فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 68 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن اشرفی ریزی، لیلا شهرزادی* صفحات 7-9
    دسترسی و استفاده از اطلاعات سلامت نقش مهمی در ارتقای سطح سلامت جامعه دارد ]4-1[. به عبارت دیگر، اطلاعات سلامت می تواند در پیشگیری از بیماری ها، بهبود خدمات سلامت[5-2]. کاهش هزینه های درمان بیماران ]7-6 [، افزایش اعتماد به نفس بیماران در روند درمان و افزایش کیفیت مراقبت های پزشکی کمک شایانی نماید ]5[. با توجه به تاکید سازمان بهداشت جهانی مبنی بر دسترسی همگان به اطلاعات سلامت ]8[، لازم است، زیرساخت های لازم در این زمینه چه از بعد امکانات و تجهیزات و چه از بعد نیروی انسانی فراهم گردد. کتابداران و اطلاع رسانان پزشکی به عنوان متخصصان اطلاعات سلامت، علاوه بر کمک به متخصصان حوزه سلامت ]9[، در ارتباط با خانواده ها نیز وظایف ویژه ای بر عهده دارند. امروزه در جامعه با وجود حجم عظیم اطلاعات در رسانه های مختلف، دسترسی خانواده ها به مواد خواندنی آسان فهم در حوزه سلامت و کمک به آن ها در درک این اطلاعات، از طرف هیچ انجمن یا سازمانی حمایت نمی شود. به نظر می رسد، راه اندازی کتابخانه تخصصی سلامت خانواده و یا مجموعه های تخصصی در کتابخانه های عمومی با اهداف و وظایف خاص می تواند این امر خطیر را محقق نماید. هدف اصلی از راه اندازی این کتابخانه ها یا مجموعه ها، فراهم نمودن امکان دسترسی خانواده ها به اطلاعات سلامت معتبر و موثق، متناسب با سطح سواد، فرهنگ وجنسیت آن ها و نیز توانمند ساختن آنان در درک و بکارگیری این اطلاعات در رفع نیازهای سلامت خود است. در این مقاله به کارکردهای این کتابخانه ها یا مجموعه های تخصصی و نیز نقش کتابداران و اطلاع رسانان پزشکی در این کتابخانه ها پرداخته می شود.
  • مصطفی لنگری زاده، میلاد قلی نژاد کمرپشتی* صفحات 10-22
    مقدمه
    یکپارچه سازی ساختار سیستم های اطلاعات بهداشتی بر اساس یک زبان مشترک، به منظور تبادل اطلاعات با این سامانه ضروری است. هدف این پژوهش آن بوده است تا با ارائه مدل مفهومی از سیستم گزارش دهی بخش آزمایشگاه و با بهره گیری از زبان مدل سازی یکپارچه، مشکل یکپارچگی این سیستم اطلاعاتی با سامانه پرونده الکترونیک سلامت برطرف شود و توسعه دهندگان سیستم های اطلاعاتی بتوانند با استفاده از این مدل و طراحی سرویس بر اساس آن، به سپاس (سامانه پرونده الکترونیک ایران) متصل شوند و داده های مربوط به گزارش های آزمایشگاه را ارسال کنند.
    روش کار
    این پژوهش از نوع توصیفی _کاربردی است که به صورت مقطعی در نیمه اول سال 1394 انجام شده است. مطالعه بر روی 95 نفر از کارکنان آزمایشگاه مرکز قلب شهید رجایی تهران با روش نمونه گیری هدفمند انجام گردید. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود. به منظور سنجش روایی آن از روش اعتبار محتوا و به منظور سنجش پایایی، از روش آزمون- بازآزمون استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و در محیط نرم افزار SPSS نسخه 21 صورت گرفت. در مرحله طراحی مدل مفهومی، نمودارها با استفاده ازنرم افزار ویژوال پارادایم رسم گردید.
