فهرست مطالب

مدیریت سلامت - پیاپی 69 (پاییز 1396)

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 69 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی حسن شاهی صفحات 7-18
    مقدمه
    در ادبیات اقتصادی، رشد اقتصادی را تابعی از نیروی کار، سرمایه، سطح سواد، بهره وری نیروی کار و... می دانند درحالی که سطح سلامت روانی و فیزیکی، هوش هیجانی و... نیز بر رشد موثر هستند؛ بنابراین، هدف این مقاله تخمین تاثیر سلامت بر رشد اقتصادی با استفاده از روش تابع تولید است.
    روش کار
    روش تحقیق، علی-معلولی و جامعه، شامل همه کشورهای با توسعه انسانی بالا و خیلی بالاست؛ که در این تحقیق از داده های مربوط به دوره زمانی 1975 تا 2014 برای 14 کشور با توسعه انسانی خیلی بالا و 15 کشور با توسعه انسانی بالا که از نشریات ملل متحد و جداول جهانی پن (Penn World Table) جمع آوری و از نرم افزار EVIEWS برای تحلیل داده ها و از متغیر، امید به زندگی به عنوان نماینده سلامت جامعه استفاده شده است. با توجه به اینکه، افزایش امید به زندگی باعث افزایش تجربه نیروی کار می گردد؛ بنابراین، متغیرهای تجربه و مربع تجربه وارد مدل شده اند.
    یافته ها
    بیانگر وجود رابطه مثبت بین سلامت و رشد اقتصادی است، به طوری که یک سال افزایش در امید به زندگی باعث چهار درصد افزایش در رشد اقتصادی می گردد.
    نتیجه گیری
    ارتقای سطح سلامت جامعه (کاهش بیماری ها)، افزایش رشد اقتصادی را در پی دارد که این خود در دوره بعد باعث افزایش ظرفیت مالی کشور و امکان افزایش هزینه های بهداشتی و ارتقای دوباره سطح سلامت جامعه خواهد شد که این دور تسلسل ادامه خواهد یافت، یعنی جامعه سالم، ثروتمند هم خواهد شد؛ بنابراین، در برنامه ریزی های رشد، باید به بهداشت و سلامت جامعه نیز توجه نمود.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، روش تابع تولید، سلامت، روش حداقل مربعات دومرحله ای غیرخطی
  • عارفه عامری، رضا خواجویی*، پریسا قاسمی نژاد صفحات 19-30
    مقدمه
    با وجود توسعه فناوری اطلاعات به ویژه در حیطه بهداشت و درمان، هنوز فرایند ایجاد و به کارگیری پرونده الکترونیک سلامت دشوار می باشد. شناسایی موانع اجرایی این سیستم به رفع آنها و اتخاذ راهکار های موثر پیاده سازی کمک می نماید. هدف این مطالعه تعیین موانع اجرایی پیاده سازی پرونده الکترونیک سلامت در بیمارستان های کرمان بود.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1394 انجام گرفت. جامعه این پژوهش شامل مسئولان فناوری اطلاعات و مدیران بیمارستان های شهرکرمان بود و به دلیل محدود بودن تعداد افراد نمونه گیری انجام نشد. داده ها از طریق پرسشنامه پژوهشگر ساخته جمع آوری گردید. روایی آن براساس روش اعتبار محتوا و روایی صوری و پایایی آن ازطریق محاسبه همبستگی درونی تایید شد (93/0=α). داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون T-Test در نرم افزار SPSS19 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیشترین میانگین موانع پیاده سازی سیستم، مربوط به محدودیت های فنی و تخصصی (32) و نگرشی- رفتاری افراد (1/25) و کم ترین آن مربوط به محدودیت های استاندارد سازی (3/9) بود. هیچ کدام از محدودیت های اجرایی با اطلاعات جمعیت شناختی شرکت کنندگان ارتباط معنی داری نداشتند(05/0P>). بین محدودیت های فنی و تخصصی، تغییرات سازمانی، هزینه‍ای، نگرشی- رفتاری افراد باپیاده سازی این سیستم در بیمارستان های مختلف ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0=P).
