فهرست مطالب

مدیریت سلامت - پیاپی 66 (زمستان 1395)

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 66 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهرام صدقی، غزاله موسی خانی*، هما طلاچی صفحات 7-19
    مقدمه
    در این مطالعه با استفاده از تکنیک مصورسازی به تحلیل استنادی و ترسیم نقشه علمی تولیدات پژوهشگران ایرانی در زمینه سلول های بنیادی نمایه شده در پایگاه نمایه استنادی علوم تا سال 2015 پرداخته شده است.
    روش کار
    این پژوهش از نوع کاربردی توصیفی است که از روش ترسیم نقشه علمی استفاده شده است. جامعه پژوهش، کلیه تولیدات علمی مربوط به حوزه سلول های بنیادی پژوهشگران ایرانی در پایگاه استنادی علوم تا سال 2015 بود که شامل 2317 رکورد می باشد. این داده ها به صورت فایل متن ساده استخراج و توسط نرم افزار هیست سایت تحلیل و نقشه علمی این حوزه ترسیم شد.
    یافته ها
    در زمینه سلول های بنیادی، سلیمانی با تولید 232 مدرک (ده درصد) رتبه بالاتری را نسبت به سایرین کسب نمود. در میان دانشگاه ها و موسسات فعال در این زمینه، دانشگاه علوم پزشکی تهران با تولید 566 مدرک (5/24 درصد) و کسب استنادات محلی و جهانی بالا رتبه نخست را در ایران به خود اختصاص داد. روند رشد تولیدات علمی، تا سال 2014 رو به رشد بوده و از 2014 تا کنون کاهش یافته است. نقشه علمی حوزه سلول های بنیادی بر اساس شاخص استنادات محلی و جهانی شامل دو خوشه مهم بود.
    نتیجه گیری
    مقالات مهم و پراستناد در خوشه های موضوعی این حوزه تاکید بسیاری بر نقش سلول های بنیادی در درمان بیماری ها و شناخت عوامل بیماری زا دارند. با توجه به رتبه بالای دانشگاه علوم پزشکی تهران در این زمینه، به نظر می رسد همکاری علمی بین محققان و دانشجویان این دانشگاه با سایر موسسات منجر به پیشرفت بیشتر شود.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، نقشه علمی، سلول های بنیادی، نمایه استنادی علوم
  • عظیم زارعی، داود فیض، مصطفی رضایی راد* صفحات 20-30
    مقدمه
    بسیاری از بیماری ها از رفتار ها و نگرش های نامطلوب ناشی می شود. ازطرفی بازاریابی اجتماعی فرآیندی است که از اصول بازاریابی تجاری به منظور تاثیرگذاری بر رفتارهای مخاطب هدف بهره می برد. سازمان های سلامت می توانند با اجرای آمیخته بازاریابی اجتماعی، رفتارهای نامطلوب را اصلاح نموده و از بروز بسیاری از بیماری ها جلوگیری نمایند. این تحقیق با ارائه ی مدلی مفهومی به دنبال تبیین عوامل موثر بر اجرای آمیخته بازاریابی اجتماعی در حوزه سلامت می باشد.
    روش کار
    از روش تحقیق کمی مبتنی بر رویکرد پیمایشی بهره برده شد. 67 نفر از خبرگان حوزه مدیریت سلامت در دانشگاه علوم پزشکی همدان در زمستان سال 1394 نظیر اساتید رشته های مدیریت سلامت و مدیریت بهداشت حرفه ای، به عنوان جامعه آماری انتخاب شدند و پرسشنامه استاندارد با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در بین آن ها توزیع شد. از معادلات ساختاری و نرم افزار پی ال اس به منظور تحلیل مدل و فرضیه ها استفاده شده است.
    یافته ها
    شاخص های برازش نظیر (مطلق: 797/0، نسبی: 945/0 ، مدل بیرونی: 998/0 و مدل درونی: 946/0) از تایید مدل مفهومی در پیش بینی تمایل رفتاری از طریق آمیخته بازاریابی اجتماعی حکایت دارند. یافته های این پژوهش نشان داد که با اجرای آمیخته بازاریابی اجتماعی ازطریق منابع مرتبط با سازمان و با افراد می توان بر تمایلات رفتاری افراد تاثیر گذاشت.