    یافته ها
    براساس نظرسنجی، داده های دموگرافیک، مدیریتی، بالینی، بیمه ای، بیهوشی و داده های اقدامات، مشاهدات و تفسیر آزمایشگاه، به عنوان مجموعه حداقل داده های گزارش های آزمایشگاه پیشنهاد شدند. همچنین پس از شناسایی نیازهای داده ای، براساس فرایندها و توصیفات کاربری، نمودار مورد کاربرد ترسیم و با استفاده از آن، طراحی سایر نمودارها انجام شد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که گزارشات آزمایشگاه موجود در سامانه پرونده الکترونیک سلامت نقش مهمی در تشخیص و مدیریت مشکلات بالینی بیمار دارند، ارائه مدل مفهومی سیستم گزارش دهی آزمایشگاه به منظور طراحی سیستماتیک آن می تواند مشکل تبادل اطلاعات بین این سیستم گزارش دهی و سامانه پرونده الکترونیک سلامت را برطرف کند.
    کلیدواژگان: گزارش آزمایشگاه، زبان مدل سازی یکپارچه، مجموعه حداقل داده، سامانه پرونده الکترونیک سلامت
  • محمود مدیری، حامد کریمی شیرازی، زهرا هاشمی دهقی * صفحات 23-37
    مقدمه
    صنعت گردش گری پزشکی امروزه از رو به رشد ترین بخش های صنعت گردش گری در جهان است و ایران با دارا بودن ظرفیت های بسیار و با استفاده مطلوب از این ظرفیت ها می تواند به یکی از قطب های گردش گری پزشکی آسیا تبدیل شود. این پژوهش با هدف شناسایی و رتبه بندی راهبرد های صنعت گردش گری پزشکی بر اساس عوامل سوات (قوت، ضعف، فرصت، تهدید) برای کمک به صنعت گردش گری پزشکی ایران انجام شده است تا علاوه بر شناسایی چالش های موجود، بتواند رهبری این صنعت را در منطقه کسب نماید.
    روش کار
    در این پژوهش از مدل های ترکیبی تصمیم گیری چند معیاره فازی که شامل فرآیند تحلیل شبکه ای فازی بر اساس دیمتل فازی برای وزن دهی و اولویت بندی عوامل سوات است و از روش ویکور فازی برای رتبه بندی راهبرد استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی محتوای پرسش نامه ها و معیارها با نظرات اساتید و خبرگان و با غربال گری تاییدشد. نظرات 15 خبره به صورت چهره به چهره در مورد تاثیرات عوامل بر یکدیگر و میزان اهمیت آن ها در انتخاب راهبرد جمع آوری و با روش های فوق تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان دادکه صنعت گردش گری پزشکی ایران در عامل «پزشکان متبحر و بنام در سطح بین الملل» بر اساس نظرات خبرگان، دارای قوت و مهم ترین عامل برای انتخاب راهبرد پزشکی است و راهبرد «تدوین و اصلاح سیاست های جامع گردش گری پزشکی» رتبه اول را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    به منظور موفق شدن در حوزه مدیریت گردش گری ایران بر اساس یافته های تحقیق، لازم است که سیاست های جامع گرش گری پزشکی اصلاح و دوباره تدوین گردند.