    نتیجه گیری
    محدودیت های فنی، تخصصی و نگرشی- رفتاری مهم ترین موانع پیاده سازی پرونده الکترونیک سلامت می باشند. به منظور غلبه بر موانع راهکار هایی نظیر برنامه ریزی جهت پیاده سازی و استفاده از این سیستم، ایجاد تیم متخصص برای ارزیابی موانع احتمالی، آموزش کلیه مدیران ارشد و کاربران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پرونده الکترونیک سلامت، بیمارستان، مدیران بیمارستان، موانع پیاده سازی، سیستم های اطلاعات سلامت
  • نادره فخیمی قاسم زاده، مریم شکفته*، مریم کازرانی صفحات 31-41
    مقدمه
    با توجه به نقش موثر نمایه کتاب در بازیابی محتوای آن، هدف پژوهش حاضر ارزیابی نمایه کتاب های پزشکی فارسی منتشرشده در سال های 1389 تا 1393 با استفاده از استاندارد ایزو 999: 1996 است.
    روش کار
    روش پژوهش پیمایشی توصیفی است. جامعه پژوهش کلیه کتاب های پزشکی فارسی چاپ اول منتشرشده در سال های مذکور و دارای نمایه است. حجم نمونه 227 عنوان کتاب دارای نمایه است که به صورت تصادفی با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها چک لیستی است که بر اساس استاندارد ایزو 999: 1996 تهیه شده است. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس آمار توصیفی و با کمک نرم افزار SPSS است.
    یافته ها
    تنها 8/3 درصد از کتاب ها دارای نمایه پایانی هستند. بیشتر کتاب ها دارای نمایه ساده (6/73 درصد) و از نوع نمایه بنیادی (8/93 درصد) هستند. از نظر محتوا و پوشش بیشترین فراوانی مربوط به نمایه موضوع (2/87 درصد) واز نظر سطح بندی، بیشترین فراوانی مربوط به نمایه های تک سطحی (6/73 درصد) است. بیشترین رعایت ملاک های مربوط به محتوا و سازماندهی مربوط به ملاک های مفرد وجمع با فراوانی (2/98 درصد) و کمترین آن مربوط به یادداست دامنه (4/0 درصد) است. بیشترین رعایت ملاک های مربوط به نمایش و تنظیم شناسه ها، رعایت نظم الفبایی (1/99 درصد) و کمترین آن مربوط به رعایت قواعد تورفتگی (6/6 درصد) است. میانگین میزان رعایت استاندارد درکتاب های مورد بررسی 3/49 درصد است.
    نتیجه گیری
    توجه ناشران پزشکی به تهیه نمایه کتاب و تدوین برنامه ها و سیاست هایی از طرف وزارت ارشاد، کتابخانه ملی و ناشران در این زمینه پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: نمایه کتاب، کتاب های پزشکی، ایزو 999: 1996
  • محمد امین عرفان منش* صفحات 42-56
    مقدمه
    همکاری های علمی بخصوص در سطح بین المللی می تواند برای پژوهشگران و دانشگاه ها مزایایی به همراه داشته باشد و باعث افزایش کیفیت بروندادهای پژوهشی آن ها گردند. پژوهش حاضر در راستای ارزیابی کیفیت تولیدات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران که از طریق همکاری های پژوهشی بین المللی منتشر شده اند، انجام گرفته است. در این مقاله همچنین مهم ترین همکاران علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در مناطق مختلف جهان و اثرگزاری فعالیت های پژوهشی با این کشورها و موسسات مورد مطالعه قرار گرفت.