    نتیجه گیری
    با اجرای آمیخته بازاریابی اجتماعی می توان موجب اقدامات پیشگیرانه شد. با معرفی منابع مرتبط با سازمان و منابع مرتبط با افراد به عنوان عوامل موثر در اجرای یکپارچه آمیخته بازاریابی اجتماعی مشخص شد این عوامل از طریق خلق ارزش بر تمایلات رفتاری افراد تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: آمیخته بازاریابی اجتماعی، خلق ارزش، مدیریت سلامت، تمایل رفتاری
  • عذرا دایی، علیرضا رحیمی، فیروزه زارع فراشبندی* صفحات 31-46
    مقدمه
    بازنگری و روزآمدسازی منظم و مداوم برنامه های آموزشی، به منظور تکمیل رسالت اصلی دانشگاه ها، امری ضروری است. هدف از این پژوهش، مقایسه و تطبیق برنامه درسی مقطع کارشناسی رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی با برنامه های درسی رشته های مشابه آن در ایران است.
    روش کار
    روش پژوهش تطبیقی بود. ابزار گردآوری داده ها، چک لیست تهیه شده از سرفصل های مصوب کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، علم اطلاعات و دانش شناسی و کتابداری و اطلاع رسانی بود. پژوهش در سال 1394 انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی، جدول در نرم افزار Excel انجام شد.
    یافته ها
    برنامه درسی رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی 4/56 درصد با سرفصل دروس علم اطلاعات و دانش شناسی و 5/65 درصد با سرفصل دروس کتابداری و اطلاع رسانی مشابهت داشت. تفاوت های عمده سرفصل مذکور با دو سرفصل مشابه دیگر در تعداد واحدهای دروس اختصاصی، عمومی، پایه و عدم تنوع در دروس اختصاصی اجباری و اختیاری آن است. همچنین ضعف عمده سرفصل مذکور، نبود دروس پایه مرتبط با حوزه پزشکی و بالینی در سرفصل و کمبود دروس مرتبط با فناوری های اطلاعاتی و زیاد بودن دروس اصطلاح شناسی پزشکی است.
    نتیجه گیری
    با توجه به کارکردهای رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی و جامعه هدف خدمت رسانی آن، همچنین شباهت زیاد محتوای دروس این رشته با رشته ها و گرایش های عمومی تر آن ، به نظر می رسد که تغییر در برنامه درسی این رشته ضروری است. پیشنهاد می شود دروسی مانند کتاب درمانی، کتابداری بالینی، کتابداری مبتنی بر شواهد، مرور نظامند، علم سنجی، مشاوره اطلاعاتی در حوزه سلامت و خدمات اطلاع رسانی پزشکی به گروه های ویژه مانند بیماران به برنامه درسی رشته اضافه گردد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی، کارشناسی، سرفصل، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
  • فاطمه مکی زاده*، افسانه حاضری، الهام مباشری صفحات 47-60
    مقدمه
    اعتیاد به عنوان یکی از بحران های بشر در قرن حاضر مورد توجه پژوهشگران است. رشد پژوهش های مربوط به اعتیاد به شناخت بیش تر مشکل اعتیاد و تعامل فزاینده نهادهای اجرایی با نهادهای علمی کمک می کند. شناسایی و تحلیل زمینه های پژوهشی فعال این حوزه و نیز کشف موضوعات مورد علاقه و مفاهیم غالب در آثار پژوهشگران در قالب خوشه های موضوعی مهم است. هدف از این پژوهش، تحلیل محتوای مقالات مرتبط با اعتیاد در پایگاه مدلاین به روش خوشه بندی سلسله مراتبی است.
    روش کار
    این پژوهش، توصیفی و از لحاظ نوع کاربردی است که به تحلیل محتوای متون با رویکرد خوشه بندی سلسله مراتبی پرداخته است. توصیفگرهای مقالات مرتبط با جستجوی عبارت «addiction» در سرعنوان موضوعی «مش (Mesh)»، از رابط پاب مد در تاریخ (27/6/ 1394) برای بازه زمانی 1991 تا 2014، استخراج شدند. تحلیل داده ها و خوشه بندی با استفاده از نرم افزارهایRavar Matrix ،SPSS 20 انجام شد.
