evaluate hospital information systems.
    Keywords: Data envelopment analysis, evaluation, hospital information systems, Mashhad University of Medical Sciences
  • M. Jafari Sirizi, S. Seyedin, S. Aghlmand, M. Seyed Mahmodi* Pages 50-63
    Introduction
    It seems permanent presence of resident specialists affects the performance indicators of emergency department (ED). Therefore, the aim of this study is evaluating the performance of EDs in hospitals affiliated to Urmia University of medical sciences following the implementation of specialist residency program under the health sector evolution plan.
    Methods
    The present study is an applied type and descriptive-analytic. In this study the data related to performance indicators of 23 public hospitals of West Azerbaijan province is collected through data collection forms for two six month period before and after resident specialist presence and analyzed by using SPSS 22 software, Repeated Measure ANOVA test. Then semi-structured interviews were conducted with 15 personnel of the two selected hospitals to evaluate the causes of good or poor performance in the best and in the weakest hospitals in aspect of performance and analyzed by using MAXQDA 10 software, framework analysis technique.
    Results
    The presence of resident specialists resulted in relative improvement of performance indicators such as «Mean time of triage (level 1) » (0. 17 Minutes decrease) and «the percentage of patients were disposed during 6-hour» (1. 36% increase). (P-Value > 0/05) The results of the interviews show that permanent presence of emergency specialists, management method in emergency department, how to triage patients and counseling, providing facilities and required physical space, training classes for staff, available diagnostic facilities and personnel motivation are factors resulted in overall improvement of ED performance In the best hospital.
    Conclusion
    Generally, if the specialist residency program implemented correctly results in improvement of performance indicators in ED. Meanwhile, physicians’ motivation is a requirement for better implementation of this program.
    Keywords: Health Sector Evolution Plan, Emergency department, Resident specialists, Performance indicators
  • T. Nikraftar*, E. Hosseini, Moghadam Pages 64-74
    Introduction
    Medical tourism as one of the dimensions of sustainable development to help the country's economy dynamics. Little research has been conducted in the field of medical tourism. Based on this fact there is a lot of potential in the field medical tourist attraction in Iran, this study examines the factors in deciding the tourists to choose Iran as a country of destination.
    Methods
    This is a descriptive study of correlation kind. The statistical community, includes all visitors that came into the city of Shiraz for surgery and treatment. First, a preliminary study has been done through the distribution of a questionnaire among the 20 international medical tourists and variance estimated with the prototype at the level of 95% confidence. The sample size was calculated (96 cases). 87 people responded to the questionnaire. The questionnaire was designed based on the existing literature reviewed research. To assess the validity of the questionnaire comments of experts was used. Cronbach's alpha coefficient is 81.0 which shows the necessary reliability of the questionnaire.
    Results
    The results of the research show that the path coefficient of information search (0/62) is a very important effect on the choice of Iran as a country of destination in the health tourist. Macro factors and stimulating demand with the path coefficients respectively (0/31 and 0/12) are in the next ranking. The results show that the advertising and media have critical impact on the Iranian elections as a destination country in health. Macro factors and stimulating demand are next in rank.
    Conclusion
    Due to the importance of medical tourism and income creation of this industry, one of the ways to attract tourists and influence on decision making of them is advertising and information. We can increase the demand for health tourism with using varied advertising tools.
    Keywords: Medical tourism, Medical treatment, Iran
  • M. Langarizadeh, Sma Sadr Ameli, M. Soleymani* Pages 75-88
    Introduction
    Big volume of patient’s medical data is one of the medical error reasons in coronary care unit (CCU). The purpose of this study was the designing a system that can monitored the patient’s vital sign continuously and when there are abnormal, producing alarms and proposed appropriate medical interventions according to the patient’s conditions in CCU.
    Methods
    This was application-development study that done in cross-sectional method in Shahid Rajai hospital at Tehran in 2015. 15 physicians and 15 nurses of CCU were considered as non-random purposively sampling. MEAN.js technology and MIMIC II Physionet’s database were used for system designing.