    روش کار
    پژوهش حاضر نوعی مطالعه کاربردی است و با استفاده از شاخص های علم سنجی انجام می گیرد. جامعه پژوهش شامل 17763 مقاله دارای وابستگی سازمانی به دانشگاه علوم پزشکی تهران است که طی سال های 2011 تا 2015 میلادی در پایگاه استنادی اسکوپوس نمایه شده اند. علاوه بر اسکوپوس، پایگاه سایول نیز جهت تحلیل و ترسیم نقشه های علمی جغرافیایی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که تنها 9/16 درصد از تولیدات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران از طریق همکاری های علمی بین المللی با پژوهشگرانی از 1281 موسسه خارجی منتشر شده است. مقالات مشارکتی بین المللی این دانشگاه به طور میانگین استناد بیشتری دریافت کرده اند، به میزان بیشتری بازدید شده اند، در مجلات باکیفیت تر منتشر شده اند، از احتمال بالاتری جهت استنادشدگی و تبدیل به مقاله های پراستناد برخوردار بوده اند و همچنین در مقایسه با متوسط جهانی مقالات مشابه، عملکرد استنادی بهتری داشته اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به جایگاه علمی و قابلیت های پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران، گسترش همکاری های تحقیقاتی با موسسات برتر جهانی می تواند در افزایش کیفیت بروندادهای پژوهشی و ارتقاء رتبه دانشگاه در نظام های بین المللی رتبه بندی موثر باشد.
    کلیدواژگان: همکاری پژوهشی، مشارکت بین المللی، هم تالیفی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • اعظم شاهبداغی، آرزو فرهادی*، مریم شکفته، منوچهر کرمی صفحات 57-66
    مقدمه
    در چند سال اخیر مجلات علمی- پژوهشی علوم پزشکی کشور ایران از نظر تعداد، روند رو به رشدی داشته است. این مجلات برای نمایه شدن در نمایه نامه های بین المللی، لازم است معیارهای مورد انتظار را رعایت کنند. این پژوهش با هدف تعیین میزان انطباق مجلات علوم پزشکی کشور ایران با معیارهای نمایه سازی وب آو ساینس انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- کاربردی با رویکرد کتابسنجی است. جامعه مورد پژوهش را 307 مجله علمی - پژوهشی مصوب وزارت بهداشت تشکیل دادند که در وب آو ساینس نمایه نشده بودند. ابزار گردآوری داده ها سیاهه کنترل مستخرج از پایگاه وب آو ساینس بود. داده ها پس از گردآوری و ورود به رایانه توسط نرم افزار آماری SPSS20 و به کمک روش های آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    کمترین مجموع امتیازات کسب شده مجلات مورد بررسی، امتیاز شش و بیشترین مجموع امتیازات کسب شده، امتیاز 15 است. بیشترین فراوانی مجلات (2/20درصد) دارای امتیاز کسب شده ده بوده اند. میانگین امتیازات کسب شده در مجلات مورد بررسی از نظر رعایت معیارهای وب آو ساینس 5/11 و میزان تطابق کلی وضعیت ساختاری مجلات علوم پزشکی منتشر شده درکشور ایران با شاخص های ساختاری نمایه نامه وب آو ساینس، 9/71 درصد محاسبه گردید.
    نتیجه گیری
    مجلات منتشر شده در کشور ایران از نظر رعایت اکثر شاخص های ساختاری وب آو ساینس در سطح رضایت بخشی قرار دارند، اما از نظر معیارهای پیروی از بیانیه های بین المللی ویراستاری، میزان رعایت تنوع بین المللی نویسندگان مقالات، ذکر کد شناساگر اشیای دیجیتال و ذکر کد شناساگر اقلام ناشر در سطح مطلوبی قرار ندارد. رعایت کامل این معیارها توسط مجلات می تواند موجب افزایش شانس نمایه شدن آنها در وب آو ساینس گردد.
    کلیدواژگان: نشریات ادواری، نمایه سازی و چکیده نویسی، وب آو ساینس
  • لیلا احمدیان، فاطمه صالحی*، عاطفه عابدین زاده، فاطمه خطیبی صفحات 67-78
    مقدمه
    یکی از سیستم ها ی اطلاعات بهداشتی مورد استفاده در مراکز مراقبت بهداشتی، سیستم اطلاعات رادیولوژی است. این سیستم باعث افزایش کیفیت و دقت فرایندهای کاری در بخش رادیولوژی می شود و حجم نیروی انسانی مورد نیاز برای بایگانی تصاویر، هزینه های بیمارستانی و زمان مورد نیاز برای بازیابی تصاویر از بایگانی را کاهش می دهد. عدم کاربردپذیری این سیستم می تواند باعث کاهش سرعت و دقت امور ذکر شده گردد. این مطالعه با هدف بررسی میزان مطابقت سیستم اطلاعات رادیولوژی با اصول کاربردپذیری انجام شد.