    کلیدواژگان: گردش گری پزشکی، سوات، تصمیم گیری چند معیارهفازی
  • پروانه ابوطالبی، محمدحسین بیگلو * صفحات 38-52
    مقدمه
    آموزش های کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی در سطوح مختلف، تعلیم نیروی انسانی را برای کار در کتابخانه های مختلف پزشکی دنبال می کنند. هدف این پژوهش، بررسی صلاحیت های موردنیاز کتابداران دانشگاه های علوم پزشکی کشور و میزان تطابق آن با سرفصل های رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است و به شیوه پیمایشی در سال 1395 انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش، اعضای هیات علمی گروه کتابداری پزشکی، مدیران کتابخانه ها و کتابداران شاغل در دانشگاه های علوم پزشکی کشور بودند که 240 نفر به شیوه ی نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ی محقق ساخته انجام گرفته است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد، از دیدگاه اعضای هیات علمی صلاحیت های جستجوی اطلاعات، از دیدگاه مدیران کتابخانه ها صلاحیت های مدیریتی و از دیدگاه کتابداران صلاحیت های فردی و اخلاقی به عنوان صلاحیت های اصلی شناسایی شدند، از دیدگاه هر سه جامعه مورد بررسی، صلاحیت های پژوهش، به عنوان کم اهمیت ترین صلاحیت ها بیان شدند. هم چنین میزان انطباق صلاحیت های موردنیاز کتابداران با سرفصل های رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، در مقطع کارشناسی 60 درصد و در مقطع کارشناسی ارشد 66 درصد ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    کتابداران پزشکی به منظور ارتقاء دانش و مهارت های حرفه ای خود لازم است از توانایی های حرفه ای برخوردار باشند و مجموعه صلاحیت های ارائه شده در این پژوهش می تواند برای حرفه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی مفید و موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: صلاحیت حرفه ای، کتابدار، مدیر کتابخانه، اعضای هیات علمی، دانشگاه های علوم پزشکی، ایران
  • فرانک محسن زاده، ایرج رداد*، مهدی علیپور حافظی صفحات 53-64
    مقدمه
    برای دستیابی به «نظام سلامت مطلوب» در جامعه، دستیابی یکپارچه به سیستم های اطلاعاتی در مراحل مختلف تصمیم گیری، امری ضروری است. کتابخانه دیجیتال یکپارچه از به هم متصل شدن کتابخانه های دیجیتالی پراکنده و ارائه خدمات تحت یک شبکه واحد ایجاد می شود. هدف پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر یکپارچه سازی کتابخانه های دیجیتالی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور بوده است.
    روش کار
    این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت از نوع پژوهش های کتابخانه ای و دلفی است. در این پژوهش با استفاده از روش کتابخانه ای، مجموعه عوامل موثر بر یکپارچه سازی کتابخانه های دیجیتالی شناسایی شدند. سپس با نظر اعضا هم اندیشی خبرگان، بررسی و نهایی شدند. اعضای هم اندیشی به تعداد 15 نفر، با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و با استفاده از نرم افزار تاپسیس فازی وزن عوامل تعیین شد.
    یافته ها
    عوامل موثر بر یکپارچه سازی کتابخانه های دیجیتالی به ترتیب تاثیرگذاری عبارتند از: عوامل راهبردی، فنی، دیجیتالی، سازمانی و انسانی. هر کدام از این عوامل شامل مجموعه ای از زیرعامل ها می باشند که اهمیت هر کدام از آن ها نیز به ترتیب اثرگذاری مشخص شده است.
    نتیجه گیری
    عوامل موثر در اکثر موارد همان عواملی هستند که در یکپارچه سازی سیستم های اطلاعاتی و کتابخانه های دیجیتالی شناسایی شده اند. اما بر اساس نظرات ابراز شده از سوی هم اندیشی خبرگان در خصوص عوامل موثر بر یکپارچه سازی، مجموعه عوامل راهبردی در اولویت اول هستند.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتال یکپارچه، دانشگاه های علوم پزشکی کشور، روش تاپسیس فازی، عوامل موثر
  • رویا دارابی*، محمد نصیری، علی مولایی ایل ذوله صفحات 65-74
    مقدمه
    در اقتصاد دانشی برخلاف اقتصاد صنعتی، دانش یا سرمایه فکری به عنوان عامل تولید ثروت در مقایسه با سایر دارایی ها، بر کسب مزیت رقابتی و پیشبرد اهداف سازمانی نقش بسزایی ایفا می کند. هدف این تحقیق بررسی تاثیر سرمایه فکری برفرایند های مدیریت دانش در دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران است.