    Results
    Normal and abnormal ranges of Vital signs were assessed according to the environmental and population conditions in this study. Variety of therapeutic interventions due to the patients’ vital signs changing was identified with their priorities. The results showed that the clinical decision support system (CDSS) had accuracy (94/68 %), sensitivity (82/60 %) and specificity (100 %) in proposing of proper interventions and had (92/92 %) accuracy, (80 %) sensitivity and (100 %) specificity in producing of timely alarms.
    Conclusion
    There are several factors that impact on determining of normal and abnormal ranges of vital signs and interventions priorities. The results showed that CDSS can help professionals in appropriate medical interventions selecting in unanticipated conditions at clinical care processes. At clinical point, this system can improve the understanding of vital signs, patient health conditions and decision-making process that can help in reducing of medical errors.
    Keywords: decision support system, CCU, medical interventions, vital signs
  • Am Ahmadi, E. Taheri* Pages 89-98
    Introduction
    Health expenditure, one of the households spending, is affected by family’s socio-economic status, and government health policies, such as health insurance. Therefore, this paper aimed to analyze the impact of these conditions on different levels of health expenditures of households in Iran.
    Methods
    In this applied study, an econometric model, Ordered Probit, was used. The related data on household expenditure and income in 2014 were collected from Statistical Center of Iran by means of a questionnaire. The population consisted of 23573 Iranian households living in different areas in Iran. Estimation of results and Data analysis was performed using STATA 14.0.
    Result
    According to the findings, householder education level, age, gender (male householders), per capita income, size of household, and health insurance coverage were positively related to household health expenditure. There was also a negative marginal effects for above variables in group one of dependent variable. It means that households with better socio-economic situation, have a low tendency for low health expenditures which again becomes positive for higher health expenditures. Moreover, households with rural insurance, social security insurance, complementary insurance and medical treatment insurance paid lower health expenditures, respectively.
    Conclusion
    Households with better socio-economic status, spend more on their health care. Since households pay differently for different health insurances, it is recommended that government provide a fair basic insurance package of the same quality of services to cover all households, a package which is not affected by economic inequality.
    Keywords: Health Expenditures, Socioeconomic Status of Household, Health Insurance, Ordered Probit Model
  • M. Ashoori* Pages 99-110
    Introduction
    Inadequate dialysis for patient's kidneys as a mortality risk necessitates the presence of a pattern to assist staff in dialysate part to provide the proper services for dialysis patients and also the proper management of their treatment. Since the role of buffer type in the adequacy of dialysis is determinative, the present study is aimed at determining hemodialysis buffer type.
    Methods
    Cross-sectional method was applied in the present study. The population included the data extracted from Ali Ibn Abi Talib hospitals in Zahedan from May-June 2016. In this study Clementine 12.0 has been used for data analysis. In the present study Decision trees C5.0, Classification and Regression Tree, Chi-Squared Automatic Interaction Detector, Unbiased and Efficient Statistical Tree and Neural Network algorithms were executed.
    Results
    The obtained accuracy for executing decision trees C5.0, Classification and Regression Tree, Chi-Squared Automatic Interaction Detector, Unbiased and Efficient Statistical Tree and Neural Network equals 0.9263, 0.9047, 0.8872, 0.8720 and 0.8754, respectively. The results of indices including sensitivity, specificity, accuracy, precision, NPV, FM, GM, FPR, FNR, FDR, ER for C5.0 decision tree are indicators of better performance of this algorithm compared to the other algorithms.
    Conclusion
    The extracted rules for a new sample having specific features can predict proper dialysis buffer. Hence, the proposed model helps us in predicting more precise hemodialysis buffer type and also the proper management of patient treatment which result in better performance among health organization.
    Keywords: Hemodialysis Buffers, Data Mining, Decision Tree, Neural Network