    روش کار
    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی – مقطعی است که در سال 1394 بر روی سیستم اطلاعات رادیولوژی بیمارستان شفا کرمان انجام گرفت. به منظور بررسی میزان مطابقت این سیستم با اصول کاربردپذیری از اصول ده گانه نیلسن استفاده شد.
    یافته ها
    در این ارزیابی 53 مشکل شناسایی گردید که بیشترین مشکلات مربوط به دو اصل تطابق سیستم با دنیای واقعی (n=14 ) و جنبه های زیبایی شناسی n=14)) و کمترین مشکلات مربوط به اصل راهنمایی و مستند سازی(n=1) بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که اگر چه سیستم های اطلاعاتی مانند سیستم اطلاعات رادیولوژی، اغلب جدید هستند و انتظار می رود که بر اساس استانداردها و نیاز کاربرانشان طراحی شده باشند، اما در بسیاری از موارد مشکلاتی دارند. بسیاری از این مشکلات مربوط به مشکلات کاربردپذیری این سیستم هاست که در صورت مرتفع نشدن می تواند به افزایش خطا و اشتباه، کاهش کیفیت مراقبت، بروز اشکال در فرایند درمان و در نهایت به خطر انداختن جان بیماران منجر گردد.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات رادیولوژی، کاربردپذیری، ارزیابی هیوریستیک، رابط کاربر
  • فرانک محسن زاده، ایرج رداد*، مهدی علیپور حافظی صفحات 79-91
    مقدمه
    یکپارچه سازی کتابخانه های دیجیتالی یکی از راهکارهای تحقق برنامه یکپارچه سازی فرآیندهای کاری در نقشه جامع علمی نظام سلامت است که بسیار مورد تاکید وزارت بهداشت می باشد. هدف این پژوهش شناسایی عوامل راهبردی موثر بر یکپارچه سازی کتابخانه های دیجیتالی و تعیین میزان تاثیرگذاری آنها می باشد.
    روش کار
    این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی پیمایشی است. نخست، با مرور پیشینه پژوهش عوامل راهبردی شناسایی و با نظرسنجی از 15 نفر از متخصصان کتابخانه های دیجیتالی که با روش گلوله برفی تعیین شدند، عوامل ارزیابی، تکمیل و با روش تاپسیس فازی رتبه بندی شدند. در نهایت، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته میزان تاثیرگذاری عوامل با نظر مدیران کتابخانه های علوم پزشکی تعیین شدند. مدل اندازه گیری عوامل راهبردی با روش تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار آموس ترسیم شد.
    یافته ها
    تعیین ضریب تاثیرگذاری عوامل راهبردی بر یکپارچه سازی، توسط مسئولان کتابخانه ها با رتبه های اعلام شده به وسیله خبرگان پانل دلفی یکسان نمی باشند، اما همبستگی مثبت، با ضریب 6/0، بین آنها مشاهده می شود. از دید خبرگان شاخص تمرکز بر برنامه ریزی با وزن نرمالایز شده 150/0 بالاترین رتبه و از دیدگاه مسئولان کتابخانه ها شاخص سیاست های سازمان مادر با بار عاملی 97/0 تاثیرگذارترین شاخص می باشد.
    نتیجه گیری
    عوامل راهبردی بر فرآیند یکپارچه سازی کتابخانه های دیحیتالی تاثیرگذارند. این عوامل عبارتند از: سیاست ها، راهبردها، الزامات، برنامه ریزی، اهداف و چشم اندازهای وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی کشور.