    روش کار
    جامعه آماری پژوهش 230 نفر شامل کلیه پرسنل این دانشگاه بودکه پس از توزیع، 183 پرسشنامه جمع آوری شد. پژوهش حاضر توصیفی - پیمایشی از نوع همبستگی است که برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه سرمایه فکری بنتیس (42 سوال) و پرسشنامه مدیریت دانش لاوسون (24سوال) استفاده شد. روایی و پایایی پرسشنامه ها حاکی از آن بودند که ابزارهای اندازه گیری از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار هستند .
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها بر اساس نرم افزار SMART PLS 3.2.4 و با استفاده از آماره آزمون (t) و ضرایب مسیر(ß) نشان داد که سرمایه فکری بر فرایندهای مدیریت دانش (دانش آفرینی، جذب دانش، سازماندهی دانش، ذخیره دانش، انتشار دانش و بکارگیری دانش) تاثیرنسبتا قوی و معناداری داشته است.
    نتیجه گیری
    سازمان ها به خوبی متوجه این امر شده اند که باید بیشتر به سرمایه های فکری و دانشی خود توجه کنند تا بتوانند بقا و اثربخشی عملکرد خود را تضمین نمایند، به بیان دیگر، شناسایی، بهبود و تقویت سرمایه فکری و ابعاد آن به عنوان یکی از قابلیت های مهم سازمان در خلق، تسهیم و کاربرد دانش سازمانی، می تواند باعث توسعه فعالیتهای دانش محور و استراتژی مدیریت دانش شود.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، مدیریت دانش، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • علی وفایی نجار، الهه هوشمند، الهه حسینی، پیام محمودیان، حمیدرضا شعبانی کیا * صفحات 75-85
    مقدمه
    در حوزه خدمات سلامت، اعتلای کیفیت از اهمیت فراوانی برخوردار است و باعث افزایش رضایتمندی بیماران می شود. بهبود کیفیت خدمات بیمارستانی، نخست مستلزم ارزیابی انتظارات و ادراکات بیماران از کیفیت خدمات است. هدف از این مطالعه، تعیین انتظارات و ادراکات بیماران از کیفیت خدمات بخش های جراحی قلب بیمارستان های خصوصی مشهد بوده است.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی بر روی 136 بیمار بستری در بخش های جراحی قلب بیمارستان های خصوصی شهر مشهد انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد شده «سرویوس» (SERVUS) است. کیفیت خدمات در شش حیطه و در دو مقطع زمانی متفاوت (زمان پذیرش و ترخیص) ارزیابی و برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شده است.
    یافته ها
    کیفیت خدمات در هر دو بخش انتظارات و ادراکات و در همه شش حیطه در حد رضایت بخش بود. این حیطه ها شامل: عوامل ملموس، قابلیت اعتماد، پاسخگویی، تضمین، همدلی و قابلیت استفاده بود. همچنین در هر شش حیطه و در کل شکاف منفی بین انتظارات و ادراکات وجود داشت، یعنی کیفیت خدمات دریافت شده، پایین تر از انتظارات بود. شکاف بین انتظارات و ادراکات کل برابر 73/0- بوده و از لحاظ آماری معنی دار بود. بین انتظارات کل با سن همبستگی معکوس معنی دار وجود داشت. همچنین بین انتظارات کل با رضایت بیمار همبستگی مستقیم معنی دار مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به شکاف منفی مشاهده شده در هر شش حیطه و ماهیت بیشتر این حیطه ها که به نوعی متاثر از نحوه تعامل بیمار و کارکنان هستند، اتخاذ تدابیری نظیر آموزش روابط بین فردی به کارکنان، می تواند در کاهش این شکاف موثر باشد.