    یافته ها
    تولیدات علمی در حوزه اعتیاد در بازه زمانی پژوهش رشد صعودی داشته است. با توجه به خوشه بندی سلسله مراتبی، مفاهیمی از قبیل: اختلال در سوء مصرف مواد، اعتیاد به اینترنت، قمار و سیگار از پرکاربردترین موضوعات این حوزه به شمار می روند.
    نتیجه گیری
    با تحلیل موضوعات منتسب به مدارک، (توصیفگرها) حیطه گسترده ای از داده های پراکنده در شش خوشه قرار گرفتند. خوشه های متعدد ایجاد شده با برخورداری از ویژگی های مشترک درون هر گروه، دارای ارتباط ساختاری با یکدیگر هستند. بحث و فعالیت اکثریت پژوهشگران، همان طور که توصیفگرها در حوزه های موضوعی این شش خوشه نشان می دهد، بیشتر جنبه روانشناختی دارد.
    کلیدواژگان: مقالات اعتیاد، هم رخدادی واژگان، خوشه بندی، پاب مد، تحلیل موضوعی
  • مصطفی لنگری زاده*، میلاد قلی نژاد کمرپشتی صفحات 61-70
    مقدمه
    ثبت اطلاعات حاصل از یافته های آزمایشگاه، روش مهمی برای انتقال نتایج حاصل از این یافته ها توسط متخصصان آزمایشگاه است که در تشخیص مشکلات بالینی بیمار کمک کننده است. تعیین عناصر داده ای این بخش نقش مهمی در طراحی سامانه پرونده الکترونیک سلامت دارد. هدف از این پژوهش تعیین مجموعه حداقل داده های سیستم گزارش دهی آزمایشگاه می باشد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی-کاربردی بود که به صورت مقطعی در نیمه اول سال 1394 بر روی 95 نفر از کارکنان آزمایشگاه مرکز قلب شهید رجایی شهر تهران انجام گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه ای محقق ساخته بود. به منظور روایی پرسشنامه از روش اعتبار محتوا و به منظور پایایی آن از روش آزمون- بازآزمون استفاده شد و بعد از اتمام کار ضریب همبستگی 88 درصد تعیین شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید.
    یافته ها
    بر اساس اولویت های به دست آمده، بیشترین میانگین به تشخیص نهایی(6/9)، یافته های آزمایش(4/9)، تاریخ انجام آزمایش(9)، تاریخ اعتبار دفترچه(4/8) و نوع بیهوشی(7/8) مربوط بوده است. آدرس پزشک ارجاع دهنده (8/3)، ابزار به کار رفته در آزمایش(3/3) و تاریخچه اجتماعی(3/5) دارای کمترین میانگین بودند.
    نتیجه گیری
    باتوجه به اهمیت داده و اطلاعات در بخش آزمایشگاه در امر تشخیص و درمان بیماران و نقشی که سیستم های اطلاعاتی این بخش می توانند در جمع آوری، پردازش و توزیع سریع و دقیق این اطلاعاتداشته باشند، توجه به حداقل داده های سیستم گزارش دهی آزمایشگاه برای تبادل با سامانه پرونده الکترونیک سلامت، همچون داده های دموگرافیک، مدیریتی، بالینی، بیمه ای، بیهوشی و داده های اقدامات، مشاهدات و تفسیر آزمایشگاه ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: گزارش آزمایشگاه، نیازهای اطلاعاتی، مجموعه حداقل داده، سامانه پرونده الکترونیک سلامت
  • مینا طاهری مبارکه، مریم سلامی، محمدرضا هاشمیان، علی نوروزی* صفحات 71-80
    مقدمه
    گسترش استفاده از شبکه های اجتماعی، بسیاری از افراد را با مشکلات بهداشت روانی و ارتباطات اجتماعی مواجه ساخته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی بر سلامت روان کاربران کتابخانه مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) اصفهان انجام شد.
    روش کار
    روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه های سلامت عمومی گلدبرگ و هیلدگ و پرسشنامه استاندارد اعتیاد به اینترنت یانگ بود. جامعه ی آماری، شامل 350 نفر از کاربران کتابخانه مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) (کارآموزان، کارورزان و دستیاران پزشکی) در سال 1394 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای، حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 127 نفر تعیین شد. تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی (و با کمک نرم افزار SPSS-20) انجام شد.