    کلیدواژگان: عوامل راهبردی، کتابخانه دیجیتالی یکپارچه، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مدل تحلیل عاملی تاییدی
  • ثریا نورایی مطلق، بنفشه درویشی، پیام حقیقت فرد، فرهاد لطفی، عزیر رضاپور* صفحات 92-104
    مقدمه
    بی عدالتی در دسترسی به تسهیلات مراقبت سلامت در منطقه می تواند ناشی از تخصیص نامتوازن این منابع باشد. هدف این مطالعه سنجش میزان برابری در توزیع منابع فیزیکی و انسانی بخش سلامت در بین شهرستان های استان لرستان است.
    روش کار
    مطالعه حاضر مطالعه ای توصیفی- تحلیلی است. سنجش برابری در توزیع منابع بخش سلامت با توجه به مولفه هایی مانند تعداد پزشک (عمومی، متخصص)، دندانپزشک، داروخانه، تخت بیمارستانی، آزمایشگاه، پرتوپزشکی، پیراپزشکی و خانه های بهداشت صورت گرفت. داده ها از سالنامه های آماری استان جمع آوری و برای سنجش وضعیت توزیع منابع سلامت از شاخص های جینی، گس ورث و عدم تشابه استفاده گردید. آنالیز داده ها با استفاده از افزونه DASP و نرم افزار12Stata انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین مقدار ضریب جینی و شاخص گس ورث در دوره مورد بررسی، به ترتیب مربوط به تخت بیمارستانی (51/0-02/3) و خانه های بهداشت بوده (17/0-49/0) است. همچنین بیشترین مقدار شاخص عدم تشابه مربوط به پزشکان متخصص (سال 85 و 86) و تخت بیمارستانی (سایر سالهای مورد بررسی) بود، در حالی که کمترین مقدار این شاخص مربوط به پیراپزشکان بود. همچنین بررسی روند توزیع منابع طی دوره مذکور نشان می دهد که پزشکان متخصص، آزمایشگاه و خانه های بهداشت روند کاهشی و سایر منابع روند افزایشی داشته اند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش، توزیع ناعادلانه و نامتناسب منابع سلامت این استان را نشان می دهند؛ بنابراین، پیشنهاد می گردد این وضعیت با سیاست های باز توزیعی مناسب اصلاح گردد و در تخصیص منابع، اولویت اول به مناطق کمتر توسعه یافته داده شود.
    کلیدواژگان: عدالت، ضریب جینی، شاخص عدم تشابه، شاخص گس ورث
|
  • A. Ameri R. Khajouei, P. Ghasemi Nejad Pages 19-30
    Introduction
    Despite the diffusion of information technology, especially in the health care domain, the development process and use of Electronic Health Record is still difficult; consequently, it is important to identify and eliminate barriers to implementing this system, and adopt effective implementation approaches. This study therefore aimed to determine the barriers to implementing Electronic Health Records in hospitals in Kerman.
    Methods
    In this descriptive, cross-sectional study, conducted in 2015, all IT administrators and managers of hospitals in Kerman were recruited. Data were collected using a researcher made questionnaire, the content and face validity of which was confirmed and its reliability was calculated using internal consistency (α=0.93). Data were analyzed by SPSS 19 using descriptive statistics and an independent samples T-Test.
    Results
    The highest mean scores of barriers were related to technical and professional barriers (32), and attitude and behavioral barriers (25.1) and the lowest was related to standardization barriers (9.3). None of the barriers were significantly correlated with demographic information (p>0.05). There was a significant correlation between technical and professional, organizational, financial, attitude and behavioral barriers and the implementation of Electronic Health Records in different hospitals (p=0.05).
    Conclusion
    The most important barriers to implementing Electronic Health Records are technical and professional and attitude-behavioral barriers. In order to overcome these barriers the following strategies are recommended: to implement and use Electronic Health Records, establish an expert team evaluating the potential barriers, and educate senior managers, users and providers.
    Keywords: Electronic Health Records, Hospitals, Hospital administrators, Implementation Barriers, Health Information System
  • N. Fakhimi Ghassemzadeh, M. Shekofteh, M. Kazerani Pages 31-41
    Introduction
    As for the main role of the back of the book index (BOB Index) in retrieving the concept of a book, the aim of this study is to evaluate the BOB indexes of Persian medical books published from 1389 to 1393 according to ISO 999-1996.