    کلیدواژگان: مراقبت سلامت، کیفیت خدمات، خدمات سلامت، مدل SER
  • منصوره فیض آبادی*، اسماعیل وزیری، داود حاصلی صفحات 86-98
    مقدمه
    یکی از انواع مقالات دارای اهمیت در حوزه علوم پزشکی، مقالات مروری نظام مند هستند. این مطالعات از طریق یکپارچه سازی شواهد موجود، اطلاعات لازم برای تصمیم گیری را فراهم می سازند. هدف مقاله حاضر بررسی وضعیت مقالات مروری نظام مند حوزه پزشکی ایران، میزان استناد به آن ها و شناسایی عوامل موثر بر استنادها در این مقالات است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی است که با استفاده از روش علم سنجی و آزمون های آماری به بررسی وضعیت 382 مقاله مروری نظام مند حوزه پزشکی ایران در پایگاه وب آو ساینس پرداخته است.
    یافته ها
    نتایج این پژوهش نشان دادکه حدود 60 درصد مقالات مروری نظام مند حوزه پزشکی ایران، طی سال های 2013 تا 2015 منتشرشده اند. گروه موضوعی پزشکی عمومی وداخلی بیش از 15 درصد مقالات مروری را منتشر کرده است. گروه موضوعی گوارش و کبد با متوسط 18 استناد به هر مقاله، در رده اول قرار دارد. بیشترین استناد دریافتی به یک مقاله 274 بار بوده است. از میان هفت عامل موثر بر استناد (طول مقاله، طول عنوان، طول چکیده، تعداد کلیدواژه، تعداد نویسندگان، تعداد منابع و ماخذ و میزان همکاری های بین المللی) تنها بین دو متغیرکشورهای مشارکت کننده و تعداد منابع و مآخذ مقاله با تعداد استنادهای آنها در مقالات مروری پزشکی ایران رابطه معنی داری وجود داشت و رابطه ای میان سایر عوامل بر استناد در این نوع مقالات وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد، مقالاتی که به صورت بین المللی نوشته شده اند، استناد بیشتری دریافت کرده اند. بنابراین نگارش مقاله با نویسندگان بین المللی یکی از راهکارهای افزایش استناد به مقاله و رویت پذیری بیشتر آن است.
    کلیدواژگان: مقالات مروری نظام مند، عوامل موثر بر استناد، پزشکی، ایران
  • علیرضا تشکریان جهرمی*، سید علیقلی روشن، محسن علم افشار صفحات 99-113
    مقدمه
    هدف این تحقیق، شناسایی و تحلیل مولفه های نابی در صنعت خدمات درمانی و ارائه پیشنهادهای کاربردی بر اساس نتایج میدانی پژوهش در راستای ارتقای عملکرد و بهره وری مدیریت سلامت می باشد.
    روش کار
    این پژوهش با توجه به هدف، کاربردی و از نظرماهیت توصیفی- پیمایشی است. ابزار پژوهش، دو نوع پرسشنامه با طیف لیکرت و مقایسات زوجی بود. این پژوهش در سال های1394 و 1395 انجام شد و جامعه آماری آن کارکنان بیمارستان پیمانیه جهرم بودند. جهت بررسی دسته اول پرسش شوندگان، نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام و 196 نفر انتخاب شد و دسته دوم نمونه آماری شامل 15 نفر از خبرگان بودند. داده ها با آزمون تی تک نمونه ای توسط نرم افزار SPSS آزمون شدند. همچنین، از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی برای رتبه بندی کلیه متغیر های تحقیق استفاده گردید.
    یافته ها
    با توجه به فرضیه های اولیه تحقیق و کوچک تر بودن سطح معناداری (001/0) این آزمون از 05/0تمامی فرضیات در سطح خطای 05/0 رد شد و این بیانگر اینست که وضعیت کلیه معیارهای نابی در بیمارستان پیمانیه مطلوب است. سپس بر اساس تحلیل سلسله مراتبی فازی، معیار امکان ایجاد کشش در زنجیره ارزش با وزن292/0 بالاترین معیار و شاخص آن(تغییر سریع در خدمات) با وزن 286/0در بین سایرین بالاترین رتبه را کسب نمودند.