    یافته ها
    کاربران به سه گروه دارای اعتیاد به شبکه های اجتماعی به ترتیب خفیف، متوسط و شدید تقسیم شدند. متغیر سلامت روان، بین گروه خفیف با گروه شدید تفاوت معنادار (033/0=P)، متغیر نشانگان جسمانی بین گروه خفیف با گروه متوسط تفاوت معنادار (049/0=P) ، متغیر نشانگان اضطراب بین گروه خفیف با گروه متوسط (027/0=P) و بین گروه خفیف با گروه شدید، تفاوت معناداری (000/0=P) مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    سلامت روان و عوامل آن شامل نشانگان جسمانی، اضطراب، افسردگی، و اجتماعی براساس شدت اعتیاد به شبکه های اجتماعی متفاوت بود که این می تواند سلامت روان کاربران را تهدید کند. در نتیجه. ضروری است در زمینه استفاده مناسب از شبکه های اجتماعی و فواید و مضرات آن فرهنگ سازی و آموزش صحیح در سطح خانواده و جامعه انجام شود.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، سلامت روان، دانشجو، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
  • سید جواد قاضی میرسعید، امید یوسفیان زاده، فرزاد ملکی، محمد مرادی جو، محمدرضا چشم یزدان* صفحات 81-90
    مقدمه
    جنبش دسترسی آزاد یک اقدام جهانی برای فراهم آوری دسترسی آزاد به مقالات مجلات علمی و پیش چاپ آنهاست. آثار دسترسی آزاد به شکل دیجیتالی، پیوسته و رایگان است و از هر نوع محدودیتی مبرا هستند. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان استفاده دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی از پایگاه های اطلاعاتی دسترسی آزاد انجام شد.
    روش کار
    روش پژوهش پیمایش توصیفی از نوع کاربردی بود. تعداد 165 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال تحصیلی 95-94 جامعه این پژوهش را تشکیل دادند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روائی آن با استفاده از نظرات متخصصان موضوعی تایید شد. پایائی پرسشنامه نیز با ضریب آلفای کرونباخ (87/0 =α) محاسبه شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، تحلیل شدند.
    یافته ها
    در مجموع 16.5 درصد از دانشجویان، استفاده خیلی زیاد و زیاد، 22.5 درصد استفاده متوسط، 28.3 درصد استفاده کم و 32.7 درصد هیچ گونه استفاده ای از منابع دسترسی آزاد نداشتند. ضمن اینکه بین مقطع تحصیلی و رشته تحصیلی با میزان استفاده، رابطه معناداری مشاهده شد. عدم استفاده و استفاده خیلی زیاد در زنان نسبت به مردان زیاد بود و استفاده کم و متوسط نیز در مردان نسبت به زنان زیاد بود که از از لحاظ آماری رابطه معنی دار بود (p<0.001).
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که میزان استفاده دانشجویان مورد مطالعه از منابع و پایگاه های اطلاعاتی دسترسی آزاد کمتر از سطح انتظار است و این منابع در بین جامعه دانشگاهی به حد کافی شناخته شده نیست.
    کلیدواژگان: انتشارات دسترسی آزاد، پایگاه اطلاعاتی، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • محمد امین عرفان منش* صفحات 91-101
    مقدمه
    بررسی پایگاه استنادی اسکوپوس نشان می دهد که میزان بروندادهای پژوهشی علوم پزشکی کشور در سال های اخیر از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است. از سوی دیگر مقاله های پراستناد پژوهشگران، موسسات و کشورها می تواند جهت مطالعه اثرگذاری و کیفیت فعالیت های پژوهشی مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین پژوهش حاضر در راستای بررسی کیفیت تولیدات علمی حوزه علوم پزشکی کشور، به مطالعه مقاله های پراستناد پژوهشگران ایرانی در مقایسه با سایر کشورهای برتر جهان می پردازد.