    Methods
    This study is a descriptive survey. The research population consisted of all first-published medical printed books in the mentioned period from which 227 titles were selected randomly by means of Cochran's sample size formula. The data collection tool was a checklist based on ISO 999-1996. Descriptive statistics was employed to analyze the data using SPSS tool.
    Results
    It was showm that only 3.75 percent of the books has BOB index. The highest frequency belongs to simple (73.6%) and fundamental (93.8%) indexes. In terms of content and coverage, on the one hand, and index level, on the other, the highest proportion belongs to subject index (87.24%) and single-level indexes (73.56%), respectively. The maximum compliance with the criteria related to the content and organization belongs to those of singular and plural with frequency of 223 (98.23). Also the highest rate of compliance with the criteria related to presentation and entry setting is the alphabetic order with the frequency of 225 (99.11%) and the lowest compliance belongs to the observation of indentions (6.6%). The mean compliance with ISO in books under study is 49.3%.
    Conclusion
    It is necessary that publishers of medical books pay attention to BOB index and, in this regard, “Ministry of Culture and Islamic Guidance” and “National Library of Iran” should develop appropriate programs and policies.
    Keywords: Indexes of books, ISO 999:1996, Medical books, BOB Index Fakhimi Ghassemzadeh N, Shekofteh M
  • M.A. Erfanmanesh* Pages 42-56
    Introduction
    International collaboration is beneficial for both researchers and institutions and enhances the quality of research output. The present study therefore sought to: 1- investigate the quality of scientific outputs of Tehran University of Medical Sciences produced through international collaboration, and 2- ascertain the most collaborative countries and institutions of the same university.
    Methods
    This applied study was conducted using scientometric indicators. A total of 17763 papers published by researchers affiliated with Tehran University of Medical Sciences and indexed in the Scopus database from 2011 to 2015 were selected. In addition to Scopus, SciVal was also utilized for the analysis and geographic visualization of data.
    Results
    According to the findings only 16.9% of the total scientific output of Tehran University of Medical Sciences was co-authored with researchers from 1281 foreign institutions. However, multi-country publications on average, have received more citations per paper, have been viewed more, and published in top journals, in fact they have higher chance to get citations and become highly cited papers. These papers had higher field-weighted citation impact compared with other publications with the same subjects.
    Conclusion
    Considering the scientific position and research capabilities of Tehran University of Medical Sciences, the expansion of research collaboration with leading universities in the world would be effective in increasing the quality and impact of scientific output and promoting the status of the university in international university ranking systems.
    Keywords: Research Collaboration, International Collaboration, Tehran University of Medical Sciences
  • A. Shahbodaghi, A. Farhadi*, M. Shekofteh, M. Karami Pages 57-66
    Introduction
    In recent years, the number of Iranian medical journals has been growing rapidly. These journals must observe the required criteria in order to be indexed in international indices. The aim of this study was to determine the compliance level of Iranian medical journals with indexing criteria of Web of Science (WOS).
    Methods
    The bibliometric approach was used to conduct this descriptive-applied study. The study population included all 307 scientific journals approved by the Ministry of Health, but not indexed in WOS. The data collection tool was the inventory control extracted from WOS database. The collected data were analyzed by SPSS20 using descriptive statistics.
    Results
    The lowest total score gained, by the journals surveyed, was 6 and the highest was 15. The most frequent journal (20/2 percent) gained 10. The average score in the journals surveyed was calculated 11/5 in terms of observing WOS criteria and the overall structural compliance of Iranian medical journals with structural indices of WOS was calculated 71/9 percent.
    Conclusion
    In terms of observing the structural indicators of WOS, Iranian medical journals are in a satisfactory level; however, in terms of following standards of the international editorial statements, observing the international diversity of authors, mentioning the identifier code of digital resources and publishers, they are not desirable. Observing these criteria by journals may increase the chance of being indexed in WOS.