    نتیجه گیری
    مولفه هایی که از اولویت بالاتری به صورت دوره ای برخوردارند بیشتر مورد توجه بیمارستان مورد مطالعه قرار بگیرند و تلاش ها در راستای مشخص نمودن مصادیق و ایجاد جریان ارزش و حذف اتلاف ها به صورت مداوم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: معیارهای ناب، صنعت خدمات درمانی، مدیریت سلامت، زنجیره ارزش
|
  • H. Ashrafi-Rizi, L. Shahrzadi * Pages 7-9
  • M. Langarizadeh, M. Gholinezhad Kamarposhti * Pages 10-22
    Introduction
    Integration of health information systems based on a common language is essential to exchange data with the system. The study aimed to eliminate the existing problem in the integration of information system with electronic health records system through providing a conceptual model of laboratory reporting system, using the Unified Modeling Language and enable information system developers to design their services based on this model and connect to Electronic Health Record System to send their laboratory reports.
    Methods
    In this applied-descriptive, cross-sectional study, conducted during the first half of 2015, purposive sampling was used to select 95 employees of Rajaee Heart Center laboratory in Tehran. Data were collected using a questionnaire the validity and reliability of which were measured using content validity and test-retest, respectively. Data analysis was done through descriptive statistics using SPSS software version 21. Visual paradigm was used to design a conceptual model.
    Results
    Data related to reports such as, demographic, administrative, clinical, insurance, anesthesia and laboratory, observation and interpretation were suggested as minimum data set for radiology report. Identified data needs, based on processes and user description, were used to draw use case diagrams based on which activity, class, state, sequence and collaboration diagrams were designed.
    Conclusion
    Laboratory reports in Electronic Health Record System have a crucial role in diagnosing and managing clinical problems; therefore, providing a conceptual model for laboratory reporting system can eliminate the current problem of data sharing between these systems and electronic health records system.
    Keywords: Laboratory report, Unified Modeling Language, Minimum Data Set, Electronic Health Record System
  • M. Modiri, H. Karimi Shirazi, Z. Hashemi Dehaghi * Pages 23-37
    Introduction
    Today’s health tourism is one of fast-growing sections of tourism in the world. With considerable potential and actual capacities, Iran can become one of the main health tourism destinations in Asia. However, this business in Iran has failed to grow in a systematic and integrated way. The present study is aimed at detecting and ranking strategies of health tourism industry based on SWOT (strengths, weaknesses, opportunities, and threats) technique. The results can help Iran’s health tourism industry by uncovering the challenges in order to help Iran’s leadership gain health tourism in the region.
    Methods
    In this descriptive applied survey, fuzzy multiple criteria decision making (FMCDM) method was used. The study was carried out in 2016. Study population was comprised of 15 field experts A researcher-made questionnaire was used for data gathering. Content validity of the questionnaires and the criteria were ensured using feedbacks from the experts and screening. The factors were weighed and ranked using F.ANP following F.DEMATEL and F.D>ANP while the strategies were ranked using F.VIKOR.
    Results
    The results showed that based on F.DEMATEL, among the factors, ‘opportunities’ and ‘weaknesses’ were the most affecting and the most affected factors, respectively. In addition, F.D.ANP showed that the “renowned and experienced physicians at international level” was the ‘top strength’ sub-factor. Based on F.VIKOR method, “codifying and reforming the comprehensive tourism policies” was the top strategy.
    Conclusion
    The results indicate that to be successful in the field of tourism management, it is imperative that the comprehensive policies be revised.
    Keywords: Strategy, Medical tourism, SWOT, fuzzy MCDM 1. 2. 3., Corresponding Author
  • P. Abotalebi, Mh Biglu * Pages 38-52
    Introduction
    The major objective of library and information science education is to train skilled human resources for medical libraries. This study aimed to explore the competencies required for librarians in medical universities, and their conformity with library and information science syllabi in Iran.