    روش کار
    این پژوهش با استفاده از شاخص های علم سنجی انجام شده است. جامعه پژوهش از تعداد 45065 مقاله علوم پزشکی کشور نمایه شده در پایگاه استنادی اسکوپوس طی سال های 2010 تا 2014 تشکیل شده است. سهم پژوهشگران و دانشگاه های ایرانی در صدک، دهک و چارک اول پراستنادترین مقاله های جهانی مورد بررسی قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که در بازه زمانی پنج ساله مورد بررسی، 35/0 درصد از کل تولیدات کشور جزء صدک اول، 9/4 درصد جزء دهک اول و 39/17 درصد نیز جزء چارک اول پراستنادترین مقاله های علوم پزشکی جهان قرار داشته اند. این تعداد مقاله، ایران را در رتبه 25 در صدک اول و رتبه 24 در دهک و چارک اول پراستنادترین مقاله های علوم پزشکی در میان 25 کشور پرتولید جهان قرار می دهد. اگرچه درصد مقاله های پراستناد به کل تولیدات علمی ایران در مقایسه با سایر کشورهای برتر جهانی در جایگاه پایین تری قرار دارد، اما بیشترین میزان رشد در صدک، دهک و چارک اول مقاله های پراستناد در میان 25 کشور برتر جهان در سال 2014 نسبت به سال 2010 به جمهوری اسلامی ایران تعلق داشته است.
    نتیجه گیری
    در کنار افزایش تعداد مقاله های بین المللی علوم پزشکی کشور در بازه زمانی مورد بررسی، کیفیت این تولیدات از نظر تعداد مقاله های پراستناد نیز با افزایش همراه بوده است.
    کلیدواژگان: مقاله پراستناد، تولید علم، علوم پزشکی، اسکوپوس، ایران
|
  • Sh Sedghi, Gh Mousakhani *, H. Talachi Pages 7-19
    Introduction
    For new scientific field to achieve more coherent position, it needs scientometric analysis more than other fields. This study aims to use citation analysis and scientific mapping of Iranian researcher's publications in stem cell indexed in science citation database up to 2015
    Methods
    This is an applied descriptive study using scientific mapping method. The population of this study is all types of Iranian researcher's publications in stem cell (2317 records) indexed in science citation database up to 2015. The data have been collected by observing the science citation index website and transcribing in to plain text in order to analyze it with HistCite software.
    Results
    The results showed that Soleimani with 232 records (10 percent) achieved the first place in author's ranking. In universities ranking Tehran University of medical sciences was the first, which published 566 records (24.5 percent) in the field of stem cell. This university also achieved high global and local citation score among the universities and institutions in Iran. The scientific publication growth procedure of this field increased up to 2014 but it had a little bit decrease from 2014 to 2015. The type of 1762 records (76 percent) of stem cell publication was article. The scientific map of stem cell based on both global and local citation score had two important clusters.
    Conclusion
    The most important and cited articles on stem cell clusters have focused on the role of this field in treatments and pathogens diagnosis. According to the Tehran University of medical sciences top rank in this field, the scientific cooperation between the scientists and students of this university and the other universities and institutions is improving the scientific level of stem cell in Iran.
    Keywords: Sceintometrics, Scientific map, Stem cell, Science Citation Index
  • A. Zarei, D. Feyz, M. Rezaei Rad* Pages 20-30
    Introduction
    Many health problems are caused by inappropriate behavior and attitudes. On the other hand, social marketing process uses commercial marketing principles and techniques to influence individual’s behavior. Health sector organizations can, therefore, correct undesirable behaviors and attitudes by effective implementation of social marketing programs, thus prevent the risk of many diseases. This study presents a conceptual model to explain the factors affecting the implementation of an integrated social marketing mix in the field of health.
    Methods
    This study uses a quantitative methodology based on survey technique. For this purpose, 67 experts in the field of health management at Hamedan University Of Medical Sciences were selected using random sampling. Data were collected using a standard questionnaire. Structural equation and Smart Pls software have been used for the model analysis and hypothesis testing.
    Results
    Fitting indexes (including outer model: 0.998, inner model: 0.946, absolute index: 0.797, and relative index: 0.945) confirmed the conceptual model to predict the tendency of behavior through social marketing mix. It was also found that implementing social marketing mix can influence behavioral tendencies by means of sources associated with the organization and resources related to individuals as the independent variables and emotional value and functional value as the intermediate variables.
    Conclusion
    The integrated implementation of social marketing mix can help people develop voluntary preventive measures. This study identified resources associated with both the organization and the people as factors influencing the individuals’ behavioral tendencies through value creation.