    Keywords: Periodicals, Abstracting, Indexing, WOS
  • L. Ahmadian, F. Salehi*, A. Abedinzadeh, F. Khatibi Pages 67-78
    Introduction
    One of the health information systems used in health care settings is Radiology Information System. This system can increase the quality and accuracy of work processes in the radiology department and can reduce the number of human resources required to archive images as well as the hospital costs, and, finally, can lower the retrieval time of archived images. Lack of usability of this system can affect the speed and accuracy of this task. The aim of this study was to evaluate the conformity rates of Radiology Information System with usability principles.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study (2015) uses heuristic evaluation method to evaluate the usability of RIS used in the teaching hospitals of Kerman University of Medical Sciences. Usability of RISs was investigated based on the usability principles developed by Nielsen.
    Results
    There were 53 usability problems. The lowest mismatch with usability principles was related to “Help and documentation” (n=1) and the highest was related to “Match with real world” (n=14) and "Aesthetic and minimalist design" (n=14).
    Conclusion
    Our findings showed that although the information systems such as RIS are often new, they are supposed to be designed based on the standards and the required users. In many cases, however, they have numerous problems. If they remain unsolved, these problems may increase errors, reduce care quality, and in general, threaten patients’ safety.
    Keywords: Radiology Information System, Evaluation, Usability, User interface
  • F. Mohsenzadeh, I. Radad*, M. Alipour-Hafezi Pages 79-91
    Introduction
    Integration of digital libraries is an important part of the consolidation process of information systems, emphasized by the Ministry of Health and Medical Education.The purpose of the present study was therefore to identify effective strategic factors and the degree to which they affect the integration of digital libraries.
    Methods
    In this descriptive survey, the strategic factors were gathered through review of literature; these factors were then assessed and ranked by the Delphi panel using Fuzzy TOPSIS technique. The members of the panel were selected through snowball sampling. The factors were also assessed by library managers through a questionnaire. Responses were analyzed using Amos software to obtain the factor analysis model of the effective strategic factors.
    Resalts: Although library managers and the Delphi panel members had different ideas about the degree to which the strategic factors affect the integration, there was a positive relation between these two groups (r = 0.6).
    For the Delphi panel members, planning with normalized weight of 0.150 and for library managers, the policy of parent organization with a load factor of 0.97% were the most effective factors.
    Conclusions
    Strategic factors affect the integration of digital libraries. These factors are as follows: policies, strategies, requirements, planning, targets and vision of the Ministry of Health and Medical Education and Medical Universities in Iran.
    Keywords: Strategic Factors, Integration of digital libraries, Ministry of Health, Medical Education of Iran, confirmatory factor analysis
  • S. Nouraei Motlagh, B. Darvishi, P. Haghighatfard, F. Lotfi, A. Rezapoor* Pages 92-104
    Introduction
    Inequity in access to health care facilities in one area could result in misdistribution of these resources. The aim of this study was to measure equity in distribution of physical and human resources in health sector among the cities of Loresta Province.
    Method
    This survey is an analytical and descriptive study. Measuring inequity in distribution of resources and health care facilities was carried out by factors such as number of physicians (general, specialist), dentists, pharmacies, hospital beds, laboratories, radiation medicine centers, paramedics, and health houses. The Data were collected from the province’s statistical yearbook, and, to measure the distribution of health resources Gini coefficient, Gaswirth and dissimilarity indexes were used. Data were analyzed using DASP and Stata12 soft wares.
    Results
    It was showed that the highest and the lowest Gini coefficients and Gaswirth indexes were related to hospital beds (0/51-3/02) and health houses (0/17-0/49), respectively. Also the highest value for Dissimilarity Index was related to specialist (2006, 2007) and hospital beds (Other periods of study) while the paramedics had the lowest value for Dissimilarity Index. Also distribution trends of resources showed that specialists, laboratories and health houses had a decreasing trend and other resources had an increasing trend during the period.
    Conclusion
    The findings revealed misdistribution of health resources in this province. Therefore, it is recommended that current situation be corrected with appropriate redistributive policies, and the first priority of resource allocation be given to less developed regions.
    Keywords: Equity, Gini coefficient, Gaswirth index, dissimilarity index