    Methods
    This applied survey, was conducted in 2016-2017. The population of the study consisted of all faculty members of library and information science departments, the librarians and library directors of medical universities from among whom a total number of 240 persons were randomly selected. A questionnaire was used for collecting data which were then analyzed using SPSS version 22.
    Results
    According to the findings, searching information, managerial and personal and ethical competencies were considered as the most important competencies from the perspective of faculty members, library directors and librarians, respectively. The results also indicated that research competencies were considered as the least important competencies by the three groups. The conformity of required competencies for librarians with library and information science syllabi at undergraduate postgraduate levels was 60 and 66%, respectively.
    Conclusion
    Medical librarians are required to acquire necessary abilities to enhance their professional knowledge and skills. The competencies presented in this study can be helpful for medical library and information profession.
    Keywords: professional competence, Librarians, library director, faculty members, medical universities, Iran
  • F. Mohsenzadeh, I. Radad *, M. Alipour-Hafezi Pages 53-64
    Introduction
    To achieve an ideal health system, a convenient and comprehensive access to information is essential in different steps of decision-making. An Integrated digital library (IDL) is developed by joing individual and scattered digital libraries forming a network and providing services under the control of a centralized manager. The main purpose of this study was to identify and rank effective factors in implementing Integrated Digital Libraries in Universities of Medical Sciences in Iran.
    Methods
    The present descriptive study was conducted by reviewing the literature and interviewing 15 experts, who were digital library specialists representing the members of Delphi Panel. The sampling method was the snowball technique. Fuzzy topsis technique was used to rank the effective factors.
    Results
    Factors, which influenced the integration of digital libraries in universities of medical sciences in Iran, could be classified into five main groups: strategic, technical, digital technology, organizational and human factors, respectively, and according to their ranks. It is interesting to note that the strategic factors were effective and important in implementing an integratd digital library.
    Conclusion
    Effective factors in the integration process of digital libraries in univercities of medical sciences in Iran are mainly the same as those reported in other countries. However, on the basis of the opinion of Delphi panel members, strategic facors appeared to be more important and in priority for more consideration.
    Keywords: Integrated digital library, Medical universities, Effective factors, Fuzzy topsis technique
  • R. Darabi *, M. Nasiri, A. Molaii Eel Zoleh Pages 65-74
    Introduction
    Contrary to industrial economy, in knowledge economy, knowledge or intellectual capital plays a more significant role in achieving competitive advantage and attaining organizational goals compared with other assets. The aim of the current paper is to study the effect of intellectual capital on knowledge management processes influenced by the organizational culture in Mazandaran University of Medical Sciences.
    Methods
    The statistical population included all the university staff (total number = 230). The number of the participants who received the questionnaires was finally 183. The study was descriptive, and correlational which was used to collect the data; moreover, Bontis’s intellectual capital questionnaire (42 questions) and Lawson’s knowledge management questionnaire (24 questions) were exploited. The validity and reliability of questionnaires were firstly dermined.
    Results
    The results of statistical hypothesis testing based on SMART PLS 3.2.4 as well as those of test statistics (t) and path coefficients (ß) showed that intellectual capital had a positive and effective influence on knowledge managements steps including creating, receiving, saving, organizing, publishing and applying knowledge.
    Conclusion
    Organizations fully understood that they should pay more attention to intellectual capital and knowledge to guarantee surviving and effective activities. In other words, identification, development, and empowerment are some of the main features of organization in creating, sharing and applying organizational knowledge which can increase the knowledge base activities and improving knowledge management strategies.
    Keywords: Intellectual Capital, Knowledge Management, Mazandaran University of Medical Sciences
  • A. Vafaee Najar, E. Hooshmand, E. Hosseini, P. Mahmoudian, Hr Shabanikiya * Pages 75-85
    Introduction
    Improving service quality is very important in health care delivery and can increase patient satisfaction. The quality of hospital services is primarily based on the assessment of patient's expectations and perceptions of service quality. This study aimed to determine patients’ expectations and perceptions about service quality of cardiac surgery wards in private hospitals.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted among 136 patients, hospitalized in cardiac surgery wards of private hospitals, in Mashhad. The data collection tool was a standardized SERVUS questionnaire. Service quality was assessed in six dimensions at two different time periods (admission time and discharge). To analyze the data, descriptive and analytical statistics were used.