    Keywords: Social marketing mix, Value creation, Health management, Behavioral tendencies
  • Azra Daei, Alireza Rahimi, Firoozeh Zare, Farashbandi * Pages 31-46
    Introduction
    Continuous curriculum revision and updates are crucial to achieve the main mission of universities. This study aimed to compare the curriculum for undergraduate medical librarianship with those of other similar majors in Iran.
    Methods
    In this comparative study, a checklist consisting of three curriculums: "Medical Library and Information Sciences", "Knowledge and Information Sciences" and "Library and Information Sciences", was designed for collecting data which were then analyzed using descriptive statistics, tables by excel software.
    Results
    The curriculum of Medical Library and Information Sciences had an overlap of 65.45% with the curriculum of Library and Information Sciences and 56.36% with that of Knowledge and Information Sciences. The major differences between the curricula, was related to the number of courses covered in Medical Library and Information Sciences, the most significant weakness of which was the absence of courses on information-based technologies, and lots of medical terminology courses.
    Conclusion
    Considering the importance of the field of Medical Library and Information Science, its target population, and its similarity to other majors, it is necessary to make some changes in the curriculum and add some courses such as bibliotherapy, clinical librarianship, evidence-based librarianship, systematic review, Scientometric, health information consulting, medical information services to special groups such as patients and so on.
    Keywords: Educational Program, Bachelor of Science, Curriculum, Medical, Information Science
  • F. Makkizadeh *, A. Hazeri, E. Mobasheri Pages 47-60
    Introduction
    Addiction, which has recently attracted the attention of researchers, is a serious problem worldwide. The growth of relevant literature contributes to a better understanding of this problem and improves the interaction between executive organizations and academic institutions. It is important to identify the active subject areas within this field and to explore the topics which are more frequently discussed in research documents using techniques of subject clustering analysis. The main purpose of this paper is to do a content analysis of papers related to addiction in PubMed through hierarchical clustering.
    Methods
    This is a descriptive and applied research analyzing the content of literature through hierarchical clustering. To obtain data, a search for the keyword “Addiction” as a Mesh term in PubMed was conducted, on 21/04/2015, for papers published in 1991-2014. Descriptors were extracted from the papers retrieved, and data were analyzed using Ravar Matrix and SPSS 20.
    Results
    According to the findings, the size of scientific literature in the area of addiction increased during the period under the study. Subject clustering led to the identification of most widely used topics, including substance related disorders, addictions to the Internet, gambling, smoking, etc.
    Conclusion
    Through thematic analysis of documents (descriptors), a wide range of dispersed topics were grouped into six clusters. The members of each cluster had common characteristics and they were structurally interrelated. The main concern of researchers, as indicated by descriptors in these six clusters, were on psychological aspects of the issue.
    Keywords: Addiction papers, Keyword Co, occurrence, Clustering, PubMed, Subject Analysis
  • M. Langarizadeh*, M. Gholinejadkamarposhti Pages 61-70
    Introduction
    Registration of information obtained from laboratory findings, is an important method of transferring the results by laboratory professionals and can be of great help to diagnosis patient's clinical problems. Determination of data elements of this part has an important role in designing an electronic health records system. This study, aimed to determine the minimum data set of laboratory reporting system.
    Methods
    The participants of this cross-sectional, descriptive applied study, conducted in the first half of 2015, consisted of 95 laboratory staff working in Shahid Rajaee Cardiovascular, Medical and Research Center in Tehran. Data was collected using a researcher made questionnaire consisting of 11 parts the validity and reliability of which were determined through content validity and test_ retest method, respectively. The data were analyzed using SPSS software.
    Results
    According to the findings, the highest mean scores were related to final diagnosis (9/6), test result (9/4), test date (9), insurance credit date (8/4), and kind of anesthesia (8/7) while the lowest mean scores were related to referring physician's address (3/8), test tools (3/3) and Social History (5/3).
    Conclusion
    Considering the significance of laboratory data and information in the diagnosis and treatment of patients and the role of information systems in collecting, processing and distributing this information, it is crucial to pay attention to the minimum set of data related to these reports such as demographic, administrative, clinical, insurance, anesthesia and laboratory, observation and interpretation for exchanging with electronic health record system.