    Results
    Service quality in both parts, expectations and perceptions, and in all six dimensions was at the satisfactory level. These dimensions included tangible factors, reliability, responsiveness, assurance, empathy and usability. There was a negative gap between expectations and perceptions in all six dimensions. This finding suggests that the level of received service quality was lower than what was expected. The gap between general expectations and perceptions was -0.73 and was statistically significant. There was a significant inverse correlation between general expectations and age. A significant direct correlation was observed between patients’ general expectations and satisfaction.
    Conclusion
    Considering the gap between expectations and perceptions in all six dimensions, and the nature of most of these dimensions, which are somehow influenced by the interaction between patients and staff, adoption of measures by training staff for interpersonal relation can be effective.
    Keywords: quality, health care, SERVUS model
  • M. Feizabadi *, E. Vaziri, D. Haseli Pages 86-98
    Introduction
    Systematic reviews, which are of prime importance in medical research, provide essential information for decision making through integration of evidence-based information.The aim of the present study was to investigate the status of systematic reviews, citation rate and the factors influencing this rate in medical research in Iran.
    Methods
    The present study was an applied research in which scientometric and statistical tests were used. The status of 382 medical systematic reviews of Iran in the Web of Science database were scrutinized and the factors influencing on citations of these articles were examined.
    Results
    The results of the study showed that about 60% of articles were published from 2013 to 2015. More than 15% of the review articles were publishe under the subject category of Internal, General Medicine. The subject category of Gastroenterology and Hepatology with the average of 17/96 citation from each article was in the first rank. The highest number of citation for an article was 274. There were seven factors influencing citation : the length of the article, the length of the title, the length of the abstract, the number of keywords, the number of authors, the number of references, and the international collaboration. The findings revealed a significant correlation between the collaborating countries, the number of references and the number of citations. However, the relationship between other effective factors was not significant.
    Conclusion
    The results of this study showed that the highest number of citations is taken from international articles. Therefore, writing articles with international authors is one of the best ways to increase the citation and visibility of the articles.
    Keywords: Review Articles, Effective Factors on Citation, Iran, Medical Sciences
  • A. Tashakorian Jahromi *, Sa Rowshan, M. Elmafshar Pages 99-113
    Introduction
    The aim of this study was to identify and analyze the lean criteria at health centers and to provide practical recommendations based on the results of field research in order to improve management function and efficiency at health sectors.
    Methods
    This study is an applied descriptive survey. The instrument were two questionnaires, one a Likert type and the other used for pair comparison. It was conducted in 1394-1395 and the population comprised the employees at Peimaniyeh Hospital in Jahrom-Iran. For the first group, 196 sampling was accomplished using random sampling method and 196 participants were selected. The second group of participants included 15 experts. Data were analyzed using Mean comparison Test with constant number (in order to measure the status of criteria) with SPSS. Furthermore, prioritizing criteria and attributes were accomplished using FAHP method.
    Results
    According to the preliminary research hypothesis, the significance level of the test was 0.001 (less than 0.05). Therefore, all assumptions were rejected at the level of 0.05 showing that the situation in all lean standards in Peymanieh Hospital was desirable. Then, based on FAHP, the criterion to create tension in the value chain, weighing 0.292, was the highest one and its index (quick change in the services) received the highest rating among others with a weight of 0.286.
    Conclusion
    According to the results, the components with higher priority should be given more attention in this organization. Efforts should also be made to identify issues and to create ongoing value stream and waste elimination as much as possible.
    Keywords: Lean Criteria, Health Care Industry, Health Management, Value Chain, Services