    Keywords: Laboratory report, information Needs, Data Minimum Set, Electronic Health Record System
  • Mina Taheri Mobarakeh, Maryam Salami, Mohammadreza Hashemian, Ali Norouzi * Pages 71-80
    Introduction
    Registration of information obtained from laboratory findings, is an important method of transferring the results by laboratory professionals and can be of great help to diagnosis patient's clinical problems. Determination of data elements of this part has an important role in designing an electronic health records system. This study, aimed to determine the minimum data set of laboratory reporting system.
    Methods
    The participants of this cross-sectional, descriptive applied study, conducted in the first half of 2015, consisted of 95 laboratory staff working in Shahid Rajaee Cardiovascular, Medical and Research Center in Tehran. Data was collected using a researcher made questionnaire consisting of 11 parts the validity and reliability of which were determined through content validity and test_ retest method, respectively. The data were analyzed using SPSS software.
    Results
    According to the findings, the highest mean scores were related to final diagnosis (9/6), test result (9/4), test date (9), insurance credit date (8/4), and kind of anesthesia (8/7) while the lowest mean scores were related to referring physician's address (3/8), test tools (3/3) and Social History (5/3).
    Conclusion
    Considering the significance of laboratory data and information in the diagnosis and treatment of patients and the role of information systems in collecting, processing and distributing this information, it is crucial to pay attention to the minimum set of data related to these reports such as demographic, administrative, clinical, insurance, anesthesia and laboratory, observation and interpretation for exchanging with electronic health record system.
    Keywords: Laboratory report, information Needs, Data Minimum Set, Electronic Health Record System
  • S. J Ghazi Mirsaeed_O. Yousefianzadeh_F. Maleki_M. Moradi_Joo_Mr Chashmyazdan* Pages 81-90
    Introduction
    Open access movement is a global initiative for providing free access to scientific journals and preprint of papers. Free access materials are in digital forms, continuous, and free from any restrictions. This study was carried out to identify the use of open access resources in school of Allied health of Tehran University of Medical Science.
    Methods
    This study was a descriptive survey. The population of the study consisted of 165 post graduate students of school of Allied health of Tehran University of Medical Sciences. Data collection was performed by aquestionnaire validity and reliability of which were confirmed.
    Results
    Findings showed that 16.5% of students had high and very high level of use, 22.5% had moderate level of use, 28.3% had low level and 32.7% did not use open access materials at all. Also there was a significant relationship between students’ use and grade and field of study.
    Conclusion
    The results indicated that the students’ use of open access resources and databases were lower than expected and the materials were not commonly used by the members of academic community.
    Keywords: Databases, Open access publishing, Students, Tehran University of Medical Science
  • Ma Erfanmanesh* Pages 91-101
    Introduction
    Scientific output of the Islamic Republic of Iran in Medical Sciences has been increased during recent years as reflected in Scopus database. Moreover, highly cited papers of researchers, institutions and countries can be used in order to study the citation impact and quality of scientific output. The current study investigates the quality of Medical Sciences’ scholarly output of Iran through analysis of its progress in publishing highly cited papers compared to the top 25 most productive countries in the world.
    Methods
    To conduct this study, scientometric indicators were utilized. A total of 45065 papers published by Iranian Medical Science researchers during 2010-2014 and indexed in the Scopus were selected as the sample of the study. The contribution of Iranian researchers and institutions in top 1%, 10% and 25% highly cited papers in the world was studied.
    Results
    Results of the study revealed that 0.35% of the country’s total output in Medical Sciences was among the top 1% most highly cited papers in the world during the time period of this study. This share is 4.9% and 17.39% based on top 10% and 25% citation threshold, respectively. Iran ranked 25th in top 1% as well as 24th in top 10% and 25% by share of highly cited papers, among most 25 productive countries in the world. Although the proportion of highly cited papers in the country’s total output was found to be relatively small compare to other leading countries, but Iran showed the highest growth rate in publication of highly cited papers over 5-year time span
    Conclusion
    Beside the quantity Iran’s scholarly publication in Medical Sciences fields, the quality of these output show the increasing trend based on the share of highly cited papers.
    Keywords: Highly Cited Papers, Quality of Scholarly Publications, Medical Sciences, Iran